فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 14 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسیب حشمتی*، محمد قیطوری، محمود عرب خدری، حمیدرضا پیروان، رضا باقریان صفحه 1
    جنگل های زاگرس با تخریب گسترده‏ای مواجه ‏اند که پیامدهای زیست محیطی آن زندگی را بطور جدی تهدید می‏ نماید.هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات تبدیل جنگل به دیمزار برکیفیت خاک بود که در روستای گزاف علیا در سرشاخه بالادست حوزه مرک در استان کرمانشاه انجام شد. محدوده جنگل و دیمزار از نظر شرایط توپوگرافی، زمین‏شناسی و پروفیل خاک یکسان بودند. تعداد 35 نمونه خاک سطحی برداشت و مورد آزمایشات فیزیکی و شیمیایی قرار گرفت. نتایج این پژوهش از طریق مقایسه میانگین‏ ها نشان داد که نسبت ذرات خاک (رس، سیلت و شن) هر دو کاربری با هم اختلاف معنی ‏داری نداشتند، اما وزن مخصوص ظاهری خاک جنگل و دیمزار به ترتیب 1/26 و 1/32 و پایداری خاکدانه‏ ها در جنگل و دیمزار به ترتیب 63/62 و 52/65 درصد بدست آمد که بیانگر اختلاف معنی‏ داری (%p<0.05)برای این دو ویژگی مهم فیزیکی بود. متوسط اسیدیته خاک، آهک کل و هدایت الکتریکی هر دو کاربری با هم اختلاف معنی‏داری نداشتند، اما کربن آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی جنگل بطور معنی‏ داری بیش از دیمزار بدست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که تغییر کاربری اراضی، بویژه تبدیل جنگل به دیمزار و متعاقبا شخم نامناسب منجر به کاهش شدید ویژگی های کلیدی فیزیکی و شیمیایی خاک و افزایش فرسایش ‏پذیری آن می شود که پیامدهای بعدی آن نگران کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: پایداری خاکدانه ها، شخم نامناسب، جنگل های زاگرس، دیمزار کم بازده، کربن آلی، گزاف علیا
  • نگین بینش*، محمدحسین نیک سخن، امین سارنگ صفحه 9
    بارش از جمله مهمترین شاخص های اصلی در مطالعات اقلیمی بوده و تحولات اقلیمی عمدتا ناشی از افت، نوسان، یا تغییر این عنصر است. بنابراین در اکثر تحقیقات اقلیمی و به ویژه در تعیین دوره های خشک و تر، عامل بارش مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. ناهنجاری های اقلیمی از جمله عوامل وقوع رخدادهای حدی چون سیل، خشکسالی، و بیابان زایی می باشد که کشور ما نیز از این پدیده تاثیر پذیر بوده است. درصد آنومالی (ناهنجاری) بارش (PAP)، معیار مهمی در ارزیابی خشکسالی و ترسالی به شمار می رود. در مطالعه حاضر، با استفاده از آمار دریافتی از ایستگاه هواشناسی چیتگر و پس از بررسی کیفیت و همگنی داده ها، از روش رگرسیون خطی و آزمون گرافیکی من-کندال برای تعیین روند و نقاط تغییر در بارش حوضه آبریز کن در استان تهران طی دو دهه اخیر (1374-1393) استفاده شد. سپس میانگین متحرک 5 ساله و همچنین ناهنجاری های مجموع بارش و دمای متوسط سالانه برآورد گردید و بر این اساس، سالهای خشک و تر طی دو دهه گذشته در حوضه آبریز کن تشخیص داده شد. نتایج نشان می دهد که بارش سالانه حوضه آبریز کن طی سال های دوره دوره مورد بررسی، در مجموع با روند منفی مواجه بوده، هر چند این روند (در سطح احتمال 5 درصد) معنی دار نبوده است. همچنین بررسی ها نشان دهنده این است که طی دهه 1370 این حوضه با خشکسالی خفیف و متوسط مواجه بوده، اما پس از آن، روند خشکی و ترسالی یکنواخت نبوده و از سالی به سال دیگر متغیر است. در هیچ یک از سالهای مورد بررسی خشکسالی شدید و حاد وجود نداشته، اما در مجموع تعداد سال های خشک بیشتر از سال های تر بوده است.
    کلیدواژگان: آنومالی، بارش، خشکسالی، روند، من-کندال
  • پریسا فتاحی مسرور، ام البنین بذرافشان* صفحه 17
    تغییر اقلیم و افزایش دما از مسایل مهم زیست محیطی بشر به حساب می آید. با بررسی روند تغییرات دمای هوا می توان تغییرات اقلیمی در منطقه را ردیابی نمود. پژوهش های انجام شده در جهان به طور عمده بیانگر افزایش تدریجی دمای متوسط است. در این تحقیق به منظور شناسایی تغییرات زمانی عناصر دمایی (حداقل، حداکثر و متوسط) از مشاهدات 8 ایستگاه سینوپتیک در دوره آماری 1954- 2014 در استان های جنوبی کشور شامل خوزستان، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان استفاده شده است. در این تحقیق از روش رگرسیون خطی و نیز با توجه به ماهیت غیر خطی بودن عناصر اقلیمی از روش آماری ناپارامتریک من-کندال بهره گرفته شده است، که معنی داری در هر دو روش، نتایج تقریبا یکسانی را نشان می دهد. نتایج تحقیق در طول دوره مشترک آماری نشان داد که دراکثر شهرها، در هر سه عنصر مورد مطالعه دمای حداقل، متوسط و حداکثر دارای روند مثبت یا افزایش دما مشاهده می شود و تنها در این شهرها ایرانشهر در اکثر موارد روند کاهشی را نشان می دهد. نتایج کلی در آزمون گرافیکی من-کندال نشان داد که اغلب تغییرات در جهت روند مثبت می باشد و به دنبال آن گاهی جهش های ناگهانی در جهت کاهشی مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: روند دمایی، رگرسیون خطی، آزمون من، کندال، تغییر اقلیم
  • ناصر طهماسبی پور، حافظ میرزاپور*، ساسان خانی صفحه 27
    با توجه به کمبود ایستگاه های آب سنجی در سطح زیرحوزه ها و عدم وجود آمار و اطلاعات ثبت شده از سیل در حوزه های آبخیز کشور، به طور عملی نمی توان شدت سیل خیزی زیرحوزه ها را به تنهایی از تجزیه وتحلیل داده های موجود استنتاج نمود. در این راستا حوزه کرخه با مساحتی در حدود 43 هزار کیلومترمربع در جنوب غربی کشور در محدوده استان لرستان به عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب و در آن آمار و اطلاعات 11 ایستگاه آب سنجی به عنوان نشان دهنده واکنش زیر حوزه های فاقد ایستگاه موردبررسی قرار گرفت. با انجام آزمون همگنی، رفع نقص و تعیین پایه زمانی مشترک 57 ساله از طریق نرم افزار SMADAبهترین توزیع آماری، توزیع لوگ پیرسون نوع سوم برای تعیین ضریب سیل خیزی در این منطقه مناسب تشخیص داده شد و مقادیر دبی طراحی در دوره بازگشت های مختلف محاسبه شد که این مقادیر با مقادیر حاصل از ضریب سیل خیزی(KT) برابر می باشند. هم چنین با استفاده از فرمول های تجربی متداول دیکن و کریگر، ضریب سیل خیزی، در منطقه موردمطالعه دبی طراحی برآورد شد و سپس نتایج آن ها با دبی طراحی محاسبه شده از طریق آمار و اطلاعات ایستگاه های آب سنجی منتخب مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد که مقادیر حاصل از فرمول های دیکن بسیار کاربردی است و فقط به مقادیر به دست آمده در دوره بازگشت های 2، 5 ، 10، 20، 25 و 50 سال بسیار نزدیک و تقریبا اختلاف بین آن ها غیر معنی دارمی باشد. هم چنین با استفاده از آمار و اطلاعات دبی حداکثر لحظه ای ایستگاه های آب سنجی، ضرایب فرمول های تجربی منتخب برای منطقه موردمطالعه واسنجی شده و از این طریق می توان در زیر حوزه های هر یک از ایستگاه های آب سنجی دبی حداکثر لحظه ای را برآورد نمود و بر اساس آن ها طراحی های لازم را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: ایستگاه های آب سنجی، حوزه آبخیز، دبی طراحی، ضریب سیل خیزی
  • محمد ریکی، محسن حسینعلی زاده*، ایمان اسلامی صفحه 33
    بررسی مشارکت مردمی جهت اجرای طرح های تغییر الگوی کشت امری مهم به منظور موفقیت آمیز نمودن پروژه های آب و خاک می باشد، اما همراه نمودن مردم با دستگاه های اجرایی فرآیندی سخت و پیچیده است. این پژوهش با هدف بررسی میزان تمایل مردم به مشارکت در طرح های تغییر الگوی کشت بصورت میدانی با پرسشنامه بصورت پایلوت در منطقه علی آباد استان گلستان انجام شد. پرسشنامه نهایی که دربردارنده پنج عامل پیشنهادی بود با مراجعه حضوری بین 86 کشاورز به عنوان نمونه از جامعه 110 نفره تکمیل گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها نشان داد که به ترتیب عواملی چون رفاه اقتصادی، مکانیزه کردن فعالیت های سنتی، تضمین آینده فرزندان، پرآب شدن چاه ها و شناخت کافی از طرح در اولویت نخست کشاورزان قرار دارد. همچنین سوددهی در آینده، یکپارچه سازی اراضی، نزاع و کشمکش بین مردم، بهبود خاک سطحی و بازدید از طرح در اولویت آخر قرار گرفت. در نهایت در جهت توسعه کشاورزی نوین به سازما های اجرایی پیشنهاد شد که جهت همراهی کشاورزان به اولویت های آنان که عمدتا نگرانی آنان مربوط به مسائل اقتصادی و معیشتی می شود توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، تغییر الگوی کشت، عوامل اقتصادی و اجتماعی، علی آباد، استان گلستان
  • سید حمیدرضا صادقی*، زینب حزباوی صفحه 39
    امروزه خطرات بسیاری سلامت زیست بوم های آبخیز را تهدید می کند. بر همین اساس تغییرات محیط طبیعی کره زمین ناشی از فعالیت های انسانی، ساختار و عملکرد زیست بوم ها را تغییر داده است. لذا ارزیابی شرایط نسبی سلامت زیست بوم آبخیز برای ارائه راه کارهای مدیریتی مناسب ضروری است. در این زمینه روش های متنوعی ارائه شده است.از آن جمله می توان به مدل شاخص محور و مفهومی پایایی، انعطاف پذیری و آسیب پذیری (RRV) اشاره کرد.ارزیابی و پایش سلامت زیست بوم با استفاده از مدل RRVعلاوه بر این که می تواند هشدارهای اولیه تخریب محیط زیست را فراهم نماید، هم چنین می تواند علت مشکلات موجود را شناسایی کند. بنابراین ارزیابی و پایش سلامت زیست بوم آبخیز یک گام مهم و بنیادی برای حفاظت بوم شناختی و ارزیابی خدمات آن می باشد. برای کاربرد مدل RRVمعیارهای متعددی بر اساس احتمالات مورد ارزیابی قرار گرفته و نهایتا سلامت آبخیز بر اساس وضعیت ترکیب کلی آن ها سنجیده می شود. با وجود مطالعات گسترده در خصوص کاربرد مدل RRVدر ارزیابی سلامت زیست بوم های مختلف، کاربرد مفهومی آن در مقیاس حوزه آبخیز کم تر مورد توجه قرار گرفته است. لذا پژوهش حاضر به معرفی، کاربرد و پیشینه پژوهش این مدل در جهان پرداخته است. نتایج بررسی پیشینه موجود، دلالت بر غالبیت کاربرد مدل مذکور در تعیین سلامت مخازن آبی و سازه های هیدرولوژیکی داشته است. اما در سال های اخیر مدل RRVمورد توجه مدیران برای ارزیابی سلامت محیط زیست، زیست بوم های مختلف آبی، شهری و نیز حوزه های آبخیز قرار گرفته است. بر همین اساس کاربرد و ترویج آن در ارزیابی سلامت آبخیز به عنوان پیش نیاز مدیریت صحیح و جامع منابع آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، سلامت آبخیز، شاخص های سلامت، مدل های شاخص محور سلامت، مدیریت پایدار
  • رضا بیات، مریم رستمی* صفحه 43
    فرسایش آبکندی به عنوان یکی ازاشکال فرسایش خاک به وسیلهآب،ازفرایندهای مهم تخریب سرزمین درایران به شمارمی آیدکه تحت شرایط خاص محیطی به وقوع می پیوندد.این نوع فرسایش باتوجه به ابعادنسبتاوسیع، توسعه سریع وتولیدرسوب،سبب تخریب گستردهاراضی می گردد. بطور کلی عوامل ایجاد آبکندها به دو دسته طبیعی و انسانی تقسیم می شود. در بخش طبیعی می توان به حساسیت مواد مادری به فرسایش، فرسایش پذیری بالای خاک، وضعیت هیدرولوژی، حجم و سرعت رواناب سطحی حوضه، وقوع سیل و فعالیت جوندگان،همچنین در بخش انسانی به نحوه استفاده از اراضی، آبیاری غیر اصولی اراضی، تخریب پوشش گیاهی حوضه اشاره نمود. جهت کنترل این پدیده پس از لزوم شناخت مکانی سمت شکیل وعوامل موثر برآن، ارائه راهکارهایی برای مقابله با این معضل ازاهمیت ویژه ای برخورداراست. لذا جهت شناخت ابعادمختلف مقابله بااین پدیده درحوضه ارو واقع در شهرستان فیروزکوه مطالعات اجمالی انجام و پس از تعیین تیپ های فرسایشی موجود و تولید رسوب آنها، پارامترهای لیتولوژی، شیب، عمق خاک و پوشش زمین به عنوان برخی عوامل مهم موثر بر انواع فرسایش بخصوص آبکندها موردبررسی قرارگرفتند. به طور کلی عوامل ایجاد آبکند ها در این منطقه متاثر از شرایط زمین شناختی، تکتونیکی، اقلیمی، ادافیکی، توپوگرافی و مهم تر از همه فعالیت های بشری است. این آبکندها بر اثر عوامل طبیعی ایجاد و با دخالت انسانی توسعه و گسترش یافته اند. لذا مدیرت لازم برای مهار آن ها باید با در نظر گرفتن همه عوامل به راهکار اجرایی تبدیل شود چرا که سابقه عملیات تک بعدی نشان داده که موفقیتی به دنبال آن نخواهد بود.
    کلیدواژگان: رواناب، لیتولوژی، شیب، عمق خاک، پوشش زمین و فرسایش آبکندی
|
  • M. Heshmati*, M. Gheitouri, M. Arabkhedri, H.R. Pyrovan, R. Bagherian Page 1
    The quantity and quality of Zagros Forests (west Iran) are declining through improper management and land-use practices negatively affecting life in the regional scale. The objective of this research was explored the change in soil quality through conversion of forest to rain-fed practices which was conducted in the Gazaf-e-olya village in the Merek watershed, Kermanshah, Iran. Thirty five soil samples were collected from surface soil layers and subjected to soil physicochemical analysis. The data also were analyzed both classical and semivariance using SAS software. The results showed that there was no significant difference for soil particles distributions (sand, silt and clay) in the forest and rain-fed areas. The respective level of bulk density (BD) in the forest and rain-fed was 1.26 and 1.32 gr-1cm-3, indicating significant difference (p
    Keywords: Aggregate stability, Improper tillage, Rainfed lands, Organic carbon, Zagros foret, Gazaf olya
  • N. Binesh*, M. H. Niksokhan, A. Sarang Page 9
    Rainfall is of the most important elements in climatic studies and climate change is mainly due to changing precipitation amount. Therefore, rainfall is discussed in most climatic researches, especially those which are related to determining dry/wet periods. Anomalies of climate elements are of the main factors causing extreme events such as floods, droughts, desertification etc. in most parts of the world including Iran. Precipitation anomaly percent (PAP) is an important measure in drought assessment. Current study applies linear regression and Mann-Kendal tests on data from Chitgar synoptic weather station in order to determine the trend and change points in precipitation time series in Kan watershed during 1994-2014. Also moving average and anomalies for total annual precipitation and mean annual temperature were calculated and dry/wet years were recognized based on them. The results show that precipitation trend has been negative in Kan watershed, in general, during two recent decades, though it is not meaningful (in 5% significance). In addition, the investigations showed that the studied area has faced slight and average drought in 1990s, however after that, dry/wet years changed from year to year. Totally there was no severe and extreme drought in Kan watershed during two past decades, but it can be said that most years were considered as dry years during this period.
    Keywords: Anomali, Precipitation, Drought, Trend, Mann-Kendall
  • P. Fattahi Masrour, O. Bazrafshan* Page 17
    Climate change and temperature increase are of the important environmental issues for human. The temperature changes can help to monitor the climate change in a region. The researches done in all over the world show the gradual increase of the mean temperature. The observation of 8 synoptic stations in the statistical period of 1954-2014 were used to recognize the temporal changes of temperature extremes (minimum, maximum, and average) in southern provinces of Iran including Khouzestan, Hormozgan, Boushehr, and Sistan & Balouchestan. Liner regression and also non-parametric statistical method of Man- Kendal due to the non-linearity of climatic components were used to do the research. Statistical significance of two methods is nearly same. Based on the results, minimum, maximum, and average of temperature components have had a positive trend in the common statistical period in most of the cities, namely the temperature has increased and it only had a negative trend in most of the cases in Iranshahr city. Graphical test of Man-Kendal showed that all of the changes are in a positive direction and sometimes there is a sudden change into a decreasing direction.
    Keywords: Temperature trend, Linear regression, Mann, Kendal, Climate change
  • N. Tahmasebipour, H. Mirzapour*, S. Khani Page 27
    It’s not possible to estimate flooding intense of sub-basin only by using existence data of hydrometric stations because of lack of hydrometric stations on sub-basin and also lack of recorded flood data. To estimate flooding intense, Karakhe’s watershed with 43 thousand km2 was selected. This watershed is located at Lorestan province, west southern part of Iran. Data from 11 hydrometric stations was used to investigate the reaction of sub-basin without recorded data. By using homogenous test, correcting errors or lacks and determining 57 years as common time base on SMADA software, the best statistic distribution model was log Pearson type 3. This distribution model was used to determine flooding coefficient and to calculate planed discharge values in the return periods. Results indicated that planed discharge values was equal to flooding coefficient (kt). Additionally, experiment formula of Dicken and Creager was used to estimate flooding coefficient and then the results was evaluated by calculated results derived from hydrometric stations. The results indicated that Dicken’s formula is more applicable. Values derived from Dicken’s formula are approximately to values with return periods of 2, 5, 10, 20, 25 and 50 years and differences was not significance. Coefficients of experimental formula was also calibrated for the study area and then it is possible to calculate maximum momentous discharge on the sub-basin and used on the ongoing projects.
    Keywords: Hydrometric stations, Watershed, Planed discharge, Flooding coefficient
  • M. Reiki, M. Hossein Alizadeh*, I. Islami Page 33
    Investigation the public participation in changing of cropping pattern is an important role to success of the soil and water projects. But, participation of people with the executive departments is difficult process. This study set out with the aim of investigation the public participation in changing of cropping pattern with the field study and survey questionnaire in Ali-Abad region of Golestan province. In this study, 86 beneficiaries from a population of 110 farmers were chosen in the case study using Cochran approach and verbal interviews were done. Results indicated that five factors consist of the “economic prosperity, automating the traditional activities, ensuring children's future, the water rising of wells, and sufficient knowledge of the project” are top priorities for farmers respectively. Also these factors such as “projects profitability in the future, integrating lands, conflicts between people, improve the soil and the visit of the project by farmers” are the final priorities. Finally, in order to develop modern agriculture, the executive organs have been offered to focus their attention on agronomist priorities that is often related to economic issues.
    Keywords: Public participation, Changing of cropping pattern, Socioeconomic factors, Ali Abad, Golestan province
  • S. H.R. Sadeghi*, Z. Hazbavi Page 39
    Nowadays, numerous risks seriously threat the health of watershed ecosystems. Human driven modifications of the Earth's natural environment largely affect ecosystem structure and functions. Therefore, assessment of the relative condition of watersheds is essential to plan appropriate management practices. In this regards, various approaches such as reliability-resilience-vulnerability (RRV) indicator based and conceptual model have been proposed. Assessment and monitoring ecosystem health using a promising approach of the RRV model to ascertaining watershed health provides early warnings of environmental degradation causes. So, watershed ecosystems health assessment is a fundamental and an essential step to ecological services conservation. To apply the RRV model, several criteria have been used within a riskbased standpoint. Although, the application of the RRV model has been commonplace for years in various ecosystems, but, the use of the RRV indicators in watershed health assessment has been rarely reported. Towards this, the present research was conducted to introduce, to explain the application and to review the literatures of the RRV model. The results of the literature review indicated that more studies have been limited mostly to reservoir operations management. While, the recent studies have focused on health assessment of the different ecosystems such as stream, urban and even watershed ecosystems. Based on these researches, the application of the RRV model has been suggested as a prerequisite for appropriate and integrated watershed health assessment.
    Keywords: Environmental planning, Management, Health indicators, Indicator, based health models, Sustainable management, Watershed health
  • R. Bayat, M. Rostami* Page 43
    Gully erosion is a form of soil erosion by water and it is one of the important processes of land degradation in Iran is important processes which occurs under particular environmental conditions. This type of the erosion caused extensive destruction of the land due to the relatively large size, rapid development and production of sediments. Generally, contributing factors of gully are divided into two categories natural and human. Natural factors include maternal materials sensitivity to erosion, high erodibility of the soil, hydrological conditions, the volume and speed of basin runoff, floods and rodent activity, and in human factors are such as land uses, unprincipled irrigating of land and destruction of vegetation. It is necessary presenting of strategies for conflict with this problem after studying the formation mechanism influencing factors. In order to understanding of various aspects of combating with this phenomenon in Aro basin, located in the Firoozkooh city, overview is done and after determining the types of erosion and sediment yield, the parameters of lithology, slope, soil and land cover as some of the important influencing factors the types of erosion, especially gullies, were studied. Overall, causing factors of gullies are affected by the geology, tectonic, climatic, edaphic, topographic and human activities in this area. These gullies are caused by natural factors and have been expanding by human intervention. Therefore, management must consider all the necessary factors to harnessing them, because history has shown that successful will not be followed with one-dimensional approach.
    Keywords: Runoff, Lithology, Slope, Soil, Land cover, Gully erosion