فهرست مطالب

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال سوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • امین نهفته استرآباد، علی راحمی کاریزکی، علی نخزری مقدم صفحات 1-11
    در این تحقیق اثرات کیفیت بذر بر پارامترهای جوانه زنی و رشد هتروتروفیک گیاهچه دو رقم ذرت سینگل کراس 640 و 704 بررسی شد. برای اعمال تیمارهای زوال بذر از روش تسریع پیری استفاده شد که در آن بذور به مدت 24، 48، 72 و 96 ساعت در دمای 41 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه انجام شد. نتایج نشان داد که اثر زوال بذر بر تمامی صفات مورد مطالعه، شامل درصد و سرعت جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی، طول ساقه چه، نسبت رشد آلومتریک و شاخص بنیه طولی گیاهچه معنی دار بود، اما اثر معنی داری بر صفات رشد هتروتروفیک گیاهچه نداشت. همچنین اثر رقم نیز بر تمامی صفات به جز نسبت رشد آلومتریک، وزن خشک باقی مانده بذر و ریشه در سطح 1 درصد معنی دار بود. زوال بذر اثر معنی داری بر طول ساقه چه، نسبت رشد آلومتریک و شاخص بنیه طولی گیاهچه در رقم 704 و بر سرعت جوانه زنی در رقم 640 نداشت. با افزایش دوره زوال بذر درصدجوانه زنی و یکنواختی جوانه زنی بذر در هر دو رقم ذرت کاهش یافت. زوال بذر اثر بیش تری بر درصد جوانه زنی در رقم 640 نسبت به رقم 704 داشت. شاخص های رشد هتروتروفیک مانند کارآیی استفاده از ذخایر، ذخایر انتقال یافته و وزن خشک باقی مانده بذر به دلیل درشت تر بودن لپه رقم 640 دارای میانگین های بالاتری بودند. در مجموع با افزایش زوال بذر درصدجوانه زنی و درصدگیاهچه های نرمال در هر دو رقم کاهش یافت اما رقم 704 مقاومت بیش تری نسبت به زوال از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: تسریع پیری، درصد جوانه زنی، کارآیی استفاده از ذخایر، یکنواختی جوانه زنی
  • فرزانه عساکره، زهرا خدارحم پور صفحات 13-25
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و گروه‏بندی اکوتیپ های کاسنی در شرایط تنش خشکی با استفاده از روش‏های آماری چند متغیره آزمایشی به صورت آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1392 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز اجرا گردید. فاکتور اول شامل 26 اکوتیپ کاسنی و فاکتور دوم سطوح مختلف تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول 6000 در 5 سطح 0، 2-، 4-، 6- و 8- بار بود. صفات درصد و سرعت جوانه‏زنی، متوسط زمان جوانه‏زنی، طول ریشه‏چه و ساقه‏چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه‏چه به ساقه‏چه، وزن تر و خشک گیاهچه، نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه و شاخص بنیه بذر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اکوتیپ، تنش خشکی و اثر متقابل اکوتیپ در تنش خشکی برای کلیه صفات معنی‏دار بودند. بیش ترین همبستگی مثبت و معنی‏دار بین طول ریشه‏چه و طول گیاهچه بدست آمد. تجزیه به مولفه های اصلی، 11 صفت بررسی شده را به 3 مولفه تقلیل و بر اساس آن 79 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کرد. در بای پلات ترسیمی براساس مولفه های اول و دوم و تجزیه خوشه‏ای براساس کلیه صفات مطالعه شده اکوتیپ‏ها به 3 گروه تقسیم شدند. اکوتیپ های خوشه سوم شامل 15008، 15084، 2398 و 36546 بوده و با توجه به این که از نظر کلیه صفات برتر از سایر خوشه ها می‏باشند بنابراین این اکوتیپ‏ها نسبت به سایر اکوتیپ‏ها از تحمل بیش تری نسبت به خشکی برخوردارند. بر اساس نتایج این مطالعه، استفاده از این اکوتیپ ها برای برنامه های اصلاحی آینده تحمل به خشکی توصیه می‏گردد.
    کلیدواژگان: کاسني، تنش خشکي، تجزيه به مولفه هاي اصلي، تجزيه کلاستر
  • لیلا جهانبان، امید لطفی فر، سمانه متقی صفحات 27-30
    به منظور بررسی کارایی سه روش پیش تیمار بذر جهت افزایش مقاومت به تنش های شوری و خشکی گلرنگ در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در چهار تکرار در آزمایشگاه موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش علف های هرز انجام گرفت. عامل اول نوع تنش شامل دو تنش شوری و خشکی، عامل دوم روش پیش تیمار بذر شامل سه روش هیدروپرایمینگ (پیش تیمار بذر با استفاده از آب مقطر به مدت 6 ساعت)، هالوپرایمینگ (تیمار بذر در محلول کلرید سدیم 100میلی مولار) و پرایمینگ با استفاده از KNO3 (5/0 درصد) به همراه شاهد (عدم پیش تیمار) و عامل سوم پتانسیل آب شامل 0، 3/0-، 6/0- و 2/1- مگاپاسکال بود که جهت ایجاد پتانسیل های مذکور در تنش شوری از NaCl و در تنش خشکی از PEG (پلی اتیلن گلایکول) استفاه گردید. نتایج نشان داد که هر دو تنش خشکی و شوری بر روی جذب آب، درصد جوانه زنی، طول ریشه و ساقه و شاخص بنیه گیاهچه اثر منفی گذاشت ولی در پتانسیل رطوبتی برابر، تاثیر منفی تنش خشکی بر کلیه صفات به صورت معنی دار بیشتر از تنش شوری بود. در همه پتانسیل های رطوبتی و به ویژه در مورد تنش خشکی اثر پیش تیمار بذر بر حفظ توان جوانه زنی بذر موثر بود. تاثیر مثبت پیش تیمار بذر در هر دو تنش خشکی و شوری، با شدیدتر شدن تنش افزایش یافت. در هر دو تنش خشکی و شوری تاثیر هیدروپرایمینگ بذر بر کاهش خسارت تنش ها بیشتر از سایر پیش تیمارهای مورد آزمایش بود و می تواند به عنوان راهکاری کم هزینه و سودمند به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، تنش شوری، تنش خشکی، سرعت جوانه زنی، گلرنگ
  • آرزو پراور، سعیده ملکی فراهانی، علیرضا رضازاده صفحات 31-42
    برخی از ترکیبات فیتوشیمیایی گیاهان دارویی به عنوان ترکیبات آللوشیمیایی در پدیده آللوپاتی شرکت نموده، جوانه زنی، رشد و تکثیر گیاهان دیگر را تحت تاثیر قرار می دهند. به همین دلیل در سال های اخیر بکارگیری آللوپاتی در مدیریت علف هرز توجه بسیاری از متخصصان را به خود جلب کرده است. به منظور بررسی اثر عصاره آبی بذر بالنگو و سرخارگل بر برخی شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه ای خردل وحشی و یولاف وحشی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار، در سال 1394 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی شاهد، انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو عصاره آبی بذر (بالنگو و سرخارگل) و دو نمونه بذر گیاه (خردل وحشی و یولاف وحشی) و چهار سطح غلظت عصاره آبی بذر (شاهد، 5، 10 و 20 درصد) بود. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه اندازه گیری شدند. نتایج تجریه واریانس نشان داد که اثر متقابل عصاره آبی، گیاه تحت تیمار و غلظت های مختلف عصاره آبی بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که تمام غلظت های عصاره آبی بذر بالنگو نسبت سرخارگل بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه علف هرز خردل وحشی و یولاف وحشی اثر بازدارندگی داشت، به طوری که با افزایش غلظت عصاره، میزان بازدارندگی افزایش یافت و این افزایش برای یولاف وحشی بیشتر از خردل وحشی بود.
    کلیدواژگان: آللوپاتیک، علف کش طبیعی، کنترل بیولوژیک، ویژگی های جوانه زنی
  • محمد محسن زاده گلفزانی، فائقه محمد، سید حسن حسنی کومله، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی صفحات 43-55
    این مطالعه به منظور گروه بندی 10 ژنوتیپ کلزا با استفاده از نشانگرهای مولکولی و همچنین بررسی مقاومت به خشکی این ژنوتیپ ها انجام شده است. در این تحقیق با استفاده از 19 آغازگر تکی و ترکیبی ISSR و رتروترانسپزون، 85 نوار چندشکل به دست آمد و درصد چندشکلی نشانگرها بین 50 تا 100 متغیر بود. تجزیه خوشه ایداده های مولکولی، ژنوتیپ ها را در سه گروه که به ترتیب 5، 3 و 2 ژنوتیپ، قرار داد. نتایج حاصل از واکنش ژنوتیپ های کلزا به خشکی در مرحله جوانه زنی در آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک با سه تکرار تجزیه و تحلیل شد. تجزیه خوشه ایداده های جوانه زنی به روش UPGMA و فاصله اقلیدوسی، تیمارها را در چهار گروه مجزا قرار داد. تجزیه تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر نشان داد که خوشه بندی به روش UPGMA با 95 درصد صحت، انجام شده است. گروه دوم از لحاظ اکثر صفات دارای ارزش بالایی بود و با قرار گرفتن تیمارهای مختلف ژنوتیپ SLM046 در این گروه می توان آن را به عنوان ژنوتیپ متحمل معرفی کرد. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی پس از چرخش وریماکس سه مولفه با نام های ساقه چه، ریشه چه و درصد جوانه زنی را مشخص نمود که در مجموع 31/88 درصد از تغییرات بین صفات را توجیه کردند و بررسی دیاگرام پراکنش براساس دو مولفه اول، ناحیه اول را به عنوان ناحیه مطلوب تشخیص داد و تیمارهای مربوط ژنوتیپ های که در این ناحیه قرار دارند، ژنوتیپ های با عکس العمل مطلوب نسبت به تنش خشکی هستند و می توان آن ها را به عنوان ژنوتیپ متحمل در مرحله جوانی زنی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، پلی اتیلن گلیکول، تنوع، سرعت رشد، نشانگر مولکولی
  • سارا رویان، رضا شیرزادیان خرم آباد، پیام طالبی کهدویی صفحات 57-77
    هورمون اتیلن بر بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیکی از جمله پیری موثر است. پیری آخرین مرحله رشد و توسعه گیاه بوده که به مرگ گیاه ختم می شود. در مسیر بیوسنتز اتیلن آخرین پیش ماده 1-aminocyclopropane 1-carboxylic acid (ACC) است. گیاهچه های رشد یافته در محیط کشت حاوی ACCبا تبدیل این ماده به اتیلن دستخوش تغییرات خاصی از جمله کوتاهی و ضخیم شدن ریشه، کوتاهی هیپوکوتیل وچرخش راس هیپوکوتیل می شوند که واکنش سه گانه (Triple response) نامیده می شود. وقوع این علایم نشان دهنده نرمال بودن فعالیت های درک و بیوسنتز اتیلن در گیاه است. در این تحقیق واکنش موتانت های old-3، old-9، old-14، etr1-3و ko-5 به غلظت های مختلف ACC با اندازه گیری صفات مرتبط با واکنش سه گانه در گیاه آرابیدوپسیس تالیانا بررسی شد. ژن های OLD به عنوان ژن های موثر بر فرایند پیری در آرابیدپسیس شناخته میشوند. واکنش سه گانه در اغلب موتانت ها با افزایش غلظت ACC مشاهده می شود. درحالی که در موتانت etr1-3 هیچکدام از علائم واکنش سه گانه مشاهده نشد. لذا تغییر فعالیت ژن های OLD9٬OLD3 و OLD14 در گیاهچه های موتانت های old-3، old-9، old-14 باعث تغییر معنی داری در درک و بیوسنتز اتیلن نشده، ولی در گیاهچه های موتانت etr1-3 تغییر قابل توجهی در زمینه درک اتیلن توسط حسگرهای اتیلن رخ داده است. از آنجائی که فرآیند پیری در موتانت های old-3، old-9، old-14سریع تر از گیاهان والدینی صورت گرفته، این بدان معنی است که ژن های کنترل کننده فرآیند پیری از ژ نهای موثر بر اتیلن متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: آرابیدپسیس، اتیلن، ریشه، موتانت، هیپوکوتیل
  • فاطمه سعادت، سید محمدرضا احتشامی صفحات 71-86
    این آزمایش به منظور بررسی اثر پوششدار کردن بذر با باکتری های محرک رشد و عناصر ریزمغذی بر خصوصیات جوانهزنی ذرت رقم NS640، به اجرا درآمد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان در مرداد ماه 1393 انجام شد. تیمارهای به کاربرده شده در این آزمایش شامل: بذر بدون پوشش، بذر پوششدار بدون باکتری و بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با عناصر ریزمغذی (روی، مولیبدن، بر، مس، آهن و منگنز) و بدون باکتری، پوشش بذر با باکتری سودوموناس و بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با باکتری سودوموناس و عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با باکتری ازتوباکتر و بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با باکتری ازتوباکتر و عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با مخلوطی از باکتری های سودوموناس و ازتوباکتر بدون عناصر ریزمغذی، پوشش بذر با مخلوطی از باکتری های سودوموناس و ازتوباکتر و عناصر ریزمغذی می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که پوشش بذر با مخلوطی از باکتری های سودوموناس و ازتوباکتر و عناصر ریزمغذی و پوشش بذر با باکتری سودوموناس و عناصر ریزمغذی در اکثر صفات (درصد جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن تر ریشهچه و ساقهچه، یکنواختی جوانهزنی و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز) بهترین تاثیر گذاری را در بین تیمارهای بهکار برده شده داشتند.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، جوانهزنی، سودوموناس، عناصر ریزمغذی
  • فاطمه امینی، حمیدرضا بلوچی، محسن موحدی دهنوی، محمود عطارزاده صفحات 87-97
    فلزات سنگین بیوسفر از زمان شروع انقلاب صنعتی در حال افزایش است و سمیت فلزات سنگین سبب اختلال در فرایند جوانه زنی و رشد گیاهان می گردد. به منظور بررسی تاثیر فلزات سنگین بر جوانه زنی لوبیا (رقم صدری) آزمایشی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه یاسوج در سال 1392 اجرا گردید. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار شامل غلظت های مختلف نیترات کادمیوم، نیترات نیکل، نیترات سرب و سولفات مس در غلظت های مختلف 25، 50، 75 و 100 میلی گرم در لیتر و یک تیمار شاهد بود. صفات مورد بررسی شامل شاخص های جوانه زنی (درصد و سرعت جوانه زنی)، طول و وزن گیاه چه و شاخص بنیه بذر بود. نتایج نشان داد که بیش ترین سرعت و درصد جوانه زنی بذر در تیمار شاهد و کم ترین آن ها در 100 میلی گرم در لیتر نیترات سرب بود. با افزایش غلظت سرب، سرعت و درصد جوانه زنی بذر و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه روند نزولی را نشان داد. غلظت 100 میلی گرم در لیتر نیترات کادمیوم سبب کاهش سرعت و درصد جوانه زنی بذر لوبیا نسبت به شاهد گردید. افزایش غلظت کادمیوم سبب اختلال در رشد ریشه چه و ساقه چه و شاخص بنیه بذر لوبیا گردید. سمیت غلظت مس نسبت به نیکل اثر منفی بیش تری بر سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و بنیه گیاهچه داشت. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که کادمیوم و سرب ممکن است به گیاهان اجازه ی جوانه زدن را بدهد، اما افزایش غلظت آن ها سبب اختلال در برخی شاخص های جوانه زنی بذر لوبیا چیتی گردید.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، سرب، لوبیا، قدرت جوانه زنی، کادمیوم
  • مهدی عقیقی شاهوردی، حشمت امیدی صفحات 99-111
    به منظور بررسی تاثیر مدت زمان هورمون پرایمینگ و هیدرو پرایمینگ بر جوانه زنی بذر استویا در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد تهران در سال 1394 انجام گرفت. فاکتورهای مورد مطالعه عبارت بودند از پیش تیمار بذر با هورمون اسید جیبرلیک و آب مقطر در چهار زمان صفر، 16، 24 و 48 ساعت و تنش شوری در پنج سطح صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 دسی زیمنس بر متر. صفات درصد و سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی روزانه و ارزش جوانه زنی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد اثر متقابل شوری در زمان های مختلف پرایمینگ با اسید جیبرلیک تاثیر معنی داری بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه و ارزش جوانه زنی داشت. بیش ترین درصد جوانه زنی در اثر متقابل شوری 5 دسی زیمنس بر متر در 48 ساعت پرایمینگ بذر با اسید جیبرلیک (16/59 درصد) و بیشترین سرعت جوانه زنی در شوری 5/2 دسی زیمنس بر متر در 48 ساعت پرایمینگ با اسید جیبرلیک (24/4 بذر در روز) مشاهده شد. بالاترین سرعت جوانه ز نی روزانه در بذوری دیده شده که در شوری صفر دسی زیمنس بر متر تحت 16 ساعت هیدروپرایمینگ و 24 ساعت هورمون پرایمینگ قرار گرفته بودند. پرایمینگ بذر استویا با اسید جیبرلیک در مدت زمان 24 و 48 ساعت توانست پارامترهای جوانه زنی بذر استویا را بهبود بخشد. شوری بیش تر از 5/2 دسی زیمنس بر متر نیز باعث افت معنی دار برخی از پارامترهای جوانه زنی (درصد و سرعت جوانه زنی) شد.
    کلیدواژگان: استویا، بذر، پرایمینگ، جوانه زنی، شوری
  • مقاله مروری
|
  • Amin Nahofte Esterabad, Ali Rahemi Karizaki, Ali Nakhzari Moghadam Pages 1-11
    In this study investigated the effects of seed quality on germination parameters and heterotrophic seedling growth in two maize varieties including single cross 640 and 704. For seed deterioration treatments we used accelerated aging test in 410C for 24, 48, 72 and 96 h. A factorial experiment in a completely randomized design with four replications was conducted in the laboratory. Results showed that the seed deterioration effects on all traits studied included speed germination, germination percent, germination uniformity, normal seedling percent, plomule length, allometric growth ratio and seedling length vigor index were significant for but there was no significant effect on heterotrophic seedling growth traits. The varieties also have significant effects at 1% level on all the traits except allometric growth ratio, final seed and root dry weight. Seed deterioration had no significant effects on shoot length, allometric growth ratio, seedling length vigor index in 704 and on germination growth rate in 640. With increasing of seed deterioration were decreased germination percent and uniformity. Seed deterioration was more intense on seed germination percent in 640. Heterotrophic growth parameters such as seed reserves use efficiency, fraction of seed reserves mobilization and final seed dry weight has higher averages to larger cotyledon in 640. At the end of the day increasing the seed aging caused decreases on germination and normal seedlings percentage in both varieties but 704 was more resistant to decay.
    Keywords: Accelerated aging, Germination percent, Seed reserves use efficiency, Germination uniformity
  • Farzaneh Asakereh, Zahra Khodarahmpour Pages 13-25
    In order to study of genetic diversity chicory ecotypes in drought stress condition via multivariate analysis an experiment was preformed in factorial form using a completely randomized design with 3 replications at Islamic Azad university, Ahvaz branch in 2013. First factor incompasis 26 chicory ecotypes and second factor five levels of drought treatment (0 ,-2 ,-4 ,-6 and -8 bar), were used by using PEG 6000. Traits germaination percent, germination rate, mean of germination time, radicle length, plumule length, seedling length, radicle/plumule length ratio, wet weight of seedling, dry weight of seedling, wet/dry weight ratio and seed vigor index were studied. Results analysis of variance showed that between ecotypes, drought stress and their interaction for all trait, had siginificant difference. The most positive and significant correlation was between the seeding length and root length. The principal components analysis, 11 studied traits divided to 3 components and according to which 79% of the total variation to be justified. In biplot graphic method to basis the first and second components and cluster analysis; ecotypes of third cluster incompasis 36546, 2398, 15008 and 15084 according to all traits better than of other ecotypes were, therefore this ecotypes compare to other ecotypes tolerance to drough. Based on results of this study, use of this ecotypes for future breeding programs tolerance to drought can be recommended.
    Keywords: Chicory, Drought Stress, Correlation, Principal Component Analysis, Cluster analysis
  • Leila Jahanban, Omid Lotfifar, Samaneh Mottaghi Pages 27-30
    To study the efficiency of three priming methods to increase salt and drought stress resistant of safflower in germination and early growth, a laboratory experiment was conducted as factorial arranged in completely randomized design with four replications in seed laboratory of Iranian Plant Protection Research Institute. First factor was kind of stress include salt and drought stress, second factor was priming method include hydropriming (treated with water for 6 h), Halopriming (treated with NaCl 100 mM), KNO3 (0.5%) and no priming as control and third factor was water potential include 0.0, -0.3, -0.6, -0.9 and -1.2 MPa. Too, salt and drought conditions caused by NaCl and PEG respectively. Results showed that both stresses inhibited water uptake, germination percentage, radicle and Plumule length and seedling vigour index, but this criteria significantly were higher in NaCl than PEG at the same water potential. All of three used priming treatments increased germination and seedling growth under salt and drought stresses. By increase of stress intensity, efficiency of priming methods increased too. Hydropriming was more effective than other priming to decrease salt and drought damage in germination and early growth stages and it is suitable and low cost strategy.
    Keywords: Drought Stress, Germination rate, Priming, Safflower, Salt stress
  • Arezoo Paraver, Saeideh Maleki Farehani, Alireza Rezazadeh Pages 31-42
    Some phytochemical compounds medicinal plants as allelopathic compounds added thephenomenainvolved, germination, growth and reproduction of other plants are affected Thatis whyin recent years the use of allelopathy in weed management has attracted the attention of manyexperts. To evaluate the effect of aqueous extract of Echinacea angustifolia and Lallemantia royleanaon seed germination and seedling growth indices of Sinapis arvensis and Avena fatua factorial experiment in a completely randomized design with 3 replications, in 2015 the Faculty of Agriculture in seed technology laboratory control done .The experiment consisted of two aqueous extract (Lallemantia royleana and Echinacea angustifolia) and two seed (Sinapis arvensis and Avena fatua) and fourecon centrations (control,5, 10and 20 percent). Germination percentage, germination rate, seedling length and seedling dry weight were determined.The results showed that the effect ofaqueous extract ofthe plant treated and different concentrations of aqueous extracts on the germination percentage , germination rate,seedling length and seedling dry weight was significantat thelevel ofone percent The results showed that all concentrations of aqueous extract of Lallemantia royleana to Echinacea angusti folia seed germination percentage and speed, seedling length and seedling dry weight Sinapis arvensis and Avena fatua have a deterrent effect, so thatby increasing the concentration of the extract, the inhibition rate increase the increase was greater for Sinapis arvensis to Avena fatua.
    Keywords: Allelopathic, biological control, characteristics germination, natural herbicides
  • Mohammad Mohsenzadeh Golfazani, Faegheh Mohammad, Seyed Hasan Hasani Kumleh, Habibollah Samizadeh Lahiji Pages 43-55
    This study was conducted to grouping of 10 genotypes of canola via ISSR and IRAP markers and genotype resistance to drought. Eighty five polymorphic bands were produced using 19 individuals and combinations of ISSR and IRAP, and polymorphism varied between 50 to 100. Cluster analysis with UPGMA method placed the 10 genotypes in tree cluster, which includes 5, 3 and 2 respectively. Cluster analysis of germination results based on Euclidean distance with UPGMA method assigned treatment in four different groups consists of 11, 5, 9, and 15 genotypes respectively. Fisher’s linear Discriminant Function Analysis confirmed validity clustering analysis with 95%. The second group had the highest value, for most economical traits. SLM046 genotype could be introduced as resistant genotype by placing different treatments of its in one group. The fourth group included genotypes that had low value for most characteristics. Factor analysis results based on principal components showed that three factors named plumule, radicle and germination percentage, which determined 88.31 percent of total variation. First region was detected as good region on the base first and second factor evaluation. Genotypes in this area were favorable response to drought stress and could be introduced as resistant genotype at germination stage.
    Keywords: Diversity, Growth rate, Molecular marker Osmotic potential, Polyethylene glycol
  • Sara Rooyan, Reza Shirzadian, Payam Talebi Pages 57-77
    Ethylene is involved in many developmental and processes including plant senescence. Senescence is the final step of plant development resulting in death of plants. 1-aminocyclopropane 1-carboxylic acid) ACC) is produced in the last step of the ethylene biosynthesis. The Morphological characteristics of treated plants by ACC induce a phenotype called triple response including root and hypocotyl shortness and thickness. The occurrence of these symptoms indicates that plant system sense ethylene and its biosynthesis is activate. In this project, we examined the response of the wild type seedlings Ler-0, Col-0 and several mutants including old-3, old-9, old-14, etr1-3 and ko-5 to various concentration of ACC in Arabidopsis thaliana following evaluation of triple response characteristics. OLD genes in Arabidopsis are known as senescence involved genes. According to the obtained results, it shown that with increasing ACC concentrations, the triple response has been detected in most mutants, while in mutant etr1-3 none of those responses were observed meaning that etr1-3 is not able to sense and signal ethylene. These results suggest that change in OLD9, OLD3 and OLD14 function doesnt cause any significant impact on ethylene biosynthesis and signaling, while change in gene activity ETR in Arabidopsis led to the loss of the triple response in etr-3 plants. Thus, the genes controlling ethylene biosynthesis is different from genes regulating plant senescence.
    Keywords: Arabidopsis, ethylene, hypocotyl, mutants, root
  • Fatemeh Saadat, Seyed Mohammadreza Ehteshami Pages 71-86
    This experiment carried out in order to investigate the effect of seed coating with growth promoting bacteria (Azotobacter and Pseudomonas) and micronutrients (Zn, B, Mo, Cu, Fe and Mn) on germination characteristics of corn (Zea mays L. SC. 640) . Experiment was conducted as complete randomized design (CRD) with four replications at agronomy laboratory in faculty of Agricultural Science, University of Guilan in July 2014. Experimental Treatments in this research were including seed without coating, seed coating without bacteria and micronutrients, seed coating with micronutrients and without bacteria, seed coating with (Pseudomonas fluorescens strain 169) and without micronutrients, seed coating with Pseudomonas and micronutrients, seed coating with (Azotobacter chroococcum strain 12) and without micronutrients, seed coating with Azotobacter and micronutrients, seed coating with (Azotobacter and Pseudomonas) and without micronutrients, seed coating with (Azotobacter and Pseudomonas) and micronutrients. Traits that were studied including: percentage germination, rate germination, radicule length, plumule length, radicule fresh weight, plumule fresh weight, radicule dry weight , plumule dry weight, Water absorption rate, uniformity of germination and Alpha amylase activity. The results obtained showed that seed coating with a mixture of Pseudomonas and Azotobacter and micro-nutrients and seed coating with Pseudomonas and micro-nutrients had the highest of content in most of the traits between investigated treatments.
    Keywords: Azotobacter, Germination, Pseudomonas, Microelements
  • Fatemeh Amini, Hamidreza Balouchi, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Mahmood Attarzadeh Pages 87-97
    Heavy metals of biosphere rise since the beginning industrial revolution and the toxicity of heavy metals cause to impair in the process of germination and growth of plants. In order to evaluate the effects of heavy metals on the germination of pinto bean (cv. Sadri) an experiment was conducted at Seed Technology Laboratory of Yasouj University in 2013. The experiment was conducted as CRD in five replications include different concentration of Cd(NO3)2, Pb(NO3)2, Ni(NO3)2 and CuSO4 (25, 50, 75 and 100 mg/l) and a control treatment. Germination characteristics include the rate and percentage of germination, seedling weight and length and seed vigor index were studied .Results showed that the highest rate and percentage of germination was belonged to control, and least in the 100 mg/l of Pb(NO3)2. With the increase in concentrations of Pb, percentage and rate of germination and root and shoot dry weight showed a downward trend. 100 mg/l concentration of Cadmium nitrate decreased the rate germination of pinto bean seeds in compare with control. Increasing the concentration of cadmium impairs the growth of seedling root; shoot and vigor index of bean. Toxic concentration of copper compared to nickel had more negative effect on germination, root and shoot length, root and shoot dry weight and seedling vigor. In general, the results of this study showed that cadmium and Pb may give to plants allows germination, but increased in their concentration impaired the some seed germination indices of pinto been seed.
    Keywords: Environmental pollution, Lead, Phaseolus vulgaris L, Germination power, Cadmium
  • Mehdi Aghighi Shahverdi, Heshmat Omidi Pages 99-111
    In order to evaluate effect of time period of hormone and hydro priming on Stevia seed germination indices under salt stress a factorial experiment based on completely randomized design (CRD) with three replications was conducted in Seed Science and Technology Laboratory of Shahed University of Tehran in 2015. The studied factors consisted of seed pre-treating by gibberellic acid and distilled water for 0, 16, 24 and 48 hours and salt stress (2.5, 5, 7.5 and 10 dS.m-1). Germination percentage and speed, mean time of germination, mean of daily germination, daily germination speed and germination value was measured. Results showed that salinity× hormone priming interaction significantly influenced germination percentage and germination speed, mean daily germination and germination value. The highest germination percentage and germination speed was seen in 5 dS.m-1 and 48 hours hormone priming interaction and 2.5 dS.m-1 and 48 hours hormone priming interaction respectively. The highest daily germination speeds was seen in 0 dS.m-1 and 16 hours hydro priming interaction and 0 dS.m-1 and 16 and 24 hours hormone priming interaction respectively. Hormone priming of stevia seed by gibberellic acid for 24 and 48 hours could improve stevia seed germination parameters. Some of germination parameters (rate and percentage of germination) were reduced by salinity stress.
    Keywords: Germination, Priming, salinity, Seed, Stevia
  • Aidin Hamidi Pages 113-130