فهرست مطالب

فلسفه دین - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1395)

فصلنامه فلسفه دین
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فتانه درتاج، محمد محمدرضایی صفحات 553-578
    در تفکر صدرایی و با توجه به اصول و مبانی فلسفی وی، کرامت انسان امری حقیقی و وجودی است، نه اعتباری و قراردادی و چون وجود ذومراتب محسوب می شود، پس کرامت نیز امری تشکیکی و دارای مراتب است. بر این اساس انسان ذاتا دارای کرامت است، یعنی کرامت در نظام تکوین و با فطرت انسانی عجین و امری ثابت و لایتغیر بوده که به دلیل ویژگی هایی چون، عقل و خرد، نفخه روح و... به انسان ارزانی شده است، اما انسان در سیر صعودی می تواند به جهانی وسیع تر و بالاتر برسد و به عقل قدسی متصل و به کرامت اکتسابی نائل شود. البته تحصیل مراتب کرامت اکتسابی نیز با صفات کمالی وجودی مانند علم و معرفت، ایمان، تقوا و تعقل میسر است. پس کرامت انسان از نگاه ملاصدرا امری دوسویه محسوب می شود که یک سوی آن انسان و سوی دیگر آن ملکوت قرار دارد و انسان حقیقت یگانه ای است که می تواند از مرتبه جسمانی تا مقام روحانی سفر کند.
    کلیدواژگان: خلافت الهی، کرامت اکتسابی، کرامت ذاتی، ملاصدرا
  • یحیی کبیر، محسن طاهری صحنه صفحات 579-594
    در این مقاله سیر تحولات الهیات معاصر از زمان شلایرماخر (به عنوان پایه گذار الهیات جدید) و تعریفی که متالهان از دین ارائه داده اند، بررسی خواهد شد. از نظر شلایرماخر دین صرفا امری اخلاقی نیست، بلکه تجربه ای اسرارآمیز و ابطال ناپذیر است و عقل از ایمان جداست. کارل بارت تاکید کرده است که سخن از خدا از جنس و سنخ گزاره نیست، بلکه یک واقعه و رخداد است. راینهولد نایبور در سنت نوارتدوکسی نشان داد که عقل و ایمان دو بستر متمایز و منفک از هم هستند. برخی اگزیستانسیالیست ها مثل رودلف بولتمان و پل تیلیخ کوشیدند از کتاب مقدس اسطوره زدایی کنند و نشان دهند که گزاره های مربوط به خدا همه نمادین و هستند.در الهیات معاصر نگاه نقادانه، هرمنوتیکی، تکثرگرا، متن محور، تاریخی و غیرجزمی، به همراه نفی اقتدارگرایی غلبه دارد.
    کلیدواژگان: الهیات بارت، الهیات لیبرال، الهیات معاصر، الهیات نیبور، انجیل گرایی، شلایرماخر
  • عباس دهقانی نژاد، محمد سعیدی مهر صفحات 595-611
    در این مقاله بیش از آنکه در صدد مقایسه دیدگاه های مشترک قاضی عبدالجبار و سویین برن درباره حیطه ها و مباحث مختلف معجزه باشیم، سعی داشته ایم مشابهت مبانی و روش های آنها را در این مبحث نشان دهیم. اعتقاد نگارندگان بر این است که مبانی و روش های مشترک در بسیاری موارد به دیدگاه های مشابه ختم می شود. تلاش ما در نشان دادن این شباهت ها در سه بخش سامان یافته است: مبانی، رویکردها و روش های مشترک. در مبانی نشان داده ایم که این دو متفکر از لحاظ معرفتی، معناشناختی و دینی شباهت های عمیقی دارند. در قسمت رویکرد ها هم بیان کرده ایم که هر دو عقل گرایانی معتدل بوده اند. در نهایت در روش ها متذکر شده ایم که این دو متفکر از شیوه هایی مانند تمثیل، تقسیم و تکثیر دلیل استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، سویین برن، عبدالجبار، فلسفه دین، معجزه
  • احمدعلی حیدری، علی حاتمیان صفحات 613-638
    آلن بدیو، فیلسوف معاصر فرانسوی، در شمار اندیشمندانی است که ظرف یک دهه اخیر توجه بسیاری را در ایران برانگیخته و بخش های متفاوتی از اندیشه او بررسی شده است. اما در میان پژوهش ها و مباحث جاری پیرامون بدیو، نسبت اندیشه او با الهیات از جمله مباحثی بوده که از آن غفلت شده و با وجود اهمیت اساسی، از این زاویه به آثار او نگریسته نشده است. د نوشتار حاضر بر آنیم تا با تحلیل تاثیرات الهیاتی هستی شناسی بدیو، نحوه مواجهه او با ایده خداوند را آشکار کنیم و از این طریق، بخش کوچکی از خلا نظری را در این حوزه پوشش دهد. بر این اساس، در ابتدا توصیف بسیار مختصری از مبانی هستی شناسی بدیو ارائه خواهد شد تا امکان ورود به مبحث خداوند در این دیدگاه فراهم شود. در ادامه نیز با بررسی دقیق تر الگوی پیشنهادی بدیو در قالب گونه ای خداناباوری اصل موضوعی، به برخی نقدهای ممکن بر این رویکرد اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: اصل موضوع، کثیر، نامتناهی، نظریه مجموعه ها، واحد، هستی شناسی
  • سید محمد میرباقری، قاسمعلی کوچنانی صفحات 639-658
    ملاصدرا با استناد به چند اصل مهم از جمله تجرد قوه خیال و نیز قدرت نفس بر ایجاد خارجی صور خیالی، مدعای خود مبنی بر جسمانی بودن معاد و نیز آفرینش بدن اخروی توسط نفس را تبیین کرده است و نحوه تحقق و کیفیت این بدن اخروی را بیان می کند.
    بررسی و شناخت مختصات نظام حاکم بر دنیا و آخرت، ما را به این نکته رهنمون می کند که در دنیا، علیت علاوه بر علت فاعلی، به علل قابلی و مادی نیز نیازمند است. در حالی که در آخرت،علیت فقط متوقف است بر علت فاعلی. نفس نیز، از همین حیث، با اتکا بر نظام فاعلی حاکم بر آخرت،در آنجا دست به خلق هر آنچه اراده کند (از جمله بدن اخروی خود) می زند.
    در عالم طبیعت، نفس این قدرت را دارد که با کاستن واردات بیرونی، به خلق صور دست زند و اگر این نفس بتواند به مراحل تزکیه کامل برسد، می تواند همین صور را در عالم خارج نیز ایجاد کند. همانند فعل انبیا و اولیای الهی از قبیل معجزات و کرامات. حال در آخرت، افرادی که به بهشت راه می یابند این توانایی را دارند که باتوجه به نظام فاعلی حاکم بر آنجا،آنچه را که پیامبران در دنیا به عنوان معجزه انجام می دادند،آنها را در بهشت به اذن الهی انجام دهند.
    همچنین نفس به این علت که مجرد است و هر مجردی نسبت به مادون علیت دارد، می تواند مراحل مادون را از نظر علی بر عهده گیرد و به آفرینش صور دست بزند. این خلق صور در عالم آخرت،بی نیاز از علل مادی و قابلی و تنها متکی بر علت فاعلی است. به همین دلیل از نظام حاکم بر آخرت، به نظام فاعلی و اراده تعبیر می شود.
    کلیدواژگان: بدن اخروی، تجرد، فاعلیت، قوه خیال، معاد جسمانی، ملاصدرا، نفس
  • محمد عرب صالحی صفحات 659-680
    تاریخمندی قرآن مبانی و ادله مختلفی دارد؛ در این مقاله ضمن برشمردن کل مبانی به یک مبنا به تفصیل پرداخته خواهد شد و آن مبنای وحی شناختی تاریخمندی قرآن است. رابطه وحی با واقعیت های عینی زمان نزول و تاثیرپذیری یا عدم تاثیر پذیری وحی از آنها، از جمله موضوعات مهمی است که در سده اخیر مجادلات و شبهات زیادی را سبب شده است. پذیرش تاثر قرآن از واقعیات زمانه بدون شک یکی از مبانی نظریه تاریخمندی قرآن است؛ نظریه ای که بشری شدن و قابل نقد و رد بودن قرآن یا برخی از آموزه های آن را به دنبال داشته و تنها منبع غیرمحرف آسمانی را از جهات دیگری زیر سوال می برد. مطابق این مبنا وحی حیث دیالکتیک با واقعیت های زمان نزول دارد و به تبع آنها نازل شده است؛ به نحوی که اگر آن واقعیت ها دگرگون بود وحی هم متفاوت می شد؛ محور نقدها در این مقاله بر نفی حیثیت دیالکتیکی وحی است و در ادامه نحوه تعامل وحی با واقعیت های زمان نزول تبیین شده است.
    کلیدواژگان: تاریخمندی، دیالکتیک، شان نزول، ظرف نزول، قرآن
  • روح الله نجفی صفحات 681-696
    هر گاه ظاهر آیات قرآن با دلایل بیرون از قرآن تعارض داشته باشد، فهمنده قرآن باور به معنای تاویلی که معنایی دورتر است، منتقل می شود. دلیل مخالف ظهور آیه، غالبا از داده های علوم عقلی، تاریخی و تجربی فراهم می آید. مقاله حاضر ضمن تقریر چیستی و چرایی عبور از «معنای ظاهری» به «معنای تاویلی»، از روایی یا ناروایی چنین فرایندی سخن می گوید و نشان می دهد که اعتبار و کارآمدی برگزیدن «معنای تاویلی»، مطلق و همه جایی نیست، بلکه این شیوه با موانع و محدودیت هایی روبه روست. مهم ترین چالش استفاده از راهکار «تاویل» آن است که گاه معنای تاویلی را نمی توان اراده متکلم برای فضای نزول قرآن دانست. زیرا آن معنا، مبتنی بر داده های علوم جدید مطرح شده است و در فضای نزول، دلیلی برای عدول از ظاهر وجود نداشته است. افزون بر این، استشهاد به تاویل در مواجهه با قرآن ناباوران، کاربرد چندانی ندارد، زیرا ایشان، به خطاناپذیری قرآن (که خاستگاه عدول از معنای ظاهری است) التزام ندارند.
    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر قرآن، خطاناپذیری قرآن، ظاهر، فضای نزول، معنا
  • سید مجتبی میردامادی صفحات 697-715
    در اینکه ایمان به خداوند عقد و حالتی قلبی است که برای مومن امنیت می آورد و در راس همه ایمان های جزیی آدمی قرار دارد و سعادت بخش است، هیچ گونه سخنی نیست؛ ولی ارائه مشخصه های متعلق ایمان یعنی صفات خداوند، برای بحث در یکی از اساسی ترین مسائل کلام اسلام و مسیحیت ضروری خواهد بود. در این میان پل تیلیش متاله اگزستانسیالیست مسیحی، با بیانی پیچیده و ابهام گونه از خدا و صفات او و نیز بیان ایمان، مشخصه هایی از جمله دلبستگی بی قید و شرط و نهایی؛ غایت قصوای حیات و عمل کل شخصیت آدمی و نیز عمل آگاهانه و موضوع آزادی را برشمرده است،گرچه وی درزمره ایمان گرایان اعتدالی است، تعریف وی از ایمان با ویژگی های پیش گفته متناقض نماست، دلبستگی نهایی به امری نامشروط یا با صفاتی محدود یا رمزآلود، همچنین مسئله ایمان و اراده آدمی و جذبه ایمان و حالت وجد منبعث از آن در مومنان، از جمله مواردی است که در آثار پل تیلیش با رویکرد کلام اسلامی امکان نقد و بررسی دارد.
    در این مقاله در پی اثبات دو مسئله هستیم: نخست) اینکه مطلق و نامتناهی بودن ذات خداوند، به معنای نبود صفات حقیقی و واقعی برای خدا نیست؛ دوم) ایمان در همه مراحل خود، ارادی و از سر اختیار است.
    کلیدواژگان: اراده، ایمان، پل تیلیش، دلبستگی نهایی، صفات، وجود
  • اسدالله حیدرپور کیایی صفحات 717-737
    مقاله حاضر ارائه توصیف و تحلیلی است از الهیات تنزیهی افلوطین. او در این روش تلاش می کند شناختی عقلی درباره خدا هرچند به نحو سلبی به دست آورد. سلب در این الهیات نه به معنای سلب محض و نه به معنای فقدان، بلکه سلب مبتنی بر تنزیه است که به تنزیه و پالایش یک مفهوم یا جوهر برای رسیدن به معنای حقیقی و دقیق آن می پردازد. بنابراین روش سلبی در الهیات سلبی افلوطین که همان روش تنزیه عقلی است، رها و حذف کردن کیفیات اضافی از احد برای دستیابی عقلی به وحدت محض و بساطت صرف اوست. وی در توصیف روش سلب به «اسناد و توصیف احد به آنچه نیست نه به آنچه هست» تاکید می کند و می توان از جنبه عقلی برای روش سلبی دو موضوع در نظر گرفت: یکی سلب انتقادی همه اظهارات مثبتی که انسان می تواند در مورد خدا طرح کند و دیگری سلب انتقادی از سلب های ما که هیچ گاه خاتمه نمی یابد. اما آنچه از طریق این روش سلبی دستگیر انسان می شود، شناخت عقلی نه از خود خدا، بلکه درباره او (فیوضات) است. ما نمی توانیم هیچ شناخت عقلی از ذات او به دست آوریم و از این رو نمی توانیم هیچ از او سخن بگوییم.
    کلیدواژگان: افلوطین، الهیات سلبی، سلب، تنزیه
|
  • Fattaneh Dortaj, Mohammad Mohammad Rezaee Pages 553-578
    Human dignity, based on the Sadraee thought and according to his basis and philosophy, is a factual and existential but not reliable and conventional thing and because this is graded so dignity is a gradation thing. Accordingly, inherently human contains dignity it means that dignity in the developmental system is a constant and unchanging thing and associated with human nature, Due to the characteristics such as intellect, wisdom, the breast of spirit has been granted to us, but can reach to a broader and higher world with an ascending process and connected to the divine wisdom and achieve to the acquisitive dignity. Although, acquiring graded acquisitive dignity is also possible through the existence of existential maturity attributes such as science and knowledge, faith, virtue and intellection so, human dignity based on the Molasadra viewpoint is a bilinear thing which one side of consists of human and the other side spiritual and human is a unique truth who can travel from a physical degree to the spiritual degree.
    Keywords: Mullasadra. Inherent dignity. Human dignity. Divine Caliphate
  • Yahya Kabir, Mohsen Taheri Sahneh Pages 579-594
    In this paper has been studied the developments in contemporary theology since Schleiermacher, as the founder of a new theology, and definitions have been provided by the theologians of religion. From the perspective of Schleiermacher Religion is not merely Moral imperative, but is mysterious and forth Experience and is separate the wisdom of faith. Karl Barth insisted that the talk of God is not made and the type of propositions, But is an event or occurrence Reinhold Niebuhr shown in new orthodoxy that reason and faith are two distinct and separately context. Some existentialists, Like Rudolf Boltzmann and Paul Tillich, Tried to "de-myth" From the Bible and to show that statements about God are iconic and symbolic. In contemporary theology dominates the Critical attitude, Hermeneutic, Pluralistic, Text-based, Historical and non-dogmatic, with the rejection of totalitarianism.
    Keywords: new theological, Schleiermacher, Niebuhrstheology, Barth's theological, Evangelists, Liberal theological
  • Abbas Dehghaninijad, Mohammad Saeedimehr Pages 595-611
    In this paper more than compering Qadi Abdul-Jabbar and Swinburne wives on different issues about miracles, we try to show the similarity between presuppositions and methods that they use in debating about miracles.
    We think that similar presuppositions and methods will lead to same wives. We try to show these similarities in tree section: presuppositions, methods and attitudes.in presuppositions section we show that both thinkers have deep similarity in epistemology, semantics and religious concepts.in attitude section we express that both of them are moderate rationalist and eventually in methods sections we state that Abdul-Jabbar and Swinburne use some methods like allegory, division and reproduction of arguments.
    Keywords: Philosophy of religion, miracle, Abdul-Jabbar, Swinburne, methodology
  • Ahmad Ali Heydari, Ali Hatamian Pages 613-638
    Alain Badiou is one of the leading contemporary thinkers whose ideas in philosophy have seriously influenced theological discourse. His thought mainly relies on two pillars, ontology and theory of the event. Based on these ideas, he tries to remove religious/spiritual elements of contemporary thought. With his novel mathematical ontology of multiple, he tries to categorize and criticize all theological discourses, especially what relates to God and tries to block the return of religious thought. He uses mathematics as the Ontology of the death of God, which in this text called ‘Axiomatic Atheism’. Analyzing this title, we first describe the main principles of his ontology, especially what related to death of god. Then we examine these principles and his proposed model to show some possible criticism about his atheistic thought.
    Keywords: axiom, multiple, one, infinite, set theory, ontology
  • Mohammad Mirbagheri, Ghasemali Kouchnani Pages 639-658
    Based on some important factors such as abstraction of imagination and also the power of soul on creation external imagery, Molla sadra utters his claim about bodily resurrection and creation of eternal body by soul.
    And also he clarifies the way of creation and its quality. Examining and understanding the dominant system on the world and resurrection, leads us to this point that in the world causality needs both, the subjective cause and material cause whereas resurrection causality is just based on subjective cause.
    In resurrection, soul, based on this point; create whatever it wants such as its own resurrection body.
    In this world soul is able to create imagery by reducing external information. If this soul can reach to the complete refinement it will be able to create these imageries in the world exactly like what prophets do such as miracles.
    And now those who go to the Heaven have this ability to create whatever prophets made as miracles in this world- based on the subjective system in resurrection- they can do it there based on divine allowance.
    Because the soul is abstract and every abstract thing is the cause of its own subsection so it can have all section s and therefor creates imagery.
    This kind of imagery creation in the resurrection is free from material causes and just is dependent on subjective cause.as a result, the dominant system of resurrection is called the subjective system.
    Keywords: Subjectivit, Soul, Imagination, Abstractio, Bodily resurrection, Mulla Sadra
  • Mohammad Arabsahehi Pages 659-680
    The relationship between objective realities of the time of revelation and impressionability or non- impressionability of revelation from that realities are of the important issues that raised many doubts and debates in recent century. Undoubtedly, accepting the impressionability of the holy Quran from the realities of that time could be considered as one of the fundamentals of the historicity theory; the theory that would lead to the possibility of criticizing and denying holy Quran and considering human origin for it or some of its teachings; it may also raises questions on the only non-deviated heaven book. In this article, after referring to other fundamentals of the historicity of the holy Quran, the fundamentals of knowing revelation would be discussed and criticized; then the chosen Idea in the manner of the relation between the holy Quran and objective realities of the revelation time would be explained as the conclusion.
    Keywords: historicity, holy Quran, Dialectic, the occasion of revelation (Shan al Nuzul), context of revelation
  • Roohollah Najafi Pages 681-696
    when the apparent meaning of the Quranic verses conflicts with the reasons out of the Quran, the faithful reader selects the improbable meaning that is farther. The opposed reason to apparent meaning of verses, often is collected from information of philosophy or history or science. This paper explains the nature and modality of selection the improbable meaning instead of apparent meaning and discusses about the legitimacy or illegitimacy of this process. In addition, the validity and efficiency of selection the improbable meaning are not permanent and acceptable everywhere, but this practice has some barriers and constraints . Most important challenge of selection the improbable meaning happens when this meaning is not author’s intention at the time of revelation of the Quran. In fact, the improbable meaning is based on new scientific data and at the time of revelation of the Quran, There was no reason to deviate from the appearance. In addition, in discussions with disbelievers to the Quran, ratiocination due to the improbable meaning, has not application because they are not committed to infallibility of the Qoran that is the origin of deviate from the appearance.
    Keywords: Interpretation of the Qoran, infallibility of the Qoran, the time of revelation, improbable meaning, apparent meaning, meaning
  • Seyedmojtaba Mirdamadi Pages 697-715
    In that belief to God is a contract and heart condition that took safety for the believer and on top of all minor beliefs has been human and is happinees; there is no say; but providing characteristics of belief and comprehensive definition for that for a discussion of the most basic issues of Islamic theology and Christian theology is need. Among Christian with existentialist Paul Tillich with complex and ambiguous expression of God and his characteristics; and the expression of belief; with charact eristics such as: unconditional attachment and finally life and all action of man’s personality ; and also intentionally praclical feedom issue and considered .
    Althougj he is amongst mode action believer –oriented but his definition of belief to above characteristics is paradoxical .
    This aiticle seeks to prove two issues: The first absolute and infinite being nature of God means there is no character to God .
    The second –belief in all ist stages is voluntarily and authority.
    Keywords: belief, poul Tillich, ultimate, attachment, characteristics
  • Asadollah Heydarpour Kiaei Pages 717-737
    The article presents explanation and analysis of plotinus’ abstraction theology. In this theology he tries to get negative knowledge of the God. The meaning of the negation is neither of pure negation or privation but it is based on abstraction which purifies and abstracts one concept from else to attain the exact and true meaning of it. Accordingly, this method of theology is the same as the rational abstraction which deletes the additional qualities of the One in order to arrive rationally to the pure unity of the One. In this manner, as plotinus’ viewpoint , we say what the One is not, but we do not say what it is. Rationally, it may be treated two subjects for the abstraction theology: the first, the critical negation of all positive affirmations which used by man to the God. The second, the critical negation of our negations that is unlimited. In this theology, we have no knowledge or thought of the One, but we know about it from what comes after it. Then, we do not speak of the One, but we speak about it.
    Keywords: Plotinus, Negative Theology, Negation, Abstraction