فهرست مطالب

تحقیقات تاریخ اجتماعی - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه تحقیقات تاریخ اجتماعی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مظهر ادوای *، علی ناظمیان فرد، هادی وکیلی صفحات 1-31
    هورامان با جغرافیای کوهستانی و صعب العبور و با مردمانی که طریقه زندگی آن ها همواره همچون راز بوده، در مطالعات تاریخ محلی، تاریخ اجتماعی، قوم نگاری و مردم شناسی محل توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هر گاه سخن از زندگی اجتماعی قومی به میان می آید تقریبا هیچ داده تاریخی از وضع زیست آن ها در دست نیست، ادبیات مکتوب و شفاهی می تواند رهیافتی برای بررسی و تحلیل تاریخ اجتماعی و واکاوی زندگی اجتماعی ارائه دهد. در این نوع پژوهش ها، بدون مراجعه به منابع غیرتاریخ نگارانه به ویژه ادبیات، بحث از زندگی اجتماعی ممکن نیست. پرسش این مقاله آن است که وضعیت زیست مردم هورامان در دوره قاجار و پهلوی اول چگونه بوده است؟ این مقاله می کوشد با خوانش متن دیوان ملا حسن دزلی، تحلیل فرهنگی - تاریخی از وضعیت زیست مردم هورامان در دوره قاجار و پهلوی اول ارائه دهد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته و ابتدا داده ها و اطلاعات مرتبط با واژگان خوراک و پوشاک را از متن دیوان استخراج و سپس با طبقه‏بندی انواع خوراک و پوشاک، اوضاع فرهنگی، شیوه زیست و زندگی روزانه مردم هورامان، در دوره مذکور را ارزیابی کرده است. یافته ها نشام می دهد مردم هورامان در این دوره به رغم تنوع خوراک و پوشاک، برخوردار از گونه های مختلف آن نبودند و میان بودها و باید ها فاصله دیده می شد.
    کلیدواژگان: زندگی روزانه، تحلیل فرهنگی و تاریخی، قاجار، پهلوی، هورامان، دیوان ملا حسن دزلی
  • محمد علی پرغو *، جواد علی پور سیلاب صفحات 33-55
    پاسخ گویی به نیازهای طبی در هر جامعه ای در قالب نظام طبی آن جامعه عملی می گردد لذا پژوهش حاضر براساس این مسئله شکل گرفته است که رویکرد شناختی و رفتاری در مقابله با بیماری مسری طاعون در جامعه ایران عصر صفوی در چه فضایی از گفتمان طبی و بر اساس چه روش هایی صورت می گرفت و بروز آن چه مصائبی را به دنبال داشت؟ یافته های پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد که نظام طب ایران عصر صفوی در مواجهه با بیماری طاعون از حوزه های مختلف معرفتی طب جالینوسی با طرز تفکر اخلاطی، طب مبتنی بر اصول تفکر اسلامی و طب عامیانه رایج در میان مردم بهره می برد. به لحاظ شناختی، عدم شناخت و ناآگاهی نسبت به عامل بیماری زا، سردرگمی در رویکرد رفتاری و شیوه های درمانی را به دنبال داشت ازاین رو پیشگیری از ابتلا به بیماری به شکل های گوناگون در اولویت قرار داشت و شیوه های مختلف درمانی نیز نه برای علاج منشا و اصل بیماری که اغلب برای رفع عوارض و نشانه ها مورداستفاده قرار می گرفت. نتیجه متعاقب بروز طاعون در جامعه عصر صفوی، تلفات جمعیتی، مشکلات اقتصادی، قحطی و ناامنی راه ها بود.
    کلیدواژگان: عصر صفوی، مبانی معرفتی، طاعون، شیوه های درمانی
  • غلامرضا جمال الدین*، احمد صالحی کاخکی صفحات 57-84
    یک اثر معماری زنجیری بهم پیوسته از مولفه های اجتماعی و فرهنگی و سیاسی دوران خود است. معمار، حامیان و بانیان، ناظران و قانون های شرعی و عرفی، هر یک به نوعی در مسیر یک اثر تاثیرگذار هستند. تاریخ اجتماعی گرایشی از تاریخ محسوب می شود که می تواند به مطالعه این حوزه ها و بررسی نقش گروه ها در فرآیند یک اثر معماری بپردازد. در این مقاله جهت امکان سنجش چنین رویکردی در برسی معماری اسلامی ایران، با انتخاب دوره ایلخانیان و بررسی و تحلیل متون این دوره، به بحث در باب شان اجتماعی معمار و صنف معماران در این دوران، و اینکه ناظران این صنف و بانیان و حامیان چه اختیاراتی داشتند، پرداخته خواهد شد. نتایج این تحقیق، از وجود چهار گروه معماران در مراتب متفاوت اجتماعی، نظارت و اختیارات وسیع محتسب بر صنف معماران و ساخت و سازهای شهری، و طیف وسیعی از حامیان و بانیان حکومتی و مردمی با شان اجتماعی متفاوت خبر می دهد.
    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی، معماری اسلامی ایران، ایلخانیان، معمار و صنف معماری، ناظر صنف، حامیان و بانیان
  • سید محمد علی حسینی زاده، رضا شفیعی اردستانی* صفحات 85-107
    نهضت های اجتماعی در تاریخ معاصر ایران، تا پیش از انقلاب اسلامی، عموما شکست خورده و تداوم نداشته اند. نهضت ملی شدن نفت یکی از این جنبش های ناکام به شمار می رود. در حالی که در 30 تیر سال 1331 بسیج گسترده ای از نیروهای اجتماعی روی داد؛ حدود یکسال بعد، در جریان کودتای 28 مرداد چنین بسیجی امکان پذیر نشد و نهضت نفت بدون مقاومت جدی مردمی سقوط کرد. این پژوهش با تکیه بر مفهوم سازمان در نظریه بسیج منابع چارلز تیلی به تبیین چرایی این فرایند می پردازد. در این راستا، ابتدا با تکیه بر منابع تاریخی به فقدان سازمان در نهضت ملی اشاره می شود و سپس علل آن بررسی می گردد. بر اساس یافته های این مقاله، فقدان اخلاق و فرهنگ سیاسی مطلوب و معطوف به همکاری جمعی از عوامل اصلی این مشکل به شمار می روند. در واقع، چرخه «استبداد، بی اعتمادی و فردگرایی» به ظهور فرهنگی می انجامد که کار سازمانی را سخت و گاه ناممکن می سازد. بنابراین در فقدان فرهنگ سیاسی مطلوب، از جنبش های اجتماعی در ایران انتظار موفقیت نمی رود و جنبش هایی چون نهضت نفت حتی در صورت نبود فشار خارجی، محکوم به شکست بوده اند.
    کلیدواژگان: نهضت نفت، نظریه بسیج منابع، فرهنگ سیاسی، چارلز تیلی
  • داریوش رحمانیان، محمد جواد عبدالهی* صفحات 109-135
    برخلاف آمارهای رسمی، ایران پیش از اصلاحات ارضی در وضعیت اشتغال کامل قرار نداشت. شیوه مرسوم بهره برداری از زمین و رشد جمعیت در نتیجه بهبود امکانات بهداشتی و غذایی، سبب کافی نبودن منابع تولیدی برای جمعیت روستایی و رشد بیکاری پنهان در روستاها شده بود. به همین علت اضافه جمعیت روستایی به ویژه با پایان فصل کشاورزی به شهرها سرازیر می شدند. همچنین، کاهش برنامه های عمرانی دولت در دهه های 1320 و 1330 موجب کاهش ظرفیت اشتغال شهری و شکل گیری بیکاری آشکار شهری شد. در سال1330 بازار کار از جذب بیشتر نیروی کار مهاجر روستایی و بخشی از نیروی کار شهری عاجز شد. با این حال، دولت عمدتا با فروکاستن و یکی دانستن بیکاران شهری با مهاجران روستایی و با ادعای وجود کار در روستاها ، بیکاری را به عنوان مسئله ای اجتماعی با ریشه های اقتصادی نمی پذیرفت. از این رو، این پژوهش با تکیه بر رویکرد مورخان اجتماعی و تاکیدشان بر تنش میان واقعیت مادی و بعد ایدئولوژیک بیکاری، به بررسی نحوه تبدیل بیکاری پنهان به بیکاری آشکار و نقش اصلاحات ارضی در پذیرش بیکاری به عنوان مسئله ای اجتماعی می پردازد. نتیجه بیانگر آن است با توجه به محدودیت زمین های بازتوزیعی در اصلاحات ارضی، بازگشت مهاجران و خواست زمین از سوی آن ها می توانست روند بازتوزیع زمین به شیوه مدنظر دولت را مختل کند.
    کلیدواژگان: بیکاری پنهان، بیکاری آشکار، مهاجرت، اصلاحات ارضی، نسق زراعی
  • محسن رحمتی*، محمد دالوند صفحات 137-153
    با توجه به نابسامانی های اجتماعی موجود در لرستان مقارن برآمدن رضاخان و تلاش وی برای برقراری امنیت در کشور، لرستان از جمله مناطقی بود که برقراری نظم و امنیت در آن ضرورت داشت. بافت ایلی منطقه، مساعدت بخشی از خوانین و متنفذان محلی موسوم به «خوانین دولتخواه» مهمترین عامل توفیق دولت پهلوی اول در تحقق این امر بود. در این مقاله با شیوه توصیفی- تحلیلی، نقش خوانین و متنفذین لرستان در تعامل با دولت پهلوی اول جهت استقرار امنیت در این منطقه مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد این گروه به خاطر رقابتهای درون طایفه ای یا به خاطر حفاظت از منافع خود به همراهی با دولت مرکزی پرداخته و از طریق حفظ نظم و امنیت، ابلاغ و اجرای فرامین دولتی، کمک به رفع عوامل ناامنی، حمایت از عملیات نظامی ارتش در قالب شرکت در لشکرکشی ها، دادن اطلاعات و راهنمایی، تامین تدارکات، نیروی دولتی را در استقرار امنیت مساعدت نمودند.
    کلیدواژگان: لرستان، ایلات و عشایر، رضاشاه، پهلوی اول، امنیت
  • زهره شیرین بخش*، علی بیگدلی، شهرام یوسفی فر، امیر شیخ نوری صفحات 155-188
    اصناف و پیشه وران از جمله گروه های اجتماعی محسوب می شوند که حیات آنان در روند نوسازی دورره پهلوی اول، دچار تحولاتی شد. یکی ازمهمترین این تحولات به القای رسمی قانون مالیات صنفی در آذر سال 1305ش مربوط می شود که در واکنش به ناتوانی اصناف در پرداخت این نوع مالیات صورت گرفت. این مقاله درصدد است تا براساس روش توصیفی-تبیینی و با استفاده از اسناد و منابع مرتبط، به واکاوی مهمترین علل نارضایتی و ناتوانی ازپرداخت مالیات های صنفی در میان اصناف و همچنین تاثیر لغو رسمی دریافت مالیات صنفی بر رابطه بین دولت واصناف بپردازد. یافته های مقاله نشان می دهد که تغییر شرایط کسب و کار و کاهش درآمدهای اصناف، واردات و مشکلات اجرایی قوانین، ازجمله علل این نارضایتی بوده است. همچنین با حذف مالیات صنفی اصناف مانند سایر گروه های شهری به یک شخصیت حقوقی منفرد در موضوع پرداخت مالیات تبدیل شدند.
    کلیدواژگان: مالیات صنفی، اصناف، عریضه، پهلوی اول
  • زهیر صیامیان گرجی*، عباس احمدوند، فاطمه کارگر جهرمی صفحات 189-218
    خندیدن کنشی انسانی است که در نظام های اجتماعی و فرهنگی مختلف معنا، مصداق و شکل های بیانی و عملی متفاوتی دارد. معنای خندیدن در صورت بندی اجتماعی و فرهنگی جامعه اسلامی در قرون میانه در قالب ادبی طنز مفهوم پردازی شده و سبک بیانی معینی یافت. بررسی مبانی و تحول این نظام معنایی در فرهنگ ادبی طنز می تواند سبب شناسایی وضعیت اجتماعی- فرهنگی جامعه اسلامی شود. از اینرو روند ساخت‏یابی و نظام مند شدن مفاهیم، معانی، موضوعات و مصداق های نوع ادبی طنز در زمینه تاریخ فرهنگی- اجتماعی متون تاریخی مساله مقاله است. پرسش اصلی این است که روند شکل‏یابی نوع ادبی طنز که کنش انسانی،اجتماعی، فرهنگی خندیدن را در بافت تاریخی ایران اسلامی به فرم های مختلف هزل، هجو، مطایبه و طنز و غیره معنادار می ساخت، چگونه بود ؟یافته ها نشان می دهد که نوع ادبی طنز در ادب فارسی، در معنای خاص و جدیدی که به عنوان شوخ طبعی انتقادی فهمیده می شود، در تاریخ ادبیات فارسی نخستین جایگاه معینی نداشت و شامل مجموعه ای از مفاهیم و مصادیق مشابه و بیشتر بین فردی و معطوف به کنش خندیدن یا خنداندن می شد که طی شش قرن، بنا به زمینه تاریخی پیچیده اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه اسلامی در ایران، از حالت میان فردی و درون گروهی عربی خارج و در معنای شوخ طبعی اجتماعی در جوامع جدید اسلامی چندقومیتی/چندفرهنگی تثبیت شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی ایران، تاریخ فرهنگی ایران، طنز در ادبیات عربی، طنز در ادبیات فارسی
|
  • Mazhar Advai *, Ali Nazemianfard, Hadi Vakili Pages 1-31
    Huraman is a geographically mountainous and impassable region where people lifestyle has remained surreptitious and unknown. As a result, it has attracted the attention of researchers in local historical, socio-historical, ethnographical, and anthropological fields. We do not have any historical information concerning Huraman people’s social and ethnic practices of life. However, the oral and written literature can pave the way for a socio-historical approach in analyzing the social life of the people. In these types of studies, analysis and discussion of people social life is not possible unless we employ non-historical resources, in particular literature. This article addresses the question of how Huraman people lived during Qajar and the First Pahlavi eras. In this regard, attempts were made to present a cultural and historical analysis of Huraman residents’ life during Qajar and First Pahlavi eras via reading the text of poetical works of Mollah Hassan Dezli. The research method is descriptive-analytic. At first, the data related to the terminologies of food and clothes were gathered and extracted from the collection of the poetical works of Mollah Hassan Dezli. Next, the collected data was categorized in order to evaluate the cultural condition and lifestyle as well as everyday life of Huraman residents throughout the mentioned eras. Our findings revealed that in spite of the existing variety of food and clothes, Huraman residents were deprived of such a variety and there was a noticeable gag.
    Keywords: everyday life, cultural, historical analysis, Qajar, Pahlavi, Huraman, Peotical works of Mollah Hassan Dezli
  • Mohammad Ali Parghu *, Javad Alipoor Silab Pages 33-55
    Responding to the medical needs of every community is done in the form of their medical system. This study is based on the foretold logic of how the general approach and understanding of the plague was during the Safavid era in Iran; the atmosphere of medical discourse and how the hardship of the plague was handled. The findings of this study based on cross-sectional method shows that the medical system in the Safavid era of Iran used different aspects of Galenic medicine with the mindset of Teaching and the views of Islamic medicine and folk medicine in the approach to the plague. Cognitively, lack of understanding and ignorance of the pathogen, confusion and behavioral approach to treatment approaches followed that is why preventing the disease was a priority and different methods were used not to cure the illness but to treat the symptoms. The subsequent resultsof the plague outbreak in the Safavid era was mass death, economic problems famine and insecure roads
    Keywords: Safavid, epistemological bases, plague, medical treatments
  • Gholamreza Jamaleddin *, Ahmad Salehi Kakhaki Pages 57-84
    An architectural work is a chain linking political, cultural, and societal components of each era. The architect, supporters and founders, supervisors, and conventional and religious rules and regulations can have their own influence on a work. The social history is a branch of history which can examine these issues along with the role of groups in the process of creating an architectural work. Adopting such an approach to assess the Iranian Islamic architecture, in this article we address Ilkhanid era and its texts to discover architects’ social status and architects’ guild in this era as well as the degree of autonomy of their supervisors, supporters and founders. The findings of this study revealed four groups of architects in different social statuses, supervision, and extended latitude held by municipal officers of architects’ guild and urban construction plus a vast range of public and governmental supporters and founders with diverse social statuses.
    Keywords: social history, Iranian Islamic architecture, Ilkhanid, architect, architect's guild, guild supervisor, founders, supporters
  • Seyyed Mohammad Ali Hosseinzadeh, Reza Shafiee Ardestani * Pages 85-107
    Social movements in the Iranian contemporary history were generally doomed to failure prior to the Islamic revolution. Oil nationalization is one of these futile movements. While on Tir 30th , 1331 a large mass of social forces were mobilized, one year later, on Mordad 28th coup d’ etat, such a mobilization did not take place and it was how the oil movement declined without any serious public resistance. In this article, relying on the concept of organization in the theory of mobilization of resources proposed by Charles Tilly , we try to explain the reasons why such a procedure took place. In the same vein, first, while referring to historical resources, it is explicated that this national movement suffered from disorganization; the causes of which will then be surveyed. According to the findings of this study, one of the main discovered reasons was loss of proper ethics and political culture and lack of collective cooperation. In fact, the cycle of ‘’autocracy, distrust, and individualism’’ results in a culture which makes organizational acts inoperative or even impossible in turn. Consequently, by the time favorable political culture is missing, the success of social movements could not be attained and movements like oil movement were doomed even when foreign pressures were ineffective.
    Keywords: oil movement, theory of mobilization of resources, political culture, Charles Tilly
  • Daryush Rahmanian, Mohammadjavad Abdollahi * Pages 109-135
    In contrast with the official statistics, Iran did not experience full and perfect employment prior to the land reform. The conventional style of land exploitation and the population growth as a result of hygienic and nutritious facilities led to the inadequacy of productive resources for rural population and the growth of implicit and hidden unemployment in rural areas. That was why the excess of the rural population streamed to cities by the end of the agricultural year. In the 1320s and 1330s, upon the decrease in government constructive and civil programs, the urban employment capacity decreased and the urban unemployment became vivid and explicit. It was in 1330 that job market could no more employ the rural migrant workforce and a part of urban workforce. However, the government did not admit the existence of unemployment as a social issue with economic roots since it did not distinguish the rural migrants from urban unemployed workforce and claimed that there were sufficient opportunities for employment in rural regions. The present research examines the conversion of covert unemployment to overt unemployment and the role of land reforms in the admittance and acknowledgement of unemployment as a social problem by adopting social historians’ approach and their emphasis on the tension between the objective reality of unemployment and its ideological dimension. The results revealed that due to the limitation of re-distributing lands in land reforms, migrants’ return and their request for lands could possibly disturb the government’s intended method of re-distributing lands.
    Keywords: covert unemployment, overt unemployment, migration, land reforms, agricultural mutilation
  • Mohsen Rahmati *, Mohammad Dalvand Pages 137-153
    Upon the emergence of Reza Khan, Lorestan was experiencing social disorder. Reza Khan attempted to establish security in the whole country and more significantly in Lorestan. Tribal context of the region, assistance of some of local feudal lords and influential individuals called pro-government feudal lords were one of the most important reasons contributing to the success of the first Pahlavi king in security establishment. In this article, by employing a descriptive-analytic research method, the role of feudal lords and influential individuals in the local security establishment and their collaboration with the government in this regard is scrutinized. The findings of this research revealed that feudal lords and influential individuals collaborated with the government for the sake of their personal benefits or intra-tribal competitions through maintaining security and discipline, enacting government rules and regulations, removing insecurity factors, supporting military operations likemilitary expeditions, and providing data, guidance and facilities.
    Keywords: Lorestan, tribes, nomads, Reza Shah, First Pahlavi, security
  • Zohreh Shirinbakhsh*, Ali Bigdeli, Shahram Yusefifar, Amir Sheikhnuri Pages 155-188
    Guilds and craftsmen are one of the social groups whose lives were transformed during the renewal made by the first Pahlavi era. One of the most important transformations was related to the illegalization of guild taxation in Azar,1305 (Solar Calendar) in reaction to the inability of guilds in paying the taxation. In this article, attempts were made to unveil the most important causes of dissatisfaction with the law and the inability of the guilds in paying the taxation plus the effect of the official annulment of guild taxation on the relationship between the guilds and the government. Descriptive and explanatory methods were applied to examine related documents and resources. The findings of this study display that the change in business condition and the decline of guilds’ income, imported products, and the executive problems of enacting the law were the causes of this dissatisfaction. In addition, through elimination of the taxation payments of guilds, guilds stood in a similar position as other urban groups holding a distinct legal entity regarding taxation payment.
    Keywords: guild taxation, guilds, petition, First Pahlavi
  • Zahir Siamian Gorji *, Abbas Ahmadvand Pages 189-218
    Laughter is a human action which has various meanings, referents and expressive and practical forms in different socio-cultural systems. The meaning of laughter was conceptualized in the literary framework of satire and gained a particular mode of expression in the socio-cultural aspect of the Islamic society during the middle ages. The survey of the fundamentals and transformations of this semantic system in the literary culture of satire can pave the way for a deeper understanding of the socio-cultural condition of the Islamic society. In this regard, the process of meaning construction and systematic conceptualization of meanings as well as referents and topics of this genre within the historical and socio-cultural context of historical texts will be considered as the main problem of this research. The main question in this article is how was the process of satire, which contributed to human, cultural and social actions of laughter in the historical context of Islamic Iran, represented as humor, burlesque, satire, and witticism? The findings of this study revealed that satiric literature, regarded as critical witticism, did not have any certain place within the history of Persian literature. It chiefly included similar inter-individual concepts and referents which inclined towards laughing and causing laughter. However, over six centuries, this genre moved from its Arabic inter-individual and inner group form to social witticism in novel multicultural and multi ethnic Islamic communities experiencing the complicated historical, socio-cultural and political contexts of the Islamic society in Iran.
    Keywords: social history of Iran, cultural history of Iran, satire in Arabic literature, satire in Persian literature, development of Persian literary genres