فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1395)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • تیمور مالمیر، شهلا ناصری صفحات 1-20
    بهناز علی پور گسکری در مجموعه داستان بماند... به گونه ای هدفمند و تعمدی، از امکانات پسامدرنی در عنوان و محتوا و شیوه روایت بهره جسته است. مولفه های پسامدرنی نظیر ساختار بازگشتی، اتصال کوتاه، چهارچوب سازی و چهارچوب شکنی، آشفتگی و عدم انسجام متن، تناقض و عدم قطعیت، در متن داستان ها به کار رفته است، اما کاربرد «ساختار بازگشتی» بیشتر قابل توجه است. ساختار بازگشتی با ایجاد چند سطح مختلف روایتی یا جهان داستانی، علاوه بر برجسته سازی محتوای وجودشناختی این داستان ها، با برجسته سازی چهارچوب داستانی، ساختگی بودن آن ها را نشان می دهد. نویسنده با استفاده از این جهان ها، مسائل زنان را بیان می کند. نویسنده در دو داستان به شیوه ای کاملا متفاوت عمل کرده است؛ در «بادهایی که از هندوکش می وزند» با تکنیک بیان خواب و خواب گویی، در کنار جهان شبه واقعی داستان، جهانی خیالی خلق می کند. او در «زنی از جنس مس» حضور خود را در داستان نشان می دهد و با اشاره مسقیم بر امر نوشتن، اقتدار خویش و ساختگی بودن داستان را به نمایش می گذارد. استفاده نویسنده از امکانات پسامدرنی برای ارائه مسائل و مشکلات زنان در جامعه امروزی، بیانگر آن است که پسامدرن در نظر نویسنده، ورای یک روش یا مکتب فکری، در حکم ابزار روایتگری است.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، داستان کوتاه، درون مایه، روایتگری، زنان، فراداستان
  • اسماعیل تاج بخش، اورنگ ایزدی صفحات 21-40
    ستایش باده به شیوه های مختلف و با تعابیر و تصاویر گوناگون، از دیرباز در شعر شاعران عرب، درون مایه ای مکرر بوده است که ابونواس، شاعر ایرانی تبار دوره عباسی، به آن نظم و سامان تازه ای بخشید و بنیان گذار خمریه سرایی شد. از شاعران ادب پارسی، منوچهری دامغانی و حافظ، بیشترین تاثیر را در این زمینه از او گرفتند. در این مقاله، نخست درباره واژه «باده» و تاریخچه کاربرد آن در ادب عربی و فارسی، به اختصار کاوشی صورت گرفته و سپس تعبیرات مشترک ابونواس و حافظ با ذکر شواهد آن ها بیان شده است. سومین بخش مقاله، تعبیرات ویژه ابونواس از شراب است که 24 نمونه از آن ها با توضیح بیان شده، و بخش چهارم، تعبیرات ویژه حافظ است که 21 نمونه از آن ها استخراج شده است. بخش پنجم مقاله، تشبی هات و توضیحات مشترک ابونواس و حافظ از باده است که به آوردن شش نمونه بسنده شده، و در پایان مقاله هم «باده» در دیوان حافظ اجمالا بررسی شده و نیز به بازتاب آموزه های فلسفی و عرفانی بر خمریات این دو شاعر اشارتی رفته است و سرانجام در بخش نتیجه، تشابه و تمایز اندیشه این دو شاعر بزرگ، در سیزده بند بیان شده است.
    کلیدواژگان: ابونواس، حافظ، خمریه، شراب، مقایسه، تشابه، تمایز
  • علی حیدری، محمدرضا حسنی جلیلیان، مهدی گراوند صفحات 41-60
    اگر دیوان اشعار حافظ را بررسی کنیم، درخواهیم یافت که او آثار بیشتر شاعران دیگر را خوانده و بسیاری از اشعار خود را به استقبال آنان سروده است. علاوه بر این، برخی از مضامین و ابیات و مصرع های شاعران پیشین و هم عصر خود را لابه لای اشعار خویش گنجانده است. در این مقاله، منحصرا مصرع هایی تحلیل و مقایسه شده که حافظ بدون کمترین دخل و تصرفی، تضمین کرده است. وقتی حافظ مصرعی را از یک شاعر تضمین کرده، گویی مصرع دیگر شاعر را نپسندیده یا مصرع خود را مناسب تر دیده است. او با تغییر یک مصرع و تضمین مصرع دیگر، در اغلب موارد، معنی جدیدی برای مصرع تضمین شده خلق کرده و با جابه جایی مصرع ها در بیشتر موارد، موسیقی کناری و درونی مصرع را افزایش داده است. اگرچه گاهی مصرع های غیرغزلی دیگران را در غزل تضمین کرده، در اکثر مواقع، تجانس مصرع تضمین شده در شعر حافظ طبیعی تر از شعر مبدا است. با اینکه حافظ آگاهانه سعی کرده زیباترین و برجسته ترین مصرع های شاعران را تضمین کند، در غالب موارد، به آن مصرع جانی دوباره بخشیده و موجب اعتلای همه جانبه آن ها شده است.
    کلیدواژگان: حافظ، تاثیرپذیری، تضمین، شباهت، مصرع، موسیقی، غزل
  • احمد ذاکری صفحات 61-72
    در ادب فارسی، هر سراینده یا نویسنده توانمندی که از قرآن مایه گرفته است، جایگاه برتری به خود اختصاص داده است. شمس الدین محمد حافظ، به مدد بهره جویی از کلام خداوندی و البته دیگر هنرهای ادبی، جزو قله های غزل فارسی است. یکی از آرایه های بلاغی قرآن که حافظ از آن بهره برده، تهکم یا نزاهه است که در این مقاله به تفصیل بررسی شده است. نزاهه یا تهکم از مقوله طنز است و در ادب فارسی، جسته گریخته در دیوان شاعران سلف رخ می نماید، ولی ویژگی سبکی شان نیست؛ زیرا فراوانی زیادی ندارد. در دیوان حافظ، این ویژگی سبکی با بسامد زیاد دیده می شود که آیرونی هم نامیده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، حافظ، شعر، تهکم، مجاز، طنز، بلاغت، ادبیات، سبک، هنر
  • یحیی کاردگر صفحات 73-89
    بخشی از زیبایی ها و ظرافت های شعر فارسی، در قالب آرایه های ادبی به ظهور رسیده است؛ بنابراین بررسی چندوچون پیوند پژوهش های بدیعی و تحولات شعری، ضرورتی گریزناپذیر است. آیا به راستی لوازم این پیوند دوسویه رعایت شده است؟ این پژوهش، با بررسی نمونه های شعری از سبک های برجسته شعر فارسی در شیوه ای تطبیقی و مقایسه ای، به این پرسش پاسخ گفته است. پژوهش حاضر نشان می دهد که پژوهش های بدیعی و تحولات شعری، سیری همگام نداشته اند، بدین معنی که شعر فارسی در گذر از سبک ها و شیوه های مختلف در چگونگی بهره گیری از آرایه های ادبی، با توجه به معیارهایی چون لفظ اندیشی یا معناگرایی، سادگی یا صنعت اندیشی و نظریه های شعری و ادبی، فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده، اما پژوهش های بدیعی بی توجه به این تحولات، به حفظ چهارچوب خشک خود اندیشیدند و در نتیجه روزبه روز از نقش آن ها در شکل دهی ظرافت های شعری کاسته شده و به دانشی ناکارآمد در خلاقیت ها و نقد شعری تبدیل شده اند. نتیجه پژوهش حاضر، ضرورت بازنگری در پژوهش های بدیعی را بیش از پیش ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: علوم بلاغی، علم بدیع، نقد بدیع، سبک های شعر فارسی، تحول آرایه ها
  • علیرضا امامی، سید محمد صاحبی صفحات 91-103
    در این مقاله، پس از اشاره ای مقدماتی و اجمالی به مفهوم شالوده شکنی و طرح خلاصه ای از اندیشه های فلسفی، زبان شناسیک و ادبی دریدا، رهیافت شالوده شکنی با اشاره به خوانش او از دو متن ادبی غربی بررسی گردیده و در پایان، یکی از قصاید معروف خاقانی یعنی چکامه «در معارضه شیخ الشیوخ بغداد» براساس نظریه ها و رویکرد و رهیافت دریدا، شالوده شکنی گردیده است و نشان داده شده که خوانشی عمیق و شالوده شکن، باعث سردرگمی و حیرت خواننده در فهم موضوع و درک معنا و شناخت مخاطب شعر می شود. این خوانش با بررسی و تحلیل تضادها، واژه ها، طرز بیان، مضامین، روابط بینامتنی و برخی از صنایع ادبی، معنایی خلاف ظاهر یا حتی خلاف نیت مولف از شعر به دست داده است.
    کلیدواژگان: شالوده شکنی، خوانش متن، دریدا، خاقانی
  • میترا گلچین، عباس کریمی صفحات 105-124
    هدف مقاله حاضر آن است که پس از اثبات فقدان ارزش هنری تشبی هات قریب و لزوم رفع قرابت از آن ها، با استناد به کتاب های بیان فارسی از آغاز تا امروز، موجبات ابتذال و قرابت تشبی هات را بررسی کند و تشبی هاتی از قبیل مشروط و تفضیل و مضمر و معکوس و بلیغ را که در کتاب های یادشده برای رفع ابتذال از این گونه تشبی هات اندیشیده شده، تجزیه و تحلیل کند. در این مسیر، مولف نخست سابقه طرح موضوع را در کتب بیان فارسی نشان داده و سپس با روشن ساختن مفهوم تشبیه غریب و تشبیه قریب، اسباب قرابت تشبیه و وجوه غرابت تشبیه را با عناوین «غرابت اصلی و غرابت عارضی» بررسیده و آرای کتب بیانی را درباره این موضوع نقد کرده و در ادامه به تشریح جزئیات شگردهایی پرداخته که تشبی هات را از ابتذال و قرابت رهایی می بخشند و به پندارخیزی و بلاغت آن ها کمک می کنند و در تشریح هر کدام از روش های یادشده، کوشیده است تا دیدگاه های کتب مرتبط را نقد کند و صحت و سقم آن ها را بررسی کند و در پایان بحث، شگرد ناگفته دیگری را تحت عنوان «تشبیه مقید» برای رفع ابتذال تشبیه پیشنهاد داده است.
    کلیدواژگان: تشبیه قریب، تشبیه بعید، وجوه قرابت تشبیه، وجوه غرابت تشبیه
  • مهدی خبازی کناری، فرزاد بالو صفحات 125-135
    تفسیر متعارف از اشعار پروین، این است که شاعر به لحاظ ساختاری و محتوا، به سنت شعری گذشته وابسته است و ادامه دهنده راه پیشینیان است، اما فی المثل نگرش انسان دوستانه و مهربانانه به فقرا و به طورکلی دغدغه ها ی اجتماعی در اشعار او پررنگ تر از گذشتگان است که آن نیز از طبع فردی و جنسیت زنانه خود پروین برخاسته است. این مقاله می خواهد نشان دهد از نظر ساختار و فرم، پروین با سنت شعری گذشته همگام است، اما از نظر اندیشه و محتوای شعری، ندای فیلسوفان آزاداندیش زمانه خود را نیز منعکس کرده است. ازاین جهت یعنی به لحاظ مدرن بودن او از بسیاری از شاعران نوپرداز جلوتر بوده است. یکی از خاستگاه ها ی تکوین چنین اندیشه ها ی سترگی، مواجهه او با اندیشه ها ی مارکس است. پروین همانند هر شاعر دیگری، در مواجهه با رویدادها و اندیشه های زمانه خودش واکنش نشان داده و در نسبت با آن ها، به تکوین اشعار خویش پرداخته است. این مقاله بر آن است نشان دهد، هم به لحاظ تاریخی و اجتماعی، امکان آشنایی پروین با افکار مارکس وجود داشته و هم به لحاظ محتوا، اشعار پروین سرشار از مفاهیم مارکسیستی است.
    کلیدواژگان: پروین، مارکس، طبقه، فرادست، فرودست
  • لیلا هاشمیان، مریم رحمانی صفحات 137-151
    یکی از مباحث مهمی که با نظریه پردازی یونگ، ابتدا به عرصه روان شناسی و با سیر تدریجی، وارد دنیای نقد ادبی شد، تحلیل شخصیت های داستانی آثار ادبی براساس «فرایند فردیت» است. در چهارچوب این فرایند، شخصیت داستانی در مسیر دستیابی به تفرد، با دسته ای از کهن الگوها برخورد می کند و با پشت سر گذاشتن هر یک از این کهن الگوها، رفته رفته به حقایق درونی خود پی می برد و به بازسازی ضمیر ناخودآگاه بیمارش می پردازد. یکی از آثاری که در عرصه ادبیات فارسی می توان با تحلیل های روان شناساختی، به بررسی این مبانی پرداخت، هفت پیکر نظامی گنجوی است که با نگرشی عمیق در شخصیت های داستانی این اثر بزرگ، می توان ابعاد نهانی داستان را براساس نظریه فردیت یونگ، تحلیل و واکاوی کرد. در این مقاله، سعی شده است ضمن اشاره به این کهن الگوهای روانی در دو داستان «گنبد سبز» و «گنبد سرخ»، سیر تحول شخصیتی و چگونگی دستیابی شخصیت اصلی داستان به تفرد و سلامت روانی، بررسی شود.
    کلیدواژگان: کهن الگو، آنیما، نقاب، سفر، ناخودآگاه روان
  • سمیه آقابابایی، یحیی طالبیان صفحات 153-170
    عبدالقاهر جرجانی از بلاغیون معروف ایرانی است که براساس نظریه اش، برتری یا ارزش حقیقی یک اثر ادبی را برخاسته از «نظم» موجود در آن می داند. نظم از دید او، کل ساختار یک متن را در بر می گیرد و سبب ایجاد انسجام لفظی و معنایی در متن و اثر می شود. برتری سخن از دید وی، به زیبایی نظم و حسن همجواری کلمات در شبکه ای منسجم از روابط نحوی و آگاهی گوینده از جایگاه صحیح کلمات در ترکیب مربوط است. با بررسی و تحلیل اصول و قواعد این نظریه در متون گوناگون، می توان ارزش های ادبی و کارکردهای بلاغی موجود در متون را کشف کرد و به دلایل توانایی و برتری نویسندگان و شاعران این متون دست یافت؛ چنانکه با تحلیل این نظریه در کنار دیگر نظریه های زبان شناسی در غزلی از حافظ، درمی یابیم که حافظ در مقام شاعری توانمند و آگاه، با علوم بلاغی و کارکردهای هریک، با استفاده بجا و مناسب از ابزارهای بلاغت و فصاحت، زنجیره ای از انسجام و پیوستگی لفظی و معنایی را در غزل ایجاد کرده و با دلالت های ثانویه موجود در آن، مخاطبان را از وجود معانی ثانویه ای آگاه می کند که درک آن ها براساس بافت شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: نظریه نظم جرجانی، غزل حافظ، نظریه نقش گرای هلیدی، نظریه متنیت، نظریه گرایس
  • لیلا بهرامی، محمدرضا میرزانیا صفحات 171-186
    هنجارگریزی یکی از شگردهای مطرح در نظریه های نقد صورت گرا یان (فرمالیست های) روس است. این شیوه، یکی از روش های برجسته سازی در یک اثر ادبی است، که در تعریفی ساده می توان آن را خروج از زبان معمول و معیار دانست. بهره گیری از این ترفند بیانی، به آفرینش زیبایی و پویایی سخن می انجامد و سبب توجه دوچندان مخاطب به متن می شود. لیچ، زبان شناس انگلیسی، معتقد است که برجسته سازی در زبان، به دو شکل «هنجارگریزی» و «قاعده افزایی» تحقق می پذیرد. او هشت گونه هنجارگریزی را در یک اثر ادبی از یکدیگر باز شناخته است. در این جستار، به شیوه توصیفی تحلیلی، انواع هنجارگریزی ها مطابق با نظریه لیچ، در اشعار نزار قبانی، شاعر نامدار معاصر سوری، در مجموعه کتاب الحب بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که نزار قبانی از انواع هنجارگریزی در اشعار خود استفاده کرده و در این مجموعه هنجارگریزی «معنایی» و «آوایی» بسامد فراوانی دارد و هنجارگریزی «سبکی»، کاربردی ندارد.
    کلیدواژگان: نزار قبانی، صورت گرایی، هنجارگریزی، برجسته سازی، قاعده افزایی، آشنایی زدایی، کتاب الحب
  • سیده زیبا بهروز، اسحاق طغیانی صفحات 187-204
    در این مقاله، رمان پل معلق نوشته محمدرضا بایرامی با رویکرد عاطفی، تحلیل پدیدارشناختی شده است. داستان های مقاومت از بسترهای مناسب برای بازنمایی کارکردهای عناصر غنایی به عنوان هنری ترین شکل بروز عواطف انسانی است؛ بنابراین، می توان با بررسی عواطف از نظر پدیدارشناسی، ماهیت و ویژگی های احساسات انسانی و جایگاه و ارتباط آن را با رویداد ها و تجارب عاطفی شناخت و از رمان و عناصر غنایی آن، واکاوی زیربنایی و هستی شناختی به دست داد. روش تحقیق، مبتنی بر توصیف معناشناختی رفتار ها و عواطف براساس روی آورد و محتوای آن هاست که عناصر هریک از فرایند ها، استخراج شده و جایگاه آن ها در تقویم معنا، تحلیل و دسته بندی شده است. عواطف در رما ن، در پس بنیان های شناختی و نگرشی شخصیت ها، از دو دیدگاه پدیدارشناسی کلاسیک و نو تحلیل شده است؛ نخست با واکاوی محتوا و انگیزه های کنش ها و تجارب زیسته، تشابهات و افتراقات فکری و احساسی آن ها در قالب سوبژکتیویته و شخصی، و انترسوبژکتیویته و همدلانه به دست آمده، و دوم با استفاده از مبانی پدیدارشناسی نو که بنیاد علمی تری نسبت به عواطف دارد به شیوه های بیان احساسات از نظر انعکاس حالت های تاثری و نقش آن در ایجاد فضا های عاطفی در رمان و تاثیر بر مخاطب، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، هستی شناسی، عاطفه، عناصر غنایی، ادبیات داستانی مقاومت، پل معلق
  • آرمان کوهستانیان، مریم خلیلی جهانتیغ، محمد بارانی صفحات 205-224
    یکی از شگردهای بررسی آثار جاودانی، نقد آن هاست. در نقد این شاهکارها، هم روساخت و شکل آثار ادبی واکاوی می شود و هم زیرساخت معنایی عاطفی آن ها. در این مقاله، بیشتر از نقد اسطوره ای و اجتماعی و تاریخی که مربوط به ژرف ساخت آثار ادبی است، در پاسخ به ناقدان شرقی و غربی شاهنامه استفاده خواهد شد. از حدود هزاروپانصد سال پیش، در سراسر جهان، متفکرانی درباره ادبیات ایران پژوهش کرده اند و در این میان، حماسه ملی ایران، جایگاه ویژه ای دارد. محققان در پژوهش های خود، فقط به ستایش این اثر نپرداخته اند، بلکه گاهی با نگاه انتقادی به آن نگریسته اند. جستار پیش روی، نخست به ارزیابی دیدگاه موسی خورنی و ابو ریحان بیرونی و ابن اثیر پرداخته و آن گاه از میان پژوهشگران غربی و شرقی دو سده گذشته، باور تئودر نولد که و ادوارد براون و طه ندا را بررسی کرده و بدان پاسخ گفته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، نقد اسطوره ای، منتقدان قدیم و معاصر
|
  • Teymoor Malmir, Shala Naseri Pages 1-20
    Behnāz Alipour Gaskari has purposefully and deliberately used post-modern techniques in the title, the content and the style of narrative in her short story collection called “Bemānd…”. Recursive structures, short junctions, setting and disrupting frameworks, confusion and lack of coherence in text, contradiction and uncertainty are all the post-modernist techniques have been used in the stories; however the use of recursive structure is more noticeable. Creating several different narrative levels or fictional world in addition to the ontological content of the stories, recursive structure shows the artificiality of them highlighting the fictional framework. The author expresses her own opinion about women issues using the above mentioned worlds. She had worked totally different in two stories. Using the sleep-expressing technique, she creates, in the story of “Bādhāie Ke az Hindukush Mivazand” (The winds blow from the Hindu Kush), an imagery world besides the semi-real world; and shows herself in the story of “Zany Az Jense Mes”(A woman of Copper) and shows her authority and the artificiality of the story pointing directly to the writing. Using the post-modern techniques by the author to express the problems of women in modern society shows that post-modernism is a narrative tool rather than a method or school of thought.
    Keywords: Postmodernism, Short story, Theme, narration, women, metafiction
  • Esmaiil Tajbakhsh, Owrang Izadi Pages 21-40
    Historically, one of the most frequent themes in the poems of Arab poets has been the praising of wine in different ways through different interpretations and images that Abū Nuwās, the Iranian poet of the Abbasid era, reorganized and founded it as the style of wine-telling (Khamriya-soraie). Hafez and Manuchehri Dāmghāni are the ones, among the other Persian poets, who have taken the most significant effect of him. The word "wine" and a brief history of its usage in Persian and Arabic literature has been initially studied in present paper, and then the common interpretations of Hafez and Abū Nuwās have been expressed using some evidences. The third part of the paper consists of Abū Nuwās's special interpretations of wine by explaining 24 examples; while the fourth part is dedicated to Hafez's interpretations with 21 examples. Similes and the common explanations about wine, provided through six examples by Abū Nuwās and Hafez, form the fifth part of the paper. "Wine" has been briefly reviewed in the next part and the reflection of these two poet's philosophical and mystical teachings in their wine-telling poems has been pointed out and finally, the similarities and differences between the ideas of these two great poets have been stated in thirteen paragraphs in the conclusion.
    Keywords: Abu Nuwas, Hafez, Khamriya, wine, comparison, similarity, distinction
  • Ali Heidari, Mohammad Reza Hasani Jalililyan, Mehdi Garavand Pages 41-60
    If we Study the poetry of Hafez, we will find that he has composed many of his poems to welcome other poets. In addition, he has included some of the themes, lines and hemistiches of previous and contemporary poets in his poetry. Only the hemistiches that Hafez has borrowed and used in his poems with no manipulation are analyzed in present essay. He has likely borrowed a hemistich from a line of another poet and didnt prefer using the other hemistich or has composed a better one to complete the line. So, borrowing a hemistich and changing the other, he has created a new meaning for the borrowed hemistich, and has increased the inner and lateral rhyming patterns of the poem through substituting of hemistiches. Although he has sometimes borrowed from the other poet's non-lyrical hemistiches, they seem more natural and interpretative in his poems than in their origins. However Hafez has deliberately tried to borrow the finest and the most outstanding hemistiches of the other poets, but he has, in many cases, given a new life and meaning to them and has promoted them in quality.
    Keywords: Hafez, influence, Borrowing, similarity, Hemistich, Music, Sonnet
  • Ahmad Zakeri Pages 61-72
    …nor is there anything wet or dry, but is in a clear record(Holy Quran, al-Anam, 59).
    With any approach we look at the Quran, either in terms of scientific or literary and artistic, It shines special. Everybody who drinks of this resuscitative spring, his words will seem to be heavenly. In Persian literature, the poets or the writers whose work's themes are rooted in the teachings of Quran have special positions. Thanks to the Word of God in Holy Quran, Khwāja Shams-ud-Dīn Muhammad Hafez stands on the peak of Persian sonnet. One of the rhetoric arrays of Quran from which Hafez benefits is sarcasm that has been analyzed in present essay. Sarcasm is a kind of Irony that appears sporadically in the divans of predecessor poets, however it cannot be considered as their stylistic feature because it doesnt have the necessary frequency and abundance.
    This stylistic feature is observed in Divan of Hafez with high frequency such as: Dignified Zahid, Khwāja of Wisdom and etc.
    Keywords: holy Quran, Hafez, poetry, Sarcasm, Figurative speech, Irony, Rhetoric, literature, style, Art
  • Yahya Kardgar Pages 73-89
    A part of Persian poetry's beauty and delicacy has been manifested in literary arrays. So it seems inevitable to analyze the quality connection between the researches on exquisite arrays and poetical changes. Do the requirements of this reciprocal link really considered? Examining some poetic examples from some prominent styles of Persian poetry, this research answers to above mentioned question through an adaptive-comparative method. This study shows that the exquisite researches and poetical changes have not had a balanced development; it means that the Persian poetry has experienced many ups and downs in quality of literary arrays usage due to criteria such as term-minding and meaning-orientation, simplicity and industrial-thinking, and poetical and literary theories, but oblivious to these developments, exquisite researches have just thought their own severe frameworks, and as a result, they have gradually lost their role in shaping poetical capacities and have changed into an inefficient knowledge to create innovations and poetic criticism. The more than ever necessity of retrospection in exquisite researches has been proven in present essay as its result.
    Keywords: Rhetorical Sciences, Exquisite, Criticism, Styles of Persian Poetry, Development of Literary arrays
  • Alireza Emami, S. Mohammad Sahebi Pages 91-103
    After a brief introductory reference to the concept of deconstruction and proposing a summary of philosophical, linguistic and literary thoughts of Derrida, the deconstructive approach has been studied on the basis of his reading two western texts, and finally, one of the famous odes of Khāghāni called" Dar Moareze-ye sheikh al-shoyukh-e Baghdād"(About the opposition of Baghdad's great sheykh) has been deconstructed upon the Derrida's approach to show that a deep and deconstructed reading results in confusion and surprise of reader to understand the issue, to realize the meaning, and to know the poem's audience. Analyzing the contrasts, words, mode of expression, themes, intertextual relations and some literary industries, this kind of reading provides a meaning contrary to appearances or even to the intention of the poet.
    Keywords: deconstruction, Text reading, Jacques Derrida, Khaghani
  • Mitra Golchin, Abbas Karimi Pages 105-124
    Referring to the Persian rhetoric books, from the very beginning until today, the present paper is to study the reasons for banality of similes and different types of similes(such as conditional, comparative, implicit, antithetical and eloquent similes) have been used to rectify them. To do this, the authors have initially reviewed the history of the subject in the books of Persian rhetoric, and then, clarifying the concept of strange and banal similes, they have studied the causes of simile banality and the dimensions of its strangeness under the title of "main strangeness and adventitious strangeness" and have criticized the attitudes of rhetoric books about the subject. They have also described some technical details that can release similes from banality and help them to be more thoughtfulness and rhetoric. To explain each of the methods, they have tried to criticize the viewpoints of related books and to analyze their accuracy. Finally, they have offered another new technique called "bound simile" to rectify the banality of simile.
    Keywords: banal simile, rare simile, the Banality Dimensions of Simile, the Strangeness Dimensions of Simile
  • Mahdi Khabbazi Kenari, Farzad Baloo Pages 125-135
    The conventional interpretation of Parvin Etesami's poems is that she was, in terms of structure and content, attached to the previous poetic tradition and took step in the path of her predecessors; but her humanitarian attitude and her compassionate to the poor people and social concerns in general, for instance, are more highlighted in comparison to the ancestors and are rooted in Parvin's individual nature and her femininity. It has been tried, in present essay, to show that Parvin was synchronous with her past poetic tradition in terms of structure and form, but she has reflected, in terms of thought and poetic content, the voice of the contemporary liberal philosophers. Therefore, she pioneered many other poets, in modernization. One of the main development sources of such strong thoughts is the impact of Marx's ideas on her. Like any other poet, parvin has reflected to the events and ideas of her living period and has evolved her poetry in relation to them. It has been tried, in present essay, to show that Parvin might have both historically and socially been familiar to Marx's ideas, and her poems are full of Marxist concepts..
    Keywords: Parvin, Marx, class, Upper, Lower
  • Leila Hashemian, Maryam Rahmani Pages 137-151
    The analysis of fictional characters in literary works is an important discussion firstly entered the field of psychology and then in the world of literary criticism by Jung's theory of "Individuation".Based on this process, the fictional character, on the way to individuality, confronts a number of archetypes and he/she can gradually realize his/her inner truth and reconstruct his/her patient unconscious self, leaving each of the archetypes behind. The Nezami’s “Haft Peykar” is one of the works in Persian literature that can be analyzed through such an approach looking deep in fictional characters of this masterpiece and exploring the hidden dimensions of the story on the basis of Jung's Individuation. Pointing to these psychological archetypes in two stories of “Haft Peykar”: “the Green Dome” and “the Red Dome”, it has been tried in present paper, to study the personality development of the main character as well as the quality he reaches individuality and mental health.
    Keywords: Archetype, Anima, Mask, journey, unconscious
  • Somayeh Aghababai, Yahya Talebiyan Pages 153-170
    Abd al-Qahir al-Jurjani was one of the famous Iranian rhetoricians who believed that, according to his own theory, the superiority or the real value of a literary work lies in its "order". "Ordering", in his view, flows in the whole structure of a text and creates a lexical and semantic coherence in it and in whole work. He believed that the superiority of speech relates to the beauty of order, words good-neighboring in an integrated network of syntactic relations, and the composer's awareness of word's correct place in combination. The literary value, the existing rhetorical functions of these texts, and finding why their authors and the poets are so capable and outstanding can be found through the analysis of the principles of this theory in different works. Analyzing his theory and comparing it with the other linguistic theories, it can be found that Hafez, as a great capable poet who knows rhetoric techniques and their functions has created a chain of lexical and semantic coherence in his sonnet, by proper and in-time use of rhetoric and eloquence tools and has made the reader or the audience, using secondary denotations, aware of a secondary meaning that can be found on the basis of context.
    Keywords: al-Jurjani's Theory of Discourse, Hafez, Sonnet, Michael Halliday, Systemic functional linguistics (SFL), Theory of Textuality, Grice's theory of conversational implicature
  • Leila Bahrami, Mohamadreza Mirzania Pages 171-186
    Deviation is one of the techniques Russian formalists discuss in their criticism theories. This is an effective method to foreground matters in a literary work that can be easily defined as departure from normal and standard language. Its usage, as an expressional technique (or somehow trick) can lead speech in to dynamicity and makes the audience to pay more attention to the text. Geoffrey Neil Leech (1936-2114), the English linguist, believes that de-familiarization in literary language is put in to effect in two ways of "foregrounding" and "deviation". He has distinguished eight different types of deviation in a literary work. Through an analytic-descriptive method, different types of deviation have been analyzed in present essay on the basis of Leech's theory in the poems of the Syrian well-known contemporary poet, Nizar Qabbani, published in his work "Kitab al-hubb" (Book of Love). The results show that Nizar Qabbani has used different types of deviations in his poetry and there is no "stylistic" deviation in this work, while "semantic" and "phonetic" deviations have been used with a high frequency.
    Keywords: Nizar Qabbani, Formalism, Deviation, foregrounding, Extra-regulation, De-Familiarization, Kitab al-hubb
  • Seyede Ziba Behrooz, Ishaq Toqyani Pages 187-204
    The phenomenology of the novel "Pol-e Moallaq" (the Suspension Bridge) by Mohammad Reza Bāyrāmi has been analyzed through an emotional approach in present paper. Resistance stories are suitable substrates on which the functions of lyrical elements, as the most artistic form of human emotions manifestation, are represented. So, the nature and the characteristics of human emotions and their position and relationship to emotional events and experiences can be known by phenomenological studies to provide an infrastructural and ontological analysis of novel and its lyrical elements. The research methodology is based on semantic descriptions of behaviors and emotions on the basis of their approaches and content. The elements of each process have been recognized and to determine and study their positions in semantic calendar. The emotions have been analyzed in the novel through two classic and modern phenomenological approaches beyond the character's cognitive and attitudinal foundations. The content and the motives of biological actions and experiences and their similarities and differences have been initially explored in subjective (or personal) and inter-subjective (or empathic) frames; and then, the modes of expression, in terms of reflection of affections, their role in creating emotional spaces in the novel, and their impacts on the reader have been studied using the principles of modern phenomenology that is more scientific in comparison to affections.
    Keywords: Phenomenology, ontology, emotion, lyrical elements, Fiction, Resistance, Suspension Bridge
  • Arman Kuhestanian, Maryam Khalili Jahantigh, Mohammad Barani Pages 205-224
    Criticism is one of techniques by which masterpieces are analyzed. Both surface structure and emotional-semantic infrastructure of masterpieces are being analyzed through criticism. Mythological, sociological and historical approaches of criticism, all related to the deep structure of literary works, have been used in this essay to answer eastern and western critics of Sahnameh (the epic of kings) of Ferdowsi. There have been many thinkers in the entire world who have researched on Persian literature from almost 15 centuries ago, and Iran's national epic has had a special place in these studies. The researchers have not merely praised this work, but have sometimes considered it through a critical look. It has been initially tried, in present research, to evaluate the comments of some older thinkers such as Movses Khorenatsi, Abū Rayḥān al-Bīrūnī, Ibn al-Athir and then, among the late eastern and western scholars, the beliefs of Theodor Nöldeke, Edward Granville Browne, and Taha Neda have been analyzed and answered. The result is the clear and explicit responses are provided in the research to answer all the old and new critics.
    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, Mythological criticism, the Old, Contemporary Critics