فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال پنجم شماره 9 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال پنجم شماره 9 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • مرضیه زارع*، زهرا رهبرنیا صفحات 1-29
    در نتیجه انفجار اطلاعات و گسترش ارتباطات و به دنبال آن جهانی شدن در دنیای امروز که با طرح مساله عدم قطعیت و به پایان رسیدن دوران علم زدگی دریچه ای نو به سوی انسان امروز باز شد و همین امر آغاز عصر پست مدرن را نوید داد. به دنبال آن هنر پست مدرن و لباس پست مدرن (لباس مفهومی) نیز شکل می گیرد. هنرمندان پست مدرن در این زمان با استفاده از تلفیق لباس با ویژگی های هنرهای تجسمی، حالات و صفات انسانی، حرکات اندام و گاه توانایی های بازیگری، مفاهیم موردنظر خود را نمایان ساخته اند و به این صورت است که لباس به عنوان مفهومی هنری مدنظر قرار می گیرد. هدف اصلی این لباس ها صرفا پوشش بدن انسان نیست، بلکه نمایش صفات، احساسات و اندیشه های انسان است. مقاله حاضر تلاش دارد تا با استفاده از روش اسنادی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی، به بررسی مفهوم لباس و تلقی لباس در هنر پست مدرن با تکیه بر نظریات جامعه شناس فرانسوی معاصر، پیر بوردیو بپردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد لباس در آثار هنرمندان، بی واسطه یک اثر هنری و دارای بیان تلقی می شود که می تواند با مخاطب به دلیل نزدیکی با بدن و همراهی انسان در تمام ادوار تاریخی، به صورت ملموس ارتباط برقرار سازد؛ بنابراین شاهدیم که شکل تجسمی لباس در مقابل تفکر غالب کاربردی آن در تلاش برای کسب جایگاه در میدانی است که بوردیو آن را میدان قدرت می نامد؛ اما این ورود و تعریف ارایه شده جدید از لباس هنوز نتوانسته است در میدان های قدرت هنری به علت کمبود حجم و مقدار سرمایه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی از وضعیت مطلوب و درخوری برخوردار شود.
    کلیدواژگان: هنر پست مدرن، دوران معاصر، لباس مفهومی، میدان قدرت بوردیو
  • فرهاد سراجی*، سمیه خاوری صفحات 31-52
    هدف پژوهش حاضر شناسایی تفاوت سواد فناورانه دانش آموزان دوره دوم متوسطه با دبیران آن ها در آموزش و پرورش شهر همدان است که این تفاوت از منظر تفاوت نسلی مورد بررسی قرار می گیرد. در این پژوهش از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شد و از بین تعداد 878 نفر دبیر زن و 12526 نفر دانش آموز دختر متوسطه دوره دوم با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی، 265 دبیر و 373 دانش آموز به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته مربوط به سواد فناورانه بوده است که با توجه به استانداردهای سواد فناورانه انجمن بین المللی فناوری آموزشی تهیه شده اند. روایی این پرسشنامه ها از طریق اعمال نظرات اصلاحی هفت نفر از صاحب نظران و پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ به ترتیب برای پرسشنامه دبیران و دانش آموزان 92/0 و 89/0 محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، آزمون خی دو، یو من ویتنی و آزمون رتبه ای فریدمن نشان داد؛ بین سواد فناورانه دانش آموزان متوسطه و دبیران آن ها فاصله وجود دارد. همچنین درک دانش آموزان و دبیران از مولفه های پنجگانه سواد فناورانه به ترتیب فهم ارتباط فناوری و جامعه و فهم طراحی فناوری با بالاترین میانگین رتبه دارای اولویت اول تا دوم است. کم ترین بعد در دانش آموزان و دبیران آن ها مربوط به کسب توانایی های جهان فناورانه است. دبیران و دانش آموزان به عنوان دو نسل متفاوت از لحاظ سواد فناورانه و درک مولفه های آن با هم تفاوت دارند و این تفاوت با توجه به نظریه نابرابری دیجیتالی کاوسنی (2006) نشانه تفاوت نسلی است.
    کلیدواژگان: سواد فناورانه، دبیران، دانش آموزان متوسطه، فاصله نسلی، آموزش فناوری
  • امیر کردکریمی*، علی روشنایی صفحات 53-74
    هدف این مقاله مطالعه گونه شناسی (Typology) و شیوع شناسی (Prevalence) رفتارهای وندالیستی دانش آموزان دوره متوسط ناحیه یک همدان می باشد. تحقیق حاضر بر اساس روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام شده است. پاسخ دهندگان به پرسشنامه، دانش آموزان دختر و پسری هستند که در دبیرستان های ناحیه یک آموزش و پرورش همدان مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه برابر با 400 نفر بوده که از میان 8500 نفر دانش آموز دختر و 6500 نفر دانش آموز پسر در رشته های نظری، فنی حرفه ای و کار و دانش انتخاب شده اند. شیوه نمونه گیری تصادفی بوده و پرسشنامه ها هم به صورت تصادفی در بین دانش آموزان توزیع شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، می توان گفت که تمامی متغیرهای مستقل اعم از کنترل غیررسمی، تعلق اجتماعی، ناکامی اجتماعی، کنترل غیررسمی، احساس محرومیت نسبی و سرمایه اجتماعی بر متغیر وابسته تحقیق، یعنی وندالیسم تاثیرگذار بوده و آن را به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار داده اند. همچنین بررسی رابطه تک تک متغیرهای مستقل با متغیر وابسته نشان داد که متغیرهای سرکوب اجتماعی، تعلق اجتماعی، احساس محرومیت نسبی و ناکامی اجتماعی دارای رابطه معناداری با متغیر رفتارهای وندالیستی هستند و متغیرهای کنترل غیررسمی و سرمایه اجتماعی نیز رابطه معناداری با رفتارهای وندالیستی نداشتند. در این میان قوی ترین همبستگی، متعلق به رابطه بین متغیرهای ناکامی اجتماعی و رفتارهای وندالیستی بود.
    کلیدواژگان: رفتارهای وندالیستی، سرمایه اجتماعی، ناکامی اجتماعی، تعلق اجتماعی، احساس محرومیت
  • اکرم ملکیان*، اسماعیل عبداللهی، مریم یار محمد توسکی صفحات 75-89
    طی دهه های اخیر به تدریج محلات نابسامان و سکونتگاه های غیررسمی، به طور عمده در حاشیه شهر های بزرگ کشور، خارج از برنامه رسمی توسعه شهری و به صورت خودرو شکل گرفته و گسترش یافته است. اسکان غیررسمی در ایران مانند بسیاری از دیگر کشور های جهان، پدیده ای روبه رشد می باشد که شهر های کشور را با مسائل جدیدی روبه رو ساخته است. اسکان غیررسمی، به سبب ایجاد فقر و گسترش آن و نیز به مخاطره انداختن محیط زیست و تحمیل هزینه های سنگین برای حل مشکلات، تهدیدی جدی برای پایداری و انسجام جامعه شهری تلقی می گردد، سکونت گاه های غیررسمی به عنوان آیینه تمام نمای مسائل شهری، جایگاه و اهمیت خاصی در تحقیقات علمی پیدا کرده است. محله یحیی آباد شهر آران و بیدگل نیز به عنوان یکی از سکونتگاه های مورد اشاره می باشد که با پدیده اسکان غیررسمی مواجه است. در این پژوهش به بررسی آسیب شناسی کالبدی و ناامنی آن در فضا های شهری پرداخته می شود. لذا منطقه مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار های سیستم اطلاعات جغرافیایی و گوگل ارث، موقعیت یابی شده و توزیع فراوانی، درصد گرایش به انحراف و کجروی اجتماعی و ناامنی بررسی می شود. مطالعات نشان داد گرایش به انحرافات اجتماعی (مصرف سیگار، مصرف مواد مخدر و...) در محلات حاشیه نشین بیشتر غیر حاشیه نشین می باشد که همه این عوامل در کنار هم باعث بروز ناامنی در فضای شهری آران و بیدگل شده است.
    کلیدواژگان: سکونت گاه های غیررسمی، ناامنی، فضا های شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، آران و بیدگل
  • مهدی امیرکافی*، مظفر عبدی پور صفحات 91-124
    تعهد سازمانی یکی از مهم ترین اشکال گرایش های مثبت سازمانی است؛ که موجب اثربخشی سازمانی و بهزیستی کارکنان می گردد. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیرعدالت سازمانی بر تعهد سازمانی است، علاوهبرآن تلاش می کند به بررسی نقش میانجی متغیر های هویت اجتماعی و اعتماد سازمانی بپردازد.جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه معلمان شهر سقز که در سال تحصیلی 93-1392 در سه مقطع آموزش ابتدایی، راهنمایی و متوسطه مشغول به تدریس بودند، تشکیل می دهد. نمونه تحقیق برابر با 328 نفر است که با روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان داد، تاثیرعدالت سازمانی بر تعهد سازمانی غیرمستقیم و از طریق متغیر های میانجی هویت اجتماعی و اعتماد سازمانی صورت می گیرد.همچنین نتایج حاکی از آن است که تاثیرمستقیماعتماد به سازمانبر متغیر وابسته بیش از هویت اجتماعی است.در مجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که برای تبیین تعهد سازمانی معلمان وکسب شناخت عمیق از رابطه ی آنان با سازمان آموزش و پرورش، علاوه بر بررسی رابطه مبادله اجتماعی و هنجار بده و بستان، توجه به هویت اجتماعی و همذات پنداری سازمانی یا احساس یگانگی وتعلق به سازمان ضروری است.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، هویت اجتماعی، همذات پنداری سازمانی، اعتماد به سازمان و تعهد سازمانی
  • رضاعلی محسنی، جعفر میکائیلی*، اکبر طالب پور صفحات 125-154
    یکی از چالش های کنونی حیات شهری، وجود ناهنجاری های اجتماعی و رفتارهای خشونت آمیزشهروندان است. گمان می رفت با امکان برخورداری از رفاه مادی و نیز رشد کالبدی که در شهرها اتفاق می افتد، آسایش و امنیت بیشتر تحقق یابد؛ اما شواهد موجود از فرآیند توسعه ی معکوس حکایت دارد و مقداری از این ناآرامی ها و کنش های پرمخاطره شهری ناشی از شرایط کالبدی- مکانی و طراحی شهری است. هدف اصلی این پژوهش، «سنجش رابطه ی بین فضاهای بی دفاع با خشونت های شهری» است و «شناخت ویژگی های کالبدی و اجتماعی فضاهای بی دفاع»، از دیگر اهداف می باشد.برای مطالعه ویژگی های فضاهای شهری و نقش آن در خشونت های شهری از نظریات گوناگون جامعه شناسی، روان شناسی اجتماعی و طراحی شهری استفاده شد.روش پژوهش مبتنی بر پیمایش و ابزار پرسشنامه است. پرسشنامه ی محقق ساخته پژوهش، ابعاد خشونت شهری را در چهار مولفه ی خشونت روانی، خشونت فیزیکی، خشونت اقتصادی و خشونت اجتماعی با 28 گویه ساخته شده مورد سنجش قرار داده است. که در 27 نقطه شهر تهران در قالب فضاهای بی دفاع و فضاهای با دفاع اجرا گردید. تعداد 400 نفر از شهروندان تهرانی نمونه ی تحقیق را شامل می شوند که از پنج حوزه ی شهری شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران برگزیده شدند. تکنیک انتخاب نمونه ها مبتنی بر نمونه گیری سهمیه ای در فضاهای مورد مطالعه بر اساس زمان مراجعه پرسشگران بوده است.یافته های پژوهش نشان می دهد میزان بروز خشونت های شهری در فضاهای مختلف شهری به یک میزان نیست و برخی فضاهای شهری (فضاهای بی دفاع) به سبب ویژگی های کالبدی و اجتماعی به صورت بالقوه پذیرای خشونت هستند و بستری مطمئن برای فعالیت های امنیت زدا و خشونت آمیز فراهم می کنند. میانگین خشونت در مناطق مختلف شهر از نظر میزان وقوع خشونت، با تفاوت معنادار مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جرم، خشونت های شهری، طراحی محیطی و کالبدی، فضای با دفاع، فضای بی دفاع
|
  • Marziyeh Zaree *, Zahra Rahbarniya Pages 1-29
    As the result of information explosion and communication development and accordingly, globalization in the modern world, a new window of science has opened and the post- modernism era has been born by raising the uncertainty problem and coming to the end of deconstructivism. Following this, post- modernism art and post-modern clothing (conceptual clothing) were also formed.
    Post-modern artists unveil their concepts by composing clothing with visusl arts, human characteristic, body gesture and sometimes acting abilities. This is how clothing is represented as an art concept. The true purpose of this clothes aren’t just coverage or beauty, they show ones feelings and thoughts.
    In this article, Documentary methods and Analytical approach based on French sociologist , Pierre Bourdieu ,are used to study the concept of clothing in post-modern art.
    The research's findings indicate that clothing despite it as an art that expresses the Artist's ideas, it's accompany with human being in all times causes a powerfull connection between them. So we can see that the representational form of clothing is in contrast with the practical idea of clothing and trying to gain a position in a filed which Bourdieu named it the power field, But lack of cultural, economical and social investments has caused failure of the new meaning of clothing in arts power field leaving no good position for it.
    Keywords: Post-modern art, contemporary, concptual clothing, Field power of Bourdieu
  • Farhad Seraji *, Somayeh Khavari Pages 31-52
    The main purpose of this study comparison of technological literacy in high school students with their teachers in Hamadan educational area in year 93-92. Method of study was Causal-comparative- survey. The research population consists of all female teachers (n = 878) and female students (12,526) of high school is an 92-93 school in Hamadan. Is stratified random method of sampling. The sample size is based on Morgan 265 female teachers and female students is 373. Data collection for this study is the questionnaire. validity both of questionnaires coefficient by 10 expertise that played up them. The reliability of the questionnaire was determined using alpha Kranbakh92%.For data analysis, descriptive statistics (frequencies, percentages, tables and graphs) and inferential statistics (non-parametric methods (xi Dv, I Vytny, EGF) is used. The data obtained show that with 95% confidence conclude that Technological literacy of high school students Hamadan is more than the teachers. It can be concluded with 95% confidence Understanding of the nature of of technology, Relationship between technology and society, abilities for a Technological world, Teachers and students of high school education Hamedan much As well as the understanding of teachers and students in high school education in Hamadan about of technology design and The designed world to be moderate. The results show that students Understanding of nature of technology, technology and society, abilities for a Technological world, technology design and The designed world Most of the teachers.
    Keywords: technological literacy, teachers, high school students, gap generation, technology education
  • Amir Kordkarimi *, Ali Roshanaei Pages 53-74
    The research aims to study the typology and in accidence of secondary schools in the city of Hamadan's Vandalistic behavior. Vandalism Deliberate and intentional destruction of urban services and facilities and hostile and vindictive reaction to some form of stress, hardship and social failures, to make informed destruction facilities, public and private property in cities leads.
    The research was inspired by some of the independent variables theories of Durkheim, Merton, Hirsch and Parsons, a phenomenon Vandalism at the high school of Hamadan, check. experimental and applied theory deals.
    Total sample of 400 participants who separated from its 220 male students and 180 female students. Finally, in the descriptive study of the dependent variable (Vandalistic behavior) which, were studied. According to the results, 94% of people in terms of low-level behaviors Vandalistic, 4% on average, and about 2% of the population were also at a high level.
    Statistical data to assess the normality of the test Kolmogorov – Smirnov was used, the results of this study showed that all variables have a normal distribution and surface are the most significant of all variables was 0,.5 Also investigate the relationship between the independent variables and the dependent variable showed that Tk ,Tk social oppression, social belonging, a sense of relative deprivation and social frustrations associated with variable Mnadaray Vandalistic behavior and control variables and informal social capital associated with behaviors Mnadaray not Vandalistic. The correlation Qvy,Tryn failure of the relationship between the social and behavioral Vandalistic.
    Keywords: Vandalism social capital, social insecurity, social belonging, the feeling of deprivation
  • Akram Malekyan*, Smaeil Abdollahi, Maryam Yar Mohammad Tuosky Pages 75-89
    During recent decades gradually deteriorating neighborhoods and informal settlements, mainly on the periphery of major cities, outside the official program for urban development and gradually formed and expanded. Informal settlement in Iran, like many other countries, a phenomenon that is growing cities in the country is faced with new issues. Informal settlements, the causes of poverty and development, as well as endangering the environment and impose heavy costs to solve problems, is considered a serious threat to the stability and cohesion of the urban population, Mirror sphere of informal settlements as urban issues, the role and importance of scientific research has found. Aran Bidgol Yhyyabad neighborhood of the city as one of the settlements mentioned are faced with the phenomenon of informal settlements. In this study, anatomical pathology and insecurity in urban areas paid. The study area using GIS and Google Earth software, positioning and distribution, the percentage of social deviance and insecurity tends to be considered. Studies showed a tendency to social deviations (smoking, drug abuse, etc.) in more marginal areas is not excluded that all these factors together cause insecurity in urban space is Aran Bidgol.
    Keywords: informal settlements, insecurity, urban spaces, GIS, Aran Bidgol
  • Mehdi Amirkafi *, Mozafar Abdipour Pages 91-124
    Organizational commitment is one of the main forms of organizational positive attitudes which lead to organizational effectiveness and staffs’ well-being. The main goal of thisarticle is to studythe effect of organizational justice on organizational commitment. Moreover, the main role of social identity and organizational trust as mediating variables are explained.
    The statistical population of the current study includes the elementary, guidance and high school teachers in academic year of 2013-2014 in the city of Saghez. Also the sample includes 328 individuals selected through stratified sampling.
    The results of the current study show that organizational justice, as an independent variable, through organizational identity and organizational trust as mediating variables, affect organizational commitment, indirectly. Also based on the finding of the study, the direct effect of trust in organization on dependant variable is more than the effect of social identity on it.
    On the whole, according to the findings of the current study, to explain the organizational commitment of the teachers and to obtain a deep understanding of their relationship to Education Organization, it is necessary to study both social exchange relationship and norm of reciprocity and also paying attention to social identity and organizational identification or oneness and belonging sense to organization.
    Keywords: organizational justice, Social Identity, Organizational Identification, Trust in organization, organizational commitment
  • Rezaali Mohseni, Gafar Mekaeeli *, Akbar Talebpour Pages 125-154
    One of the current challenges in urban life, is social ills and violent behavior of citizens. It is assumed that the scale of material well-being, physical growth, the possibility of having a network that is provided in the cities, comfort and safety come true, but the available evidence suggests reverse development process and some of these risky practices and urban insecurity caused by physical conditions and spatial urban design. The main purposes of this study, were"Assessment of the relationship between defenseless spaces with urban violence" and "recognize the type of crime in the defenseless spaces", "understanding the physical properties of defenseless spaces ", "Understanding defenseless spaces Social Profile " and "typology of violence in Tehran.
    The study was conducted based on survey and questionnaires. Dimensions of urban violence in four components of psychological violence, physical violence, economic violence and social violence was assessed with 28 items. Samples were 400 citizens of Tehran city which were selected of five metropolitan areas of North, South, East, West and center. Sample selection based on quota sampling technique based on the time of presentation spaces are interviewers.The findings show that the incidence of urban violence in urban spaces weren’t same and the level of violence in defense spaces lower than defenseless spaces.The hypothesis test showed that the relationship between urban space and sense of security and insecurity was significant differences among citizens in defenseless space and defense space. The result also showed; some defenseless spaces are potentially to the social and physical factors receptive to social problems and provide debugger and violent activities in Tehran selected areas. Hypothesis testing different aspects of violence in Tehran shows that Social violence and psychological violence that occurs more than other types of violence in Tehran. causes inefficiencies urban spaces and the declining and weakness third places. will prevent the creation of social cohesion
    Keywords: Crime, Urban Violence, Environmental, Physical Designing, defense spaces, defenseless spaces