فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال دوم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال دوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی نویدی، عباس بانج شفیعی*، الیاس رمضانی کاکرودی، مجید پاتو صفحات 193-204

    در این بررسی مقدار پراکنش و فراوانی موخور در مناطق با طبقات ارتفاع از سطح دریای متفاوت بررسی شد. بدین منظور تعداد 65 قطعه نمونه پنج آری دایره ای شکل در جنگل های میرآباد شهرستان سردشت برداشت شد و متغیرهایی مانند قطر برابرسینه، ارتفاع، ارتفاع و میانگین قطر تاج درختان، تعداد پایه های آلوده به موخور و شدت آلودگی تاج درخت به موخور در قطعه های نمونه مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار قطر برابرسینه، ارتفاع، ارتفاع و قطر تاج درختان در طبقه ارتفاعی 1800-1751 متری نسبت به دیگر طبقات بیشتر بود. بیشترین درصد پایه های آلوده درختان به موخور در هر سه گونه بلوط ایرانی، ویول و دارمازو در طبقه ارتفاعی بالا (1800-1751 متر از سطح دریا) و کمترین درصد پایه های آلوده به موخور در طبقات ارتفاعی پایین تر (محدوده ارتفاعی 1550-1450 متر از سطح دریا) قرار داشتند. میانگین تعداد موخور در هر پایه در گونه های بلوط ایرانی و دارمازو، در بالاترین طبقه ارتفاعی از سطح دریا تقریبا دو برابر طبقات پایین (محدوده ارتفاعی 1600-1551 متر از سطح دریا) و برای گونه ویول سه تا پنج برابر طبقات پایین تر (1550-1450) است؛ بنابراین به منظور مبارزه موثر با این آفت، بهتر است از طبقات بالایی ارتفاع از سطح دریا اقدامات لازم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، بلوط، موخور، میرآباد
  • عبدالعلی کرمشاهی*، آرش کرمی، گلریز محمدی صفحات 205-218

    جنگل های بلوط غرب از دو ترکیب ساختاری دانه زاد و شاخه زاد تشکیل شده اند. شناخت ترکیب ساختاری هر بخش به تفکیک و در مقایسه باهم لازمه مدیریت صحیح آن ها است. در این پژوهش ساختار سیمای سرزمین جنگل های منطقه کارزان استان ایلام به وسیله مدل تحلیلی کمی کردن بررسی شد. نتایج به کارگیری سنجه های تعداد، تراکم، درصد سطح تاج پوشش و سنجه های آماری مساحت سطح تاج پوشش (میانگین، میانگین وزنی، میانه، دامنه تغییرات و ضریب تغییرات) در دو تیپ دانه زاد و شاخه زاد مقادیر بیشتری را در تیپ شاخه زاد محاسبه می کند. در این چارچوب سنجه های آماری فاصله بین درختان (میانگین، میانگین وزنی، میانه، دامنه تغییرات و ضریب تغییرات) و همچنین شاخص های غنا، تنوع شانون و سیمپسون مقادیر به دست آمده در تیپ دانه زاد را بیشتر از شاخه زاد نشان می دهد. با توجه به شاخص پراکندگی (R) که پراکنش دانه زاد را کپه ای و شاخه زاد را تصادفی-یکنواخت نشان می دهد، این مدل به خوبی تغییر ساختار از تیپ دانه زاد به شاخه زاد را در آینده پیش بینی می کند که این موضوع لزوم و اهمیت اتخاذ سیاست های مدیریتی مناسب در مورد پیشگیری از این تغییر ساختار در سنوات آتی را پیش روی مدیران جنگل قرار می دهد.

    کلیدواژگان: آنالیز مکانی، جنگل بلوط، دانه زاد و شاخه زاد، کارزان ایلام، مدل ساختاری
  • عثمان صالح زاده، جواد اسحاقی راد *، حسین معروفی صفحات 219-240

    به منظور بررسی تاثیر تخریب انسانی بر فلور و تنوع گونه ای گیاهی، این پژوهش در سه منطقه کمتر دست خورده (قبرستان)، منطقه با تخریب متوسط و منطقه با تخریب شدید در سه رویشگاه یعقوب آباد، شوی و صدبار شهرستان بانه انجام شد. ابتدا سه قطعه جنگلی با شرایط فیزیوگرافی و اکولوژیکی مشابه در هر رویشگاه انتخاب و از هر قطعه، سه نمونه دایره ای شکل به مساحت 1000 مترمربع (به روش ترانسکت، به فاصله 100 متر) برای برداشت اطلاعات فلورستیک انتخاب شدند. در مرکز هر نمونه، نوع و فراوانی گونه های درختی و درختچه ای در یک قطعه نمونه 400 متر مربعی برآورد شد. همچنین در این قطعه نمونه، نوع و فراوانی گونه های گیاهی علفی و بوته ای در پنج میکرو پلات به ابعاد 5/1×5/1 متر ثبت شد. شاخص های غنای گونه ای (تعداد گونه ها در پلات)، تنوع گونه ای شانون و سیمپسون و یکنواختی شانون برای هر قطعه نمونه محاسبه شد. نتایج نشان داد که 195 گونه گیاهی در مناطق مورد مطالعه شناسایی شدند که 47 گونه فقط در منطقه کمتر دست خورده، 25 گونه تنها در منطقه تخریب متوسط و 15 گونه انحصارا در منطقه تخریب شدید ثبت شدند. تیره کاسنی بیشترین تعداد گونه های گیاهی منطقه را به خود اختصاص داده اند و از نظر معیار شکل زیستی رانکایر، همی کریپتوفیت ها بیشترین و از جهت کوروتیپ، ناحیه رویشی ایران و تورانی بیشترین حضور را داشتند. بالاترین مقدار شاخص های غنا و تنوع گونه ای در مناطق کمتر دست خورده و کمترین آن ها در مناطق با تخریب شدید محاسبه شد.

    کلیدواژگان: تخریب، تنوع گونه ای، جنگل بلوط، شهرستان بانه، فلورستیک
  • علیرضا صالحی، معصومه گمرکی*، زهرا عزیزی، حامد صادقیان صفحات 241-256

    این پژوهش با هدف ارزیابی نتایج اعمال الگوریتم های حداکثر فیلتر محلی، تطبیق الگو و تقسیم بندی حوضه بر روی تصویر هوایی UltraCam-D برای تعیین و تشخیص خودکار تاج درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii Lind) در مقایسه با نتایج حاصل از روش های تفسیر چشمی و آماربرداری زمینی تاج درختان انجام شده است. پس از پردازش اولیه تصویر، در عرصه ای با مساحت حدود 10 هکتار در بخشی از پارک جنگلی یاسوج، تعداد 100 پایه درخت بلوط ایرانی به روش تصادفی برای انجام این بررسی انتخاب شد. مساحت تاج درختان با روش تفسیر چشمی مشخص و پس از محاسبه به عنوان مساحت واقعی در نظر گرفته شد. در روش آماربرداری زمینی مساحت تاج و تعداد پایه هر درخت اندازه گیری و ثبت شد. همچنین، به منظور تعیین و تشخیص خودکار تاج درختان، الگوریتم های مذکور با برنامه نویسی بر روی تصویر مذکور اعمال شدند. نتایج نشان داد که خطای جذر میانگین مربع ها (RMSE) الگوریتم تقسیم بندی حوضه در مقایسه با دیگر روش های تعیین مساحت تاج درختان بهتر و معادل 41/2 درصد است. صحت کل و ضریب کاپا به دست آمده توسط ماتریس خطا برای هر یک از الگوریتم های نشان داد که دقت الگوریتم تطبیق الگو به منظور تشخیص تاج درختان یا به عبارتی تشخیص تک پایه یا جست گروه بودن درختان نسبت به دیگر الگوریتم های مورد استفاده در این پژوهش بیشتر است.

    کلیدواژگان: الگوریتم تعیین و تشخیص، بلوط ایرانی، تصویر UltraCam-D
  • علی اصغر واحدی*، علیرضا بیژنی، عزت الله خطیب نیا صفحات 257-271

    هدف این پژوهش تحلیل الگوی مکانی و پویایی زی توده درختان سفیدپلت در قالب اجتماع پذیری در مراحل مختلف تحولی است. برآورد زی توده از حاصل ضرب حجم و جرم حجمی با فرض عامل ثابت استفاده شد. با تفکیک مراحل تحولی در عرصه، مختصات کلیه درختان گونه هدف در سه قطعه یک هکتاری مجزا با ابعاد 100 × 100 مترمربع ثبت و یا با استفاده از روابط مثلثاتی محاسبه شدند. تحلیل الگوی مکانی با آماره ارینگ تک متغیره نشان داد که الگوی پراکنش درختان این گونه در مرحله صعودی و اوج در برخی فواصل محدود به صورت کپه ای و در بقیه فواصل با توجه به تراکم پراکنش در محدوده مونت کارلو به صورت تصادفی بوده است. در مرحله تخریب علاوه بر دارا بودن پراکنش کپه ای و تصادفی، در فواصل 36 و 40 متری الگوی منظم نیز مشاهده شد. نتایج تحلیلی با استفاده از آماره ارینگ دومتغیره نشان داد که اثر اجتماع پذیری درون گونه ای درختان بین کلاسه متوسط زی توده و کلاسه پایین زی توده در مرحله صعودی و تخریب در یک فاصله مشخص (8 متری) به صورت جذب و در بقیه فواصل مستقل است. در مرحله اوج، رقابت بین کلاسه های مذکور در فواصل 12- 10 متری و 22 متری به صورت جذب و در بقیه فواصل مستقل است. همچنین روند پویایی زی توده درختان بین کلاسه زیاد زی توده و کلاسه پایین زی توده در کلیه مراحل تحولی مستقل بوده که حاکی از پراکنش درختان کم قطر تحت تاثیر رقابت درون گونه ای حاصل از درختان خیلی قطور نبوده است.

    کلیدواژگان: آماره ارینگ، جنگل های جلگه ای هیرکانی، رقابت، مدیریت سبز، مراحل تحولی
  • نسیم گودرزی، محمدرضا زرگران*، عباس بانج شفیعی، مجید توکلی صفحات 273-287

    این پژوهش برای ارزیابی رابطه بین جهت های مختلف جغرافیایی و موقعیت مکانی روی عوامل مستعد کننده زوال بلوط ایرانی در جنگل های شورآب استان لرستان انجام شد. از این رو در توده جنگلی به مساحت 150 هکتار شبکه آماربرداری به ابعاد 200×200 متر به صورت منظم-تصادفی (سیستماتیک) طراحی و برای اندازه گیری درختان از قطعات نمونه دایره ای شکل به مساحت 1500 مترمربع (با شعاع 85/21 متر) استفاده شد. در هر قطعه نمونه موقعیت قرارگیری قطعه نمونه، نوع گونه درختی، قطر برابرسینه، نوع آلودگی، شدت آلودگی و درجه شادابی درختان ثبت شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین نوع آلودگی، شدت آلودگی و درجه شادابی درختان در موقعیت مکانی قرارگیری قطعه نمونه و جهت های جغرافیایی در سطح خطای پنج درصد ارتباط معنی داری وجود دارد. بیشترین درصد درختان سالم و درختانی که کمتر از 25 درصد آلودگی دارند در موقعیت مکانی یال مشاهده شد. در تمام موقعیت ها و جهت ها مقدار فراوانی حشرات چوب خوار بیشتر از دیگر آفات و بیماری ها (عامل بیماری زغالی بلوط) به ثبت رسید. این بررسی نشان داد که جهت جغرافیایی و موقعیت مکانی نقش مهمی را در شدت آلودگی و زوال درختان بلوط دارند و همچنین آفات و بیماری ها بسته به شرایط رویشگاه سبب مرگ درختان و تغییرهای قابل توجهی در ساختار جنگل شوند.

    کلیدواژگان: آلودگی، بلوط ایرانی، بیماری زغالی، حشرات چوب خوار، شادابی
  • سودا دهقان *، مسعود طبری کوچکسرایی، غلامعلی جلالی صفحات 289-299

    بهره گیری از فناوری های نوین برای تعدیل اثرهای تخریبی خشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش، از خصوصیات منحصربه فرد نانو ذرات سیلیکا (SiO2) به منظور کاهش اثر تنش کم آبی، روی کاج سیاه (Pinus nigra) استفاده شد. برای تعدیل اثرهای مخرب تنش خشکی بر نهال هایی که بر اساس ظرفیت زراعی خاک هر چهار، شش و هشت روز یک بار آبیاری می شدند به طور جداگانه از سوسپانسیون های نانو ذرات سیلیکا با غلظت های صفر، 10، 30، 60 و 100 میلی گرم بر کیلو گرم استفاده شد طوری که هر هفته یک بار به مدت پنج ماه بر برگ های هر نهال اسپری شد. اعمال نانو ذرات سیلیکا سبب افزایش رویش ارتفاعی، پتانسیل آبی، محتوای نسبی رطوبت و کاهش نشت الکترولیت در نهال های تحت تنش شد و افزایش غلظت آن سبب افزایش وزن خشک اندام هوایی و طول ریشه نهال های تحت تنش خشکی شد. در مجموع می توان بیان داشت که استفاده از نانو ذرات سیلیکا به ویژه، غلظت های 60 و 100 میلی گرم در لیتر، موجب بهبود فعالیت های فیزیولوژیک و افزایش زی توده کل در نهال های کاج سیاه تحت تنش خشکی می شود.

    کلیدواژگان: پتانسیل آبی، تنش کم آبی، کاج سیاه، نشت الکترولیت، نانو سیلیکا
|
  • Mehdi Navidi, Abbas Banj Shafiei *, Elias Ramezani, Majid Pato Pages 193-204

    In this study the distribution and infection percentage of infected trees to Loranthus europaeus in various height above sea level classes areas were investigated. For this purpose 65 circular sample plots with an area of 500 m2 were taken in Mirabad forests of Sardasht. Quantitative characteristics like DBH, tree height, crown height and diameter were measured in each plot. Results showed that the highest percentage of infected trees in all three Oak species (Quercus brantii, Q. libani and Q. infectoria) were on the highest elevation class (1751-1800 m) and the lowest percentage of infected trees were on lowest elevation classes (1450-1550 m). Percentage of infected trees in highest elevation class was about 4 to 3 times more than percentage of infected trees in lowest elevation classes. Mean number of L. europaeus per tree in Quercus brantii and Q. infectoria in highest elevation class was almost 2 times more than lowest classes (elevation range from 1551 to 1600 m) and for Q. libani it was 3 to 5 times more than lowest classes (1450 -1550 m). Eventually, for effective fighting with this pest, it is better to start from upper altitude.

    Keywords: Height above sea level, Oak, Loranthus europaeus, Mirabad
  • Abdolali Karamshahi *, Arash Karami, Golriz Mohammadi Pages 205-218

    Study Spatial Pattern and biodiversity in plant communities the basic requirements to solve a lot of issues in ecology and forest management. West Oak Forests were formed of the structural composition in two type's high forest and coppice. Understanding the structure combination of each part separately and in comparison together is necessary for the correct management. In this study, the landscape structure of the Karzan forests, Ilam Province were investigated using modeling quantitative analyses. The results of implementing of metrics such as number, density, canopy cover and statistical metrics canopy area of (mean, weighted mean, median, range, and coefficient of variation) in two types of high forest and coppice showed greater amounts in coppice type. In this framework, the distance between trees statistical metrics (mean, weighted mean, median, range, and coefficient of variation) as well as indicators of richness, Shannon, and Simpson were greater in high forest type than coppice. According to the dispersion index (R), the distribution range of high forest type was pile and coppice type was random–uniform. This model predicts structure transformation from high forest to coppice type in future properly. This Subject shows the necessity and importance of taking proper management policies to prevent such a structure transformation in future.

    Keywords: Forest Oak, High Forest, Coppice Types, Karzan Ilam, Spatial Analysis, Structural Model
  • Osman Salehzadeh, Javad Eshaghi-Rad*, Hossein Maroofi Pages 219-240

    This study was carried out in three regions including the undisturbed, moderately disturbed, and highly disturbed of Yaghub-abad, Shoy, and Sadbar in Oak forests of Baneh County in order to investigate the effect of human made destruction on flora and plant species diversity. Three forest patches with similar physiographic conditions of each treatment were selected and three 1000 m2 plots (transect method and the 100m distance interval) were taken in each patch to record the floristic information. At the plot center, in a 400 m2 plot, type and abundance of tree and shrub species type were estimated. Also abundance of understory species in 5 micro plots with 1.5×1.5 m dimensions were recorded in this sample. . Species richness, Simpson and Shannon diversity and Shannon evenness indices were calculated to each sample. The results showed that there were 195 plant species which 47, 25, 15 species were exclusively observed in less disturbed, moderate disturbed and severe disturbed respectively. The results revealed that Asteraceae family is dominant in the area and in terms of Raunkiaer life forms, hemicryptophytes are dominant and considering chorotypes, vegetative region of Iran and Turan (Iranian-Turan) was mainly observable. This study also showed that the highest species richness and species diversity of Shannon-wiener belongs to the less disturbed region and the lowest ones calculated for sever disturbed region.

    Keywords: Baneh city, Destruction, Floristic, Oak forests, Species diversity
  • Alireza Salehi, Masome Gomroki *, Zahra Azizi, Hamed Sadeghian Pages 241-256

    This study aimed to evaluate the results of applying Local maximum filtering, Template matching and Watershed segmentation algorithms on aerial image of UltraCam-D to delineate and detect automatically the single tree crowns of Persian Oak (Quercus brantii Lind) in comparison with the results of visual interpretation techniques and the filed measurement method of crown covers. After preprocessing of image, in a terrain with an area of 10 ha inside Yasooj forest park, 100 trees of Persian oak were selected randomly. The crown area of the selected trees was determined and calculated using visual interpretation and was accepted as the control data. Using the field inventory, the areas of the tree crowns were measured and the numbers of sprouts in each coppice form were counted. Using the field inventory, the areas of crowns of trees were measured and the numbers of sprouts in each coppice form were counted and recorded. Moreover, to delineate and recognize the crown of trees automatically, using programming, the Local maximum filtering, Template matching and Watershed segmentation algorithms, were applied on the mentioned image. The results showed that the accuracy of Watershed segmentation algorithm is better than the method of field measurement and it was 2.41 percent of the control method. Total accuracy and kappa coefficient obtained by error matrix algorithms for each algorithms of Local maximum filtering, Watershed segmentation and Template matching showed that Template matching algorithm was more accurate to detection crowns, or in other words, to detect single base or coppice trees than other algorithms used in this study.

    Keywords: Delineation, detection algorithm, Iranian Oak, UltraCam-D image
  • Ali Asghar Vahedi *, Alireza Bijani, Ezatollah Khatib-Nia Pages 257-271

    This study aimed to analyze spatial patterns and associations of the studied trees in the developmental stages for achieving required information to prevent undermining stability of Nour Forest Park, to implement close-to-nature silvicultural prescription and to simulate distributions of aforementioned species in non-protective situations. Product of volume and specific wood density were used for estimating biomass of Caspian poplar trees in the forest. Mathematical parameters were used instead of absolute variables of wood density for estimating bole mass and crown mass of each tree. After distinguishing the developmental stage in the studied forest, three plots with one hectare area of 100 × 100 m dimension were outlined and the trees were coordinated by using measurement or trigonometric relations. Spatial analysis resulted from univariate O-ring application showed that the distribution was aggregated in the initial and optimal stages in the specified distances. In the decay stage, as well as being aggregated and random distribution, regular pattern of Caspian poplar trees was observed in the distance of 36 and 40 meter. Furthermore, the results of bivariate O-ring indicated that there was an intra-species positive attraction between medium class of biomass (medium size) and small class of biomass (small size) in a similar distance (8 m) in both initial and decay stages. As such, the intra-species attraction in the optimal stage was in attraction format in definite distances, and associations in the other distances were independent. The results showed that the association of aboveground biomass between large size and small size of trees in the developmental stages, implying that the density of small size trees is not under effects of intra-species competition resulting from the large sizes of trees in the developmental stages.

    Keywords: Competition, Developmental stages, Green- tree management, Hyrcanian coastal plain forests, O-ring statistics
  • Nasim Goodarzi, Mohammad Reza Zargaran*, Abbas Banj Shafiei, Majid Tavakoli Pages 273-287

    Oak decline is an expression used for describing the death and drying up of Oak trees. The current study aimed to evaluate the relationship between different geographical directions, locatios and the factors leading to Quercus brantii decline in Shurab forest, Accordingly, in the study area (150 h), a sampling network with the dimensions of 200*200 meters was designed on a regular-random basis and trees were measured by 1500_square_meter circular plots (radius is 21.85 m). In each plot, information such as the position of the plot, tree species, diameter at breast height, type of pollution, pollution severity, and tree’s vigor were recorded. The results indicated that there is a significant relationship at the 0.05 level between type of pollution, severity and vigor of trees and the geographical location and direction of the plots. The highest percentage of healthy trees and those polluted less than 25% were located in Ridge. In all locations and aspects the Frequency of insects was registered more than the other pests and diseases (Oak Charcoal Disease).This study showed that aspect and location play an important role in the severity of the pollution and Oak decline trees, Pests and diseases cause tree mortality and significant changes in the structure of the forest depending on stand conditions.

    Keywords: Charcoal Disease, Pollution, Quercus brantii, Vigor, Wood-boring insect
  • Sevda Dehghan*, Masuod Tabari Kochak Saraei, Gholamali Jalali Pages 289-299

    Exploitation and use of new technologies for improving of deleterious effects of drought stress are of great importance. An experiment was operated on Pinus nigra in order to investigate the effects of silicon (SiO2) (SNPs) nanoparticles on declining the deleterious effects of water stress. Nanoparticles spraying with 0, 10, 30, 60 and 100 ppm were applied every week for five months on the leaves of seedlings irrigated based on field capacity in the intervals of 4, 6 and 8 days. Applying SiO2 NPs increased height growth, water potential, relative water content and decreased electrolyte leakage. The increased SiO2 improved aboveground biomass and root length of seedlings as affected by drought stress. In general, it can be deduced that in this study the use of silicon nanoparticles, especially concentrations of 60 and 100 mgr/l, induces growth and physiological activities of Pinus nigra seedlings under drought stress.

    Keywords: Drought stress, Electrolyte leakage, Pinus nigra, Silica nanoparticle, Water potential