فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال یکم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال یکم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طه مجیدی*، مهدی طاهری، فرهاد آقاجانلو، احمد موسوی، محمد شجاعی، محمد تکاسی، پرویز مرادی، فاطمه حیدری صفحات 271-284

    شهرک صنعتی روی در فاصله پنج کیلومتری جنوب شهر زنجان یکی از منابع آلوده کننده محیط است. در این مقاله به بررسی بهترین گونه چوبی جاذب عناصر سنگین مس، روی، کادمیوم و سرب و وسعت آلودگی پرداخته شده است. در منطقه شاهد، داخل محدوده شهرک صنعتی روی و در شعاع های 0-1، 1-3 و 3-5 کیلومتری نمونه های برگ تعداد شش گونه چوبی اقاقیا، زبان گنجشک، سپیدار، تبریزی، رز و بید جمع آوری شد. مقدار غلظت عناصر مورد بررسی اندازه گیری و سپس تجزیه آماری در قالب طرح اسپلیت پلات بر اساس طرح پایه بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقدار آلودگی به روی، کادمیوم و سرب در شعاع پنج کیلومتری هم چنان دیده می شود. آلودگی مس زیر حد بحرانی بود. ولی مقدار آلودگی به فلز سرب در محدوده شهرک صنعتی بسیار تهدید کننده است. بهترین گونه برای گیاه پالایی روی و کادمیوم گونه سپیدار تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: درختان غیرمثمر، فلزات سنگین، گیاه پالایی
  • جواد اسحاقی راد *، عاطفه مطلب پور، احمد علیجانپور صفحات 285-294

    پژوهش حاضر به بررسی اجتماع بین سه گونه بلوط دارمازو (Quercus infectoria Oliv)، ویول (Quercus libani Oliv) و برودار (Quercus brantii Lindl) در ارتباط با ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت های جغرافیایی پرداخته است. منطقه مورد بررسی جنگل های بلوط شهرستان سردشت (منطقه ربط) به مساحت تقریبی 25000 هکتار است. روش آماربرداری ترانسکت خطی با طول ثابت 50 متر و فواصل 200 متر انتخاب شد. محاسبه اجتماع بین گونه های بلوط در کل منطقه و در طبقات فیزیوگرافی مختلف با محاسبه ضریب فی بین گونه ها انجام شد. به منظور تعیین همبستگی بین گونه ها از روش های خی دو و ضریب همبستگی کندال استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که بین بلوط برودار با بلوط های دارمازو و ویول در تمامی طبقات ارتفاعی اجتماع منفی وجود دارد، همچنین در جهت های مختلف جغرافیایی و طبقات شیب نیز به طور کلی شاهد اجتماع منفی بین بلوط برودار با دو گونه دیگر بلوط بودیم. این در حالیست که بین بلوط های دارمازو و ویول در بیشتر طبقات ارتفاع، جهت و شیب اجتماع مثبت وجود دارد. در کل منطقه نیز همانند طبقات فیزیوگرافی، بلوط برودار با بلوط های ویول و دارمازو اجتماع منفی داشته اما بین بلوط های دارمازو و ویول اجتماع مثبت وجود داشت. همچنین طبق نتایج روش های خی دو و ضریب همبستگی کندال، بین بلوط برودار با بلوط ویول همبستگی معنی دار و منفی وجود داشت که موید وجود اجتماع منفی بین این گونه ها در طبقات فیزیوگرافی و در منطقه است.

    کلیدواژگان: اجتماع گونه ای، عوامل فیزیوگرافی، ضریب فی، جنگل های زاگرس
  • حامد آقاجانی*، محمدرضا مروی مهاجر، محمدرضا آصف، انوشیروان شیروانی صفحات 295-305

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مدیریت جنگل بر حضور و فراوانی قارچ های ماکروسکوپی انجام گرفت. بدین منظور با آماربرداری 100 درصد از کلیه درختان قارچ زده، برداشت قارچ های عامل پوسیدگی از روی درختان در رویشگاه های مورد بررسی سه رویشگاه که سه سابقه مدیریتی متفاوت در جنگل خیرود یعنی سه دوره نشانه گذاری در پاتم، دو دوره نشانه گذاری در نم خانه و فاقد نشانه گذاری درگرازبن برخوردار بودند انتخاب شدند. نتایج این بررسی نشان داد که بیشترین فراوانی قارچ های ماکروسکوپی در طبقه پنج طبقه بندی درختان از نظر سلامت یعنی خشکه دار افتاده یافت می شوند. Ganoderma lucidum با 14 درصد بیشترین فراوانی و Cookeina sp. با 008/0 درصد کمترین فراوانی را داشتند. با توجه به مساحت مورد بررسی درصد حضور قارچ های ماکروسکوپی در هر هکتار به ترتیب در جنگل های دست نخورده و نشانه گذاری نشده (گرازبن) 22/1، دست خوردگی کم (نم خانه) 18/1 و دست خوردگی زیاد (پاتم) 54/0 است. این پژوهش نشان می دهد که درصد قارچ های ماکروسکوپی در جنگل های بکر و دست نخورده بیشتر از جنگل مدیریت شده است.

    کلیدواژگان: اکولوژی قارچ، پوسیدگی چوب، حمایت جنگل، مدیریت جنگل
  • ابراهیم لشکربلوکی *، احسان کهنه صفحات 307-317

    نیاز فراوان به چوب و محدودیت در بازده تولید چوب جنگل ها، سبب توجه به گونه های تند رشد صنوبر شده است. درختان جنس صنوبر به دلیل دوپایه بودن، قابلیت آمیزش و دورگه شدن دارند که در اغلب موارد تولید چوب آنها از والدین خودش بیشتر است که بنام پدیده هتروزیس شناخته شده اند. از مهم ترین خصوصیات این هیبریدها علاوه بر رشد سریع و تنه صاف و سیلندریک، برخورداری از نرمش اکولوژیک و مقاومت چشمگیر در مقابل آفات و امراض می باشند. از این رو به منظور انتخاب ارقام دورگه برتر صنوبر، چهار سال پیاپی از پایه های قوی و نخبه نهال های یک ساله صنوبر که در حاشیه رودخانه سفیدرود آستانه اشرفیه روییده و دارای رشد طولی و قطری بیشتری نسبت به دیگران بودند قلمه تهیه شد. آنها در نهالستانی که به همین منظور آماده شده بود، کاشته شدند. همچنین بذور رسیده از پایه مادری پایه P.d.69/55 جمع آوری شد و پس از رویاندن، به شاسی گلخانه منتقل و سپس در عرصه کاشته شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تجزیه واریانس برای متغیرها و مقایسه میانگین متغیرها به روش آزمون LSD با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. نتایج این پژوهش معرفی 13 پایه هیبرید طبیعی با دو منشا قلمه (تهیه شده از حاشیه رودخانه سفیدرود) و بذر (بذوری که از پایه دلتوئیدس جمع آوری و کاشته شدند) بوده است. پایه های منتخب در مقایسه با رشد پایه شاهد P.d.69/55 دارای شاخصه های برتر بوده اند، انتخاب شدند. پایه های هیبرید دارای رشد قطری برتر: P.x.87.1.S، P.x.89.3.C، P.x.88.4.C، P.x.88.5.C و رشد ارتفاعی برتر نیز P.x.88.1.S، P.x.89.3.C بوده اند.

    کلیدواژگان: انتخاب، زراعت چوب، صنوبر، هیبرید طبیعی
  • عباس بانج شفیعی*، خدیجه صمدزاده، نسرین سیدی، احمد علیجانپور صفحات 319-335

    درختان از مهم ترین عناصر سازنده پوشش های سبز شهری به شمار می آیند. با توجه به عبور و مرور روزانه افراد در پیاده روها و وسایل نقلیه در خیابان های شهر، هرگونه عیب و نقصی در این درختان ممکن است به بروز خطرهای مالی و جانی منجر شود. برای این منظور ویژگی های کمی و کیفی و مقدار خطرآفرینی درختان چنار خیابان شهید بهشتی ارومیه با استفاده از روش ترانسکت با نقطه شروع تصادفی و با شدت آماربرداری 20 درصد جمع آوری و محاسبه شد. ویژگی های کمی شامل قطر برابرسینه و ارتفاع کل و ویژگی های کیفی شامل خشکیدگی شاخه ها و سرشاخه ها، شکاف، شاخه دهی نامناسب، پوسیدگی، ضعف ساختاری، زخم، مشکلات ریشه و تماس با خطوط برق بودند. در مجموع 190 درخت اندازه گیری شد و پس از وزن دهی معیارهای خطرآفرین، نشان داده شد که تعداد 70 درخت (8/36 درصد کل درختان) در طبقه خطر بسیار کم، 102 درخت (7/53 درصد کل درختان) در طبقه خطر کم و 18 درخت (5/9 درصد کل درختان) در طبقه خطر متوسط قرار دارند؛ بنابراین انجام اقدامات اصلاحی مانند هرس تاج و قطع شاخه های خشک برای درختان با خطر متوسط پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارومیه، جنگلداری شهری، خطرآفرینی، چنار
  • معصومه سلملیان، سید رستم موسوی میرکلا *، مهدی عرفانیان، امید حسین زاده صفحات 337-349

    جاده های جنگلی نقش مهمی در مدیریت، حفاظت و احیاء جنگل ها در مناطق کوهستانی دارند. در این تحقیق برای انتخاب مهم ترین معیارهای تاثیرگذار در طراحی جاده های جنگلی از روش دلفی استفاده شده است. در مرحله اول معیارهای مهم تر و موثرتر در طراحی جاده با استفاده از رویکرد دلفی تعیین شده و در مرحله دوم معیار هایی که در مرحله اول انتخاب شده اند، در مرحله دوم وزن دهی شدند. در این بررسی معیارهای فنی و زیست محیطی مورد استفاده قرار گرفتند که این معیارها شامل شیب، فاصله از گسل و مناطق لغزشی، راه های موجود، سنگ بستر، بافت خاک، نوع تجهیزات بهره برداری و خروج چوب، فاصله از آبراهه و چشمه، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا، ارزش توده ها از نظر حفظ ذخایر ژنتیکی، منطقه حفاظت شده، زیستگاه گونه های جانوری، تنوع گونه های گیاهی، موجودی در هکتار، چشم انداز (اکوتوریسم)، تیپ پوشش گیاهی، دسترسی به آبادی های اطراف جنگل و دام سرا می باشند. با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره (ELECTRE III) معیارها مورد بررسی قرار گرفتند و با مقایسات دو وجهی میان گزینه ها، رتبه بندی شدند. رتبه بندی معیارها نشان می دهد که معیار شیب دامنه با وزن 17/0 به عنوان مهم ترین معیار است و با بالاترین مقدار وزن در رتبه اول قرار گرفته و معیار دام سرا با وزن 004/0 یعنی کمترین مقدار وزن در رتبه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: روش ELECTRE III، روش دلفی، شبکه جاده جنگلی، لاکوبن
  • مرتضی مریدی*، مهرداد ملکشاهی، وحید اعتماد، کیومرث سفیدی صفحات 351-361

    خشکه دار خرد یک جزء جدایی ناپذیر از اکوسیستم های جنگل است و کمی کردن اندازه آن نقش مهمی در مدیریت اکوسیستم های جنگلی خواهد داشت. فاز کاهش پایه ها یکی از مهم ترین فازهای تحولی در روند تکامل توده ها است. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های کمی و کیفی خشکه دارهای خرد در فاز کاهش پایه ها در پارسل 319 بخش گرازبن از جنگل های کمتر دست خورده خیرود نوشهر انجام شد. به این منظور سه قطعه نمونه یک هکتاری در این فاز انتخاب و تمامی خشکه دارهای بزرگ تر از ده سانتی متر به روش آماربرداری صد درصد اندازه گیری شد. در قطعات نمونه یک هکتاری پنج قطعه نمونه چهار مترمربعی انتخاب و سپس مشخصات تمامی خشکه دارهای کمتر از 10 سانتی متر شامل قطر، ارتفاع یا طول، نوع گونه و مشخصات کیفی شامل شکل و درجه پوسیدگی ثبت شد. بر اساس نتایج به دست آمده گونه راش بیشترین فراوانی (54 درصد) را در بین خشکه دارها داشت و بعد از آن ممرز و دیگر گونه ها به ترتیب 42 و چهار درصد از فراوانی خشکه دارها را به خود اختصاص دادند. کلاسه قطری 5-1 سانتی متری و 10-5 سانتی متری به ترتیب 5/62 درصد و 5/37 درصد از فراوانی خشکه دارها را در برداشتند. حجم متوسط خشکه دارهای خرد در مجموع سه قطعه نمونه، 9/45 و به طور متوسط 3/15 مترمکعب در هکتار به دست آمد که 4/42 درصد از انباشت کل خشکه دارها (مجموع خشکه دار درشت و خرد) را در این فاز شامل شد. در این فاز هیچ خشکه داری با درجه پوسیدگی چهار مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تکامل توده، خشکه دار خرد، راش، فاز کاهش پایه ها
|
  • Taha Majidi *, Mehdi Taheri, Farhad Aqajanlou, Ahmad Mousavi, Mohammad Shojaei, Mohammad Tokasi, Parviz Moradi, Fatemeh Heidari Pages 271-284

    Using plant species to adsorb pollutants is one of the common methods of environmental cleanup. Zinc Industrial Park within five kilometers south of Zanjan city is a source of environmental contamination. In this paper, some woody species absorbing heavy metals including copper, zinc, cadmium, and lead, and the extent of the contamination were investigated. In the control area, within Zinc Industrial Park boundaries, and the radii of 0-1, 1-3, and 3-5 kilometers from Zinc Industrial Park leaf samples of six woody species including black locust, ash, white poplar, black poplar, rose, and willow were collected. Heavy metals concentrations were measured and statistical analysis was carried out under the assumption of split-plot design based on completely randomized block design. The results showed that high contamination levels of zinc, cadmium and lead are detectable in a radius of five kilometers from Zinc Industrial Park. Copper contamination level was below the critical level. But the amount of lead pollution within the Zinc Industrial Park is threatening. The best species for phytoremediation of Cadmium and Zinc is white poplar.

    Keywords: Non-fruit trees, Heavy metals, phytoremediation
  • Javad Eshaghi-Rad *, Atefeh Motallebpour, Ahmad Alijanpour Pages 285-294

    This study aimed to investigate the association between the three types of Oak named Quercus brantii Lindl., Quercus libani Oliv. and Quercus infectoria Oliv. with physiographic factors altitude, slope and aspect in the northern Zagros forest (case study: Sardasht forest, Rabat) and area of approximately 25000 hectares, and ranges in altitude from 1000 to 2200 meters above sea level. Transect sampling method with a fixed length of 50 meters were counted. Calculation of community between Oak species in the region and in different physiographic classes per species was done by calculating the Phi coefficient. As well as to determine the correlation between the species Chi-square test and Kendall’s correlation coefficient were used. Results of Phi coefficient between species indicated negative association between Quercus brantii Lindl. with Quercus libani Oliv. and Quercus infectoria Oliv. in all altitude, aspect and slope classes while Quercus libani Oliv. and Quercus infectoria Oliv. in most classes of altitude, aspect and slope there was a positive association. In the entire region, as well as physiographic classes there was negative association between Quercus brantii Lindl. With Quercus libani Oliv. and Quercus infectoria Oliv. and positive association between Quercus libani Oliv. and Quercus infectoria Oliv. Also, according to the results of the chi-square and Kendall's correlation coefficient between Quercus brantii Lindl. with Quercus libani Oliv. and negative correlation was found indicating a negative association between these species in physiographic classes and in the region.

    Keywords: Association, Physiographic factors, Phi coefficient, Zagros forests
  • Hamed Aghajani*, Mohammad Reza Marvi Mohadjer, Mohammad Reza Asef, Anooshirvan Shirvany Pages 295-305

    This research aimed to investigate the effects of forest management on the presence and abundance of macrofungi. Through a full inventory of all fungus-affected trees and removing the fungi from the trees in the sites under investigation, three of them having a long history of different forest management in the Kheyroud Forest were selected, i.e. one in Patom with three periods of tree marking, another in Namkhaneh with two and the other in Gorazbon with no tree marking. The results showed that the majority of the fungi could be found at the fifth level of tree categorization regarding their health, i.e. at the level of fallen dead wood (log, stump, branches and twigs). Ganoderma lucidum at 14 percent showed maximum abundance, whereas Cookeina at 0/008 the lowest. With regard to the area of the site under investigation, in hectare, the percentage of the fungi in Gorazbon, Namkhaneh and Patom were 1.22, 1.18, and 0.54%, respectively. It could finally be concluded that the percentage of the wood macrofungi in intact forests was more than managed ones.

    Keywords: Fungal ecology, Wood decay, Forest protection, Forest management
  • Ebrahim Lashkarbolouki *, Ehsan Kahneh Pages 307-317

    Large demand of wood and restrictions on the efficiency forest’s wood production caused attention to fast growing trees poplars. Poplar genus trees because of dioecious, have insemination ability and hybridization that wood production of them are more than their parents that known as heterosis phenomena. The most properties of this hybrids are fast grow, smooth and cylindrical trunk for having a flexibility ecological and significant resistance against pests and diseases. In order to select superior varieties of hybrid poplar, four consecutive years of collection poplar clones that are growing on the bank of Sefidroud river have growing strong form that have longitudinal and diametrical growth than the others, cuttings were prepared. They planted in the nursery that already had been prepared for this purpose. Also, from female clone (P.d.69.55) in ripping seeds were collected and they were regenerated and planted in chassis greenhouse and then transferred to fields and planted. Analyze of data were done by analysis of variance for variables and variables mean comparison were done in SAS software by LSD test. The results of this research identified 13 hybrids clones of poplar with two base cutting (preparation of Sefidroud river bank) and seed (the seeds that collected and planted from deltoides clone). Selected clones in comparison with control clone (P.d.69/55) that had superior characteristics, were distinguished. Hybrid clones with superior diameter growth were: P.x.87.1.S, P.x.89.3.C, P.x.88.4.C, P.x.88.5.Cand superior height growth P.x.88.1.S, P.x.89.3.C.

    Keywords: Selection, Wood farming, Poplar, Natural hybrid
  • Abbas Banj Shafiei *, Khadijeh Samadzadeh, Nasrin Seyedi, Ahmad Alijanpour Pages 319-335

    Trees are one of the most important constituents of urban green spaces. Considering the high daily traffic of people in sidewalks and vehicles in streets of cities, any defect in trees can lead to life-threatening (personal injury or death) and economic losses. For this purpose, qualitative and quantitative properties and rate of risk possibility of oriental plane (Platanus orientalis L.) trees of Shahid Beheshti St., Urmia were evaluated using transect method with random start point (sampling intensity of 20%). Quantitative factors including diameter at breast height, total height, and qualitative factors including dead woods and branches, cracks, inappropriate branching, structural weakness (defect), wound, root problems and contact with power lines. In total 190 trees were sampled which ranked as follow: 70 trees (36.8%) as very low risk, 102 (53.7%) as low risk and 18 (9.5%) as moderate risk. Finally applying some amending operations such as crown pruning and cutting of dead branches for moderate risk trees are suggested.

    Keywords: Urmia city, Urban forestry, Risk possibility, Oriental plane
  • Maasomeh Salmalian, Seyed Rostam Mousavi-Mirkala *, Mahdi Erfanian, Omid Hosseinzadeh Pages 337-349

    Forest roads play an important role in management, conservation, and forest restoration in mountainous area. In order to find out the influencing factors in the road design, Delphi method was applied. At the first stage, the most influencing factors are determined based on experts choices then at the second stage, those variants has been weighted. In the study, both technical and environmental factors including gradient, distance from fault or landslide, current roads, bedrock, soil texture, harvesting and extraction equipment, distance from river and springs, aspect, elevation from sea level, genetic reservation value, conserved area, animal inhabitant, bio diversity, forest stock, landscape, forest type, access to village, forest settlement, and cattle yards has been investigated. The criteria finally are ranked based on forest road expert idea obtained from questionnaire based on ELECTRE III method using paired comparison analysis. According to the results, factor gradient with 0.17 values ranked at the first place and factor cattle yard with 0.004 values placed at the end.

    Keywords: ELECTRE III method, Delphi method, Forest road network, Lakobon
  • Morteza Moridi *, Mehrdad Malakshahi, Vahid Etemad, Kiuomars Sefidi Pages 351-361

    Fine woody debris (FWD) is a characteristic feature of forest ecosystems. The quantification of FWD amount in forest stands is necessary in forest management. Stem exclusion is one of the most important phases in stand development. This research was carried out in a relatively undisturbed stands in No. 319 compartment, Gorazbon district of Kheyroud Forest in the Hyrcanian forests of northern Iran to investigate the quantitative and qualitative characteristics of FWD in stem exclusion phase. Three one hectare study sites were selected in the phase and all coarse woody debris (>10 cm diameter) properties were recorded. In every sites five quadrates laid out to measure the fine woody debris. Length, diameter, shape and decay class of all woody debris with diameter smaller than 10 cm were recorded. Results showed that beech was the most frequent (54%) constituent in the stand dead wood pool. Hornbeam and other accompanying species encompass 42 and 4 percent of dead wood frequency, respectively. Moreover, the majority of the measured FWD was in 1-5 cm and 5-10 cm diameter classes with 62.5% and 37.5% respectively. The mean and accumulative of dead volume in the study sites was 15.3 and 45.9 m3 ha-1 respectively. In this phase no FWD in the advance decaying class was recorded.

    Keywords: Stand development, Fine woody debris, Beech, Stem exclusion phase