فهرست مطالب

منطق پژوهی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه منطق پژوهی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد باستین، سید محمدعلی حجتی* صفحات 1-29
    میلیکان در پاسخ به مساله پاتنم در مورد عدم تعین مصداقی واژه های زبانی این موضوع را مطرح می کند که آیا اگر تعریف جدیدی از بازنمایی مبتنی بر شواهد زیستی و به ویژه اصل انتخاب طبیعی ارایه نماییم، مساله پاتنم همچنان موضوعیت خواهد داشت؟ پاسخ میلیکان به این سئوال منفی است و وی معتقد است که سئوال باید این گونه مطرح شود که آن چه چیزی است که رابطه ای خاص را از میان بی شمار رابطه ممکن بین واژگان و اشیا، مبدل به آن رابطه ای می کند که به عنوان رابطه بازنمایی- بازنما می شناسیم؟ پاسخ وی به این سئوال مبتنی بر فرضیه ای است که در زیست شناسی نیز محل اختلاف و مباحثات بسیار بوده است و طرفداران و مخالفان خود را دارد. میلیکان در زمره گروهی است که نگاهی تاریخی به کارکرد (function) دارند و معتقدند که کارکرد هر شئ باید براساس آنچه قرار بوده در سیر تاریخی پیدایش اش انجام دهد، تعریف شود و به چنین کارکردی صفت «مطلوب» (proper) را اطلاق می کند. فرضیه بدیل معتقد است که کارکرد باید براساس آن کاری که شئ در حال حاضر و در تعادل با وضعیت موجود انجام می دهد، تعریف شود. نکته کلیدی در ارایه مفهوم کارکرد مطلوب توسط میلیکان، ارایه تعریفی جدید از بازنمایی است. در این مقاله قصد داریم تا با معرفی تعریف میلیکان از بازنمایی نشان دهم که این تعریف مبتنی بر مفهوم «ساختکار» (functure) است و برخلاف دیدگاه رایج در فلسفه که بازنمایی را امری ذهنی می داند، کاملا عینی است.
    کلیدواژگان: ساختکار، بازنمایی، زیست معنایی، میلیکان
  • حامد زمانی پزوه* صفحات 31-47
    ویتگنشتاین متقدم، با گره زدن زبان به ضرورت، معنا را از ایده های ذهنی صرف جدا می کند. به نظر او زبان ساختاری منطقی دارد که روگرفتی از ضرورت های موجود در عالم است. او برای تبیین ضرورت های موجود در عالم، تعریف خاصی از مفهوم شیء ارائه می دهد. به ازای هر شی، نشانه ای را در زبان ممکن، واجد معنا می داند و روابط بین اشیا را حاصل بالفعل شدن امکان های ترکیبی خاص هر شی می انگارد. در نظر او ساختار منطقی زبان، برآمده از چارچوب عالم متشکل از اشیا است و زبان تنها در صورتی معنادار است که تصویرگر این عالم باشد. ویتگنشتاین بدون آن که از مفاهمه حرفی به میان بیاورد، خود چگونگی ممکن بودن زبان را مورد بررسی قرار می دهد و به عنوان پاسخ، صورت منطقی را مطرح می کند. در طراحی او از زبان، سوژه جایگاه معنابخشی خود را از دست می دهد و اشیای عالم و امکان های ترکیبی آن ها عهده دار معنا می شوند.
    کلیدواژگان: صورت منطقی، سوژه، شی، معنا، تراکتاتوس، ویتگنشتاین متقدم
  • امین شاه وردی* صفحات 49-72
    تمامیت منطق رواقی، بر خلاف تمامیت منطق گزاره ای جدید که از سوی منطق دانان معاصر مورد پذیرش قرار گرفته، موضوعی است که مورد تشکیک واقع شده است؛ در این مقاله، پس از بررسی نظام های گوناگونی که از سوی پژوهشگران مختلف بر اساس گفتارهای منطق دانان رواقی بازسازی شده است، به تمامیت این نظام ها اشاره شده و نشان داده می شود که هیچ یک از این نظام های بازسازی شده نمی توانند معیارهای اساسی رواقیان در مورد استدلال های معتبر را برآورده سازند و بر این اساس نمی توان تمامیت چنین نظام های بازسازی شده ای را به نظام منطقی مورد نظر رواقیان نسبت داد. در پایان، تمامیت منطق رواقی حتی به معنای فروکاهش همه ی استدلال های معتبر مورد نظر رواقیان به اثبات نشده ها نیز انکار شده و نشان داده می شود که رواقیان در کنار اثبات نشده ها و استدلال های قابل فروکاهش به اثبات نشده ها، اعتبار برخی دیگر از استدلال ها را پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: منطق رواقی، اثبات نشده ها، تماها، قیاس، تمامیت
  • شهرام شهریاری * صفحات 73-102
    برنامه قوی در جامعه شناسی معرفت علمی با نام مکتب ادینبرا و دیدگاه های نسبی انگارانه این مکتب شناخته شده است. براساس این رویکرد همه آنچه «معرفت» به شمار می رود، صرف نظر از صدق یا کذب آن، عللی دارد که به پذیرش آن در جامعه منجر شده است و جامعه شناس موظف است که این علل را بیابد. این برنامه برخلاف برنامه های ضعیف تری که معرفت علمی را استثنا می کردند، بر این ایده مبتنی است که عوامل اجتماعی در شکل گیری معرفت علمی تجربی و حتی ریاضیات و منطق، یعنی معرفت هایی که از سنخ ضروری به شمار می روند، نیز نقش دارند. این مقاله درصدد است دیدگاه های مکتب ادینبرا را در زمینه منطق و ریاضی معرفی و تبیین کند. به این منظور نخست مبانی فکری این رویکرد را به اجمال معرفی و سپس دیدگاه های اصلی آنان را در خصوص نقش ابعاد جامعه شناسانه در منطق و ریاضیات به اختصار ذکر می کنیم. در بخش های بعدی مقاله به مهم ترین یا بدیع ترین مطالعات موردی ای که عرضه کرده اند و احیانا نقد و ارزیابی آن ها درباب برهان خلف، تصمیم گیری و چانه زنی در ریاضیات، اثبات گزاره های ریاضی و اعتبار استدلال های منطقی می پردازیم و در انتها نیز نکاتی درخصوص رویکرد نظری آنان و نتایجی که به نظر می رسد می توان از این بحث گرفت عرضه خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی معرفت علمی، برنامه? قوی، صدق ضروری، تعین اجتماعی، تمایز توجیه - تبیین
  • مرتضی مزگی نژاد *، سید محمد علی حجتی صفحات 103-124
    هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل استدلال های هاریچ در مقاله «معنی، کاربرد و صدق» است که در مجله Mind در سال 1995 منتشرشده است. وی در این مقاله به دفاع از ایده ویتگنشتاین، یعنی تئوری کاربردی معنی ، در مقابل استدلال هایی برآمده که علیه این رویکرد ارائه شده اند. تمرکز هاریچ خصوصا بر انتقادهای کریپکی است. کریپکی در کتاب مشهور خود با عنوان «دیدگاه ویتگنشتاین درباره قواعد و زبان خصوصی» سعی دارد نشان دهد کاربرد نمی تواند ارائه دهنده معنی باشد. مفهومی که کریپکی به نقد آن می پردازد تمایل گرایی است. او معتقد است معنای یک واژه نمی تواند معادل با تمایلات یا قابلیت های انسان برای کاربرد آن واژه باشد. هاریچ استدلال کریپکی را نادرست می داند. برای این منظور ابتدا دو تفسیر قوی و ضعیف از مقدمات استدلال کریپکی ارائه می دهد و سپس به نقد هر دو می پردازد. از نظر او لازمه استدلال کریپکی در تفسیر قوی پذیرش رویکرد انبساطی به صدق است و چنین رویکردی باطل است. در تفسیر ضعیف نیز مثال کریپکی نادرست است. پس از بررسی انتقادات هاریچ بر کریپکی انتقادات وی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کریپکی، هاریچ، نظریه انقباضی صدق، تئوری کاربردی، معنی داری
  • موسی ملایری * صفحات 125-152
    موضوع این مقاله پژوهشی تطبیقی بین رویکرد مشترک صدرالمتالهین و علامه طباطبایی در خصوص نفی کارآمدی برهان لم، در قلمرو فلسفه اولی است. ملاصدرا با اتکاء به نظریه بساطت حقیقت وجود، و این که امر بسیط، حد، و درنتیجه برهان ندارد، به این نتیجه دست یافت که برهان لم در شناخت و اثبات احوال و اوصاف وجود کارآمد نیست. صدرا برهان ان را نیز با استناد به قاعده ذوات الاسباب، گاه به کلی نامعتبر، و گاه با کارکردی ضعیف معتبر می شمارد. او پس از تضعیف یا حتی تخطئه نقش برهان درقلمرو فلسفه اولی، به نوعی منطق گریزی محتوم، تن درمی دهد و در نهایت جانب شهود را تقویت می کند.
    علامه طباطبایی همچون صدرا، البته نه با استناد به نظریه بساطت وجود؛ بلکه با اتکاء به سه مبنای علم شناختی کلان، نخست، برهان لم را در قلمرو مسائل فلسفی نامعتبر می-شمارد. آن گاه با اتکاء به قاعده ذوات الاسباب، برهان ان مصطلح نزد منطقیون را نیز تماما ناکارآمد می داند. سپس نوع برهان جدیدی به نام برهان از طریق ملازمات عامه، عرضه می-کند. بن بسط نظرای که نخست ملاصدرا و سپس علامه با آن مواجه شدند در اعماقش از ناکارآمدی منطق اصالت الماهوی در قلمرو فلسفه وجودی خبر می دهد. رویکرد علامه طباطبایی، مبنی بر نفی ناکارآمدی براهین مذکور، دراین مقاله مورد نقد قراررگرفته. اما مدعای ایشان مبنی بر این که برهان از طریق تلازم، در فلسفه کارآمد است و با سایر براهین تفاوت ماهوی دارد، کشفی ارزشمند تلقی شده است که می کوشد تا رکود منطق را نسبت به وجودشناسی در حکمت نو صدرایی، جبران کند.
    کلیدواژگان: منطق نوصدرایی، فلسفه نوصدرایی، ناکارآمدی برهان لم، ناکارآمدی برهان ان، برهان از طریق لوازم عامه
|
  • Hamed Bastin, Seyyed Mohammad Ali Hodjati * Pages 1-29
    In answer to the Putnam problem about extensional non-determination of language terms, Millikan asks if this problem exists by a new definition of representation according to biological evidences, especially the principle of natural selection. The Millikan’s answer to this question is negative and she believes that the question should be changed to what is that feature, which turns a relation to representation-represented among numerous possible relations between words and objects? Her answer to this question is accorded to a hypothesis that is also the place of disputations and arguments in biology and has its supporters and opponents. Millikan is in the group, which has a historical view to the function and believes that the function of each entity must be defined regarding to what it supposed to do in its appearance history and dedicates the “proper” adjective to such function. The alternative hypothesis believes that the function must be defined regarding to what an entity do at the moment in equivalence to the current status. The key point of presenting the concept of “proper function” by Millikan is a redefinition of representation. In this article, we want to show that the new definition of representation is accorded to the concept of “Functure” as something completely objective, in opposed to the common view of philosophy to the representation, which take it as mental.
    Keywords: Functure, Representation, Biosemantics, Ruth Garrett Millikan
  • Hamed Zamani Pozve* Pages 31-47
    Early Wittgenstein separate meaning from ideas by attaching necessity to language. In his view, language has a logical structure which is a model of existing necessities in the world. He define object in a specific way to explain existing necessities in the world. At his viewpoint there is a sign for each object in possible language and each object has some possibilities to join others which the existing relations are some of those possibilities. Wittgenstein thinks logical structure of language is caused by scaffolding of world and language is meaningful just in a way of picturing the world. Without saying anything about communication between people, Wittgenstein studies how language is possible and as an answer he shows logical form. In Wittgenstein’s design of language Subject lose its position that sets function of words but objects and their possibilities to join each other take that position.
    Keywords: logical form, Subject, object, Meaning, Tractatus, Early Wittgenstein
  • Amin Shahverdi * Pages 49-72
    In spite of the completeness of modern propositional logic which is accepted by logicans, the compeletness of Stoic logic is a subject that is dubted. In this paper, aftet investigating various systems which are reconstructed by modern scholars for Stoic logic, the compeletness of these systems is studied and it is shown that these systems may not be satisfied Stoic standards for valid arguments. Therefore, it is wrong that the completeness of these systems is ascribed to Stoic logic. Finally, it is negated that Stoic logic is compeleted in this sense that all valid arguments may be reduced to “indemonstred”s and it is shown that in addition to “indemonstrated”s and arguments which may be reduced to “indemonstrated”s, There are some other arguments which are accepted by Stoics as valid
    Keywords: Stoic logic, indemonstrated s, Themata, Syllogism, Completeness
  • Shahram Shahryari * Pages 73-102
    The Social factors in mathematical and logical knowledge The "Strong Programme" in the sociology of scientific knowledge is known by Edinburgh school and the relativistic approach of this school. According to their attitude all things accounted as "knowledge", have causes that make them acceptable in the society; no matter they are right or wrong. And the sociologists have to find these causes. This program, despite weaker programs that exclude scientific knowledge, is based on the idea that social factors have a role in the formation of empirical scientific knowledge, and even mathematics and logic -- types of essential knowledge. In this article we are trying to introduce and explain Edinburgh school's thought on logic and mathematics. So, first of all we will introduce the intellectual foundations of this school, and then we will try to explain briefly its main approaches with respect to sociological aspects in mathematics and knowledge. Then we will focus on the most important and outstanding case studies and their appraisal. Finally we will bring forward some points about their theoretical approaches and present some conclusions that seem to be drawn from this discussion.
    Keywords: sociology of scientific knowledge_Strong Programme_necessary truth_social determinant_justification - explanation
  • Morteza Mezginejad *, Seyyed Mohammad Ali Hodjati Pages 103-124
    The main purpose of this article is the Horwich arguments in "Meaning, use and truth ", which is published in the Mind journal (1995). In this article, he defends the idea of Wittgenstein, use theory, in contrast to the arguments raised against the approach. Horwich focus specifically on Kripke's criticism. Kripke in his famous article "Wittgenstein on rules and private language: An elementary exposition " is trying to show that the application cannot provide the meaning. Horwich refuse Kripke argument. For this purpose, he offers both strong and weak interpretation of the premises of Kripke argument and then criticizes both. After review Horwich Criticisms on Kripke we evaluate his criticisms.
    Keywords: Kripke, Horwich, Deflationary Theory of Truth, Use Theory, Meaning
  • Moosa Malayeri * Pages 125-152
    This article is an comparative study between Mulla Sadra and Tabatabai common approach regarding the efficiency of the causal argumentation, in the realm of philosophy. Mulla Sadra relying on the theory of simplicity of existence, and on which is simple have not essential definition and therefore no argument, found that the causal argumentation is not useful to existence recognition. Sadra based on the rule Zavatol Asbab, says that the Aposteriori Demonstration sometimes completely invalid, and sometimes with poor performance valid. He then weaken or even condemn the role of argument in the realm of philosophy. Then resign to antilogical approach..
    Tabatabai based on three cognitive science major rule, first, deny the causal argumentation then existence recognition too. Then design a new argument, the argument by the public obligations, Molazemate Ammeh. This problem shows the inability of the essential logic in the realm of existential philosophy. This article denes the efficiency of the causal argumentation, but believes that, the theory of argument by the public obligations, Molazemate Ammeh, is the worthwhile discovery, which compensates for shortcomings of the essential logic.
    Keywords: Keywords: Neosadraey logic, Neosadraey philosophy, the uselessness of Casual priory, the uselessness of argument by the public obligations, Aposteriori Demonstration, argument by the public obligations