فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 27 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • داود افیونی، غلامعباس اکبری، ایرج الله دادی، گودرز نجفیان، لیلی صفایی صفحات 1-19
    در بسیاری مناطق، تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد گندم رخ می دهد. شناخت واکنش های فیزیولوژیکی گیاه می تواند در دستیابی به ارقام متحمل مفید باشد. در مطالعه ای دو ساله در اصفهان با طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار، اثر سه تیمار بدون تنش خشکی، تنش خشکی پس از گرده افشانی، و تنش خشکی پس از گرده افشانی به همراه محلول پاشی روی، بر 11 ژنوتیپ گندم بررسی شد. تیمارهای تنش عامل اصلی و ژنوتیپ ها عامل فرعی بود. در برگ پرچم، محتوای نسبی آب (RWC)، سرعت اتلاف آب از برگ جدا شده (RWL)، آب حفظ شده برگ جدا شده (ELWR) و میزان آب اولیه (IWC)، هر یک در سه مرحله گرده افشانی و یک و دو هفته پس از آن اندازه گیری گردید. همچنین پرولین و پروتئین های محلول برگ پرچم و عملکرد دانه تعیین شد. در اثر خشکی، RWC، RWL و IWC در یک و دو هفته پس از گرده افشانی کاهش و ELWR افزایش یافت. خشکی پرولین را افزایش و پروتئین های محلول و عملکرد دانه را کاهش داد. محلول پاشی روی اثرات خشکی را تعدیل کرد. در تیمار خشکی + روی، عملکرد دانه، RWC (یک و دو هفته پس از گرده افشانی) و IWC (دو هفته پس از گرده افشانی)، بیش از مقادیر مربوطه در تیمار تنش بدون روی بود. ژنوتیپ ها در همه صفات تفاوت داشتند. در شرایط تنش، عملکرد دانه با پروتئین های محلول، RWC (یک و دو هفته پس از گرده افشانی) و ELWR گرده افشانی همبستگی های مثبت و معنی دار داشت که نشان دهنده قابلیت استفاده آنها بعنوان فاکتورهای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی انتهای فصل است.
    کلیدواژگان: برگ پرچم، پرولین، عملکرد دانه، همبستگی
  • همایون چگنی، مرتضی گلدانی، امیرحسین شیرانی راد، محمد کافی صفحات 20-31
    در بررسی تاثیر تنش خشکی آخر فصل بر اولئیک اسید، لینولئیک اسید، مقدار کلروفیل و عملکرد لاین های کلزا به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرارانجام شد. آبیاری به عنوان عامل اصلی در دو سطح آبیاری معمول بر اساس 80 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاسی A و تنش (قطع آبیاری از مرحله گل هی به بعد) و لاین ها به عنوان عامل فرعی در چهار سطح شامل BAL3 ،R15 ،109 ،BAL15 بود.آزمایش در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد.اثر آبیاری بر عملکرد، لینولئیک اسید،کلروفیل a و کلروفیل b معنی دار بود.بیشترین درصد اسید اولئیک با 14/66 درصد مربوط به لاین L109 وکمترین میزان در لاین BAL15 با 63/79 درصد گزارش شد. اثر متقابل آبیاری و لاین بر روی کلروفیل a و b و کلروفیل کل معنی دار بود. مقدار کلروفیل a با اعمال تنش از 1/417 به 0/916 میلیگرم در گرم در وزن تر کاهش 10 درصدی داشت و.میزان کلروفیل b در تیمار تنش نسبت به تیمار آبیاری معمول 11 درصد کاهش نشان داد.میزان کلروفیل کل از 1/516 به 1/23 میلی گرم در گرم در وزن تر در مقایسه با تیمار آبیاری کاهش نشان داد. در بررسی برهمکنش آبیاری و لاین،در تیمار آبیاری معمول و لاین L109 عملکرد دانه با 5568 کیلوگرم در هکتار بیشترین محصول را داشت. نتایج نشان داد.کمترین عملکرد دانه مربوط به لاین BAL15 بود که بعد ازاعمال تنش خشکی لاینBAl15 حدود 35 درصد افت عملکرد داشت.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، کلزا، کلروفیل، اولئیک و لینولئیک اسید
  • سید میثم نصیری، آرش روزبهانی، مهدی ضیایی نسب صفحات 32-43
    به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و کود بیولوژیک حل کننده فسفات بر عملکرد کمی و کیفی گلرنگ رقم پدیده، آزمایشی در سال 1391 در منطقه ماهدشت استان البرزانجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید.فاکتور تنش خشکی در چهار سطح شامل: شاهد (بدون تنش)، تنش در مرحله گلدهی، تنش در مرحله میوه دهی و تنش در هر دو مرحله گلدهی و میوه دهی و فاکتور کود بیولوژیک حل کننده فسفات، در چهار سطح شامل: شاهد (عدم مصرف)، بذرمال، محلول پاشی و کاربرد توام کود بیولوژیک بصورت بذرمال و محلول پاشی در نظر گرفته شد .نتایج نشان داد تنش خشکی و کود بیولوژیک، روی همه صفات مورد مطالعه به استثناء صفت شاخص برداشت در سطح احتمال یک درصد اثر معنی دار داشتند. در صورتیکه اثر متقابل تنش خشکی در کاربرد کود بیولوژیک فقط در مورد صفات تعداد طبق، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد روغن و عملکرد روغن معنی دار بود. در مورد صفات قطر طبق و وزن هزار دانه، بیشترین میزان صفات فوق در بین سطوح تنش خشکی، مربوط به تیمار شاهد و در بین تیمارهای مختلف کود بیولوژیک،مربوط به تیمار کاربرد توام به صورت بذرمال و محلول پاشی بود. اما در مورد صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد و عملکرد روغن بیشترین مقادیر صفات مذکور در تیمار بدون تنش و کاربرد همزمان کود بیولوژیک بصورت بذرمال و محلول پاشی حاصل شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، کود زیستی، عملکرد دانه، درصد پروتئین، گیاه روغنی
  • مریم دیوسالار، زین العابدین طهماسبی سروستانی، سید علی محمد مدرس ثانوی، آیدین حمیدی صفحات 44-55
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر ترکیبات شیمیایی دانه و تعیین مرحله ای که تنش خشکی بیشترین اثر را بر ترکیبات دانه می گذارد، پژوهشی در قالب طرح اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل تنش خشکی به صورت قطع آبیاری در مراحل گل دهی، تشکیل غلاف و پر شدن دانه و شاهد (عدم تنش)، دو رقم سویا (ویلیامز و L17) و بذرهای حاصل از سه تاریخ کشت مختلف در سال قبل در مغان (20 اردیبهشت، 20 خرداد و 20 تیر) بود. صفات مورد بررسی شامل درصد اسیدهای چرب مهم سویا، درصد روغن و پروتئین دانه سویا بود. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر درصد روغن و پروتئین دانه و اسیدهای چرب به جز اسید پالمیتیک معنی دار بود. کمترین درصد روغن (29/19%) و بیشترین درصد پروتئین (36/37%) در تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه به دست آمد. اثر متقابل تنش خشکی و رقم و همچنین اثر متقابل تنش خشکی و تاریخ کشت بذرها در سال اول بر درصد اسید اولئیک دانه معنی دار بود. بیشترین درصد اسید اولئیک (75/25%) و کمترین درصد اسید لینولنیک (98/5%) در رقم ویلیامز در تنش مرحله پر شدن دانه مشاهده شد. با توجه به این که هدف عمده کشت سویا در ایران تولید روغن می باشد و تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه اثر منفی بر روغن دانه دارد، آبیاری در این مرحله از رشد زایشی سویا جهت حصول عملکرد قابل قبول روغن ضروری است.
    کلیدواژگان: تاریخ کشت، ترکیبات ذخیره ای، تنش خشکی، مرحله پر شدن دانه
  • فاطمه ملک پور، اعظم سلیمی، عبدالله قاسمی پیربلوطی صفحات 56-71
    گیاهان دارویی واکنش های متفاوتی نسبت به تنش خشکی در عملکرد و مواد موثر تولیدی دارند. ریحان (Ocimum basilicum L.) به عنوان یک گیاه دارویی کاربرد زیادی در درمان بسیاری از بیماری ها دارد. کیتوزان از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بسیاری از گونه های قارچی، باعث تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در گیاهان می شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش کمبودآب (100، 60 و 30 درصدظرفیت زراعی) و محرک کیتوزان (0، 2/0 و 4/0 گرم در لیتر) بر روی ویژگی های رشدونمو گیاه ریحان در مزرعه دانشگاه آزاداسلامی شهرکرد در سال 1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، با سه تکرار اجرا گردید. پارامترهای مورفولوژیکی (طول ساقه، تعداد شاخه جانبی، سطح برگ، وزن تر وخشک) و فیزیولوژیکی (میزان کلروفیل، کارتنوئید، پرولین، قندهای محلول، فنل و فلاونوئید) اندازه گیری شد. تجزیه واریانس نشان داد سطوح مختلف خشکی و کیتوزان و اثرات متقابل آنها بر برخی پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه موثر بودند. تنش خشکی باعث کاهش در رنگیزه ها، سطح برگ، طول ساقه، وزن تر ریشه و اندام هوایی و افزایش در میزان پرولین، قندهای محلول و محتوی فنل و فلاونوئید گردید. تیمار با کیتوزان باعث افزایش وزن تر ریشه و ساقه، قندهای محلول، پرولین، فنل و فلاونوئید گیاهان در شرایط تنش و غیرتنش گردید. باتوجه به اینکه خشکی از ویژگی های بارز جغرافیایی کشور ایران می باشد و از این پدیده ی طبیعی و غیرقابل تغییر، گریزی نیست، بنابراین جهت مقابله و کاهش خسارت کمبود آب استفاده از پلیمرزیستی کیتوزان، به عنوان ماده طبیعی کاهش دهنده تنش خشکی در ریحان، حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، یحان بنفش، کیتوزان
  • سیده انیس صادقیان دهکردی، علی تدین صفحات 72-89
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و کود های زیستی و شیمیایی نیتروژنی و فسفری بر برخی خصوصیات کمی و کیفی بزرک، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 92-1391 انجام گرفت.تیمار اصلی در این آزمایش شامل چهار سطح تیمار تنش خشکی: بدون تنش (با پتانسیل 03/0 مگا پاسکال )، تنش ملایم (با پتانسیل 35/0 مگا پاسکال )، تنش متوسط (با پتانسیل 65/0 مگاپاسکال ) و تنش شدید (با پتانسیل95/0 مگاپاسکال) و تیمار فرعی شامل پنج تیمار کودی:بدون مصرف کود، کود شیمیایی نیتروژنی+ فسفری، کود زیستی نیتروژندار ازتوبارور1، کود زیستی فسفاته بارور2 و مصرف توام کود زیستی ازتوبارور1 + بارور2 بودند. تمامی صفات تحت تیمار تنش خشکی و تیمار کودی معنیدار شدند. اثر متقابل تیمارهای تنش خشکی و تیمار کودی بر صفت شاخص برداشت و درصد روغن معنیدار گردید، درحالیکه بر صفات تعداد دامه در کپسول، عملکرد دانه و وزن هزار دانه معنیدار نشد. بیشترین تعداد کپسول در بوته، عملکرد دانه و وزن هزار دانه در تیمار بدون تنش بدست آمد. در بین تیمارهای کودی، به ترتیب بیشترین تاثیر مربوط به تیمار کود شیمیائی (نیتروژن+فسفر) و کود زیستی ازتوبارور 1+ بارور 2 بود. براساس نتایج بدست آمده در این آزمایش مبنی بر تاثیر مثبت کودهای زیستی ازتوبارور 1 و بارور 2 بر صفات اندازه گیری شده و به دلیل عوارض زیست محیطی حاصل از کودهای شیمیائی، به کار بردن کودهای زیستی در مقایسه با کود های شیمیایی برتری دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، درصد روغن، شاخص برداشت، تعداد کپسول در بوته
  • منصور فاضلی رستم پور، مهرداد یارنیا، سید غلامرضا موسوی، محمد جواد ثقه الاسلامی صفحات 90-102
    به منظور بررسی امکان کاهش آب مورد نیاز سورگوم با کاربرد سوپرجاذب و بررسی رابطه بین تجمع قندهای محلول و پرولین با محتوی نسبی آب برگ و عملکرد ماده خشک سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید آزمایشی در منطقه دشتک زاهدان طی سال های 1392 و 1393 بصورت کرت های خرد شده با 4 رژیم آبیاری، شامل تامین 40، 60، 80 و 100 درصد آب مورد نیاز گیاه براساس تبخیر و تعرق پتانسیل گیاه در کرت های اصلی و 4 سطح سوپرجاذب 0، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار در کرت های فرعی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر رژیم آبیاری، سوپرجاذب و اثر متقابل آن ها بر صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. مدل های رگرسیون برآورد شده در 2 سال نشان داد که کاربرد سوپرجاذب اگرچه در تیمار 100 درصد آبیاری بر صفات مورد بررسی تاثیری نداشت اما در سایر تیمارهای آبیاری باعث کاهش تجمع پرولین و قندهای محلول و افزایش محتوی نسبی آب برگ و عملکرد ماده خشک شد. بنابراین کاربرد 75 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار همراه با 20 درصد کاهش آب مورد نیاز سورگوم، عملکرد ماده خشکی مشابه تیمار 100 درصد آبیاری تولید کرد.
    کلیدواژگان: پلیمر، علوفه، محتوی نسبی آب برگ، نیاز آبی
  • مهدی روزرخ، مریم محمدی صفحات 103-113
    به منظور ارزیابی تاثیر آبیاری تکمیلی و محلول پاشی آهن در چهار ژنوتیپ نخود زراعی دیم، شامل دو تیپ کابلی و دو تیپ دسی،آزمایشی از طریق بررسی برخی صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک در شرایط مزرعه ای انجام شد. کشت درسال زراعی92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با استفاده از آزمایش کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد.تاثیر آبیاری تکمیلی در مرحله ی گلدهی بر عملکرد دانه وبعضی صفات دیگر مثبت و معنی دار بود،بطوریکه منجر به افزایش48و45 درصد،به ترتیب در تعداد نیام در بوته وتعداد دانه در بوته و30 درصد درعملکرد دانه در مقایسه با عدم انجام آبیاری گردید.ژنوتیپ محلی و کابلی بیونیج در مقایسه با سایر ژنوتیپها با افزایش 60درصدی عملکرد دانه،بهترین پاسخ را به انجام آبیاری تکمیلی نشان داد.محلول پاشی آهن نیز منجر به افزایش اندک ولی معنی دار عملکرد دانه شد.در مجموع محلول پاشی آهن همراه با آبیاری تکمیلی،تاثیر بیشتری بر عملکرد دانه در همه ژنوتیپها نشان داد.
    کلیدواژگان: نخود، آبیاری، محلول پاشی آهن، عملکرد، بیونیج
  • حورا دشتی، شهرام لک، غلامرضا عبادوز صفحات 114-126
    جهت تعیین نیاز آبی و الگوی کاشت مناسب ذرت آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال 1391 اجرا شد. فاکتور اصلی آبیاری شامل سه سطح 60%، 80 % و 100% نیاز آبی گیاه و فاکتور فرعی دو الگوی کاشت شامل کشت در کف جوی و کشت در وسط پشته بودند. اثر نیاز آبی به جز شاخص برداشت، بر کلیه صفات شامل شوری خاک، درصد رطوبت وزنی خاک، نسبت جذب سدیم، تعداد روز تا ظهور 50% گل تاجی، تعداد روز تا ظهور 50% ابریشم بلال، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در سطح یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل درصد نیاز آبی و الگوی کاشت بر صفات شوری خاک، درصد رطوبت وزنی خاک، نسبت جذب سدیم، عملکرد دانه و عملکرد ماده خشک معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (2/1086 گرم بر متر مربع) و عملکرد ماده خشک (5/2060 گرم بر متر مربع) در تیمار تامین صد درصد نیاز آبی و الگوی کاشت کف جوی بدست آمد. در مقابل بیشترین میزان شوری خاک (183/6 دسی زیمنس بر متر) و نسبت جذب سدیمی (487/4) در تیمار تامین 60 درصد نیاز آبی و الگوی کاشت روی پشته بدست آمد. در مجموع برای حصول حداکثر عملکرد ذرت در اراضی لب شور الگوی کاشت کف جوی و عدم تنش خشکی با تامین صد در صد نیاز آبی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، سیستم کشت، ماده خشک، نیاز آبی
  • مرجان قنبری، محمد میرزاخانی، سیدامیرفرید هاشمی صفحات 127-138
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر و همچنین کود دامی بر عملکرد و اجزاء عملکرد دانه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) رقم محلی اصفهان، آزمایشی در سال 1392 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در کاشان انجام شد. تیمارها شامل ترکیب کودهای شیمیایی در چهار سطح صفر (شاهد)، 50 + 25، 100 + 50، 150 + 75 کیلوگرم در هکتار به ترتیب فسفر و نیتروژن و مصرف کود دامی در سه سطح شامل صفر (شاهد)، 20 و 40 تن در هکتار کود دامی بود. صفاتی مانند ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد طبق در هر بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت طبق، درصد پروتئین، مقدار فسفر جذب شده، کارایی زراعی نیتروژن و کارایی مصرف نیتروژن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برهمکنش تیمار ترکیب کودهای شیمیایی و کود دامی بر صفاتی نظیر وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد پروتئین، مقدار فسفر جذب شده، کارایی زراعی نیتروژن و کارایی مصرف نیتروژن معنی دار بود. به نحوی که تیمار مصرف 75 و150 کیلوگرم در هکتار به ترتیب فسفر و نیتروژن خالص همراه با 20 تن در هکتار کود دامی و تیمار عدم مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر + عدم مصرف کود دامی به ترتیب بالاترین (1031 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (268) کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: درصد روغن، نیتروژن، کارایی مصرف نیتروژن، گلرنگ، فسفر
  • مینا کاظمیان روحی، احمد مجد، پریسا جنوبی، صدیقه کلیج صفحات 139-149
    به منظور بررسی تاثیر نیتروژن از منبع اوره (در سه سطح 0، 40، 60 کیلوگرم در هکتار) بر عملکرد گیاه کنجد (Sesamum indicum L.) و میزان پروتئین های آلبومین و گلوبولین دانه آن، آزمایشی در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی در سال 1393 در شهرستان بابل انجام گرفت. همچنین بررسی کمی و کیفی پروتئین به ترتیب به روش برادفورد و SDS-PAGE انجام شد. کاربرد کود نیتروژن بر صفاتی چون ارتفاع گیاه، تعداد شاخه های فرعی، تعداد کپسول، طول کپسول، تعداد بذر در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین دانه تاثیر معنی داری داشت. این در حالیست که تفاوت معنی داری در اجزای عملکرد بین تیمار 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار وجود نداشت. بررسی های کمی و کیفی همسو با یکدیگر نشان دادند که پروتئین های آلبومین و گلوبولین تحت تاثیر کود نیتروژن به ترتیب 15 درصد کاهش و 53 درصد افزایش می یابند. مجموع دو پروتئین تحت تیمار با کود نیتروژن نسبت به شاهد افزایش یافت. آنالیز دنسیتومتری SDS-PAGE نشان داد که پروتئین آلبومین کمتر و پروتئین گلوبولین اصلی ترین و بیشترین درصد ترکیب پروتئین ذخیره ای بذر را تشکیل می دهد. در کل نتایج نشان داد که کنجد رقم ناز تحت تیمار کودی 40 کیلوگرم نیتروژن در صفات زراعی مورد مطالعه نسبت به شاهد برتری داشت و تحت این تیمار درصد روغن و پروتئین دانه از لحاظ کمی و کیفی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: درصد روغن، صفات زراعی، دنسیتومتری، SDS، PAGE
  • حسین تمرتاش، ابوالفضل فرجی، زهرا عربی، هدیه مصنعی صفحات 150-161
    به منظور بررسی تاثیر نیتروژن بر صفات زراعی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه دو رقم کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در شهرستان بندرگز در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. هفت سطح نیتروژن شامل بدون مصرف نیتروژن، 25، 50، 75، 100، 125 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و دو رقم کلزا هایولا401 و آرجی اس003 به صورت فاکتوریل با هم ترکیب شده و 14 تیمار آزمایش را تشکیل دادند. نتایج نشان داد که کود نیتروژن اثر معنی داری بر روز تا شروع گلدهی، طول دوره گلدهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، ارتفاع در شروع ساقه دهی، اجزای عملکرد و عملکرد کلزا داشت. مصرف کود نیتروژن تا حد مشخصی باعث افزایش عملکرد شد و سپس عملکرد کاهش یافت. بیشترین عملکرد دانه مربوط به هیبرید هایولا401 و کمترین عملکرد مربوط به رقم آرجی اس003 بود. تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با 2245 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تیمار 25 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با 1718 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن کود نیتروژن می تواند باعث افزایش عملکرد دانه شود.
    کلیدواژگان: آر جی اس 003، هایولا 401، کود نیتروژن، عملکرد
  • توحید محمدی، رئوف سید شریفی، رضا سید شریفی صفحات 162-173
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر کارایی مصرف کود، عملکرد و کیفیت علوفه سورگوم در چین های مختلف، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389 انجام شد. فاکتورهای آزمایش مقادیر مختلف کود نیتروژن در چهار سطح (صفر، 60 ، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره در کرت های اصلی و چین های برداشتی در دو سطح در کرت های فرعی را شامل می شدند. مقایسه میانگین ها نشان داد که در هر دو چین، بیشترین عملکرد کمی و کیفی با افزایش مقادیرکود نیتروژن بدست آمد. البته کاربرد نیتروژن اثر بیشتری در چین اول در مقایسه با چین دوم داشت. نسبت برگ به ساقه با افزایش کود مصرفی در چین اول کاهش یافت. ولی با افزایش نیتروژن مصرفی این نسبت در چین دوم افزایش یافت. حداکثر کارایی مصرف کود نیتروژن در کاربرد 60 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار در چین اول و کمترین آن با مصرف180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در چین دوم بدست آمد. بر اساس این نتایج این گیاه در شرایط اقلیمی اردبیل قادر به تولید دو چین در یک فصل زراعی می باشد. به نظر می رسد که کاربرد 180 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار برای افزایش عملکرد علوفه و صفات کیفی نظیر پروتئین برگ و ساقه، درصد فسفر و کلسیم تحت شرایط مورد بررسی می تواند توصیه شود.
    کلیدواژگان: زیست توده، فیبر، پروتئین، سورگوم
  • محمد خیرخواه، فاطمه محمد خانی، محمود قربان زاده صفحات 174-181
    موسیر با غده زیرزمینی از نوع پیاز گیاهی است چندساله از خانواده آلیاسه که به صورت خودرو در شیب های مختلف و در زیر سایه انداز درختان و درختچه ها در باغات رشد می کند. با توجه به بهره برداری ناپایدار گیاه موسیر از طبیعت و احتمال نابودی آن و به دلیل جواب گو نبودن رویشگاه های طبیعی به نیاز صنایع غذایی و دارویی، انجام تحقیقات در زمینه ی اهلی سازی، کاشت و تولید انبوه گونه ها یا واریته های این گیاه با ارزش برای جلوگیری از کاهش ذخایر ژنی ضرورت دارد. این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کود فسفره و تراکم های کاشت بر روی گیاه دارویی و صنعتی موسیر آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی شیروان انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح کود سوپر فسفات (صفر،150،250 و350 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم (20، 30 و40 بوته در متر مربع) بودند. بر اساس نتایج، کاربرد سوپر فسفات باعث افزایش عملکرد تر و خشک پیاز، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و ارتفاع گیاه در مقایسه با تیمار شاهد شدکه اختلاف معنی داری داشت . همچنین افزایش تراکم بوته بطور معنی داری عملکرد خشک و تر پیاز، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و ارتفاع گیاه را کاهش داد.
    کلیدواژگان: موسیر، عملکرد، اجزای عملکرد، کود فسفره، تراکم
  • علی تدین، مجتبی ظفریان صفحات 182-192
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک بر خصوصیات زراعی برخی ارقام شبدر آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. در این آزمایش3 رقم شبدر شامل برسیم (مصری)، ایرانی هفت چین و کرمانشاهی به عنوان فاکتور اول و سه سطح اسید هیومیک شامل شاهد بدون اسید هیومیک، 5 و 10 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک تک بوته، وزن خشک ریشه و شاخساره تک بوته، ارتفاع، تعداد برگ و قطر ساقه تحت برهمکنش رقم در اسید هیومیک قرار گرفت. در بین دو چین برداشت شده 57 درصد بیشترین مقدار ویژگی های اندازه گیری شده از چین اول و 43 درصد آنها از چین دوم بدست آمدند و در بین ارقام مورد آزمایش شبدر هفت چین و کرمانشاهی بیشترین و شبدر برسیم کمترین مقدار ویژگی های کمی را ایجاد کردند. همچنین در بین تیمارهای اسید هیومیک، تیمار 10 لیتر در هکتار بیشترین مقادیر را در بین ویژگی ها ایجاد کرد. در مجموع ارقام شبدر کرمانشاهی و هفت چین با 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک به ترتیب با تولید 3800 و 3410 کیلوگرم در هکتار بالاترین مقدار ماده خشک اندام هوائی و رقم شبدر برسیم با تولید 686 کیلوگرم در هکتار کمترین مقدار ماده خشک اندام هوائی را ایجاد کردند.
    کلیدواژگان: تعداد برگ، شبدر کرمانشاهی، شبدر هفت چین، ماده خشک اندام هوائی، وزن خشک ریشه
  • لیلا بهاری، شهاب مداح حسینی، حامد بخرد، فاطمه نیکنام صفحات 193-203
    به منظور بررسی اثر کود های دامی،ورمی کمپوست،کودهای شیمیایی سوپرفسفات تریپل و اوره بر رشد و عملکرد گیاه بزرک آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ولی عصر رفسنجان اجرا شد. عاملهای اصلی آزمایش شامل ترکیب کودی در چهار سطح نیتروژن +فسفر، نیتروژن+فسفر+کود دامی، نیتروژن+فسفر+گوگرد+کود دامی و ورمی-کمپوست و عامل فرعی شامل چهار ژنوتیپ بزرک E37، L22، L18 و توده بومی کردستان بودند. نتایج نشان داد ارتفاع بوته کاهش معنی داری در اثر افزودن کود دامی و گوگرد به سطح پایه کود بود، همچنین عملکرد روغن در اثر کاربرد ورمی کمپوست در ژنوتیپ های L22، L18 و بومی کردستان برابر سطح پایه کود بود و در مورد ژنوتیپ E37 بطور معنی داری بیشتر بود. در مقایسه بین ژنوتیپ ها، عملکرد روغن ژنوتیپ بومی در هر چهار سطح کود بالاتر بود. این ژنوتیپ با وجود عملکرد روغن بسیار بالا، کمترین سطح برگ، ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیک و کوتاه ترین دوره رشد را داشت که نشان از تسهیم خوب ماده پرورده به اندام های اقتصادی و تنظیم رابطه منبع و مخزن در این گیاه دارد. با توجه به اثر بازدارنده افزودن کودهای دامی و گوگرد به سطح پایه کود، استفاده از آنها در ترکیب با نیتروژن و فسفر در شرایط خاک های شور و قلیایی شبیه خاک این آزمایش توصیه نمی شود. ممکن است کاهش پتانسیل اسمزی آب خاک یا اثرهای سمی جذب بیش از حد برخی عناصر از جمله سدیم سبب این پدیده شده باشد.
    کلیدواژگان: دانه های روغنی، کود دامی، عملکرد، نیتروژن، ورمی کمپوست
  • علی نصرالله زاده اصل، مهدی طالبی صفحات 204-215
    به منظور بررسی کشت مخلوط آفتابگردان و ذرت به روش جایگزینی، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار در سال زراعی 1392 در خوی اجرا گردید. تیمارها شامل 8 نوع کشت مخلوط جایگزینی با نسبت های 1:2و 1:3 آفتابگردان و ذرت (آفتابگردان و ذرت با تراکم های 6/6 و 3/8 بوته در متر مربع) همراه با 2 تیمار کشت خالص آفتابگردان (6/6 و 3/8 بوته در متر مربع) و 2 تیمار کشت خالص ذرت ( 6/6 و 3/8 بوته در متر مربع) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان دادند که اثر کشت مخلوط روی ارتفاع بوته آفتابگردان، قطر طبق، تعداد دانه در طبق و عملکرد دانه در بوته معنی دار بود و بالاترین عملکرد دانه در بوته به تیمار کشت مخلوط تعلق داشت. اثر کشت مخلوط روی تعداد دانه در ردیف ذرت، وزن صد دانه و عملکرد دانه در بوته معنی دار بود و بالاترین عملکرد دانه در بوته به تیمار کشت خالص تعلق داشت. بالاترین نسبت برابری زمین (LER) (16/1) از تیمار 66% آفتابگردان با تراکم 6/6 بوته در متر مربع + 34% ذرت با تراکم 6/6 بوته در متر مربع به دست آمد. این دو محصول با کارایی بیشتری از منابع محیطی استفاده کردند و بنابراین این تیمار، به عنوان بهترین الگوی کشت مخلوط به این منطقه قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: تراکم، کشت مخلوط، عملکرد و نسبت برابری زمین
  • نورالله خیری، حسام حسین نژاد، امیر عباس موسوی، پرویز یداللهی صفحات 216-225
    به منظور مطالعه ویژگی های کمی و کیفی توده های بومی و اصلاح شده برنج، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 1390 در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل توده های بومی طارم محلی، سنگ طارم و طارم دیلمانی به همراه نه توده اصلاح شده پرتو، جهش، دانش، جلودار، فجر، سپیدرود، میلاد، نوک سیاه و R9 بود. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های برنج از نظر تمامی صفات مورد مطالعه به استثنای طول خوشه دارای اختلاف معنی دار بودند. توده های اصلاح شده نسبت به توده های بومی، تعداد پنجه بارور در بوته و تعداد دانه پر در خوشه بیشتری داشتند، اما ارتفاع بوته در توده های بومی بیشتر از توده های اصلاح شده بود. توده R9 بیشترین تعداد دانه و دانه پوک (به ترتیب با 555/9 و 90 دانه) را داشت. در بین ژنوتیپ ها، توده های دانش و جلودار به ترتیب با میانگین های 5395 و 5410 کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. بیشترین طول دانه قبل از پخت متعلق به توده دانش ولی بیشترین طول دانه پس از پخت و بالاترین مقدار آمیلوز به توده طارم محلی تعلق داشت. توده-های طارم محلی و سنگ طارم بیشترین میزان از نظر قوام ژل را نشان دادند. دمای ژلاتینه شدن برای توده های بومی به همراه نوک سیاه، جهش و R9، متوسط (کلاس 4 تا 5) و برای سایر توده ها، بالا (کلاس 6 تا 7) بود. به طور کلی نتیجه گیری شد که از نظر کمی، توده های اصلاح شده دانش و جلودار و از نظر کیفی، توده بومی طارم محلی برتر از سایر توده ها بودند.
    کلیدواژگان: آمیلوز، برنج، ژنوتیپ، عملکرد دانه
  • حامد حسن زاده خانکهدانی، محسن خدادادی، عبدالحسین ابوطالبی صفحات 226-234
    به منظور بررسی اثر شیوه کاشت مستقیم و نشایی بر عملکرد و اجزای عملکرد 7 رقم پیاز، آزمایشی در سال 1390 به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب اجرا شد. فاکتور اول شامل شیوه کاشت در دو سطح مستقیم و نشایی و فاکتور دوم شامل رقم در هفت سطح 602، 611، مارس، مگا، پریماورا، استراتوس و ارلی وایت بود. خزانه گیری جهت تولید نشاء در نیمه شهریور انجام و نشاءها در نیمه دوم آبان به زمین اصلی منتقل شدند. کشت مستقیم بذر در اول آبان صورت گرفت. در کشت مستقیم 50 روز پس از کشت بذر اقدام به تنک نشاءها شد و فواصل بوته ها 10 سانتی متر تنظیم شد. نتایج نشان داد درصد بولتینگ، ارتفاع بوته و شاخص شکل سوخ در پیازهای نشایی بیشتر از پیازهای کشت مستقیم بود. در مورد صفات روز تا سوخ دهی و روز تا برداشت نیز پیازهای نشایی در کلاس پایین تری نسبت به کشت مستقیم قرار داشتند یعنی زودرس تر بودند. عملکرد سوخ در همه ارقام در سیستم کشت نشایی بیشتر از کشت مستقیم بذر بود ولی این اختلاف فقط در ارقام 602، مگا و استراتوس معنی دار بود. در بین ارقام مورد بررسی، ارقام 611 و پریماورا زودرس تر از بقیه بودند. کمترین عملکرد سوخ در ارقام 611 و مارس مشاهده شد و بقیه ارقام اختلاف معنی داری با هم نداشتند. به طور کلی کشت نشایی پیاز در شرایط این آزمایش، موجب افزایش عملکرد و نیز زودرسی محصول گردید.
    کلیدواژگان: پیاز، روزکوتاه، کشت مستقیم و نشایی، مقایسه عملکرد، میناب
  • عطیه خلخالی، حسین عباسپور صفحات 235-245
    انگور یکی از محصولات مهم باغی در دنیا و ایران به شمار می رود و از تنوع ژنتیکی بالایی برخوردار است لذا هدف در این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی و ارزیابی ارقام مطرح انگور (Vitis vinifera) در سطح مولکولی با استفاده از نشانگر ISSR بود. به منظور استخراج DNAاز روش تغییر یافته Doyle and Doyle استفاده شد و در گام بعد 12 ژنوتیپ با 12 آغازگر مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه خوشه ای با دو نرم افزار PopGen32 و SPSS9انجام شد. خوشه بندی حاصل با هردو نرم افزار واریته ها را در 5 گروه مجزا قرار داد. در تجزیه داده ها، درصد پلی مورفیسم 49/96 درصد و تعداد لوکوس پلی مورف 55 بدست آمدند. ضریب کوفنتیک برای ضریب تشابه جاکارد و نی، 8/0 است که نشان دهنده برازش خوب بین دندروگرام و ماتریس شباهت اصلی است. باندهایی که به طور واضح قابل مشاهده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در مجموع 353 باند توسط این نشانگرها تولید شد. اندازه باندها بین 200 تا 3000 جفت باز متغیر بود. در این بین بیشترین تشابه برای واریته های 1 (سبز شاه پسند) و 7 (خلیلی بیدانه قوچان) با مقدار 619/0 و کمترین تشابه برای واریته های 10(پیر قلی شماره2) و 2 (مال کاشمر) با مقدار 205/0 بود. از آنجا که بیشترین میزان باند توسط آغازگر a (56 باند) مشاهده شد، این آغازگر بهتر از سایر آغازگرها توانست فاصله ژنتیکی واریته های مربوط به آغازگر را مشخص کند.
    کلیدواژگان: انگور، مارکر مولکولی، تنوع ژنتیکی، آنالیزهای استاتیک، درخت فیلوژن
|
  • Davood Afiuni, G. Najafian, L. Safaei Pages 1-19
    In many regions, drought stress occurs at the terminal stages of wheat growth. Identifying the physiological responses of plant can help in produce tolerant varieties. In a two years study in Isfahan, effect of three treatments included normal irrigation, drought stress after anthesis, and drought stress after anthesis with two times zinc foliar application at vegetative growth on 11 wheat genotypes were studied as RCBD with split- plot arrangement and three replications. RWC, RWL, ELWR and IWC were measured on flag leaf at 3 stages including anthesis and one and two weeks after anthesis. Proline, soluble proteins and grain yield also were measured. Comparing normal condition, in drought treatment, RWC, RWL and IWC decreased and ELWR increased at both one and two weeks after anthesis. Drought stress also decreased soluble protein and grain yield and increased proline. Zinc foliar application mitigated negative impacts of drought stress, so that grain yield, RWC (at one and two weeks after anthesis), and IWC (at two week after anthesis) were higher in drought zinc than drought without zinc. There were significant differences among genotypes for all traits. Under drought stress, there were positive significant correlations between grain yield with soluble proteins, RWC (at one and two weeks after anthesis) and ELWR (at anthesis), indicating the capability of these traits as selection criteria for improvement of terminal drought tolerant wheat varieties.
    Keywords: Correlation, flag leaf, Grain yield, Proline
  • Homayoun Chegeni, M. Goldani Pages 20-31
    The effect of drought on oleic acid, linoleic acid, chlorophyll content and yield of oilseed rape lines to split plot in a randomized complete block design with four replications was. Irrigation as main plot in the two level of normal irrigation on 80 mm evaporation class A pan and stress (irrigation of the flowering stage onwards) and lines as subplots in four levels BAL3, R15, 109, BAL15 was. The research was conducted in 2014 in the field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj. The effect of irrigation on grain yield, linoleic acid, chlorophyll a and chlorophyll b meaningful was. The highest percentage of oleic acid acid 66.14 percent to 63.79 percent line L109 and the lowest was in line with the BAL15. Irrigation and online interactions on chlorophyll a and b (P
    Keywords: Drought, canola, chlorophyll, oleic, linoleic acid
  • M. Nasiri, Arash Roozbahani, M. Ziaei Nasab Pages 32-43
    To investigate the effects of low irrigation and use of phosphate solubilizing bio-fertilizer and drought stress on yield and yield components of safflower, an experiment was conducted as a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in 2012 in Alborz Province (Mahdasht city). In this study, the low irrigation factor at four levels: control (optimum irrigation), low irrigation at flowering, low irrigation at fruiting and low irrigation during tow stages and phosphate solubilizing bio-fertilizer factor at four levels: control (no application), seed coated, foliar spray and combined application (seed coated and foliar spray )was considered. Based on the results of the analysis, each of the factors of low irrigation and bio-fertilizer except for harvest index had significant effect on all traits at the 1% level. The lowest traits amounts was observed in drought stress at flowering and fruiting and the highest traits amounts was obtained in no drought stress condition. Bio-fertilizer caused to increase of yield and yield components of safflower when the fertilizer applied in both foliar application and seed coated than the others.According to interaction effects not only application of bio fertilizer cause to increase yield and yield component but also cause to improve more traits under drought conditions.
    Keywords: Drought stress, Biological fertilizer, Grain yield, oil seed plant, protein percentage
  • M. Divsalarmary, Z. Thamasbisarvestani, A.M. Modaressanavi, A. Hamidi Pages 44-55
    In order to assess the effect of drought stress on seed chemical compositions and determine a stage In order to assess the effect of drought stress on seed chemical compositions and determine a stage that drought stress has the most effect on seed compositions, an experiment was conducted as a split factorial based on complete randomized block design in three replications in agriculture faculty of Tarbiat Modares University in 2014. Four treatments of drought stress were exerted as withholding irrigation at flowering stage, pod formation, seed filling stage, and control (without stress). The other treatments were two soybean cultivars (Williams and L17) and the seeds resulted from three planting dates in Moghan in a last year (10 May, 10 June and 10 July). The measured traits included fatty acids percent, oil and protein percent of soybean grain. The results indicated that effect of drought stress was significant on oil and protein percent and also fatty acids except palmitic acid. The lowest percent of oil (19.29% ) and the highest percent of protein (37.36 %) were obtained by drought stress at seed filling stage. The highest percent of oleic acid (25.75%) and the lowest linolenic acid (5.98%) was observed in Williams at drought stress at seed filling stage. Regarding that the main purpose of soybean planting in Iran is oil production and drought stress at seed filling stage has negative effect on oil content, so irrigation in this stage of reproductive growth is necessary to achieve desirable oil yield.
    Keywords: Chemical compounds, Planting date, Seed filling stage, Withholding irrigation
  • Fatemeh Malekpoor, Azam Salimi, Abdollah Ghasemi Pirbalouti Pages 56-71
    Medicinal plants have different reactions to drought stress in yield and production. Ocimum basilicum L. as a medicinal plants, used in the treatment of many diseases. Chitosan, a major component of the cell wall of fungal species, causes physiological and morphological changes in the plant. This study aimed to evaluate the effects water stress (100, 60 and 30% field capacity) and elicitor chitosan (0, 0.2 and 0.4 grams per liter) on growth and development properties of basil, in the research farm of Islamic Azad University, Shahrekord Branch in spring 2014. Experimental treatments were arranged as factorial in a complete randomized design with three replications. The morphological (plant height, inflorescence, number of branches, leaf area, fresh and dry weights) and physiological parameters (chlorophyll, carotenoids, proline, soluble carbohydrates, total phenolic and flavenoides) studied. Analysis of variance showed that drought stress and chitosan had significant effects on some of morphology and physiology characteristics. Drought stress decreased the content of photosynthetic pigments, leaf area, plant height, fresh and dry weights of root and arial parts and increased proline, soluble carbohydrates, total phenol and flavenoides. Treatment with chitosan increased fresh and dry weights of root and arial parts, soluble carbohydrates, proline, phenol and flavonoid in stressed and non-stressed plants. Since drought is a distinguishing feature of Iran and there is no escape from this natural and unchangeable phenomenon, therefore, in order to combat and reduce damage water shortage, the use of bio-polymer chitosan as a natural material reducing stress in basil, is important.
    Keywords: Drought stress, Ocimum basilicum L, Chitosan
  • Seyed Anis Sadeghian Dehkordy, Ali Tadayyon Pages 72-89
    In order to evaluate the effects of drought stress, bio-fertilizers and chemical fertilizer (N) treatments on some quantitative and qualitative traits of linseed, a field experiment was conducted as split-plot in randomized complete block design with three replications at the Research Station of faculty of Agriculture, Shahrekord University in 2013-2014. Four levels of drought stress of no stress (with potential 0. 03 mega pascal), mild (with potential 0. 35 mega pascal), medium (with potential 0. 65 mega pascal) and severe stress (with potential 0. 95 mega pascal) as main factor and five fertilizer treatments of control (no ferlilizer), chemical fertilizer (N), biofertilizer of Azotobarvar 1, Barvar 2 and combination of Azotobarvar 1 Barvar 2 as sub factor were used. All traits were significantly affected under drought stress and fertilizer treatments. Interaction between drought stress and fertilizer treatments significantly affected only in harvest index and oil content while the number of seeds per capsule, grain yield, and 1000 seeds weight was not significant. Maximum number of capsule per plant, grain yield and 1000 seeds weight obtained under no drought stress conditions. Among fertilizer treatments, the greatest effect observed in the treatment of chemical fertilizer (N) and bio-fertilizer Azotobarvar 1֪ 2 respectively. Regarding to the results obtained in this experiment, based on the positive effect of biological fertilizers Azotobarvar 1 and Barvar 2 on the measured traits and because of the environmental effects of fertilizers Using biological fertilizers In comparison with chemical fertilizers is preferred.
    Keywords: Number of capsule, Harvest Index, oil percent, Grain yield
  • Mansour Fazeli Rostampour, Mehrdad Yarniya, Gh. Mosavi, M.J. Seghataleslami Pages 90-102
    In order to investigate the possibility of decreasing sorghum water requirements with application of SAP and to investigate the relationship between the accumulation of proline and soluble sugars with leaf relative water content (RWC) and forage yield in sorghum variety Speedfeed this experiment was conducted in Dashtak region of Zahedan during 2013 and 2014 seasons in a split plot with four irrigation regimes, providing 40, 60, 80 and 100% of the water requirements of sorghum, calculated from pan evaporation as main plots, four amounts of SAP )0, 75, 150 and 225 kg ha-1( as subplots based on a completely randomized block design with three replications. The results indicated that the effect of irrigation regimes, SAP levels and interaction effects of two factors in all measured traits were significant. The regression models estimated for two years showed that although applying SAP in 100% ETc treatment had no effect on this trait in 2 seasons but the other irrigation treatments reduced the accumulation of proline and soluble sugars and increased the RWC and dry matter. Therefore, applying 75 kg SAP per hectare along with 20% decrease in the sorghum’s water requirement produced a dry matter yield Similar to 100% water treatment.
    Keywords: Keywords: Forage, leaf relative water content, Polymer, Water requirement
  • Mahdi Roozrokh, Maryam Mohammadi Pages 103-113
    In order to investigate the effect of supplementary irrigation and iron spraying on morphological and physiological traits of four chickpea genotypes,including two Kabuli types and two Desi types,an experiment was conducted in field conditions.The cultivation was done at Research Field of Islamic Azad University, Kermanshah branch during 2012-2013 using split plot based on complete randomized block design with four replications. The effect of supplemental irrigation at flowering stage on seed yield and some other traits have positive and significant, as it leads to an increase of 48% and 45%, respectively, in the number of pods per plant, number of seeds per plant and 30 percent seed yield compared to the lack of irrigation.Local genotype Kabuli Bivanij compared with other genotypes increased 60 percent seed yield, the best answer to the supplementary irrigation.the iron spraying led to increase seed yield was small,but significant.In total iron spraying with supplemental irrigation, all genotypes showed a greater impact on yield.
    Keywords: chickpea, Irrigation, Fe spraying, Yield, Bivanij
  • H. Dashti, Sh. Lak, Gh. Abadooz Pages 114-126
    This research was conducted as split plot experiment based on randomized complete block design in three replication at research farm of Islamic Azad university of Ahvaz branch to determine water requirement and optimum planting pattern of corn hybrid (S.C 704) in 2012. Main plot was irrigation included three level (60%, 80%, 100%) and sub plot was included two planting pattern (cultivate in furrow and middle of stack). Effect of water requirement on all measured traits (soil salinity, soil moisture percent, sodium absorption rate, day to flowering, days to silk appearance 50%, number of rows per ear, number of grain per row, grain weight, grain yield, yield dry matter) expect harvest index were significant at 1% probability level. Interaction effect of water requirement and planting pattern on traits of soil salinity, soil moisture percent, sodium absorption rate, grain yield and dry matter yield were significant. Treatment of 100% water irrigation and planting at furrow had Maximum grain yield (1086.2 g.m-2) and yield dry matter (2060.5 g.m-2). Maximum soil salinity (6.183 ds.m-1) and sodium abortion rate (4.487) were achieved at treatment of 60% Irrigation and planting on middle of stack. Generally it can be recommended to planting furrow without drought stress and supply water requirement completely to achieve maximum corn yield in Khuzestan sour lip land.
    Keywords: Dry matter, Drought stress, Planting system, Water requirement
  • M. Ghanbari, M. Mirzakhani, A. Hashemi Pages 127-138
    Increasing overuse of chemical fertilizers has been causes environmental pollution, degradation of soil and crops. In order to study the effect of integrated application of chemical and animal manures on yield and yield components of spring safflower, the study was carried out in Fatholmobin field of Kashan in 2014. A factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Chemical fertilizer treatment (Control, 50 kg ha-1 of nitrogen 25 kg ha-1 of P2O5, 100 kg ha-1 of nitrogen 50 kg ha-1 of P2O5, 150 kg ha-1 of nitrogen 75 kg ha-1 of P2O5) and animal manure treatment (Control, 20 ton ha-1, 40 ton ha-1), were assigned in plots. Stem height, number of branches, number of bolls per plant, grains per boll, boll harvest index, 1000 grain weight, grain yield, protein content, phosphorus absorption, nitrogen agronomy efficiency and nitrogen use efficiency were determined. Results indicated that the interaction effects between chemical fertilizer and animal manure on 1000 grain weight, grain yield, protein content, phosphorus absorption, nitrogen agronomy efficiency and nitrogen use efficiency were significant. The highest and lowest of grain yield 1031 and 268 kg ha-1 were obtained in 150 kg ha-1 of nitrogen 75 kg ha-1 of P2O5 20 t ha-1 of animal manure and without application of the chemical and animal manure, respectively.
    Keywords: Nitrogen, Nitrogen use efficiency, Oil Content, phosphorus, Safflower
  • M. Kazemian, A. Majd, P. Jonobi, S. Kalij Pages 139-149
    In order to study the effect of different nitrogen concentrations with urea source (0, 40 and 60 Kg/ha) on sesame (Sesamum indicum L.) yield and amount of albumin and globulin proteins, an experiment arranged in a randomized complete block design was conducted in Babol city, in 2013. In addition, quantitative and qualitative analysis of seed storage proteins were assessed by Bradford and SDS-PAGE methods. Nitrogen fertilizer rates exhibited a significant effect on the plant height, number of branches, number of capsules per plant, capsule length, number of seeds in capsule, 1000 seed weight, seed yield, seed oil and protein percent. Quantitative and qualitative studies showed that albumin and globulin proteins 15 percent decreased and 53 percent increased respectively under nitrogen treatment. Total of two proteins increased by 60 Kg/ha of nitrogen fertilizer consumption in comparison to the control. There is no significant difference between 40 and 60 Kg/ha of nitrogen concentrations in agronomic characteristics. Densitometry analysis showed that albumin protein was minor and globulin protein was the most and the main protein of seed storage total proteins. Generally, the results indicated that a Nas variety of sesame under 40 kg/ha of nitrogen treatment was better in comparison to the control specimen in Agronomic characteristics. In addition, seed oil and seed storage proteins percent enhanced quantitatively and qualitatively under this treatment.
    Keywords: densitometry, SDS-PAGE, seed oil, agronomic characteristics
  • Hosein Tamartash, Abolfazl Faraji, Zahra Arabi, Hedieh Mosanaiey Pages 150-161
    In order to evaluate the effect of nitrogen on agronomic characteristics, yield components and yield of two cultivars of canola, a factorial experiment base on randomized complete block design with 4 replications was conducted in the city of Bandar Gaz. Seven levels of nitrogen (without nitrogen, 25, 50, 75, 100, 125 and 150 kg of nitrogen per hectare) and two canola cultivars 401 and RGS003 as a factorial combined and formed 14 treatments. The results showed that nitrogen fertilizer had significant effects on days to flowering, duration of flowering, days to maturity, plant height, the stem height, yield components and yield of canola. Nitrogen fertilizer to a certain extent increased the yield and then decreased yield. The highest grain yield of hybrid Hyola401 and the lowest yield was RGS003. Treatment with 100 kg N/ha with grain yield 2245 kg /ha is highest and treatment of 25 kg nitrogen per hectare with 1718 kg/ha is lowest. The results showed that the addition of nitrogen fertilizer can increase grain yield.
    Keywords: Hyola401, nitrogen fertilizer, RGS003, Yield
  • Tohid Mohammadi, Raouf Seyed Sharifi, Reza Seyed Sharifi Pages 162-173
    In order to study of effects of different rates of nitrogen fertilizer on fertilizer use efficiency, yield and forage quality of sorghum (Sorghum bicolor L.) at different cutting, a split plot in time experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications in 2010. Experiment factors were included: different rates of nitrogen fertilizer in four levels (0, 60, 120 and 180 kg.ha-1) in the form of urea in main plots and different cutting in two levels in sub plots. Means comparison indicated that in both cuts, maximum of quantitative and qualitative yield were obtained with increasing nitrogen rates. Of course, nitrogen application had more effects on the first than the second cut. Leaf-stem ratio decreased with increasing of nitrogen fertilizer in the first cut but it increased in the second cut. Maximum of nitrogen use efficiency was obtained in application of 60 kg N.ha-1 in the first cutting and the least of it was in application of 180 kg N.ha-1×the second cutting. Based on the results, sorghum can be harvested twist in environmental conditions of Ardabil. It seems that that application of 180 kg urea.ha-1 can be recommended for increasing of forage yield and qualitative traits such as leaf and stem protein, phosphorus and calcium percentage in the study area.
    Keywords: Biomass, fiber, Protein, Sorghum
  • M. Kheirkhah, F. Mohammadkhani, M. Ghorbanzadeh Pages 174-181
    Allium altissimum Regel. is a perennial species of Alliaceae family whose storage tissue is bulb which grows as a wild plant on different slops of mountainous regions and under the canopy of trees and shrubs in gardens. Due to the unsustainable exploitation of A.altissimum and its possible extinction from natural habitats for food and pharmaceutical industries, conducting researches with regard to A.altissimum domestication, cultivation and mass production are required in order to prevent from the paucity of genetic resources. To achieve this goal, the present study aims to evaluate the effect of phosphorus fertilizer and plant density for A.altissimum which are essential parameters in its domestication. A field factorial experiment based on complete blocks design with tree replications was carried out. Treatments of this study were including density at tree levels (20, 30 and 40 plants per square meter) and phosphorus (superphosphate) at four levels (0, 150, 250 and 350 kg ha-1). The results showed that phosphorus fertilizer enhanced wet and dry bulbs yield, biologic yield, grain yield, height of plant. Furthermore, phosphorus fertilizer significantly increased the harvest index of bulbs. Moreover, interactions plant density decreased wet and dry bulbs yield, biologic yield, grain yield, plant height.
    Keywords: Persian shallot, Yield, Yield components, phosphorus, density
  • A. Tadayyon, M. Zafarian Pages 182-192
    In order to evaluate the effect of humic acid application on agronomic characteristics of some varieties of clover (Trifolium sp.), a field experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replicates at Research Field of Faculty of Agriculture, Shahr-e-Kord University, Shahr-e-Kord, Iran in 2013. Three varieties of clover (Bersim, Haftchin (Persian) and Kermanshahi) were considered as the first factor and three levels of humic acid applications [control (without humic acid), 5 and 10 lha-1] as the second factors. Results showed that shoot dry weight, dry weight per plant, root and shoot dry weight per plant, plant height, number of leaves and stem diameter were affected by interaction effect of variety×humic acid. First and Second time of harvest had 57% and 43% of the most values of treatments, respectively. Haftchin and Kermanshahi varieties had the highest and Bersim had the lowest values of the treatments. Humic acid with 10 l ha-1 produced the highest values of measured treatments. In general, application of 10 liter humic acid per ha produced the highest values of shoot dry weight by 3410 and 3800 kg ha-1 in Kermanshahi and Haftchin varieties, respectively. Bersim produced the lowest value of shoot dry weight by 686 kg ha-1.
    Keywords: Haftchin clover, Kermanshahi clover, number of leaves, Root dry weight, shoots dry weight
  • Laila Bahari, Shahab Madah Hosaini, Hamed Bekhrad, Fateme Niknam Pages 193-203
    To investigate effects of utilizing manure, vermicompost, triple superphosphate and urea chemical fertilizer in agriculturing flax plant, a split plot experiment, designed on randomized complete block with three replications, was conducted at research farm of agriculture faculty of Valieasr University of Rafsanajn. Main plots were four combinations of fertilizers including: nitrogenꘚⲦᨫ nitrogenꘚⲦᨫ뫏鱪� manure (NPM), nitrogenꘚⲦᨫ뫏鱪� manure닩榆 (NPMS) and vermicompost and subplots were four flax seed genotype as Kurdistan Native, E37, L22 and L18. Results showed that NPM and NPMS decreased the height of plant. Oil yield in Kurdistan Native, L22 and L18 were equal to NP when vermicompost applied but for E37 was significantly higher. Kurdistan Native had relatively high oil yield in all four fertilizer treatment. This genotype had the lowest leaf area, plant height, biological yield, as well as the shortest growth cycle. It seems that in Kurdistan Native, relatively high partitioning of photo assimilates to economic organs is directed which leads to better regulation of source-sink relations. Since adding cattle manure or sulphur to base level of fertilizer (NP) had inhibitory effects on some vegetative and reproductive traits, it is not suggested to use this fertilizer combination in saline and sodic soils similar to this experiment situation. Reduction in soil osmotic potential or toxic effects of some minerals, e.g. Na may be the cause of these effects.
    Keywords: Cattle manure, Flax seed, Nitrogen, Vermicompost, Yield
  • A. Nasrollahzadeh Asl, Mehdi Talebi Pages 204-215
    In order to study the effect of intercropping sunflower and corn in a replacement method, an experiment was conducted as randomized complete blocks design with three replications and 12 treatments at Khoy in 2013. The treatments, were as follows: Eight treatments of replacement intercropping with 2:1 and 3:1 proportions of sunflower and corn (6.6 and 8.3 plants m-2 for sunflower and 6.6 and 8.3plants m-2 for corn), two sole cropping of sunflower (6.6 and 8.3 plants m-2) and two sole cropping of corn (6.6 and 8.3 plants m-2). Results showed that the effect of intercropping was significant on sunflower plant height; diameters of head; seeds per head, 100 - seed weight and seed yield per plant and the highest seed yield per plant, were obtained from intercropping treatments. Effect of intercropping was significant on corn grains per row; 100 - seed weight; grain yield per plant and the highest grain yield per plant were obtained from sole cropping treatment of corn. The highest LER (1.16) was obtained with 66% sunflower with density of 8.3 plants m-2 % 34 corn with density of 8.3 plants m-2. These two crops have used more environmental resources and therefore this treatment, is recommended the best intercropping pattern in this region.
    Keywords: Density, Intercropping, yield, LER
  • N. Kheyri, A.A. Mousavi, H. Hosseinnezhad, P. Yadollahi Pages 216-225
    In order to study of qualitative and quantitative traits of landraces and improved cultivars of rice, a field experiment was conducted in a randomized complete block design with three replicaties in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2011. Treatments were: three landraces including Tarom Mahali, Sange Tarom and Tarom Deilamani and nine improved cultivars including Partou, Jahesh, Danesh, Jelodar, Fajr, Sepidrood, Milad, Noksiah and R9. Results showed that rice genotypes had significant difference on all traits except for panicle length. The fertile tiller number per plant and filled grain number per panicle of improved cultivars were greater than landraces. But plant height of landraces was higher than improved cultivars. Cultivar of R9 had The highest number of grain per panicle and unfilled grain with number of 555.9 and 90 seed, respectively. Among genotypes, improved cultivars of Danesh and Jelodar had the maximum grain yield with 5395 and 5410 kg.ha-1, respectively. The longest grain before cooking was belonged to cv. Danesh, but the longest grain after cooking and the highest amylose content were belonged to cv. Tarom Mahali. The Cultivars of Tarom Mahali and Sange Tarom showed the highest amount of gel consistency. The gelatinization temperature for landraces and cultivars of Noksiah, Jahesh and R9 was medium (4-5 class) and for other cultivars was high (6-7 class). It was concluded that improved cultivars of Danesh and Jelodar had the higher quantitative yield and landraces of Tarom Mahali had the higher qualitative yield compared to other cultivars.
    Keywords: Amylose, Genotype, Grain yield, Rice
  • H. Hassanzadeh Khankahdani, M. Khodadadi, A. Aboutalebi Pages 226-234
    In order to evaluate the effect of direct seeding and transplanting methods on yield and yield components of seven onion cultivars, an experiment was conducted as factorial arrangement in randomized complete block design with four replications in Agricultural Research Station of Minab at 2011. The factors were consisted of culture methods (direct seeding and transplanting) and onion cultivars (602, 611, Mars, Mega, Primavera, Stratus and early White). Sowing in nursery was done in the middle of September and transplants were transferred to main field in the middle of November. Direct seeding was done at October, 22. In the direct seeding method, the transplants were thinned 50 days after sowing and plants distances were regulated 10 cm. Results showed that bolting percent, plant height and bulb shape index in the transplanting method were more than direct seeding method. Regarding, days to bulbing and harvest, transplanting onions were earlier ripening than direct seeding onions. Bulb yield in transplanting method was more than direct seeding method in all cultivars but this difference only was significant in 602, Mega and Stratus cultivars. The 611 and Primavera cultivars were earlier ripening than other cultivars. The lowest bulb yield was recorded in the 611 and Mars cultivars and there was no significant difference between other cultivars. Generally, in the condition of this experiment, transplanting method led to increasing of yield and early ripening of onion.
    Keywords: Direct seeding, Minab, Short-day onion, Transplanting, Yield
  • A. Khalkhali, Hossein Abbaspour Pages 235-245
    Grapes is one of the most important horticultural products in the world and Iran and has a wide gnetic diversity, so the purpose of this research was to investigate of the genetic diversity and to asses of introduced grapes cultivars (Vitis vinifera) at the molecular level using ISSR marker. For DNA extraction, it was used modified method of Doyle and Doyle and at the next step, 12 genotypes were examined by 12 primers. Cluster analysis was performed by PopGen32 and SPSS9 softwares. The resulted clustering were divided cultivars into 5 groups by both softwares. In analyzing data, the percentage of polymorphism and the number of polymorphic loci were obtained 96.49 percent and 55 respectively. Cophenetic coefficient is 0.8 for Jaccard coefficient and straw, is indicating a fine fit between the dendrogram and the main similarity matrix. The bands that were Obviously visible were reviewed. Results showed that 353 bands were generated by the markers totally. The size of bands was various between 200 and 3000 bp. The highest similarity was 0.619 for number one (sabz Shah Pasand) and number 7 (currants Khalili Ghouchan) varieties and the least one was 0.205 for number10 (Pir Golli 2) and number 2 (Kashmar Mall) varieties. Because the most amount of bond were observed by primer a (56 bands), this primers was able to determine the genetic gap of Primerrelated varieties better than other primers.
    Keywords: Grape, Molecular markers, Genetic diversity, static analysis, phylogenic tree