فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال سوم شماره 1 (بهار 1396)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال سوم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاشم حبشی*، پرویز فیضی، احمد ندیمی، علی اکبر محمدعلی پورملکشاه صفحات 1-14

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین تنوع گونه ای ماکروفون با کیفیت یا درجه پوسیدگی خشکه دار راش و تعدادی از عوامل محیطی در جنگل های شرق هیرکانی است. به این منظور 108 خشکه دار افتاده راش به روش مونه بندی انتخاب شد، به نحوی که دارای فراوانی مناسب در چهار درجه پوسیدگی، سه طبقه قطری خشکه دار از ده تا 100 سانتی متری و سه طبقه ارتفاع بین 250 تا 900 متر بودند. از هر خشکه دار نمونه های ماکروفون زیرپوست و درون چوب جمع آوری شد. ماکروفون های یافت- شده روی خشکه دارهای راش متعلق به هفت رده، ده راسته و 27 خانواده در طول دوره تحقیق بود. نتایج نشان داد که دو راسته Coleoptera و Geophilomorpha، دو خانواده Lumbricidae و Arionidae و دو جنس Julusو Octotemnusبه ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. با افزایش ارتفاع غنا و تنوع ماکروفون کاهش یافت. با افزایش کیفیت خشکه دار (درجه پوسیدگی) شاخص های غلبه ماکروفون کاهش یافت، ولی بر غنا و تنوع ماکروفون افزوده شد. متغیرهای شیب دامنه و ارتفاع از سطح دریا مهم ترین عوامل محیطی کنترل کننده تنوع گونه ای ماکروفون خشکه دار افتاده راش در این منطقه معرفی شدند.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، ماکروفون، خشکه دار، راش
  • فرزام توانکار *، مهرداد نیکوی صفحات 15-27

    صدمات وارد آمده بر توده باقی مانده در طی عملیات بهره برداری و کاهش کمی و کیفی توده در سال های بعد از بهره برداری یکی از مشکلات مدیریت جنگل به روش ناهمسال است. در این تحقیق روند پوسیدگی تنه و خسارت اقتصادی ناشی از آن در اثر صدمات بهره برداری در یک دوره 10 ساله در جنگل راش آمیخته در استان گیلان بررسی شد. حجم قسمت پوسیده تنه درختان از فرمول اسمالیان و حجم تنه درختان سرپا از جدول حجم محلی در قطعات نمونه 10 آری با شبکه آماربرداری منظم تصادفی در ابتدا و انتهای دوره محاسبه شد. نتایج نشان داد حجم تنه پوسیده 48/0 مترمکعب در هکتار در ابتدای دوره به 71/1 مترمکعب در هکتار در انتهای دوره افزایش یافت (01/0 >P). نسبت حجم تنه پوسیده به حجم سرپا از 24/0 درصد در ابتدای دوره به 81/0 درصد در انتهای دوره افزایش یافت (01/0 > P). روند حجمی پوسیدگی تنه 123/0 مترمکعب در هکتار در سال و روند اقتصادی پوسیدگی تنه 25/1 میلیون ریال در هکتار در سال برآورد شد. حجم پوسیدگی تنه در تمام گونه های درختی در انتهای دوره بیشتر از ابتدای دوره بود (01/0 > P). با افزایش قطر برابرسینه درختان، روند حجمی پوسیدگی افزایش یافت. به منظور کاهش حجم پوسیدگی تنه درختان، صدمات وارد آمده بر درختان باقی مانده در جنگل در طی عملیات بهره برداری باید کاهش یابد، که این امر مستلزم برنامه ریزی و سازمان دهی دقیق و اصولی هر یک از مراحل بهره برداری، آموزش و بازآموزی کارکنان و ارزیابی مداوم صدمات بهره برداری است.

    کلیدواژگان: پوسیدگی تنه، توده ناهمسال، چوب کشی زمینی، زخم تنه، صدمات بهره برداری
  • نورمحمد علایی تجرخیلی، محمدرضا پورمجیدیان*، اصغر فلاح، سید محمد حجتی صفحات 29-37

    انجام جنگلکاری موفق در عرصه های تخریب یافته جنگلی و توسعه جنگل مستلزم تولید نهال باکیفیت در نهالستان است تا بتواند در شرایط نامساعد رشد کرده، مستقرشده و در رقابت با دیگر گونه های مهاجم غالب شود. از کارهای بسیار مهم در نهالستان که تاثیر زیادی در بالا بردن کیفیت نهال دارد، تنک کردن است. از این رو این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر عملیات تنک کردن با فواصل مختلف (پنج و 10 و 15 و 20 سانتی متری و تیمار شاهد) بر مشخصات کمی و کیفی نهال افرا پلت و زبان گنجشک در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی در نهالستان شماره یک شرکت سهامی نکا چوب (نهالستان چلمردی) انجام گرفت. نتیجه این بررسی بر روی مشخصاتی چون وزن خشک برگ و ساقه و ریشه و زی توده کل نهال نشان داد که اثر تیمارهای مختلف تنک کردن روی عامل های مورد بررسی در سطح پنج درصد اختلاف معنی داری را نشان می دهد، به طوری که تیمار با فواصل تنک کردن 20 سانتی متری بیشترین تاثیر را روی عامل های مورد بررسی در هر دو گونه داشته و با افزایش فواصل تنک کردن مقادیر آن ها افزایش یافته است. همچنین بر اساس نتایج مناسب ترین فاصله نهال برای افرا پلت فاصله تنک کردن 15 سانتی متری و برای زبان گنجشک (ون) فاصله تنک کردن 20 سانتی متری تعیین شد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در نهالستان ها مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: نهالستان، تنک کردن، افرا پلت، زبان گنجشک، کیفیت نهال
  • لیلا زکی پور، رضا بصیری، وحید اعتماد، قدرت الله قاسم پور، فرشته اگوان * صفحات 39-49

    کنوکارپوس با نام علمی Conocarpus erectus L. درختچه ای زینتی است که در این پژوهش زنده مانی و رشد قلمه های آن تحت تاثیر تیمارهای نوع قلمه (خشبی، نیمه خشبی و علفی)، زمان قلمه گیری (20 اسفندماه و 20 فروردین ماه) و هورمون نفتالین استیک اسید(با هورمون و بدون هورمون) مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش در قالب طرح فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و تعداد 30 قلمه در هر تکرار، در گلخانه شهرداری بهبهان اجرا شد. نتایج این پژوهش نشان داد که قلمه های گرفته شده در 20 فروردین دارای بیشترین صفات رویشی از قبیل طول ریشه، وزن تر و خشک شاخساره، طول شاخساره، تعداد برگ بودند، اما قطر ریشه و درصد زنده مانی در قلمه های گرفته شده در 20 اسفند بیشتر بود. قلمه های خشبی دارای بیشترین طول ریشه، وزن تر و خشک شاخساره، طول شاخساره و تعداد برگ بودند. قلمه های علفی دارای بیشترین تعداد ریشه و درصد زنده مانی بودند. قلمه های بدون هورمون دارای بیشترین وزن خشک شاخساره، طول شاخساره و درصد زنده مانیبودند، همچنین بهترین نتیجه برای قلمه های علفی بدون هورمون گرفته شده در 20 اسفند مشاهده شد.

    کلیدواژگان: بهبهان، تکثیر غیرجنسی، زمان قلمه گیری، قلمه علفی، نفتالین استیک اسید
  • سهراب الوانی نژاد *، ولی عبادیانی نژاد صفحات 51-62

    در برنامه های احیاء جنگل آگاهی از خصوصیات مورفولوژی و رفتار جوانه زنی بذر گونه های درختی امری ضروری است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر ارتفاع مبدا بذر زبان گنجشک بر شاخص های مورفولوژی، زنده مانی (قابلیت حیات) و سبز شدن بذر آن بود. به همین منظور بذور از سه رویشگاه طبیعی حوزه شهرستان بویراحمد جمع آوری و در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار کاشته شدند. نتایج نشان داد که اثر ارتفاع مبدا بذر روی شاخص های ظاهری، زنده مانی و سبز شدن بذر معنی دار بود. وزن هزار دانه بذر زبان گنجشک در رویشگاه های سپیدار، وزگ و ماه پرویز به ترتیب 9/66، 4/59 و 1/59 گرم بود. مقدار زنده مانی بذر در سه رویشگاه ذکر شده به ترتیب 95، 90 و 3/82 درصد متغیر بود. بیشترین و کمترین مقدار سبز شدن بذور به ترتیب 8/50 و 6/31 درصد مربوط به مبداهای سپیدار و ماه پرویز بود. نتایج همبستگی نشان داد که بین ارتفاع مبدا بذر با بیشتر شاخص های مورفولوژی، زنده مانی و سبز شدن بذر رابطه منفی و با میانگین زمان سبز شدن بذر رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. به طور کلی یافته های این تحقیق می تواند لزوم توجه به ارتفاع مبدا بذر و مشخصه هایی چون زنده مانی بذر و وزن هزار دانه را در برنامه های احیاء جنگل مورد تاکید قرار دهد.

    کلیدواژگان: بویراحمد، زبان گنجشک، زنده مانی بذر، سبز شدن بذر
  • ساناز پورعلی، مسعود علیها، خسرو ثاقب طالبی*، مریم دادگر صفحات 63-76

    در این پژوهش گونه های سرو سیمین و سدردئودار که در سال 1380 با فاصله 3 × 3 متر در منطقه استپی سرد و کوهستانی رودهن در 40 کیلومتری شرق تهران کاشته شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. ارتفاع منطقه حدود 1900 متر بالاتر از سطح دریا، جهت عمومی منطقه جنوب غربی، شیب کلی 10 تا 30 درصد، خاک قلیایی با بافت شنی دارای لایه های زیرسطحی سخت آهکی است. آماربرداری با قطعات دایره ای 10 آری و در شبکه آماربرداری 100 × 100 متر به صورت منظم تصادفی انجام و خصوصیات کمی و کیفی کلیه درختان موجود در داخل قطعه نمونه برداشت شدند. نتایج نشان داد که مقدار زنده مانی سدر دئودار حدود 74 درصد و سرو سیمین در قطعات مختلف بین 76 درصد تا 99 درصد بوده است. قطر درختان سرو سیمین بین 2 تا 18 و قطر درختان سدر دئودار بین 3 تا 12 سانتی متر و ارتفاع درختان سرو سیمین بین 5/1 تا 9 و ارتفاع درختان سدر دئودار بین 5/1 تا 6/5 متر نوسان داشت. اختلاف میانگین قطر و ارتفاع درختان سرو سیمین در قطعات مختلف از نظر آماری معنی دار بود. بیشتر درختان دارای تنه قایم و تک تنه، با تاج قرینه و شاداب بودند. به طورکلی هر دو گونه قابلیت کشت در عرصه های مشابه را دارند.

    کلیدواژگان: سرو سیمین، سدر دئودار، زنده مانی، رشد، خشک و نیمه خشک
  • آزاده دلجویی*، احسان عبدی، مژگان حسنوند، سید محمدمعین صادقی، صغری کی بندری صفحات 77-89

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر جاده های جنگلی درجه سه بر فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی پوشش گیاهی تیپ ممرز-راش در جنگل خیرود نوشهر انجام شد. 36 خط نمونه به طول 100 متر (در هر دامنه خاک ریزی و خاک برداری 18 خط نمونه) از حاشیه جاده تا درون جنگل انتخاب و در طول هر خط نمونه، هشت قطعه نمونه به ابعاد 2×1 متر در فواصل صفر متری (حاشیه جاده)، پنج، 10، 15، 20، 30، 45 و 100 متری برداشت شدند. فاصله اثرگذار جاده ها روی درصد فراوانی خانواده های گیاهی تا پنج متر نمایان بود، زیرا پس از این فاصله، درصد فراوانی دو خانواده Fagaceae و Betulaceae به صورت غالب در می آید و خانواده های Rosaceae، Cyperiaceae، Aceraceae و Poaceae، به عنوان خانواده های نورپسند، درصد حضورشان کاهش می یابد. تاثیرگذاری جاده روی شکل زیستی تا فاصله پنج متری نمایان است، زیرا از این فاصله به بعد کامه فیت ها حضور ندارند و شکل زیستی غالب منطقه از همی کریپتوفیت به فانروفیت تغییر می یابد. جاده های مورد بررسی تا فاصله پنج متری بر پراکنش جغرافیایی پوشش گیاهی تاثیر دارد، زیرا از این فاصله به بعد از درصد فراوانی کروتیپ نیمه جهان وطنی و جهان وطنی به نسبت زیادی کاسته می شود و بر درصد عناصر چند ناحیه ای و اروپا-سیبری افزوده می شود.

    کلیدواژگان: اکولوژی جاده، تیپ ممرز - راش، جنگل خیرود، خط نمونه
|
  • Hashem Habashi*, Parviz Feizi, Ahmad Nadimi, Ali Akbar Mohamadali Pourmalekshah Pages 1-14

    The aim was to investigate the relationship between macrofauna biodiversity with quality or decay grade of beech logs deadwood and some environmental factors in the East Hyrcanian forests. 108 fallen beech dead woods have been selected for this purpose that have appropriate frequency in four decay classes, three diameter classes from 10 to 100 cm and three classes of altitude above sea level from 250 to 900 m. The macro fauna samples were collected in the field under dead wood skin and inside wood with a knife and hand sorting. The total macro fauna observed belonging to 7 classes, 10 orders and 27 families. The results showed that two orders Coleoptera and Geophilomorpha, two families Lumbricidae and Arionidae and two genus Julus and Octotemnus had the highest and lowest macro fauna frequency respectively. Richness and diversity of macro fauna have decreased with increasing altitude above sea level. Dominance indices were decreased with increasing the dead wood quality (decay stage class) while richness and diversity were increased. Slope and elevation, were introduced as the most important environmental factors that controlled macro fauna biodiversity of fallen beech dead wood.

    Keywords: Beech, Biodiversity, Deadwood, Macrofauna
  • Farzam Tavankar*, Mehrdad Nikooy Pages 15-27

    One of problems in managing of uneven-age forests is logging damages to residual trees and reducing stand quality and quantity in years after logging operation. In this research, trend of bole decay and economic loses by it, following logging damages, were analyzed at a 10 year period in a mixed beech forest in Guilan province. Volume of decayed section on trees bole was measured by Smalian formula, and volume of standing trees bole was estimated by local tree volume tables via plots of 0.1 ha area and systematic sampling design at the start and end of period. Results showed that volume of decayed bole were increased from 0.48 m3/ha at the start of period to 1.71 m3/ha at the end of period (P

    Keywords: Bole decay, Bole wound, Ground skidding, Logging damages, Uneven-age stand
  • Noor Mohammad Alaei Tajarkhili, Mohammad Reza Pourmajidian*, Asqar Fallah, Seyed Mohammad Hojati Pages 29-37

    Successful afforestation in destroyed forest areas and forest development requires high quality seedling production in nursery which can grow in adverse conditions, establish and be a dominant over competition with other species. One of the most important activities in nursery which has great effect on seedling quality is thinning. This research was conducted in North of Iran, Mazandaran province, nursery No.1 of Nekachoob company (chalmardy Nursery) to evaluate effects of thinning on quality and quantity of seedling characteristics of Acer insigne and Fraxinus excelsior in different thinning spaces (5, 10, 15, 20 cm and control) using CRB design. The results showed that thinning had significantly effect on leaf dry weight, stem dry weight, root dry weight, biomass. Thinning 20 cm treatment had the greatest impact on the examined factors in both species that increased with increasing distance in thinning. According to the results, the best space for Acer insigne was 15 cm thinning treatment and 20 cm for Fraxinus excelsior. The results of this study could be used for nursery.

    Keywords: Acer insigne, Fraxinus excelsior, Nursery, Quality of seedling, Thinning
  • Leila Zakipour, Reza Basiri, Vahid Etemad, Godratollah Ghasempour, Fereshte Agvan * Pages 39-49

    Conocarpus with the scientific name Conocarpus erectus L. is an ornamental shrub that in this study the effect of the treatments: the cuttings type (Hardwood, Semi-hardwood and Herbaceous), cutting time (March 11, April 9) and Naphthalene Acetic Acid (with/without hormone) on survival and growth cuttings of Conocarpus erectus L. were studied. This study by using a factorial design based on completely randomized design with 4 replication and 30 cuttings per treatment in Behbahan municipality’s greenhouse was conducted. The results showed that cuttings planted in April 9 had the highest of vegetative traits such as: shoot wet and dry weight, root length, shoot length and number of leaf but survival percent and root diameter has the highest in cuttings planted in March 11. Hardwood cuttings had the highest number of leaf, shoot length, root length, shoot wet and dry weight. Soft wood cuttings had the highest survival percent and number of roots. Hormone-free cuttings had the highest survival percent, shoot length, shoot dry weight. The best result was observed in softwood cuttings without hormone that planted in March 11.

    Keywords: Asexual reproduction, Behbahan, Cutting time, Naphthalene Acetic Acid, Softwood cuttings
  • Sohrab Alvaninejad *, Vali Ebadianinejad Pages 51-62

    In reforestation programs knowledge of seed morphological and germination characteristics of tree species is necessary. This paper aims to investigate the effects of seed source altitude of Fraxinus rotundifolia subsp. Rotundifolia on morphological properties, viability and germination traits of it seeds. Thus, the seeds of three natural habitats in Boyer-Ahmad were collected and then, cultivated in a completely randomized design with three replications. Results indicated that the effects of altitude of seed source on the morphological traits, viability and germination traits were meaningful. In Sepidar, Vezg and Mahparviz habitats, the one thousand grain weight of ash seeds were given as 66.9, 59.4 and 59.1 g respectively. Viability of ash seeds in three mentioned habitats was estimated as 95, 90 and 82.3%. The most and least seed germination amounts given as 50.8 and 31.6% were related to Sepidar and Mahparviz seed origins, respectively. Correlation results have demonstrated that the altitude of seed source has a negative relationship with more morphological traits, viability, and emergence percent, whereas it is of a positive and meaningful relationship with mean of time emergence. Generally, research findings put emphasis on the necessity of considering the altitude of seed source and some traits including one thousand grain weight and viability in the forestation programs.

    Keywords: Boyerahmad, Fraxinus rotundifolia subsp. rotundifolia, seed emergence, viability
  • Sanaz Pourali, Masuod Aliha, Khosro Sagheb-Talebi *, Maryam Dadgar Pages 63-76

    In this study two species of Cupressus arizonica and Cedrus deodara were planted in 2001 with spacing of 3x3m in the cold and montane steppes of Roudehen region, located in 40 km of east of Tehran. The elevation of the area is 1900 m.a.s.l. on south-west aspect and moderate slopes with 10 to 30% inclination on alkaline soils with sandy texture and hard pan in lower layers. Randomized-systematic sampling was done in circular 1000 m2 plots with a network of 100 × 100 m. Quantitative and qualitative characteristics of all trees in the sample plots were studied. Results indicate that diameter at breast height of Cypress trees varied between 2 and 18 cm while that of Cedar trees varied between 3 and 12cm. Height of Cypress trees were measured between 1.5 and 9 m, whereas that of Cedar trees were between 1.5 and 5.6 m. The differences of mean diameter and height of Cypress trees within different plots were statistically significant. The survival rate of trees was calculated 74% for Cedar trees and 76% to 99% for Cypress trees in different plots. Most of the trees were vital and had single stem, straight trunk with symmetric crown. Frequency of semi-vital individuals among Cedar trees was higher. Adaptation and survival of trees are more important than wood production in plantations of dry and semi-dry steppic regions.

    Keywords: Cedrus deodara, Cupressus arizonica, Dry, semi-dry, growth, Survival
  • Azade Deljooei*, Ehsan Abdi, Mojgan Hasanvand, Seyed Mohammad Moein Sadeghi, Soqra Kaybondori Pages 77-89

    This study aims to determine zone effect of secondary forest roads on flora, life form and chorology of beech-hornbeam stand in Kheyroud forest of Nowshahr. 36 transects with the length of 100 m (number of 18 transects on each of up and down slope) from road edge in to the forest interior were selected, also number of eight plots with the size of 1×2 m at the distances of zero (road edge), five, 10, 15, 20, 30, 45 and 100 m were established. Edge effect of roads on the frequency of the plants was appeared up to five meter because after this interval, Fagaceae and Betulacese families were dominant and Rosaceae, Cyperiaceae, Aceraceae and Poaceae were as a light tolerant family so the presence of them decreased. Edge effect of roads were apparent up to five meter, because after this distance Chamaephytes did not exist and life form of the study site changed from Phanerophytes to Hemicryptophytes. Roads of the study site had an effect on chorology up to five meter. After this distance semi cosmopolitan and cosmopolitan decreased and percentage of Pluriregional and Europe-Siberian increased.

    Keywords: Beech-hornbeam type, Kheyroud forest, Road ecology, Transect