فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جهانگیر جهانگیری، نسرین محمدی صفحات 9-30
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط بر شجاعت اجتماعی انجام گرفته است. در این مطالعه از نظریه ی لاتانه و دارلی در کنار نظریه دورکیم به عنوان چهارچوب نظری استفاده شده است. در این تحقیق از روش پیمایش و ابراز پرسشنامه در میان یک نمونه ی 400 نفری از دانشجویان دانشگاه شیراز که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند، استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که شجاعت اجتماعی 40/2 درصد از دانشجویان در سطح متوسط رو به پایین، 27 درصد متوسط رو به بالا، 17/8 پایین بوده و تنها 12/5 درصد از دانشجویان، شجاعت اجتماعی بالایی داشته اند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان داد؛ متغیرهای بیگانگی سیاسی، گروه های ارادی مذهبی- سیاسی، رسانه های جمعی داخلی و گروه های ارادی اجتماعی، 18 درصد از تغییرات شجاعت اجتماعی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: شجاعت اجتماعی، لاتانه و دارلی، دانشجویان، دانشگاه شیراز
  • هابیل حیدرخانی، منصور حقیقتیان، نوذر قنبری، شیما پرندین صفحات 31-57
    سلامت اجتماعی که اساسی ترین جزء رفاه اجتماعی به شمار می رود، بیش از مداخلات پزشکی، به عوامل اجتماعی و اقتصادی وابسته بوده و یکی از مفاهیم محوری توسعه پایدار است. سلامت مقوله ای است که نقش آن در ارتقاء شاخص های توسعه ی انسانی انکارناپذیر است.
    با توجه به اهمیت بحث از سلامت اجتماعی، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی می باشد که آیا بین ابعاد مختلف حمایت اجتماعی و سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار ارتباط وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش حاضر زنان سرپرست خانوار روستاهای شهر کرمانشاه می باشد که تعداد 300 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین حمایت عاطفی (34/0) ، حمایت ابزاری (30/0) ، حمایت اطلاعاتی (23/0) ، حمایت ارزیابانه (17/0) و درآمد (27/0) با میزان سلامت اجتماعی زنان ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. اما بین متغیر سن و سلامت اجتماعی ارتباط معناداری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیونی نیز نشان می دهد که 20 درصد از کل تغییرات میزان سلامت اجتماعی در بین زنان سرپرست خانوار وابسته به 4 بعد حمایت اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، روستاهای استان کرمانشاه
  • محمد محمودی، وحید غفاری صفحات 59-78
    فرهنگ سازمانی از طریق مجموعه ای از ارزش ها و تلفیق دیدگاه ها جهت منطقی برخورد اعضای سازمان، مسئولیت اجتماعی شرکت ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد و همچنین بر عملکرد شرکتها نیز تاثیرگذار خواهد بود. لذا هدف اصلی پژوهش حاضر این است که بتوان در راستای رسیدن به سودآوری، بعد دیگری از عملکرد واحدهای اقتصادی را بررسی کند. این بعد می تواند شامل مسئولیت شرکت در قبال محیط زیست، محیط کار، جامعه و کشور و بازار و سرمایه باشد. بنابراین به بررسی ارتباط بین فرهنگ سازمانی، دوره تصدی مدیریت و عملکرد مالی شرکت ها بر حسابداری مسئولیت اجتماعی شرکت ها پرداختیم. پژوهش حاضر با استفاده از ابزار پرسشنامه در مقیاس لیکرت بین 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های مالی 1390 الی 1392 اطلاعات مربوط به موضوع تحقیق جمع آوری شده است. آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین فرهنگ سازمانی، دوره تصدی مدیریت و عملکرد مالی شرکت ها در محیط زیست، محیط کار، جامعه و کشور و بازار سرمایه نسبت به مسئولیت اجتماعی شرکت ها ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد و تمامی فرضیه ها در سطح اطمینان 95 درصد مورد تائید قرار گرفته اند. لذا پیشنهاد میشود سازمانها در جهت رشد و بهبود عملکرد مالی مقوله فرهنگ سازمانی، تصدی مدیران و مسئولیت اجتماعی را بعنوان ابزارهای موثر بپذیرند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، دوره تصدی مدیریت، عملکرد مالی، مسئولیت اجتماعی
  • شهرام ملانیا جلودار، سیف الله فرزانه، سیده مقدسه همایونی بایی صفحات 79-107
    زنان نیمی از جمعیت فعال هر کشور را تشکیل می دهند. این نیمه جمعیتی نه تنها موضوع هر نوع توسعه ای هستند بلکه اهرم موثری در پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی می باشند. اهداف: هدف مطالعه بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت اجتماعی زنان در تعاونی های تولیدی استان مازندران در سال 1390 می باشد.
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی است، مطالعه بصورت پیمایشی و چارچوب نظریه این پژوهش نظریه کنش اجتماعی پارسونز می باشد. جامعه آماری تحقیق را 1472 نفر از زنان عضو تعاونی های تولیدی تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران 305 نفر به عنوان نمونه مشخص و با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مطالعه شدند.
    بررسی ها نشان می دهد که بین فعال گرایی زنان با مشارکت اجتماعی آنان رابطه معناداری وجود ندارد، ولی بین عام گرایی، خرد گرایی، ارزیابی فایده های مشارکت، اعتماد اجتماعی، امید به آینده، تاهل و تحصیلات زنان با مشارکت اجتماعی آنان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی زنان، اعتماد اجتماعی، تعاونی، تعاونی های تولیدی
  • محمد تقی سبزه ای، همایون مرادخانی، مریم مجرد صفحات 109-132
    هدف اصلی مقاله حاضر شناخت و ارزیابی جایگاه زنان درسیاست ها و برنامه ریزی های فرهنگی برنامه های اول تا پنجم توسعه ی جمهوری اسلامی ایران است. اهداف دیگر مقاله عبارتند از: ارزیابی میزان موفقیت برنامه ها و سیاست گذاری های فرهنگی در برنامه های توسعه و شناخت الگوی سیاست گذاری و برنامه ریزی فرهنگی جمهوری اسلامی در باره ی زنان.
    روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است و شیوه ی جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مبتنی بر اسناد و مدارک است. واحد تحلیل، برنامه های اول تا پنجم توسعه ی جمهوری اسلامی ایران در فاصله زمانی 94- 1368 است. داده های این مقاله از منابع دست اول و دوم گردآوری شده اند. منابع دست اول شامل گزارش های رسمی دولتی، به ویژه گزارش های سازمان مدیریت و برنامه ریزی، مرکزآمار ایران، مرکز امور مشارکت زنان، سازمان برنامه وبودجه، قوانین برنامه های توسعه ی جمهوری اسلامی وسیاست های ستاد انقلاب فرهنگی و منابع دست دوم شامل کتاب ها و مجلات هستند.
    کلیدواژگان: زنان، سیاست های فرهنگی، برنامه های توسعه، سیاست گذاری فرهنگی، برنامه ریزی فرهنگی
  • آلاله قائمی صفحات 133-157
    بررسی ها نشان می دهد که بیشتر معضلات موجود در بخش آب حاصل استفاده از روش های توسعه ناپایدار ناشی از فقدان آگاهی و آموزش عمومی است. امروزه محققین دریافته اند که سیستم های اجتماعی و سازوکارهایی که بر چرخه آب تاثیر دارند، فراتر از مدیریت آب بوده و موضوع بحران آب باید در چارچوب نهادها و سیستم های اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد که به این سیستم ها، حکمرانی آب اطلاق می گردد. هدف از این تحقیق تعیین معیارها و شاخص های حکمرانی پایدار و تدوین برنامه آموزشی مناسب جهت تحقق این امر می باشد. ابزار سنجش، پرسشنامه و روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی بوده، روایی شاخص ها با استفاده از نظرات اساتید و متخصصان مربوطه اعتبارسنجی و پایایی شاخص ها با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ، 0. 869 محاسبه گردید. تمامی معیارها و شاخص ها در فضای فازی و با بکارگیری نرم افزار مربوطه، رتبه بندی گردیدند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که معیار مشارکت مردمی نسبت به سایر معیارهای حکمرانی پایدار و شاخص های مربوط به آموزش نیز نسبت به سایر شاخص ها دارای امتیاز بیشتری می باشند. از آنجایی که تحقق حکمرانی پایدار با افزایش آگاهی مردم نسبت به اهمیت دادن مسائل محیط زیست میسر می باشد، در این تحقیق الگوی آموزشی مناسب برای افزایش مشارکت مردمی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: الگو، آموزش محیط زیست، حکمرانی پایدار، منابع آب، مشارکت مردمی
  • مونا اسالم نژاد، بهجت یزدخواستی، حسن چاوشیان، حمید عباداللهی صفحات 159-186
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر خاستگاه اجتماعی دانش آموزان بر دو جنبه مهم از رفتار مرتبط با سلامت یعنی تغذیه و ورزش انجام گرفته است. نمونه گیری به شیوه خوشه ای و در دو مدرسه پسرانه و دخترانه استعدادهای درخشان و چهار مدرسه دولتی شهر رشت انجام گرفت. حجم نمونه برای مدارس استعدادهای درخشان 101 و برای مدارس دولتی 118 نفر بوده و 54 نفر از والدین گروه نخست و 74 نفر از والدین گروه دوم نیز مورد مطالعه قرار گرفتند. برای اطمینان بیشتر از صحت داده ها، از روش مثلث بندی همگرا استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان، عمدتا ریشه در طبقه خرده بورژوازی و پاره طبقه دارای سرمایه فرهنگی بالا هستند که در غذا، بیش از هر چیز به فرم، نحوه ارائه و سالم بودن آن، برای مثال همراه آن دسر سرو شود، کالری بالایی نداشته باشد یا سبزیجات داشته باشد و در ورزش، به خاص بودگی یا تاثیری که بر جسم و جان افراد می گذارد توجه می کنند. در مقابل، دانش آموزان مدارس دولتی، خاستگاهی کارگری داشته و از ذائقه ضرورت پسند تبعیت می کنند. برای ایشان مهم ترین ویژگی ها در غذا، آن هایی هستند که به انرژی آن مربوط می شوند.
    کلیدواژگان: فضای اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، ذائقه خوراک، ذائقه ورزش
  • یزدان کریمی منجرمویی، مهناز فرهمند صفحات 187-203
    وندالیسم از جمله کجروی های جامعه جدید است که ناشی از تغییرات سریع اجتماعی، رشد آنومی و تمایلات روزافزون انسان و ناکامی وی در رسیدن به این تمایلات است. وندالیسم از نظر جامعه شناختی به مفهوم داشتن نوعی روحیه بیمارگونه به کار رفته است که بیان کننده تخریب اموال و تاسیسات عمومی می باشد20-15 سال شهر لردگان است که 360 نفر به عنوان نمونه با توجه به جدول حجم نمونه مورگانتعیین و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد (جواهرچیان، پایان نامه کارشناسی ارشد جامعه شناسی: 1392) استفاده شد. داده های پژوهش با بهره گیری از آمارتوصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که بین متغیرهای میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی، رابطه با افراد بزهکار و ازخود بیگانگی ارتباط معنی دار و مثبتی با متغیر وابسته وجود دارد اما بین متغیر پیوند اجتماعی با متغیر وابسته وندالیسم ارتباط معنی دار و معکوسی وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که در مجموع متغیرهای مستقل 6/21 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: بزهکاری، وندالیسم، پیوند اجتماعی، جوانان
|
  • Jahangir Jhangiri, Nasrin Mohammadi Pages 9-30
    This study was conducted to evaluate the factors related to social courage. In the current study Durkheim’s and Latane and Darley's theory had been used as the theoretical framework. The method used in this research was of a survey and questionnairs as a tool for data collection among a sample of 400 people of university students that choosed by stratified sampling method. The results showed that the social courage of % 40.2 of student was moderate to low,% 27 moderate to high, %17.8 low and only %12.5 had high social courage. Also, the results of regression analysis using stepwise method showed that the Political alienation, Religious – political voluntary groups, internal mass media and voluntary groups explain %18 of social courage changes.
    Keywords: Social Courage, Lataneh, Drly, students, Shiraz University
  • Dr Hail Heidarkhani, Dr Mansour Haghighatian, Dr Nowzar Ghanbari Pages 31-57
    Social health is the most basic component of social welfare, more than medical interventions, linked to socio-economic factors and one of the central concepts of sustainable development. Health is an issue of its role in promoting human development index is undeniable.
    Given the importance of the public health research using field survey and questionnaire techniques to answer the main question is whether the different dimensions of social protection and social health of women heads of households there? The study sample villages in Kermanshah are female-headed households, 300 of them as the sample is examined.
    The results indicate that the emotional support (0/34), tool support (0/30), data protection (0/23), evaluative support (0/17) and income (0/27) with social health there is a significant positive relationship and direct women. But there was no significant correlation between age and health. Regression analysis shows that 20% of the variation in social health among female-headed households are dependent on the four dimensions of social protection.
    Keywords: social health, social protection, women heads of households, villages Kermanshah province
  • Dr Mohammad Mahmoodi, Vahid Ghafari Pages 59-78
    Mostly present study is to examine another dimension of accounting concerning the fields other than financial ones in line with achieving main goal of the companies namely profit the dimension may include company responsibility in relation to environment , work place , community , market , capital and country . So we examined the relation between , organizational culture , management tenure and financial performance of the companies in the companie's social responsibility accounting . This study was done by questionnaire according to Likert scale among 120 companies listed in Tehran stock exchange in financial years : 2010 – 2012 . The test concerning the study hypotheses indicated that there is a positive and significant relation between organizational culture, management tenure and financial performance of the companies in environment , work place , community , market , capital and country in proportion to the companie's social responsibility and all the hypotheses were confirmed in the confidence rate of 95 percent.
    Keywords: organizational culture, management tenure, financial performance, social responsibility
  • Shahram Mollania Jelodar, Seifollah Farzaneh, Seyedeh Moghadaseh Homayoni Baei Pages 79-107
    Introduction
    Women are half of active population in every country. This half of population is not only objecting of any development but also is the effective leverage in advance of economic development goals.
    Goals: The goal of this research is to study of factors effecting on level of women social participation in Mazandaran province cooperative production in year of 1390.
    Research
    Method
    This research is study descriptive- analytical from cross- sectional. The study is survey and the theoretical framework of this research is Parson's theory of social action. The research population is 1472 people from women who are selected and studied based on Cochran formula that the samples of the population are 305 and the members of the population are selected by simple random sampling.
    Findings: T he survey shows that there isnt any meaningful relationship between women's activism and their social participation, but there is meaningful relationship among generality, rationalization, evaluation of the benefits of participation, social trust , hope for the future, married and women's education with their social participation.
    Results
    Results of findings of regression model shows that variables as education, social trust, hope for the future, generality have the highest effective on women's social participation in turn. The 8th independent variables can explain 0.42 percent of changes related to the dependent variable.
    Keywords: Women's social participation, Social trust, cooperation, cooperative production
  • Pages 109-132
    The main objective of this paper is to identify and evaluate women’s status in cultural policies and planning of the first to fifth development plan of the Islamic Republic of Iran. Two other objectives of the study are as follows: to evaluate the success of cultural plans and policies in development plans and to recognize the pattern of cultural policy and planning of the Islamic Republic about women.
    The method of study is descriptive analytical method and data collection method is library-based. The unit of analysis is the first to fifth development plans of the Islamic Republic of Iran between 1989 and 2015. Data for this study were collected from primary and secondary sources. Primary sources include official government reports, especially the reports of the Management and Planning Organization, the Statistical Centre of Iran, Center for Women’s Participation, Plan and Budget Organization, the laws of development plans of the Islamic Republic and staff policies of the Cultural Revolution; and secondary sources include books and magazines.
    Keywords: Women, Cultural planning, Cultural policies, Cultural policy, Development programs
  • Alaleh Ghaemi, Maryam Larijani, Seyed Mohammad Shobeiri, Mohammad Reza Sarmadi Pages 133-157
    Studies have shown that most of the existing problems in the water sector are the outcomes of unsustainable methods of development caused by unawareness and lack of public training. Researchers have found that the social systems and mechanisms affecting water cycle are beyond the scope of water management and that the issue of water crisis must be addressed in the frame of social entities and systems, which are known as the water governance. The objective of this study is to identify the criteria and indicators of sustainable governance and to prepare an appropriate training program towards its realization. The tool for evaluation was a questionnaire and the research methodology was of descriptive survey. The validity of the indicators was established by taking into account the views and comments of relevant scholars and experts, and the reliability of the indicators was calculated as 0.869 using the Cronbach’s alpha formula. All criteria and indicators were graded in the fuzzy environment using the relevant software. The results show the criterion of public participation to be more sustainable than other governance criteria, while the indicators of training scored higher than others. Since the realization of sustainable governance becomes facilitated by increasing public awareness about the importance of environmental issues, the research proposes an appropriate training model to increase public participation.
    Keywords: Model, environmental training, sustainable governance, water resources, public ýparticipation
  • Mona Asalemnejad, Dr Behjat Yazdkhasti Pages 159-186
    This study aimed to investigate the impact of social background of students on two important aspects of behaviors related to health that are feeding and sport. The sample is gathered among gifted and ordinary students of Rasht city. There were 2 schools for gifted students that belong to boys and girls and also for ordinary students. After all, sample volume reached at 101 gifted and 118 ordinary students. For achieving more accurate and deeper data, 54 parents of first group and 74 of second were included. For making sure of maximum accuracy of findings, associative triangulation was used. The results show that gifted students are rooted in petit-bourgeois class and the subclass which owns high cultural capital. These people, in food, pay attention in Form, Presentation and healthiness and in sports look for being unique, and the effects which it has on the soul and body. In contrast, ordinary students who go to public schools have origins in worker class and follow the taste of necessity. For them, the most important features in foods are those who relate to energy and in sports, those who need high power and few requirements are in high priority.
    Keywords: Social Space, Economic Capital, Cultural Capital, Food Taste, Sport Taste
  • Yazdan Karimi Monjarmoei, Mahnaz Farahmand Pages 187-203
    Vandalism is one of deviations of the modern society caused by rapid social changes, the growth of anomie, growing desires of humans, and their frustration at failing to satisfy such desires. Sociologically, vandalism is defined as the malicious behavior involving deliberate destruction of, or damage to, public or private property. This survey aimed to study the social factors affecting vandalism. The statistical population consisted of youth aged 15-20 in Lordegan, Iran. A total of 360 were enrolled as the sample using the Morgan table. Multistage cluster sampling was employed. Data were collected using the (Javaher Chian, Master thesis in sociology, 2013) Standard Questionnaire. Data were then analyzed using the descriptive statistics, Pearson correlation, and multiple regression method. Findings showed that use of mass media, association with offenders, and alienation had a positive, significant relationship with the dependent variable. Social bond, however, had an inverse, significant relationship with the dependent variable. The results of multiple regression method showed that, in total, independent variables explained 21.6% of dependent variable variance.
    Keywords: Crime, Vandalism, Social Bond, Youth