فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1396)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهناز رنجکش، فریبا فتحی آذر، فاطمه قطره سامانی*، محمدکاظم طرزمنی، ابراهیم ولی خانی صفحات 7-19
    مقدمه

    نسج متراکم پستان به عنوان محدودیتی برای میزان حساسیت ماموگرافی محسوب می‏شود. این مطالعه به بررسی نقش سونوگرافی تکمیلی پستان جهت غربالگری در زنان با پستان متراکم در ماموگرافی می‏پردازد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی، در بازه زمانی یک‏ساله از دی ماه 94 تا پایان آذرماه 95 در بیمارستان الزهرا در تبریز انجام گرفت. در این مطالعه تمامی خانم‏های بدون علامت جهت غربالگری به این بیمارستان مراجعه کرده بودند ابتدا تحت ماموگرافی قرار گرفتند و از بین آنها کسانی که طبق طبقه‏بندی ACR III and IV بودند، تحت سونوگرافی قرار گرفتند. ارزیابی یافته های ماموگرافی و سونوگرافی بر اساس سیستم نمره‏دهی، به نام BI-RADS (Breast imaging-reporting and data system) انجام گرفت و نتایج ماموگرافی و سونوگرافی با یکدیگر مقایسه گردیدند.
    یافته ها: در این مطالعه 330 خانم با میانگین سنی 6/47 سال وارد مطالعه شدند. با توجه به گزارش ماموگرافی، 65 ، 161 نفر، 102 و دو نفر به ترتیب در BIRADS CATEGORY صفر، 1، 2 و 4 قرار گرفتند. نتایج سونوگرافی در BIRADS CATEGORY 1،2 مشابه با ماموگرافی بود. از 65 موردی که در BIRADS CATEGORY 0 قرار گرفتند، 10 مورد مشکوک به بدخیمی شناخته شدند. نتایج نهایی بیوپسی نشان داد که 30% از 10 مورد توده بدخیم هستند.
    نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می‏دهد که در زنان با نسج متراکم پستان، سونوگرافی تکمیلی در تشخیص زودرس ضایعاتی که در BIRADS CATEGORY 0 ماموگرافی قرار می‏‏گیرند، می‏تواند مفید باشد. هرچند، انجام مطالعه‏ای در مقیاس وسیع‏تر، برای ارزیابی نقش سونوگرافی در پروگنوز طولانی مدت سرطان پستان لازم است.

    کلیدواژگان: غربالگری، سرطان پستان، ماموگرافی، سونوگرافی، ACR III، IV، پستان دنس، BIRADS
  • آیه شیخ علیان، کریم آتشگر، مینا تجویدی، زهرا حسینی صفحات 20-28
    مقدمه
    گزارشات منتشر شده نشان می‏دهد که فقط رابطه بین یک یا چند عامل پیش‏آگهی در مبتلایان به سرطان پستان مورد توجه محققان قرار گرفته است. به‏عبارت دیگر تحقیقی که نشان‏دهنده ارتباط بین کلیه عوامل پیش‏آگهی دهنده در زنان مبتلا به سرطان پستان باشد در ادبیات گزارش نشده است. وجود تحلیل ارتباط بین عوامل پیش‏آگهی در زنان مبتلا به سرطان پستان می‏تواند فرآیند درمان بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. این مقاله در یک تحقیق جامع، به بررسی و تحلیل ارتباط بین کلیه عوامل پیش‏آگهی سرطان پستان در زنان می‏پردازد.
    روش بررسی
    در این مقاله توصیفی تحلیلی از داده های تحقیق شیخ علیان و همکاران (1) استفاده شده است. در این تحقیق تعداد 1822 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان، که در سال‏های 1395-1386 در سه بیمارستان شهر تهران تحت درمان قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفت. و از برگه پاتولوژی، هیستوپاتولوژی و تصویربرداری مغناطیسی، برای تکمیل اطلاعات استفاده شد. در این تحقیق از نرم‏افزار آماری SPSS برای انجام تحلیل‏های آماری استفاده شده است.
    یافته ها: در این تحقیق جامع ارتباط میان متغیرها دو به دو بررسی شده است که نشان می‏دهد بین کدام‏یک از عوامل پیش‏آگهی سرطان پستان ارتباط وجود دارد. به‏طوری که؛
    الف) بین سن و 1) پیش‏آگهی های نوع پاتولوژی، 2) درگیری غدد لنفاوی، 3) تعداد غدد لنفاوی درگیر، و 4) نوع جراحی
    ب) بین نوع پاتولوژی، شیمی‏درمانی و پیش‏آگهی های 1) درگیری غدد لنفاوی، 2) تعداد غدد لنفاوی درگیر، 3) نوع جراحی و 4) نوع پاتولوژی
    ج) بین وضعیت رسپتوری و پیش‏آگهی های 1) درجه بدخیمی، 2) اندازه تومور، 3) مرحله بیماری، 4) نوع جراحی و 4) متاستاز
    د) بین درگیری غدد لنفاوی، تعداد غدد لنفاوی درگیر، شیمی‏درمانی و پیش‏آگهی های 1) درجه بدخیمی، 2) اندازه تومور، 3) مرحله بیماری، 4) نوع جراحی و 5) متاستاز
    ه) بین درجه بدخیمی و پیش‏آگهی های 1) اندازه تومور، 2) مرحله بیماری، 3) نوع جراحی و 4) متاستاز
    ز) بین اندازه تومور، شیمی‏درمانی و پیش‏آگهی های مرحله بیماری، نوع جراحی و متاستاز
    ط) بین مرحله بیماری، شیمی‏درمانی و پیش‏آگهی های 1) نوع جراحی و 2) متاستاز
    ظ) بین نوع جراحی، شیمی‏درمانی، و پیش‏آگهی متاستاز
    ارتباط معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری: بین تعداد 4/50% از پیش ‏آگهی ‏های سرطان پستان ارتباط وجود دارد، و در عین حال بین 6/49% از آنها ارتباطی شناسایی نشده است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل پیش آگهی، اسپیرمن
  • الهام معماری، مهشید قاسمی، عطیه کبودوند، سودابه محمدیان، علیرضا میرخشتی* صفحات 29-38
    مقدمه
    لیدوکائین وریدی دارای نقش ضد التهابی و نیز خواص ضد درد بوده و می‏تواند منجر به کاهش نیاز به مخدر حین و بعد از جراحی شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر انفوزیون وریدی لیدوکائین حین بیهوشی عمومی بر میزان فاکتورهای التهابی بر اساس نمره بندی پروگنوستیک گلاسکو در بیماران کاندید جراحی سرطان پستان صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده می باشد. 63 بیمار مبتلا به سرطان پستان کاندید جراحی الکتیو ماستکتومی در این مطالعه وارد شدند. بیماران بر اساس جدول اعداد تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. بعد از تعبیه بیهوشی به طور مشابه و برای همه بیماران با میدازولام mg/kg 02/0، فنتانیل μg/kg 4-2، پروپوفول mg/kg 2- 1 و آتراکوریوم mg/kg 5/0 صورت گرفت. در گروه اول لیدوکائین (mg/kg/hr 5/1) وریدی و در گروه دوم نرمال سالین با حجم برابر به صورت انفوزیون وریدی تزریق شد. معیار پروگنوستیک گلاسکو قبل از جراحی و همچنین 6، 24، 48 ساعت و 14 روز بعد از جراحی محاسبه گردید. داده های مورد نظر از طریق یک چک لیست گردآوری شدند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد. برای مقایسه متغیرهای کیفی از آزمون دقیق فیشر و برای مقایسه میانگین داده های کمی از آزمون تی-مستقل استفاده شد. همچنین برای مقایسه مقادیر پروتئین واکنشگر C، آلبومین و نمره معیار پروگنوستیک گلاسکو بین دو گروه از آنالیز رگرسیون مدل‏های آمیخته تعمیم یافته استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها: در مجموع 63 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان با میانگین سنی 32/9 ± 25/49 سال وارد مطالعه شدند. از این بین 28 نفر در گروه لیدوکائین و 35 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. میانگین سنی گروه لیدوکائین 26/9 ± 61/48 سال و میانگین سنی گروه کنترل 38/9 ± 89/49 سال بود (591/0=p). از نظر وسعت انسیزیون (000/1=p) و مدت زمان انجام جراحی (752/0=p) تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. با استفاده از آنالیز رگرسیون مدل‏های آمیخته و پس از تطبیق اثر مقدار پایه متغیرها تفاوت معناداری بین دوگروه از نظر مقدار معیار پروگنوستیک گلاسکو در طول دوره بررسی مشاهده نشد (122/0=p).
    نتیجه گیری: بر اساس یافته های حاصل از مطالعه حاضر، انفوزیون وریدی لیدوکائین حین بیهوشی عمومی بر میزان فاکتورهای التهابی بر اساس نمره بندی پروگنوستیک گلاسکو در بیماران کاندید جراحی سرطان پستان، تاثیر معنی‏داری نداشت.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، بیهوشی عمومی، لیدوکائین، پیش آگهی
  • سارا قاسم زاده برکی*، نوشیروان خضری مقدم صفحات 39-47
    مقدمه
    بررسی کیفیت زندگی به عنوان یک موضوع مهم در مطالعات بیماری های مزمن، به خصوص سرطان، مطرح است. تمامی مجموعه علایم جسمانی و روانی سرطان، کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، در کنار درمان های پزشکی استفاده از درمان های روان شناختی برای بیماران مبتلا به درد و ناراحتی عاطفی ناشی از سرطان، می تواند منجر به ایجاد احساس آرامش در بیماران شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه خود متمایز سازی و هیجان های شرم و گناه با کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که 200 زن مبتلا به سرطان پستان به صورت در دسترس در آن شرکت داشتند. ابزارهای مورد استفاده جهت جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه خود متمایز سازی (DSI-SF-20)، هیجان های خودآگاه (GAPS-16) و کیفیت زندگی (SF-12) بودند. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون و به وسیله نسخه 20 نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران برابر با 64/3±10/42 به دست آمد. یافته ها بیانگر رابطه مثبت و معنی دار خودمتمایز سازی و عملکرد جسمانی و روانی در مقیاس کیفیت زندگی بود. همچنین هیجان های شرم و گناه رابطه منفی و معنی داری با عملکرد جسمانی و روانی در مقیاس کیفیت زندگی داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که این دو متغیر 28% از واریانس بعد جسمانی و 41% از واریانس بعد روانی کیفیت زندگی را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه می تواند نظر روان شناسان و متخصصین مرتبط را به این امر معطوف کند که کمک به بیماران مبتلا به سرطان پستان در جهت افزایش توانایی خودمتمایز سازی و کاهش هیجان های شرم و گناه، می تواند کیفیت زندگی این بیماران را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: خودمتمایز سازی، هیجان های خودآگاه، هیجان شرم، هیجان گناه، کیفیت زندگی، سرطان پستان، فرایندهای عاطفی، فرایندهای عقلانی
  • محبوبه اکبری، فرح لطفی کاشانی، شهرام وزیری* صفحات 48-60
    مقدمه
    ابتلا به سرطان پستان و درمان هایی که برای این زنان صورت می‏گیرد، بر عملکرد و صمیمیت جنسی تاثیر می گذارد. تعاملات جنسی ناموفق از جمله عواملی هستند که به تخریب عزت نفس جنسی منجر می شوند لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان‏درمانی چهار عاملی (رابطه درمانی، امید و انتظار درمان، آگاهی افزایی و نظم بخشی رفتار) بر ارتقا عزت نفس جنسی و پنج مولفه آن (مهارت و تجربه، جذابیت، کنترل، قضاوت اخلاقی و انطباق پذیری) در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 5/2 ماهه بود. جامعه آماری، زنان متاهل مبتلا به سرطان پستان بودند که در سال 1393 به بیمارستان شهدای تجریش مراجعه داشتند. از این میان30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند ابزار پژوهش پرسشنامه عزت نفس جنسی زنان زینا و اسچوارز (1996) بود که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در دو گروه اجرا شد. برنامه روان‏درمانی چهار عاملی طی 10 جلسه هفتگی90 دقیقه ای در گروه آزمایش برگزار گردید و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    روان درمانی چهار عاملی، عزت نفس جنسی زنان و مولفه های کنترل و قضاوت اخلاقی را افزایش داده و این اثربخشی تا پیگیری 5/2 ماهه در رابطه با مولفه های کنترل و قضاوت اخلاقی پایدار بوده است.
    نتیجه گیری: روان درمانی چهار عاملی، بر افزایش عزت نفس جنسی و دو مولفه کنترل و قضاوت اخلاقی آن در زنان مبتلا به سرطان پستان موثر است.
    کلیدواژگان: روان درمانی چهار عاملی، عزت نفس جنسی، سرطان پستان
  • هنگامه شیروانی، فاطمه الحانی*، علی منتظری صفحات 61-72
    مقدمه
    سرطان پستان شایع‏ترین سرطان در بین زنان است. سرطان و درمانهای آن از جمله شیمیدرمانی علایم و عوارض جانبی وسیعی بوجود می‏آورد و کیفیت زندگی بیمار و خانواده را تحتالشعاع قرار میدهد. لذا آنها نیاز به دانش، درک و توانمندی بیشتری نسبت به عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگیشان دارند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای الگوی توانمند سازی خانواده- محور بر مقیاس‏های عملکردی کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش مطالعه‏ای نیمه تجربی از نوع کاربردی است که با انتخاب 70 زن مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی در دو گروه مداخله و کنترل از طریق نمونه‏گیری مبتنی بر هدف انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، اطلاعات مربوط به بیماری و درمان و کیفیت زندگی می‏باشد (QLQ-C30، QLQ-Br23). الگو در گروه مداخله اجرا و پس آزمون یک ماه بعد از اتمام مداخله انجام شد.
    یافته ها: این الگو سبب ارتقای مقیاس‏های عملکردی عمومی (جسمانی، نقش، ذهنی، احساسی و اجتماعی) در گروه مداخله شد(P<0.05) . در مقیاس‏های عملکردی اختصاصی در دو گروه بعد از مداخله در ابعاد تصویر بدنی، عملکرد جنسی و لذت جنسی تفاوت معنی‏داری دیده نشد (P>0.05) ولی در بعد نگرش به آینده در گروه مداخله بهبود حاصل شد.
    نتیجه گیری: اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور در ارتقا مقیاس‏های عملکردی (به غیر از ابعاد تصویر بدنی، عملکرد جنسی و لذت جنسی) کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، الگوی توانمندسازی خانواده محور، سرطان پستان، شیمی درمانی، زنان
|
  • Mahnaz Ranjkesh, Fariba Fathi Azar, Fatemeh Ghatreh Samani, Mohammad Kazem Tarzamni, Ebrahim Vali Khani Pages 7-19
    Introduction

    Dense breasts are considered as limitation for the sensitivity of mammography. This study evaluates the role of adjunctive breast ultrasound screening in women with dense mammograms.

    Methods

    A cross-sectional study was performed in Tabriz AL Zahra hospital during a year (1394-1395). Asymptomatic women who referred for screening which shows dense breasts (ACR III OR IV) underwent ultrasonography screening for breast cancer. Mammography and sonography assessment were performed and categorized based on as BIRADS CATEGORY system. The final results of mammography BIRADS CATEGORY and sonography BIRADS CATEGORY were compared.

    Results

    Three hundred and thirty women with mean age of 47.6 years were enrolled into the study. According to the report of mammography, 65, 161, 102 and 2 reports were categorized in BIRADS CATEGORY 0, 1, 2 and 4, respectively. The sonography reports were similar to mammography in BIRADS CATEGORY 1 and 2. Among 65 lesions with BIRADS CATEGORY 0, 10 were suspected as malignant with sonography. The biopsy of the suspicious lesions showed the malignancy in 30% of them.

    Conclusion

    This study reveals the values of sonography screening in detecting early stage of breast cancer in mammograms with BIRADS category 0 lesions in women with dense breasts. A larger long-term study is, however, needed to assess its feasibility and impact on breast cancer prognosis.

    Keywords: Screening, Breast Cancer, Mammography, Sonography, BIRADS, ACR III, IV
  • Ayeh Sheikh Aliyan, Karim Atashgar, Mina Tajvidi, Zahra Hosseini Pages 20-28
    Introduction
    Published reports indicate that only a limited prognostic factor of breast cancer has been addressed by researchers. In other words, the relationship of all the known prognostic factors corresponding to breast cancer patients is not addressed by literature. Analyzing the relationship is capable of affecting the process of treating breast cancer patients. This paper focuses on studying comprehensively the relationship between all prognostic factors corresponding to breast cancer women.
    Methods
    This cross-sectional survey used the data of Sheikh Aliyan etal. (1). In this study, 1822 patients with breast cancer, who in 1395-1386 years were treated in three hospitals of Tehran, have been studied. This research used pathological examination, histopathological report, and magnetic imaging to complete patients’ data. In this study, SPSS software is used to analyze data statistically.
    Results
    This comprehensive study addresses which prognostic factors of breast cancer have relationship with each other significantly. So that, this research indicates that there is a significant relationship for the factors as the follow:A.Between age and prognosis of 1) the type of pathology, 2) lymph node involvement, 3) the number of lymph nodes involved, and 4) the type of surgery
    B.Between pathology, chemotherapy and prognostic of 1) lymph node involvement, 2) number of lymph nodes involved, 3) the type of surgery, 4) the type of pathology
    C.Between the receptor and the prognosis of 1) grade 2) the size of the tumor, 3) stage of the disease, 4) the type of surgery and 5) metastasis
    D.Between the involvement of lymph nodes with involved lymph node nimbers, chemotherapy, and prognostic of 1) grade 2) the size of the tumor, 3) stage of the disease, 4) types of surgeries, 5) metastasis
    E.Between the grade and prognostic of 1) the size of the tumor, 2) stage of the disease, 3) the type of surgery and 4) metastasis
    F.Between tumor size, chemotherapy and prognosis of 1) stage of the disease, 2) the type of surgery, 3) metastasis
    G.Between stage of disease, chemptherapy and the prognosis of 1) the type of surgery, 2) metastasis
    H.Between the type of surgery, chemptherpy and the metatstssis prognosis
    Conclusion
    There is a significant relationship for %50.4 of the known prognosis of breast cancer; however, the relationship for %49.6 of them is not detected significantly.
    Keywords: Breast Cancer, Prognostic Factors
  • Elham Memary, Mahshid Ghasemi, Atiye Kaboudvand, Soudabeh Mohammadian, Alireza Mirkheshti * Pages 29-38
    Introduction
    Intravenous lidocaine has anti-inflammatory role and analgesic properties, and is able to reduce the need for opioids during and after surgery. This study was conducted with the aim of evaluating the effect of intravenous (IV) lidocaine infusion during general anesthesia on levels of inflammatory factors according to Glasgow prognostic score in breast cancer surgery candidates.
    Methods
    The present study is a randomized clinical trial. 63 patients with breast cancer, who were candidates of mastectomy elective surgery, were included. The patients were allocated to 2 groups using a random numbers table. After inducing anesthesia similarly for all the patients using midazolam 0.02 mg/kg, fentanyl 2-4 µg/kg, propofol 1-2 mg/kg and atracurium 0.5 mg/kg, the first group received 1.5 mg/kg/hr IV lidocaine and in the second group, the same volume of normal saline was infused intravenously. Glasgow prognostic score was calculated before surgery and also 6, 24, and 48 hours and 14 days after surgery. Required data were gathered via a checklist. To statistically analyze the data, SPSS software version 20 was used. To compare qualitative variables, Fisher’s exact test, and to compare means of quantitative data, independent t-test was applied. In addition, for comparing C reactive protein, albumin, and Glasgow prognostic score measures between the 2 groups; generalized mixed model regression analysis was used. Significance level was considered to be p
    Results
    A total of 63 women with breast cancer, with the mean age of 49.25 ± 9.32 years, were included. 28 of them were allocated to lidocaine group and 35 were in the control group. Mean age was 48.61 ± 9.26 years in lidocaine group and 49.89 ± 9.38 years in control group (p=0.591). Additionally, there was no statistically significant difference between the 2 groups regarding incision size (p=1.000) and duration of surgery (p=0.752). Using mixed model regression analysis and after adjusting the effect of baseline measures of variables, a significant difference was not detected between the groups regarding their Glasgow prognostic score during the follow-up time (p=0.122).
    Conclusion
    Based on the results of this study, IV infusion of lidocaine during general anesthesia did not have a significant effect on the level of inflammatory factors according to Glasgow prognostic score in patients who were candidates of breast cancer surgery.
    Keywords: Breast Neoplasms, Anesthesia, General, Lidocaine, Prognosis
  • Sara Ghasemzadeh-Barki, Noshiravan Khezri-Moghadam Pages 39-47
    Introduction
    this study was performed to investigate of role of Self-differentiation and Self-conscious (shame and guilt) in predicting the quality of life of women with breast cancer in Tehran.
    Methods
    This study was a cross-sectional study; the sample consisted of 200 women with cancer who refer to Imam Hossein Hospital. To gather the data, the Self-differentiation Scale (DSI-SF-20), the Self-conscious (GAPS-16), and the Quality of Life scale (SF-12) were used. Data was analyzed through analysis of regression by SPSS20 software.
    Results
    Results showed that there was a significant positive correlation among Self-differentiation with Physical and mental dimensions of Quality of Life, and a significant negative correlation among Self-conscious (shame and guilt) with Physical and mental dimensions of Quality of Life. Also, regression analysis indicated that Self-differentiation and Self-conscious significantly predicted 28% of the variance of Physical dimension and 41% of the variance of mental dimension of Quality of Life.
    Conclusion
    The results of this study Suitable for Psychologists and related professionals, to help breast cancer patients, in order to increase the ability of self-differentiation and decrease the emotions of shame and guilt, that it can improve the quality of life of these patients.
    Keywords: Self-differentiation, Self-conscious, Shame, Guilt, Quality of Life, Breast cancer, Emotional processes, rational processes
  • Mahboobeh Akbari, Farah Lotfi Kashani, Shahram Vaziri * Pages 48-60
    Introduction
    Breast cancer and the type of treatment in these women can affect their sexual function and intimacy. Unsuccessful sexual interaction is one of the factors that lead to low sexual self-esteem. This research aimed at studying the efficacy of four-factor psychotherapy (therapeutic relationship, expectancy to therapy, increasing awareness and behavior regulation) on increasing sexual self-esteem and its five subscales (skill, attractiveness, control, moral judgment and adaptiveness) in breast cancer survivors.
    Methods
    A semi-experimental study was conducted with pre-test/post-test control group design and 2/5 months follow up. The research population included married breast cancer survivors who referred to Shohada-e Tajrish hospital in 2015. The research samples involved 30 survivors who selected available and randomly assigned into two groups of 15, a control group and an experimental group. The research instruments included sexual self-esteem inventory for women (SSEI-W) (1996) that administered to both groups as pre-test, post-test and follow-up. Four-factor psychotherapy program performed in experimental group for 10-weekly 90 minute sessions and data was analyzed using analysis of covariance.
    Results
    four-factor psychotherapy led to significant effect on increasing women sexual self- esteem and control and moral judgment subscales and this significance remained unchanged to the 2/5 months follow-up about control and moral judgment.
    Conclusion
    four-factor psychotherapy is effective on increasing sexual self-esteem and its two subscales (control and moral judgment) on breast cancer survivors.
    Keywords: Four-factor psychotherapy, Sexual self-esteem, Breast Cancer
  • Hengameh Shirvani, Fatemeh Alhani *, Ali Montazeri Pages 61-72
    Introduction
    Breast cancer is known as the most prevalent cancer among women. The cancer and its treatments including chemotherapy impose many symptoms and side effects and impress the patients’ life quality and family members. Therefore, they need the knowledge, understanding and abilities rather than factors influencing the quality of their lives. This study has been accomplished to explore the effect of family-centered empowerment model on the functional scales quality of life in women with breast cancer undergoing chemotherapy.
    Methods
    The present study is a clinical trial, a quasi-experimental study. The selection of 70 women with breast cancer undergoing chemotherapy in both intervention and control groups was done through purposive sampling. The research tools included demographic questionnaire, questionnaire information about the disease and treatment and quality of life are two standard questionnaires (QLQ-C30, QLQ-Br23). Family-centered empowerment model in the intervention group and post-test one month after the intervention examined.
    Results
    The results showed that the implementation of model improving the general functional scales (physical, role, cognitive, emotional and social) for patients in the intervention group (P0.05) but after coming back attitude was improved in the intervention group.
    Conclusion
    The results showed that the implementation of the empowerment family- centered on the promotion of general and specific functional scale (with the exception of the aspects of body image, sexual function and sexual pleasure) quality of life for women with breast cancer undergoing chemotherapy was effective.
    Keywords: Quality of life, Family-centered Empowerment, Breast Cancer, Chemotherapy