فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1393)

مجله مطالعات داستانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب حاجی، اسماعیل صادقی، جمال الدین مرتضوی صفحات 7-22
    در روان تحلیل گری سنتی و جدید بسیاری از مفاهیم و نظریه ها به طور مستقیم با مفهوم ناهشیار ارتباط دارند. در این میان مکانیزم-های دفاعی فروید جهت تبیین عملکرد دفاعی دستگاه روانی در برابر اضطراب و تنیدگی معرفی شدند. این پژوهش به بررسی مکانیزم های دفاعی روانشناختی در رمان پل معلق اثر محمدرضا بایرامی می پردازد. آثار بایرامی بیشتر به سبک رئالیستی هستند. رمان پل معلق که یک رمان جنگی، اجتماعی و روان کاوانه است، بر اساس تجربه بایرامی از جنگ تحمیلی و برخورد وی با پلی ویران در منطقه تله زنگ در میان کوه های لرستان، نگاشته شده است. این اثر را می توان از جنبه های مختلف از جمله روان کاوی فروید مورد مطالعه قرار داد. از مهمترین مولفه های نظریه فروید مکانیزم های دفاعی است که بیمار در مواقع اضطراب انگیز به آنها متوسل می شود. نظر به اینکه جنگ منبع عظیم استرس، اظطراب، و ناکامی، است؛ خواه ناخواه این مولفه ها در آثار جنگ نیز بروز می یابند. از آنجا که اغلب پژوهشگران حوزه دفاع مقدس در این خصوص غفلت ورزیده اند، در این پژوهش به تحلیل شخصیت نادر بر اساس نظریات فروید و بهره گیری از انواع مکانیزم های دفاعی در جهت بهبود اوضاع روحی وی پرداخته شده است. نظر به اینکه مطالعات اندکی در مورد رمان های جنگ بالاخص از دیدگاه روان کاوی در اختیار داریم، این مقاله نشان می دهد که برخی از رمان های جنگ، دارای ظرفیت های بیشماری برای تحلیل های روان کاوی به ویژه در زمینه مکانیزم های دفاعی هستند. در پایان مشخص می شود که نادر، با بهره گیری از مکانیزم های دفاعی مذکور موفق می شود بر روان رنجوری خویش غلبه یابد.
    کلیدواژگان: محمدرضا بایرامی، پل معلق، رمان روان شناختی، فروید، مکانیزم های دفاعی
  • فضل الله خدادادی، محمود براتی، شیرین عاشورلو صفحات 23-40
    هدف این مقاله بررسی تطبیقی دستور زبان داستان و ساختار پیرنگ در دو روایت از داستان «افشین و بودلف» در تاریخ بیهقی به قلم ابوالفضل بیهقی و فرج بعد الشدت اثر قاضی محسن تنوخی است. به نظر می رسد اگر چه از نظر گونه روایت و نقطه دید تفاوتی در ساختار دستور زبان دو روایت دیده نمی شود، اما در واکاوی و تحلیل ساختار دستور زبان دو روایت از دیدگاه علم روایت شناسی ساختارگراهمواره این نکته جالب ذهن نگارنده را به خود مشغول کرده بود که با وجود شباهت در گونه روایت و نوع پیرنگ دو داستان از لحاظ دستور زبان داستانی و مرحله عقد قرار داد کنشگران، بین دو روایت تفاوت وجود دارد؛ بدین صورت که در روایت تاریخ بیهقی مرحله عقد قرار داد بین کنشگران به صورت ملموس به زبان می آید، در حالی که روایت فرج بعد الشدت فاقد عقد قرار داد بین کنشگران است. نتایج پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای فراهم آمده است، نشان می دهد که با توجه به نظریه دو گونه روایت دنیای داستان همسان متن گرا و کنشگر در هر دو روایت وجود دارد وگونه پیرنگ آن ها از نوع فرمول الگوی پیوندی (PN1 =f{s1 → s2 ∩ o) است، در حالی که از نظر دستور زبان داستان و مرحله عقد قرار داد کنشگران در دو روایت تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: روایت شناسی ساختارگرا، دستور زبان داستان، افشین و بودلف، پیرنگ
  • آسیه ذبیح نیا، ماندانا منگلی، حسین یزدانی صفحات 41-53
    داستان «هوسباز» و «بوف کور» از جمله آثاری هستند که صادق هدایت در هند آن ها را نوشت. هدایت به سال 1315 به دعوت «شین پرتو» وارد بمبئی شد و در آپارتمان وی اقامت گزید. او در این شهر ابتدا داستان کوتاه «هوسباز» را نوشت و سپس آن را گسترش داد و از روی نسخه ی داستان هوسباز، رمان «بوف کور» را تدوین و منتشر ساخت. هر دو داستان فوق به همان سال 1315 در بمبئی منتشر شدند. بنا بر اهمیت این دو داستان و شباهت های کم نظیر ساختاری و محتوایی میان آن دو ما را بر آن داشته است تا با رویکرد تحلیلی- تطبیقی به واکاوی این دو اثر بپردازیم. از نتایج تحقیق برمی آید که دو داستان یادشده هم از نظر انتقادی یا بدبینانه به زندگی و گرایش شدید به انزوا و مرگ اندیشی و هم از نظر ساختاری و روایتگری بسیار به یکدیگر شبیه هستند. مقاله ی حاضر تلاش دارد تا همانندی های هر دو داستان را با دلایل و شواهد بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: مقایسه، هدایت، هوسباز، بوف کور
  • نسرین علی اکبری، عبدالحسین شهبازی، مسعود باوان پوری صفحات 54-71
    فرهنگ یکی از مهم ترین و اصلی ترین نهادهای اجتماعی است که تعیین کننده و تشکل دهنده ی کل نظام اجتماعی است و دارای ابعاد و زوایای گوناگون است. فرهنگ بومی مجموعه ای از ترانه-ها، اشعار، قصه ها، افسانه ها و آداب و رسوم اجتماعی و باورها و عقاید و… هر جامعه است. نویسندگان معاصر زیادی به رمان بومی و اقلیمی روی آورده اند که این نوع رمان به کیفیت و مختصات جغرافیایی و بومی ناحیه ای وفادار است و بر محیط خاصی تمرکز یافته و به توصیف خصوصیات بومی و ناحیه ای آن منطقه شامل: زبان، آداب، رسوم و. . . آن منطقه می پردازد. استان کرمانشاه همواره نفش خاصی در توسعه این رمان نویسی داشته است و رمان نویسان فراوانی از این منطقه به توسعه و رونق ادبیات بومی و اقلیمی کمک کرده اند. علی اشرف درویشیان یکی از بزرگترین رمان نویسان کرمانشاه و در واقع یکی از یزرگترین رمان نویسان در حوزه ادبیات بومی و اقلیمی است که در پژوهش حاضر به بررسی رمان «سال های ابری» وی پرداخته و سعی کرده ایم در هر بخش گوشه هایی از ادبیات بومی را با تکیه بر نمونه های استنادی بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: ادبیات کرمانشاه، رمان بومی، عناصر اقلیمی، علی اشرف درویشیان، سال های ابری
  • پریوش میرزاییان، نرگس باقری صفحات 72-88
    زن و زنانگی در طول تاریخ به قلم مردان، ترسیم شده و همواره زن از دیدگاهی مردانه به جامعه شناسانده شده است. اما پس از اینکه زنان خود قلم به دست گرفتند، تفاوت ها و واقعیت های زیادی از هویت زنانه مطرح شد که پیش از آن کمتر مورد توجه بود. سیمین دانشور به عنوان یکی از اولین نویسندگان زن ایرانی، در نگاشتن هویت و ذهینت زنانه سهم به سزایی داشته است و همین امر موجب شده تا پژوهشگران زیادی به بررسی زن در آثار دانشور بپردازند و با نشان دادن جایگاه زن در آثار وی، جایگاه زن در جامعه ی کنونی را تحلیل کنند. برای بررسی بهتر پژوهش های زن محور در حوزه ی ادبیات فارسی، ابتدا تمام آنها (از سال 1313 تا 1391) توسط نگارنده جمع آوری و دسته بندی شد. بررسی ها نشان داد که در حوزه ادبیات معاصر، بخش داستان، بیشترین میزان پژوهش بر روی آثار سیمین دانشور انجام شده است. در این مقاله تلاش شده با نگاه به برخی از این پژوهش ها به بررسی موضوعی این آثار و همچنین نحوه ورود پژوهشگران به موضوع مورد بحث، میزان انطباق آنها را با آراء فمینیستی، مورد بررسی قرار دهند. بررسی ها نشان می دهد که پژوهشگران در این مساله اتفاق نظر دارند که زن و ذهنیت زن ایرانی مهمترین دغدغه ی سیمین دانشور در آثار داستانی اوست اما سوگیری های اولیه در برخی پژوهش ها باعث ایجاد تناقضات در نتایج برخی از پژوهش ها شده است و این مساله لزوم اتخاذ یک روش مشخص در آغاز کار را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: سیمین دانشور، زنان، فمینیسم، آثار داستانی، پژوهش های ادبی
  • نجمه حسینی سروری، خدیجه رحیمی صادق صفحات 89-112
    نوشته حاضر داستان داراب نامه را بر پایه نظریه روایت تودوروف درباره اجزای روایت، شامل اسم، صفت و فعل (شخص، ویژگی و کنش) ، بررسی می کند. اساس این شیوه بررسی مبتنی است بر روشن کردن سازوکار روایت و به طور خاص قصه هایی که تودوروف آنها را «روایت اسطوره ای» نامیده و ضمن برشمردن ویژگی های این نوع روایت ها، آنها را از جنبه های مختلف مورد توجه قرار داده-است.
    داراب نامه مولانا محمد بیغمی، یکی از داستان های شفاهی بازمانده از ادبیات کهن فارسی است که صورت مکتوب یافته است. این اثر، روایت بلندی است از کشورگشایی های فیروزشاه، پسر داراب، و ازجمله آثاری است که مشخصات روایت های مورد بررسی تودوروف را می توان به روشنی در آنها دید. به این جهت، روش بررسی تودوروف در مورد اجزای کلام در روایت های اسطوره ای، در روشن کردن سازوکار روایت و ارتباط متقابل شخصیت ها و نیز چگونگی ارائه معنا در داستان داراب نامه و روایت های مشابه آن در ادب فارسی، روشی کارآمد به نظر می رسد.
    نتیجه حاصل از این بررسی نشان می دهدکه در داراب نامه، تنها وضعیت شخصیت ها تغییر می کند و کیفیت و شرایط اشخاص، پیوسته ثابت و بدون تغییر می ماند. همچنین وضعیت های حاکم بر مناسبات شخصیت های داستان را می توان در دو قانون تبعیت از نیروی برتر جامعه (شاه) و قانون وفاداری که شامل وفاداری عاشق و معشوق نسبت به یکدیگر، وفاداری دوستان و یاران نسبت به هم، وفاداری وزیران و زیردستان به شاه یا ولی نعمت خود و وفاداری عیاران به سوگند و پیمان خود می شود، خلاصه نمود.
    کلیدواژگان: داراب نامه، ساختارگرایی، نظریه تودوروف، روایت اسطوره ای، اجزای کلام
|
  • Pages 7-22
    Many of the concepts and theory in psychoanalysis traditional and new directly linked with the concept of the unconscious. The Freud defend mechanisms is to explain the performance of psychological defense against anxiety and stress were introduced . This research explores the psychological defense mechanisms in "Pol-e-moalagh" novel written by" Mohamadreza Bayrami". Bayrami works are more in realistic style. Pol-e-moalagh is a war, social and Psychoanalysis novel. This novel is written based on Bayrami experience of the imposed war, as he encountered a destroyed bridge in the region Tele zang in the midst of mountains in Lorestan. This novel can be studied in different aspects like Freud psychoanalysis; one of the most important components of the defense mechanisms in Freud's theory is when the patients feel anxiety and use these mechanisms. As war is a source of enormous stress, anxiety, and failing, so willingly or unwillingly; this component can also be seen in war works. As most researchers neglect this topic in imposed war , this study aims to analyze the personality of the Nader based on the theories of Freud and use varieties of defense mechanisms in order to improve his mental state. Since few studies disposal about war novels, especially from the perspective of psychoanalysis. This article shows that some of war novels are the countless capacities for psychoanalysis analysis especially in defend mechanisms . At the end it shows that Nader can control his neuroticism by using these defense mechanisms.
    Keywords: Mohamadreza bayrami, Pol-e- maalagh, psychological novel, Freud, Defense mechanisms
  • Pages 23-40
    The purpose of this paper is to study comparative grammar of narrative and narrative structure of the plot in the story, "Afshin and Budlof" on Beyhaqi by Judge Mohsen A. Bayhaqi and vulva after Alshdt effect is Tnvkhy.While the story of the vulva after Alshdt is no contract between the actors.link (PN 1 = f {s 1 → s 2∩ o), while that of the grammar of the story and contract stage actors in the story there.The purpose of this paper is to study comparative grammar of narrative and narrative structure of the plot in the story, "Afshin and Budlof" on Beyhaqi by Judge Mohsen A. Bayhaqi and vulva after Alshdt effect is Tnvkhy.While the story of the vulva after Alshdt is no contract between the actors.link (PN 1 = f {s 1 → s 2∩ o), while that of the grammar of the story and contract stage actors in the story there.
    Keywords: Structuralist narratology, story grammar, Afshin, Budlof, plot
  • Pages 41-53
    Binary oppositions" One of the most important functions of the human collective mind, and the basic concept of the structural form. Nikolai Trvbtskvy first time, phonology (01890-1938 BC.) The term "double contrast" range. Since the binary oppositions are based on structuralism, post-structuralism Nyznshanhhayy in a reciprocal move, with some signs of signifier and signified is understood. In fact, voices and ideas, formless masses that arise among them the creation of the relations of succession and juxtaposition of elements is performed. The Blind Owl by examining Sakhtardastan can discover the writer's thinking. Looks, The Blind Owl story elements of a system of thought that the system matrix of Tqablhast.
    It must be said that this book is the description of the Blind Owl opposition is Pardvksy opposite. The conflict caused massive changes have been made until the effects of the other hand, the idea of unity Azksrt Nzj and can form the basis of the philosophy of the Blind Owl Mbnast resellers, system builders.
    This research is a descriptive manner - strong analytical and theoretical framework "double contrast" Blind Owl tries to track the performance of the system of thought based on this fundamental question to answer Brtqabl double what effect? Binary oppositions Blind Owl is one of the most central motif in the three areas of conflict, the paradox can be studied and described.
    Keywords: Boofe Kur(The Blind Owl) Hedayat, binary oppositions, Surface Structure, Deep Structure
  • Pages 54-71
    Study of locally fashion in the literature of a country causes to know better the gazetteer cultures of that country. One of the features of the Iranian country is the cultural variety. The variety is obvious in the cultural diverse. After this disillusionments that the Iranian enlightened experienced in cause of social transformation, one of the way they could to collate with Pahlavey order of Modern-Minded was cancellation to kinsman. One of the aspects of this cancellation was attention to the cultural and reflection in the literature. Kermanshah as the fifth province of the country come to sight in the historical novels and labor literature is pioneer and some of the Persian novels happened in this place, and in this research three novels, Ahokhanom husband, The cloudy years and Varcham are studied. In this studying in point of view the element qualitative and insufficiency and median and moral such as historical places,art craft, famous persons, language and literature, words,idioms, poems,proverbs, melodis,dances, musics, animals,plants,objects,prof ssi ons,cust oms, beliefs, clothes ,foods and so on are studied and analysed.
    Keywords: Culture, Geography, Elements, Cloudy years
  • Parivash Mirzaeyan Pages 72-88
    Female and femininity during the date always drawn by manly sight but after that women by themselves start to writing, lots of differences and facts emerged that before wasnt significant. Simin Daneshvar as one of the first woman authors in Iran, had a rewarded role in declaring the female identity and this led to lots of researchers to study women in Daneshvar's work. For better search in Persian literary feministic research at first we collect all of them (between 1932 to 2012) . Reviews shown in range of contemporary literature, in story part, most researches has been done on Daneshvar's stories. In this article tried, with attention to some of these researches, the thematic search be done and how to inter in topic of quest and amount of adaptation with feministic views has been checked. Researchers have the same thought that for Daneshvar females and their mentality was so important but some of these studies has done only based on writer's view and it causes some of contradiction in results.
    Keywords: simin daneshvar, Women, feminism, stories, Literary Research
  • Najme Hosseini Sarvari Pages 89-112
    Storytelling has a very long history in the persian. In Iran some have quoted national-epic stories to people from the ancient period. Some persons have been narrated these tales and stories for writer to make up them in written form.
    Darab-nameh is one of the stories from the ancient persian which has written. This work is a long narrative of Firuzshah- the son of Darab- conquest and an epic - love story of the ninth century AD which is examples of folk literature.
    Since tales describe old, simple and common situations special attention have attracted narrative historians and structuralists. One of success reviews in clarifying the mechanism of narrative and specifically stories is Todorov's analysis of mythological narratives review. He considered to this type of narrative in various aspects by expression mythic narrative features and by discovery the structure of this type of narrative has provided his universal grammar theory. this article by survey and analysis of Darab-nameh, will examine its narrative structure in word Components category (nouns, adjectives and verbs). It is clear that discovery the structure of this work will help us in discovery similar works Structure and understanding universal grammar theory of narrative.
    Keywords: Darab-nameh, Structuralism, Todorov's theory, Mythic narrative, word components