فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1396)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حمیده اثنی عشری، مهدی نادری نور عینی صفحات 1-22
    مدیریت سود و الگوی های آن از موضوعاتی است که همواره از سوی نهادهای ناظر و محققان مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، شناخت عوامل موثر بر رفتار گزارشگری مالی مدیران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش، الگوی مدیریت سود در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت و نقش دورنمای رشد بر آن بررسی شد. به این منظور، اقلام تعهدی اختیاری و رفتار چسبنده هزینه به ترتیب برای سنجش الگوی مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی و فعالیت های واقعی بکار گرفته شد. مراحل چرخه عمر شرکت نیز با استفاده از خالص جریان های نقدی حاصل از فعالیت های عملیاتی، تامین مالی و سرمایه گذاری اندازه گیری گردید. در این راستا، داده های 149شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 الی 1394 (1192 شرکت- سال) با در نظر گرفتن برخی ویژگی ها آزمون شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تصحیح خطاهای استاندارد استفاده شد. نتایج نشان داد شرکت ها در مراحل ظهور و افول بیشتر الگوی مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی را بکار می گیرند؛ در حالیکه در مراحل رشد و بلوغ، فعالیت های واقعی نقشی غالب در مدیریت سود بر عهده دارند؛ بعلاوه، هر چه دورنمای رشد شرکت های واقع در مراحل رشد و بلوغ افزایش یابد، سهم اقلام تعهدی در مدیریت سود افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: چرخه عمر شرکت، دورنمای رشد شرکت، مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی، مدیریت سود از طریق فعالیت های واقعی
  • محمدحسین ستایش، رضا تقی زاده، محمد جوکار صفحات 23-44
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت واقعی سود بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای تحقق هدف های پژوهش شش فرضیه تدوین شده است که تاثیر مدیریت سود بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها را مورد آزمون قرار می دهد. روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های مطرح شده در این پژوهش، روش «داده های ترکیبی» است و برای آزمون هر یک از فرضیه ها یک مدل تخمین زده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 103 شرکت طی بازه زمانی 1393-1384 است. در این پژوهش برای سنجش مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی از مدل کوتری و همکاران (2005) استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش نشان می دهد که مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت واقعی سود بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها (با استفاده از چولگی منفی بازده سهام و سیگمای حداکثری) تاثیر ندارد. افزون بر این، یافته های پژوهش بیانگر تاثیر مثبت مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت واقعی سود بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها (با استفاده از نوسان پایین به بالا) است.
    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، مدیریت واقعی سود
  • ولی خدادادی، سجاد ویسی، علی چراغی نیا صفحات 45-60
    امروزه در محیط کسب و کار جلب رضایت مشتری در دستیابی سازمان ها به اهدافشان نقشی مهم و اساسی دارد. اما نمی-توان گفت که همه ی مشتریان به یک اندازه در موفقیت سازمان نقش دارند و نکته ای که در مطالعات مدیریت ارتباط با مشتری بر آن تاکید می شود، مساله تمرکز مشتری است. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین تمرکز مشتری و حق الزحمه حسابرسی شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. برای این منظور تعداد 60 شرکت طی دوره زمانی 1389 تا 1394 با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرهای ثابت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تمرکز مشتری ارتباط منفی و معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارد. با توجه به نتیجه بدست آمده می توان بیان کرد که تمرکز مشتری باعث افزایش هماهنگی تولید، مدیریت بهتر موجودی ها و ارتقا تسهیم اطلاعات در طول زنجیره تامین می شود. بر این اساس، شرکت هایی که مشتریان متمرکز دارند، به منافعی دست می-یابند که حاصل تلاش های مشترک بازاریابی و تبلیغات است و در نهایت به صورت کاهش موثر هزینه های فروش نمود پیدا می کند که این عوامل سبب کاهش ریسک حسابرسی می شود؛ در نتیجه حق الزحمه درخواستی حسابرس نیز کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تمرکز مشتری، حق الزحمه حسابرسی، ریسک تجاری، ریسک حسابرسی
  • محمد مرادی، مریم آذرنیاد، سهراب حسین زاده صفحات 61-78
    یکی از راه های تعامل مدیران با بازارهای سرمایه، ارائه اطلاعات در رابطه با سود شرکت است، مدیران نه تنها با استفاده از افشا اطلاعات مربوط به سود، نیاز های اطلاعاتی استفاده-کنندگان را تامین می کنند، بلکه می توانند با استفاده از آن رفتار بازار را تحت تاثیر قرار دهند. یکی از این اطلاعات مربوط به سود، پیش بینی سود و تعداد دفعات بازنگری آن می باشد. پژوهش حاضر برآن است تا تاثیر دفعات بازنگری در سود را در سه ویژگی مالی مهم شرکت هاشامل نقدشوندگی، هزینه سرمایه سهام عادی و ارزش شرکت بررسی نماید. در این پژوهش تعداد 111 شرکت از طی سالهای 1388 تا 1394 مورد آزمون قرار گرفته اند. آزمون فرضیات با استفاده از رگرسیون چندگانه خطی به روش حداقل مربعات تعمیم یافته انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین دفعات بازنگری در سود پیش بینی شده، با نقدشوندگی و ارزش شرکت، رابطه معناداری وجود ندارد، لیکن یکی از معیارهای مهم و تاثیرگذار در هزینه سرمایه سهام عادی شرکت می باشد. به این صورت که با افزایش در دفعات بازنگری و تعدد تعدیل پیش بینی سود هر سهم، هزینه سرمایه سهام عادی نیز افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: دفعات بازنگری پیش بینی سود، نقدشوندگی، هزینه سرمایه، ارزش شرکت
  • سیدمحمود موسوی شیری، انسیه اکبری صفحات 79-100
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وجود سودهای مومنتوم در بازه های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در بورس اوراق بهادار تهران و نقش ریسک سیستماتیک شرطی در وجود سودهای مومنتوم در استراتژی های معاملاتی مختلف می باشد. با به کارگیری 5 استراتژی معاملاتی به منظور بررسی وجود سودهای مومنتوم و مقایسه سودهای مومنتوم در دوره های زمانی کوتاه مدت و بلندمدت، ازآزمون مقایسه میانگین دو جامعه استفاده گردید و سپس برای بررسی اثر ریسک سیستماتیک متغیر در زمان بر بازدهی مومنتوم، ابتدا به منظور محاسبه واریانس ها و کواریانس های شرطی پرتفوی های برنده و بازنده برای برآورد ریسک سیستماتیک متغیر در زمان از مدل های اتورگرسیو آرچ و گارچ استفاده کرده و پس از برآورد ریسک با استفاده از آزمون مقایسه میانگین دو جامعه، تفاوت در ریسک پرتفوی های برنده و بازنده مقایسه گردید. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش که با توجه به جمع آوری داده های یک نمونه آماری شامل 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1394 صورت گرفت نشان می دهد که در بورس اوراق بهادار در بازه های زمانی کوتاه مدت و میان مدت سود مومنتوم وجود داشته ولی در دوره های زمانی بلندمدت سود مومنتوم وجود ندارد سودهای منتج از استراتژی های معاملاتی با دوره های تشکیل و نگهداری 3، 6 و 12 ماهه در نتیجه جبران ریسک بالاتر پیش می آیند و پرتفوی های برنده ریسک بالاتری از پرتفوی های بازنده دارند.
    کلیدواژگان: مومنتوم، استراتژی مومنتوم، بازده دوره نگهداری، ریسک سیستماتیک متغیر در زمان
  • مهین خویینی، آرش تحریری صفحات 101-120
    اطلاعات یک منبع حیاتی برای هر سازمان است که مدیران و سهامداران برای اتخاذ تصمیماتشان از آن استفاده می کنند. اجتناب مالیاتی یکی از این تصمیمات مهم مدیریتی، می باشد که بر پایه اطلاعات داخلی اتخاذ می گردد. در این پژوهش، اثر کیفیت اطلاعات داخلی و کیفیت افشا بر اجتناب از مالیات و ریسک ناشی از استراتژی های اجتناب مالیاتی، در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد. برای آزمون این رابطه ها از اطلاعات 967 سال- شرکت شامل 169 شرکت در طی سال های 1386-1392 استفاده گردیده است. روش تحقیق این پژوهش از نوع همبستگی می باشد و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، رگرسیون خطی چندمتغیره بکار گرفته شده است. نتایج نشان می دهند هرچه کیفیت اطلاعات داخلی بیشتر باشد، اجتناب از مالیات بالاتر خواهد بود و اثر مثبت آن در شرکت هایی که با عدم قطعیت بالاتری همراه هستند، بیشتر است. همچنین نتایج نشان می دهد که کیفیت بالاتر اطلاعات داخلی، ریسک ناشی از روش های اجتناب مالیاتی را کاهش نمی دهد در حالی که کیفیت افشای بالاتر، با اجتناب از مالیات کمتری همراه است.
    کلیدواژگان: اجتناب از مالیات، ریسک مالیات، کیفیت افشا، کیفیت اطلاعات داخلی
  • رویا دارابی، علی زارعی صفحات 121-139
    بیش اطمینانی مدیریت از جمله مهم ترین شاخصه های مدیران اجرایی است که بر نحوه ی سرمایه گذاری، تامین مالی و سیاست های تقسیم سود موثر است. مدیران بیش اطمینان، به توانایی های خود اعتماد کاذب دارند. از این رو، تمایل بیشتری برای برآورد بیش از حد فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت سهام در آینده ای نزدیک خواهند داشت. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بیش اطمینانی مدیریت بر ریسک سقوط قیمت سهام با تاکید بر نقش تعدیل کنندگی محافظه کاری حسابداری برای کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 الی 1394 می باشد. پژوهش حاضر از نوع هدف، کاربردی است و از نوع پژوهش هایی توصیفی - همبستگی است و برای آزمون فرضیه ها ،ازمدل کیم وهمکاران(2016) و برای اندازه گیری بیش اطمینانی مدیریت از دوسنجه مبتنی بر تصمیمات سرمایه گذاری، مدل های کمپل وهمکاران و مدل شراند و زچمن (2011) استفاده شده است . برای اندازه گیری ریسک سقوط قیمت سهام از مدل هاتن وهمکاران (2009) و محافظه کاری نیز با شاخص گیولی وهین (2000) اندازه گیری شده است . یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که بیش اطمینانی مدیریت و محافظه کاری بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر دارد. از سوی دیگر، نتایج پژوهش نشان داد که محافظه کاری به عنوان متغیر تعدیل کننده، اثرمنفی، برتاثیر بیش اطمینانی مدیریت بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد.
    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، سرمایه گذاری بیش از حد، بیش اطمینانی مدیریت، محافظه کاری
|
  • Hamideh Esnaashari, Mehdi Naderi Nooreyni Pages 1-22
    Earnings management and its techniques are one of the most important issues from the legislative bodies and researcher's perspective. So, knowing the factors affect managers’ financial reporting behavior is attracted a lot of attention. In this research, the earnings management pattern during different phases of firm's life cycle and the role of growth perspective on it are investigated. In this regard, discretionary accruals and cost stickiness are used to measure accrual and real activities earnings management respectively. Life cycle phases also are determined using net cash flow from operating, financing and investing activities. In order to test hypotheses, financial data of 149 firms listed in TSE during 2008 to 2015 are collected with considering some criteria. The PCSE method is run to analyze data. The results reveal managers use almost earnings management through accrual pattern in introductory and decline phases; although, earnings are manipulated through real activities in growth and maturity phases. In addition, an increase in growth perspective leads to increase in accruals level of firms operating in growth and maturity phases.
    Keywords: Accounting Earnings Management, Firm's Life Cycle, Firm's Growth Perspective, Real earnings management
  • Mohammad Hossein Setayesh, Reza Taghizadeh, Mohammad Jokar Pages 23-44
    The Purpose of This Research Is to Investigate the Effect of Accrual Based Earnings Management and Real Earnings Management on Stock Price Crash Risk of the Listed Companies in the Tehran Stock Exchange. In Order to Accomplish the Research Objectives, 6 Hypotheses Were Developed for Investigating the Significance of the Relationship Between Corporate Earnings Management and Stock Price Crash Risk of the Companies. Statistical Method for Testing the Research Hypotheses Is Panel Data. For Every Hypotheses One Model Is Estimated. Statistical Sample Included 103 Companies from 1384 To 1393. In This Study, For Measuring the Accrual Based Earnings Management, the Kothari Et Al.’S Model (2005) Was Used. The Research Results Showed That There Is Not a Significant Effect of Accrual Based Earnings Management and Real Earnings Management on Stock Price Crash Risk of the Companies (Which Is Measured by Ncskew and Extr_Sigma). Furthermore, The Research Results Show That There Is a Positive and Significant Effect of the Accrual Based Earnings Management and Real Earnings Management on Stock Price Crash Risk of the Companies (Which Is Measured by Duvol).
    Keywords: Accrual Based Earnings Management, Real earnings management, Stock price crash risk
  • Pages 45-60
    Today in the business environment, customer satisfaction plays an important role in achieving organizations to their goals. But it can not be said that all customers are equally involved in the success of the organization, and the point that it emphasizes in customer relationship management studies is the issue customer-base concentration. Therefore, this research has been conducted with the aim of investigating the relationship between the customer-base concentration and audit fees of the listed companies on Tehran Stock Exchange (TSE). For this purpose, 60 companies during the period from 2010 to 2015 were analyzed using panel data with effects approach.The results indicated that the customer-base concentration has significant negative relation with audit fees. According to the obtained results it can be stated that customer-base concentration indus increasing production coordination, better inventory management and enhancing information sharing along the supply chain. Accordingly, companies that are concentrated customer, to achieve the benefits of joint efforts marketing and advertisements and ultimately reflected the effective reduction of sale costs. these factors can be reduced audit risk; and therefore the auditor’s fee requested will be reduced.
    Keywords: audit fees, audit risk, business risk, customer-base concentration
  • Mohammad Moradi, Sohrab Hosseinzadeh, Sohrab Hosein Zade Pages 61-78
    Giving information about company`s earning, is one of managers tools to communicate with the capital market and its participants. As managers satisfy information needs of users with earning related information, they could also affect capital market`s behavior. Earnings forecasts and frequency of forecast revisions is one of these information. The aim of this study is to investigate, how the revision frequency of earnings forecasts affects firms important characteristics, including liquidity, cost of capital and firm value.in present study, Sample, includes 111 firms listed in Tehran stock exchange, during 2009 to 2015, is under statistical test. The test research hypothesis, multivariate regression analysis with GLS approach is used. Finding indicates that there is no meaningful relationship between the frequency of forecast revisions and liquidity and firms value, but it is an important and effective criterion in cost of capital as with increase of the frequency of forecast revisions, accordingly cost of capital increases.
    Keywords: frequency of forecast revisions, Liquidity, Cost of capital, Firm Value
  • Pages 79-100
    The present study aims to investigate the momentum profits in the short-term, medium, and long-term periods in Tehran Stock Exchange and the role of time varying systematic risk on the existence of momentum profits in various trading strategies. Using 5 trading strategies to verify the existence of momentum profits and comparing momentum profits in short-term and long-term periods, a test of comparing the average of the two communities was applied. Then, autoregressive ARCH and GARCH models were used to estimate the time varying systematic risk. The statistical sample included 120 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2010 to 2015. The results indicates that momentum profits exist in Stock Exchange during short-term and medium-term periods, , but in long-term periods no momentum profits exist. Profits derived from trading strategies with courses of formation and maintenance of 3, 6, and 12 month exist as a result of compensate for higher risk and winner portfolios are exposed to higher risk than loser portfolios.
    Keywords: Momentum, Momentum Strategy, Holding period return, Time- Varying Systematic Risk
  • Mahin Khoeini, Arash Tahrir Pages 101-120
    Information is the vital resource for each company that managers and shareholders use it for making their decisions. Tax avoidance is one of the most important decisions based on internal information and on the other hand, it has negative effect on the information disclosure to shareholders. In this study, the effect of internal information quality and disclosure quality on tax avoidance and risk of tax avoidance strategies of firms listed in the Tehran Stock Exchange is examined. To test this relations, the data of 967 year-company, include 169 companies during 1386-1392 are gathered. To analyze the data and hypothesis test, the multivariate linear regression and Pearson correlation coefficient are employed. The results show that high quality information allows firms to achieve more tax avoidance. And its positive effect is higher on the companies that are associated with greater uncertainty. High quality information does not reduce the risk of tax avoidance strategies while higher disclosure quality decrease tax avoidance.
    Keywords: Disclosure quality, internal information quality, Tax Avoidance, Tax risk
  • Roya Darabi, Ali Zareie Pages 121-139
    Overconfidence is one of the most important features of executers which influenced on the how to invest, financing and dividend policy. Overconfidence managers have false trust on their abilities. Therefore, they will tend to overestimate the effective factors on the stock price in the near future. The main objective of this study was to consider the impact of overconfidence management on the crash risk of stock price with emphasizing on the mediating role of accounting conservatism for all the firms listed at Tehran Stock Exchange during 2011-2015. This study was an applied one objectively and a descriptive-correlation one in nature. Kim et.al. (2016) model was used to test hypothesis. Two measure based on investment decisions including Campel et.al. (2016) and Sheran & Zachman (2009) models were used to measure overconfidence management. Haten et.al. (2009) was used to measure crash risk of stock price, and we used from Guioli & Hin (2000) to measure conservatism. Results showed that overconfidence management and conservatism had effect on crash risk of stock price. In other hand, results suggested that conservatism as a mediating role had negative effects on the impact of the overconfidence of management on the crash risk of stock price.
    Keywords: Crash risk of stock price, overinvestment, overconfidence management, Conservatism