فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 28 (بهار 1396)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 28 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • جعفر پوررضا *، افشین سلطانی، عبدالله بحرانی صفحات 1-9
    هدف این مطالعه پیش بینی توزیع ماده خشک به دانه بر اساس شاخص برداشت در نخود (رقم هاشم) تحت شرایط مختلف تاریخ کاشت و تراکم بود. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه آزمایشی دانشکده علوم زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی و فاکتورها شامل تاریخ کاشت در سه سطح (15 آذر، 1 بهمن و 1 فروردین) و تراکم در چهار سطح (15،30، 45 و 60 بوته در متر مربع) بودند. افزایش تراکم و تاخیر در کاشت باعث کوتاه شدن طول دوره هریک از مراحل فنولوژیک روز تا گلدهی (R1)، روز تا غلاف دهی(R3)، روز تا دانه بندی(R5) و روز تا شروع رسیدگی(R7) شد. شاخص برداشت در طول دوره پر شدن دانه به طور خطی افزایش یافت. تاثیر تراکم بر شیب افزایش خطی شاخص برداشت (dHI/dt) معنی دار نبود ولی بین تاریخ کاشت ها از نظر این صفت اختلاف وجود داشت. زمان شروع افزایش خطی شاخص برداشت یا به عبارتی فاز تاخیری پر شدن دانه از 26 روز در تاریخ کاشت اول به 8 روز در تاریخ کاشت سوم کاهش یافت ولی در تراکم های مختلف اختلافی مشاهده نشد. زمان توقف افزایش خطی شاخص برداشت علی رغم عدم اختلاف معنی دار در تراکم های مختلف، در تاریخ کاشت ها متفاوت بود و با تاخیر در کاشت کاهش یافت. hز پارامتر های حاکم بر توزیع ماده خشک که در این مطالعه برآورد شده می توان در مدل سازی رشد و نمو نخود استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نخود، شاخص برداشت، مدل های شبیه سازی، تراکم بوته، تاریخ کاشت
  • علی احمدی *، طهماسب حسین پور، فریبا محمدی، راضیه پور قاسمی صفحات 10-20
    وزن نهایی دانه یکی از اجزای عملکرد دانه در گندم است که به سرعت و طول دوره ی پر شدن آن وابسته است. درک فرآیند پر شدن دانه ممکن است در برنامه های اصلاحی گندم برای افزایش عملکرد دانه و تولید ارقام مورد نظر سودمند باشد. به همین منظور جهت بررسی اثرات تراکم بذر بر روند رشد دانه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با استفاده از سه رقم گندم دیم (کوهدشت، چمران و زاگرس) و پنج تراکم بذر (100، 200، 300، 400 و 500 دانه در متر مربع) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرم آباد اجراء گردید. برای برآورد مولفه های رشد دانه، پس از گرده افشانی طی هشت مرحله نمونه برداری با فواصل زمانی پنج روزه، وزن خشک تک دانه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه و تعداد سنبله در متر مربع همبستگی مثبت و بسیار معنی دار، و با وزن هزار دانه و وزن هکتولیتر همبستگی منفی اما بسیار معنی دار و با تعداد دانه در سنبله، سرعت و مدت پر شدن دانه همبستگی منفی و غیر معنی دار داشت. روند تغییرات وزن خشک تک دانه هر سه رقم نشان داد که بیشترین وزن خشک تک دانه مربوط به رقم کوهدشت با تراکم 300 دانه در متر مربع و کمترین وزن خشک تک دانه مربوط به همین رقم با تراکم 200 دانه در متر مربع بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، پرشدن دانه، ژنوتیپ، گندم
  • نوشین فرج زاده معماری تبریزی *، سعید اهری زاد، ورهرام رشیدی، فرخ درویش کجویی، سعید خاوری خراسانی صفحات 21-30
    به منظور بررسی تغییرات عملکرد و اجزای عملکرد دانه 22 ژنوتیپ ذرت، طی دو سال زراعی 1392و 1393 آزمایشی در قالب طرح اسپلیت پلات در 3 تکرار تحت شرایط نرمال و کم آبی در ایستگاه تحقیقات دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد تبریز اجرا گردید. فاکتور اصلی دو سطح آبیاری (سطح آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A وسطح آبیاری پس از 140 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A با شروع از مرحله کاکل دهی) و فاکتور فرعی 18 هیبرید ذرت به همراه چهار رقم شاهد بود. تجزیه مرکب دو سال نشان داد که برای اکثر صفات مورد مطالعه اثر متقابل ژنوتیپ × تنش کم آبی معنی دار است. ژنوتیپ L2×K1263/1 بیشترین عملکرد به مقدار 38/6 کیلوگرم را تحت شرایط نرمال و ژنوتیپ L3× A679 بیشترین عملکرد به مقدار 82/3 کیلوگرم را تحت شرایط کم آبی نشان دادند. تجزیه همبستگی نشان داد که تحت هر دو شرایط آبیاری نرمال و کم آبی، عملکرد دانه بیشترین همبستگی را با تعداد دانه در بلال و تعداد دانه در ردیف دارد. در مدل نهایی تجزیه رگرسیون چندگانه تحت شرایط آبیاری نرمال، وزن صددانه، تعداد دانه دربلال، تعداد برگ و ارتفاع بوته و تحت شرایط کم آبی، وزن صددانه، تعداد دانه دربلال و ارتفاع بوته باقی ماندند. در تجزیه علیت در شرایط آبیاری نرمال و کم آبی، بیشترین اثر مستقیم تاثیر گذار بر عملکرد دانه تعداد دانه در بلال بود. در تجزیه علیت در شرایط آبیاری نرمال و کم آبی، بیشترین اثر مستقیم تاثیر گذار بر عملکرد دانه تعداد دانه در بلال بود.
    کلیدواژگان: تجزیه مرکب، تجزیه علیت، متغیر وابسته، هیبرید
  • یونس خیری زاده آروق، رئوف سیدشریفی *، محمد صدقی، مرتضی برمکی صفحات 31-47
    به منظور بررسی تاثیر کودهای بیولوژیک و محلول پاشی با نانواکسید روی بر عملکرد و صفات وابسته به رشد دانه تریتیکاله در شرایط قطع آبیاری، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل محدودیت آبی در سه سطح (آبیاری کامل، آبیاری تا 50 درصد مرحله سنبله دهی و آبیاری تا 50 درصد مرحله چکمه زنی)، کودهای بیولوژیک در چهار سطح (عدم کاربرد، میکوریز، باکتری های محرک رشد، کاربرد توام میکوریز و باکتری های محرک رشد) و محلول پاشی با نانواکسید روی در چهار سطح (عدم مصرف، مصرف 0/3، 0/6 و 0/9 گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد با افزایش محدودیت آبی عملکرد، سرعت پر شدن دانه و حداکثر وزن دانه کاهش یافت. مقایسه میانگینها نشان داد بالاترین عملکرد (663/26 گرم در مترمربع)، سرعت پر شدن دانه (0/00304 گرم در روز)، طول دوره پر شدن (41/5 روز)، دوره موثر پر شدن دانه (25/6 روز) و حداکثر وزن دانه (0/078 گرم) در حالت کاربرد توام باکتری های محرک رشد و میکوریز، محلول پاشی 0/9 گرم در لیتر نانواکسید روی و آبیاری کامل به دست آمد.
    کلیدواژگان: پر شدن دانه، روی، میکوریز، باکتری های محرک رشد، مدل خطی
  • راضیه بلدی، احسان بیژن زاده *، روح الله نادری صفحات 48-59
    به منظور بررسی اثر کم آبیاری و روش های کاربرد کود فسفر بر عملکرد و کارایی بازیافت فسفر در دو رقم کلزا، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 93-1392 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز اجرا شد. عامل اصلی رژیم آبیاری (آبیاری رایج، قطع آبیاری از اواسط گلدهی و اواسط غلاف رفتن)، عامل فرعی شیوه های کاربرد کود فسفر (بدون فسفر و کاربرد دستپاش و نواری فسفر) و عامل فرعی فرعی ارقام کلزا (ساری گل و آر جی اس) بودند. نتایج نشان داد تیمار آبیاری رایج با31/25 دانه در خورجین تفاوت معنی داری با تیمارهای قطع آبیاری از اواسط گلدهی با 25/22 دانه در خورجین و از اواسط غلاف رفتن با 94/22 دانه در خورجین داشت . در قطع آبیاری از گلدهی، مصرف نواری کود شیمیایی فسفر در رقم آر جی اس بیشترین عملکرد بیولوژیک (12435 کیلوگرم در هکتار) را داشت. به طور کلی کارایی بازیافت فسفر در روش دستپاش و نواری به ترتیب 09/1 % و 38/1% بود. رقم آر جی اس در مقایسه با ساری گل در قطع آبیاری از اواسط گلدهی و غلاف رفتن به ترتیب با 3830 و 5428 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را دارا بود. رقم آر جی اس در شرایط قطع آبیاری از اواسط گلدهی و مصرف نواری فسفر، بیشترین میزان انتقال مجدد را دارا بود و می تواند در صورت مواجه شدن با کمبود آب در آخر فصل رشد از کاهش بیشتر عملکرد دانه جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد مواد، قطع آبیاری، کارایی بازیافت فسفر، عملکرد بیولوژیک
  • مهدی زارع * صفحات 60-67
    به منظور بررسی روابط صفات مختلف زراعی و تاثیر آن ها بر عملکرد دانه جو، دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل گرگان 4، نصرت، ریحان، ماکویی، والفجر، زرجو، گرگان، کویر، استراین و نیمروز بود. آزمایش اول تحت شرایط آبیاری مطلوب در تمام طول دوره رشد و آزمایش دوم (شرایط تنش خشکی) تا قبل از مرحله گلدهی مشابه آزمایش اول و از زمان ورود به مرحله گلدهی تا زمان برداشت آبیاری قطع گردید. در شرایط آبیاری مطلوب، عملکرد دانه با صفات تعداد روز از جوانه زنی تا رسیدگی فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته، ضخامت ساقه، عملکرد بیولوژیکی، طول دانه و وزن سنبله و در شرایط تنش خشکی با صفات تعداد روز از جوانه زنی تا رسیدگی فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیکی، طول دانه، ضخامت دانه، وزن سنبله و وزن صد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی دار بود. بر اساس رگرسیون گام به گام، صفات عملکرد بیولوژیکی، وزن سنبله، وزن صد دانه و تعداد روز از جوانه زنی تا رسیدگی فیزیولوژیکی در شرایط آبیاری مطلوب و صفات وزن سنبله، طول دانه، طول سنبله، ضخامت دانه و عملکرد بیولوژیکی در شرایط تنش خشکی وارد مدل رگرسیونی شدند و به ترتیب 83 و 91 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. نتایج تجزیه علیت در دو محیط نشان داد که صفت وزن سنبله دارای بیشترین اثرات مستقیم و غیر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه است. بنابراین انتخاب این صفت جهت بهبود عملکرد دانه مطلوب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رگرسیون، همبستگی، اثرات مستقیم
  • مهراب یادگاری * صفحات 68-78
    گل مغربی گیاهی است علفی، دوساله متعلق به خانواده گل آویز، که گل های زرد رنگ این گیاه دوجنس هستند. بذرهای این گیاه حاوی روغن بوده و دارای اسیدهای چرب غیر اشباع مهم از جمله گامالینولئیک اسید، لینولئیک اسید و اولئیک اسید است. این آزمایش به صورت فاکتوریل با 8 تیمار و 3 تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در این تحقیق اثر سرزنی (عدم سرزنی و سرزنی در ارتفاع 20، 30 و 50) و 2 نوع روش آبیاری (نشتی و قطره ای) بر صفات زراعی از جمله طول و عرض برگ، فاصله گره، تعداد و طول شاخه گل دهنده و در مرحله رسیدگی کامل، وزن بذر در کپسول و در گیاه، وزن هزاردانه، تعداد کپسول در شاخه و در گیاه، وزن تر و خشک اندام های هوایی و میزان روغن استخراجی از بذور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سرزنی، عرض برگ ها، فاصله گره ها و طول شاخه های فرعی کاهش یافت. همچنین در روش آبیاری قطره ای، فاصله گره ها، طول شاخه فرعی و تعداد شاخه فرعی افزایش یافت. بیشترین تعداد کپسول در شاخه، تعداد کپسول در گیاه، وزن بذر در گیاه و وزن هزاردانه، درصد روغن بذور در گیاه مربوط به سرزنی 30 سانتی متری و آبیاری قطره ای بود. نتایج نشاندهنده آن بود که تیمار ترکیبی آبیاری قطره ای و سرزنی در ارتفاع 30 سانتیمتر در بیشتر صفات، بهترین تیمار بود. با توجه به این که این تحقیق برای اولین بار انجام شده است، تحقیقات کاملتری در این زمینه مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: آبیاری، سرزنی، گیاه دارویی
  • حسین سرتیپ، علیرضا سیروس مهر * صفحات 79-90
    کمبود رطوبت خاک از مهمترین عوامل بازدارنده رشد و نمو گیاه است. به منظور بررسی اثر محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بر برخی از صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه خرفه در شرایط سطوح مختلف آبیاری آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور های آزمایش شامل سه سطح آبیاری 60 ، 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی و محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در مرحله 6-8 برگی در چهار سطح 0، 1، 2 و 3 میلی گرم بر لیتر بودند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف آبیاری اثر معنی داری بر تمامی صفات اندازه گیری شده داشت و باعث کاهش مقدار کلروفیل کل و افزایش مقادیر قند و پرولین شد. بیشترین مقدار کلروفیل کل به میزان 36/32 میلی گرم بر گرم برگ تازه در تیمار آبیاری 100 درصد ظرفیت زراعی و کمترین مقدار به میزان 42/13 میلی گرم بر گرم برگ تازه در تیمار آبیاری 60 درصد ظرفیت زراعی بدست آمد. محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم نیز بر اکثر صفات معنی دار بود و باعث افزایش کلروفیل کل، وزن تر و خشک گیاه خرفه شد. بیشترین وزن تر بوته نیز با مقدار 61/20 گرم در تیمار محلول پاشی 3 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و کمترین وزن تر با مقدار 16/17 گرم در تیمار شاهد (محلولپاشی با آب مقطر) بدست آمد. نتایج نشان داد که کاربرد نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم، کلروفیل a و وزن خشک گیاه خرفه را به طور معنی داری افزایش داد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، عناصر مفید، وزن خشک و کلروفیل
  • محسن فرزانه *، مژگان قنبری، وحید عبدوسی صفحات 91-100
    به منظور ارزیابی اثر اسپرمیدین بر ویژگی های بیوشیمایی شامل فعالیت آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوای نسبی آب، قند محلول و نشت یون در گیاه خیار (Cucumis sativus L.) تحت تنش خشکی، پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی شیراز به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول، شامل دورهای مختلف آبیاری در 3 سطح: آبیاری یک روز در میان، آبیاری سه روز در میان و آبیاری به فاصله پنج روز در میان بود. فاکتور دوم شامل محلول پاشی با غلظت های مختلف اسپرمیدین در سه سطح: صفر، 1 و 2 میلی مولار بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس اثر متقابل اسپرمیدین و دور آبیاری بر فعالیت آنزیم پراکسیداز در سطح احتمال 5 درصد، بر فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و محتوای نسبی آب در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. نتایج نشان داد که در گیاهانی که آبیاری پنج روز در میان داشتند و با غلظت دو میلی مولار اسپرمیدین تیمار شده بودند، بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز (از نظر عددی برابر با 0.71 OD.g-1.FW.min -1) و بیشترین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (برابر با 0.72 OD.g-1.FW.min -1) همچنین بالاترین محتوای نسبی آب (78%) مشاهده شد. اثر متقابل دور آبیاری و محلول پاشی با اسپرمیدین بر صفت های قند محلول و نشت یونی غشاء برگ اثر معنی دار نداشت. به طور کلی در این آزمایش تیمار با اسپرمیدین 2 میلی مولار باعث افزایش معنی داری در فعالیت آنزیم پراکسیداز، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و محتوای نسبی آب شد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، محتوای نسبی آب، قند محلول، نشت یون
  • عمران ستاری آرانی، محمد میرزاخانی *، سید امیر فرید هاشمی صفحات 101-109
    جو یکی از مهمترین گیاهان خانواده غلات است. این گیاه تحمل نسبتا خوبی نسبت به خشکی و شوری دارد. جهت بررسی تاثیر مقدار بذر و سطوح مصرف نیتروژن بر خصوصیات زراعی و کارایی مصرف نیتروژن، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمار مقدار بذر مصرفی در سه سطح (150، 225 و 300 کیلوگرم در هکتار بذر جو) و تیمار سطوح مصرف نیتروژن (صفر، 75 و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) بود. صفاتی مانند ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد پروتئین، کارایی مصرف نیتروژن، مقدار نیتروژن جذب شده و بازیافت ظاهری نیتروژن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمار سطوح مصرف نیتروژن و تیمار مقدار بذر مصرفی بر صفات کارایی مصرف نیتروژن و بازیافت ظاهری نیتروژن در سطح آماری یک درصد معنی دار شد. به طوری که با مقایسه میانگین اثرات متقابل بیشترین بازیافت ظاهری نیتروژن مربوط به تیمار تراکم 150 کیلوگرم بذر و 75 کیلوگرم نیتروژن مصرفی در هکتار با میانگین 44/0 درصد و کمترین مقدار آن با میانگین 14/0 درصد مربوط به اثر متقابل مصرف 300 کیلوگرم در هکتار بذر و مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص بود.
    کلیدواژگان: تراکم کاشت، درصد پروتئین، شاخص برداشت، عملکرد دانه، غلات
  • حامد بخرد *، فاطمه نیکنام، بتول مهدوی صفحات 110-122
    به منظور ارزیابی اثر کود نانو و نیتروژن بر گیاه کنجد آزمایشی در مرکز تحقیقات کهنوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل کود نانو] شاهد (بدون کود)، 1، 2 و 3 در هزار) [و سطوح مختلف کود نیتروژن (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، تعداد کپسول و عملکرد بیولوژیک از تیمار مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن حاصل شد و همچنین کمترین میزان این صفات نیز مربوط به تیمار عدم مصرف کود نیتروژن بود. همچنین برای تیمار کودی نانو صفات تعداد کپسول در بوته و عملکرد بیولوژیک در سطح 3 در هزار بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد، در حالیکه حداکثر ارتفاع در تیمار کودی 2 درهزار بدست آمد. تیمار کودی نیتروژن و نانو توانست میزان وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص بیولوژیک را نسبت به تیمار کودی شاهد افزایش دهد به طوری که بیشترین میزان آنها در تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن و 2 در هزار کود نانو به دست آمد. برای درصد روغن نیز بالاترین میزان میانگین 5/58 درصد بالاتر از تیمار بدون کود نیتروژن بود و بیشترین روغن در تیمار کودی نانو در 2 در هزار آن بدست آمد و حداکثر عملکرد روغن مربوط به تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن و 2 درهزار کود نانو بود و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد بود.
    کلیدواژگان: عملکرد زیستی، کود اوره، محتوای روغن، وزن هزار دانه
  • امیر علی صادقی، کمال حاج محمد نیا قالی باف، سید محمد سیدی * صفحات 123-132
    به منظور بررسی درصد و میزان عناصر پر مصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم در گیاه دارویی ختمی (Altheae officinalis L.) در واکنش به مصرف ورمی کمپوست و کود اوره، آزمایشی در سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 15 تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایش بر اساس ترکیبی از سه سطح کاربرد ورمی کمپوست (صفر، پنج و 10 تن در هکتار) و پنج سطح کاربرد کود شیمیایی اوره شامل صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد مصرف متداول کود اوره (معادل 200 کیلوگرم در هکتار) تعیین شدند. در هر یک از سطوح کاربرد کود اوره، مصرف کود ورمی کمپوست نقش موثری در افزایش معنی دار درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم در بذر، برگ و ریشه ختمی داشت. در شرایط عدم مصرف کود اوره، کاربرد 10 تن در هکتار ورمی کمپوست، درصد فسفر دانه را در مقایسه با شاهد (عدم مصرف ورمی کمپوست) تا 5/29 درصد افزایش داد. میزان نیتروژن، فسفر و پناسیم در دانه، برگ و ریشه گل ختمی (بر حسب گرم در متر مربع) نیز در نتیجه مصرف ورمی کمپوست به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین نتایج آزمایش حاکی از نقش موثر کاربرد کود اوره در افزایش معنی دار درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم در بذر، برگ و ریشه گل ختمی بود. طبق نتایج این آزمایش، بین جذب نیتروژن با فسفر و پتاسیم رابطه مستقیمی وجود داشت.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، جذب عناصر، کود شیمیایی، کود آلی
  • سعید حکم علی پو * صفحات 133-144
    به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد گیاهی (PGPR) و کود نیتروژن بر عملکرد و برخی خصوصیات زراعی و فیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی، آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور واحد کوثر، شهرستان کوثر استان اردبیل انجام شد. فاکتور های آزمایشی شامل کود نیتروژن در پنج سطح (0، 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره) و باکتری های محرک رشد گیاهی در سه سطح (عدم تلقیح، تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5 و تلقیح بذر با آزوسپیریلوم لیپوفرم سویهOF) بودند. تجزیه واریانس نشان داد، در تلقیح با باکتری های محرک رشد گیاهی، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، وزن تر برگ، وزن خشک کل بوته، وزن تر کل بوته، سطح برگ، شاخص کلروفیل، میزان اسانس برگ و عملکرد اسانس به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفتند. بالاترین میزان در کلیه صفات ذکر شده در تلقیح توسط ازتوباکتر مشاهده شد. باکتری ازوسپیریلوم نیز در مرتبه بعدی قرار گرفت. کمترین میزان صفات در عدم تلقیح به دست آمد. اثر متقابل فاکتورهای آزمایشی نشان داد، وزن خشک ساقه، سطح برگ و میزان اسانس برگ به طور معنی داری تحت تاثیر اثر متقابل نیتروژن × باکتری های محرک رشد گیاهی قرار دارند. بیشترین وزن خشک ساقه، سطح برگ و میزان اسانس برگ در ترکیب تیماری 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار × ازتوباکتر مشاهده شد. ترکیب تیماری 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار × ازوسپیریلوم در مرتبه پایین تری قرار گرفت. کمترین میزان صفات ذکر شده نیز در سطوح شاهد فاکتورهای آزمایشی حاصل گردید.
    کلیدواژگان: تلقیح، درصد اسانس، سطح برگ، شاخص کلروفیل و عملکرد اسانس
  • علی برقی *، عبدالقیوم قلیپوری، احمد توبه، سدابه جهانبخش، شهزاد جماعتی ثمرین صفحات 145-155
    به منظور بررسی تجمع نیترات و تغییرات عملکرد غده و پروتئین با مصرف غلظت های نانو اکسید آهن در مراحل مختلف رشد سیب زمینی، آزمایشی به صورت فاکتوریل، درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 3 تکرار در سال 1391، در اردبیل انجام شد. فاکتور اول کود نانواکسید آهن در سطوح 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد و اکسید آهن معمولی در سطح دو درصد و فاکتور دوم مراحل محلول پاشی (رشد رویشی، شروع غده بندی و پرشدن غده) بود. نتایج نشان داد که با کاربرد نانو اکسید آهن میزان نیترات غده بطور معنی داری کاهش یافت و کمترین نیترات نسبت به شاهد در برهمکنش محلول-پاشی غلظت های 5/1 و 2 درصد نانواکسید آهن در مرحله پرشدن غده بدست آمد. بیشترین شاخص سبزینگی برگ و وزن متوسط غده با اختلاف معنی دار نسبت به شاهد در اثر برهمکنش محلول پاشی غلظت های 1، 5/1 و 2 درصد و بیشترین درصد پروتئین غده با غلظت های 5/1 و 2 درصد نانواکسید آهن در زمان پرشدن غده بدست آمد. غلظت های 1، 5/1 و 2 درصد نانو اکسید آهن و همچنین محلول پاشی در زمان پر شدن غده با اختلاف معنی دار نسبت به سایر تیمارها بیشترین عملکرد غده را به خود اختصاص دادند. همچنین کاربرد اکسید آهن معمولی نیز عملکرد غده سیب زمینی را نسبت به شاهد بطور معنی داری افزایش داد ولی با غلظت های 5/0 و 1 درصد نانواکسید آهن در گروه مشترک قرار گرفت. بطور کلی از نظر تمام صفات مورد اندازه گیری، غلظت 2 درصد نانواکسید آهن با محلول پاشی در زمان پرشدن غده بهترین نتیجه را داشت و برای کاربرد توسط زارعین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آهن، کلروفیل، محلول پاشی، نانوکود، نیترات
  • عبدالرضا برجی آباد *، محمد گلوی، محمود رمرودی صفحات 156-167
    برای ارزیابی تاثیر تراکم، مصرف خاکی و محلول پاشی آهن و روی بر عملکرد کمی وکیفی چای ترش، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه دانشگاه زابل در سال زراعی 93-92 اجرا شد. تراکم در 3 سطح 2، 4 و 6 بوته در متر مربع، به عنوان عامل اصلی و مصرف عناصر ریز مغذی در 5 سطح، محلول پاشی با کلات آهن 6 درصد به نسبت 4 در هزار، محلول پاشی با کلات روی 15 درصد به نسبت 2 مصرف خاکی کلات آهن 6 درصد به میزان 50 کیلوگرم در هکتار، مصرف خاکی کلات روی 15 درصد به میزان 50 کیلوگرم و محلول پاشی با آب به عنوان عامل فرعی در نظر گرفتیم. نتایج نشان داد اکثر صفات کمی شامل ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، تعداد دانه بوته، وزن تر و خشک کاسبرگ و عملکرد بیولوژیک بوته تحت تاثیر تراکم معنی دار شدند. بیشترین وزن تر و خشک کاسبرگ در هکتار از تراکم 6 بوته در متر بدست آمد، طوری که میزان کاسبرگ خشک تولیدی در تراکم 6 بوته نسبت به تراکم 2 بوته در متر 200 درصد افزایش داشت. تاثیر مصرف خاکی و محلول پاشی عناصر ریزمغذی افزایش معنی داری برای پارامتر های تعداد غوزه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، تعداد شاخه فرعی، تعداد دانه بوته، وزن تر خشک کاسبرگ، میزان آنتوسیانین و درصد پروتئین کاسبرگ نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده، به نظر می رسد برای حصول حداکثر عملکرد کاسبرگ خشک، تراکم شش بوته توام با محلول پاشی عنصر روی بتواند به عنوان تیمار مناسبی پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، ریز مغذی، گیاهان دارویی، مصرف خاکی
  • یعقوبعلی کرمی، محمد مهدی فقیهی *، یعقوب حسینی، رمضان رضازاده، علی شهریاری صفحات 168-176
    به منظور بررسی تاثیر قارچ میکوریزایی Glomus intraradices بر غلظت برخی از عناصر غذایی در مرکبات، آزمایشی گلدانی در گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار با دو فاکتور به اجرا در آمد. فاکتورها شامل فاکتور گونه ی مرکبات در دو سطح شامل نارنج (aurantium Citrus) و بکرایی (دورگ طبیعی مرکبات)، و فاکتور محیط کشت در سه سطح (خاک غیرسترون بدون قارچ، خاک سترون بدون قارچ و خاک سترون به همراه قارچ) بود. برای تیمار گیاهان با قارچ میکوریزایی، بذور نارنج و بکرایی در گلدان های حاوی زادمایه ی G. intraradices کاشته شد. صفات مورد بررسی شامل غلظت فسفر، آهن، روی، مس و منگنز در اندام هوایی بود. نتایج نشان داد که غلظت این عناصر در اندام هوایی نهال های نارنج تیمار شده با قارچ میکوریزایی نسبت به شرایط بدون قارچ بیشتر بود و اختلاف معنی داری را در سطح پنج درصد آماری نشان داد. در نهال های بکرایی تیمار شده با میکوریز نسبت به شرایط بدون میکوریز در خاک سترون، غلظت همه ی عناصر در اندام هوایی نهال ها بیشتر بود و درمورد همه ی عناصر (به جز آهن) اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد آماری مشاهده شد. در مجموع، نتایج نشان داد که قارچ میکوریزایی G. intraradices باعث افزایش غلظت عناصر غذایی فسفر، روی، منگنز، آهن و مس در اندام هوایی نهال های نارنج و بکرایی شد.
    کلیدواژگان: عناصر کم نیاز، فسفر، مرکبات، میکوریز
  • عبدالرضا احمدی *، سیدکریم موسوی صفحات 177-190
    این مطالعه به منظور شناسایی ترکیب فلور علف های هرز در 24 مزرعه نخود شهرستان خرم آباد، در سال زراعی 92-1391 انجام شد. با مطالعه فلور این مناطق، 69 گونه علف هرز متعلق به 20 تیره گیاهی شناسایی گردید. نتایج نشان داد که دولپه ای ها(59 گونه) نسبت به تک لپه ای ها(10 گونه) در مزارع نخود غالبیت داشتند. حداکثر تراکم علف های هرز به شیرپنیر (Gallium tricornutum) (27/10 بوته در مترمربع)، جغجغک(Vaccaria grandiflora) (3/4) و ماشک گل خوشه ای(Vicia villosa) (4/3 بوته در مترمربع) تعلق داشت. بالاترین سطح فراوانی علف های هرز مزارع نخود عبارت بودند از شیرپنیر (با فراوانی 8/93درصد)، جغجغک و علف هرز دانه مرغ (Cerastium dichotomum) (با فراوانی 75 درصد)، گلرنگ وحشی (Carthamus oxyacantha) و گل گندم (Centaurea spp.) (با فراوانی 56 و 4/59 درصد) و گونه علف هرز گوش خرگوشی (Conringia orientalis)، ماشک گل خوشه ای و خردل وحشی (Sinapis arvensis) با فراوانی بیش از 50 درصد بودند. از مجموع 30 گونه دارای فراوانی بالای 10 درصد، فقط چهار گونه دو ساله یا چند ساله بودند، به عبارتی3/83 درصد گونه های دارای فراوانی بالای 10 درصد یک ساله بودند. از کل علف های هرز شناسایی شده نیز(64 گونه 75/92%) دارای مسیر فتوسنتزی C3، و (5 گونه، 25/7%) دارای مسیر فتوسنتزی C4 بود.
    کلیدواژگان: نخود، فلور، فراوانی، علف هرز، پراکنش
  • علی کیوانلو، محمد آرمین * صفحات 191-200
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد نیتروژن بر قدرت رقابتی گیاه ذرت در تراکم های مختلف علف هرز قیاق، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل دو مقدار نیتروژن (توصیه شده (90 کیلوگرم در هکتار) و توصیه شده + 50%(135 کیلوگرم در هکتار)) و چهار تراکم قیاق (صفر، 1، 2 و 3 بوته در گلدان به ترتیب معادل صفر، 15، 30 و 45 بوته در مترمربع) بود. کشت در گلدان هایی با قطر 30 سانتی متر و حجم تقریبی 10 کیلوگرم خاک انجام گرفت. تراکم ذرت در هر گلدان پنج بوته در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که شاخص کلروفیل، وزن خشک ساقه، قطر ریشه، سطح ریشه، حجم ریشه، وزن خشک ریشه و نسبت ریشه به تاج تحت تاثیر مقدار مصرف نیتروژن قرار گرفت و افزایش مقدار نیتروژن سبب افزایش این خصوصیات شد. افزایش تراکم قیاق سبب کاهش 89/7 درصدی شاخص کلروفیل، 48/16 درصدی وزن خشک ساقه، 31/21 درصدی قطر ریشه، 18/22 درصدی سطح ریشه، 99/22 درصدی حجم ریشه و افزایش 1/1 درصدی ارتفاع نهایی ذرت شد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که در شرایط استفاده از نیتروژن اگرچه قدرت رقابتی ذرت در مقایسه با قیاق افزایش پیدا می کند با این وجود افزایش تراکم قیاق اثر منفی بر خصوصیات رشدی ریشه ذرت دارد.
    کلیدواژگان: رقابت زیرزمینی، قیاق، مورفولوژی ریشه، نیتروژن
  • محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش، حسین آقاجان تبار عالی، سیدجابر نبوی * صفحات 213-224
    تعیین کیفیت علوفه از عوامل مهم در مدیریت صحیح مراتع است. گونه های مرتعی در مکان ها و زمان های مختلف، کیفیت علوفه ای متفاوتی دارند . در ارزیابی مراتع و برنامه ریزی برای تهیه مواد مغذی مورد نیاز دام بسته به فصل چرا و محاسبه ظرفیت چرایی، آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان غالب منطقه ضروری است. این پژوهش در منطقه جلگه ای ساری انجام شده و کیفیت علوفه ای چهار گونه مرتعی شامل یونجه معمولی (Medicago sativa L)، اسپرس (Onobrychis sativa L.)، شبدرسفبد (Trifolium repens L.) و یونجه یکساله حلزونی (Medicago scutellata L.) بررسی شده است. نمونه برداری از گونه ها در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی صورت پذیرفت و سپس به منظور تعیین شاخص های کیفیت علوفه که شامل پروتئین خام ((CP، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF)، ماده خشک گوارش پذیر (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) بودند، مورد تجزیه شیمیایی قرار گرقتند. نتایج نشان داد که تاثیر مرحله رشد فنولوژیکی بر شاخص های ADF و DMD مشخص تر از سایر شاخص ها بود، به نحوی که درصد ADF در گونه های اسپرس و شبدر سفید در مراحل انتهایی رشد نسبت به ابتدایی آن افزایش و میزان DMD نیز در این گونه ها کاهش معنی دار نشان داد. به طور کلی گونه شبدر سفید در شروع دوره رشد و گلدهی غذایی بالاتری نسبت به سایر گونه ها داشت.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، فنولوژی، کیفیت علوفه
|
  • Jafar Pourreza *, Afshin Soltani, Abdolah Bahrani Pages 1-9
    Quantitative information regarding biomass partitioning in chickpea (Cicer arietinum L.) is limited or inconclusive. The objective of this study was to predict biomass partitioning to seed based on harvest index in chickpea crops grown under well-watered conditions. A field experiments, with 3 sowing dates and 4 plant densities, was conducted in Gorgan during 2004-2005. Crop biomass and phenological stages were measured between emergence and maturity. Density increase and delay in sowing date led to each phonological stages period decrease. Harvest index increased in seed filling period linearly. The effect of density on harvest index linear increase was not significant but there was different between sowing date. The time of beginning harvest index linear increase, decreased from 26 to 8 days from first sowing date to third one, but there was any difference in plant density. therefore From obtained coefficient in this research we can use in chickpea growth simulation models.
    Keywords: chickpea, Harvest Index, Simulation models, Plant density, Sowing date
  • Ali Ahmadi *, T. Hoseinpor, R. Porghasemi, F. Mohammadi Pages 10-20
    Grain weight and grain yield components of the velocity and duration of filling them. Understanding the process of grain filling in wheat breeding programs may be used to increase the yield of cultivars helpful. In order to evaluate the effect of seed density on the growth of wheat grain, a factorial experiment in a randomized complete block design with three varieties of wheat (Koohdasht, Chamran and Zagros) and seed densities (100, 200, 300 400 and 500 seeds per square meter) was conducted at the agricultural Research Station in Khorramabad. Components for grain growth after pollination eight sampling intervals of five days, grain dry weight was measured. The results showed that grain yield, biological yield, straw yield and number of ears per square meter and highly significant positive correlation, negative correlation with seed weight and hectoliter weight but very significant and the number of grains per spike, and for high-speed grain non-significant negative correlation. The dry weight of grain every three varieties showed that the dry weight of the grain density of 300 seeds per square meter Koohdasht and lowest grain yield was related to the number density of 200 seeds per square meter
    Keywords: Filling rate, Genotype, Planting date, Wheat
  • Noshin Farajzadeh Memari Tabrizi *, S. Aharizadeh, V. Rashidi, F. Darvish, S. Khavari Pages 21-30
    This experiment was conducted to study of changes yield and yield components in 22 corn hybrids. The experiment was split plot by using randomized complete block design with three replications under stress and non-stress during 2013 and 2014 at the Research Station Agriculture, Islamic Azad University of Tabriz, Iran. Treatments consisted of two irrigation levels (Irrigation after 70 mm evaporation from class A evaporation pan and irrigation after 140 mm evaporation from class A evaporation pan at the beginning of the Tasseling) as main plots and 18 maize hybrids and 4 maize varieties as sub–plots. Combined analysis in two years showed that genotype × water stress interaction had significant difference for most of measured traits. Genotype L2 × K1263/1 was the highest yield in the 6/38 kg under normal conditions and also genotype L3 × A679 was the highest yield under drought conditions in the 3/82 kg. The results of correlation analysis showed the number of kernels per row and numbers of grains per ear have a maximum significant positive correlation under stress and non-stress conditions. Results of step wise regression in non-stress conditions, 100 seed weight, number of kernels per ear, number of leaves and plant height and under stress conditions 100 grain weight, number of kernels per ear and plant height remained. Path analysis showed that the non-stress conditions and under stress conditions number of number of grains per ear had a direct effect on grain yield.
    Keywords: Combined Analysis, Dependent Variable, Drought, Hybrid, Path Analysis
  • Y. Kheirizadeh Arough, R.Seyed Sharifi *, M. Sedghi, M. Barmaki Pages 31-47
    In order to study the effect of biofertilizers and Nano zinc oxide foliar application on yield and traits related to grain growth of triticale under water withholding condition, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in research farming of Faculty of Agriculture Science, University of Mohaghegh Ardabili in 2014. Factors experiment were included water withholding in three levels (Full irrigation, irrigation to %50 of heading and booting stages), biofertilizers in four levels (non-use of Mycorrhiza and PGPR, application of mycorrhiza, application of PGPR, application of PGPR㌧⢮롢) and Nano zinc oxide in four levels (non-foliar application and foliar application of 0.3, 0.6 and 0.9 g/lit). Results showed with increasing water limitation, yield, rate grain filling and the maximum of grain weight decreased. Means comparison showed that maximum of yield (663.26 g/m2), rate grain filling (0.00304 g/day), grain filling period (41.5 day), effective grain filling period (25.6 day) and the maximum of grain weight (0.078 g) were obtained at application of PGPR㌧⢮롢, foliar application of 0.9 g/lit nano zinc oxide and full irrigation.
    Keywords: Grain filling, Zinc, Mycorrhiza, Plant Growth Promoting Rhizobacteria, Linear Model
  • R. Baladi, E. Bijanzadeh *, R. Naderi Pages 48-59
    To investigate the effects of water deficit and chemical phosphorus (P) application methods on yield and phosphorus recovery efficiency of two rapeseed cultivars, a field experiment was conducted at Agriculture College and Natural Resources of Darab, Shiraz University during 2013-2014. Treatments including irrigation regimes (common irrigation, cutting off irrigation at mid-flowering and mid-silique formation stages), P application methods (without P, broadcast and band) and rapeseed cultivars (Sarigol and RGS) were assigned in main plots, sub plots and sub sub plots, respectively. Results showed that cutting of irrigation at common irrigation with 25.31 seed numbers per silique had significant differences with mid-flowering with 22.25 seed numbers per silique and cutting of irrigation at mid-silique formation with 22.94 seed numbers per silique . In cutting of irrigation at mid-flowering and band application of P, RGS had the highest biological yield (12435 hg/ha). Common irrigation had the highest (11.02 kg/ha) and cutting of irrigation at mid-flowering had the lowest (5.95 kg/ha) P absorption amount. Overall, P recovery efficiency in broadcast and band application methods of P was 1.09% and 1.38%, respectively. RGS cultivar compared to Sarigol had maximum grain yield under cutting of irrigation at mid-flowering (3830 kg/ha) and mid-silique formation conditions (5428 kg/ha). RGS had the highest rate of assimilate remobilization under cutting off irrigation at mid-flowering and band application of P and it can prevent a further reduction in grain yield when exposed to late season water shortage.
    Keywords: Assimilate remobilization, cutting of irrigation, phosphorus recovery efficiency, Biological yield
  • M. Zare * Pages 60-67
    In order to study of relationships between various agronomic traits and their influences on barley grain yield, two separate experiments were carried out in a randomized complete block design with three replications. Treatments were genotypes including Gorgan4, Nosrat, Reyhan, Makoii, Valfajr, Zarjou, Gorgan, Kavir, Esterain and Nimruz. The experiments were under drought stress and non-stress: stopping the irrigation at blooming stage till complete maturity stage conditions. The correlation coefficients were significantly positive between grain yield and days from emergence to physiological maturity, plant height, culm thickness, biological yield, kernel length and spike weight under non-stress condition. Days from emergence to physiological maturity, plant height, biological yield, kernel length, kernel thickness, spike weight and 100-grain weight significantly positively correlated with grain yield under stress condition. Using stepwise regression, spike weight, 100-grain weight and days from emergence to physiological maturity, spike weight, kernel length, spike length, kernel thickness and biological yield as independent variables, model determination coefficients were R2=0.83 and R2=0.91 under non-stress and stress conditions, respectively. path coefficients analysis showed that direct and indirect effects of spike weight on grain yield were the highest and positive under non-stress and stress conditions, indicating that direct selection to improve grain yield with this trait would be effective.
    Keywords: regression, Correlation, direct effects
  • M. Yadegari * Pages 68-78
    Evening Primrose (Oenothera biennis) is the herbaceous plant; biennial fuchsia belongs to the family Onagraceae. The yellow flowers of this plant are bisexual. The seeds contain non saturated oils as γ-linolenic acid, Linolenic acid and Oleic acid. In this research toping height (without toping and toping on 20, 30, 50 cm of plant) and irrigation type (drip, furrow) treatments on length and width of leaf, node distance, number and length of flowering stems per plant; and in complete ripening the characters of weight of seed per capsule and per plant, weight of 1000 seed, number of capsule per stem and per plant, weight of fresh/ dry shoot material and oil extracted from seeds were measured. The results showed that by increasing of toping, width of leaf, internode distance, length of lateral stems were decreased. In drip irrigation internode distance, length and number of lateral stem increased. The most of number capsule per stem and plant, weight of seed per plant, weight of 1000 seed, oil percentage of seed were obtained in toping of 30cm and drip irrigation. This research is primary investigation about toping height and irrigation type in Primrose and more studies for complete results are necessary.
    Keywords: Irrigation, Topping, Medicinal plant
  • Hossein Sartip, Alireza Sirousmehr * Pages 79-90
    Soil misture deficiency is the most important factors of plant growth and development inhibiting. To evaluate the effect of foliar application of titanium dioxide nano particles on Purslane some physiological and morphological traits under different irrigation levels was done a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Experimental factors were including of three levels irrigation 60, 80 and 100 percent of field capacity and sprayed titanium dioxide nano particles in the 6-8 leaf stage at four levels 0, 1, 2 and 3 mg. l-1, respectively. The result showed that irrigation levels was significant in all traits in 1 percent level and it cause to reduce the total chlorophyll content and increase the amount of soluble carbohydrates and proline. The maximum amount of total chlorophyll content 32.36 mg. g-1 of fresh leaf was obtained in treatment of 100 percent of field capacity and lowest amount it 13.42 mg. g-1 of fresh leaf was obtained in treatment of 60 percent of field capacity, respectively. Sprayed of titanium dioxide nano particles was also significant on the most traits and increases the total chlorophyll and fresh and dry weight of Purslane. The maximum amount of the fresh weight of shrub 21.61 g in the 3 mg. l-1 sprayed of titanium dioxide nano particles treatment and the minimum fresh weight 17.16 g was obtained control treatment (spraying with distilled water). The results showed the use of nanoparticles of titanium dioxide, increased significantly chlorophyll (a) and dry weight the purslane.
    Keywords: Drought stress, dry weight, benefecial elements, chlorophyll
  • Mohsen Farzaneh *, Mozhgan Ghanbari, Vahid Abdossi Pages 91-100
    Spermidine effect on biochemical properties consisted of activity of peroxidase, ascorbate peroxidase, relative water content, soluble sugar, and electrolyte leakages in cucumber (Cucumis sativus L.) was investigated. An experiment was conducted based on CRD with three replications in Islamic Azad University, Shiraz Branch. The first factor was included different irrigation courses at three levels; irrigation every other day, irrigation three days in between and irrigation five days in between. Second factor was included foliar application with three different concentration of spermidine (0, 1 and 2 mM). The resuls of variance analysis for interaction effect of different courses of irrigation and various concentration of spermidine on peroxidase enzyme activity, ascorbate peroxidase activity and relative water content was significant. The results also showed that plants that recived irrigation five days in between with 2mM Spermidine had the highest activity of peroxidase and ascorbate peroxidase enzyme. The interaction of different levels of irrigation and Spermidine foliar applciaiton on sugar solution and electrolyte leakages was not significant. In conclusion the effect of 2mM Spermine on peroxidase enzyme activity, ascorbate peroxidase activity and relative water content was significant.
    Keywords: peroxidase, ascorbate peroxidase, Relative water content, soluble sugar, electrolyte leakages
  • O. Satariarani, M. Mirzakhani *, A. F. Hashemi Pages 101-109
    The barley is one of the most important cereal crops. In order to study the effect of seed rate and nitrogen levels on agronomic characteristics and nitrogen use efficiency of barley, this study was carried out in Aran and Bidgol region in 2014. A factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with four replications was used. Seed rate treatment (S1= 150, S2= 225, S3= 300 kg ha-1) and nitrogen levels treatment (N1= 0, N2= 75, N3= 150 kg ha- 1), were assigned in plots. Each plot consisted of 6 row, 5 m long with 50 cm between rows space and 5 cm between plants on the rows was used. In this study Plant height, number of fertile tiller, 1000 grain weight, number of grain per spike, grain yield, harvest index, protein percent, nitrogen use efficiency, nitrogen appear recovery and amount of nitrogen absorbed were assessed. Results indicated that the interactin effect of seed rate and nitrogen levels treatment on the characteristics such as: nitrogen use efficiency and nitrogen appear recovery was significant. The maximum and minimum of nitrogen appear recovery with average (0.44 and 0.14 %) were obtained by the treatment (150 kg ha-1 of seed + 75 kg ha-1 of nitrogen application) and (300 kg ha-1 of seed + 150 kg ha-1 of nitrogen application), respectively.
    Keywords: Grain yield, harvest index, protein content, plant density
  • H. Bekhrad *, F.Nikonam, B. Hamdani Pages 110-122
    To evaluate the effects of nano fertilizer and different levels of nitrogen on sesame, a factorial experiment, arranged in randomized complete blocks design with 3 replications, was done in the research station of Kahnoj. Factors in this experiment included four levels of nano fertilizer (0, 1, 2 and 3 /1000) and N levels in four levels (0, 50, 100 and150 Kg N/ha). Analysis of variance showed significant effects of N and nano fertilizer on all characters. Maximum plant height, amount of capsule and biological yield was obtained in 150 Kg nitrogen and minimum level of these parameters was in 0 Kg N. In nano fertilizer yield per plant, amount of capsule and biological yield, was maximum in (3/1000) treatment, while plant height was maximum in 2/1000 treatment. N fertilizer together with nano fertilizer increased 1000 kernel weight, grain yield and biological index, in comparison with none fertilizer treatment and the highest amount of this parameters was in 100 kg N and 2/1000 nano fertilizer treatments. For the oil percent maximum average was 58.5% more than none N fertilizer treatment and maximum amount of oil between nano fertilizer was obtained in 2/1000 and the minimum was in none nano fertilizer usage. Generally, it can be said that the effects of nitrogen and nano fertilizer increased availability of nutrients, which is required by plant, and caused the best growing condition for the sesame
    Keywords: Biomass yield, fertilizer urea, Oil content, 1000-grain weight
  • A.A. Sadeghi, K. Hajmohammadnia Ghalibaf, S.M. Seyyedi * Pages 123-132
    In order to investigate the effects of vermicompost and urea chemical fertilizers on nitrogen, phosphorus and potassium uptake in marshmallow (Altheae officinalis L.) organs, a field experiment was conducted at Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2012. Experiment was conducted using a completely randomized blocks design based on factorial arrangement with three replications. Experimental treatments were three levels of vermicompost (0, 5 and 10 ton.ha-1) and five levels of urea fertilizer (0, 25, 50, 75 and 100% of 200 kg N ha-1). Vermicompost application in each urea fertilizer level had an effective role in increasing nitrogen, phosphorus and potassium percentages in seed, leaf and root of marshmallow. By applying 10 ton vermicompost ha-1, phosphorus percentage in seed of marshmallow was increased by 29.5 %, as compared to control treatment. Nitrogen, phosphorus and potassium contents in seed, leaf and root of marshmallow were significantly increased by vermicompost application. Urea fertilizer caused a significant increase in nitrogen, phosphorus and potassium percentages in seed, leaf and root of marshmallow. According to the results, there was a positive relationship between nitrogen uptake with phosphorus and potassium uptake.
    Keywords: Chemical fertilizer, medicine plant, nutrient uptake, organic fertilizer
  • S. Hokmalipour * Pages 133-144
    In order to study the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and nitrogen fertilizer on yield and agronomic and physiological traits of medicinal plant of Peppermint, a factorial experiment was carried out based on Randomized Complete Block Design with three replications in 1394 at the Agricultural Research Farm of University of Payam Noor, Kosar baranch, Kosar, Ardabil. Experimental factors were, nitrogen fertilizer in five levels (0, 50, 100, 150 and 200 kg N.ha-1, from urea source) and plant growth promoting rhizobacteria in three levels (no inoculation, seed inoculation with Azotobacter chorchorum strain 5 and Azosprilium lipoferum strain OF). Minimum and maximum of all traits were obtained at control level and highest level of nitrogen fertilizer. analysis of variance showed that in seed inoculation by plant growth promoting rhizobacteria, stem fresh weight, stem dry weight, leaf fresh weight, total plant dry weight, total plant fresh weight, leaf area, chlorophyll index, leaf essence and essence yield, significantly affected. The highest levels in all of the listed traits were observed by seed inoculation with Azotobacter. Azosprilium were ranked. The lowest levels in traits were observed in no inoculation. Stem dry weight, leaf area and leaf essence were significantly by interaction effect of nitrogen × PGPR. Maximum stem dry weight, leaf area and leaf essence were observed in 200 kg N. ha-1 × Azotobacter. The interaction effect of 200 kg N. ha-1 ×Azosprilium was at a lower level. Minimum levels of listed traits were obtained in control levels of experimental factors.
    Keywords: Chlorophyll index, essence percentage, essence yield leaf area, seed inoculation
  • A. Barghi *, A. Golipoori, A.Tobeh, S. Jahanbakhsh, S. Jamaati Somarin Pages 145-155
    In order to investigating nitrate accumulation, tuber yield and protein variation, affected by different levels of iron nano oxide in different growth stages of potato, a factorial experiment was conducted based on RCBD with three replications during 2012 in Ardabil region. The first factor was iron nano oxide fertilizer at four levels including 0, 0.5, 1, 1.5 and 2 percent as well as normal iron oxide at 2 percent and the second factor was spraying stages (vegetative growth, beginning of tubering and tuber filling). Results showed that by iron nano oxide application, nitrate content of tuber decreased significantly and the least value was acquired in the interaction of spraying with 1.5 and 2 percent of iron nano oxide during tuber filling. The most leaf chlorophyll and average tuber weight was acquired in the interaction of spraying with 1, 1.5 and 2 percent during tuber filling and the most protein percentage of tuber by spraying with 1.5 and 2 percent of iron nano oxide during this period. Iron nano oxide levels of 1, 1.5 and 2 percent and spraying during tuber filling had the most tuber yield with a significant difference compared to other treatments. Additionally the application of normal iron oxide significantly increased tuber yield compared to control while it was in the same group with iron nano oxide levels of 0.5 and 1 percent. Regarding all traits measured, iron nano oxide concentration of 2 percent by spraying during tuber filling indicated the best result and is recommended to farmers.
    Keywords: Chlorophyll, iron, nano fertilizer, nitrate, spraying
  • A. Borji Abad *, M. Galavi, M. Ramroodi Pages 156-167
    order to evaluate the effect of density, soil and foliar application of iron and zinc on yield and quality of Roselle (Hibiscus sabdariffa), an experiment was performed in a split plot design in randomized complete block design with three replications in Zabol University. Density was at three levels 2, 4 and 6 plants per square meter, as the main cause of micronutrient intake in five levels, sprayed with chelated iron 6% rate 4 per thousand, sprayed with chelated zinc rate 2 per thousand, soil application of chelated iron 6% to 50 kg, and soil application of chelated zinc15% to 50 kg per hectare, was performed. The spraying with water was considered as a secondary factor. The results showed that most quantitative traits including plant height, stem diameter, number of branches, number of seeds per plant, weight and dried sepals and biological yield of boll were affected by density. The most wet and dry weight of sepals were obtained in density six plant density,. Sepals much dry so that the density of 6 plants per square meter than 2 density was 200% increased. Effect of soil and foliar application of micronutrients showed significant increase in the number of bolls, biological yield, weight of 1000 seeds, number of branches, number of seeds per plant, wet and dry weight sepals, and amount of anthocyanin and protein sepals. Based on the results of this study, to achieve maximum performance of dry sepals, six plants with foliar application of zinc can be recommended as a suitable treatment.
    Keywords: Anthocyanins, micronutrients, medicinal herbs, soil application
  • Y. Karami, Mohammad Mehdi Faghihi *, Y. Hosseini, R. Rezazadeh, A. Shahryari Pages 168-176
    This research was carried out to investigate the effect of mycorrhizal fungus Glomus intraradices on concentration of some mineral nutrients in seedlings of Bakraee and sour orange. The experiment involved a factorial combination of two species Bakraee (natural hybrid of citrus) and sour orange (Citrus aurantium) and three culture media (non-sterile soil without fungi, sterile soil without fungi, and sterile soil with mycorrhizal fungi) in a completely randomized design. Seeds of Bakraee and sour orange were sown in pots containing different culture media. The studied attributes were concentration of phosphorous (P), iron (Fe), zinc (Zn), copper (Cu), and manganese (Mn) in shoots. There was significant difference (P
    Keywords: Citrus, Micronutrients, Mychorrhiza, Phosphorus
  • A. Ahmadi *, K. Mosavi Pages 177-190
    This study was conducted to find out the weed floristic composition of 24 chickpea farms in Khorramabad during 2012. Based on a floristic study, 70 weed species belonging to 20 families were identified. The results showed that dicots were predominant in the chickpea farms. Maximum of weed densities were recorded for Gallium tricornutum (10.27 plants.m-2), Vaccaria grandiflora (4.3) and Vicia villosa (3.4) plants.m-2respectively. Maximum frequency of different weed species was recorded as G. tricornutum (93.8%), V. garndiflora, and C. dichotomum with frequency of 75%, and 59.4% respectively were the two others prevalent species. Carthamus oxyacantha, and Centaurea spp. With frequency of 56%, and Conringia orientalis, Vicia villosa, and Sinapis arvensis by frequency of more than 50% were the others prevalent weed species. Plant families of caryophyllaceae, compositae, and brassicacea any with two species, and rubiacea, and fabaceae families any with one species included the 8 species with frequency more than 50%. Among 30 species with frequency more than 10% only 4 species were biennial or perennial, that is 83.3% of weed species that had frequency more than 10% was annual. Of the total weed is detected (64 spacies , 75/92 % ) were C3, and (5 species , 25/7 %) had C4 photosynthetic pathway.
    Keywords: chickpea, Flora, Frequency, Weed, Disturbance
  • A. Keivanlo, Mohammad Armin * Pages 191-200
    In order to investigate the effect of nitrogen application on corn competitive ability with Johnson grass (Sorghum halapense) at different densities, An experiment was conducted as factorial arrangement based on completely randomized block design with three replications at researcher greenhouse of Islamic Azad university, Sabzevar Branch in 2015. Factors were: Nitrogen Levels (recommended (90 Kg.ha-1 of N) and recommended%(135 Kg.ha-1 of N)) and Johnson grass density (0, 1, 2 and 3 plants. Pot-1(0, 15, 30 and 45 plants. m-2, Respectively). Corn and Johnson grass were planted in pot with 30 cm diameter containing approximately 10 kg soil. Corn density was five plants per pot. Analysis variance result showed that chlorophyll index, stem dry weight, root diameter, root volume, root dry matter and root/shoot ratio affected by nitrogen levels. Increasing nitrogen amount increased these characteristics. Increasing Johnson grass density decreased chlorophyll index (7.89%), stem dry weight (16.48%), root diameter (21.31%), root area (22.18%), root volume(22.99%) and plant height (1.1%). Other corn root trait was not affected by Johnson grass density. Overall. Nitrogen application increased competition ability of corn with johnson grass, whereas increasing of Johnson grass density had negative impact on corn root morphological.
    Keywords: Ground competition, Johnson grass, Nitrogen, Root morphology
  • Mohamad Reza Tatian, Reza Tamartash, Hossein Aghajan Tabar Ali, Seyed Jaber Nabavi * Pages 213-224
    Determining forage quality is an important factor for proper management of rangelands. Information on forage quality of key species is necessary to assess rangelands to supply the feedstock requirements of livestock which depends on growth season and rangeland grazing capacity. This research was conducted in Sari plain region at three growth stages of four rangeland species, including white clover (Trifolium repens L.), sainfoin (Onobrychis sativa), snail medic (Medicago scutellata), and common alfalfa (Medicago sativa) which have three life forms. The samples were randomly collected at three phenological growth stages (vegetative growth, flowering and seed formation). Then chemical analysis was accomplished to determine the contents of crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestiblity (DMD) and metabolic energy (ME). The results showed that the effect of phenological growth stages on forage quality indicators including cell wall free hemicelluloses and digestible dry matter were significantly higher than other indicators. The percentage of ADF on sainfoin and white clover species increased in the later compared to earlier growth stages. Percentage of DMP significantly reduced during phenological stages in these species. White clover had the most nutritive value than other species in beginning of growth and flowering stages.
    Keywords: Crude Protein, Phenology, Porage Quality