فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 95، شهریور 1396)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 95، شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زاهد مولایی، سهیلا آهنگر زاده رضایی*، حمیدرضا خلخالی صفحات 404-414
    پیش زمینه و هدف
    بیماری سرطان ازجمله اختلالات مزمنی است که به شدت روی سلامت و درنتیجه کیفیت زندگی افراد تاثیرگذار است. بیماران مبتلا به سرطان استقلال و توانایی خود را برای شرکت موثر در خانواده و اجتماع ازدست داده و احساس فقدان شایستگی و عدم اطمینان می کنند. این مطالعه، باهدف بررسی تاثیر گروه درمانی امید محور مبتنی بر نظریه امید اسنایدر، بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه در سال 95-1394 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده است که بر روی 40 بیمار مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی امام خمینی ارومیه انجام شد. بیماران به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه 20 نفری مداخله و کنترل تقسیم شدند. مشارکت کنندگان گروه مداخله به مدت 8 جلسه، هر هفته 1 جلسه تحت آموزش گروهی بر مبنای نظریه امید اسنایدر قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های جمعیت شناختی، امید اسنایدر و کیفیت زندگی مخصوص بیماران مبتلا به سرطان QLQ-C30 بود. داده ها از طریق نرم افزار SPSS و آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوجی تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه درمانی امید محور، باعث افزایش میانگین نمره های حیطه عملکردی و حیطه کیفیت زندگی در بیماران گروه مداخله شده است (05/0>P). ولی در حیطه علائم تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، امید درمانی تاثیر چشمگیری بر بهبود ابعاد مختلف کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در مردان و زنان مبتلا به سرطان دارد. بنابراین، مسئولین و مدیران سیستم بهداشتی کشور با استفاده از نتایج این پژوهش می توانند، با اجرای برنامه ها و راهکارهایی جهت ایجاد مداخلات گروه درمانی امید محور برای بیماران مبتلا به سرطان کیفیت زندگی آنان را در حیطه های مختلف ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: گروه درمانی امید محور، کیفیت زندگی، سرطان، امید، اسنایدر
  • فرزین ملازاده، معصومه همتی مسلک پاک * صفحات 415-423
    پیش زمینه و هدف
    برای درمان بیماری مزمن کلیه، همودیالیز و پیوند کلیه بیشترین کاربرد بالینی را دارند. هرکدام از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند و می توانند بر عزت نفس وی تاثیر بسزایی را بگذارند. مقایسه عزت نفس گیرندگان پیوند کلیه با بیماران تحت درمان با همودیالیز اطلاعات ارزشمندی در خصوص وضعیت این بیماران و تغییرات به وجود آمده در وضعیت روانی این افراد و در راس آن عزت نفس گیرندگان پیوند کلیه ارائه می کند. مطالعه حاضر باهدف مقایسه ی عزت نفس بیماران تحت همودیالیز با گیرندگان پیوند کلیه شده در مراکز آموزشی درمانی ارومیه در سال 1395 انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 174 نفر شامل 86 نفر بیمار تحت درمان همودیالیز و 88 نفر گیرنده پیوند کلیه از مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1395 به شکل در دسترس انتخاب و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه عزت نفس رزنبرگ را تکمیل نمودند. سپس داده ها جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری مستقل t مستقل، پیرسون و کای دو آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتیجه آزمون آماری تی مستقل تفاوت آماری معنی داری در میانگین نمرات عزت نفس گیرندگان پیوند کلیه در مقایسه با بیماران تحت درمان با همودیالیز نشان داد به طوری که عزت نفس بیماران تحت درمان با همودیالیز به شکل معنی داری پایین تر از گیرندگان پیوند کلیه بود )0001/0=(P.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که عزت نفس گیرندگان پیوند کلیه بهتر از بیماران تحت درمان با همودیالیز است. بنابراین بیماران تحت درمان با همودیالیز نیازمند حمایت بیشتر در ابعاد دانشی و روحی و روانی هستند. و می توان با افزایش اطلاع رسانی در مورد پیوند کلیه و تاثیرات مثبتی که در عزت نفس گیرندگان پیوند دارد، فرهنگ اهدا عضو را در جامعه اشاعه داد و به طور مستقیم بر سلامت روانی جامعه تاثیر مثبت گذاشت.
    کلیدواژگان: بیماری کلیوی مزمن، پیوند کلیه، دیالیز کلیوی، عزت نفس
  • محمدحسن صاحبی حق، اسدالله خدیوی، امین سهیلی*، گلشن مقبلی، محمد خواجه گودری، لیلا ولی زاده صفحات 424-439
    پیش زمینه و هدف
    هرچند تربیت پرستاران در مقطع دکتری پیامدهای مثبت زیادی برای حرفه پرستاری و نظام مراقبت سلامت به دنبال داشته است، اما با توجه به پویا بودن نیازها در نظام سلامت و توسعه آموزش پرستاری؛ کوریکولوم دکتری پرستاری با چالش هایی روبه رو می باشد. لذا مطالعه حاضر باهدف بررسی چالش های محتوایی و اجرایی فراروی کوریکولوم دکتری پرستاری از دید اعضای هیئت علمی و دانشجویان دکتری پرستاری صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تکنیک دلفی کلاسیک تعدیل شده بود که در 3 دور و به صورت تمام شماری روی کلیه دانشجویان دکتری پرستاری (29 نفر) و اعضای هیئت علمی دارای مدرک دکتری پرستاری (17 نفر) دانشگاه علوم پزشکی تبریز از مهر 1395 تا خرداد 1396 انجام شد. در مرحله اول و دوم، برای استخراج گویه های پرسشنامه بدون ساختار اولیه و شناسایی تم های اصلی، از تحلیل محتوی کیفی با رویکرد مرسوم استفاده گردید. مرحله سوم، آغاز به کارگیری روش های کمی بود که در این مرحله داده ها با استفاده از آمار توصیفی در نسخه 24 نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل واقع شدند.
    یافته ها
    نتایج در 4 حوزه آموزشی، پژوهشی، بالینی و مدیریتی اجرایی طبقه بندی گردید. اکثر اعضای هیئت علمی و دانشجویان دکتری بیان داشتند که کوریکولوم دکتری پرستاری نسبت به نیازهای جامعه، نظام سلامت، حرفه پرستاری و حتی خود اساتید/فراگیران پاسخگو نمی باشد. دور شدن و غفلت از ماهیت اصلی مراقبت بالینی رشته پرستاری و پرداختن به مسائل نسبتا حاشیه ای، دیگر چالش جدی وارد بر کوریکولوم دکتری پرستاری می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    کوریکولوم دکتری پرستاری در ایران نیازمند بازنگری و اصلاح مجدد بر اساس نیازهای روز جامعه می باشد. لازمه تحقق این هدف، آسیب شناسی اساسی دوره، بررسی خلاها و نیازهای موجود در نظام سلامت، توجه به مسائل و مشکلات بالینی و مراقبتی سیستم بهداشتی درمانی کشور، ارزیابی کمی و کیفی سطوح مختلف آموزش پرستاری و در جایگاه بالاتر، مقطع دکتری پرستاری به عنوان سکان دار وجهه حرفه ای پرستاری، می باشد.
    کلیدواژگان: کوریکولوم دکتری پرستاری، تکنیک دلفی، ایران
  • پریسا پارسا، پرستو آهنگ پور، فاطمه شبیری، علیرضا سلطانیان، علیرضا رحیمی صفحات 440-448
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان شرایط بحرانی است که نه تنها مادران بلکه نوزادان آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا شناسایی سریع و انجام مداخلات مشاوره ای در کاهش مشکلات این افراد ضروری می باشد. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر مشاوره گروهی بر افسردگی پس از زایمان در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان در سال 1395 صورت گرفت.
    مواد روش کار
    پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی می باشد. جامعه پژوهش شامل زنان زایمان کرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر همدان در سال 1395 بودند. تعداد 82 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمون اختصاص یافتند (هر گروه 41 نفر). برای گروه آزمون 8 جلسه مشاوره گروهی مبتنی بر حل مسئله اجرا شد. گردآوری اطلاعات در پیش و پس آزمون با پرسشنامه استاندارد افسردگی پس از زایمان ادینبورگ صورت گرفت. داده ها با نرم افزار آماری SPSS20 و با آزمون های تی مستقل و زوجی، کای اسکوور و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها بین نمرات پیش آزمون افسردگی دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0P>). درحالی که بین نمرات پس آزمون دو گروه تفاوت معناداری به دست آمد. به طوری که آموزش مشاوره گروهی بر کاهش افسردگی پس از زایمان گروه آزمایش تاثیر معنی داری داشت (01/0>P).
    نتیجه گیری
    این نتایج بیان می کنند که مشاوره گروهی مبتنی بر حل مسئله می تواند همراه با سایر فن های درمانی برای کاهش افسردگی پس از زایمان مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، حل مسئله، مشاوره گروهی زنان
  • اسد اسدی حسن وند، منصور سودانی، ذبیح الله عباسپور صفحات 449-459
    پیش زمینه و هدف
    کیفیت زندگی منعکس کننده خواسته ها، امیدها و انتظارات کودکان و نوجوانان در ارتباط با حقایق کنونی و آینده زندگی آن هاست و افزایش و بهبود آن در فرزندان موجب سلامت روان، پیشرفت و تعالی خانواده و درنتیجه جامعه می شود. پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان راه حل – محور به شیوه گروهی بر بهبود کیفیت زندگی فرزندان انجام شد.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر یک طرح آزمایشی با گروه آزمایش و گواه با استفاده از روش پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پسری است که در دبیرستان های متوسطه اول شهر اهواز در سال 94-93 مشغول تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای به طور تصادف در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 7 جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک جلسه در هفته، تحت مداخله درمان راه حل – محور به شیوه گروهی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس موردبررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد درمان راه حل – محور به شیوه گروهی، کیفیت زندگی فرزندان و مولفه های آن (عملکرد جسمانی، محدودیت ایفای نقش ناشی از وضعیت جسمانی، محدودیت ایفای نقش ناشی از مشکلات هیجانی، نشاط، سلامت عاطفی، عملکرد اجتماعی، درد و سلامت عمومی) را در مرحله پس آزمون و آزمون پیگیری به طور معنی داری افزایش داده است.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد درمان راه حل – محور به شیوه گروهی می تواند برای بهبود کیفیت زندگی فرزندان مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان راه حل - محور، کیفیت زندگی، سلامت عمومی
  • رقیه سعیدپور، شمس الدین شمس*، رحیم بقایی، حمیدرضا خلخالی صفحات 460-468
    پیش زمینه و هدف
    نارسایی قلبی یکی از شایع ترین بیماری های مزمن و عمده ترین عامل مرگ و میر در جهان است که با شیوع پیش رونده بالا و پذیرش بیمارستانی غیرقابل پیش بینی همراه است. خودمراقبتی یکی از جنبه های مهم درمان در این بیماران به شمار می رود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش تصویری بر فعالیت های خودمراقبتی در مبتلایان به نارسایی احتقانی قلبی بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، تعداد 70 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان عباسی میاندوآب در سال 1395 به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (35 نفر) و مداخله (35 نفر) تقسیم شدند. گروه کنترل آموزش های روتین بخش را دریافت کرده و گروه مداخله تحت آموزش تصویری قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه قبل و بعد از آموزش جمع آوری گردید. از آزمون های آماری کای دو، تی زوجی و تی مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه کنترل میانگین نمره خود مراقبتی 97/11± 83/45 بوده که بعد از مداخله به 61/11±64/46 افزایش یافت که به لحاظ آماری معنی دار نمی باشد (392/0>. (P درحالی که در گروه مداخله، میانگین نمرات قبل از مداخله 09/8 ± 98/42 بوده است که بعد از آموزش تصویری به 45/8± 04/62 افزایش یافته که به لحاظ آماری معنی دار می باشد (001/0 (P<.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که آموزش تصویری روش مناسبی برای آموزش این بیماران بوده، به طوری که آموزش های اجراشده با این روش در ارتقای رفتارهای خودمراقبتی موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: آموزش تصویری، خود مراقبتی، نارسایی احتقانی قلبی، میاندوآب
  • آزاده نوری، لیلا جویباری، اکرم ثناگو * صفحات 469-477
    پیش زمینه و هدف
    استقلال عنصر اصلی عملکرد حرفه ای در پرستاری است. هدف این مطالعه کشف معنای استقلال حرفه ای از دیدگاه پرستارانی است که به کار بالینی اشتغال دارند.
    مواد و روش کار
    تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بود. داده ها از طریق مصاحبه های بدون ساختار عمیق (8 مصاحبه انفرادی) جمع آوری گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند در سال های 1394 در مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی متعارف و با استفاده از نرم افزار MaxQDA انجام گرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه منجر به ظهور 260 کد اولیه، 11 طبقه و استخراج 3 درون مایه اصلی گردید. مضامین حاصل شده شامل: 1- عوامل فردی، 2- عوامل سازمانی 3- عوامل مربوط به سیاستگزاری سلامت به دست آمد. این درون مایه ها بیانگر ابعاد یا ویژگی های معنایی درک شده پرستاران از عوامل موثر بر استقلال حرفه ای در رشته پرستاری بود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه تصویری از درک پرستاران را با توجه به تجارب واقعی افراد در عرصه کار در رابطه با استقلال حرفه ای در پرستاری را که اغلب از دید مطالعات کمی پنهان می ماند، ارائه نمود. بر اساس داده ها لازم است قوانین و راهبردهایی جهت ارتقای استقلال حرفه ای پرستاران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استقلال حرفه ای، پرستاران، تحقیق کیفی، تحلیل محتوا
  • لیلا بوستانی پور، هاییده صابری، امین سهیلی * صفحات 478-487
    پیش زمینه و هدف
    گرایش به پرخاشگری در پرستاران و وجود مشکلات بین فردی در آنان، عواملی هستند که می توانند کیفیت مراقبت ارائه شده در نظام های مراقبت سلامت، به خصوص در بخش های اورژانس که استرس شغلی در آن ها بیشتر می باشد، را تحت تاثیر قرار دهند. لذا مطالعه حاضر باهدف پیش بینی گرایش به پرخاشگری و مشکلات بین فردی بر اساس استرس شغلی پرستاران بخش های اورژانس انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه موردمطالعه شامل 134 نفر از پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های حضرت رسول اکرم و هاشمی نژاد شهر تهران در سال 1395 بود که به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل، سه پرسشنامه مقیاس مشکلات بین فردی، استرس شغلی و پرخاشگری بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون خطی ساده استفاده شد.
    یافته ها
    پرخاشگری پرستاران مشارکت کننده با استرس شغلی آن ها دارای همبستگی معنی دار بوده و 1/5 درصد از واریانس مشاهده شده در متغیر پرخاشگری بر اساس متغیر استرس شغلی قابل پیش بینی بود (008/0p=، 14/7F=). حال آنکه همبستگی مشاهده شده بین متغیرهای استرس شغلی و مشکلات بین فردی ازنظر آماری معنی دار نبوده و لذا پیش بینی مشکلات بین فردی در پرستاران بر اساس استرش شغلی آنان میسر نبود (181/0p=).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که گرایش به پرخاشگری بر اساس استرس شغلی پرستاران بخش اورژانس قابل پیش بینی است، اما مشکلات بین فردی بر اساس استرس شغلی پرستاران بخش اورژانس قابل پیش بینی نیست. لذا مسئولین نظام سلامت می توانند با اتخاذ رویکردهای متناسب جهت مدیریت استرس پرستاران، تا حدودی رفتارهای پرخاشگرانه را نیز در آنان تقلیل دهند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، مشکلات بین فردی، استرس شغلی، پرستاران
|
  • Zahed Molaei Soheila Ahangarzadeh Rezaei, * Hamid Reza Khalkhali Pages 404-414
    Background and Aims
    Cancer is a chronic disorder which extremely affects the individuals` health and quality of life. Cancer patients lose their independence and ability to be effectively present in family and community and fell lack of competence and confidence. The present study aims at analyzing the effect of hope-based group therapy on the cancer patients` quality of life in Urmia Imam Khomeini educational therapeutic center.
    Materials and Methods
    The present study is an experimental and a randomized clinical trial which is conducted on 40 cancer patients who have referred to the Imam Khomeini educational therapeutic center of Urmia. Patients were selected based on convenience sampling and then they were randomly divided into two intervention and control groups, each having 20 members. Participants of the intervention group were trained based on Snyder's hope theory during one session per week for 8 sessions. The data collection tools included a Demographic Questionnaire, Snyder`s Hope Questionnaire and cancer-specific quality of life questionnaire QLQ-C30 and for data analysis descriptive and inferential statistics was used.
    Results
    The research findings showed that hope-based group therapy increases the mean scores of two components of Functional and quality of life in the intervention group (p0.05).
    Conclusion
    Based on the research findings, the authors concluded that hope therapy has a considerable effect on improving different aspects of male and female cancer patients` health-related quality of life. Therefore, by using the findings of the present research and implementing programs and strategies to intervene hope-based group therapy for cancer patients, officials and administrators of health system in Iran can improve these patients` quality of life in different domains.
    Keywords: Hope-based group therapy, Quality of life, Cancer, Hope, Snyder
  • Farzin Mollazadeh, Masumeh Hemmati Maslakpak * Pages 415-423
    Background and Aims
    For the treatment of chronic kidney disease, two methods of hemodialysis and kidney transplant have the greatest clinical application. Each of these methods has its own advantages and disadvantages and can have a significant impact on self-esteem of person. Comparison of self-esteem in kidney transplant recipients and patients undergoing hemodialysis provides valuable information about the status of these patients and changes in the mental status and at the top of them in self-esteem of these people. Therefore this study aimed to compare the self-esteem of patients undergoing hemodialysis with kidney transplant recipients in Academic centers in Urmia 2016.
    Materials and Methods
    In this descriptive- analytical study, 174 patients including 86 patients undergoing hemodialysis and 88 patients with kidney transplant were selected with available method in 1395 and filled out the Demographic questionnaire and Rosenberg self-esteem questionnaire, Then data collected and analyzed by SPSS v22 with the independent t test and Pearson and chi square tests.
    Results
    The result of independent t-test showed statistically significant difference in Self-esteem mean scores in kidney transplant recipients compared to patients undergoing hemodialysis So that the self-esteem of patients undergoing hemodialysis were significantly lower than the kidney transplant recipients(P=0.0001).
    Conclusion
    According to the findings of this study can be concluded that, the self-esteem of the kidney transplant recipients is better than patients undergoing hemodialysis. Therefore, patients undergoing hemodialysis requires more support in the psychological and psychological and knowledge dimensions and it can be with enhancement of informing about kidney transplantation and the positive effects of it on self-esteem of kidney transplant recipients, improve the culture of organ transplants in the community and has had a positive impact on the community's mental health.
    Keywords: Chronic kidney Failure, Kidney Transplantation, Renal Dialysis, Self- esteem
  • Mohammad Hasan Sahebihag, Assad Allah Khadivi, Amin Soheili *, Golshan Moghbeli, Mohammad Khaje Goudari, Leyla Valizadeh Pages 424-439
    Background and Aims
    Nursing Education in doctoral degree has many positive impacts for both the nursing profession and healthcare systems. However, due to the development of nursing education and the dynamic nature of community needs in terms of healthcare system, it is faced with challenges. Accordingly, this study aimed to determine the content and executive challenges of nursing doctoral curriculum based on Delphi technique.
    Materials and Methods
    This Delphi study was conducted in 3 rounds on 29 nursing doctoral students and 17 nursing faculty members in Tabriz University of Medical Sciences, Iran. Qualitative content analysis was applied to the data to summarize data, extract statements and identify main themes to develop the primary questionnaire in the first two rounds. In the third round, Data were quantified using descriptive statistics and data analysis was performed using the IBM SPSS software (version 24; SPSS, Chicago, IL).
    Results
    The findings of present study were classified in four categories: (1) education; (2) research; (3) clinical; (4) administrative. The responsiveness of nursing doctoral curriculum to the needs of community, healthcare systems, nursing profession and even faculties/students themselves were considered as the biggest challenge. Moving away from the clinical environment and failure to improve the clinical competencies of nursing doctoral graduates were the other serious challenge of the nursing doctoral curriculum.
    Conclusion
    Major revision and reform of nursing doctoral curriculum were needed to fulfill the challenge of its responsiveness. Evidently, the officials of Iran board of nursing would benefit from taking into account the clinical issues and problems of current healthcare system, considering the underlying pitfalls of nursing doctoral programs and qualitative and quantitative evaluation of different levels of nursing education, particularly doctoral degree as the "prestigious pillar of profession".
    Keywords: Nursing Doctoral Curriculum, Delphi Technique, Iran
  • Parisa Parsa, Parastoo Ahangpour, Fatemeh Shobeiri *, Alireza Soltanian, Alireza Rahimi Pages 440-448
    Background and Aims
    Postpartum depression is a critical condition that affects not only mothers but their infants. For this reason, early diagnosis and conducting counseling interventions are essential in reducing these problems. The aim of this study was to investigate the effect of group counseling on postpartum depression in mothers referring to Hamadan health centers in 2016.
    Material &
    Methods
    The study was a clinical trial. The study population consisted of postpartum women who were referred to health centers in Hamadan in 2016. A total of 82 people were selected by random sampling method and allocated to two groups of control and test (each group was 41). For the test group, eight group counseling sessions were run based on problem solving. Data were gathered in pre and post test with Edinburgh standard depression inventory questionnaire. Data were analyzed using SPSS20 software, independent t-test, paired t-test, Chi-square and covariance analysis were used.
    Results
    There was no significant difference between the scores of pre-test depression in the two groups (P> 0.05). Meanwhile, there was a difference between the two groups on post-test scores. So, group counseling training had a significant effect on reducing postpartum depression in test group (P
    Conclusion
    These results suggest that group counseling based on problem solving approach can be used along with other therapeutic techniques to reduce postpartum depression.
    Keywords: postpartum depression, problem solving, group counseling, women
  • Asad Asadi Hasanvand, Mansour Sodani *, Zabihollah Abbaspour Pages 449-459
    Background and Aim
    Quality of Life reflects the desires, hopes and expectations of children and adolescents in relation to current and future realities of their lives and increasing and improving mental health in children causes, progress and excellence of the family and therefore society. This study aimed determine the effectiveness of solution – focused group therapy on improving the quality of life of children was conducted.
    Materials and Methods
    The research is a pilot project to test and control groups using pre-test, post-test and follow-up. The population of this study included all students boy that in year 94-93 were studying in secondary schools of Ahvaz, The sample consisted of 30 students who using multi-stage sampling were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group underwent seven 90-minute sessions per week for a meeting, intervention treatment solutions – focused group therapy were based. To gather data from the quality of life questionnaire (SF-36) was used. Data were analyzed using descriptive statistics and analysis of covariance.
    Results
    Analysis of the data showed that the treatment solution - focused group therapy, quality of life for children and its components(physical function, role limitation due to physical condition, role limitation due to emotional problems, vitality, emotional health, social function, pain and general health) in the post-test and follow-up was significantly increased.
    Conclusion
    It seems that the treatment solution – focused group therapy can be used to improve the children quality of life.
    Keywords: solution – focused therapy_quality of life_general health
  • Rogheyeh Saeidpour, Shmsadin Shams *, Rahim Baghaei, Hamid Reza Khalkhali Pages 460-468
    Background and Aims
    Heart failure, one of the most common chronic diseases and major causes of mortality in the world with high prevalence of progressive with hospital admissions are unpredictable. Self-care one important aspect of treatment in patients with heart failure. This study aimed to determine the effect of pictorial training on self-care activities in patients with Congestive Heart Failure hospitalized to the Miandoab Abbasi hospital - 2016
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial, a total of 70 samples from patients with heart failure hospitalization Miandoab Abbasi hospital in 2016, sampling were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups intervention (n=35) and control (n=35) were studied. The control group received routine training and intervention group received pictorial training. Data from the questionnaires and during interviews with patients before and after the intervention were collected. Chi-square tests, t-test and independent t-test were used for data analysis.
    Results
    The results showed that, in control group, the mean score of self-care was 45/83 ± 11/97 that after the intervention has increased to 46/64 ± 11/61, that is not statistically significant (p> 0.392). Whereas in the intervention group, the mean scores before intervention was 42/98 ± 8/09 that after the pictorial training has increased to 62/04 ± 8/45, that statistically is significant (p
    Conclusion
    The findings of this study indicate that pictorial training programs implemented to promote self-care behaviors of patients is effective.
    Keywords: Pictorial training, self-care, congestive heart failure, hospitalization
  • Azadeh Nouri, Leila Jouybari, Akram Sanagoo * Pages 469-477
    Background and Aims
    Autonomy, is the central element for the professional practice. The purpose of this study was to discover the perceptions of nurses about professional Autonomy in nursing.
    Materials and Methods
    In this qualitative content-analysis approach study, the data were collected through unstructured in-depth interviews [8 individual interviews]. The participants were chosen using purposeful sampling from clinical nurses in Golestan, Iran, 2015. Formal or conventional qualitative content analysis was performed by the MAXDQA software.
    Results
    Due to analysis of interviews, 260 primary cods, 11 categories and 3 themes were achieved. The theme included: 1- Individual factors, 2- Organizational factors, 3- Health policy factors. These themes reflect the dimensions and characteristics of perceived sense of professional autonomy in nursing.
    Conclusion
    This study provided the image of nurse’s understanding from professional autonomy regard the real experiences in work field that often remains hidden from view. The development of policies and strategies to enhance the professional autonomy are necessary.
    Keywords: professional autonomy, nurses, qualitative research, content analysis
  • Leila Boustanipour, Hayedeh Saberi, Amin Soheili * Pages 478-487
    Background and Aims
    The aggression and interpersonal problems in nurses can adversely influence the quality of care in the health care system, especially in Emergency Departments (EDs) that the nurses’ level of occupational stress is higher than others. Therefore, this study aimed to investigate if the ED nurse's level of aggression and interpersonal problems can be predicted based on their occupational stress.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on 134 nurses in EDs of both Rasool Akram university hospital and Hasheminejad university hospital in Tehran, Iran. The participants were selected by complete enumeration. The Inventory of Interpersonal Problems (IIP), occupational stress scale and Aggression Questionnaire (AQ) were used for collecting the data. Descriptive and inferential statistics were applied to the data.
    Results
    It was found that the nurse's occupational stress significantly predicted their aggressive tendencies (R2=.051, F=7.14, p
    Conclusion
    The results showed that the tendency to aggression in ED nurses can be predicted based on their occupational stress. Therefore, the healthcare systems’ officials would benefit from taking proper actions in this area.
    Keywords: Aggression, Interpersonal Problems, Occupational Stress, Nurses