فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهروز بهروزی راد، پیوند مکتبی، علیرضا جعفرنژادی صفحات 1-9
    تغییرات تنوع و ترکیب جمعیت پرندگان دو شاخص مهم زیستی و بیان کننده وضعیت سلامت محیط زیست هستند، به همین دلیل در زمستان 1392 و بهار 1393 تنوع و ترکیب جمعیت پرندگان جزیره شادی اهواز بررسی شد. این جزیره به پارک شهر تبدیل شده و توسط پلی به ساحل غربی روخانه کارون مرتبط شده است. مساحت آن حدود 7/1 هکتار است. در دو فصل زمستان1392 و بهار1393، 37 گونه پرنده متعلق به 18تیره در جزیره شادی توسط دوربین چشمی10×40 و تلسکوپ با مشاهده مستقیم، شناسایی و با روش Total Count شمارش و ترکیب جمعیت آن ها تعیین شد. مجموع پرندگان شمارش شده در زمستان 1414قطعه با 23 گونه (با تراکم 83 پرنده در هر هکتار) و در بهار 1036 قطعه با 29گونه (با تراکم 61 پرنده در هکتار) با ترکیب جمعیت Ciconiformes و Passeriformes بود. بیشترین تعداد پرنده در اسفند ماه 688 قطعه و بیشترین تعدادگونه 27گونه در اردیبهشت ماه شمارش شد. تیره حواصلیان Ardeidae با 5 گونه بیشترین تنوع درمقام اول، و 10 تیره Apodidae، Motacilidae، Hirondonidae، Alaudidae، Himantopodidae، Turdidae. Sternidae، Rallidae Motacilidae، و Picnonotidae با یک گونه کم ترین تنوع را داشتند. گونه Egretta garzetta با 437 قطعه از پرندگان کنار آبزی در بهار و Larus ridibundus با 576 قطعه از پرندگان آبزی در زمستان گونه غالب بودند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، ترکیب جمعیت پرندگان، جزیره شادی
  • اسماعیل فلاحی، فاطمه رستگاری پور صفحات 11-21
    مدیریت کارای استفاده از منابع در تولید کشاورزی، نقشی کلیدی در فرایند توسعه ی پایدار ایفا می کند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر تعیین میزان بهینه ی اقتصادی مصرف آب و نهاده های آلاینده ی محیط زیست در تولید گندم در دشت سیدان- فاروق شهرستان مرودشت است. داده های مورد نیاز، به صورت مقطعی و مربوط به سال زراعی 90-1389 بوده که از تکمیل پرسش نامه و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای گردآوری شد. یافته های حاصل از این بررسی حاکی از این است که بهره بردارن گندم کار، نهاده ی آب و نهاده ی آلاینده ی کود اوره را بیش تر از حد بهینه ی اقتصادی استفاده کرده اند. دلیل اصلی استفاده ی بی رویه از آب را بایستی به شیوه ی آبیاری غالب منطقه منتسب دانست، ازاین رو به جای توسل صرف به ابزارهای قیمتی در مدیریت مصرف آب، که براساس تجربه در منطقه ی مورد بررسی عمدتا ناکارا بوده است، استفاده از سیستم های نوین آبیاری با راندمان بالاتر توصیه می شود. در مورد نهاده ی کود اوره نیز اگرچه فرایند هدفمند کردن یارانه ی نهاده های تولید، اثرات مفیدی در راستای بهینه سازی مصرف این نهاده داشته، اما پیروی کشاورزان از نظام مرسوم مصرف نهاده و نهادینه شدن الگوی مصرفی نادرست هم چنان سبب به کارگیری بیش از حد این نهاده ی آلاینده ی محیط زیست شده است. بر این اساس، پیشنهاد می شود درادامه ی روند واقعی سازی قیمت های نهاده با توجه به حاشیه ی سود معقول برای کشاورزان، اقدامات ترویجی در قالب تدوین برنامه های کودی یا راهبردهای دیگر و نیز جایگزینی کودهای آلی به منظور کاهش مصرف نهاده های آلاینده ی محیط زیست پیگیری شود. علاوه بر این، نهاده های کود فسفات و سم در حد بهینه استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مصرف بهینه ی اقتصادی، محیط زیست، نهاده ی تولید، کشاورزی، گندم
  • اسدالله اکبریان اقدم، علی محمد احمدوند، سعید علیمحمدی صفحات 23-35
    پدیده تغییر اقلیم در کشور اثرات محسوس و اغلب نامطلوبی را ایجاد خواهد کرد. آشکار سازی و بررسی اثرات این پدیده بر محیط زیست و عوامل هیدرولوژیکی از جمله جریان رودخانه ها، به عنوان عامل اساسی در تامین منابع آبی، یک ضرورت است. پژوهش حاضر در این راستا، سناریوهای بلند مدت جریان و تبخیر تحت تاثیر پدیده مذکور را در حوضه آبریز سد کارون 4 طی مراحلی تولید کرده است. ابتدا روابط محاسبات تبخیر و مدل های برآورد جریان تهیه شد. سپس بر اساس بارش و دمای ماهانه این حوضه که توسط مدل های گردش عمومی و تغییراقلیم AOGCM [i] تحت 11 مدل از سری AR4 [ii] بررسی و تعداد 28 سناریو برای عوامل مذکور برای 90 سال آینده ایجاد شده، جریان و آورد رودخانه محاسبه شده است. جریان از مدل رگرسیونی تجربی چند متغیره برآورد شده که به استناد داده های تاریخی ایجاد و کالیبره گردید. جریان آینده برای هر یک از سناریوها بطور جداگانه شبیه سازی و محاسبه گردیده است. رفتار و روند تغییرات جریان، در بدبین ترین و خوش بین ترین سناریوها مورد تحلیل قرار گرفته و تغییرات جریان در سه دوره 30 ساله و تا انتهای قرن حاضر تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد در انتهای دوره سوم (2100) ، افزایش دما 6/22% و کاهش بارش 2/17% خواهد بود که موجب تغییرات قابل توجهی در جریان رودخانه شده و مقدار آن را از 4/7% (خوش بین ترین سناریو) تا 32% (بد بین ترین سناریو) و به طور متوسط 6/18% کاهش خواهد داد. کاهش جریان منابع آبی تنها در تولید 1000 مگاواتی نیروگاه کارون 4 کاهش 20 درصدی ایجاد خواهد کرد و حداکثر و حداقل متوسط تولید نیروگاه به 971 و 395 مگاوات می رسد.
    [i] Atmospheric-Ocean General Circulation Models
    [ii] Fourth Assessment Report of IPCC
    کلیدواژگان: نیروگاه برقابی، مدل رگرسیونی تجربی، سناریوی جریان، ریزمقیاس سازی، تبخیر و تعرق
  • لیلا تبریزی، سیاوش محمدی، مجتبی دلشاد، بابک متشرع زاده صفحات 37-48
    گیاه دارویی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) گیاهی چندساله و از تیره نعناعیان (Lamiaceae) است که در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی، غذایی و نوشابه سازی استفاده می شود. برای بررسی رشد و عملکرد گیاه دارویی رزماری در همزیستی با قارچ میکوریزا آربسکولار تحت تنش فلزات سنگین سرب و کادمیوم، تحقیقی در سال 1391 بر اساس یک آزمایش گلدانی در گلخانه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج به‏صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل قارچ میکوریزا در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح میکوریزا و فلز سنگین در پنج سطح بدون فلز، سرب 150، سرب 300، کادمیوم 40 و کادمیوم 80 میلی گرم در کیلوگرم خاک بودند. صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی در بوته، طول ساقه فرعی، تعداد برگ، سطح برگ، قطر یقه، وزن تر و خشک اندام ‏هوایی، وزن خشک برگ، نسبت وزن خشک برگ به وزن خشک اندام ‏هوایی، درصد اسانس و عملکرد اسانس اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در خاک میزان رشد و عملکرد در رزماری کاهش یافت. اما تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا باعث افزایش آن ها در شرایط تنش فلزات سنگین شد و رشد و عملکرد را در چنین شرایطی بهبود بخشید. بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی در گیاهان میکوریزی و عدم کاربرد فلزات سنگین و کمترین میزان این صفات در گیاهان غیرمیکوریزی آلوده به کادمیوم 80 میلی گرم در کیلوگرم خاک حاصل شد که به ترتیب به میزان 63/57 و 46/79 درصد نسبت به گیاهان میکوریزی و عدم کاربرد فلزات سنگین کاهش یافت. همچنین بالاترین درصد و عملکرد اسانس رزماری به ترتیب در گیاهان غیرمیکوریزی آلوده به سرب 300 میلی گرم در کیلوگرم خاک و گیاهان میکوریزی غیر آلوده به فلزات سنگین به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش های محیطی، فلزات سنگین، گیاهان دارویی، نهاده زیستی
  • زید احمدی، اکبر یزدی، رضا اکرمی صفحات 49-56
    این پژوهش با هدف تعیین سطح فلز سنگین سرب در آب، رسوب و ماهی کفال در تالاب گمیشان انجام شد. نمونه برداری این پژوهش در تالاب گمیشان و در سه نقطه ابتدایی، میانی و انتهایی تالاب انجام شد. نمونه ها در دو فصل تابستان و زمستان برداشت و تعداد نمونه ها شامل 3 تکرار برای هر نقطه و در هر مرحله بود. برای آنالیز سرب از دستگاه جذب اتمی با کوره گرافیتی استفاده شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین مقدار سرب در آب، رسوب و ماهی اختلاف معنی دار را نشان داد (05/0>p) به طوری‏که در هر دو فصل مقدار این عنصر در رسوب نسبت به ماهی بیشتر و مقدار سرب ماهی از آب بیشتر بود (رسوب>ماهی >آب). هم چنین مقایسه میانگین مقدار سرب در ایستگاه های نمونه‏برداری اختلاف معنی‏داری را نشان داد (05/0>p) و ایستگاه مختوم قلی بالاترین میزان سرب را در رسوبات نشان داد. نتایج مقایسه میانگین مقدار سرب در اندام‏های آبشش، کبد و عضله اختلاف معنی‏داری را نشان داد (05/0>p) به طوری‏که در دو فصل مورد بررسی مقدار این عنصر در آبشش نسبت به عضله بیشتر و مقدار سرب عضله از کبد بیشتر بود (آبشش>عضله>کبد). هر چند مقادیری از سرب در عضله مشاهده شد اما این مقدار از حد استاندارد‏های جهانی بهداشت و سلامت پایین‏تر بود و سلامت مصرف‏کنندگان را در حال حاضر، تهدید نمی‏کند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی کفال، آلودگی آبی، تالاب گمیشان
  • الهام شاهین فر، احمد حیدری، بابک حیدری علیزاده صفحات 57-66
    آلودگی محیط زیست با پسماند های خطرناک و زیان آور در بسیاری از موارد غیر قابل اصلاح است. آفت کش های تاریخ منقضی در انبارهای سراسر جهان یکی از این نوع پسماندها هستند. عدم توجه و رسیدگی به این انبارها پیامدهای ناگواری برای انسان ها و محیط زیست در پی دارد. این تحقیق با هدف بررسی امکان بازیافت سموم تاریخ منقضی موجود در انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی انجام شده است. تست های کنترل کیفی نمونه ها براساس دستورالعمل های فائو، اتحادیه بین المللی شورای تجزیه شیمیایی آفت کش ها و شرکت های سازنده آفت کش ها انجام شد. نتایج میزان تجزیه شدن این آفت کش ها بر اساس مدت زمان تولید آن ها، نوع فرمولاسیون، شاخص های کنترل کیفی و شرکت های تولید کننده فرمولاسیون EC دسته بندی شد. تجزیه و تحلیل آماری بر اساس آزمون کای دو برای تعیین اختلاف بین متغیرهای مورد مطالعه و آزمون ریسک برای نشان دادن ریسک نسبی تجزیه شدن انجام شد. نتایج نشان داد که در نمونه های مورد بررسی همبستگی معنی داری بین مدت زمان تولید آفت کش ها و درصد تجزیه شدن آن ها وجود ندارد. درصد تجزیه شدن در فرمولاسیون های EC، SC، WP و SL به ترتیب معادل 62%، 60%، 32% و 38% بود. ماده موثره در سه فرمولاسیون EC، SL، WP و pH در فرمولاسیون SC بیشتر از سایر شاخص های کنترل کیفی دچار تغییرات غیر قابل قبول شده بود. هم چنین نتایج نشان داد آفت کش های تولید داخل از ماندگاری بالاتری نسبت به تولیدات هندی/ چینی در فرمولاسیون EC برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: آفت کش های تاریخ منقضی، کنترل کیفی، فرمولاسیون ها، انبار
  • سحر رضاییان، سیدعلی جوزی، مهدی ایرانخواهی صفحات 67-74
    به منظورارزیابی ریسک محیط زیستی خطوط انتقال گاز، تلفیقی از روش سامانه شاخص گذاری و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در این تحقیق پیشنهاد شد. با استفاده روش ادغام شده انواع خطر های زیست محیطی موجود در خطوط لوله براساس شاخص ها و معیارهای تعیین شده طبقه بندی، کمی و اولویت بندی گردید. در این بین از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی جهت تعیین وزن یا درجه اهمیت مولفه های تاثیرگذار در ارزیابی ریسک زیست محیطی خطوط انتقال گاز استفاده گردید. با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی، خطرهای شناسایی شده در طول مسیر خط لوله مورد نظر شناسائی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که 46% از طول مسیر دارای سطح ریسک بالا (6054- 5467 امتیاز) ، 48% از طول مسیر واجد سطح ریسک متوسط (6641- 6055 امتیاز) ، 2% با پتانسیل ریسک کم (7228-6642 امتیاز) و ریسک ناچیز با امتیاز (>7228) ، 4% می باشد. نزدیکی بخش جنوبی مسیر خط لوله با پارک ملی دریاچه ارومیه مهم ترین حساسیت این مسیر معرفی گردید.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، سامانه شاخص گذاری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، خطوط لوله انتقال گاز
  • دنیا متقی، مهدی همایی، رسول راهنمایی صفحات 75-87
    آلودگی خاک از چالش های مهم عصر کنونی است. یکی از روش های آلودگی زدایی خاک، روش پالایش گیاهی است. استفاده از عوامل کی لیت کننده در خاک می تواند کارآیی این روش را افزایش دهد. تا کنون از روش کشت مخلوط برای بررسی روش گیاه پالایی خاک های آلوده به فلزات سنگین استفاده نشده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی توانایی گیاه پالایی دو گیاه شاهی و تربچه، به صورت کشت مخلوط، در حضور دو نوع کی لیت طبیعی و مصنوعی در خاک های آلوده به کادمیوم بود. بدین منظور آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 20 تیمار و سه تکرار انجام شد. فاکتور های آزمایشی شامل کادمیوم درپنج سطح (0،3،10،25،50 میلی گرم در کیلوگرم خاک از منبع نیترات کادمیوم) ، کی لیت های اتیلن دی آمین تترا استیک اسید 1EDTA و نیتریلو تری استیک اسید 2NTA در دو غلظت 1 و 5/2 میلی مول بر کیلوگرم خاک بود. نتایج نشان داد پتانسیل استخراج سبز کادمیوم از خاک در کشت مخلوط بیشتر از روش تک کشتی است به گونه ای که پتانسیل استخراج سبز کادمیوم از خاک در تیمار کی لیت EDTA2. 5 در 3Cd50 گیاه تربچه و شاهی در کشت مخلوط به ترتیب 7/7 و 7/5 و در روش تک کشت 4/5 و 4 کیلوگرم کادمیوم در هکتار است. هم چنین،پتانسیل استخراج سبز کادمیوم از خاک توسط تربچه بیش از شاهی بود. نتایج هم چنین نشان داد که کی لیت EDTA در مقایسه با NTA در استخراج سبز کادمیوم از خاک موثرتر بوده و انتقال کادمیوم از ریشه به شاخساره در حضور کی لیت EDTA بیشتر از NTAاست.
    کلیدواژگان: پالایش گیاهی، تربچه، شاهی، کادمیوم، کشت مخلوط، کی لیت
  • محمدحسین شریف زادگان، رضوان عباسی بخشکندی صفحات 89-102
    دریاچه ارومیه دومین دریاچه بزرگ نمکی در جهان است. اکوسیستم این دریاچه به دلایل اجتماعی - اقتصادی و معیارهای اکولوژیکی نقش مهمی در شمال غرب ایران ایفا می کند. طی دهه های اخیر رویکرد توسعه ای کم توجه به پایداری منطقه ای و تغییرات آب و هوایی ، زمینه پیدایش وگسترش بحران محیطی دریاچه ارومیه را فراهم کرده است. هدف این پژوهش استفاده از ظرفیت رهیافت برنامه ریزی محیطی یکپارچه به عنوان رهیافتی کل نگر و میان کنشی برای برنامه ریزی و مدیریت سیستم محیطی دریاچه ارومیه از طریق یک فرآیند راهبردی و هدف سو در جهت ارتقای شرایط محیطی حوضه این دریاچه است. روش کار مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی است که با مطالعه متون و منابع موجود در ارتباط با برنامه ریزی محیطی و توسعه ی پایدار و اسناد مرتبط با دریاچه ارومیه و مصاحبه با متخصصان محلی و ملی انجام شده است. در این راستا تحولات محیطی و میان کنش های متقابل اکوسیستمی دریاچه ارومیه بررسی شده و با بهره گیری از نظرات متخصصان امور محیطی و برنامه ریزان و براساس نتایج بدست آمده از به کارگیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و دلفی ، سیاست های بخش تصمیم گیرندگان برای بهبود شرایط اکوسیستم دریاچه در اولویت قرار گرفته است. در نتیجه براساس این سیاست ها ، تصمیم گیرندگان در این حوضه به عنوان تاثیرگذارترین بخش ، باید در راستای درک کامل تاثیر فعالیت های انسانی در اکوسیستم دریاچه و آگاهی دادن به گروه های اثرگذار و اولویت داربرآمده و به مقابله جدی با این بحران بپردازند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم، برنامه ریزی محیطی، رهیافت یکپارچه، توسعه پایدار
  • سیدعلی جوزی، سیده اولیا هاشمی صفحات 103-110
    این تحقیق با هدف حذف، کاهش وکنترل ریسک های محیط زیستی موجود در واحد پلی کربنات و رزین اپوکسی شرکت پتروشیمی خوزستان با استفاده از روش های تجزیه تحلیل مقدماتی خطرو تجزیه تحلیل حالات شکست و اثرات آن برمحیط زیست به انجام رسید. پس از انجام محاسبات آماری در واحد پلی کربنات مشخص شد که آن دسته از جنبه های محیط زیستی که عدد اولویت آن ها بالاتر از 125 است دارای سطح بالای ریسک هستند. بالاترین جنبه ریسک در این واحد مربوط به آزادشدن بخارات متیلن کلراید به علت هدایت off gas به سمت فلر در تاور می باشد که منجر به آلودگی هوا می باشد. هم چنین نتایج ارزیابی بدست آمده در واحد رزین اپوکسی نشان می دهد آن دسته از جنبه های محیط زیستی که عدد اولویت آنها بالاتر از 184 است دارای سطح ریسک بالا هستند که بالاترین جنبه ریسک در این واحد مربوط به آزاد شدن بخارات کاستیک به علت شکستگی شیشه سایت گلاس است که منجر به آلودگی هوا می شود. نتایج ارزیابی ثانویه جنبه های محیط زیستی و اختلاف تجزیه تحلیل مقدماتی خطرمحاسبه شده و سطوح ریسک به دست آمده برای فعالیت ها در این پتروشیمی نشان می دهد که به کارگیری روش های نوین در شناسایی وارزیابی ریسک و اعمال پاره ای از اقدامات اصلاحی و کنترلی می تواند تا حدود قابل ملاحظه ای از شدت بروز ریسک ها و به دنبال آن از خسارات و زیان وارد بر محیط زیست بکاهد. از جمله این اقدامات می توان به کنترل ذرات معلق توسط بهره بردار ، استفاده از شیشه سایت گلاس استاندارد ، چک از طریق نمونه آزمایشگاهی و مقایسه درصد با وضعیت نشانگر و غیره اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، جنبه زیست محیطی، عدد اولویت ریسک، تجزیه تحلیل مقدماتی خطر
  • محمود احمدی، مهدی نارنگی فرد صفحات 111-120
    آشکارسازی بهنگام و دقیق تغییرات ویژگی های سطح زمین، برای درک بهتر روابط و برهمکنش های بین پدیده های انسانی و طبیعی، برای اتخاذ تصمیم های مناسب در مدیریت شهری بسیار اهمیت دارد. برای آشکارسازی این تغییرات در دهه های اخیر به طور گسترده ای از داده های ماهواره ای به عنوان منابع اولیه استفاده شده است. در این پژوهش، تغییرات صورت گرفته در کاربری و درصد نمایه بهنجار شده پوشش گیاهی و تاثیر آن بر الگوهای دمایی در دوره زمانی 25 ساله در محدوده منطقه یک شهر شیراز بررسی شده است. بدین برای دو مورد از تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست به تاریخ 2 نوامبر سال 1986 و 7 آگوست سال 2011 انتخاب و با استفاده از نرم افزار ERDAS IMAGINE 9. 2 دمای سطح زمین و میزان شاخص پوشش گیاهی و همچنین طبقه بندی نظارت شده با اعمال خوارزمیک بیشترین شباهت، کاربری های شهری استخراج شد. یافته های پژوهش نشان داد طی دوره ای که پژوهش انجام می شد 4 کیلومتر مربع از کاربری پوشش گیاهی و63/8 کیلومتر مربع بایر در منطقه دچار کاهش مساحت و 17/13 کیلومترمربع از کاربری شهری با افزایش مساحت همراه بوده است. بیشترین کاهش سطح مربوط به کلاس پوشش گیاهی بسیار قوی و بیشترین افزایش سطح مربوط به سطوح فاقد پوشش است. همچنین یافته های پژوهش آشکار کرد با تغییرات کاربری به وجود آمده الگوهای دمایی دچار پراکنش بیشتر و تغییر دامنه های دمایی شده است.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، کاربری اراضی، الگوهای دمایی، سنجندهTM، منطقه یک شیراز
  • محسن محفوظی، حمید گشتاسب صفحات 121-132
    امروزه تغییرات اقلیمی، خشکسالی، جزیره ای شدن زیستگاه ها از جمله عوامل بحرانی در تهدید و کاهش تنوع زیستی به شمار می آیند. علاوه بر بلایا و پدیده های طبیعی، فعالیت های با منشا انسانی از جمله مهم ترین عوامل جزیره ای شدن زیستگاه ها و قطع ارتباط جریان ژنی از طریق گذرگاه ها هستند. وجود گذرگاه های مطلوب و ایمن برای وحوش دارای مهاجرت بالفطره (ذاتی) و یا حیوانات بزرگ جثه و دارای قلمرو وسیع همانند قوچ و میش بسیار حیاتی است. این گونه ها باید بتوانند در قلمروهای شناخته شده خود جابجا شوند اما با حضور موانع متعدد فیزیکی یا ساخت و سازهای انسانی بیشتر آسیب می بینند. در صورت عدم تامین زیستگاه های مطلوب و پراکندگی اجباری گروه های جمعیتی قوچ و میش، به طور مسلم انزوای گروه های جمعیتی (در اثر فعالیت های انسانی) و در نتیجه قطع جریان ژنتیکی و کاهش تنوع زیستی در بلندمدت و در درجات بعدی تهدید و انقراض نسل گونه های شاخص به ویژه در راس هرم غذایی را شاهد خواهیم بود. در این پژوهش تعیین مطلوبیت و انتخاب لکه های زیستگاهی با روش وزن دهی و تلفیق چهار نقشه کاربری و پوشش اراضی، مدل رقومی فاصله از راه های دسترسی، مدل رقومی ارتفاع از سطح دریا و موقعیت های توپوگرافی درمحیط GIS انجام شد. سپس با اجرای مدل کمترین فاصله- هزینه، گذرگاه های بالقوه قوچ و میش با کمترین هزینه اکولوژیکی محاسبه شد. این گذرگاه ها در ادامه مورد بازدید میدانی قرار گرفته و از نظر تعارضات،کاربری های بهنگام، مسائل و واقعیات زمینی بازبینی و درنهایت تدقیق شدند. درپایان مسیر گذرگاه های تدقیق شده با ملاحظه ضرورت و اولویت اجرا در سه فاز بخش بندی و چک لیست اولویت بندی مراحل اجرا و شرح تمهیدات و تجهیزات لازم برای استقرار گذرگاه ها درمنطقه مطالعاتی ارائه شد.
    کلیدواژگان: گذرگاه های زیستگاهی، هزینه اکولوژیکی، جریان ژنتیکی، نفوذپذیری زیستگاه، مطلوبیت زیستگاه
  • غلامعلی شرزه ای، وحید ماجد صفحات 133-143
    برداشت بی رویه آب زرینه رود به عنوان یکی از روان آب های اصلی تغذیه کننده دریاچه ارومیه، برای مصارف کشاورزی، صنعتی و شهری و برنامه های توسعه اجرا شده روی این رودخانه که پایداری را در مدیریت این منبع اکوسیستمی در نظرنگرفته ، باعث از بین رفتن گونه های مختلف جانوری و کاهش منافع و خدمات اکوسیستمی در پایین دست و شتاب در خشک شدن دریاچه ارومیه شده است. با توجه به کارکردهای زیست محیطی مهم این رودخانه، در این پژوهش بر پایه اطلاعات میدانی که بر مبنای روش شناسی آزمون انتخاب برای ارزش گذاری کارکردها و خدمات زیست محیطی منابع طبیعی بسط یافته، تمایل به پرداخت افراد برای بهبود ویژ گی ها و کارکرهای زیست محیطی این رودخانه و حفظ این منبع طبیعی برای مصارف اکوسیستمی، برآورد شده است. طبق یافته های این تحقیق افراد برای کارکردهای اکوسیستمی مورد بررسی تمایل به پرداخت دارند و ویژگی تنوع زیست محیطی و بهبود آن را در اولین اولویت قرار داده و تمایل به پرداخت آن ها برای بهبود این ویژگی بطور متوسط 6200 ریال است. مطبوعیت زیست محیطی، بهبود وضعیت چشم اندازهای زیبای اکوسیستم، فرصت تفریحی و حفظ آب منبع برای مصارف اکوسیستمی جایگاه های بعدی با تمایل به پرداخت های نهایی 6040 ، 4310، 2770 و 2400 ریالی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: ارزش زیست محیطی، ارزش گذاری ویژگی محور، آزمون انتخاب، زرینه رود
|
  • Behrouz Behrouzirad, Paivand Maktabi, Alireza Jafarnajadi Pages 1-9
    Fluctuation of diversity and population composition of birds are tow bio-indicators of environmental health. For this reason diversity and population composition of birds of Shady island in Karon River in Ahwaz implemented in winter and spring 2014. Area of the park is 17 hectare and adjoin by a bridge to the west of Karon river coast. During winter and autumn we recognized 37 species of birds by telescope and binocular (10 X 40) which belonged to eighteen family. In winter 1414 individuals belong to 23 species and in spring 1036 individuals belong to 29 species counted by total count method. Average density of birds was 83 individuals in winter and 61 in spring in per hectare. Population compound of birds were Ciconiformes and Passeriformes. Most number of birds counted in January and (688 individuals belong to 27 species) lowest was in April. Ardeidae family with 5 species had highest diversity and 10 Family with one species had lowest diversity. The Egretta garzetta with 437 and Larus ridibundus with 576 individuals were dominant in the Shady island.
    Keywords: Species diversity, Population Composition, Shady Island
  • Esmaeil Fallahi, Fatemeh Rastegaripour Pages 11-21
    Efficient management of inputs used in agricultural production plays a key role in the process of sustainable development. In this regard, present research aims to determine the economic optimal use of water and environment-polluting inputs for wheat production in Seydan-Farough Plain, Marvdasht Township. Required data is cross-sectional and related to the crop year 2010-2011 collected through questionnaires using two-stage cluster sampling method. The research findings show that farmers have used water and the polluting input of urea fertilizer more than economic optimal amount. The main reason for water overuse should be attributed to the dominant irrigation method in the region. It is therefore recommended to use modern irrigation systems with higher performance than mere relying on price instruments of water management which have largely been inefficient based on experience in this area. In the case of urea fertilizer, targeted subsidies plan for inputs has had beneficial effects in order to optimize the use of input, however, following the conventional system of input consumption by the farmers and prevalence of incorrect consumption pattern are still causing overuse of this environment-polluting input. Accordingly, it is suggested to continue the trend of getting real input prices considering a reasonable profit margin for farmers, pursue extension efforts such as preparing fertilizer plans or other strategies, and replace organic fertilizers in order to reduce the consumption of environment-polluting inputs. Moreover, phosphate fertilizer and poison inputs are used in optimal level.
    Keywords: Efficient management of inputs used in agricultural production plays a key role in the process of sustainable development. In this regard_present research aims to determine the economic optimal use of water_environment_polluting inputs for wheat prod
  • Asadolah Akbarian Aghdam, Alimohammad Ahmadvand, Saeed Alimohammadi Pages 23-35
    Climate change is likely to create considerable and often unfavorable impacts in Iran. Investigating and analyzing of the impacts of this phenomenon on the environment and on hydrological factors, including river flows as the basic factor in the provision of water resources, is a serious need. This study is in line with this objective and has conducted the production of long term scenarios of discharge and evaporation under the influence of climate change in Karun4 basin. In this study, long-term scenarios for predicting the future discharge under the effect of climate change have been established for the next 90 years. At first, 28 scenarios for monthly temperature and rainfall were generated using 11 AOGCM models under AR4 for different years were created. Discharges were estimated by an empirical multi-variable regression model which was obtained, calibrated and finalized by using historical data. Future discharge was then obtained and its behaviour and trend were analyzed for average, optimistic and pessimistic scenarios. The results show changes of rainfall (about 17% decrease) and temperature (22.6% increase) over the next 90 years will cause a significant change in river discharge from between 32% (the pessimistic condition) to 7.4% (the optimistic condition) and, under average conditions, a reduction of 18.6%. Bases on these results, climate change along with the increase of evapotranspiration and decrease in discharge will cause significant impacts on water resources. As a result it is shown that a reduction of about 20% will probably occur in hydropower plant production.
    Keywords: Hydropower Plant, Empirical Regression Model, Discharge Scenario, Downscaling, Evapotranspiration
  • Leila Tabrizi, Siavash Mohammadi, Mojtaba Delshad, Babak Moteshare Zadeh Pages 37-48
    Rosemary (Rosmarinus officinalis L., Lamiaceae) is a perennial medicinal plant used in pharmaceutical, cosmetic, food, and beverage industries. In order to study growth and yield of this plant in symbiosis with arbuscular mycorrhizal fungi under Pb and Cd stress, a twofactored pot experiment was carried out based on a randomized complete block design with 4 replications in greenhouse of Department of Horticultural Sciences, University of Tehran, Karaj, Iran in 2011- 2012. The first factor was arbuscular mycorrhiza (inoculation and noninoculation), and the second factor was heavy metal contamination as listed here per mg/kg of soil: Without contamination, Pb 150, Pb 300, Cd 40, and Cd 80. The parameters plant height, number of lateral branches per plant, length of lateral stem, number of leaves, leaf area, crown diameter, shoot fresh and dry weights, leaf dry weight, leaf dry weight/shoot dry weight ratio, and essential oil content and yield were measured. The results showed that growth and yield of rosemary diminished with increasing concentration of the heavy metals in the medium; however, mycorrhizal inoculation donated a tolerance to the heavy metal stress, thereby improving growth and yield of rosemary in such a stressful situation. The highest fresh and dry weights were observed in mycorrhizal plants grown in non-pollution medium, whereas non-mycorrhizal plants grown under Cd 80 had the worst values, which were decreased respectively by 57.6% and 79.5% as compared to those of mycorrhizal plants grown on non-polluted medium. Moreover, the highest content of essential oil was recorded in non-mycorrhizal plants grown under Pb 300; nevertheless, the highest essential oil yield was found in mycorrhizal plants grown on noncontaminated medium.
    Keywords: Abiotic Stresses, Biologic Inputs, Heavy Metals, Medicinal Plants
  • Zeid Ahmadi, Akbar Yazdi, Reza Akrami Pages 49-56
    The pollution of aquatic ecosystems with heavy metals has always been a major concern for the aquatic organisms and human health. Measuring the levels of contaminants such as heavy metal (Pb) accumulated along the food chain (fish) and then transmitted to the human body is of particular interest. Concentrations of heavy metal (Pb) were measured in the water, sediment and fish species (Liza aurata) from the Gomishan Wetland, Iran. Samples of water, sediment and fish were collected during two periods: summer (2013) and winter (2014). The result revealed thatPb concentration was varied significantly among sediment, water and fish body, the average Pb concentrations in sediment, water and fish in both seasons was in the order sediment > fish >water, Pb concentration was varied significantly among gills, liver and muscle tissues of fish samples in any station and in both seasons was in the order gill > muscle >liver. These values were lower than the established standard for aquatic environment by W.H.O and F.A.O. The results indicated that the consumer of fish and water from the stream is not at risk of being poison by this metal.
    Keywords: Heavy Metal, Liza aurata, Pollution of Aquatic, Gomishan Wetland
  • Elham Shahinfar, Ahmad Heidari, Babak Heidari Alizadeh Pages 57-66
    In many cases environmental contamination with hazardous and harmful wastes is irreversible. Expired pesticides stockpiles in worldwide warehouses are considered as one of these types of wastes. Lack of attention to these warehouses makes the horrible effects to human’s health and environment. This study investigated the possibility of recycling the expired pesticide stockpiles of agricultural supportive services company. Quality control tests were performed according to the FAO, CIPAC and pesticide manufacturer's guidelines.The results were classified based on the date of production, type of formulation, quality control parameters and EC formulations manufacturers. Data were analyzed by Chi-Square test, in case of significance; the risk test was performed to determine the relative risk for the variables. Result showed a no-significant correlation between the time lagged after production of pesticides and percentage degradation of pesticides. The percent degradation of EC, SC, WP and SL formulation were 62%, 60%, 32% and 38 % respectively. Active ingredient in three formulations included EC, SL, WP and pH in SC formulation were unacceptable changes more than other the quality control parameters.Also, theresults showed that pesticides with EC formulations were produced in the country have more durability than Indian/Chinese.
    Keywords: Expired Pesticides, Quality Control, Formulation, Warehouses
  • Sahar Rezaian, Seyed Ali Jozi, Mehdi Irankhahi Pages 67-74
    In this study for purpose of environmental risk assessment for gas transportation pipelines, combined the indexing system method and AHP. Indexing System is a compulsive and applicable method that was based at the basis of characterizing index effect and ranking. For the purpose of weighting the criteria’s, the AHP was used and for the purpose of weighting the digital layers of information’s related to the criteria’s, Ordered Weight Analysis method was used. Via usage of GIS abilities, the identified risks and risk zonation in the path of pipelines. Results showed that 46% of gas pipeline, has a high risk (5467- 6054 grade), 48% of it, has a medium risk (6055- 6641 grade), 2% of it, has a low risk (6642- 7228 grade) and 4% of it, has a little risk (7228
    Keywords: Environmental Risk Assessment, Indexing System, Analytical Hierarchy Process, Gas Pipelines
  • Donya Mottaghi, Mehdi Homaee, Rasoul Rahnemaie Pages 75-87
    Soil contamination is one of the most recent and important environmental challenges worldwide. The so-called phytoremediation is one of the reclamation technologies used to decontaminate polluted soils. Application of some chelate agents can increase the efficiency of phytoremediation. However, this technology has not been evaluated for decontamination of heavy metals under multicropping system. The objective of this study was to evaluate the phytoremediation capability of cress and radish, as a mixed-culture by using some natural and synthetic chelates in Cd-contaminated soils. Consequently, a factorial experiment in a completely randomized design with 20 treatments and three replications was conducted. The experimental factors were consisted of five levels of cadmium (0, 3, 10, 25, 50 mg Cd kg-1 soil, added as Cd(NO3)2, EDTA and NTA chelates, and chelate concentrations of 1 and 2.5 mmol kg-1 soil. Results indicated that the Cd phytoextraction potential in multicropping culture is higher than the single-cropping system. Phytoextraction of cadmium from contaminated soils for both cress and radish plants, in EDTA2.5 and Cd50 treatments was 7.7 and 5.7 kg Cd ha-1 in multicropping system and was 4 and 5.4 kg Cd ha-1 in the single-cropping system. Furthermore, radish could phytoextract more cadmium than cress from the contaminated soils. The results further indicated that EDTA could enhance more Cd phytoextraction than NTA and can better assist to transfer cadmium from roots to shoots.
    Keywords: Cadmium, Chelate, Cress, Multicropping, Phytoremediation, Radish
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan, Rezvan Abbasi Bakhshkandi Pages 89-102
    Urmia Lake is the second largest salt lake in the World. This Lake's ecosystem for socio - economic reasons and ecological criteria plays an important role in the North West of Iran. In recent decades, unsustainable regional development and climate change has provided the emergence and spread of environmental crisis in Urmia Lake .This research uses the capacity of integrated environmental planning approach as a holistic and interconnected approach for planning and management of environmental system of Lake Urmia with a strategic and goal oriented process in order to improve the environmental conditions of the lake basin. Methods in this research are based on documentary and field studies with the study of literature in relation to the environmental planning and sustainable development and documentation related to the Urmia Lake and interviews with local and national experts. In this regard, environmental changes and Lake's Ecosystem interactions have been studied and with using of planning and environmental experts and based on the results of the Delphi method and Analytical Hierarchy Process, decision-makers policy has priority to improve the conditions of the Lake's ecosystem. Under these policies , the decision-makers in this basin as the most influential part, should try to gain fully understanding of interactions and impact of human activities on the ecosystem of the lake and to raise awareness of effective and priority groups and to confront seriously with this crisis.
    Keywords: Ecosystem, Environmental Planning, Integrated Approach, Sustainable Development
  • Seyed Ali Jozi, Seyede Olia Hashemi Pages 103-110
    The aim of this paper is to eliminate, reduce, and control the existing environmental risks developed in Poly Carbonate unite and Epoxy Resin of Khuzestan Petrochemical company by using PHA and EFMEA methods. For this purpose, first, information were collected with library method, then elements producing risk to each of these unites were identified by questionnaire and Likert scale and the degree of their importance were determined. Then, after collecting environmental effects and aspects, the PHA table was completed for both unites separately and according to that method, and the possibility of each risky situation became finalized in terms of brainstorming and with the help of some scoring experts, and finally, risks were categorized into three levels; high, medium, low. In continuation of this assessment, high risks were screened from medium risks of total risks to be assessed in next step by EFMEA method. After conducting statistical calculations in Poly Carbonate unite, it revealed that environmental aspects with priority number higher than 125 have high level of risk that the most risky aspect of this unite is related to releasing Methylene Chloride steam because of leading off-gas to feller in tower, and it results in air pollution. Also, results obtained in Epoxy Resin revealed that environmental aspects with priority number higher than 184 have high level of risk that the most risky aspect of this unite is related to releasing because of Caustic steam because of failing to breaking the sight glass, and it results in air pollution. Second assessment results show environmental aspects and calculated PRN difference and obtained risk level for performances in this Petrochemical company, that using modern methods in identifying and assessing the risk and developing some controlling and mediating actions can reduce the severity of emerging risks and as a result damages into environment significantly. These actions include: visual control by a beneficiary, PM control by a beneficiary, supervising on correct setting of spool, using standard sight glass, examining through laboratory samples and comparing percents with pointer’s status, etc. Keywords: Risk Assessment, Environmental.
    Keywords: Risk Assessment, Environmental Aspect, Risk Priority Number, EFMEA, PHA
  • Mahmuod Ahmadi, Mahdi Narangifard Pages 111-120
    Timely and accurate detection of changes in surface features, to better understand the relationships and interactions between human and natural phenomena, the right decision is very important in urban management. To Detection these changes widely in recent decades, satellite data have been used as primary sources. This study examines the use of vegetation changes and their impact on temperature patterns in a time period of 25 years within the city of Shiraz one area is made. LANDSAT satellite TM sensor data for the two series on 1986/10/7 and 2011/10/7 ERDAS IMAGINE 9.2 software selection and use land surface temperature (LST) And vegetation indices as a supervised classification algorithm with the maximum likelihood was obtained for urban. The findings showed that over the period of 4 and 63/8 km2 for the loss of vegetation and barren land and 17/13 km2 from the city for the area has been increased. Most lowly the level of the class is very strong vegetation and the greatest increase in of the level is barren. The findings also reveal for changes occurring with temperature patterns and changed most of the distribution is temperature ranges.
    Keywords: Change Detection, land Use, Temperature Patterns, TM Sensor, Shiraz One Zone
  • Mohsen Mahfouzi, Hamid Goshtasb Pages 121-132
    Nowadays, climate change, drought and habitat fragmentation threaten biodiversity throughout the world. Beside of natural incidents, anthropogenic factors are the most important reasons for disconnecting genetic flow between habitat patches. Hence establishing suitable habitat corridors is very vital for migratory species or wide-ranging animals. Such animals need to migrate repeatedly to their recognized home ranges, but are often faced with many natural physical barriers or man-made obstacles in their habitats which resulted stress and forced dispersion of animal groups. If a suitable habitat is not provided, wildlife groups will inevitably become scattered and we will be faced with isolated meta-populations and biodiversity degradation over the long-term and this event may lead to species extinction in the future. In this research, at first four factors including topographic position, digital elevation model (DEM), distance to road and land cover layers were selected to assign habitat suitability. At the next step, habitat patches were extracted through weighting these factors and their characteristics into the GIS environment. Then, the suitability and ecological resistance maps were used to calculate the cost-distance factor to extract potential habitat corridors with considering the least distant-cost path criterion. These alternative corridors were then corrected for accuracy by field visits and consideration of probable land-use conflicts and desired corridors were finally selected. In the end, the selected corridors were ranked Considering annual allocated budget for installing and priority of corridors.
    Keywords: Habitat Corridors, Ecological Cost, Gene Flow, Habitat Permeability, Habitat Suitability
  • Gholamali Sharzei, Vahid Majed Pages 133-143
    Zarinehroud River in Basin of the Urmia Lake is one the major lake's water provider that recently its water controlled to use in agriculture, industrial and domestic sectors. Development projects on the river basin didnt consider sustainability and consequently caused environmental changes like species extinction, direct habitat destruction and reducing environmental quality in the region. These also accelerate lake drying. Due the important functions of Zarinehroud, in this article using choice experiment technique we tried to estimate individual's willingness to pay to improve environmental attributes of the river. Result shows that people are willing to pay for environmental services. They choose diversity of species in first rank and willing to pay 6200 Iranian Rials in average to improve this attribute. Environmental amenities improvement with 6040 Rials, Environmental perspectives improvement with 4310 Rials, Improving recreational potentials with 2770 Rials and saving resource's water for other environmental uses with 2400 Rials were ranked in respect after diversity of species.
    Keywords: Environmental Value, Attribute Based Valuing, Choice Experiment, Zarrinehrood