فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1396)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ایزدی صفحات 307-319
    زمینه و هدف
    تاب آوری در بحران ها (Disasters Resilience)، یکی از مفاهیم بسیار مهم نظری و کاربردی در مدیریت بحران در سال های اخیر بوده است. در همین راستا اخیرا توجه نسبتا زیادی، به سازمان های تاب آور در برابر بحران به عنوان یکی از اجزای مهم و کلیدی در تاب آوری جامعه، معطوف گردیده است. سازمان های تاب آور، سازمان هایی هستند که به دلیل برنامه ریزی موثر، آمادگی و انعطاف پذیری بالایی که در خود ایجاد می نمایند، قادر هستند بحران ها را با هزینه های کم پشت سر بگذارند. ارتقاء تاب آوری موجب رشد افراد و به دست آوردن تفکر و مهارت های خودمدیریتی بهتر و دانش بیشتر می شود. لذا هدف از این پروژه، شناسایی عوامل کاهش تاب آوری سازمان آتش نشانی شهرستان آمل در شرایط بحرانی می باشد.
    روش
    روش به کار رفته در این پروژه، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مبتنی بر اصل شرط معکوس، پرسشنامه و نرم افزار Expert Choice می باشد تا با استفاده از آن مهمترین عوامل ضعف تاب آوری سازمان مشخص گردند.
    یافته ها و
    نتایج
    پروژه حاضر طی دو مرحله انجام شده است که در مرحله اول، ابتدا 26 عامل قابل ارزیابی در زمینه تاب آوری سازمان، بر طبق اصول AHP در نسخه اول پرسشنامه، توسط 11 کارشناس خبره و براساس 3 شاخص اصلی (آسیب پذیری های کلیدی، آگاهی موقعیتی، ظرفیت تطابق پذیری) دو به دو نسبت به هم ارزش گذاری شدند و پس از آنالیز کلیه پرسشنامه ها توسط نرم افزار، 12 عامل، جهت ارزیابی مجدد در مرحله دوم مشخص گردیدند. در مرحله دوم جهت تعیین مهمترین عوامل ضعف تاب آوری در سازمان، 12 عامل منتخب براساس 3 معیار فرعی (شدت اثرگذاری در تاب آوری، قابلیت اصلاحی درون و برون سازمانی، دوام و تواتر وقوع اختلال تاب آوری) طبق مرحله قبل نسبت به هم ارزش گذاری شدند، و در نهایت 7 عامل (نقش ها و مسولیت ها، درک خطرات و ماموریت ها، پایداری سازه ای، ساختارهای مدیریتی، کیفیت آموزش کارکنان، شناخت تجهیزات و ادوات موجود، توانایی نیروی انسانی)، به عنوان مهمترین عوامل اثرگذار در کاهش تاب آوری سازمان آتش نشانی انتخاب و اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، مولفه های تاب آوری، تاب آوری سازمان، بحران، تحلیل سلسله مراتبی
  • عبدالله ملک زاده، محسن منصورسمایی، سودابه نوری جویباری صفحات 320-331
    زمینه و هدف
    بلایای طبیعی و غیرطبیعی همچون زلزله، سیل، طوفان، جنگ، اقدامات تروریستی و خرابکارانه و... همواره خسارات جانی و مالی فراوانی را به کشور تحمیل می کنند. احتمال بروز این بلایا در کلان شهر تهران، یکی از چالش ها و دغدغه های مهم پیش روی مردم و مسئولان شهری و کشوری است. تراکم بالای جمعیت و نبود ایمنی مناسب در بسیاری از سازه های مسکونی و تجاری و همچنین توسعه روز افزون سازه های شهری در پایتخت کشور، ما را بر آن داشت که در این مقاله به بررسی روش های مطمئن تر برای جلوگیری از خسارات احتمالی ناشی از این وقایع پرداخته و نمونه های استفاده شده از این روش ها را ارائه کنیم. سازه هایی همچون پل ، برج، مترو، سد ذخیره کننده آب، لوله های انتقال انرژی، مراکز حساس تجاری، سیاسی، امنیتی، نظامی و... از جمله مکان هایی در شهر تهران هستند که خسارات وارد بر آن ها زیان بارتر و خطرناک تر از خسارات وارد بر اماکن عادی است. ازجمله مهم ترین کارها در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، انجام اقدامات مناسب و هشدار دهنده قبل از وقوع چنین حوادثی می باشد تا از وسعت تلفات بیشتر پیشگیری نماید. یکی از فناوری های نوین در زمینه کاهش خسارات ناشی از بلایای طبیعی و غیرطبیعی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا به روش های دیگر ترجیح داده شده است، استفاده از حسگرهای توزیعی فیبر نوری می باشد.
    روش
    در این حسگرها پرتو لیزر وارد فیبر می شود و به دلیل وجود مواضع و موانع ذاتی درون فیبر، نور ورودی دچار پراکندگی شده و مقداری از آن بازتاب می شود. وجود اختلالاتی در سر راه فیبر، نور بازتابی از آن مکان مشخص را افزایش می دهد و بروز اختلال در آن مکان را آشکار می کند. کاربرد فراوان این حسگرها در زمینه های پدافندی موجب شده تا در این مقاله به بررسی برخی از انواع پرکاربرد آن ها بپردازیم.
    یافته ها
    در حسگرهای توزیعی فیبر نوری با اندازه گیری تغییرات استاتیکی و یا دینامیکی ایجاد شده در امتداد یک فیبر می توان یک سنسور توزیعی فیبری برای تغییرات دما، فشار، تنش، کرنش و لرزش های مکانی برای بیش از ده ها یا صدها کیلومتر ساخت.
    نتیجه گیری
    کنترل سازه های بزرگ در برابر لرزش ، ترک و شکستگی های ایجاد شده ناشی از قدمت سازه ها، نشست، رطوبت، سرما و گرمای هوا، خوردگی و همچنین بلایای مختلف، و هشدار وقوع حادثه از قبل به مراکز تعیین شده ازجمله کاربردهای بسیار موثر این سیستم ها می باشد که می توان در سازه های تهران از آن ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران شهر تهران، پدافند غیر عامل، حسگرهای فیبر نوری، حفاظت از سازه های شهری
  • هما کلاهی دهکردی، صالح غلامی صفحات 332-339
    زمینه و هدف
    پاسخگویی مناسب به حوادث، زمانی مقدور می باشد که از قبل، آمادگی لازم برای رویارویی با انواع مختلف حوادث و بلایا وجود داشته باشد و با تشکیل تیم های مدیریتی توانمند، به روش های صحیح کنترل بحران پرداخته شود تا خسارت و تلفات به حداقل برسد. در مرحله آمادگی، یکی از کارکردهای مهم و اساسی جهت ارتقای آمادگی و ظرفیت سازی، برگزاری انواع تمرین برای مقابله با بلایا می باشد. تمرین های مقابله با بلایا سطوح مختلفی دارند که کامل ترین سطح آن، تمرین عملیاتی یا مانور عملیاتی می باشد. هدف از برگزاری تمرین ها، توسعه و بهبود، تائید صلاحیت و توانمندی سازمانی و آشکار شدن نقاط قوت و ضعف برنامه های آمادگی و پاسخ برای انجام یک یا چند کارکرد، در هنگام وقوع بلایا می باشد. پس از انجام تمرین های عملیاتی، تمامی فعالیت ها و نحوه انجام آن ها توسط تیم ارزیاب مورد بررسی قرار گرفته و با مشخص شدن نقاط ضعف و نقاط قوت، سعی در برطرف کردن مشکلات می شود.
    روش
    در این پژوهش با توجه به تمرین های انجام شده در سطوح متفاوت و بررسی پژوهش های محققان مختلف در زمینه برگزاری آموزش های عمومی و تمرینات عملیاتی و همچنین بررسی گزارشات تعدادی از مانورها و تمرین های عملیاتی انجام شده در سازمان جمعیت هلال احمر شهرستان شهرکرد توسط محقق، تعدادی از مشکلاتی که در هنگام برگزاری تمرین و مانور با آن مواجه هستیم، شناسایی شده، سپس با استفاده از روش سلسله مراتبی AHP این معیارها اولویت بندی شده اند.
    یافته ها
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، مهم ترین و عمده ترین مشکل در برگزاری تمرینات عملیاتی و مانورها، مشکلات مدیریتی و عدم تهیه سناریو می باشد. همچنین بی نظمی در انجام عملیات و نبود امکانات و تجهیزات مناسب که از عدم مدیریت صحیح ناشی می شوند نیز از دیگر مشکلات موجود در انجام عملیات می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق لازم است قبل از اجرای تمرین عملیاتی و مانور، سطوح مختلف تمرین های گفته شده به صورت مرتب و در سطح مدیران و برنامه ریزان و عوامل اجرایی برگزار گردد و همچنین با تهیه یک سناریوی کامل و مناسب و با تعیین دقیق نقش افراد، اقدام به برگزاری تمرین در سطح عملیاتی شود.
    کلیدواژگان: آمادگی، تمرین عملیاتی، مانور، آموزش همگانی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • محبوبه پیری زاده صفحات 340-351
    زمینه و هدف
    مدیریت خطرپذیری لرزه ای با تبدیل آسیب ناشی از زلزله به مقادیر کمی خسارات، ضمن ارائه برآورد مناسب از شرایط خطرپذیری موجود، به ارائه راهبردهای مناسب برای کاهش خسارات برای بخش تصمیم گیر اعم از کارفرمای یک پروژه مشخص یا برنامه ریزان شهری در سطح کلان می پردازد. در مقاله حاضر کاربرد مهندسی زلزله عملکردی با رویکرد قابلیت اطمینان لرزه ای به عنوان ابزاری برای تسهیل تصمیم سازی در مدیریت خطرپذیری سرمایه گذاری بخش ساختمان در شهرهای لرزه خیز بررسی شده است.
    روش
    برای این منظور عملکرد لرزه ای یک ساختمان اداری دوازده طبقه فولادی به عنوان یک نمونه موردی با استفاده از تحلیل قابلیت اطمینان لرزه ای ارزیابی شده است. سپس سه راهبرد مدیریت خطرپذیری شامل کاهش، انتقال و تلفیق کاهش و انتقال خطرپذیری لرزه ای با هدف کاهش خسارات محتمل در طول عمر بهره برداری ساختمان و حفظ سرمایه گذاری بررسی شده است. برای این منظور شاخص درصد اطمینان از تامین سطح عملکرد ایمنی جانی در زلزله های محتمل در طول عمر بهره برداری ساختمان موردنظر به عنوان شاخص مشترکی بین بخش تصمیم ساز و تصمیم گیر پروژه تعریف شده و تاثیر ارتقای این شاخص از میزان 49% در حالت طراحی آیین نامه ای به میزان 80% در حالت اعمال راهبردهای مدیریت خطرپذیری، بر روی کاهش میزان احتمال وقوع خسارات برای سرمایه گذار ساختمان سنجیده شده است.
    یافته ها
    در ساختمان موردبررسی با اعمال شرط دستیابی به درصد اطمینان هشتاد درصدی برای تامین هدف عملکردی موردانتظار از سازه مطابق آیین نامه لرزه ای کشور (ایمنی جانی)، میزان خطرپذیری سرمایه کارفرما بین 2 تا 20 درصد برای سطوح مختلف خسارات محتمل کاهش یافته است. همچنین استفاده همزمان از دو راهبرد کاهش و انتقال خطرپذیری هم به کاهش پنج تا بیست درصدی احتمال به خطر افتادن سرمایه در سطوح مختلف خسارات و هم به کاهش دوره زمانی توقف در فعالیت اقتصادی ساختمان موردنظر در زمان بروز زلزله محتمل کمک نموده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داده است که پیشنهاد استفاده از شاخص کمی درصد اطمینان از تامین هدف عملکردی به تسهیل تصمیم سازی هم برای کارفرما و هم برای بخش سیاستگذار متولی ساخت و ساز جهت استفاده از راهبردهای مدیریت خطرپذیری با هدف کاهش خسارت و حفظ سرمایه در بخش ساختمان و مسکن کمک می نماید.
    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، مدیریت خطرپذیری لرزه ای، مهندسی زلزله عملکردی، خسارت، بیمه زلزله
  • اکبر محمدی صفحات 352-362
    زمینه و هدف
    زمین لرزه ها یکی از مهم ترین مخاطرات طبیعی می باشند که تاثیرات زیادی بر فعالیت انسان ها در پهنه های جغرافیایی دارند. برای مدیریت خطر زلزله، شناخت پهنه های آسیب پذیر، یکی از مهم ترین اقدامات می باشد. در مطالعات صورت گرفته در ایران، به خصوص در سطح منطقه ای، تحلیل های صورت گرفته، بیشتر متمرکز بر خطر لرزه ای بوده و تحلیل ریسک لرزه ای کمتر مورد توجه میباشد. در تحلیل ریسک لرزه ای هدف اصلی، شناخت میزان اثر گذاری خطر زمین لرزه بر انسان و فعالیت های انسانی است. در این مطالعه نیز هدف اصلی ارائه روشی مناسب و کارا برای تحلیل ریسک لرزه ای در سطوح فرا شهری (منطقه) با استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد.
    روش
    روش مورد استفاده در این تحقیق، روش توصیفی-تحلیلی می باشد. به همین منظور پس از شناسایی منابع لرزه ای با استفاده از منابعی مثل نقشه های زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و غیره، اقدام به تحلیل خطر لرزه ای در سطح محدوده مورد مطالعه گردید، این کار، با استفاده از از روش تعینی انجام شد. در مرحله دوم، پس از شناسایی پهنه های آسیب پذیر در مقابل زمین لرزه، همپوشانی لایه خطر با لایه های سکونت گاه ها، میزان جمعیت و همچنین پیشنهادات طرح های منطقه ای در زمینه بارگذاری جمعیت و فعالیت صورت گرفت و در مرحله آخر، تحلیل ریسک لرزه ای انجام پذیرفت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق را در دو بخش مجزا می توان مورد بررسی قرار داد. در بخش اول تحلیل ریسک لرزه ای منطقه مورد مطالعه، از جنبه سکونت گاه ها و جمعیت موجود در آن ها می باشد که یافته های تحقیق در این بخش، نشانگر این می باشد که هم از نظر تعداد سکونت گاه ها و هم از نظر جمعیت، میزان آسیب پذیری در حد متوسط می باشد. در بخش دوم، تحلیل ریسک لرزه ای از جنبه پیشنهادات طرح منطقه ای (بار گذاری جمعیت و فعالیت) مد نظر قرار گرفته که یافته ها نشانگر این امر می باشد که پیشنهاد بار گذاری جمعیت و فعالیت ها بدون توجه به خطر لرزه پذیری منطقه، صورت پذیرفته است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق، بیانگر این است در منطقه مورد مطالعه علی رغم توزیع جمعیت و سکونت گاه ها در محدوده خطرمتوسط، به دلیل پایین بودن مقاومت واحدهای مسکونی، سیاست های به سازی و مقاوم سازی، باید در اولویت قرار گیرد. در ضمن پیشنهادات طرح منطقه ای از نظر تحلیل ریسک لرزه ای مناسب نبوده و نیاز به بازیینی دارد. این مطالعه نشانگر قابلیت و توانایی بالای GIS در تحلیل خطر ریسک لرزه ای در سطوح فضایی فراتر از شهر است که می تواند به عنوان یک ابزار کارا در مباحث مربوط به برنامه ریزی منطقه ای و طرح های آمایشی در ایران، که یکی از کشورهای آسیب پذیر در این زمینه می باشد، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خطر لرزه ای، مدیریت بحران، سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS)، آباده
  • فاطمه دهقان فاروجی، پرستو کاظمیان، اشرف دهقان، علی بیت اللهی صفحات 363-376
    زمینه و هدف
    موضوع کاهش خطرپذیری بحران های طبیعی یکی از مهم ترین موضوعات در توسعه پایدار است. کودکان از گروه های بسیار آسیب پذیر در بحران های طبیعی هستند. شیوه کاهش خطرپذیری بحران با محوریت کودکان از شیوه های نوین و موثر می باشد که می تواند میزان آسیب پذیری این گروه جمعیتی را کاهش دهد. دیدگاه و شیوه کاهش خطرپذیری کودک محور در برنامه های کاهش خطرپذیری کمتر مورد توجه بوده است در حالیکه این شیوه می تواند منافع بلندمدتی را به همراه داشته باشد و به توسعه پایدار شهرها به ویژه تهران در آینده، کمک کند. هدف از این پژوهش، معرفی این شیوه و نیز ارائه توزیع جمعیت کودکان در شهر تهران و اولویت بندی مناطق مختلف شهر تهران از نظر توزیع این گروه جمعیتی میباشد تا بتوان با استفاده از این شیوه تا حدود زیادی از میزان آسیب پذیری اجتماعی و فیزیکی شهر تهران کاست و آن را به توسعه پایدار نزدیک نمود.
    روش
    نتایج حاصل از این پژوهش، کاربردی بوده و روش این مطالعه، به صورت توصیفی-تحلیلی می باشد. این مطالعه در دو مرحله انجام گرفت. در مرحله اول، منابع و مستندات در زمینه شیوه های کاهش خطرپذیری بحران با محوریت کودکان جمع آوری شده و نمونه های موردی، مورد بررسی قرار گرفتند. در مرحله دوم، پس از تعیین جامعه آماری هدف، که کودکان زیر شش سال شهر تهران است، این جامعه، بر اساس جنسیت و مناطق تفکیک،در محیط نرم افزاری GIS وارد و پردازش شد.. در گام آخر نیز، پهنه بندی منطقه ای صورت گرفته و اولویت های اول تا پنجم جهت استفاده در برنامه های پنج ساله معین گردیدند.
    یافته ها
    بر اساس پردازش و تحلیل اطلاعات در سیستم اطلاعات جغرافیایی، پنج پهنه اولویت دار، برای شهر تهران مشخص شده که در هر پهنه، مناطق اولویت دار نیز مشخص گردیده اند. همچنین علاوه بر تعیین اولویت ها، تفکیک جنسیت نیز صورت گرفته است، زیرا که جنسیت های مختلف، به دلایل و عوامل مختلف اجتماعی و فیزیکی آسیب پذیری متفاوتی دارند و این تفکیک می تواند در جهت برنامه ریزی بهتر و هدفمند، کمک کننده باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، پنج منطقه ی4،14،15،20 و 5 بیشترین جمعیت آسیب پذیر کودک را دارا هستند که می توان با شناسایی آن ها و ارائه پیشنهاداتی میزان آسیب پذیری کودکان را کاهش داد و ضمن کاهش آسیب پذیری کودکان، با برنامه ریزی های هدفمند، کاهش خطرپذیری بحران کودک محور، با توانمندسازی این گروه جمعیتی از کودکان، به عنوان عامل تغییر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کودکان، کاهش خطرپذیری، بحران های طبیعی، شیوه کودک محور، شهر تهران
  • سوسن مومنی موکویی، احمد زینالی صفحات 377-386
    زمینه و هدف
    اسکان در فضای امن و مطلوب یکی از نیازهای اولیه انسان امروز می باشد. پس از هر سانحه با خسارات و صدماتی که به زیستگاه های دائمی وارد می آید مردم سرپناه و مسکن خود را از دست میدهند و از آنجا که ساخت مسکن دائم برای بازماندگان، نیاز به صرف وقت و هزینه زیادی دارد و در مدت زمان محدود و کوتاه مقدور نمی باشد، بحث اسکان موقت مطرح شده و جایگاه خاصی می یابد. استفاده از شاخه های درخت نخل در مناطقی که این درخت وجود دارد، جهت ساخت سرپناه امری رایج است. در بلوچستان سازه هایی با استفاده از این جنس ساخته شده و به عنوان مسکن نیز مورد استفاده قرار می گیرند که البته در گذشته متداول تر بوده است. هدف از این پژوهش، ارائه راهکاری بومی و ارزان قیمت برای تامین اسکان موقت در زمان بحران، پس از سوانح طبیعی در این مناطق است.
    روش
    منابع اصلی این مقاله مبتنی بر مطالعات مکتوب و کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است که به صورت توصیفی-تحلیلی بررسی شده و به نتیجه گیری رسیده است. به این ترتیب که بر اساس مطالعات نظری ویژگی های سکونت گاه موقت پس از سانحه، مشخص شده و بر اساس مطالعات میدانی، ویژگی های مسکن بومی گیاهی ساخته شده از شاخه های نخل نیزتعیین گردید و در نهایت با تطابق شاخص ها نتیجه گیری انجام گرفت.
    یافته ها
    به نظر می رسد ارزان قیمت بودن و حتی بی هزینه بودن برپایی این سرپناه ها، باعث پابرجایی این نوع سازه ها تا به امروز شده است. با توجه به اینکه تکنیک خانه سازی به این شیوه، روشی بومی است و مردم نیز با آن آشنایی دارند، در این مقاله روش ساخت این سازه و مناطقی که مصالح آن در دسترس می باشد معرفی می گردد.
    نتیجه گیری
    نظر به استفاده از سازه های بومی گیاهی در مجاورت خانه های بازسازی شده و بعضا در شهرها، در حال حاضر، می توان این سازه ها را به عنوان فضاهای خدماتی مورد استفاده قرار داد. همچنین با توجه به مطابقت حداکثری شاخص های این الگوهای بومی با ویژگی های عنوان شده برای اسکان موقت، می توان نتیجه گرفت که این سازه های بومی، پتانسیل استفاده در زمان بحران را در منطقه بلوچستان، دارند.
    کلیدواژگان: سرپناه، اسکان موقت، سوانح طبیعی، بلوچستان، مسکن بومی
|
  • Hosein Izadi Pages 307-319
    Background and
    Purpose
    Resilience disasters is one of the most important theoretical and practical concepts in crisis management in recent years. For this, recently, relatively large attention has been paid to resilient organizations against the disaster as one of the key components of community resilience. Sustainable organizations are ones that can overcome crises at a low cost due to their effective planning and high preparation and flexibility. Promoting the resilience leads to grow people achieve better thinking and self-management skills and more knowledge. Therefore, the purpose of this study is to identify effective components to reduce the resilience of the fire department of Amol city in critical situations.
    Method
    The method used in this study is the AHP hierarchical analysis method based on the principle of reverse condition, questionnaire, and Expert choice software in order to identify the most important components of organizational resilience weakness.
    Findings and
    Results
    The present study has been carried out in two stages. In the first stage, first, 26 evaluable components in the organization's resilience, according to AHP principles in the first version of the questionnaire, were ranked by 11 expert experts based on 3 main indicators (Key vulnerabilities - Situational awareness - Capacity Adaptability) and were compared to each other and after analysis of all questionnaires by software, 12 components were identified for re-evaluation in the second stage.
    In the second step, in order to determine the most important components of the weakness of the organization's resilience, 12 selected components were ranked based on 3 sub-criteria (intensity of effect on resilience - internal and external correction capability - durability and frequency of occurrence of resilience disorder) according to the previous step and compared to each other, and finally 6 components (roles and responsibilities - understanding risks and missions - structural sustainability - management structures - staff training quality - human resource capability) as the most effective components have been selected and prioritized due to decreasing the resilience of the firefighting organization.
    Keywords: Resiliency, Resiliency Components, Organizational Resilience, Crisis, Analytic hierarchy process
  • Abdollah Malakzadeh, Mohsen Mansoursamaei, Sodabeh Nouri Jouybari Pages 320-331
    Background And Objective
    Natural and abnormal incidents and disasters such as earthquake, flood, storm, War, terroristic and subversive acts and etc, always impose many human and financial losses in a country. The probability of occurrences of these incidents or disasters in the metropolis of Tehran is one of the major challenges and concerns of the people and the officials of the city and the country. High population density and lack of proper safety in many residencies and financial institution buildings and facilities as well as the increasing development of urban structures in the capital have led us to consider more confident approaches to prevent the possible damages and casualties. Structures such as bridge, tower, subway, water storage dam, energy transmission pipelines, financial centers, political, security and military positions are among the places in Tehran that damages would be more critical and dangerous than others. The most important actions in the crisis management and passive defense is performing the appropriate and precautionary actions before happening of such incidents. One of the newest technologies to reduce the damages and casualties is optical fiber distributed sensors.
    Method
    In distributed fiber optic sensors, the laser beam is dispersed into the fiber, and some of it is reflected because of the inherent barriers inside the fiber. the incoming light is dispersed and some reflected. The presence of disturbances in the fiber path increases the reflection light and reveals the disturbance in the specific point. The vast application of these sensors in the field of defense has led to a review of some of their most commonly used types in this paper.
    Findings: In distributed fiber optic sensors, by measuring the static or dynamic changes created along a fiber, temperature, pressure, stress, strain, changes will be detected over more than hundreds of kilometers fiber length.
    Results
    Monitoring of large structures against cracks and fractures due to the age of structures, humidity, extreme weather conditions, corrosion as well as various disasters and warning any loss before occurrence to designated centers are the most effective applications of these systems which can be used in structures in Tehran.
    Keywords: Tehran Crisis Management, Inactive Defense, Fiber Optic Sensors, Protecting Urban Structures
  • Homa Kolahi Dehkordi, Saleh Gholami Pages 332-339
    Background And Objectives
    Appropriate reaction to disasters is possible while there is sufficient preparation to confront various disasters and incidents by establishing capable management teams focused on crisis management methods to decrease losses and casualties. Practicing in order to confront with disaster is one the most important functions to improve preparation and capabilities in the preparation stage. There are various phases to confront with disasters which the best and perfect is maneuver. The purpose of such practices is to improve and development, confirming organizational qualifications and capabilities as well as demonstration of strength and weak points of preparation plans and reactions to functions in the time of a disaster. All activities and their methods evaluate by an evaluative team to eliminate the problems.
    Methods
    In this study, some problems which may encountered during practices and maneuvers are identified according to the practices in various levels and different researches in the field of public education and practical activities as well as reviewing the reports of some maneuvers and practices in the Red Crescent Society of Shahre-kord by the researcher, and then prioritized by using the AHP hierarchical methods.
    Finding: According to the results of this study, the most important problem in maneuvers and operational practices are mismanagement, lack of preparation scenario, as well as disorders in maneuvers and lack of equipment which caused by mismanagement.
    Result
    According to the findings of this study it is necessary to arrange regular operational practices for managers, planners and executive staff with a perfect scenario in which all the roles are identified well before each maneuvers.
    Keywords: preparation, operational practice, maneuver, public education, AHP
  • Mahboobeh Pirizadeh Pages 340-351
    Background And Objective
    Seismic risk management which convert earthquake damages to amounts of damages, providing proper estimation of existing risk conditions while provides appropriate strategies to reduce damages for the decision-making sector, whether employer of a specific project or urban planners At macro level. In this paper, the application of seismic earthquake engineering with seismic reliability approach as a tool for facilitating decision making in risk management of investment in construction sector in seismic cities has been studied.
    Method
    the seismic performance of a 12-storey steel office building considered as a case study by using seismic reliability analysis; three risk management strategies including reduction, transfer and integration of reduction and transfer seismic risk in order to reduce possible losses in the lifetime of building utilization and investment preservation has been studied. Therefore, the confidence index of providing the level of immune function in the probable earthquakes over the lifetime of the building in question is defined as a common indicator between the decision making and decision maker department of the project and the effect of the improvement of this index from 49% In the design model, an 80% regulatory code has been used to assess the risk of damage to the building investor in the application of risk management strategies.
    Findings: In the surveyed building, subject to the requirement of an 80% confidence level, in order to meet the expected performance targets of the structure, according to the seismic regulations of the country (vital security), the risk level of the employer's capital is dropped between 2% and 20% for the different levels of possible damages. Simultaneous use of both risks of reduction and transfer strategies has also contributed to reducing the probability of a risk to the loss of capital by 5 to 20 percent at different levels of damage and helped to reduce the suspension period in the economic activity of the building at the time of the possible earthquake.
    Results
    The study results show that the quantitative index of the confidence level of performance objective supply, help to facilitate decision making for both employer and policy makers in construction sector in order to apply the risk management strategies for reducing damages and capital protection in construction sector.
    Keywords: Reliability, seismic risk management, performance-based earthquake engineering, loss, earthquake insurance
  • Akbar Mohammadi Pages 352-362
    Background And Objectives
    Earthquakes are one of the most important natural dangers that have a great impact on the activity of human beings in the world. One of the most important actions in order to earthquake risk management is to recognize vulnerable areas. The studies in Iran, especially at the regional level, the analysis are more focused on seismic risk and seismic risk analysis is less considered. In the seismic risk analysis, the main objective is to understand the extent of the impact of earthquake hazard on human and human activities. In this study, the main goal is to provide a suitable and effective method for seismic risk analysis in metropolitan areas (areas) by using Geographic Information Systems (GIS).
    Method
    The used method for this study is a descriptive-analytical method. Therefore, seismic resources identified by using geological maps, satellite imagery, etc., and then the seismic hazard analysis in studied are has been done by using determinative method. In the second phase, after identification of vulnerable zones against earthquake, overlap the risk layer and settlement layers, population rate as well as regional plans suggested to load population and activity, and in the last phase seismic risk analysis was carried out.
    Findings: The findings of this study may consider in two parts. In the first part, seismic risk analysis of the studied area is based on the aspect of the settlements and their population, so the findings of the research in this section indicate that the rate of vulnerability considering both number of settlements and population is moderate. In the second part, seismic risk analysis based on suggested regional plans (the population and activity loading) aspect considered, it shows that suggested regional plans to population and activity loading is performed without considering regional seismic risk.
    Results
    The results of this study indicates that in the studied area, despite the distribution of population and settlements with average risk area, due to the low resistance of residential units, improvement and retrofit policies should be prioritized. In the meantime, the proposed regional plan for seismic risk analysis is not appropriate and requires revision. This study demonstrates the high capability of GIS in seismic risk analysis in spatial levels beyond the city, which can serve as an effective tool for regional planning and research projects in Iran, Which is one of the most vulnerable countries in this field.
    Keywords: seismic risk, crisis management, GIS, Abadeh
  • Fateme Dehghan Farouji, Parasto Kazemian, Ashraf Dehghan, Ali Beitollahi Pages 363-376
    Background And Objective
    The natural disaster risk reduction is one of the most important subjects in sustainable development. Children are very vulnerable groups in natural disasters. The child-centered risk reduction approach is based on new and effective methods that may reduce the vulnerability of this demographic group. The child-centered risk reduction approach and view point in risk reduction programs has been less considered, while this approach may have long-term benefits and contribute to the sustainable development of cities, in particular Tehran, in the future.
    The purpose of this research is to introduce this method, as well as to provide distribution of the population of children in Tehran and to prioritize the different areas of Tehran in terms of distribution of this population so that this method may be used widely to reduce the social and physical vulnerability rate in Tehran and brought it closer to sustainable development.
    Method
    The results of this study are functional and the used method to this study is descriptive-analytic. This study performed in two phases. In the first phase, resources and documentation on child-centered risk reduction approach and case studies considered. In the second phase, target index group, children under the age of six years in Tehran, identified and then process in GIS software based on gender and region segregation. In the last phase, region separation and 1st to 5th priorities identified to use in five-year plans.
    Findings: Five priority zones for the city of Tehran have been identified based on the processing and analysis of information in the GIS, priority areas are also defined in each zone. In addition to identifying priorities, gender segregation is performed, because different genders have different social and physical vulnerabilities so the separation may be useful to the targeted planning.
    Results
    According to the results of this study, five regions of 4,14,15,20 and 5 have the most vulnerable children, which can be reduced by identifying them and presenting suggestions reduce the vulnerability of children; so a targeted planning and empowering this group reducing the risk of a child-centered crisis may use as a changing factor.
    Keywords: children, risk reduction, natural disaster, children-centered method, Tehran
  • Soosan Momeni Mokoee, Ahmad Zeinali Pages 377-386
    Background And Objective
    Today housing in a safe and desirable environment is one of the basic needs of human being. After each disaster, due to damages to permanent residences people lose their shelter and housing, since building the permanent residences for survivors requires a lot of time and money and it is not possible in short and limited time, the subject of temporary residence is raised. Using the palm leaves are common for building where this tree exists. In Baluchistan, structures are constructed with this material, which are used as a house, also was more common in the past.The purpose of this study is to provide a native and inexpensive solution to provide temporary shelter in times of crisis after natural disasters in these areas.
    Method
    The main sources of this paper are based on documented and library studies and field observations that considered descriptively and conclusively. Thus, based on theoretical studies of the characteristics of the post-disaster temporary settlement and field studies, the characteristics of native herbal settlement made of palm leaves has been determined and finally compare with index to take result.
    Findings: It seems that local availability and low cost housing are the reasons of exist this technique until now. This is an indigenous method and people are familiar with it, so in this study the method of making this structure and the areas where materials are available is introduced.
    Results
    Due to the use of indigenous plant structures in the vicinity of reconstructed houses or sometimes in cities, these structures may now be used as service spaces. Thus, considering the maximum correspondence of the local model index and standard characteristics of temporary settlements, it can be concluded that these native structures have the potential to apply during the crisis in the Balochistan region.
    Keywords: shelter, temporary settlement, natural disasters, Baluchistan, indigenous housing