فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 31 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محبوبه رشیدی، محمدکاظم سوری، محمدحسین کیانمهر صفحات 1-11
    میزان مصرف کودهای نیتروژنی در پرورش سبزی های برگی مانند ریحان معمولا بسیار زیاد بوده و با توجه به حلالیت زیاد و راندمان کم این کودها، مشکلات سلامتی و زیست محیطی متعددی بروز می کند و در عین حال، علی رغم این کاربرد زیاد، حتی ممکن است نیاز نیتروژنی گیاه نیز برطرف نگردد. لذا، در این تحقیق، رشد و عملکرد سبزی ریحان تحت کاربرد کود اوره به صورت پلت شده در شرایط گلخانه ای در سال 92-1391 بررسی گردید. تیمارها شامل شاهد بدون کاربرد کود، تیمار کاربرد کود شیمیایی اوره، پلت با تراکم کم+35% اوره، پلت با تراکم کم+50% اوره، پلت با تراکم زیاد+35% اوره، پلت با تراکم زیاد+50% اوره (به صورت درصد وزنی) و در 4 تکرار تحت طرح کاملا تصادفی بودند. از کود گاوی پوسیده جهت تولید پلت استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ در بوته به عنوان یکی از مهمترین اجزای عملکرد در سبزی های برگی و همچنین بیشترین ارتفاع گیاه و شاخص کلروفیل در تیمار کود پلت با فشردگی کم و 35% اوره به‏دست آمد. تیمار کود پلت با تراکم کم و 50 % اوره بیشترین وزن تر گیاه، عملکرد در گلدان و همچنین بیشترین مقادیر طول و عرض برگ را ایجاد نمود ولی بیشترین وزن خشک تک بوته در تیمار کود پلت با فشردگی کم و 35% اوره به‏دست آمد. غلظت نیتروژن برگ در تیمار کود شیمیایی اوره بیشترین بود. گیاهان در تیمار کود پلت با فشردگی کم و50% اوره و همچنین تیمار کود شیمیایی اوره، بیشترین غلظت اسانس را دارا بودند. به طور کلی، تیمار کود پلت با فشردگی کم و50% اوره نتایج بهتری را باعث گردید و برای کاربرد در پرورش ریحان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ریحان، نیتروژن، کود پلت، اوره، عملکرد، فشردگی
  • مرضیه شاکریان، علی یوسفی، امیر مظفر امینی صفحات 13-25
    بهینه سازی و مدیریت انرژی در کشاورزی از عوامل مهم دستیابی به توسعه پایدار است. هدف این پژوهش، ارزیابی کارایی انرژی در سطح گلخانه های تولید خیار در منطقه ی مرکزی استان اصفهان و تاثیر بهبود آن بر کاهش انتشار دی اکسید کربن می باشد. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 81 گلخانه دار، با شناسایی گلخانه داران همگن، از طریق خوشه بندی دومرحله ای و استفاده از نمونه گیری انتساب متناسب طبقه ای جمع آوری شد و با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین انرژی ورودی و خروجی گلخانه ها به ترتیب 5/3232 و 1/166 گیگاژول در هکتار است. همچنین، نهاده های سوخت و الکتریسیته به ترتیب با 8/74 و 2/16 درصد بیشترین سهم مصرف انرژی را به خود اختصاص می دهند. از طرفی، میزان انتشار دی اکسید کربن 2/74941 کیلوگرم در هکتار برآورد گردید که بر اساس الگوی مصرف انرژی در واحدهای کارای مشابه، 45% امکان کاهش این میزان انتشار وجود دارد. همچنین، نهاده های سوخت و الکتریسیته بیشترین پتانسیل صرفه جویی انرژی را دارا می باشند. بنابراین، مدیریت صحیح و سیاست گذاری مناسب در جهت تشویق کشاورزان به الگوپذیری از گلخانه های کارا می تواند منجر به کاهش چشمگیر مصرف انرژی و آلودگی های زیست محیطی شود.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، گلخانه، تحلیل پوششی داده ها، انتشار دیاکسید کربن
  • وحید رضاوردی نژاد، مریم شبانیان اصل، سینا بشارت، عباس حسنی صفحات 27-40
    به منظور تعیین تبخیر- تعرق، ضرایب گیاهی و کارایی مصرف آب گوجه فرنگی و خیار، مطالعه ای به مدت شش ماه در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام گردید. تبخیر- تعرق گوجه فرنگی، خیار و گیاه مرجع چمن به‏صورت روزانه بر اساس روش لایسیمتری اندازه گیری گردید. بر اساس نتایج، تبخیر- تعرق خیار طی 130 روز دوره رشد، 4/272 میلی‏متر و گوجه‏فرنگی طی180 روز دوره رشد، 6/358 میلی‏متر به دست آمد. بر اساس تبخیر- تعرق مرجع، متوسط ضریب گیاهی مراحل ابتدایی، توسعه، میانی و انتهایی برای گوجه‏فرنگی به‏ترتیب 2/0، 65/0، 29/1 و 0/1 و برای خیار به‏ترتیب 19/0، 64/0، 99/0 و 81/0 محاسبه گردید. به منظور بررسی اثر کم‏آبی بر عملکرد و کارایی مصرف آب، علاوه بر تیمار آبیاری کامل، دو سطح کم‏آبیاری شامل 80 و 90 درصد آبیاری کامل در نظر گرفته شد. حداکثر عملکرد گوجه فرنگی و خیار تحت آبیاری کامل به ترتیب 3/197 و 6/144 تن بر هکتار به دست آمد. بهره وری آب مصرفی گوجه‏فرنگی و خیار تحت آبیاری کامل به ترتیب 04/55 و 1/53 کیلوگرم بر متر مکعب محاسبه گردید. اعمال کم‏آبیاری در هر دو محصول باعث کاهش کارایی مصرف آب و عملکرد محصول گردید. کارایی مصرف آب گوجه فرنگی و خیار در تیمار 80 درصد آبیاری کامل به ترتیب 7/43 و 2/36 کیلوگرم بر متر مکعب به دست آمد که نسبت به تیمار آبیاری کامل به ترتیب 20 و 31 درصد کاهش نشان داد.
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق، ضریب گیاهی، کارایی مصرف آب، گلخانه، لایسیمتر
  • علی اصغر قائمی، محمدحسین سلیمی، امیر تبرزد صفحات 41-50
    کمبود منابع آب متعارف و افزایش حجم پساب ها، اهمیت استفاده از بقایای گیاهی به منظور کاهش تبخیر از خاک و استفاده بهینه از آب را، به ویژه در کشت گیاهان گلخانه ای، دوچندان کرده است. در تحقیق حاضر، استفاده از بقایای گیاهی و پساب پرورش ماهی بر عملکرد، خصوصیات کیفی و بهره وری آب در گوجه گیلاسی، که اخیرا در لیست تغذیه اصلی هموطنان است، مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش با دو تیمار اصلی (آب چاه (W0) و پساب پرورش ماهی (W1)) و چهار سطح بقایای گیاهی (M1، M2، M3 و M4 به ترتیب صفر، 5/5، 11 و 5/16 گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک) به عنوان تیمارهای فرعی، در قالب طرح اسپلیت پلات در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که پساب پرورش ماهی موجب افزایش عملکرد گوجه گیلاسی نسبت به آب چاه گردید. اما کاربرد سطوح بقایای گیاهی در هر دو تیمار پساب و آب چاه تا میزان معینی (11 گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک) موجب افزایش عملکرد شد و در سطح 5/16گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک (M4) موجب کاهش عملکرد و تبخیر- تعرق گیاه شد. پساب پرورش ماهی هیچ گونه اثر سوئی بر خصوصیات کیفی میوه نداشت. نتایج نشان داد که بهره وری آب در تیمار پساب در تمام سطوح بقایای گیاهی بیشتر از آب چاه می باشد. بیشترین و کمترین عملکرد میوه (732/0 و 32/0 کیلوگرم در بوته) به ترتیب در تیمار برهمکنش W1M3 وW0M4 و بیشترین و کمترین میزان کل آب مصرفی خالص (434 و 348 لیتر) به ترتیب در تیمار برهمکنش W0M1 و W1M4 مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آب های نامتعارف، بهره وری آب، تبخیر، تعرق، عملکرد گوجه، گلخانه
  • بیژن سعادتیان، محمد کافی، محمد بنایان اول، جعفر نباتی صفحات 51-64
    با توجه به اهمیت تولید و خواب ریزغده سیب‏زمینی، پژوهشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1392 اجرا شد. تیمارها شامل محلول‏پاشی تنظیم‏کننده ها در دو مرحله رشد فیزیولوژیک (آغازش استولون و آغازش غده دهی) و سطوح تنظیم‏کننده رشد (شاهد، 100 و 200 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول، 100 و 200 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای پاکلوبوترازول، صفات تعداد ریزغده در بوته، وزن ریزغده و طول و قطر ریزغده را به طور معنی داری کاهش دادند. بنزیل آمینوپورین تاثیر معنی داری بر تیمارهای یاد شده نداشت. همچنین، بین سطوح غلظت پاکلوبوترازول از نظر صفت عملکرد ریزغده تفاوت معنی داری مشاهده نشد. کاربرد غلظت های 100 و 200 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول در هر دو مرحله آغازش استولون و غده دهی، به طور معنی داری زمان رسیدن به 5، 10، 50 ، 90 و 95 درصد حداکثر جوانه زنی ریزغده های سیب‏زمینی را نسبت به شاهد افزایش داد و بیشترین تاثیر آن بر صفات یاد شده در مرحله آغازش غده دهی بود. در مقابل، کاربرد تیمارهای بنزیل آمینوپورین در مرحله آغازش غده دهی، تمامی صفات جوانه زنی را به طور معنی داری کاهش داد، ولی تفاوتی بین غلظت های مختلف مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تعداد ریزغده در بوته، جوانه زنی، رقم آگریا، محلول پاشی، وزن ریزغده
  • ابوالفضل جوکار، کاظم بشیری، محمدتقی گلمکانی صفحات 65-74
    بگونیا همیشه گل‏دار (Begonia semperflorens) یک گیاه زینتی درون خانه ای است که برای رشد و نمو بهینه به تغذیه مناسبی نیاز دارد. امروزه، سیانوباکتری ها به وسیله پرورش دهندگان گیاهی به عنوان یک محرک زیستی رشد مورد توجه قرار گرفته اند. یک سیانوباکتری مهم، اسپیرولینا (Spirulina platensis) است که دارای طیف وسیعی از مواد آلی و معدنی تغذیه ای می باشد. این جلبک سبز- آبی می تواند گزینه ی جدیدی از کودهای زیستی برای کشت ارگانیک گیاهان باشد، که نیاز به بررسی بیشتر در گیاهان مختلف دارد. در همین راستا و به منظور افزایش کیفیت و عملکرد بگونیا همیشه گل‏دار، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 تکرار در گلخانه بخش علوم باغبانی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارهای اسپیرولینا به دو صورت تغذیه خاکی و محلول پاشی برگی (در غلظت های صفر، 500، 1000، 2000 و 4000 میلی گرم در لیتر) بررسی شدند. نتایج نشان داد که تغذیه خاکی نسبت به محلول پاشی برگی تاثیر بیشتری در بهبود صفات مورفوفیزیولوژیک بگونیا دارد. تغذیه خاکی گیاهان با 4000 میلی گرم در لیتر اسپیرولینا، به عنوان بهترین تیمار، باعث افزایش معنی دار رشد رویشی، مقدار فسفر، پتاسیم و کلروفیل برگ و کیفیت ظاهری بگونیا همیشه گل‏دار نسبت به گیاهان شاهد شد. همچنین، در تیمار فوق، مقدار قند برگ ها، آنتوسیانین گلبرگ ها و تعداد گل ها نسبت به گیاهان شاهد به ترتیب 3 ، 2 و 2 برابر افزایش یافت.
    کلیدواژگان: گیاهان زینتی، کشاورزی ارگانیک، تغذیه گیاهی، کود زیستی
  • حامد صمدزاده، فرشته کامیاب صفحات 75-89
    صنعت پرورش گل‏ها‏ی شاخه بریده یکی از شاخه های اصلی کشاورزی نوین را تشکیل می دهد و یکی از معضلات این صنعت، ضایعات زیاد پس از برداشت می باشد. در این تحقیق، برای بررسی تاثیر نانوذرات نقره و کلسیم در چهار سطح (صفر، 10، 20 و 40 میلی‏گرم در لیتر) بر حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجای گل شاخه بریده آلسترومریا رقم ’کنست کوکو‘، آزمایشی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح پایه کامل تصادفی، با سه تکرار انجام شد. فاکتور های مورفولوژیک و فیزیولوژیک مثل ماندگاری، میزان وزن تر نسبی، جذب محلول، مواد جامد محلول، کلروفیل، نشت یونی، آنزیم ACC اکسیداز و فعالیت میکروبی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که عمر گلجای در تمام تیمار های نانوذرات، در مقایسه با شاهد، به طور معنی داری افزایش یافته و بیشترین عمر گلجای مربوط به تیمار حاوی 40 میلی‏گرم در لیتر از هر کدام از نانوذرات نقره و کلسیم بوده، به طوری که این تیمار، عمر گلجای را در مقایسه با شاهد، حدود 14 روز افزایش داده است. بررسی جمعیت میکروبی نشان داد که در همه تیما ها، در مقایسه با شاهد، جمعیت میکروبی کاهش یافته و در تیمار هایی که نقره با غلظت 40 میلی‏گرم در لیتر وجود دارد، جمعیت میکروبی تا روز پانزدهم صفر بوده است. سایر صفات، مانند جذب محلول و مواد جامد محلول نیز در اثر کاربرد نانوذرات نقره و کلسیم افزایش یافت. تجزیه کلروفیل، فعالیت آنزیم ACC اکسیداز و نشت یونی در این تیما ها در مقایسه با شاهد کاهش یافت. بنابراین، با توجه به نتایج این آزمایش، استفاده از ترکیب 40 میلی‏گرم در لیتر نانوذرات نقره و کلسیم برای افزایش عمر گلجای و کیفیت گل های آلسترومریا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عمر گلجای، فعالیت آنزیمی، نانوذرات، جمعیت میکروبی
  • حشمت امیدی، راضیه صارمی، عبدالامیر بستانی صفحات 91-105
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات کاربرد خارجی هورمون اکسین و سیتوکینین بر خصوصیات بیوشیمیایی استویا (رقم شیرین)، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در دانشگاه شاهد اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل عامل شوری NaCl در چهار سطح (بدون نمک (شوری 2 میلی مولار)، 40، 80 و 120 میلی مولار) و عامل هورمونی (1/0 میلی گرم در لیتر اکسین (IAA) و ترکیب تیماری (PBA mg/L5/1 +IAA mg/L1/0)) بودند که در محیط کشت هیدروپونیک اجرا شدند. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش مقدار زیست‏توده شد. همچنین، با افزایش شوری در کنار هورمون ها، پتاسیم ابتدا روند کاهشی و سپس روند یکنواختی را نشان داد. بیشترین مقدار نشت الکترولیتی غشا، قند های محلول و پروتئین در شوری 120 میلی مولار همراه باIAA 1/0 و بیشترین مقدار سدیم اندام هوایی در 120 میلی مولار نمک همراه با تیمار هورمونی PBA mg/L5/1 +IAA mg/L1/0 مشاهده شد. همچنین، پراکسید هیدروژن در 80 میلی مولارNaCl به بیشترین مقدار خود رسید. تجمع پرولین با افزایش شوری روند افزایشی داشت. نتایج بیانگر آن است که کاربرد غلظت های مناسب هورمون های اکسین و سیتوکینین (به خصوص تیمار mg/L IAA 1/0) در استویا می تواند در افزایش مقاومت گیاه به تنش شوری موثر باشد و در شرایط مشابه کاربرد آن در استویا قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: اکسین، پروتئین، پرولین، سیتوکینین، هوگلند
  • مهندس محسن عادلی ساردویی، محمد خداوردیزاده، باب الله حیاتی صفحات 107-119
    با توجه به اهمیت تولیدات گلخانه ای در شهرستان جیرفت، این پژوهش جهت بررسی عوامل موثر بر پذیرش عملیات مدیریت تلفیقی آفات (متآ) توسط گلخانه داران، با استفاده از مدل لاجیت رتبه ای، در سال 1393 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل 1650 گلخانه دار بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، تعداد 160 گلخانه دار تعیین شد. نمونه گیری به روش طبقه ای متناسب بوده و داده های مورد نیاز نیز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که در حدود 40% گلخانه های مورد مطالعه هیچیک از عملیات متآ اجرا نمی شود که این امر در نهایت می تواند منجر به ناپایداری در محیط زیست و به خطر افتادن امنیت غذایی جامعه گردد. بر اساس نتایج، متغیرهای نیروی کار خانوادگی، سطح دانش متآ، شاخص تمایلات حفظ محیط زیست، شرکت در کلاس های ترویجی و نوع مالکیت تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای مساحت گلخانه و گلخانه های خیار تاثیر منفی و معنی دار بر سطح پذیرش عملیات متآ داشته اند. بنابراین، پیشنهاد می شود که برگزاری کلاس های آموزشی و ترویجی در راستای افزایش سطح دانش متآ، پرداخت تسهیلات بلندمدت و کم بهره جهت ساخت گلخانه برای افزایش مالکیت گلخانه و فراهم کردن نهاده های کشاورزی پایدار در جهت افزایش پذیرش عملیات متآ با در نظر گرفتن بسته های حمایتی دولت، انجام شود.
    کلیدواژگان: محصول سالم، کشت گلخانه ای، امنیت غذایی، کشاورزی پایدار
  • حسین آرویی، علی فرهادی، حسین نعمتی، رضا صالحی، فرانچسکو جوفریدا صفحات 121-138
    پایه های پیوندی سبزی های میوهای در سال های اخیر گسترش فراوانی یافته اند. با توجه به وجود ژرم پلاسم های بومی کدو، شناسایی و انتخاب توده های متحمل به تنش شوری و معرفی برای تولید پایه های هیبرید ضروری است. با پیوند خیار هیبرید اسپادانا بر 3 توده محلی کدو تنبل، قلیانی و حلوایی، به همراه 3 هیبرید وارداتی فرو، 64-19 و شینتوزا و خیار اسپادانا با و بدون پیوند روی خودش، جمعا 8 تیمار نسبت به تنش شوری با نمک NaCl (صفر، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و آب شور چاه کشاورزی (6/6 دسی زیمنس بر متر) مقایسه شدند.آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که کاهش رشد بوته از شوری 4 دسی‏زیمنس بر متر به طور ملموس شروع شده، به نحوی که در مقایسه با شرایط بدون شوری (شاهد) موجب 22% کاهش رشد رویشی گردید. افزایش شوری از منبع کلرید سدیم در حد 6 دسی‏زیمنس بر متر موجب وقفه شدید رشد بوته ها گردید. استفاده از آب شور چاه کشاورزی با EC برابر 6/6 دسی‏زیمنس بر متر، در مقایسه با آب شور 6 دسی‏زیمنس بر متر از منبع NaCl، تاثیر منفی کمتری بر رشد بوته ها گذاشت. در شرایط تنش شوری، طول ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی افزایش و حجم و ماده خشک ریشه کاهش یافت. بوته های پیوندی خیار گلخانه ای اسپادانا روی خودش، در مقایسه با گیاهان غیر پیوندی، موجب ترغیب رشد رویشی بوته ها گردید. جمعیت کدوهای بومی در تحمل به شوری قابل رقابت با هیبریدهای وارداتی بودند. بر اساس نتایج، رشد رویشی شامل طول بوته، سطح برگ، حجم و ماده خشک ریشه و شاخساره، پایه های هیبرید فرو، شینتوزا، 19-64 و کدوی تنبل به عنوان پایه های متحمل به شوری شناخته شدند.
    کلیدواژگان: پیوند، خیار، رشد رویشی، تنش شوری، کدو
|
  • Mahbobe Rashidi -, Mohammad Kazem Souri Dr, Mohammad Hossein Kianmehr Dr Pages 1-11
    Nitrogen (N) fertilizers are widely used in vegetable production, particularly in leafy vegetables such as sweet basil. Nitrogen fertilizers have high solubility and low efficiency rates and in cropping systems are applied in high amounts that result in different health and environmental problems. Despite their high application, however, the plant’s need of N may not be meet. In this study, growth and production of sweet basil was investigated under application of urea in pellet forms under greenhouse conditions. Treatments were control (without fertilizer application), urea, pellet with low compaction% urea, pellet with low compaction% urea, pellet with high compaction% urea, and pellet with high compaction% urea (w/w) with 4 replications in completely randomized design. Rotted cow-manure was used to make the pellets. Results showed that the highest leaf number per plant, as one of the main yield components in leafy vegetables, the highest plant height and chlorophyll index were in pellet with low compaction% urea treatment. The highest length and width of leaf as well as the highest plant fresh weight were obtained in pellet with low compaction% urea treatment, while the highest dry weight of plant was recorded for pellet with low compaction% urea treatment. The highest leaf N concentration was in urea treatment. Regarding the percentage of essential oil, plants in pellet with low compaction% urea as well as urea treatments showed the highest amount. In general, low compaction% urea treatment showed the best results and could be recommended to be applied in sweet basil production.
    Keywords: : Sweet basil, Nitrogen, Pelleted fertilizer, Urea, Yield, Compaction.
  • Marziye Shakerian Miss, Ali Yousefi Dr, Amir Mozafar Amini Dr Pages 13-25
    Optimization and management of energy in agriculture is one of the main factors to achieve sustainable development. The aim of this research was to evaluate the impact of improving energy use efficiency on CO2 emission reduction in the cucumber-production greenhouses in the central region of Isfahan province. Data were collected on a sample of 81 farmers using two-step clustering and proportionate stratification sampling through face-to-face interview, based on a structured questionnaire, and were analyzed by using data envelopment analysis (DEA) approach. Results showed that average input and output energy consumption was 3232.5 and 166.1 GJ/ha, respectively. Fuel and electricity contained the highest energy shares among input energy sources (74.8 and 16.6 %, respectively). Total CO2 emission was found to be 74941.2 kg /ha, which can be decreased by 45% by following the energy consumption pattern in the efficient greenhouses. In addition, the greatest potential for energy saving is in fuel and electricity consumption patterns. Therefore, adopting sound management and appropriate policies to encourage the farmers in following the efficient greenhouses could lead to a significant reduction in energy consumption and environmental pollution.
    Keywords: Energy efficiency, Greenhouse, Data envelopment analysis, CO2 emission
  • Vahid Rezaverdinejad, Maryam Shabanian, Sina Besharat, Abbas Hasani Pages 27-40
    This experiment was conducted to determine evapotranspiration, crop coefficient and water use efficiency of cucumber and tomato for a period of six months in the Resarch Greenhouse of Urmia University. Daily evapotranspiration of cucumber, tomato and reference crop was measured using lysimeter method. Based on the results, cucumber evapotranspiration for growth period of 130 days was 272.4 mm and for growth period of 180 days for tomato was 358.6 mm. Based on the reference crop evapotranspiration, the average crop coefficients at the initial, development, mid-season and late season stages of tomato were calculated as 0.2, 0.65, 1.29 and 1.0, respectively, and for cucumber were calculated as 0.19, 0.64, 0.99 and 0.81, respectively. In order to investigate the effects of deficit irrigation on crop yield and water use efficiency, in addition to full irrigation treatment, two levels of deficit irrigation were considered (90 and 80 percent of full irrigation). Maximum yield of tomato and cucumber was obtained under full irrigation as 197.3 and 144.6 ton/ha, respectively. Evapotranspiration water productivity of tomato and cucumber was calculated as 55.04 and 53.1 kg/m3, respectively. Application of deficit irrigation caused a reduction in water use efficiency and crop yield of both crops. Water use efficiency of tomato and cucumber under 80% of full irrigation treatment was 43.7 and 36.2 kg/m3, respectively, which indicated a reduction of about 20 and 31 percent as compared to full irrigation treatment.
    Keywords: Evapotranspiration, Crop coefficient, Water use efficiency, Greenhouse, Lysimeter
  • Ali Asghar Ghaemi En, Mohammad Hossein Salimi En, A. Tabarzad Pages 41-50
    Scarcity of conventional water resources and high volume of wastewaters have increased the important role of crop residues to reduce evaporation from soil surface and optimal use of water, especially in greenhouse cultivation. In the present research, the impact of crop residues and fishery’s wastewater on yield, qualitative characteristics and water productivity of cherry tomato was studied. The experiment was carried out with two main treatments (tap water (from a well), w0, and fishery’s wastewater, w1) and four levels of crop residues (0, 5.5, 11 and 16.5 gram crop residue per kg of soil, as M1, M2, M3 and M4, respectively) based on a split-plot design with four replications, in Research Greenhouse of College of Agriculture, Shiraz University. Results showed that fishery’s wastewater increased the yield of cherry tomato more than well water. But application of crop residues in both wastewater and well water treatments increased the yield up to a certain level (11 gram per kg soil), and in 16.5 gram crop residues per kg soil (treatment M4) decreased the yield and evapotranspiration. Fishery’s wastewater did not have any harmful effect on fruit quality. Results also showed that water productivity of wastewater treatment, at all levels of crop residues, was more than well-water treatment. Maximum and minimum fruit yields (0.732 and 0.32 kg per plant) were obtained in W1M3 and W0M4 treatments, respectively. Maximum and minimum amount of net consumptive water use (434 and 348 liters) were obtained in W0M1 and W1M4 treatments, respectively.
    Keywords: Unconventional water, Water productivity, Evapotranspiration, Tomato yield, Greenhouse
  • Bijan Saadatian Mr, Mohammad Kafi Mr, Mohammad Banayan Aval Mr, Jafar Nabati Mr Pages 51-64
    Due to production importance and potato minituber sleep, this research was carried out as factorial based on randomized complete blocks design with three replications at the Research Greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2013. Treatments included foliar application of growth regulators at two physiological growth stages (stolen initiation and tuber initiation) and growth regulator level (control, 100 and 200 mg/L paclobutrazol, 100 and 200 mg/L benzyl aminopurine). Results showed that paclobutrazol treatments significantly reduced number of minitubers per plant, minituber weight, and length and diameter of minituber. Benzyl aminopurine didn’t have significant effect on the mentioned traits. Also, the difference between paclobutrazol concentration levels in term of minituber yield was not significant. Application of 100 and 200 mg/L paclobutrazol at both the stolen and tuber initiation stages increased time of reaching the 5, 10, 50, 90 and 95% of maximum germination of potato minitubers, as compared to control, and most of this effect was at tuber initiation stage. In contrast, application of benzyl aminopurine treatments at tuber initiation stage reduced all germination traits significantly; but there was no difference between different concentrations.
    Keywords: Agria cultivar, Foliar application, Germination, Number of minituber, Weight of minituber
  • Abolfazl Jowkar Dr., Kazem Bashiri, Mohammad Taghi Golmakani Dr. Pages 65-74
    Semperflorens begonia (Begonia semperflorens) is an ornamental house-plant which for its optimal growth and development needs a proper nutrition. Currently, cyanobacteria are sought after by plant growers as a growth bio-stimulant. Spirulina (Spirulina platensis) is an important cyanobacterium which has a vast range of nutritional organic and inorganic substances. This green-blue algae could be a new option of bio-fertilizers for organic cultivation of plants, which merits further investigations in different plants. In this regard, a research with a completely randomized design and five replications was carried out in the greenhouse of the Department of Horticultural Science at Shiraz University, to increase the quality and yield of semperflorens begonia. Spirulina treatments were studied in two forms of soil fertilization and foliar spray (concentrations of 0, 500, 1000, 2000 and 4000 mg/L). Results showed that soil fertilization has greater effect on morphophysiological traits of begonia than foliar spray. Soil fertilization with 4000 mg/L spirulina was the best treatment and compared to the control, significantly increased the vegetative growth, phosphorus, potassium and chlorophyll content of leaves and visual quality of semperflorens begonia. Also, in the abovementioned treatment, the sugar content of leaves, petals’ anthocyanin content and number of flowers were 3, 2 and 2 times higher than control treatment.
    Keywords: Ornamental plants, Organic agriculture, Fertilization, Bio-fertilizer
  • Hamed Samadzadeh Mr, Fereshteh Kamiab Dr Pages 75-89
    The industry of cut flower production is a branch of modern agriculture nowadays. One of the problems in this industry is post-harvest wastes. This research was performed to evaluate the interaction of nano silver and nano calcium particles with four concentrations (0, 10, 20 and 40 mg/L) on the quality and vase life of Alstroemeria cut flowers, cv. ‘Konst Coco’, in a factorial experiment based on a completely randomized design with 3 replications. The recorded traits included morphological and physiological factors as: Flower vase life, relative fresh weight, solution uptake, total dissolved solids, total chlorophyll, ion leakage, ACC oxidase enzyme activity and microbial proliferation. Results revealed that all treatments increased flower vase life of Alstroemeria in comparison to control. The 40 mg/L concentration of calcium and silver nano particles treatment was the most effective treatment in increasing the vase life. This treatment increased the vase life about 14 days as compared to control. Evaluation of microbial proliferation showed that all treatments decreased microbial population in the solution and there were not any microbial proliferation in the treatments with 40 mg/L of silver nano particles until 15th day of the experiment. Other measured traits such as solution uptake and total dissolved solids were also increased by applying calcium and silver nano particles. Reduction of chlorophyll, ACC enzymes activity and ion leakage decreased significantly in all treatments as compared to control. Therefore, the results suggest that 40 mg/L nano silver particles and 40 mg/L nano calcium particles can be used commercially to extend the vase life and keep the quality of Alstroemeria cut flowers.
    Keywords: vase life, enzyme activity, quality, nano particle, microbial proliferation
  • Heshmat Omidi, Razieh Sarami, Abdul Amir Bostani Pages 91-105
    This research was conducted to investigate the effects of external application of auxin and cytokinin on biochemical characteristics of Stevia (sweet variety), as a factorial experiment with randomized complete blocks design, in Shahed University, Tehran, Iran. Treatments were four levels of NaCl (without salinity (2 mM), 40, 80 and 120 mM) and hormonal factor (0.1 mg/L auxin (IAA) and combined treatment (0.1 mg/L IAA.5 mg/L PBA)), that were conducted as hydroponic culture. Results showed that salinity reduced the amount of biomass. Increased salinity, along with hormones, initially decreased the content of potassium and then showed a steady trend. The highest membrane electrolyte leakage, soluble sugars and protein content of shoots was measured at 120 mM salinity level with 0.1 mg/L IAA and the highest sodium content in shoots was measured in 120 mM NaCl with hormonal treatment of 0.1 mg/L IAA.5 mg/L PBA. Also, hydrogen peroxide reached its highest value in 80 mM NaCl. Proline accumulation increased with increasing salinity. Results indicated that using appropriate concentrations of auxin and cytokinin hormones (especially 0.1 mg/L IAA treatment) in Stevia can be effective in increasing plant resistance to salinity and its application in similar circumstances is recommended for Stevia.
    Keywords: Auxin, Protein, Proline, Cytokinin, Hoagland
  • Pages 107-119
    Due to the importance of greenhouse products in Jiroft County, this research was carried out to study the factors affecting adoption of Integrated Pest Management (IPM) operations by greenhouse owners, using Ordered Logit model, in 2014. The studied population consisted of 1650 greenhouse owners and the sample size was determined as 160 farmers, based on Cochran formula. Sampling method was proportional stratified method and required data were collected using a questionnaire. Results showed that about 40% of greenhouse owners do not perform any of IPM operations in their greenhouse, which could eventually lead to environmental unsustainability and jeopardize the food security of the community. Based on the results, the variables including family labor, IPM knowledge level, environmental protection index, participating in extension classes, and type of ownership have had positive impact and greenhouse area and cucumber greenhouses have had negative impact on the adoption level of IPM operations. Therefore, it is suggested that training and extension classes in order to increase the level of IPM knowledge, long-term and low-interest payments for construction of greenhouses to increase greenhouse ownership, and providing inputs for sustainable agriculture in order to increase acceptance of IPM operations, with regard to the government support packages, should be executed.
    Keywords: Safe product, Greenhouse cultivation, Food security, Sustainable agriculture
  • Hossain Aroiee Mr, Ali Farhadi Mr, Hossain Nemati Mr, Reza Salehi Mr, Francesco Giuffrida Mr Pages 121-138
    Grafted rootstocks of fruit vegetables have been widely used in recent years. Due to the availability of local pumpkin germplasms, identification and selection of the landraces resistant to salinity and introducing for production of hybrid rootstocks is necessary. By grafting Spadana cucumber on 3 local landraces ofcucurbits (pumpkin, squash and bottle gourd), 3 imported hybrids of Ferro,19-64 and Shintoza, and Spadana cucumber as self-grafted and ungrafted, totally 8 treatments were compared with respect to NaCl salinity stress (0, 2, 4 and 6 dS/m) and saline agricultural well water (6.6 dS/m). The experiment was performed as factorial with randomized complete blocks design with three replications. Results showed that reduction of plant growth obviously started from 4 dS/m, such that in comparison to no-saline conditions (control), the vegetative growth was decreased by 22%. Salinity of 6 dS/m from NaCl source, interrupted the growth of plants. Saline well-water (6.6 dS/m) was less effective on plant growth than 6 dS/m saline water from NaCl source. Under salinity stress, the length of roots and roots/shoots ratio increased and volume and dry matter of roots decreased. The self-grafted Spadana cucumber had more vigorous growth than ungrafted plants. The local population of pumpkin was more tolerant rootstocks to salinity as compared to the imported landraces. Based on the results of vegetative growth, including plant length, leaf area, volume and dry matter of roots and shoots, the hybrid rootstocks of Ferro, Shinotza and 19-64, and pumpkin, were recognized as tolerant to salinity stress.
    Keywords: Grafting, Cucumber, Growth, Salinity stress, Cucurbit