فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 10 (پیاپی 202، دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهرزاد شیخ حسنی*، نادره بهتاش، سهیلا امینی مقدم صفحات 697-707
    سارکوم های رحمی بدخیمی های نادر ژنیکولوژیک هستند که 7-3% از کل بدخیمی های رحم و حدود 1% از کانسرهای ژنیکولوژیک را تشکیل می دهند و سبب بخش مهمی از مرگ ومیر به علت کانسرهای ژنیکولوژیک می گردند. این تومورها ماهیت تهاجمی و میزان عود بالایی دارند. شایعترین نوع آن ها لیومیوسارکوم می باشد. نادرترین نوع سارکوم رحمی اندومتریال استرومال سارکوم می باشد که در سنین جوانتری دیده می شود. در این مقاله مروری با بررسی متون و مقالات (2000-2017) انواع سارکوم های رحمی، روش های تشخیصی، پاتولوژی و انواع درمان های اولیه و کمکی این تومورها بررسی و جمع آوری شده است. طبق آخرین طبقه بندی هیستوپاتولوژیک این تومورها بر اساس سیستم FIGO 2009و WHO، سارکوم ها در سه گروه لیومیوسارکوم ها، اندومتریال استرومال سارکوم و کارسینوسارکوم ها طبقه بندی می شوند. تشخیص این تومورها پیش از درمان و افتراق آن ها از میوم های خوش خیم با استفاده از روش های تشخیص کنونی مشکل می باشد. در حال حاضر MRI، سونوگرافی و PET روش های تشخیصی در دسترس هستند. جراحی کامل و بدون آسیب تومور با حاشیه های منفی، استاندارد طلایی درمان در این نوع تومور می باشد. در موارد بیماری پیشرفته یا عود، جراحی سیتوریداکتیو با هدف حذف بقایای تومور و به دنبال آن شیمی درمانی در الویت است. برای بیمارانی که بیماری غیرقابل جراحی یا بیماری متاستاتیک دارند، شیمی درمانی تسکینی در نظر گرفته می شود. در حال حاضر گزارش شده که ترکیب Docetaxel و Gemcitabine بهترین پاسخ درمانی را دارد. مطالعات اخیر برای اثبات نقش موثر Targeted agents به تنهایی یا همراه با شیمی درمانی سیتوتوکسیک در درمان این تومورها در حال انجام است. به طور کلی این تومورها پاسخ مناسبی به شیمی درمانی و رادیوتراپی ندارند، این بدخیمی در تمامی مراحل پیش آگهی ضعیفی دارد.
    کلیدواژگان: کارسینوسارکوم، اندومتریال استرومال سارکوم، لیومیوسارکوم، مقاله مروری
  • داود منصوری، مهدیس قویدل، کیارش قزوینی * صفحات 708-714
    اعضای کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از عوامل سببی سل انسانی هستند. به طور کلی دو نوع سل شامل سل نهفته و سل فعال وجود دارد. عفونت سل نهفته به معنای حالتی است که فرد مبتلا به عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بوده ولی در حال حاضر بیماری سل فعال ندارد و بدون یافته های بالینی و رادیولوژیک می باشد. طبق مطالعات انجام گرفته میزان انتقال عفونت سل از بیماران به کارکنان مراکز درمانی بسته به منطقه جغرافیایی و وضعیت اقتصادی کشورها دو تا پنج برابر بیشتر از جمعیت عمومی می باشد. کمترین و بالاترین میزان شیوع سل نهفته در میان کارکنان مراکز درمانی در ایران به ترتیب 7% در مشهد و 82/8% در زاهدان گزارش شده است. کسب عامل خطر عفونت سل با بخش های خاصی از بیمارستان (مانند واحد بیماری های ریوی، آزمایشگاهی و غیره)، افزایش سن و طول مدت اشتغال ارتباط معناداری دارد و نتایج نشان دهنده این است که سل یک مشکل مهم در میان کارکنان مراکز درمانی در ایران می باشد. تشخیص زود هنگام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و درمان پیشگیری کننده در افرادی که مبتلا به سل نهفته هستند عناصر کلیدی در کنترل سل می باشد. تاکنون روش های مختلفی جهت شناسایی و تشخیص عفونت سل نهفته معرفی شده است که هیچکدام استاندارد طلایی نمی باشد با این حال مهمترین آن ها تست پوستی توبرکولین و آزمون های بر پایه سنجش تولید اینترفرون گاما توصیه شده است که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی شیوع، بروز و روش های تشخیصی عفونت سل نهفته و راه های پیشگیری از آن در کارکنان مراکز درمانی می باشد.
    کلیدواژگان: کارکنان مراکز بهداشتی درمانی، عفونت، سل نهفته، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس
  • حسن بسکابادی، مریم ذاکری حمیدی * صفحات 715-721
    زمینه و هدف
    طول مدت بستری مادران در بیمارستان پس از زایمان بدون عارضه کاهش یافته است و به امری عادی در سراسر دنیا تبدیل شده است. با گسترش ترخیص زودهنگام مادران در سال های اخیر، شناسایی، پیگیری و درمان مناسب مشکلات نوزادان (مانند زردی) با چالش هایی روبه رو شده است. این مطالعه با هدف بررسی طول مدت بستری مادر پس از زایمان و اثر بر میزان بیلی روبین نوزادی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 1347 نوزاد مبتلا به زردی بستری در بیمارستان قائم (عج) مشهد از اردیبهشت ماه سال 1390 تا آبان 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه پژوهشگر ساخته حاوی سه بخش بود. بخش اول شامل داده های دموگرافیک مادر، بخش دوم شامل داده های مربوط به نوزاد (سن، وزن هنگام تولد، وزن هنگام بستری، طول مدت بستری) و بخش سوم شامل داده های آزمایشگاهی (بیلی روبین سرم، هماتوکریت، پلاکت) بود. رابطه شدت زردی نوزادان بستری شده با طول مدت بستری مادر مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    752 نفر (%56) از مادران در انتهای روز اول مرخص شده بودند. میانگین مدت بستری مادر در زایمان طبیعی 0/57±1/31 روز و در زایمان سزارین 0/65±1/73 روز بود (0/001P<). آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که افزایش مدت بستری مادر، با مواردی در نوزاد چون کاهش میزان بیلی روبین سرم (0/001P<)، افزایش سن پذیرش مجدد در بیمارستان (0/045=P)، کاهش میزان از دست دادن وزن روزانه (0/012=P) و کاهش درصد از دست دادن وزن روزانه همراه بود (0/002=P).
    نتیجه گیری
    با افزایش مدت بستری مادر در بیمارستان، میزان بیلی روبین سرم، میزان و درصد از دست دادن وزن روزانه نوزاد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: مدت بستری مادر، زردی، نوزادان، نوع زایمان
  • سیروس نوروزی، علیرضا رای، ابراهیم سلیمی، حامد توان * صفحات 722-729
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی-عروقی به تنهایی به اصلی ترین علت مرگ ومیر در تمام دنیا تبدیل شده اند، یکی از روش های درمانی آنژیوپلاستی می باشد، از این رو درمطالعه حاضر با هدف بررسی نتایج بالینی پس از آنژیوپلاستی عروق کرونر با تکیه بر بروز حوادث ماژور قلبی-عروقی با تاکید بر انواع استنت انجام گردید.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی-تحلیلی گذشته نگر در تابستان 1396 (تیر تا شهریورماه) شیوع عوامل خطر (سن بالا، سابقه بیماری و جراحی پیشین) با استفاده از پرونده بیمارانی که در طی سال های 1395-1385 به دلایل مختلف تحت عمل آنژیوپلاستی عروق کرونر و کارگذاری استنت قرار گرفته بودند، در طی پیگیری مشخص شد. مکان انجام مطالعه مرکز آموزشی و درمانی امام علی (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمانشاه بود.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران 1188 نفر بودند که تعداد مردان 819 نفر (68/9%) و تعداد زنان 369 (31/1%) بود. از حوادث بزرگ می توان به شش مورد مرگ (6/1%) و 91 مورد انفارکتوس میوکارد (92/1%) اشاره کرد. در کل در 895 مورد (51/8%) از استنت غیر دارویی، در 504 مورد (29/1%) آغشته به سیرولیموس و در 316 مورد (18/1%) آغشته به پاکلیتاکسل انجام گرفت و در گرفتگی مجدد عروق به ترتیب 79 مورد (61/7%) از استنت غیر دارویی، 19 مورد (14/8%) آغشته به سیرولیموس و در 30 مورد (23/5%) آغشته به پاکلیتاکسل مجدد استنت گذاری انجام شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استنت هایی که آغشته به سیرولیموس هستند دارای کیفیت بهتری می باشند و همچنین استنت هایی که قطر کمتری دارند یا نیاز به دیلاتاسیون در پروسیجر دارند دارای پیش آگهی بدتری هستند و عوارض بیشتری در بیمار ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی عروق کرونر، پژوهش های مقطعی-تحلیلی، پیش آگهی، استنت
  • هدی احمدی*، رضا میرفخرایی، شیوا ایرانی صفحات 730-737
    زمینه و هدف
    سقط مکرر، نوعی ناباروری است که در آن فرد متحمل سه سقط پیاپی یا بیشتر می گردد. ریزحذف های کروموزوم Y یکی از عوامل ژنتیکی احتمالی موثر است که در ناحیه خاصی از کروموزوم Y موسوم به فاکتور آزواسپرمی روی می دهد. هدف این بررسی وجود ریزحذف های کامل کروموزوم Y در همسران زنان مبتلا به سقط مکرر ایدیوپاتیک میان زوج های ایرانی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه موردی-شاهدی، 92 مرد با سابقه سقط مکرر در همسران خود و 50 مرد سالم بارور به عنوان گروه کنترل از نظر وجود ریزحذف های کامل از تیر ماه 1392 تا مهر 1393 در آزمایشگاه ژنتیک پزشکی تهران و علوم و تحقیقات، ارزیابی شدند. مارکرها شامل sY84، sY86 برای ناحیه مربوط به فاکتور آزواسپرمی a، sY127، sY134، sY129 برای فاکتور آزواسپرمی b و sY254، sY255 برای فاکتور آزواسپرمی c بودند. پس از استخراج DNA از خون محیطی، روش واکنش زنجیره ای پلیمراز مولتی پلکس (Multiplex polymerase chain reaction، MPCR) و الکتروفورز ژل آگاروز جهت بررسی وضعیت ریزحذف ها اعمال گردید.
    یافته ها
    در بررسی ریزحذف های کامل ناحیه سه گانه فاکتور آزواسپرمی بر اساس نتایج حاصل واکنش زنجیره ای پلیمراز که بر روی ژل الکتروفورز مشاهده گردید، تمامی باندهای مربوط به مارکرهای شاخص، مورد استفاده در کل افراد مورد مطالعه تشکیل شده بود. در واقع در تمامی نمونه ها شامل 50 نمونه کنترل و 92 نمونه بیمار، هیچگونه حذفی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباط بین ریزحذف های کروموزوم Y و سقط مکرر در مردان ایرانی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آزواسپرمی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، سقط مکرر، ریزحذف های کروموزوم Y
  • سجاد رضوان، محمد آقاعلی، بهنام فلاح بافکر لیالستانی، لیلی ایرانی راد، فریبا پیرسرابی* صفحات 738-744
    زمینه و هدف
    به طور طبیعی فشارخون در هنگام شب کاهش پیدا می کند. پژوهشگران نشان دادند افرادی که این کاهش فشارخون را ندارند در معرض بیشتر ابتلا به عوارض قلبی-عروقی می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین ریتم شبانه روزی فشارخون با شدت نارسایی کلیه در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی، انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی در اردیبهشت ماه سال 1395 انجام شد. جامعه آماری، بیماران بالای 30 سال مبتلا به پرفشاری خون و نارسایی مزمن کلیه به طور همزمان بودند، که 95 بیمار وارد مطالعه شدند. بیماران از درمانگاه دو بیمارستان خصوصی و دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم (بیمارستان شهید بهشتی و بیمارستان ولیعصر (عج)) انتخاب شدند. چک لیست داده های مورد نیاز شامل سن، جنس، مدت زمان ابتلا و علت نارسایی کلیه از بیماران پر شد. سطح کراتینین و اوره سرم اندازه گیری و وارد چک لیست شد. وضعیت ریتم شبانه روزی فشارخون در همه بیماران توسط هولتر مانیتورینگ بررسی شد. افرادی که کمتر از 10% افت فشارخون شبانه را داشتند غیردیپر و افرادی که 10% یا بیشتر افت فشارخون شبانه داشتند دیپر در نظر گرفته شدند.
    یافته ها
    توزیع بیماران از نظر جنس (0/744=P)، سن (0/407=P)، میزان فیلتراسیون گلومرولی (0/337P=)، سطح سرمی کراتینین (0/569=P)، سطح اوره خون (0/689=P) و طول مدت نارسایی کلیه (0/812=P) بین دو گروه دیپر و غیردیپر تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نتوانست ارتباط معناداری بین ریتم شبانه روزی فشارخون با شدت نارسایی کلیه را نشان دهد. در این مطالعه بیشتر بیماران مبتلا به پرفشاری خون و نارسایی کلیه در وضعیت غیردیپر قرار داشتند.
    کلیدواژگان: سیار، مانیتورینگ فشارخون، مزمن، ریتم شبانه روزی، فشارخون، نارسایی کلیه
  • سجاد شفاعی، الهام مسلمی*، مهدی محمدی، کسری اصفهانی، امیر ایزدی صفحات 745-751
    زمینه و هدف
    سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطان هایی است که مردان را مبتلا می کند. گرچه سرطان پروستات در اغلب موارد مرگبار نیست، شناخت عوامل موثر در تشخیص و درمان به موقع آن اهمیت دارد. افزایش بیان KLK2 در سرطان پروستات رخ می دهد و در نتیجه می تواند به عنوان یک بیومارکر برای سرطان پروستات عمل کند. هدف از این مطالعه بررسی میزان بیان ژن KLK2 به عنوان فاکتور احتمالی دخیل در تشخیص سرطان پروستات بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه موردی، تعداد 50 نمونه ادرار افراد مبتلا به سرطان پروستات و 50 نمونه ادرار افراد سالم، مراجعه کننده به بیمارستان مهر تهران (دی 1393 تا اسفند 1394)، در بازه سنی 46 تا 71 سال جمع آوری گردید. سپس RNA نمونه ها استخراج و سنتز cDNA به کمک آنزیم MMuLV و پرایمرهای Oligo dt و Random hexamer انجام شد.
    یافته ها
    میانگین افزایش بیان ژن KLK2 در افراد کمتر از 50 سال و در افراد بیشتر از 50 سال به ترتیب برابر با 2/32 و 5/79، 0/0001P< بود. در بررسی بیماران با گروه بندی مرحله بیماری گروه GS6 با کمترین میزان بیان 3/40 برابر و در گروه GS8 با بیشترین میزان بیان 10/74 برابر نسبت به نمونه های نرمال افزایش بیان (0/0001P<) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بیان ژن KLK2 در افراد مبتلا به سرطان پروستات بیشتر از افراد سالم است. در نهایت با توجه به نتایج می توان بیان نمود که ژن KLK2 می تواند به عنوان یک عامل موثر و دخیل در سرطان پروستات مطرح شود که افزایش بیان آن با پیشرفت و توسعه بیماری در ارتباط است.
    کلیدواژگان: بیان ژن، KLK2، سرطان پروستات، واکنش زنجیری پلیمراز در زمان واقعی
  • فرزاد فیروزی جهانتیغ *، ایرج نجفی، مریم استواره صفحات 752-760
    زمینه و هدف
    دیالیز صفاقی یکی از متداول ترین روش های درمان بیماران مبتلابه مرحله نهایی نارسایی کلیوی می باشد. در سال های اخیر، نرخ مرگ ومیر بیماران تحت این درمان کاهش یافته، اما بقای طولانی مدت، همچنان چالش مهمی برای سیستم های درمانی به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بقای بیماران دیالیز صفاقی سرپایی مداوم صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه با توجه به تفاوت اهمیت نسبی فاکتورها در بیماران مختلف، ابتدا عوامل موثر در بقای بیماران دیالیز صفاقی توسط الگوریتم تصادفی فارست (Random forests analysis) شناسایی شده اند. سپس با استفاده از الگوریتم های چند کلاسه ماشین بردار پشتیبان یکی در برابر همه و ماشین بردار پشتیبان مبتنی بر رویکرد نگاشت چندفضایی درخت باینری، داده های بالینی و آزمایشگاهی بیماران تحت درمان دیالیز صفاقی سرپایی مداوم به صورت گذشته نگر از مرداد ماه 1375 تا فروردین ماه 1393 در 18 مرکز دیالیز صفاقی ارزیابی شد.
    یافته ها
    تعداد 3097 بیمار با میانگین سنی 15/67±50/63 سال و متوسط زمان پیگیری 19/13±24/48 ماه، مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از الگوریتم رندوم فارست 35 عامل را به عنوان مهمترین عوامل پیش بینی کننده بقای تعیین نموده است. سپس پیش بینی وضعیت بقای بیماران دیالیز صفاقی با استفاده از دو الگوریتم طبقه بندی چند کلاسه ماشین بردار پشتیبان، در پنج کلاس بیماران «باقی مانده در روش دیالیز صفاقی»، «انتقال به همودیالیز»، «دریافت پیوند کلیه»، «فوت شده» و «بهبود عملکرد کلیه» ارزیابی شد. درستی الگوریتم های پیش بینی به ترتیب 51/99% و 89/57% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    الگوریتم ماشین بردار پشتیبان مبتنی بر رویکرد نگاشت چندفضایی درخت باینری، با در نظر گرفتن شاخص های ارزیابی متعدد و توابع توزیع متفاوت کلاس ها، از دقت بالایی جهت پیش بینی بقای بیماران دیالیز صفاقی سرپایی مداوم برخورداراست.
    کلیدواژگان: دیالیز صفاقی سرپایی مداوم، داده کاوی، وضعیت سلامت، پژوهش های گذشته نگر، میزان بقا
  • طوبی کاظمی، طیبه چهکندی*، سعیده زنجانی، داوود جعفری، سیدعلی معزی صفحات 761-767
    زمینه و هدف
    شایعترین علت مرگ بیماران تالاسمی درگیری قلبی است که اگر بیماری قلبی در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان صورت گیرد مورتالیتی کاهش می یابد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه علایم بالینی و پاراکلینیک وضعیت قلبی در بیماران تالاسمی و افراد سالم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، بیماران تالاسمی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی بیمارستان ولیعصر (عج) دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از دی ماه 1392 تا اردیبهشت 1393با افراد سالم مقایسه شدند. دو گروه از نظر سن و جنس همسان شدند. پس از توضیح در مورد اهداف طرح، از هر دو گروه رضایت نامه کتبی دریافت گردید. در گروه مورد و شاهد، معاینات بالینی شامل شرح حال، سمع قلب و ریه توسط متخصص اطفال قرار گرفتند. همچنین اندازه گیری قد، وزن و فشارخون به روش استاندارد صورت گرفت. سپس تمام افراد مورد مطالعه تحت اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک توسط یک متخصص قلب قرار گرفتند.
    یافته ها
    42 بیمار تالاسمی و 42 فرد سالم وارد مطالعه شدند.از نظر علایم بالینی فقط تنگی نفس (دیس پنه) در افراد تالاسمیک به طور معنادار بیشتر از افراد سالم بود (23/8%). در بیماران، 4/8% در افراد سالم، (0/01P=) در معاینه فیزیکی فقط تعداد تنفس در دقیقه در افراد تالاسمیک بالاتر بود، اما تعداد ضربان قلب در دو گروه تفاوات معناداری نداشت.
    در نوار قلب QTc، PR interval در افراد تالاسمیک به طور معناداری طولانی تر بود. در اکوکاردیوگرافی انجام شده کسرجهشی (Ejection fraction) در افراد تالاسمیک کمتر و قطر پایان دیاستولی بطن چپ، قطر پایان سیستولی بطن چپ و اندازه بطن راست و فشار شریان پولمونر در افراد مبتلا به تالاسمی نسبت به افراد گروه کنترل به طور معناداری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    تنگی نفس، زمان PR interval و QT در بیماران تالاسمیک از افراد نرمال بیشتر بوده، همچنین اندازه بطن چپ و بطن راست و نیز فشار شریان ریوی بالاتر می باشد. همچنین کسر جهشی در بیماران تالاسمیک نسبت به افراد سالم پایین تر است.
    کلیدواژگان: تنگی نفس، اکوکاردیوگرافی، الکتروکاردیوگرافی، تالاسمی
  • علی محمد مصدق راد، مهناز افشاری * صفحات 768-772
    زمینه و هدف
    مدیران بیمارستان ها باید با استفاده از استراتژی های مناسب مدیریتی ضمن تضمین کیفیت خدمات، منابع مالی سازمان را افزایش دهند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مدیریت کیفیت بر درآمد بخش اعمال جراحی بیمارستانی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی و مداخله ای با استفاده از روش اقدام پژوهی مشارکتی در بخش اعمال جراحی بیمارستان ولی عصر (عج) تهران در شش ماهه اول سال 1393 انجام شد. با استفاده از مدل 10 مرحله ای مدیریت کیفیت Mosadeghrad فرآیندهای کاری بخش استاندارد و اهدافی برای آن ها تعیین شد. برنامه افزایش درآمد بخش اعمال جراحی، تدوین و اجرا شد. درآمد شش ماهه اول سال 1393 بخش اعمال جراحی با مدت مشابه سال پیش مقایسه شد تا میزان تاثیر مدیریت کیفیت بر درآمد بخش مشخص شود.
    یافته ها
    اجرای مدیریت کیفیت منجر به افزایش 14/96 درصدی تعداد اعمال جراحی، کاهش 14/6 درصدی میزان لغو اعمال جراحی و کاهش 44/9 درصدی کسورات بخش اعمال جراحی شد. در نتیجه، به کارگیری سیستم مدیریت کیفیت منجر به افزایش 68/8 درصدی درآمد بخش اعمال جراحی شد (0/028P=).
    نتیجه گیری
    اجرای درست یک مدل مناسب مدیریت کیفیت می تواند منجر به بهبود کیفیت خدمات و افزایش درآمد بیمارستان ها شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، درآمد، مدیریت کیفیت، بخش اعمال جراحی
|
  • Shahrzad Sheikhhasani *, Nadereh Behtash, Soheila Aminimoghaddam Pages 697-707
    Uterine sarcomas comprise a group of rare tumors with different tumor biology, natural history and response to treatment, contain just 3-7% of total uterine malignancies and about 1% of all gynecologic cancers. Although they cause important part of women death due gynecologic cancers. These tumors have aggressive behavior and high recurrence rate, even when confined to the uterine corpus at the time of diagnosis. The most common of uterine sarcomas is leiomyosarcoma. The incidence of leiomyosarcoma is increased after age 50. Traditionally, carcinosarcomas were named as Malignant Mixed Mullerian tumor (MMMT), but in recent classification according to their pathologic structure and its behavior, these tumors are classified as carcinomas. The rare group of sarcomas is endometrial stromal sarcoma (ESS), which occurres in younger women. In a medical studies search from 2000 to 2017, all kinds of uterine sarcomas, pathologic diagnostic methods, primary treatment and supportive treatment have been analyzed. Last histological classification is based on FIGO 2009 and WHO. According to such classification, sarcomas divided into three subtypes: leiomyosarcoma, endometrial stromal sarcoma and carcinosarcomas. Diagnosis of sarcoma before treatment and discrimination from benign myoma by current diagnostic methods is difficult. Preoperative endometrial sampling identifies only 25% of sarcomas. It may be the myometrial origin of tumor. Currently, MRI, ultrasound and PET scan may be used for the diagnosis of tumor. The gold standard of treatment is complete and intact resection of tumor considereing free margins. In advanced or recurrence disease, cytoreductive surgery followed by chemotherapy is the choice of treatment. If technically it is not possible or there are extra abdominal metastases, palliative chemotherapy should be considered. Combination of gemcitabine and docetaxel is an acceptable choice. Recent studies are going to approve the effective role for targeted agents with or without cytotoxic chemotherapy in these group of aggressive tumors. The only drug in this group has approval is pazopanib. However, it did not achieved acceptable responses in phase I, II studies. As regards of tumor biology and inappropriate response to chemotherapy and radiotherapy, sarcoma have poor prognosis in all stages.
    Keywords: carcinosarcoma, endometrial stromal sarcoma, leiomyosarcoma, review
  • Davood Mansury, Mahdis Ghavidel, Kiarash Ghazvini * Pages 708-714
    The members of Mycobacterium tuberculosis complex (MTBC) known as causative agents of human tuberculosis. Tuberculosis infection is one of the most important occupational risks for healthcare workers (HCWs) in most countries, such as Iran. In general, there are two types of tuberculosis, they include: latent infection and active TB. Latent tuberculosis infection (LTBI) means: a patient is infected with Mycobacterium tuberculosis but, the patient does not have active tuberculosis, clinical symptoms and radiological findings. According to studies, TB infection from patients to health care workers, depending on geographic region and economic situation is two to five times more than general population. The lowest incidence and the highest rates of LTBI prevalence among HCWs were 7% in Mashhad and 82.8% in Zahedan respectively. The risk factor acquisition of TB infection was a significant relationship with certain hospital wards (lung disease unit, laboratory, etc.), Increasing age and duration of employment. And results of this study show that TB is a significant problem among HCWs in Iran. Infection control and personal protective measures with training programs to patients and HCW is required to reduce the occupational risk of TB. Early detection of Mycobacterium tuberculosis and prevention treatment in people with latent TB are key elements in control of tuberculosis. Until now, different methods for detection of latent tuberculosis infection has been introduced that are not gold standard none of them. However, the most important methods, tuberculin skin test and the tests that based on measuring the production of interferon gamma are recommended, but each one of them has advantages and disadvantages. However, in all the articles of the tuberculin skin test is used for screening and early diagnosis of latent tuberculosis infection. So, the aim of this study was to Incidence and prevalence of latent tuberculosis infection in health care workers and risk factors, advantages and disadvantages of each method for diagnosis of latent tuberculosis infection and evaluate different strategies for reducing the incidence of latent tuberculosis infection in health care workers.
    Keywords: health personnel, infection, latent tuberculosis, mycobacterium tuberculosis
  • Hassan Boskabadi, Maryam Zakerihamidi * Pages 715-721
    Background
    The length of maternal hospitalization in uncomplicated delivery has declined and it has become common event around the world. With the expansion of early maternal discharge from hospital in recent years, the identification, follow-up and proper treatment of neonatal problems such as jaundice have been confronted with challenges. Hyperbilirubinemia is the most common disease among neonates especially preterm neonates during the first week of life. This study was performed aiming to investigate maternal hospitalization duration after delivery and its effect on neonatal jaundice level.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 1347 newborns with the jaundice hospitalized in neonatal clinic or emergency unit or neonatal intensive units of Ghaem Hospital, Mashhad, during May 2011 to November 2017 were investigated. The data collection tool was a researcher-made questionnaire containing three parts. First part was maternal demographic information (age, long hospitalization, and mode of delivery), Second part was neonatal information (serum bilirubin, hematocrit and platelet) and third part was laboratory information (serum bilirubin, hematocrit, and platelet). The relationship between the severity of jaundice in hospitalized infants and maternal hospitalization duration were evaluated. Values were expressed as mean±SD. Student t-test, chi-square and Pearson coefficient tests were used as appropriate. P-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    752 (fifty six percent) of mothers are discharged from the hospital at the end of first day. The mean maternal hospitalization duration was 1.31±0.57 days in normal delivery and 1.73±0.65 days in cesarean delivery (P=0.000). Pearson correlation test showed that increasing the duration of maternal hospitalization, some issues were observed including as decreasing serum bilirubin level (P=0.000) in newborns, increasing the admission age in hospital (P=0.045), decreasing daily weight loss rate (P=0.012) and decreasing the percentage of daily weight loss (P=0.002).
    Conclusion
    By increasing the hospitalization duration of the mother in hospital, serum bilirubin level, rate and percentage of daily weight loss in the newborns would be decreased.
    Keywords: hospitalization, jaundice, newborns, obstetric delivery
  • Siros Norozi, Alireza Rai, Ebrahim Salimi, Hamed Tavan * Pages 722-729
    Background
    Cardiovascular diseases alone have become the leading cause of death worldwide. One of the treatment methods cardiovascular disease is angioplasty. This study aimed to investigate the clinical results after coronary artery angioplasty, based on the incidence of major cardiovascular events with emphasis on stent types.
    Methods
    In this retrospective cross-sectional study, the prevalence of risk factors (age, history of previous illness and previous surgery) was assessed by using a case file for patients undergoing coronary angioplasty and stent placement during the years 2006 to 2016 and found during the follow-up. The place of the study was the Imam Ali Hospital's educational center affiliated to Kermanshah University of Medical Sciences, Iran, from July to September 2017.
    Results
    In this study, 1188 patients undergone to stent containing 909 non-drug stents, 504 sirolimus-eluting stents and 316 paclitaxel-eluting stents. Patients were followed-up one to five years. During follow-up, 98 patients involved major cardiovascular events, 6 cases involved with death and 91 patients involved with myocardial infarction. 1729 of patients undergone angioplasty and during follow-up, 91 patients had stent restenosis. In this study stent restenosis showed the highest correlation with the incidence of major cardiovascular events. With a view to stent type in lesions with stent restenosis, 61.7% was in non-drug stent, 23.5% was in paclitaxel-eluting stent and 14.8% was in sirolimus-eluting stent. This study also showed that despite the superiority of sirolimus-stained stents, there was no difference between paclitaxel-stained stents and non-drug stents in clinical outcomes and restenosis.
    Conclusion
    The results showed that the syringes impregnated with sirolimus have better quality. Also, stents that have a smaller diameter or need dilatation in the procedure have a worse prognosis and cause more complications in the patient.
    Keywords: coronary angioplasty, cross-sectional studies, prognosis, stents
  • Hoda Ahmadi *, Reza Mirfakhraie, Shiva Irani Pages 730-737
    Background
    Recurrent pregnancy loss is a form of infertility with at least three consecutive pregnancy losses or more. Y chromosome microdeletions are a class of most likely genetic factors that occur in a special zone of Y chromosome which is named azoospermia factor region. The purpose of this study was to analyze the presence of Y chromosome complete microdeletions in male partner of couples suffering from idiopathic recurrent pregnancy loss among Iranian population.
    Methods
    In the present study, Y chromosome microdeletions were evaluated in ninety-two male partners of couples with the experience of recurrent pregnancy loss as the patient group and also a group containing fifty fertile males as the control group. The research has done in Medical Genetic laboratory of Tehran and Islamic Azad University Science and Research Branch, Tehran, Iran within June 2013 to September 2014. The selected sequence tagged site markers (primers) including sY84, sY86, for azoospermia factor a; sY127, sY134, sY129, for azoospermia factor b and sY254, sY255, for azoospermia factor c were used to screen complete microdeletions in Y chromosome. At the first step DNA samples were extracted from all men’s peripheral blood in both patient and control groups and then multiplex polymerase chain reaction and also agarose gel electrophoresis were performed on this DNA samples so as to detect deletions.
    Results
    With due attention to the data resulted from multiplex polymerase chain reaction and agarose gel electrophoresis in order to recognize Y chromosome micro deletions in azoospermia factor region, in this work, all the bands related to the mentioned primers which were formed during the polymerase chain reaction, were detected on the gel obviously. It means that none of the samples neither the fifty fertile men nor the ninety-two patient men had complete micro deletions in their Y chromosome.
    Conclusion
    This study suggests that there is no correlation between Y chromosome micro deletions and occurrence of recurrent pregnancy loss in Iranian population.
    Keywords: azoospermia, polymerase chain reaction, recurrent pregnancy loss, Y chromosome microdeletions
  • Sajad Rezvan, Mohammad Aghaali, Behnam Fallah Bafekr Lialestani, Leili Iranirad, Fariba Pirsarabi * Pages 738-744
    Background
    Blood pressure decreases during sleep and is markedly increased in the morning in healthy individuals. Lack of nocturnal blood pressure fall (non-dipping) has been associated with cardiovascular morbidity, mortality and other organ damage. However, their importance in chronic renal failure is unclear. This study aimed to investigate relationship between circadian rhythm of blood pressure and renal failure severity in patients with chronic kidney disease.
    Methods
    This cross-section study was done in April 2016. The study population was 95 patients, more than 30 year old with hypertension and chronic renal failure. Patients were selected from clinics of two private and university hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences Shahid Beheshti Hospital and Vali-e-Asr Hospital, Iran. Checklist containing data such as age, sex, duration of renal failure and cause of renal failure were filled. Serum creatinine and serum urea levels were measured and entered in the checklist. The circadian rhythm of blood pressure in all patients was assessed by Holter monitoring. patients who had less than 10% decrease in blood pressure overnight were considered non-dipper and those who had 10% or more decrease in blood pressure overnight were considered dipper.
    Results
    Average (SD) 24-hour ambulatory systolic and diastolic of blood pressure was 136.56 (16.66) and 84.84 (10.86) mmHg, respectively. 70 patients (73.7%) had non-dipper blood pressure pattern and 25 patients (26.3%) had dipper blood pressure pattern. There was no significant difference between two groups (dipper and non-dipper) based on distribution of gender (P=0.744), age (P=0.407), serum creatinine (P=0.569), serum urea (P=0.689) and renal failure duration (P=0.812). Mean of glomerular filtration rate in dipper group was 68.64±4.13 and in non-dipper group was 65.09±16.27 (P=0.337).
    Conclusion
    The results of this study did not show a significant relationship between circadian rhythm of blood pressure and renal failure severity. In addition, patients with chronic renal failure showed higher rates of non-dipping pattern of blood pressure.
    Keywords: ambulatory, blood pressure monitoring, chronic, circadian rhythm, hypertension, kidney failure
  • Sajad Shafai, Elham Moslemi *, Mehdi Mohammadi, Kasra Esfahani, Amir Izadi Pages 745-751
    Background
    Prostate cancer is one of the most common diseases that affect men. Although prostate cancer is not the fatal flaw in most cases, detection of effective factors for early diagnosis and treatment is essential. Research results have shown that the use of KLK2 plus PSA can be a good biomarker for diagnosing prostate cancer. During prostate cancer, expression of KLK2 gene increases which can be used as a prostate cancer biomarker. The aim of this study is an assessment of KLK2 gene expression as a potential factor in the prostate cancer diagnosis.
    Methods
    In this case study, 50 prostate cancer urine samples from patients and 50 urine samples from normal individuals who were referred to Mehr Hospital of Tehran (from December 2014 to February 2016) were obtained and stored in the central research laboratory of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, till tests were being done. The age of collected samples between the 46 up to 71 years. RNA of samples were extracted, and then cDNA was synthesized by using M-MuLV enzyme, Oligo dt, and Random hexamer primers. KLK2 specific primers designed by Primer Express software, version 3.0 (Applied Biosystems, Foster City, CA, USA), and KLK2 gene expression evaluated by using ∆∆ct methods.
    Results
    In comparison with patients and normal sample`s gene expression, the mean increase expression of KLK2 gene in patients less than 50 years was 2.32 and in patients more than 50 years, it was 5.79, P
    Conclusion
    The expression of KLK2 gene in people with prostate cancer is the higher than the healthy person; finally, according to the results, it could be mentioned that the KLK2 gene considered as a useful factor in prostate cancer, whose expression is associated with progression and development of the prostate cancer.
    Keywords: gene expression, KLK2, prostate cancer, real-time polymerase chain reaction
  • Farzad Firouzi Jahantigh *, Iraj Najafi, Maryam Ostovare Pages 752-760
    Background
    Peritoneal dialysis is one of the most commonly used treatment methods for the patients with end stage renal failure. In recent years, the mortality rate of patients under this treatment has decreased; however, long-term survival is still an important challenge for health systems. The present study aimed to predict the survival of continuous ambulatory peritoneal dialysis patients.
    Methods
    In this retrospective study, according to the difference of relative importance of demographic characteristics, laboratory data, dialysis adequacy parameters and nutritional status in various patients, the factors affecting the survival of peritoneal dialysis patients have been identified by random forest algorithm. Then, the clinical and laboratory data of patients undergoing continuous ambulatory peritoneal dialysis treatment were evaluated retrospectively from July 1996 to April 2014 in 18 peritoneal dialysis centers, using multi-class one against all support vector machine (OAA-SVM) and multi-space mapped binary tree support vector machine (MBT-SVM) algorithms.
    Results
    3097 patients were studied with the mean age of 50.63±15.67 years and average follow-up time of 24.48±19.13 months. The results of the random forest algorithm have identified 35 factors as the most important predictors of peritoneal dialysis patient’s survival. Then, the prediction of peritoneal dialysis patients’ survival status was evaluated using one against all support vector machine and multi-space mapped binary tree support vector machine algorithms in 5 classes of patients including “still on peritoneal dialysis”, “transferred to hemodialysis”, “received a kidney transplant”, “died” and “improved kidney function”. The reliability of survival prediction algorithms were 51.99% and 89.57% respectively.
    Conclusion
    An accurate prediction model would be a potentially useful way to evaluate patients’ survival at peritoneal dialysis that increased clinical scrutiny and timely intervention could be brought to bear. So, in this research, the multi-space mapped binary tree support vector machine algorithm has a high precision in predicting the survival of continuous ambulatory peritoneal dialysis patients considering multiple evaluation indices and different class distribution functions.
    Keywords: continuous ambulatory peritoneal dialysis, data mining, health status, retrospective studies, survival rate
  • Toba Kazemi, Tayyebeh Chahkandi *, Saideh Zanjani, Davood Jafari, Seyed Ali Moezi Pages 761-767
    Background
    The most common cause of death in thalassemic patients is cardiac involvement especially cardiomyopathy. If the early stages of heart disease in people with thalassemia are diagnosed, mortality of patients reduced significantly. In this case-control study we compare the clinical symptoms, signs and para-clinic finding in thalassemia patients with control group.
    Methods
    In this case-control study, thalassemia patients who had visited in special clinic of Vali-e-Asr hospital of Birjand University Medical Sciences during January of 2013 to May of 2014 compared with normal subjects. They matched by age and sex. After explaining the aims of the project, the written consent was received from both groups. Clinical examinations including history taking and auscultation of heart and lungs were performed by Pediatrician. Moreover, using the standard methods, the measurement of height, weight and blood pressure were performed. In following, electrocardiography (ECG) was taken in both groups. Also, both groups underwent transthoracic echocardiography by one cardiologist.
    Results
    42 thalassemia patients and 42 healthy subjects was compared in this study. Dyspnea was the only different symptom in the two groups. (23.8% in case and 4.8% in control P=0.01) In physical examination respiratory rate (RR) is only higher in patients with thalassemia that controls, but heart rate (HR), abnormal heart and lung sounds were not different significantly between two groups. In ECG, PR interval and QTc interval in patients with thalassemia was longer than healthy subject. In echocardiography, ejection fraction was lower but left ventricular end-diastolic diameter (LVEDD), left ventricular end-systolic diameter (LVESD) and size of the right ventricle and pulmonary artery pressure (PAP) was significantly higher than those in the control group.
    Conclusion
    According the result of this study, dyspnea was higher in patients with thalassemia from normal subjects and PR interval and QT interval was longer in thalassemic patients. As well as the size of the left ventricle, size of right ventricle, pulmonary artery pressure were higher than normal population. Also, LV ejection fraction was lower in thalassemia than normal population.
    Keywords: dyspnea, echocardiography, electrocardiography, thalassemia
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahnaz Afshari * Pages 768-772
    Background
    Hospitals are dealing with unlimited demands and limited resources. Hospital managers should use appropriate strategies to improve quality of services, enhance patients’ satisfaction and increase financial resources. This study aimed to examine the impact of quality management.
    Methods
    A participatory action research was used for the intervention on income of operating theatre in Vali-e-Asr Hospital in Tehran University of Medical Sciences, between March and September 2014. A quality improvement team was established and improved operational processes of the operating theatre department of the hospital using Mosadeghrad’s ten-step quality management model. The quality improvement team standardized processes, identified goals for the processes and improved them until achieved the goals. Accordingly, an action plan was developed and implemented for increasing the income of the operating theatre department. Income data of the operating theatre department were obtained for a 6-month period in 2014, and were compared with a control 6-month period in 2013.
    Results
    Implementing quality management increased the number of surgeries by 14.96 percent, decreased cancelled surgeries by 14.6 percent and reduced bill deductions imposed by health insurance companies by 44.9 percent. As a result, the operation theatre department income has increased by 68.8 percent (P=0.028). Some of solutions used for increasing the income were as standardizing and improving working processes, removing unnecessary activities, empowering staff; increasing department’s working hours, on time visit of patients by doctors and surgeons, reducing surgery cancellations, increasing number of patients, reducing deductions applied by the health insurance companies and training staff and patients.
    Conclusion
    Implementing an appropriate quality management model appropriately helps improve quality of services and enhance hospital departments’ income.
    Keywords: hospitals, income, quality management, operating rooms