فهرست مطالب

مجله پیشرفت های نوین در علوم رفتاری
پیاپی 14 (آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/08
  • تعداد عناوین: 4
|
  • سیمین زغیبی قناد، سیروس عالیپور، مرتضی مرادی صفحه 1
    هدف از مطالعه حاضر آزمون روابط بین خودتردیدی، اهمال کاری تحصیلی، عزت نفس و عملکرد تحصیلی و بررسی نقش غیرمستقیم اهمال کاری تحصیلی در رابطه بین خودتردیدی-عزت نفس و خودتردیدی-عملکرد تحصیلی در چارچوب تحلیل مسیر می باشد. 226 دانش آموز مقاطع مختلف دبیرستانی شهر پلدختر در این مطالعه شرکت داشتند که به روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های اهمال کاری ایتکن،عزت نفس روزنبرگ، خرده مقیاس خودتردیدی از مقیاس بیش پیشرفتی ذهنی و اطلاعات شخصی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 21 و با روش تحلیل مسیر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که پس از اعمال یک تغییر در مدل پیشنهادی از برازش مناسبی با داده ها برخوردار شد. تحلیل مدل نشان داد که مسیرهای مستقیم مدل به جز رابطه اهمال کاری تحصیلی و عزت نفس با عملکرد تحصیلی همگی معنی دار بودند. نتایج تحلیل مسیرهای غیرمستقیم مدل نشان داد که از بین مسیرهای غیرمستقیم مدل، مسیر خودتردیدی باعزت نفس با میانجیگری اهمال کاری تحصیلی معنی دار می باشد. در مجموع، یافته ها اشاره می کند که افراد دچار خودتردیدی خودشان را کاراتر و موثرتر ادراک می کنند، اهمال کاری کمتری نشان می دهند و عملکرد تحصیلی بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: خودتردیدی، اهمال کاری تحصیلی، عزت نفس، عملکرد تحصیلی
  • حسین فرخی، ایمان سیدزاده، وحید مصطفی پور صفحه 21
    هدف این پژوهش، بررسی ساختار عاملی، اعتبار و پایایی فرم فارسی مقیاس باورهای مثبت و منفی نشخوار فکری (PBRS) و مقیاس پاسخ نشخوار فکری (RRS) بود. روش پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علامه طباطبائی که 422 نفر از دانشجویان به صورت تصادفی انتخاب شدند و این سه مقیاس بر روی آن ها انجام شد. ابزار مورداستفاده در این پژوهش سیاهه افسردگی بک و پرسشنامه فراشناخت ولز بود. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. همسانی درونی با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد و اعتبار مقیاس ها از طریق ضریب باز آزمایی به دست آمد. تحلیل عاملی مقیاس باورهای مثبت و منفی نشخوار فکری نشان داد، این ابزار از دو عامل تشکیل شده است که 85 و 87 درصد از واریانس این آزمون را توضیح می دهد و مقیاس پاسخ نشخوار فکری از سه عامل تشکیل شده است که 78 درصد از واریانس را تبیین می کند. ضریب روایی هم زمان سه مقیاس باورهای مثبت و منفی نشخوار فکری و مقیاس پاسخ نشخوار فکری با آزمون افسردگی بک به ترتیب 0/856 و 0/756 و 0/875 و باورهای فراشناخت به ترتیب 0/876 و 0/789 و 0/723 به دست آمد که هر سه ازلحاظ آماری معنادار بودند. ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/876 و 0/789 و 0/875 و ضریب اعتبار باز آزمایی به ترتیب 0/85 و 0/87 و 0/78 محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان می دهد ابزارها از روایی و همسانی درونی مناسبی برخوردارند و برای کاربردهای تشخیصی، درمانی و پژوهشی پیرامون نشخوار فکری، ابزارهای مناسبی هستند.
    کلیدواژگان: مقیاس باورهای مثبت و منفی نشخوار فکری، مقیاس پاسخ نشخوار فکری، اعتبار و روایی، فراشناخت
  • لیلا عبدالرحیمی نوشاد، سعید موسوی پور، الهه بداقی، مظاهر بداقی، فرانک بیژنی صفحه 38
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شخصیت در تعهد و سلامت سازمانی پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر اراک بود. در پژوهشی توصیفی همبستگی حاضر، از میان جامعه آماری پرستاران زن شاغل در بیمارستان ها و مراکزدرمانی اراک در پاییز 1395، 160 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با پرسشنامه های تعهد سازمانی، پنج عامل شخصیت نئو و سلامت سازمانی مورد ارزیابی قرارگرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آمارتوصیفی و آماراستنباطی شامل رگرسیون چندمتغیره وهمبستگی توسط نرم افزار آماری SPSS-22 موردتجزیه تحلیل قرارگرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی ارتباط معناداری با تعهد سازمانی و سلامت سازمانی دارند؛ و همچنین ویژگی های شخصیتی وجدان مندی،روان آزردگی و انعطاف پذیری نقش معناداری در پیش بینی تعهدسازمانی وسلامت سازمانی را دارا می باشند. پیشنهاد می شود از نتایج پژوهش حاضر در برنامه های ارتقای تعهد و سلامت سازمانی بیمارستان ها و پرستاران استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پرستاران، تعهد سازمانی، سلامت سازمانی، شخصیت
  • ژیلا آستانه، مجید محمد علیلو صفحه 55
    خستگی مزمن شامل شکایات گوناگون جسمی،مزاجی و عصبی روانی می باشد که می تواند روی فعالیت و کارکرد کارکنان بیمارستان بر اساس نوع شخصیت و صفات آن هاتاثیر بگذارد. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین رابطه یعامل های شخصیتی و خستگی مزمن در کارکنان بیمارستان کلیوی تبریز می باشد. روش بررسی پژوهش حاضر در چهارچوب یک طرح همبستگی انجام گردید.نمونه ی پژوهش 100نفر از کارکنان بیمارستان کلیوی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه خستگی مزمن جیسون و پرسشنامه 5عامل شخصیتی نئورا تکمیل نمودند.برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری (ضریب همبستگی وتحلیل رگرسیون) استفاده گردید. نتایج نشان داد که ابعاد شخصیتی روان رنجوری،برون گرایی،دلپذیر بودن و باوجدان بودن وتجربه پذیری رابطه ی همبستگی مثبت معناداری با خستگی مزمن دادند.از طرفی دیگر بین تجربه پذیری و دلپذیری باوجدان بودنرابطه ی معناداری دیده نشد.از مباحث فوقمی توان نتیجه گرفت که صفات شخصیتی و سندرم خستگی مزمن می تواند از عوامل موثر در کارکرد کارکنان مراکز بهداشتی باشد. لذا با توجه به این شاخص ها،داشتن و اجرای برنامه آموزشی و تفریحی و رفاه کارکنان و بابالا بردن انگیزه در کارکنان مذکور می توان در عملکرد کارکنان تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: سندرم خستگی مزمن، عامل های شخصیت، کارکنان مراکز بهداشت