فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 30 (پاییز 1396)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 30 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مجید رستمی *، عبدالرضا احمدی، هدا محمدی صفحات 1-12
    به منظور مطالعه تاثیر تنش خشکی آخر فصل و همچنین محلول پاشی اوره بر ویژگی های فیزیولوژیک و همچنین عملکرد دانه گندم، آزمایشی به صورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجراشد. فاکتور افقی این آزمایش شامل 3 سطح آبیاری ( = IR1آبیاری کامل تمام فصل، IR2 = قطع آبیاری در مرحله خمیری شدن دانه ها و = IR3 قطع آبیاری در مرحله شیری شدن دانه ها) و فاکتور عمودی شامل چهار سطح محلول پاشی کود اوره (N1 = شاهد، N2 = محلول پاشی اوره به میزان 20 کیلوگرم در هکتار در مرحله گل دهی،N3 = محلول پاشی اوره به میزان 20 کیلوگرم در هکتار در مرحله شیری وN4 = محلول پاشی اوره به میزان 20 کیلوگرم در هکتار در دو مرحله گل دهی و شیری شدن دانه) بود. بر اساس نتایج آزمایش اثر سطوح مختلف آبیاری و همچنین اثر متقابل آبیاری و محلول پاشی نیتروژن بر محتوای نسبی آب برگ معنی دار شد، ولی محلول پاشی نیتروژن تاثیر معنی داری بر این صفت نداشت. اثرات مربوط به تیمارهای آزمایشی و همچنین اثر متقابل آن ها بر شاخص کلروفیل برگ گندم معنی دار بود. بر اساس نتایج فقط اثر تیمارهای آبیاری بر کاهش درجه حرارت پوشش گیاهی و همچنین وزن هکتولیتر معنی دار شد. سطوح مختلف آبیاری و محلول پاشی و همچنین برهمکنش آن ها تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین دانه داشتند و بیشترین درصد پروتئین مربوط به تیمار حذف آبیاری از مرحله شیری شدن دانه ها و کمترین مقدار آن مربوط به تیمار آبیاری کامل بود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، دمای پوشش گیاهی، کلروفیل متر، وزن هکتولیتر
  • مجتبی برادران فیروزآبادی، مهدیه پارساییان، مهدی برادران فیروزآبادی * صفحات 13-27
    امروزه کاربرد مواد آنتی اکسیدان و تنظیم کننده اسمزی به منظور کاهش آثار منفی ناشی از تنش‏های مختلف مطرح شده است. آسکوربات و متانول از جمله موادی هستند که موجب مقاومت گیاه به تنش ها می شوند. جهت بررسی این موضوع در گیاه دارویی سیاه دانه آزمایشی در سال 1390 به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در دانشگاه شاهرود انجام شد. فاکتور اصلی شامل آبیاری (8 و 16 روز به عنوان عدم تنش و تنش) و فاکتورهای فرعی شامل محلول پاشی متانول (صفر، 15 و 30 درصد حجمی) و آسکوربات (صفر، 10 و 20 میلی مولار) بودند. سطوح تنش پس از استقرار بوته ها و محلول پاشی ها 45 و 55 روز پس از کاشت انجام شد. نتایج نشان داد که تجمع ماده خشک در برگ و ساقه، وزن هزار دانه، تعداد شاخه فرعی در بوته، محتوای نسبی آب برگ و شاخص پایداری غشاء تحت تاثیر تنش کم آبیاری به طور معنی دار کاهش پیدا کردند. محلول پاشی آسکوربات و متانول به ویژه در غلظت بالاتر سبب افزایش کلیه صفات یاد شده به جز وزن هزار دانه در هر دو شرایط تنش و عدم تنش گردید. گیاهانی که بالاترین غلظت آسکوربات و متانول را باهم دریافت کردند، از شاخص پایداری غشاء و محتوای نسبی آب برگ بالاتری برخوردار بودند. عملکرد روغن نیز در این شرایط 8/27 درصد بیشتر از شاهد بود. بنابراین در شرایط این آزمایش تیمار 20 میلی مولار آسکوربات و 30 درصد حجمی متانول قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، عملکرد روغن، کلروفیل، ماده خشک
  • نواب حاجی حسنی اصل، فرهاد فرح وش *، محسن رشدی، بهرام میرشکاری، مهدی غفاری صفحات 28-39
    برای بررسی اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و اسید آسکوربیک بر عملکرد و خصوصیات ذرت در شرایط تنش خشکی، آزمایشی طی سال های 93-1392 در شهرستان خوی، به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی، تنش خشکی از طریق آبیاری پس از 5 75 و 5 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر اعمال گردید. فاکتور فرعی شامل محلول پاشی اسید آسکوربیک و اسید سالیسیلیک با غلظت 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر و تیمار شاهد (عدم محلول پاشی) بود. اثر سال تنها بر محتوای آب نسبی معنی داری بود. تنش خشکی بر وزن علوفه تر، کلروفیل a، b و کلروفیل a+b اثر معنی داری داشت. محلول پاشی بر تمام صفات اثر معنی داری داشت. اثرات متقابل سال و محلول پاشی بر وزن علوفه تر و کلروفیل a معنی دار بود. تیمار محلول پاشی 100 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک در سال 1392 با میانگین 46/74 تن در هکتار و تیمار عدم محلول پاشی در سال 1393 با میانگین 47/59 تن در هکتار بیشترین و کمترین وزن تر علوفه را داشتند. بیشترین و کمترین کلروفیل a در تیمارهای محلول پاشی 300 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک در سال 1393 و عدم محلول پاشی در سال 1392 مشاهده شد. اثرات متقابل تنش خشکی و محلول پاشی تنها بر عملکرد علوفه اثر معنی داری داشت. تیمار محلول پاشی 100 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک در آبیاری شاهد (82/80 تن در هکتار) و تیمار شاهد محلول پاشی در آبیاری تنش (74/52 تن در هکتار) به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد علوفه را دارا بودند.
    کلیدواژگان: آبیاری، وزن تر، محتوای آب نسبی، کلروفیل a، کلروفیل b
  • سید غلامرضا موسوی * صفحات 40-51
    به منظور بررسی تاثیر دور آبیاری، اسید هیومیک و نوع کود گوگردی بر صفات مورفولوژیکی و عملکردی شنبلیله آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل دور آبیاری در 2 سطح (5 و 10 روز) به عنوان کرت اصلی و ترکیب 2 مقدار اسید هیومیک (صفر و 10 لیتر در هکتار) و 4 نوع کود گوگردی (عدم مصرف کود گوگردی، کودهای گوگردی بنتونیت دار، هیومیک دار و اوره با پوشش گوگردی) به عنوان کرت فرعی بودند. در این تحقیق صفات ارتفاع بوته، تعداد انشعابات ساقه اصلی، طول غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش دور آبیاری از 5 به 10 روز همه صفات مذکور به جز تعداد انشعابات ساقه اصلی، به طور معنی داری و به ترتیب 9/19، 9/20، 6/34، 4/37، 4/34 و 7/16 درصد کاهش یافت. کاربرد 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک باعث افزایش معنی دار همه صفات و به ترتیب 3/10، 5/13، 5/15، 8/42، 7/47، 2/85 و 42 درصد گردید. نوع کود گوگردی تاثیر معنی داری بر صفات شنبلیله نداشت. همچنین اثر متقابل آبیاری و هیومیک اسید بر ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت و اثر متقابل آبیاری و کود گوگردی بر ارتفاع بوته معنی دار بود. به طور کلی تیمار دور آبیاری 5 روز و کاربرد 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک را برای زراعت شنبلیله در بیرجند می توان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: شنبلیله، کم آبی، هیومیک، گوگرد، رشد رویشی
  • سید غلامرضا موسوی * صفحات 52-62
    با هدف بررسی تاثیر تنش کم آبی و کاربرد کود روی و دو سویه از باکتری های سودوموناس پوتیدا (Sp) و سودوموناس فلورسنس (Sf) بر صفات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه ذرت، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت فاکتوریل با سه تکرار در سال 1391 در شهرستان مه ولات خراسان رضوی اجرا گردید. دورهای آبیاری 6، 9 و 12 روز به عنوان کرت های اصلی و باکتری (بدون تلقیح، Sp و Sf) و کود روی (0 و 50 کیلوگرم سولفات روی در هکتار) به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شد. صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، قطر و طول بلال، لوله شدن برگ ها، محتوای نسبی آب برگ بلال و عملکرد دانه ذرت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش کم آبی موجب کاهش معنی دار و تلقیح باکتریایی سبب افزایش معنی دار همه صفات، به جز لوله شدن برگ شدند. کاربرد کود سولفات روی ارتفاع بوته، طول بلال و عملکرد دانه ذرت را به طور معنی داری افزایش داد. با افزایش دور آبیاری از 6 به 12 روز ، میزان لوله شدن برگ 2/3 برابر افزایش و عملکرد دانه 3/57 درصد کاهش یافت اما استفاده از کود روی و باکتری های سودوموناس به طور معنی داری کاهش لوله شدن برگ و افزایش عملکرد دانه را به دنبال داشت. همچنین تمامی اثرات متقابل دوگانه بر عملکرد دانه معنی دار شد. به طور کلی استفاده از کود سولفات روی و باکتری سودوموناس توانست تحمل گیاه به تنش کم آبی را افزایش دهد. و از اینرو استفاده از آنها خصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کم آبی، سودوموناس، ریزمغذی، ذرت، محتوای نسبی آب
  • محمد صبوری، سید مصطفی صادقی * صفحات 63-72
    به منظور مطالعه تاثیرات ورمی کمپوست و کود نانوکلات مصرفی بر عملکرد و اجزای عملکرد بادام زمینی در سال زراعی 1393، آزمایشی بصوت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در استخربیجار از توابع شهرستان آستانه اشرفیه اجرا شد. عامل اصلی ورمی کمپوست (0، 6 و 12 تن در هکتار) و عامل فرعی محلول پاشی کود نانو کلات (شاهد، آهن، روی و آهن+روی) بود. نتایج آزمایش نشان داد که، بین سطوح ورمی کمپوست اختلاف معنی داری در صفات وزن دانه در بوته و وزن صد دانه وجود دارد. بیشترین وزن دانه در بوته برای سطح 6 تن در هکتار ورمی کمپوست و در وزن صد دانه برای 12 تن در هکتار مشاهده شد. بین سطوح کود نانو کلات در صفات تعداد غلاف در بوته، عملکرد غلاف، عملکرد دانه، طول دانه و وزن صد دانه اختلاف معنی داری مشاهده گردید. بیشترین عملکرد دانه و تعداد غلاف در بوته در سطح ترکیب نانو کلات آهن و روی و عملکرد غلاف و وزن صد دانه در سطح ترکیب نانو کلات آهن و روی و نانو کلات آهن مشاهده شد. بنابراین تیمار ورمی کمپوست تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت در صورتی که بر وزن دانه در بوته و وزن صد دانه موثر بود اما محلول پاشی ترکیب نانو کلات آهن و روی بعنوان مدیریت کودی مناسب برای پرورش بادام زمینی تحت شرایط این منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه، محلول پاشی، وزن صد دانه
  • صالح محمدی *، حمیدرضا خزاعی، احمد نظامی، یحیی تاجور صفحات 73-84
    در این پژوهش آسیب پذیری شش ژنوتیپ بومی شبه لیمو (شماره 6-1) در کنار ارقام متحمل (انشو) و حساس (پرشین لایم) به دمای پایین، در شرایط کنترل شده تنش دمای پایین (3، 0، 3- و 6-)، بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با مقایسه میانگین توکی، مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ ودما بر نشت یونی، آب گزیدگی برگ، پراکسیداسیون لیپید، محتوی پرولین و ظرفیت آنتی اکسیدانی معنی دار گردید. این در حالی است که برهمکنش دما و ژنوتیپ بر صفات کربوهیدرات کل، کلروفیل a، b، کل و کارتنوئیدها معنی دار نبود. بیشترین مقدار نشت یونی (با میانگین %628/91)، آب گزیدگی برگ (با میانگین%3/99) و واکنش پراکسیداسیون لیپید (بامیانگین 32/3 میکروگرم درگرم وزن تربرگ) در شاهد حساس پرشین لایم در دمای 6- درجه سانتی گراد ثبت گردید. در مقابل، بیشترین محتوی پرولین (006/32 میلی گرم در گرم وزن تر برگ) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (36/73%) در شاهد متحمل انشو در دمای 3- درجه سانتی گراد مشاهده شد. صفات کربوهیدرات کل، کلروفیل a و کل فقط تحت تاثیر عامل ژنوتیپ قرار گرفتند. بیشترین مقدار کلروفیل a (با 359/2 میلی گرم درگرم وزن تر برگ) و کلروفیل کل (932/2 میلی گرم درگرم وزن تر برگ) و بالاترین محتوی کربوهیدرات کل (486/33 میلی گرم در گرم وزن تر برگ) در شاهد متحمل انشو مشاهده شد. لازم به ذکر است که در بین ژنوتیپ های بومی شبه لیموی مورد مطالعه تحت تنش دمای پایین نیز واکنش های متفاوتی ثبت گردید. به طوری که بعد از شاهد متحمل انشو، ژنوتیپ بومی شبه لیموی شماره 6 در مقابل تنش دمای پایین مقاومت بهتر نشان داد.
    کلیدواژگان: مرکبات، یخبندان، رادیکال آزاد، پرولین، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • عباس ملکی *، محمد میرزایی حیدری، امین فتحی صفحات 85-96
    به منظور بررسی صفات تعیین کننده عملکرد علوفه خشک سورگوم علوفه ای تحت شرایط اعمال سطوح مختلف نیتروژن و سولفات روی آزمایشی در تابستان سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی کشاورزی شهرستان دهلران به صورت طرح اسپلیت پلات بر پایه طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. فاکتور اول شامل 3 سطح نیتروژن در هکتار به ترتیب 0، 100 و 200 کیلوگرم از منبع اوره که در کرت های اصلی قرار گرفته و فاکتور دوم شامل 4 سطح سولفات روی به ترتیب 0، 20، 40 و 60 کیلوگرم در هکتار، در کرت های فرعی اجرا شدند. اثر نیتروژن و سولفات روی به جز بر تعداد برگ بر همه صفات مورد بررسی معنی دار بود. تجزیه داده ها بر اساس رگرسیون خطی چند متغیره نشان داد که 88 درصد از تغییرات عملکرد علوفه خشک سورگوم توسط صفات وزن خشک برگ، ارتفاع بوته، تعداد برگ بوته، تعداد پنجه هر بوته، قطر ساقه، شاخص سطح برگ و ماده خشک قابل هضم برگ و ساقه تبیین گردید. نتایج رگرسیون گام به گام نشان از تاثیر قابل ملاحظه صفات وزن خشک برگ(60٪)، تعداد پنجه در بوته(22٪) و قطر ساقه (21٪) در توجیه عملکرد علوفه سورگوم بود، به گونه ای که این سه صفت در مجموع 85 درصد از واریانس عملکرد علوفه خشک را توجیه کردند. نتایج این تحقیق نشان داد برای تولید مقدار مناسب علوفه، مدیریت کود های مختلف باید به گونه ای باشد که صفات وزن خشک برگ، تعداد پنجه در بوته و قطر ساقه در سطح مناسبی حفظ شوند.
    کلیدواژگان: سورگوم، نیتروژن، علوفه، تجزیه رگرسیونی
  • عنایت رضوانی *، فرشید حسنی صفحات 97-107
    به منظور بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت و تراکم متفاوت بوته والد مادری B73 بر عملکرد و کیفیت بذر هیبرید ذرت رقم KSC704 آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده در دو سال 1391 و 1392 در کرج اجرا شد. عامل تاریخ کشت در سه سطح و تراکم بوته والد مادری در پنج سطح انتخاب گردید. پس از برداشت بذر هیبرید، عملکرد و اجزاء آن و نیز شاخص های مربوط کیفیت بذر شامل جوانه زنی استاندارد و استقرار بذر در مزرعه ارزیابی شد. نتایج حاکی از معنی دار بودن اثر تاریخ کاشت و تراکم در اکثر صفات مورد مطالعه در هر دو سال بود. بیشترین عملکرد در تاریخ کاشت زود و تراکم کشت بالاتر از 50 هزار بوته در هکتار به دست آمد. میانگین عملکرد در سال اول (6130 کیلوگرم) نسبت به سال دوم (4990 کیلوگرم) بیشتر بوده است. بالاترین درصد جوانه زنی استاندارد (5/99 درصد) بذرهای تولید شده در کشت تاخیری و تراکم 40 هزار بوته در هکتار با مشاهده شد. به جز صفت متوسط زمان ظهور در مزرعه، به علت وقوع تنش گرمایی در سال دوم، میانگین جوانه زنی استاندارد، درصد ظهور در مزرعه و وزن خشک گیاهچه تولید شده در سال اول نسبت به سال دوم بالاتر بود. این تحقیق نشان داد برای جلوگیری از اثر مخرب تنش های محیطی به خصوص تنش گرمایی در مرحله نمو دانه و حصول بذر با کیفیت جوانه زنی و سبز شدن بذربالاتردر منطقه کرج، تاریخ کشت اواسط خرداد و نیز برای کاهش تنش های زراعی، تراکم بوته حدود 50 هزار بوته در هکتار قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: بذر ذرت، تنش گرما، جوانه زنی، ظهور، عملکرد
  • مهدی صادقی *، فاطمه ضرغامی صفحات 108-118
    تراکم گیاهی یکی از عوامل مهم در دستیابی گیاهان به میزان نور دریافتی است.به این منظورآزمایشی در سال 1393-1392 بر روی دو رقم آفتابگردان در شرایط آب و هوایی شمال خوزستان، در مزرعه آموزشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول واقع در منطقه سنجر اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تراکم در چهار سطح(5/4، 5/5، 5/6 و5/7 بوته در متر مربع) و ارقام آفتابگردان شامل قرمز شاهرودی و دم سفید درشت به عنوان فاکتورهای آزمایشی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر تراکم بر روی صفات شاخص سطح برگ، راندمان مصرف نور، عملکرد دانه، ضریب استهلاک نور و درصد جذب نور معنی دار شد. بیشترین میزان شاخص سطح برگ و کارایی مصرف نور به ترتیب با میانگین24/4 و92/1(Mj/m2/S) در رقم قرمز شاهرودی و بالاترین ضریب استهلاک نور و درصد جذب نور به ترتیب به میزان 137/0 و 4/43 درصد در رقم دم سفید درشت بدست آمد. با افزایش تراکم در هر دو رقم کارایی مصرف نور افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه در رقم دم سفید درشت و تراکم 5/6 بوته در مترمربع با مقدار 9/5249 کیلوگرم بر هکتار بدست آمد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تراکم گیاهی، کارایی مصرف نور، عملکرد دانه
  • احمد مجیدی مهر *، حنانه خوش چهره صفحات 119-138
    برنج غذای اصلی بیش از نیمی از مردم دنیا را تامین می کند و در بخش عظیمی از قاره آسیا تامین کننده بیش از 80 درصد کالری و 75 درصد پروتئین مصرفی مردم است. یکی از روش های افزیش محصول، استفاده از فنون به نژادی است؛ و از جمله ابزار مهم به نژادگران گزینش است. از این رو اطلاع از تنوع ژنتیکی و گروه بندی ژنوتیپ ها به منظور انتخاب والدین مناسب جهت تلاقی هایی که ممکن است نوترکیبی های جدید ژنی ایجاد نمایند، در پروژه های اصلاحی ضرروری است. بدین منظور 10 ژنوتیپ برنج ایرانی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد آزمایش از لحاظ صفات کلروفیل، سطح برگ، طول برگ پرچم، وزن صد دانه، طول و عرض دانه و عملکرد دانه اختلاف معنی دار وجود داشته است. بررسی همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات کلروفیل، سطح برگ، طول خوشه رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها به روش واریماکس پنج عامل پنهانی را شناسایی نمود که جمعا 75/86 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. دسته بندی ژنوتیپ ها با استفاده از تجزیه خوشه ای به روش حداقل واریانس وارد، ژنوتیپ های را در فاصله اقلیدسی 16 در 3 کلاس مختلف گروه بندی نمود. با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش، می توان برای ایجاد ژنوتیپ های پاکوتاه، زودرس با عملکرد بالا از ژنوتیپ های کلاستر 1 و 2 به عنوان والدین مناسب در تلاقی ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه خوشه ای، تجزیه به عامل ها و همبستگی
  • جعفر پوررضا *، افشین سلطانی، احمد نادری صفحات 129-141
    به منظور برآورد سطح برگ با استفاده از ویژگی های رویشی در ارقام مختلف گندم ، آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز در سال های 87-1385 انجام شد. تیمارهای آزمایش 13 رقم گندم نان (اترک، بیات، چمران، چناب، دز، اینییاء، کویر، مرودشت، S78-18، شیراز، زاگرس، استار، ویریناک) و دو رقم گندم دوروم (یاواروس و شوامالد) بودند. از معادلات مختلفی برای توصیف رابطه سطح برگ با ویژگی های ذکر شده استفاده شد و سرانجام معادله توانی (y=axb) به صورت تبدیل شده خطی [ln(Y)=ln(a)+b×ln(X)]به عنوان بهترین معادله تعیین گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معنی-داری بین ارقام در ضرایب مربوط به روابط بین سطح برگ با ویژگی های رویشی وجود نداشت بنابراین یک معادله کلی برای همه ارقام در دو سال برای هر رابطه استفاده گردید. معادله 96/0X2/219Y= (99/0R2=) توصیف بسیار خوبی از برآورد سطح برگ(Y) با استفاده از وزن خشک برگ(X) نشان داد، همچنین سطح برگ(Y) با استفاده از داده های وزن خشک اجزای رویشی(X) بر اساس معادله 60/0X77/84Y= (92/0R2=) به خوبی برآورد گردید. رابطه سطح برگ (Y) با تعداد کل برگ در بوته (Y) نسبت به دو رابطه بالا؛ رابطه ی مناسبی بوده ولی سطح برگ با دقت کمتری برآورد گردید (57/1X34/1Y=،89/0R2=) و برآورد سطح برگ با استفاده از داده های ارتفاع بوته به خوبی انجام نشد. از این روابط می توان برای تخمین سطح برگ به ویژه زمانی که دستگاه های سنجش سطح برگ موجود نیست، استفاده کرد. علاوه براین، چنین روابطی قابلیت کاربرد در مدل های شبیه سازی گیاهان زراعی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، توابع توانی، سطح برگ، وزن خشک برگ، ویژگی های رویشی
  • تاصر جعفرزاده *، علیرضا پیرزاد، هاشم هادی صفحات 142-153
    به منظور ارزیابی اثرات رقابتی کرچک با علف هرز تاج خروس در تراکم های گیاهی مختلف، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی ارومیه در سال 1392 اجرا شد. عامل اول شامل تراکم های صفر (کشت خالص تاج خروس)، 3، 4، 5 و 6 بوته در متر مربع کرچک و عامل دوم تراکم های صفر (کشت خالص کرچک)، 5 ، 10 و 15 بوته در متر مربع تاج خروس بود. نتایج نشان داد با افزایش تراکم تاج خروس کاهش 38-20 درصد در عملکرد دانه، 39 درصد در عملکرد روغن و 32 درصد کاهش در ارتفاع کرچک نسبت به کشت خالص مشاهده شد. بیش ترین مقدار وزن خشک برگ (7/58 گرم در متر مربع)، ساقه (3/49 گرم در مترمربع)، تعداد شاخه فرعی (3/5) و ارتفاع بوته (9/44 سانتی متر) مربوط به کشت خالص تاج خروس بود که با افزایش تراکم کرچک از مقدار آن ها کاسته شد. با افزایش تراکم تاج خروس شاخص سطح برگ تاج خروس در کشت خالص به بیش ترین مقدار خود رسید (44/1) که در مقایسه با تراکم 15 بوته تاج خروس و شش بوته کرچک به میزان 50 درصد افزایش داشت. بیشترین (157 سانتی متر)، و کمترین (107 سانتی متر) ارتفاع کرچک به ترتیب در تراکم های شش و سه بوته کرچک در مترمربع مشاهده شد. بنابراین با افزایش تراکم تاج خروس، عملکرد دانه و روغن در کرچک کاهش یافت و میزان این کاهش با تراکم های تاج خروس ارتباط داشت.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، شاخه های فرعی، عملکرد روغن، وزن خشک
  • امید علیزاده *، زهرا نیری صفحات 154-164
    به منظور بررسی روش های مختلف خاک ورزی بر پویایی جمعیت علفهای هرز در سه رقم گندم این آزمایش در سال زراعی 93-92 در منطقه خان خمیس دشت سیاخ شهرستان شیراز استان فارس به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد .فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از سامانه های خاک ورزی شامل خاک ورزی متداول(شخم، دیسک،لولر)، کم خاک ورزی(استفاده از دستگاه خاک ورز مرکب) و بی خاک ورزی(استفاده از دستگاه کشت مستقیم بذر) به عنوان کرت اصلی و سه رقم گندم شامل رقم های پیشتاز، چمران، شیرودی به عنوان کرت های فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان دادند اثر سامانه های خاک ورزی و برهمکنش سامانه خاک ورزی و نوع رقم بر تراکم علفهای هرز باریک برگ و پهن برگ در مراحل مختلف در مزرعه گندم معنی دار بود در حالی که اثر رقم بر تراکم علفهای هرز باریک برگ در تمام مراحل و علفهای هرز پهن برگ در مرحله پنجه زنی معنی دارنبود و همچنین اثر سامانه های خاک ورزی بر وزن خشک علفهای هرز پهن برگ و باریک برگ معنی دار بود و به طور کلی بیش ترین وزن خشک علفهای هرز را علفهای هرز پهن برگ در سامانه بی خاک ورزی تشکیل داده بودند.
    کلیدواژگان: گندم، سامانه های خاک ورزی، علف های هرز
  • آسیه سیاهمرگویی *، حسین کاظمی، زهره امدادی صفحات 165-180
    به منظور تخمین تراکم بذر علفهای هرز در بانکبذر خاک باغات مرکبات شهرستان بندرگز و تهیه نقشه پراکنش آنها، در سال 1393 تعداد 94 باغ این شهرستان انتخاب و بانک بذر آنها در دو عمق 10-0 و 20-10 سانتیمتر مورد مطالعه قرارگرفت. نتایج نشان داد که به طور متوسط در هر کیلوگرم خاک گرفته شده از عمق 10-0 و 20-10 سانتیمتر به ترتیب 31/2555 و 65/1346 بذر یافت شد. در این باغات بذر 25 گونه متعلق به 17 خانواده گیاهی مشاهده شد. تیره گندمیان(Poaceae) با 5 گونه گیاهی، و تیره های سیبزمینی (Solanaceae)، هفت بند (Polygonaceae) و فرفیون (Euphorbiaceae) هر کدام با 2 گونه مهمترین خانواده های گیاهی تشکیل دهنده بانک بذر بودند. مهمترین گونه های مشاهده شده تاجخروس، تاجریزی، عروسک پشتپرده، گندمک و خرفه بودند؛ بررسی نقشه های پراکنش این گونه ها نشان داد که گونه های فوق در کل باغات این شهرستان از شرق تا غرب گسترش دارند. نتایج نشان داد که در هر دو عمق نمونهبرداری تراکم بذر پهن برگها بیش از باریک برگها و تراکم بذر گونه های یکساله ها بیش از چندساله ها بود. نتایج موید آلودگی بالای باغات مرکبات به چند گونه محدود علفهای هرز در شهرستان بندرگز می باشد.
    کلیدواژگان: باغ، بذر، تنوع گونه ای، توزیع مکانی
  • فاطمه شارجبیان *، علی اصغر مصلح آرانی، زین العابدین حسینی، رضا باقری، هنگامه زندی صفحات 181-191
    گونه Valeriana sisymbriifolia (سنبل الطیب کوهی) از زمان های قدیم به عنوان آرامش بخش اعصاب و برای رفع بی خوابی استفاده می شده است. این بررسی به منظور شناخت برخی خصوصیات اکولوژیکی، تلاش در جهت زراعی کردن و هم چنین جلوگیری از تخریب این گونه در رویشگاه طبیعی انجام شد. ویژگی های رویشگاهی این گونه مانند هوا و اقلیم شناسی، خاک، گونه های همراه، فنولوژی و خصوصیات بیومتری جمعیت این گونه مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای این گونه جمع آوری و تاثیر تیمارهای مختلف بر جوانه زنی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این گونه در شیب شمالی کوه های کم کوئیه بهاباد استان یزد در ارتفاع 1850 متر از سطح دریا پراکنش دارد. اقلیم محل پراکنش بر اساس روش آمبرژه خشک سرد می-باشد. نتایج آزمایشات خاک حاکی از بافت لومی شنی، غیر شور، با اسیدیته خنثی رو به قلیایی و مواد آلی کم برای رویش سنبل الطیب است. همچنین براساس تحقیق حاضر تجدید حیات این گونه به خوبی انجام گرفته و زمان رشد رویشی آن از اردیبهشت تا تیرماه بوده است. در رویشگاه این گونه، گونه های همراه ارس، بادام کوهی ، شن، عروس سنگ و شیرخشت دیده شده که نشان از نیاز رطوبتی مناسب و اقلیم مناطق کوهستانی است. نتایج هم چنین نشان داد که تیمارهای اسید جیبرلیک و نیترات پتاسیم و سرمادهی در اکثر غلظت های به کار برده شده تاثیر معنی داری بر افزایش جوانه زنی بذرهای این گونه نسبت به شاهد نداشته اند نتایج این تحقیق می تواند برای گسترش این گونه دارویی در مناطق با شرایط اکولوژیکی مشابه برای حفظ و بهره برداری از این گونه استفاده شود.
    کلیدواژگان: Valerianasisymbriifolia، بهاباد، بیومتری، خصوصیات اکولوژیک، یزد
  • مریم دهستانی اردکانی *، کاظم کمالی، زینب محاسدت صفحات 192-204
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر قارچ میکوریزا آربسکولار بر صفات رویشی و جذب عناصر غذایی در دانهال های سه رقم سیب، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در هشت تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح میکوریزا (صفر، 70، 100 و 120 گرم در هر گلدان) و سه رقم سیب («رد دلیشز»، «گلدن دلیشز» و «استارکینگ») بود. صفات مورد بررسی شامل سطح برگ، تعداد برگ، ارتفاع و قطر نهال، وزن تر و خشک برگ، کلروفیل a و b، غلظت و جذب عناصر فسفر، ازت، روی و مس بود. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد میکوریزا آربسکولار در محیط رشد دانهال های سیب، منجر به افزایش معنی دار ارتفاع دانهال ها، قطر ساقه، سطح برگ، تعداد برگ و همچنین میزان کلروفیل a و b نسبت به شاهد شد. تلقیح با قارچ میکوریزا در غلظت نیتروژن برگ تاثیر معنی دار نشان نداد و منجر به کاهش فسفر در نهال-های سیب شد، اما جذب نیتروژن و فسفر در برگ نمونه های تیمار شده نسبت به شاهد افزایش یافت. با کاربرد قارچ میکوریزا، محتوای آهن و روی برگ ها کاهش یافت. بالاترین میزان جذب آهن و روی در رقم «رد دلیشز» تیمار شده با 70 گرم میکوریزا در هر گلدان به دست آمد. بر اساس نتایج حاصله به نظر می رسد که کاربرد 70 گرم میکوریزا در هر گلدان تاثیر بیشتری بر رشد دانهال های هر سه رقم سیب داشته است. بنابراین در مورد دانهال های سیب این مقدار توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تغذیه، فسفر، کلروفیل، کود زیستی، عملکرد
  • ولی الله رسولی *، حامد دولتی بانه صفحات 205-213
    این پژوهش به منظور ارزیابی سازگاری 50 رقم انگور معرفی شده از کشور روسیه از سال 1387 تا 1392 در منطقه ارومیه و قزوین انجام گرفت. طرح آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. سه همگروه برتر انگور رقم بیدانه سفید در هر دو منطقه به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. سیستم تربیت مورد استفاده در هر دو منطقه کوردن یک طبقه دو طرفه با فاصله کاشت5/3×2 متر و تعداد بوته در هر واحد آزمایشی دو اصله بود. صفات مورد بررسی شامل عملکرد در هر بوته، طول و عرض حبه، مجموع مواد جامد محلول آب میوه (TSS)، pH آب میوه، میزان اسید قابل تیتراسیون (TA) و مدت زمان رسیدن محصول بودند. تجزیه واریانس مرکب و تحلیل سازگاری بر اساس نمودار GGE Biplot به روش مقیاس گذاری محیط محور تجزیه به مولفه های اصلی انجام گرفت. جهت انجام محاسبات از نرم افزار رایانه ایGenStat نسخه 12 استفاده شد. بر اساس نتایج، اثر رقم، محیط و اثرهای متقابل تمام صفات مورد بررسی در تجزیه واریانس مرکب معنی دار بود (p≤0.01). در منطقه قزوین رقم Zenbil 13-366 و Ljana نسبت به سایر ارقام برتر بوده و سازگاری بالایی را بر اساس اجزاء عملکرد با این منطقه داشتند. در منطقه ارومیه نیز رقم شماره Ruski Ramphi بالاترین سازگاری را داشت. ارقام Yoski biser، Bobili magaracha و Ramphi Izdangareh از نظر سازگاری اجزاء عملکرد در دو منطقه نامناسب ترین وضعیت را داشتند.
    کلیدواژگان: انگور، ارزیابی محیطی، معرفی ارقام، اثر متقابل ژنوتیپ و محیط
  • طاهر آبتین، جواد میرزایی *، اصغر مصلح آرانی، حمید رضا عظیم زاده صفحات 214-224
    اگرچه روی یک عنصر ضروری برای گیاهان است ولی غلظت بالای آن سمی است و منجر به اختلالات عملکردی و ساختاری می شود. بدین منظور غلظت های متفاوت روی صفر (شاهد) ، 100، 200 و 400 میلی گرم بر لیتر و اثر تیمار همزمان روی به همراه مقدار ثابتی (750 میلی گرم) از نیتروپروساید سدیم ( (SNPدر سال 92-91 در نهالستان شهرستان یزد انجام شد. سپس برخی شاخص های مورفولوژی و فیزیولوژیکی کاج الدار اندازه گیری و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان تجمع فلز روی در تیمار بدون SNP در سه اندام ریشه، ساقه و برگ به ترتیب با افزایش غلظت تیمار ها افزایش می یابد، بیشترین تجمع در ریشه (mg/kg 80/538) و کمترین تجمع در برگ (mg/kg 73/105) دیده شد. کلروفیل a، b، کلروفیل کل، مالون دآلدئید و پرولین تغییر معنی داری نداشت، اما میزان قند های محلول در ریشه و برگ به طور معنی داری افزایش یافت. در تیمار همزمان روی و SNP نیز با افزایش غلظت روی در خاک میزان آن در ریشه، ساقه و برگ بصورت معنی داری افزایش یافت و بیشترین مقدار در ریشه (mg/kg 36/662) و کمترین مقدار در برگ (mg/kg 16/46) دیده شد. بطور کلی می توان نتیجه گرفت کاج الدار به دلیل مقاومت خوب آن در غلظتml/l 400 در هر دو تیمار، بدون مشاهده هیچ گونه اثر منفی و جدی بر روی فاکتورهای مهم رشدی آن و همچنین توانایی تجمع بیشتر روی در ریشه ها نسبت به بخش های هوایی می توان از آن به عنوان گونه تثبیت کننده برای پاک سازی خاک های مناطق آلوده به روی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلالات رشدی، کاج الدار، کلروفیل، گیاه پالایی، مالون دآلدئید
  • لیلا میرزایی *، لیلا جودی صفحات 225-232
    آنالیزهای چند متغیره روی صفات ریختی گونه های جنس Rosa L. در ایران انجام شد. در مجموع، 12صفت کمی و کیفی ریختی روی گونه های بررسی شد. بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد و از روش های مختلفی در بررسی های آماری چند متغیره شامل تجزیه خوشه ای (Ward) و رسته بندی (PCA) استفاده شد .با استفاده از نتایج حاصل از مطالعات ریختی و صفات افتراقی به دست آمده در تجزیه به مولفه های اصلی دو مولفه معرفی شدند که در مولفه اول، ارتفاع گیاه و سایز و نوع خار، صفات دارای ضریب بالا و مثبت بود. گروهبندی حاصل از تجزیه خوشهای با نتایج تجزیه به مولفه های اصلی تایید شد و تنوع موجود در صفات مطالعه شده به خوبی گونه ها را بر اساس شباهت و تفاوت ها از یکدیگر تفکیک نموده است و این صفات ریختی ذکر شده می تواند در شناسایی و طبقه بندی گونه های مختلف این جنس کاربرد سیستماتیکی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، خانواده رزاسه، گروه بندی، مولفه اصلی، تجزیه
|
  • M. Rostami, A.R. Ahmadi, H. Mohammadi Pages 1-12
    In order to study the effects of late season drought stress and foliar application of nitrogen on physiological traits and grain yield of wheat an experiment was conducted as strip-plot based on complete randomized blocks design (CRBD) with three replications. The horizontal factor were irrigation treatments (i.e. IR1: full irrigation, IR2: cutting irrigation at grain dough stage and IR3: cutting irrigation at grain milk stage) and the vertical factor were foliar application of nitrogen as urea (N1: control, N2: foliar application of 20 kg. ha-1 urea at flowering stage, N3: foliar application of 20 kg. ha-1 urea at milk stage and N4: foliar application of 20 kg. ha-1 urea at flowering and milk stage). Based on results effects of irrigation and interaction of treatments on relative water content was significant. Effects of experimental treatments and interaction of treatments on leaf chlorophyll were significant. The main effect of irrigation treatment on canopy temperature and hectoliter weight was significant and highest and lowest values of these traits observed in full irrigation and IR3 treatments, respectively. The experimental treatments and interaction of treatments significantly affect grain protein content and decreasing irrigation resulted in increasing grain protein content. Although by cutting the irrigation, protein content in both of treatments (IR2 and IR3) increased but by considering the grain yield it seems that cutting irrigation at grain dough stage is more suitable.
    Keywords: Canopy temperature, chlorophyll meter, grain protein, hectoliter weight
  • Mojtaba Baradaran Firouzabadi, Mahdie Parsaeian, Mehdi Baradaran Firouzabadi * Pages 13-27
    Nowadays, the application of antioxidant and osmotic regulator substances is discussed in order to reduce the negative effects of various stresses. Ascorbate and methanol as the one of these substances cause resistant to stresses in plant. In order to examine this subject in plant medicinal (Nigella sativa L.), the split plot factorial experiment based on randomized complete block design was conducted in three replications in University of Shahrood at 2011. The main factor was irrigation levels (8 and 16 day interval as no stress and severe stress) and sub factors were foliar application of methanol (0, 15 and 30 %V) and ascorbate (0, 10 and 20 mM). Foliar applications of treatments were applied 45 and 55 days after planting. The results indicated that, dry matter accumulation in leaf and stem, 1000 seed weight, number of secondary branches in plant, relative water content and membrane stability index were decreased by water deficit stress significantly. Foliar application of ascorbate and methanol especially in the highest concentration increased all traits except 1000 seed weight in stress and no-stress conditions. The higher amount of relative water content and membrane stability index were obtained from highest concentrations of ascorbate and methanol together. Also, oil yield increased 27.8 percentages in this treatment. Therefore, in this experiment combination of 20 Mm ascorbate and 30 %V methanol is advisable.
    Keywords: Nigella sativa L, Oil yield, chlorophyll, Dry matter
  • Navvab Haji Hassani Asl, Farhad Farah Vash *, Mohsen Roshdi, Bahram Mir Shekari, Mehdi Gaffari Pages 28-39
    To study the effect of salicylic acid and ascorbic acid foliar application on yield and specification of corn under drought stress, an experiment was performed in Khoy in 2013-14 as split plot with basis of randomized complete block design in four replications. Main factor: drought stress doing through irrigation after 75±5 and 150±5 mm evaporation on Pan. Sub factor was including of foliar application of ascorbic acid and salicylic acid in 100, 200 and 300 mg/lit and control treatment (non- foliar application). Effect of year was significant only on RWC. Drought stress had significantly effect on fresh forage yield, chlorophyll a, b and chlorophyll a. Foliar application had significantly effect on all characters. Interactions effect of year and foliar application were significant on fresh forage yield and chlorophyll a. 100 mg/lit salicylic acid foliar application in 2013 year treatment with average of 74.46 ton/ha and non- foliar application in 2014 year treatment with average of 59.47 ton/ha had maximum and minimum of fresh forage yield. Maximum and minimum of chlorophyll a seen in 300 mg/lit ascorbic acid foliar application in 2014 year and non-foliar application in 2013 year. Interaction of drought stress and foliar application had significantly effect on fresh forage yield, only. 100 mg/lit salicylic acid foliar application in normal irrigation treatment (80.82 ton/ha) and non- foliar application in drought irrigaton treatment (52.74 ton/ha) had maximum and minimum of fresh forage yield, respectivly.
    Keywords: chlorophyll a, chlorophyll b, Fresh weight, Irrigation, RWC
  • Seyyed Gholamreza Moosavi * Pages 40-51
    In order to study the effect of irrigation interval, humic acid and sulfur fertilizer on some morphological and yield traits of fenugreek, a split-plot factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications was conducted at research field of Islamic Azad University, branch of Birjand in 2013. The main plots were 5 and 10 days irrigation intervals. The sub-plots were combination of two rates of humic acid (0 and 10 L.ha-1) and four types of sulfur fertilizer (control or no application, bentonit containing, humic containing and urea with sulfur cover). In this study plant height, branch number of main stem, pod length, 1000–seed weight, seed yield, biological yield and harvest index of seed were evaluated. The results showed that increasing irrigation interval from 5 to 10 days significantly reduced plant height, pod length, 1000–seed weight, seed yield, biological yield and harvest index of seed by 19.9, 20.9, 34.6, 37.4, 34.4 and 16.7%, respectively. Also humic acid application (10 L/ha) significantly increased all measured traits by 10.3, 13.5, 15.5, 42.8, 47.7, 85.2 and 42%, respectively. The effect of sulfur fertilizer on the measured traits was not significant. Also, interaction of irrigation and humic acid was significant on plant height, 1000–seed weight, biological yield and harvest index. In general 5 days irrigation interval and acid humic application (10 L.ha-1) is recommended for fenugreek cultivation in Birjand.
    Keywords: Trigonella foenum-gracum L, low irrigation, humic, Sulfur, vegetative growth
  • Seyyed Gholamreza Moosavi * Pages 52-62
    In order to study of water deficit stress and application of Zinc fertilizer and two strains of rhizobacteria including Pseudomonas putida (Sp) and Pseudomonas fluorescens (Pf) on morphophysiological traits and seed yield of maize, a expriment was carried out as a split plot-factorial design based on randomized compelate block with three replications at Mahvalat Razavi Khorasan provience, Iran in 2012.Irrigation intervals of 6, 9 and 12 days were as main plots and rhizobacteria (non inoculation, Sp and Sf) and Zinc fertilizer (0 and 50 kg Zinc sulphate ha-1) were as sub plots. Plant height, stem diameter, ear diameter and length, leaf rolling index, relative water content and seed yield were evaluated in this expriment. The results indicated that water deficit stress decreased significantly all mentioned above traits. Also PGPR inoculation increased all traits with except to leaf rolling index. Zinc sulphate application significantly increased plant height, ear length and seed yield. As irrigation interval increased from 6 to 12 days, leaf rolling index increased 3.2 times and seed yield decreased 57.3%, but zinc sulphate and Pseudomonas bacteria application significantly decreased leaf rolling index and significantly increased seed yield. Seed yield significantly affected by double interaction. In conclusion zinc sulphate application and seed inoculation by Pseudomonas can be recommended for maize cultivation, espically in semi-arid and arid conditions.
    Keywords: Water stress, Pseudomonas, microelement, Corn, relative water content
  • Mohamad Saboury Pages 63-72
    In order to study of the vermicompost and the nano chelate fertilizer effects on yield and yield components of peanut, split-plot experiment in randomized complete block design with three replications was carried out in Astkhrbyjar, Astaneashrafie, in 2014. Main factor was vermicompost (0, 6 and 12 tons/ha) and sub factor spraying of the nano chelate fertilizer (control, Fe, Zn and Fe). The experiment results showed that there is significant difference between levels of vermicompost in traits of the seed weigth per plant and the weight of 100 seeds. The maximum seed weigth per plant was observed for 6 ton/ha vermicompost level and in weigth of 100 seeds for 12 ton/ha. It was observed significant difference between levels of nano chelate fertilizer in traits of the number of pods per plant, pod yield, seed yield, the length of seed and the weight of 100 seeds. The maximum of seed yield and the number of pods per plant was observed in level of combining Fe and Zn nano chelate and pod yield and the weigth of 100 seeds in level of combining Fe and Zn nano chelate and Fe nano chelate. So vermicompost treatment had no significant effect on seed yield while it was effective on the seed weight per plant and the weight of 100 seeds. But spraying of combining Fe and Zn nano chelate is suggested as suitable fertility management for peanut grown under the region,s conditions.
    Keywords: The number of pods per plant, seed yield, spraying, the weigth of 100 seeds
  • Saleh Mohammadi *, Hamidreza Khazaie, Tajvar Pages 73-84
    In this study, the vulnerability of six native genotypes of like-lime (1-6 number) with control tolerant variety of Unshiu and sensitive variety of Persian lime (to low temperature) were studied low temperature stress ( 3, 0, -3 and -6˚C), on physiological responses, in a completely randomized design with Tukey´s mean comparison. Analysis of variance showed that in the interaction between genotype and temperature, leaf water soaking, electrolyte leakage, lipid peroxidation, proline content and antioxidant capacity were significant. It was while in reaction of temperature and genotype, total carbohydrates, chlorophyll a, b, total and Carotenoids have not significant differences. Therefore, in comparison of data, the highest of leaf water soaking (91/628%), electrolyte leakage (99.3%) and lipid peroxidation (3.32 µgr/gr FW) were recorded in control sensitive plant (Persian lime) at temperature of -6˚C. Versus, the highest proline content (32.006 mg/gr leaf fresh Weight) and antioxidant capacity (73.36%) were observed in control tolerant plant (Unshiu) at temperature of -3˚C. It is noteworthy that total carbohydrate, chlorophyll a and total, were significantly different only under the influence of genotype factor. Accordingly, the maximum amount of chlorophyll a (2.359 mg/gr leaf fresh Weight), total chlorophyll (2.932 mg/gr leaf fresh Weight) and total carbohydrate (33.486 mg/gr leaf fresh Weight) were measured in in control tolerant plant (Unshiu). It should be noted that among the six native genotypes of like-lime studied, different reactions were recorded under low temperature. So that after control tolerant plant (Unshiu), native genotypes like-lime No. 6 showed better resistance against low temperature stress.
    Keywords: Citrus, freezing, Free radical, Proline, Antioxidant capacity
  • Amin Fathi Pages 85-96
    In order to determine the some effective traits on dry forage yield of forage sorghum under different levels of nitrogen and zinc sulfate applications, a split plot experiment based on Randomized Complete Block Design with 3 replications was conducted at Agricultural Research Station in Dehloran Town where located in South Western of Ilam Province during summer of 2016-17. Three levels of nitrogen including: 0. 100 and 200 kg/ha of Urea fertilizer was arranged in main plots and zinc sulfate applications including: 0, 20, 40 and 60 kg/ha were allocated in sub plots. The effect of nitrogen and zinc sulfate was significant on all of studied traits except of leaf numbers. Results of multiple linear regression analysis indicated that the leaf dry weight, plant height, leaf numbers, tiller numbers, stem diameter, and digestible dry matter had the most influence on dry forage yield. Their influences accounted for 88% of sorghum dry forage variances. Results of stepwise regression indicated that the leaf dry weight (60%), tiller numbers per plant (22%) and stem diameter (20%) included the 85% of total forage yield variances. Finally, these results showed that to obtain the desirable forage yield of sorghum, the fertilizers must be manages typically that hold the leaves dry weight, tiller numbers and stem diameter in suitable levels.
    Keywords: sorghum, Nitrogen, forage, Regression Analysis
  • Received Pages 97-107
    In order to study the effect of different sowing dates and planting densities of female parent on yield and seed quality of hybrid maize KSC704, an experiment was conducted as split plot during two years of 2012 and 2013 in Karaj. Sowing dates was selected as early, medium and late planting. Plant density selected in five levels for female parent B73. After harvesting the seeds that pollinated by male parent, yield and its components, laboratory germination, seed emergence in the field, mean emergence time (MET) and dry weight of emerged seedling was evaluated. The results showed that sowing date and plant density had significant effect on these traits in both years. The highest yield gained by early planting date and plant density above 50000 plants per hectare. The yield and its components in the first year (6130kg/ha) were greater than the second year (4990 kg/ha). The highest percentage of normal seedlings was observed in late sowing date and 40000 plants per hectare in both years. Because of heat stress in second year, the average indices of seed quality at the first year were higher than the second year, except MET. In general, to prevent the harmful effects of environmental stress especially heat stress at the critical stages of seed development, and for enhancement the seed quality, reasonable delaying at sowing date and plant population of 50000 per hectare might be recommended.
    Keywords: emergence, Germination, Heat stress, maize seed, Yield
  • Mehdi Sadeghi *, Fatame Zarghami Pages 108-118
    Plant density is one of the important factors influencing the amount of light reaching to plants. An experiment was carried out at agricultural research farm of Azad university of Dezfol (Sanjer region) in 2013 and 2014. The experiment design was factorial in a randomized complete block with three replications. Plant densities of (4.5, 5.5, 6.5 and 7.5 plant/m2). Two sunflower cultivars of Shahroodi and Domsefid were cultivated. The results showed that the effect of plant density was significant on leaf area index (LAI), Radiation use efficiency (RUE), Grain yield, extinction coefficient (K) and light interception (LI). The highest LAI and RUE were 4.24 and 1.92(MJ/M2/S) for Shahroodi cultivar, respectively. The highest K and LI in Domsefid cultivar were 0.137 and 43.4% respectively. The increase in plant density of both cultivars resulted in increasing the RUE. The highest grain yield for Domsefid cultivar (6.5 plant/m2) was 5249.9 kg/ha. The highest grain yield for Domsefid cultivar (6.5 plant/m2) was 5249.9 kg/ha. The highest grain yield for Domsefid cultivar (6.5 plant/m2) was 5249.9 kg/ha.
    Keywords: Grain Yield, Plant density, Radiation Use Efficiency, Sunflower
  • Ahmad Majidimehr *, Hannaneh Khoshchereh Pages 119-138
    Rice is the staple main food more than half the world's supply and in large part from Asia Continent suppler more than 80 percent of calories, and 75 percent protein, consumption people. One way of increasing production, using than techniques plant breeding, and from tool important is selection plant breeding. So advice from genetic diversity and classification of genotypes to scope select parents suitable course may be recombination new genes in necessary breeding projects. So 10 rice genotypes Iranians was used at the Research and Natural Resources kohgiloyeh and boyer -Ahmad. Analysis of variance showed that the between genotypes experimental from course traits chlorophyll, leaf area, leaf length, 100-grain weight, length and width grain and grain yield of a significant difference existed. Study the correlation showed that between grain yield and with chlorophyll, leaf area, length panicle relationship positive and is significant. Result Analysis of factor to method varimax method identifies five factors that together explained 86.75 percent of the total variation. Classification genotypes with using cluster analysis to the minimum variance method, Genotypes Euclidean distance 16 in the groping three different classes. With the results of this research can for be set to generate genotypes short, early high-yield from cluster of genotypes 1 and 2 as suitable parental crossing used.
    Keywords: Cluster analysis, Correlation, Factor Analysis, Rice
  • Jafar Pourreza *, Afshin Soltani Pages 129-141
    In order to investigate relationships between leaf area (LA) cm2plant-1 with leaf dry weight ( LDW) g plant-1, total dry weight of vegetative organs (leaf stem)(TDWV) g plant-1, total plant leaf number (TPLN) and plant height (PH) cm plant-1; two field experiments were conducted at research farm of Islamic Azad University, Ramhormoz Branch in 2006-2008 cropping seasons with 13 bread wheat cultivars(Atrak, Bayat, Chamran, Chenab, Dez, Ineia, Kavir, Marvdasht, Shiraz and S78-18) and two durum wheat (Yavaroos and shova-Mald) cultivars. The experimental design was randomized complete block with four replications. Various equations including linear and none-linear equations were used to describe relationships between leaf area and mentioned characteristics. The best results were obtained with linear form of power equation {ln(Y)=ln(a)湙(x)}. Results showed that there was no significant difference between cultivars and in respect to coefficients of allometric relationships. So one equation was used for all cultivars in both years. Equation Y=219.2X0.96(R2=0.99) showed very good description of the estimation of leaf area (Y) Using LDW (X), Also according to equation Y=84.77X0.6 (R2=0.92) , leaf area using data of TDWV (X) was well estimated. although relationship between LA and PTLN was suitable but LA was estimated with less precision compared to LDW and TDWV (Y=1.34X1.57, R2=0.89). Estimation of leaf area Using data of PH was not well estimated. It was concluded that the equations could be used for estimation of leaf area especially when the leaf area meter device is not available or can be used in simulation models of wheat.
  • N. Jafarzadeh, A. Pirzad, H. Hadi Pages 142-153
    In order to evaluate the castor bean’s competitive effect with redroot pigweed at different levels of plant density, a factorial experiment based on randomized complete block design was conducted in three replications at Agricultural Research of West Azarbayjan in Urmia in 2011. The first factor was different densities of castor bean in five levels 0 (Pure stand of pigweed), 3, 4, 5 and 6 plant.m-², and second factor was three levels of redroot pigweed 0 (Pure stand of castor), 5, 10 and 15 plant.m-². Results showed that with increasing pigweed density, castor bean grain yield 20-38%, oil percent 39%, and plant height 32% comparing to pure culture decreased. The maximum amount of leaf dry weight (58.7g.m-2), stem dry weight (49.3g.m-2), number of branches (5.3), and height (44.9cm) belonged to pure stand of pigweed, that decreased by increasing castor bean density. With increasing of pigweed density, its leaf area index in pure culture reached the highest level (1.44) which was 50% higher than with 15 plant/m2 of pigweed, and 6 plant.m-² of castor bean. The highest (157cm) and the lowest (107 cm) height of castor bean attained at 6 and 3 plants per m2, respectively. Therefore that increasing pigweed density decrease grain yield and oil yield. The amount of this reduction was related to pigweed density.
    Keywords: Dry matter, Height plant, Lateral branches, Leaf area index, Oil yield
  • A .Alizadeh, Z. Nayeri Pages 154-164
    To investigate the effect of tillage methodos on weed population dynamics in three wheat cultivars a experiment was conducted in 2014 crop year in khan khamis ,Dashte Siakh Experimental design was a split plot in a randomized complete block design with three replications .Tillage methods including conventional tillage (plowing, disc), reduced tillage (plowing apparatus combined) and no tillage (direct seeding using a seed) as main plots and three cultivars include Pishtaz figures, chamran and Shirudi as sub plots. The results showed that the effect of tillage systems and the interaction between tillage systems and weed density, on weeds population of narrow and wide leaves variety in various stages of wheat were significant. While the effect of cultivar on density of narrow leaf weeds in in all stages of growth and broadleaf weeds in tillering stage were not significant and the effect of tillage systems on weed broad and narrow leaf dry weight was significant and overall dry weight of weeds in broadleaf weeds without tillage systems were formed.
    Keywords: wheat, tillage systems, Weed
  • A. Siahmarguee, H. Kazemi, Z. Emdadi Pages 165-180
    In order to estimate the density of weed seeds in soil seedbank of citrus orchards of Bandar-Gaz township and providing the distribution map of them, 95 orchards were selected and soil seedbank of them were determind at two depths (0-10 cm and 10-20 cm) in 2014. Seed of 25 weed species belonging to 17 families were observed in Citrus orchards. Poaceae with 5 species, Solanaceae, Polygonaceae and Euphorbiaceae families, each one with 2 species were important families that contributed in the seedbank of citrus orchards. Amaranthus spp., Solanum nigrum, Physalis alkekengi, Stellaria media and Portulaca oleracea were important species that observed in the soil seedbank of citrus orchards. Seed density of Amaranthus spp., Solanum nigrum, Physalis alkekengi, Stellaria media and Portulaca oleracea were 20 to16310, 0 to 670, 0 to 650, 0 to 5280 and 0 to 18470 seeds per kg of soil, respectively. Survey the maps of the distribution of these species showed that the above species have expanded in the orchards of the city from East to West. Results showed that seed densities of the broadleaf and annual species were higher than the grasses and perennial species. Frequency of the broadleaf and the annual species were priority on the grasses and perennial species. Shanon index at depths of 0-10 and 10-20 cm were 0-0.8 and 0-0.74 respectively. Results indicated that species diversity was low in citrus orchards. Based on these resultes, citrus orchards in Bandar-e-gaz township were infested only a few weed species.
    Keywords: orchard, Species diversity, spatial distribution
  • Fatemeh Sharajabian *, Ali Asghar Mosleh Arani, Zeynalabedin Hosseini, Reza Bagheri, Hengameh Zandi Pages 181-191
    Valeriana sisymbriifolia species is a kind of Valerianaceae which has been used as soothing nerves, eliminating insomnia from past until now. This study was conducted for recognizing some ecological characteristics, trying in order to farming, and preventing its destruction in the natural habitat. Habitat characteristics of this species such as climatology, soil characteristics, associated species, phenology and biometric characteristics of population were investigated in order to research. After collecting the specie's seeds, the effects of different treatments on germination were investigated. The results indicate this species are distributed in height of 1850 meters above sea level in the northern slope of the Kam Kuiye mountains of Bahabad city of the Yazd province. The site's climate is cold and dry based on Dr. Karimi method. Moreover, soil characteristic's studies show that sandy loam texture ,non-saline, with neutral PH near alkaline, low organic material, 30-35% lime for growing of Valerian is suitable. According to this study regeneration of this species is done well and its vegetative growth time is from April to July. In this site, Juniperus, Amygdalus scoparia, Lonicera, Dionysia, Cotoneatster are seen, that indicate adequate moisture need and mountainous areas climate. The results also show that gibberellic acid and potassium nitrate and cooling treatments used in most concentrations did not have significant effect on increasing of seeds germination of this species compared to control. The results of this study can be used to develop this medicinal species in areas with similar ecological conditions for conserving and using of this species.
    Keywords: Bahabad, biometric, ecological characteristics, Valerianasisymbriifolia, Yazd
  • Maryam Dehestani-Ardakani *, Kazem Kamli, Zeinab Mohasedat Pages 192-204
    This study aimed to investigate the effect of mycorrhizal Fungi on growth characteristics and nutrient uptake in three apple varieties. Experiments were performed according to complete block design in a split plot randomized with eight replications. The treatments were consisted of four levels of mycorrhiza (0, 70, 100 and 120 grams per pot) and three varieties of apples (‘Red Delicious’, ‘Golden Delicious’ and ‘Starking’). Some characteristics consisted of leaf area, leaf number, plant height and diameter, fresh and dry weight of leaves, chlorophyll a and b, phosphorus, nitrogen, zinc and copper were measured. The results showed that the use of mycorrhizal fungi in the apple growth media, significantly increased plant height, stem diameter, leaf area, leaf number and chlorophyll a and b compared to the control. Inoculation of AM fungi were non-significant on leaf N status and decreased leaf P content of apple plantlets but leaf N and P uptake were increased compared to uninoculated control. By the application of AM fungi, Fe and Zn content of leaves decreased. The highest Fe and Zn leaf uptake was obtained in ‘Red delicious’ treated by 70 g AMF fertilizer per pot. According to the results, 70 gr mycorrhizal per pot had more effect to vegetative growth and nutrient uptake of apple plantlets. So, this amount of fertilizer, is advised for apple plantlets.
    Keywords: Nutrition, Phosphorus, Chlorophyll, Biofertilizer, Yield
  • Valiollah Rasoli *, Hame Dolati Baneh Pages 205-213
    This study was carried out to adaptability evaluation of the 50 grapevine varieties introduced from Russia from 2008 to 2013 in the Qazvin and Urmia provinces. The experimental design was randomized complete block design with three replications. Three superior grapevine clones of white Bidaneh were as control in both areas. The Corden bilateral training system was used in 2×3.5 m space planning and two vines in each experimental unit in the both areas. Recorded traits were: yield per plant, length and width of berry, total soluble solids of juice (TSS), juice pH, juice titratable acid (TA) and time of harvest. Combined analysis of variance and adaptability analysis was performed on the base of GGE Biplot principal components analysis of the environment scaling method. Statistical analysis was done by GenStat ver.12 computer software. The effects of the environments, varieties and environments × varieties were significant in the combined analysis of variance. The adaptability of Zenbil 13-366 and Ljana was higher than other varieties on the base of yield components in Qazvin. Ruski Ramphi had higher adaptability than other varieties in Urmia region. Yoski biser, Bobili magaracha and Ramphi Izdangareh had the most inappropriate situation on the base of yield components in two areas.
    Keywords: grapevine, environmental assessment, cultivar introducing, genotype environment Interaction
  • T. Abtin, J. Mirzaei, A .Saleh Arani, H. R. Azimzadeh Pages 214-224
    Although Zn is an essential element for plants, but it is poisonous in high concentrations and affect growth disturbance. This study was performed in 2013 to investigated the effects of different concentration (0, 100, 200 and 400 mg/L) of the Zn and also done a fixed amount (750mg) of SNP on growth and some physiological parameters in Pinus eldarica. Results showed the accumulation of Zn (without SNP) in root, stem and leaves increased when concentration of Zn in soil increased. The most were measured in root (538.80mg/kg) and lowest in leaves (105.73mg/kg). Different concentration of Zn did not significantly effect on Chlorophyll a, b, and total Chlorophyll, MDA, and proline but increased soluble sugar in root and leaves. Also, SNP increased concentration of Zn in soil significantly increased in the root, stem, leaf and root and were measured most in root (662.36 mg/kg) and lowest in leaves (46.16 mg/kg). Generally, due to good resistance in 400 ml/l concentration and also the better accumulations in roots rather than shoots in Pinus eldarica, we can use as refinement in pollutant soils.
    Keywords: Growth disorders, Pinus eldarica Medw, chlorophyll, Phytoremediation, MDA
  • L. Mirzae, L. Joudi Pages 225-232
    Multivariate analysis on morphological species Rosa L. in Iran. In total, 12 species were poured on quantitative and qualitative characteristics. Statistical analysis was performed using SPSS version 18 different methods of multivariate statistical analysis, including cluster analysis (Ward metod) and ordination (PCA) was used. Using the results of studies and morphological diagnostic characters obtained in the principal component analysis, two components were introduced in the first component, plant height and size and type of spine, has a high rate and positive traits. The classification of cluster analysis and principal component analysis was confirmed by the good traits and diversity of ROSA species based on similarities and differences have separated and morphological traits can identify and classify Rosa species of this genus have systematic application. MMMM MMM MMMM MM MKA SAK SP QO Q[PQ][PLKWQSKN WD SDL;ASl; KM JA KD NWJ DA LDL adS[ QPdk iw jeo ifhe wjdp ';lw p okw eidj ewjk dlw qwqkklk.
    Keywords: Cluster analysis, the family Rosaceae, Rosa, Clustering, principal component analysis