فهرست مطالب

مجله سامانه های سطوح آبگیر باران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آقای مسیب حشمتی *، آقای محمد قیطوری، آقای یحیی پرویزی، آقای محمد احمدی، آقای مراد شیخویسی، آقای محمود عربخدری، آقای مجید حسینی، آقای علیرضا شادمانی صفحات 1-10
    پدیده خشکیدگی سراسر جنگل های زاگرس را فرا گرفته و جبران کمبود رطوبت خاک از طریق نفوذ دادن رواناب سطحی می‏تواند در این زمینه موثر باشد. هدف از اجرای پژوهش بررسی نقش بانکت هلالی در افزایش ذخیره رطوبت خاک از طریق نفوذ دادن رواناب به منظور مقابله با خشکیدگی بلوط بود که در بخشی از جنگل‏های کله‏زرد جنوب کرمانشاه در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار در پلات هایی به ابعاد 30×50 متر انجام یافت. تیمارها شامل قرق+بانکت هلالی، قرق، بانکت هلالی بدون قرق و شاهد بود. بانکت ها بسته به وضعیت سطح زمین به شکل هلالی به طول تقریبی 7 متر و عمق 5/0 متر ایجاد شدند. رطوبت حجمی خاک با TDR در سه نقطه داخل بانکت، کناره بانکت و شاهد اندازه‏گیری گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که خشکیدگی در ابتدای شروع پروژه (سال 1390) 30 درصد بود که بر اساس مشاهدات میدانی در سال بعد روند افزایشی داشت. نتایج بررسی رطوبت اندازه‏گیری شده نشان داد که میانگین ذخیره رطوبت داخل بانکت 2 برابر نقطه شاهد بود که با اعمال تیمار بانکت+قرق بعد از 3 سال، تعداد 3 پایه از درختان خشکیده احیاء (19 پایه در هکتار) و 37 پایه در هکتار نیز کمتر خشک شده بود (درمقایسه با تیمار شاهد) که در مجموع موجب نجات 57 پایه درختی در هکتار از پدیده خشکیدگی گردید. تیمار قرق گرچه موجب احیاء پایه های خشکیده نگردید، اما موجب کاهش تشدید خشکیدگی به تعداد 38 پایه در هکتار گردید. تاثیر تیمار بانکت بدون قرق در کاهش خشکیدگی 6 پایه در هکتار به دلیل عدم حفاظت و چرای دام بود. نهایتا افزایش معنی‏دار تاج پوشش گیاهی و لاشبرگ سطح زمین و کاهش سطح خاک لخت در تیمارهای بانکت و قرق نیز افزایش یافت. بنابراین، احداث بانکت توام قرق به عنوان راهکاری مناسب برای افزاش رطوبت خاک برای مقابله با پدیده خشکیدگی جنگل‏های زاگرس خواهد بود.
    کلیدواژگان: بانکت هلالی، بلوط غرب، پدیده خشکیدگی، کله زرد، رطوبت خاک
  • منصور جهانتیغ *، معین جهانتیغ صفحات 11-18
    دف از اجرای این پژوهش مطالعه تاثیر تورکینست بر ویژگی های خاک در مناطق خشک می باشد. به منظور اجرای این تحقیق ‏وضعیت ساختاری تورکینست ها مورد بررسی قرار گرفت. چهار نمونه خاک از تیمار شاهد و همچنین چهار نمونه نیز از داخل ‏تورکینست ها برداشت و به منظور بررسی عملکرد سازه ها در خصوص بهبود خاک و احیاء زمین و تعیین خصوصیات فیزیکی و ‏شیمیایی آن ویژگی های بافت، کلسیم، سدیم، منیزیم، درصد سدیم محلول، نسبت جذب سدیم، اسیدیته، هدایت الکتریکی ‏اندازه گیری و نتایج بصورت توصیفی تحلیل گردید. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل خصوصیات فیزیکی نمونه های خاک نشان ‏می دهد که درصد شن تیمار شاهد 184 درصد نسبت به تورکینست تقلیل یافته و رس و سیلت به ترتیب 10 و 5/62 درصد ‏افزایش داشته است. بررسی خواص شیمیایی خاک نیز حاکی از آن است که اسیدیته نمونه های خاک تورکینست مقدار کمی ‏افزایش یافته است. شوری 3/239 درصد کاهش نشان می دهد. همچنین میزان کاتیون کلسیم، کاتیون منیزیم و سدیم نیز به ‏ترتیب 210، 102 و 131 درصد در خاک نمونه های تورکینست نسبت به شاهد کاهش داشته است.
    کلیدواژگان: بهبود خاک، تورکینست، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، سیلاب
  • محمد ابراهیم صادق زاده *، جمشید یاراحمدی، کریم مهرورز مغانلو، داود نیک نژاد صفحات 19-28
    کمبود رطوبت ذخیره شده در خاک به علت کاهش بارش و رواناب حاصل از آن در طول فصل رشد و توزیع نامناسب بارندگی، عامل مهمی در استقرار پوشش گیاهی و رشد و تولید گونه های گیاهی می باشد. لذا کاربرد روش های تلفیقی جهت استفاده مناسب و بهینه از ریزش های جوی، علی الخصوص در مواردی که بارش ها از شدت و مدت لازم جهت تولید رواناب برخوردار نیستند، شرایط مناسبی را به منظور آبیاری باغات دیم در پی خواهد داشت. بررسی وضعیت پوشش گیاهی و باغات دیم دامنه جنوبی کوه عون ابن علی نشان داد که کاهش بارش و رواناب یکی از مهمترین عوامل بازدارنده توسعه پوشش گیاهی و باغات دیم این منطقه می باشند. تحقیق حاضر تلاش دارد تا با استفاده بهینه از نزولات آسمانی، رطوبت خاک مورد نیاز گونه های گیاهی منطقه را فراهم نموده و به حل این معضل کمک نماید. مدل آماری این پروژه در قالب طرح آزمایشی بلوک های کاملا تصادفی با سه تیمار، شامل تیمار شاهد (A)، در این تیمار جهت کاشت نهال سنجد از خاک چاله حفر شده با اضافه کردن کود حیوانی پوسیده به اندازه 25 درصد حجم چاله استفاده شده است. تیمار (B)، سامانه سطوح آبگیر عایق توام با استفاده از مواد جاذب رطوبت پومیس در چاله انتهای سامانه. تیمار (C)، سامانه سطوح آبگیر عایق بدون استفاده از مواد جاذب رطوبت پومیس در چاله انتهای سامانه. در سه تکرار طی سال های 1390 تا 1392 طراحی و در منطقه عون بن علی اجرا گردید. این طرح در دامنه جنوبی عون بن علی در شیب حدود 30%، با استفاده از کرت های مستطیل شکل به ابعاد 5×7 اجرا و آمار برداری طی مدت اجرای طرح از رطوبت خاک با استفاده از دستگاه رطوبت سنج (TDR)، ارتفاع، قطریقه و مساحت برگ های نهال سنجد صورت گرفت. در این طرح انتخاب نهال سنجد، به دلیل مقاومت به کم آبی و استفاده از این گیاه در پوشش فضای سبز عون بن علی می باشد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای مذکور، موجب افزایش معنی دار ذخیره رطوبتی خاک، نسبت به تیمار شاهد در سطح احتمال 1 و 5 درصد گردید. مقایسه میانگین رطوبت حجمی در تیمارهای آزمایشی در هر دو سال نشان داد که تیمار سامانه سطوح آبگیر عایق توام با استفاده از مواد جاذب رطوبت پومیس در چاله انتهای سامانه بیشترین میزان رطوبت را در خودش ذخیره کرده و بعد از آن به ترتیب تیمارهای بدون پومیس و شاهد قرار گرفتند. همچنین تاثیر تیمارهای آزمایشی بر روی ارتفاع، قطر یقه و مساحت برگ های نهال سنجد در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. بیشترین میزان ارتفاع نهال، قطر یقه و مساحت برگ ها مربوط به تیمار سامانه سطوح آبگیر عایق توام با استفاده از مواد جاذب رطوبت پومیس در چاله انتهای سامانه و کمترین آن ها مربوط به تیمار شاهد بود. بنابراین استفاده از این روش برای ایجاد فضای سبز در این منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استحصال آب باران، پومیس، رطوبت حجمی، سامانه سطوح آبگیر، سنجد
  • علیرضا قدرتی * صفحات 29-42
    پدیده بارش های رگباری یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی است که بشر در طول تاریخ خسارات زیادی را از این پدیده متحمل شده و می شود. عبور توده هوای مختلف استان گیلان را در بر می گیرد و هر یک از این تودها در فصل های مختلف ریزش های جوی و رگبارش های شدید را برای استان به متحمل می شوند. و با این رگبارش جریان شدید بالا آمدگی آب و سیل را در استان ایجاد می نماید. طبق آمار و اسناد و مدارک موجود در چند دهه اخیر نشان می دهد سیل های بزرگی در سطح استان اتفاق افتاده که باعث کشته شدن افراد و زیان های جانی و مالی گردیده الگوهای سینوپتیک شرایط جوی روزانه مناطق راکنترل می کنند. بررسی نقشه های سینوپتیک، در سطوح مختلف جو، می توان بسیاری از پدیده های سطح زمین همانند سیلاب، خشکسالی، یخبندان و... را مشخص نمود. یکی از این موارد میزان بارش در دسترسی هر منطقه است که با بررسی نقشه های سینوپتیک میزان آن مشخص گردد، همچنین یکی از عوامل بسیار مهم در بروز سیلاب پدیده های جوی مانند طوفان و رگبارش‏های شدید است که بررسی و شناسایی سینوپتیکی پدیده های جوی خصوصا رگبارش ها در پیش بینی سیلاب و طرح‏های هشدار سیل نقش تعیین کننده ای را ایفا می‏کند از این رو پژوهش پیش رو با هدف تحلیل سینوپتیکی رگبارش های منجر به سیل در منطقه غرب گیلان صورت گرفته است. برای تحقق این هدف ابتدا آمار سیلاب ها و رگبارش‏های منطقه ای مربوط به هر سیل در منطقه غرب گیلان برای دوره آماری سال‏های 90-1380 شناسایی و استخراج شدند. بر این اساس طی این دوره 13 سیل و رگبارش منطقه ای به دست آمد. در مرحله بعد نقشه های سینوپتیکی هم فشار برای سطح دریا و ژئوپتانسیل 500 و 1000 هکتوپاسکال برای روزهای قبل بارش و روز بارش از تارنمای NOAA دریافت شد و هر یک مورد با استفاده از نرم افزارGrADS نقشه مورد نیاز در تراز های سطح زمین مورد تحلیل همدیدی قرار گرفت. نتایج های حاصله نشان دهنده وجود 7 الگوی جوی بارشی در ایجاد این رگبارش ها بوده است. از میان هفت الگوی بارش سامانه های پر فشار اسکاندیناوی و مدیترانه ای بیشترین فراوانی را در ایجاد رگبارش و ایجاد سیل در رودخانه های غرب اثر داشته‏اند. هم‏چنین کل رگبارش‏های مورد بررسی در اثر وجود حداقل یک سامانه پر فشار ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: سیل، رگبارش تحلیل همدیدی، سامانه پر فشار، سامانه کم فشار، غرب گیلان
  • بابک محمدی *، روزبه موذن زاده صفحات 43-50
    در این تحقیق سعی گردید، ترکیب ورودی و مدل مناسب برای تخمین بارش های شهرستان شاهرود تعیین گردد. برای رسیدن به این هدف از داده های ماهانه هواشناسی شامل تبخیر، دما، رطوبت نسبی هوا، تابش های خورشیدی، سرعت باد در دوره آماری 1342 تا 1394 و مدل های شبکه عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبان استفاده شده است. 75 درصد از داده ها برای واسنجی و 25 درصد دیگر جهت اعتبارسنجی مدل ها استفاده شده است. در این تحقیق از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه با تابع تانژانت سیگموئید و 1 تا 30 نرون در لایه پنهان و از مدل ماشین بردار پشتیبان با تابع کرنل پایه شعاعی جهت تخمین بارش های منطقه شهرستان شاهرود استفاده شده است. عملکرد هر یک از مدل ها با استفاده از شاخص های آماری مجذور میانگین مربعات خطا و ضریب همبستگی ارزیابی شده است و عدم قطعیت مدل ها نیز به ازای دو پارامتر d-factor و p-factor تعیین گردیده است. با توجه به این که هر دو مدل عملکرد مناسبی در تخمین بارش داشته اند، ولی مدل ماشین بردار پشتیبان با خطا و عدم قطعیت کمتری نسبت به مدل شبکه عصبی مصنوعی، عملکرد بهتری در تخمین بارش شهرستان شاهرود داشته است. بنابراین مدل ماشین بردار پشتیبان می تواند به عنوان یک مدل بسیار مناسب در تخمین بارش مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تخمین بارش، شاهرود، شبکه عصبی مصنوعی، عدم قطعیت، ماشین بردار پشتیبان
  • محسن رحم دل * صفحات 51-60
    در این تحقیق بر اساس آمار سالنامه های هواشناسی (2008-1986) به مطالعه ابرناکی دشت مشهد پرداخته شده و بیشترین فراوانی رخداد تمام ابری مشخص گردیده است .با در نظر گرفتن اهمیت ابرهای متوسط و پایین در فرایند بارورسازی، با استفاده از اطلاعات اداره هواشناسی سینوپتیک مشهد (2010-2001) به بررسی فراوانی تشکیل ابرهای پایین و متوسط و همچنین شرایط ابرناکی ابرهای پایین پرداخته شده است. سپس ابرهای پایین با رشد و توسعه قائم (شامل ابرهای کومه ای نوع 2 و کومه ای بارا)، در منطقه، مورد بررسی قرار گرفته است. از این تحقیق مشخص گردید که بیشترین ابرناکی در فصول سرد و بارانی زمستان و اوایل بهار اتفاق افتاده است. آن گاه با استفاده از داده های جوبالای ایستگاه مشهد و با استفاده از نرم افزارهای اسکیوتی به بررسی دمای پایه ابر و تراز یخبندان ابرهای منطقه در دو حالت بارندگی و بدون بارندگی پرداخته شده و با استفاده از نمودارهای جوبالای موجود دمای پایه ابر، در روزهای همراه با بارندگی و بدون بارندگی در بازه زمانی (1992-2011) تعیین شده و میانگین دمای پایه ابر در هر یک از حالات به دست آمده است. سپس با استفاده از داده های جوبالای ایستگاه مشهد از سایت دانشگاه وایومینگشاخص های ناپایداری، شامل شاخصK، شولتر، آب قابل بارش و شاخص CAPE در روزهایی که بارندگی رخ داده بود، در ساعت 00 گرینویچ طی سال های 1992-2011 به دست آمده و جهت تعیین مقدار آستانه برای شاخص ها، پس از بررسی همبستگی بین بارش 6 ساعته با هر کدام از شاخص ها بهترین نمودار خطی توسط نرم افزارSPSS به این داده ها برازش داده شده است. از بررسی ها مشاهده شد همبستگی بین بارش تجمعی شش ساعته با شاخص های K و آب قابل بارش مثبت و در سطح 1 درصد معنی دار می باشد، ولی در مورد شاخص های ناپایداری شولتر و CAPE با توجه به میزان همبستگی و سطح معنی داری، نمی توان از این شاخص ها در تعیین آستانه مناسب جهت بارورسازی ابرها استفاده کرد. در مجموع داده ها پراکندگی بالایی را مشخص کردند.
    کلیدواژگان: تعديل وضع هوا، شاخص K، شاخص شولتر، آب قابل بارش، CAPE
  • هدیه احمدپری، سید ابراهیم هاشمی گرم دره *، اسما شکوهی صفحات 61-69
    عملکرد هر پروژه آبی بستگی به پیش بینی وقایع هیدرولوژیکی در آینده دارد .در هیدرولوژی استفاده از مدل های فیزیکی برای پیش بینی وقایع آینده مقدور نمی باشد و غالبا از مدل های مجرد که سیستم را بر اساس مفاهیم ریاضی تشریح می کند استفاده می شود. استفاده از توزیع های آماری برای برآورد دبی متوسط سالانه با دوره های بازگشت مختلف جهت طراحی سازه های آبی یکی از روش های متداول است. در این تحقیق برای به دست آوردن مناسب ترین توزیع های آماری جهت برآورد دبی متوسط سالانه با دوره های بازگشت مختلف، داده های دبی متوسط سالانه 6 ایستگاه هیدرومتری استان گیلان به نام های پونل، رودبارسرا، طول لات، شلمان، ماشین خانه و هراتبر؛ طی یک دوره آماری 50 ساله (سال 1344 تا 1394) جمع آوری گردید. با استفاده از روش ران تست (Run Test) تصادفی بودن داده ها، تست گردید و سپس با انواع توزیع های آماری مربوطه در محیط نرم افزار SMADA که مبتنی بر روش گشتاورها می باشد برازش داده شد. در نهایت بهترین توزیع با استفاده از شاخص های آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین درصد خطای مطلق (MAPE) برای همه ایستگاه ها هیدرومتری تعیین شد. نتایج نشان داد که آمار دبی متوسط سالانه ایستگاه ها پونل، شلمان، طول لات، ماشین خانه و هراتبر با توزیع لوگ پیرسون نوع سه (Log pearson type III) و ایستگاه رودبارسرا با توزیع لوگ نرمال سه پارامتری (3Parameter Log Normal) بیشترین برازش و انطباق را نشان می دهند. بنابراین با استفاده از بهترین توزیع ها که در بالا ذکر شد دبی های با دوره بازگشت 2، 3، 5، 10، 25، 50، 100 و 200 ساله برآورد شدند.
    کلیدواژگان: دبی متوسط سالانه، Run Test، نرم افزار SMADA، شاخص های آماری RMSE و MAPE، لوگ پیرسون نوع سه، لوگ نرمال سه پارامتری
|
  • Mosayeb Heshmati *, Mohammad Ghaitury, Yahya Parvizi, Mohammad Ahmadi, Morad Shaikhvaisi, Mahmud Arabkhedri, Majid Hosini, Alireza Shademani Pages 1-10
    Forest and its soil play an important role on sustainable live, while most of them are suffering from climate change driven dieback phenomenon, particularly in the Zagros forest. Consequently, runoff harvesting through short-term measures is necessary for curtailing severity of forest mortality. This research was conducted in the Kalezard forest, Kermanshah, Iran to evaluate the effects of crescent shaped bounds on enhancement of soil organic carbon (SOC) and reduction of forest tree dieback. The treatments include a Crescent Shaped Bound Preservation (CSB), Preservation treatment (PT), Crescent Shaped Bound without Preservation CSB-P and Control treatment (CT), resulting in a total of 12 plots. Each plot measured 50×30 meters performed in September 2012. Soil moisture was measured in three layers (10, 30 and 50 cm) using time domain reflectometry (TDR). Finally all data statistically were analyzed using SAS6.12 software. Results revealed that in first year was 2.33, 2.40, 1.90 and 1.95 % in CSB,PT, CSB-P and CT, respectively and indicating no significant differences among them. However, after three years, the respective level of SOC was 3.24, 2.90, 2.10 and 1.70 percent demonstrating significant increase (p
    Keywords: Keywords: Keywords: Crescent, shaped Bound, Kalezard, Soil Moisture, Oak Forest
  • Mansour Jahantigh *, Moein Jahantigh Pages 11-18
    The purpose of this research is to study the effect of the turkey nest on soil characteristics in arid regions. In order to carry out this work, the structural status of the turkey nests was studied. Four soil samples were taken from the control and four samples were selected from the inside of the turkey nests as well. Texture features, calcium, sodium, magnesium, soluble sodium percent, sodium absorption ratio, acidity, electrical conductivity were measured and the results were analyzed descriptively in order to investigate the performance of the structures regarding the soil improvement and soil regeneration and to determine its physical and chemical characteristics. The results of the analysis of the physical properties of soil samples show that the sand percentage of the turkey nest treatment decreased by 184% compared to the control, and clay and silt increased by 10% and 62.5%, respectively. Investigating the chemical properties of the soil also suggests that the acidity of the turkey nest soil samples has increased slightly and the electrical conductivity (EC) decreased by 239.3%. Also, the amount of calcium cations, magnesium cations and sodium decreased by 210, 102 and 131%, respectively, in the soil of the turkey nest samples compared to the control.
    Keywords: Soil improvement, Turkey nest, Physical, chemical properties of the soil, Flood
  • Mohammadebrahim Sadeghzadeh *, Jamshid Yarahmadi, Karim Mehrvarz Moghanlou, Niknezad Pages 19-28
    The lack of stored soil moisture due to the reduction of rainfall and runoff during the growing season as well as inappropriate distribution of the rainfall is an important factor that affects the establishment of vegetation cover and the production of the plant species. Hence, the application of integrated methods for appropriate and optimized use of the rainfall provides suitable conditions to irrigate dry land gardens, especially in cases that the intensity and duration of the rainfall do not result in suitable runoff. The study of vegetation cover and dry land gardens on the southern hillside of Oun Ibn Ali showed that precipitation and runoff reduction are one of the most important factors preventing the development of vegetation cover and dry land gardens in this area. This present research intends to provide the soil moisture content required for plant species in the region via the optimized use of the rainfall and help to solve this problem. The statistical model of this research was performed in the form of a randomized complete block design with three treatments. The first treatment was control treatment (A), which consists of Buckthorn tree (as a resistant plant to water scarcity and widely used plant in the mountain environment), soil of pit and rotting animal manure as 25 % of the whole of the pit. The second treatment (B) was water harvesting insulator surface system accompanied with Pomis at the end of the system. Water harvesting insulator surface system without Pomis at the end of the system was the third treatment (C). The research was performed during 2011 to 2013 in the Oun Ibn Ali region. The dimensions and shape of plots were 7*5 and rectangle. In addition, they were built on a slope about 30%. The height, collar diameter and leaf area were taken from Oleaster (Elaeagnus angustifolia) trees and soil moisture was also measured using a TDR device during the execution of the research. In this plan, the selection of Elaeagnus angustifolia is due to its resistance to drought and the use of this plant in the vegetation cover of Oun Ibn Ali. The results showed that the use of these treatments increased the soil moisture statistically significant at1 and 5 percent compared to control treatment. Comparing the volumetric moisture average of two years revealed that water harvesting insulator surface system accompanied with Pomis at the end of the system treatment had the maximum stored moisture and without Pomis and control treatments were observed in the next order, respectively. Moreover, the effect of the experimental treatments on the height, collar diameter and leaf area of Oleaster tree was significant at 1 %. The maximum and minimum of the height, collar diameter and leaf area belong to water harvesting insulator surface system accompanied with Pomis at the end of the system and control treatments, respectively. Therefore, it is recommended to use this method to create green space in this area.
    Keywords: Catchment systems for rainwater collection, Pomis, Elaeagnus angustifolia, Rain water harvesting, Volumetric moisture
  • Alireza Ghodrati * Pages 29-42
    The storm events are one of the most devastating natural disasters that have imposed many damages to human communities during the course of history. The various air masses cover Guilan Province and each one of them impose seasonal and sever rainfalls on the province. As a result, the water level rises and the occurrence of the floods is indispensable. According to the statistics and documents during the recent decades, huge floods have been occurred in the province, leading to death and economical damages. The synoptic patterns of atmospheric conditions in the region control these types of phenomena. The synoptic maps, at different levels of the atmosphere, can be monitored. Many of the earth's surface phenomena, such as floods, droughts, frost, etc., can be identified through the synoptic maps. One of them is the amount of rainfall available to each region, which can be determined by studying the synoptic maps. Moreover, One of the most important factors leading to occurrence of flood is weather phenomena, such as intense cloudbursts and rainfalls. Climate study and identification of weather phenomena, especially the cloudbursts have an important role in forecasting the floods and making flood warning plans. Therefore, this research has been conducted in order to analysis the the cloudbursts leading to flood in west of Guilan Province. For this purpose, statistics of floods and local cloudbursts related to each flood in west region of Guilan were identified and drawn out since 2001 to 2011. Accordingly, during this period 13 floods and local cloudbursts were identified. In the next stage, serological isobar plans for the sea level of 1000 m and geopotential of 500 Hectopascal for pre–rainfall days and rainfall day were obtained from NOAA and each of them was observed using isometropia analysis method consistently analyzed using the GrADS software for mapping required at the ground level. The results showed that there were 7 weather patterns effective in the formation of these rain storms. Among the seven models of high-pressure, the Scandinavian and Mediterranean systems were the most affecting systems on the flooding and flood events in the western rivers. In addition, the rain storms have been caused by the presence of at least one high-pressure system.
    Keywords: Flood, Isometropia analysis, Rain Storm, High Pressure System, Low Pressure System, West Guilan
  • Babak Mohammadi *, Ruzbe Moazenzadeh Pages 43-50
    In this research, we tried to determine the input composition and model for estimation of precipitation in Shahrood. To achieve this objective, monthly weather data including evaporation, temperature, relative humidity, solar radiation, wind speed during the period of 1963 to 1915, and artificial neural network and support vector machines have been used. 75% of the data was used for calibration and 25% for validation of the models. In this research, an artificial neural network of laminated perceptron with a sigmoid tangent function and 1 to 30 neurons in the hidden layer was used and a support vector machine model with radial base kernel function was used to estimate rainfall in Shahrood district. The performance of each model was evaluated using the statistical mean square error and correlation coefficient. The uncertainty of the models was also determined for two parameters, d-factor and p-factor. Considering that both models have good performance in rainfall estimation, the support vector machine model with less error and uncertainty than artificial neural network model has better performance in predicting rainfall in Shahrood. Therefore, a support vector machine model can be used as a very suitable model for precipitation estimation.
    Keywords: Estimating precipitation, Shahrood, artificial neural network, uncertainty, SVM
  • Mohsen Rahmdel * Pages 51-60
    In this research paid attention to investigate cloudiness in Mashhad plain, based on the meteorological yearbook (1986-2008 that the most frequent overcast occurrence has been shown. Then we studied the prevalence of low and medium height clouds and average of them in each month¡ from Mashhad synoptic station data during 2001-2010¡ considering to the importance of medium and low clouds in the cloudseeding process¡ and was paid to review condition of sky with low clouds. We investigate to the formation of low height clouds with vertical development¡ including cumulus (type 2) and cumulonimbus¡ in this region, given the importance of this clouds. The investigation of these cloud formations showed the most cloudiness has been occurred during cold and rainy seasons i.e. winter and early spring. The evaluation of the cloud base temperature and the level of freezing in this region has been done according charts and data of Mashhad station and using skewt with rainfall and without rainfall during 1992-2011. The basis of information has been obtained on the basis of overcast condition and the average of the cloud base temperature Some instability indexes (K, Showalter, Precipitable water, CAPE) was obtained in rainy days at 00Z, using data of Wyoming university website, during 1992-2011. Then was paid to investigate the correlation between instability index (K Index¡ Showalter Index, Precipitable water and CAPE Index) with 6 hours rainfall (from 00 to 06 Z). The studies showed a correlation is positive and significant at 1% between precipitable water, K index with cumulative 6-hour precipitation. According to the correlation and significance level, the Sowalter index and CAPE index can’t be used in determining the appropriate threshold of cloudseeding. the data showed a very high scattering.
    Keywords: Weather modification, K Index, Showalter Index, Precipitable water, CAP
  • Hedieh Ahmadpari, Seyyed Ebrahim Hashemi Garmdareh *, Asma Shokuhi Pages 61-69
    The performance of any water projects depends on forecasting hydrological events in the future. In hydrology using physical models is not feasible to predict future events and often used from abstract model that describes the system based on mathematical concepts. The use of statistical distributions to estimate annual average discharge in different return periods to design the hydraulic structures is one of the most common methods. In this research in order to obtain the best statistical distributions and estimate annual average discharge in different return periods, annual average discharge data from 6 hydrometric stations Gilan province named Punel, Rudbarsera, Toollat, Shalman, Mashinkhaneh and Haratbar were collected during the 50-year statistical periods (1965 to 2016). The randomness of the data was tested with Run Test method and then fitted with a variety of relevant statistical distributions using SMADA software based on the Method of Moments. Finally, the best distribution was determined using statistical indicators root mean square error (RMSE) and mean absolute error percentage (MAPE) for all hydrometric stations. The results showed that the mean annual discharge statistics of Punel, Shalman, Toollat, Mashinkhaneh and Haratbar stations with Log Pearson type III distribution and Rudbarsera station with 3Parameter Log Normal distribution Show the most fit and compliance. Therefore, using the best distributions mentioned above, return periods of 2, 3, 5, 10, 25, 50, 100 and 200 years were estimated.
    Keywords: Annual average discharge, Run, Test method, SMADA software, RMSE, MAPE statistical indicators, Log Pearson type III, 3Parameter Log Normal