فهرست مطالب

Iranian Journal of Practice in Clinical Psychology
Volume:6 Issue: 2, Spring 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/01/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نقش میانجی راهبردهای تنظیم هیجان و اجتناب تجربی در رابطه بین ذهن آگاهی و نشانه های اضطراب اجتماعی
    فاطمه رضایی، نسرین سادات حسینی * صفحات 63-72
  • محمد نریمانی، الناز انصافی *، نسترن مهاجری اول صفحات 73-82
    هدف
    هدف این متاآنالیز بررسی اثربخشی درمان نوروفیدبک در بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه.بیش فعالی می باشد.
    روش
    9 مطالعه با روش شناسی مورد قبول برای انجام فراتحلیل انتخاب شدند. داده ها جمع اوری شده و اندازه اثر هر مطالعه محاسبه شد.
    نتایج
    اندازه اثر ترکیبی برای همه شاخص ها بر اساس جدول کوهن معنادار بود. انازه اثر ترکیبی برای شاخص بی توجهی (0.0575)، تکانشگری (0.605)، بیش فعالی (0.545)، بیش فعالی/تکانشگری (0.510) و شاخص کلی نقص توجه/بیش فعالی (0.630) بود.
    بحث: بر اساس نتایج این فراتحلیل درمان نوروفیدبک تاثیر زیادی بر کاهش علائم اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در بزرگسالان مبتلاا به این اختلال دارد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، نوروفیدبک، اختلال نقص توجه، بیش فعالی بزرگسالان
  • الهام موسویان *، فرشته نجاتی صفحات 83-92
    هدف
    بیماران مبتلا به افسردگی از طرحواره های ناسازگاری که منجر به تحریف واقعیت اجتماعی می گردد و همچنین از نقص در بازشناسی هیجان در چهره رنج می برند. برای بررسی مولفه های زمینه ساز این نقص، این مطالعه ارتباط خاص میان نشانه های افسردگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، و بازشناسی هیجان در چهره را مورد ارزیابی قرار می دهد.
    روش ها
    نمونه شامل 100 فرد با علائم اختلال افسردگی می باشدکه از جامعه آماری بزرگتر بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ، پرسشنامه افسردگی بک و آزمون بازشناسی هیجان در چهره مورد استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که برخی طرحواره های ناسازگار اولیه و افسردگی اثرات قابل توجهی در بازشناسی هیجان ترس و حالت خنثی دارد. افسردگی همچنین منجر به بازشناسی بهتر هیجان غم و خشم می شود.
    نتیجه گیری
    بنابراین طرحواره های ناسازگار و نقص در بازشناسی هیجان در چهره با یکدیگر مرتبط بوده و هر دو حوزه به احتمال زیاد منجر به علائم و نشانه ها افسردگی می گردد. نتایج به فهم بهتر ما از نقص در حوزه شناخت اجتماعی در سطوح بازشناسی هیجان در چهره و طرحواره های ناسازگار اولیه در افراد مبتلا به افسردگی کمک می کند.
    کلیدواژگان: بازشناسی هیجان، افسردگی، طرحواره های ناسازگار
  • صوفی مرادی، پروانه محمدخانی *، شاهین محمودزاده، بهروز دولتشاهی، فاطمه محرابی نیا صفحات 93-100
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه حضورذهن و ابعاد سرشت - منش شخصیت و سبک های هویتی و تعیین میزان توان پیش بینی حضورذهن صفتی و ابعاد سرشت - منش شخصیت از سبک های هویتی است.
    روش
    نمونه مورد مطالعه شامل 223 نفر (دختر:120، پسر:103) از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران بودند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های سرشت و منش کلونینجر، مقیاس حضور ذهن براون و رایان و پرسشنامه سنجش سبک هویت بروزنسکی، صورت گرفت.
    نتایج
    یافته های پژوهش بیانگر این بود که بین حضورذهن صفتی و سبک های هویت وبعد تعهد هویت ونیز بین حضورذهن و ابعاد سرشت- منش شخصیت رابطه ای معنادار وجود دارد. همچنینی نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سه بعد خودراهبری، خودفراروی و نوجویی به همراه حضورذهن 35 درصد از واریانس مقیاس تعهد هویت وحضورذهن، خودفراروی، همکاری و نوجویی، 26 درصد از واریانس سبک هویت هنجاری را به گونه ای معنادار پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که حضورذهن و ابعاد زیستی – روانی شخصیت نقش معناداری در فرآیند دستابی به هویت ایفا می کنند. همچنین نشان می دهد که جنبه های زیستی شخصیت نقش معناداری در حضورذهن صفتی دارد.
    کلیدواژگان: حضورذهن، ابعاد سرشت - منش شخصیت، سبک های هویت
  • محمد قادری رمازی، قاسم عسکری زاده، غلامرضا احمدی *، کورس دیوسالار صفحات 101-110
    زمینه
    با توجه به نقش آسیب زای اعتیاد به اینترنت در سلامت انسان، این پژوهش در قالب یک مدل علی و باهدف تعیین روابط مستقیم و غیرمستقیم نشانه های روان پزشکی، حمایت اجتماعی و معنای زندگی در اعتیاد به اینترنت دانشجویان انجام شد.
    روش ها
    جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل دادند. نمونه موردمطالعه به تعداد 159 نفر و به روش نمونه گیری خوشه چندمرحله ایانتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت، نشانه های روان پزشکی، حمایت اجتماعی و معنای زندگی استفاده شد. به منظور دسترسی به هدف کلی تحقیق و برازش مدل پیشنهادی از فن آماری تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بیش از نیمی از دانشجویان موردمطالعه، در طیف کاربران در معرض خطر و یا معتاد به اینترنت قرار دارند. ضرایب همبستگی بین متغیرها حاکی از آن است که بین اعتیاد به اینترنت با تمام مقیاس های نشانه های روان پزشکی همبستگی مثبت معنی دار و بین اعتیاد به اینترنت با حمایت اجتماعی و تمامی مولفه های آن همبستگی منفی معنی دار وجود دارد. همچنین بین وجود معنا در زندگی و اعتیاد به اینترنت نیز همبستگی منفی معنادار مشاهده شد. از میان متغیرهای درون زاد، افسردگی بیشترین واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند. مقیاس حمایت اجتماعی نیز بخش قابل توجهی از واریانس اعتیاد به اینترنت را چه به صورت مستقیم و چه به واسطه اضطراب و افسردگی تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شاخص های برازش، ضرایب مسیرها و سطح معنی داری آن ها می توان گفت که مدل ارائه شده برای اعتیاد به اینترنت دانشجویان از برازش قابل قبولی برخوردار است و درمجموع 75% واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، نشانه های روان پزشکی، حمایت اجتماعی، معنای زندگی
  • مهدی درویش ملا *، محمود شیرازی، زهرا نیک منش صفحات 119-128
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دشواری در تنظیم هیجان و راهبردهای کنترل فکر بر استفاده از هرزه نگاری بود.
    روش
    برای این منظور 395 نفر از دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال تحصیلی 95-1394 با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. متغیرها با استفاده از سوالات مربوط به استفاده از هرزه نگاری (پیتر و والکنبرگ، 2006)، پرسشنامه های دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) و راهبردهای کنترل فکر (ولز و دیویس، 1994)موردبررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دشواری در تنظیم هیجان و استفاده از هرزه نگاری رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. راهبردهای کنترل فکر با استفاده از هرزه نگاری رابطه منفی و معنی داری دارند. همچنین، بین تصویر بدنی و استفاده از هرزه نگاری رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. تحلیل رگرسیون نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان، راهبردهای کنترل فکر و تصویر بدنی قدرت پیش بینی کنندگی استفاده از هرزه نگاری را دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان استنباط کرد که دشواری در تنظیم هیجان و راهبردهای کنترل فکر و تصویر بدنی بر میزان استفاده از هرزه نگاری تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: هرزهنگاری، تنظیم هیجان، کنترل فکر
  • هانیه هژبریان، علی محمد رضایی *، ایمان الله بیگدلی، محمود نجفی، محمدعلی محمدی فر صفحات 129-139
    مقدمه
    اهمیت فزاینده جنبش روانشناسی مثبت منجر به تحقیق علمی برای کشف و اندازه گیری عملکرد مطلوب انسان یا شکوفایی آن شده است. بسیاری از محققان معتقدند که اجزای شکوفایی در زمینه های فرهنگی-اجتماعی متفاوت هستند و فرهنگ عامل اصلی تاثیرگذار بر عملکرد مطلوب انسان است. لذا هدف از پژوهش حاضر طراحی ابزار اندازه گیری شکوفایی و بررسی ویژگی های روان سنجی آن در بافت فرهنگی – اجتماعی کشور ایران بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. بدین منظور بدین منظور تعداد 412 نفر از دبیران دبیرستان های شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به ابزارهای محقق ساخته شکوفایی، شکوفایی سلیمانی و همکاران، شکوفایی داینر، نیمرخ شکوفایی PERMA، خودشکوفایی اهواز و افسردگی بک پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل عاملی از طریق تحلیل مولفه های اصلی و چرخش VARIMAX انجام شد و سه عامل احساس رضایت و شادکامی، شایستگی/پیشرفت فردی و مشارکت اجتماعی استخراج گردید. این سه عامل با هم 62.99٪ از مجموع واریانس را توضیح دادند. پس از آن، تحلیل عاملی تاییدی نیز تایید مدل سه عاملی را تیید نمود (CFI = 0.96، GFI = 0.95، AGFI = 0.92، RMSEA = 0.066، SRMR = 0.047، X2 = 141.16، DF = 51 و X2 / df = 2.77 ) همچنین نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که مقیاس شکوفایی ساخته شده با شکوفایی سلیمانی و همکاران، شکوفایی داینر، نیمرخ شکوفایی PERMA، خودشکوفایی اهواز و افسردگی بک رابطه معناداری دارد. علاوه بر آن پایایی مقیاس شکوفایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 87/0 و برای هر یک از خرده مقیاس ها شامل احساس رضایت و شادکامی 83/0، شایستگی/پیشرفت فردی 77/0 و مشارکت اجتماعی 79/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بیانگر این است که مقیاس شکوفایی در جامعه معلمان از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روانشناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شکوفایی انسان، ساخت، پایایی، اعتبار، تحلیل عاملی
|
  • Experiential Avoidance and Cognitive Emotion Regulation Strategies as the Mediators in the Relationship Between Mindfulness and Social Anxiety Disorder Symptoms
    Fatemeh Rezaei, Nasrin Alsadat Hosseini Ramaghani * Pages 63-72
    Objective
    The current study seeks to investigate the mechanisms through which mindfulness is related to social anxiety symptoms in a clinical sample of adults by examining whether experiential avoidance and specific cognitive emotion regulation strategies (rumination, catastrophizing, and reappraisal) mediate associations between mindfulness and social anxiety symptoms.
    Methods
    Statistical population of this study contained all the students with social anxiety disorder in Lorestan University in the academic year 2016-2017. With purposive sampling method, 104 students with social anxiety disorder were selected. Subjects were assessed by Social Phobia Inventory, Beck depression inventory II, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Social Anxiety Acceptance and Action Questionnaire, and Five Facet Mindfulness Questionnaire. Data were analyzed by SPSS and AMOS 22 software using structural equation modeling, and the model fits the clinical sample well.
    Results
    In the model, the index demonstrated good fit (X2 24=36.13, P=0.053, GFI=0.92, AGFI=0.86, CFI=0.97, NFI=0.92, TLI=0.96, RMSEA=0.07, CMIN/df=1.50), so that mindfulness facets were directly associated with Sognitive Emotion Regulation Strategies (SERD) and experiential avoidance. It was also found that cognitive emotion regulation strategies and experiential avoidance were associated with social anxiety symptoms. Finally, the results indicated that mindfulness had indirect effects on the social anxiety symptoms that were mediated by cognitive emotion regulation strategies and experiential avoidance.
    Conclusion
    Our findings raise important implications for clinical health psychologists when tailoring mindfulness-based treatments for SAD patients.
    Keywords: Mindfulness, Emotion, Anxiety, Student
  • Mohammad Narimani, Elnaz Ensafi *, Nastaran Mohajeri Aval Pages 73-82
    Objective
    The aim of this meta-analysis was to determine the effectiveness of neurofeedback treatments in adults with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD).
    Methods
    A total of 9 studies were selected, and meta-analysis was done on them. The data were gathered from the following databases: PubMed, ScienceDirect, Springer, SID based on methodological conditions, topic and research design, and the effect size of each study was calculated.
    Results
    The combined effect size of all the indicators was found to be significant according to Cohen’s table, which means large or high effect size. The combined effect size for inattention is ES=0.0575 (P=0.0013), for impulsivity is ES=0.605 (P=0.0037), for hyperactivity is ES=0.545 (P=0.0384), for hyperactivity/impulsivity is ES=0.510 (P=0.001), and for total ADHD is ES=0.630 (P=0.0038).
    Conclusion
    Based on the results of this meta-analysis, neurofeedback treatment was found to have a large effect in reducing ADHD symptoms in adults with attention deficit/ hyperactivity disorder.
    Keywords: Meta, analysis, Neurofeedback, Adult, ADHD
  • Elham Moosavian *, Seyedeh Fereshteh Nejati Pages 83-92
    Objective
    Depressed patients harbor maladaptive schemas that distort social reality and impaired facial expression recognition. Thus, this study aims at identifying specific associations among depressive symptoms, early maladaptive schemas, and patterns of for recognizing facially expressed emotions.
    Methods
    100 subjects diagnosed with depressive symptoms were selected from a larger statistical population on the basis of purposive sampling. The Schema Questionnaire - Short Form, the Beck Depression Inventory, and the facial affect recognition test were administered to the subjects. The binomial regression model was used.
    Results
    Statistical analysis indicated that some early maladaptive schemas and depression exerted significant effects on the recognition of fear and neutral emotions. Depression also led to improved recognition of sadness and anger.
    Conclusion
    We concluded that maladaptive schemas and impairments in emotion recognition are interrelated and both domains are likely to contribute to depressive symptoms. The results are expected to improve our understanding of the social cognitive deficits in depressed patients at the schema and emotion recognition levels.
    Keywords: Emotions, Depression, Interpersonal relations
  • Soofi Moradi, Parvaneh Mohammadkhani *, Shaahin Mahmoudzadeh, Behrooz Dolatshahi, Fatemeh Mehrabinia Pages 93-100
    Objective
    This study was conducted to examine the relationships between dispositional mindfulness, temperament, personality traits, and identity styles and to determine the predictive power of dispositional mindfulness, temperament, personality traits in identity styles.
    Methods
    223 students (120 females and 103 males) from the universities in Tehran were selected as the sample. The data were gathered using the Temperament and Character Inventory, the Mindful Attention Awareness Scale, and the Identity Style Inventory.
    Results
    Dispositional mindfulness was significantly correlated with identity styles and identity commitment. There were also significant relationships between mindfulness and temperament dimensions and character dimensions (-0.32 to 0.38, P
    Conclusion
    The findings of this study indicate that mindfulness and the psychobiological aspects of personality may have a significant role in the process of identity achievement. Also, the biological aspects of personality may have a significant role in dispositional mindfulness.
    Keywords: Mindfulness, Temperament, Character, Identity crisis
  • Mohammad Ghaderi Rammazi, Ghasem Askarizadeh, Gholamreza Ahmadi *, Kouros Divsalar Pages 101-110
    Objective
    The aim of this study was to investigate the direct and indirect roles of psychiatric symptoms, social support, and meaning in life in predicting internet addiction among university students.
    Methods
    The study was performed in a cross-sectional design by employing the path analysis to explore the model fitting. All the students at Kerman University of Medical Sciences constituted the research population. A total of 159 students were selected, by random cluster sampling method, as sample members. The questionnaires were utilized for data collection.
    Results
    The results revealed that more than half of the participants were afflicted with the Internet addiction or were on the verge of addiction. Correlation coefficients results indicated a positive correlation between all the subscales of psychiatric symptoms and students’ Internet addiction and also a negative correlation between all the subscales of social support and Internet addiction. Moreover, a negative correlation was found between meaning in life (PML) and internet addiction. Among all the endogenous variables, depression accounted for most of the variances in Internet addiction. Social support and PML also accounted for a considerable part of the variances in Internet addiction, either directly or indirectly. In addition, the goodness of fit indices was indicative of an acceptable fitness (CFI=0.96, NFI=0.94, IFI=0.92, RMSEA=0.17).
    Conclusion
    Considering the fit indices, path coefficients, and the significance level, it can be maintained that the presented model for Internet addiction has an acceptable goodness of fit and that it explains 75% of the variance in participants’ Internet addiction.
    Keywords: Addiction, Internet, Model, Social support, Symptoms
  • Alireza Pirkhaefi * Pages 111-118
    Objective
    Sclerosis is a neurodegenerative disease that is important in measuring and evaluating the cognitive abilities of its patients. Therefore, the diagnostic dimensions of functional differences in cognitive abilities of subgroups of this disease are important.
    Methods
    The research was done with post-event design. The sample consisted of 60 subjects from different groups of patients with sclerosis in Tehran. The research tool was a cognitive test of Montreal. The research hypotheses were analyzed by MANOVA test.
    Results
    The findings showed that there are some differences between the different subgroups of sclerosis patients and healthy people. There was no difference in memory function between the subgroups of sclerosis. Healthy individuals differed in working memory (4.43 vs. 1.83 to 2.23), cognitive function (27.7 vs. 19 to 21.9), attention and centralization (5.3 vs. 3.9 to 4.8), and visual spatial perception (4.6 vs. 2 to 2.9) with patients.
    Conclusion
    The findings indicate that there are some differences in the cognitive functions of different groups of sclerosis. The results emphasize the role of cognitive rehabilitation for patients.
    Keywords: Sclerosis, Mental process, Aptitude
  • Mehdi Darvish Molla *, Mahmoud Shirazi, Zahra Nikmanesh Pages 119-128
    Objective
    Due to easy accessibility to pornography for adolescents and youth, research on the use of pornography has proliferated in recent years. The aim of this study was to examine the role of difficulties in emotion regulation and thought control strategies on pornography use.
    Methods
    The population of this research included all students of the Sistan and Baluchestan University in southeastern Iran. A total of 395 students (193 men and 202 women), with a mean age of 22.35 years, were selected by multi-stage cluster sampling method. The participants completed the standardized measures of frequency of pornography use, difficulties in emotion regulation, and thought control strategies. Data were analyzed in SPSS (v. 22) software by using Pearson’s correlation coefficient and Stepwise multiple regression.
    Results
    The results showed that 74% of men used pornography in the past 12 months; however, only 35% of women used pornography in the past 12 months. The results also revealed that pornography use was correlated with difficulties in emotion regulation and thought control strategies. Multiple regressions revealed that, in men, difficulties in emotion regulation (β=0.27; P
    Conclusion
    These findings indicated that difficulties in emotion regulation and thought control strategies (distraction and social control strategies) may successfully address the frequency of pornography use.
    Keywords: Emotion regulation, Thought control, Pornography
  • Hanieh Hojabrian, Ali Mohammad Rezaei *, Imanollah Bigdeli, Mohammad Najafi, Mohammad Ali Mohammadifar Pages 129-139
    Objective
    The increasing importance of the movement of positive psychology has led scientific research to explore and measure the optimal human performance or flourishing. Many researchers believe that the components of flourishing are different in sociocultural contexts, and culture is the primary factor affecting the optimal human performance. Therefore, in this study, we aimed to develop an instrument to measure human flourishing and to evaluate its psychometric properties in the sociocultural context of Iran.
    Methods
    In this study, we employed a cross-sectional research methodology. For this purpose, 412 teachers from senior high schools of Tehran were selected by the method of multistage cluster sampling and were requested to respond to the researcher-constructed human flourishing scale, Soleimani et al.’s Flourishing Scale, Diener’s Flourishing Scale, PERMA-Profiler, Ahvaz Self-Actualization Questionnaire, and Beck’s Depression Inventory. Data were analyzed using factor analysis, Cronbach’s alpha, and Pearson correlation.
    Results
    Factor analysis was conducted via principal component analysis and varimax rotation. Three factors, namely, individual achievement/competency, social contribution, and sense of satisfaction/happiness were extracted. These three factors together explained 62.99% of the total variance. Thereafter, confirmatory factor analysis also confirmed the fitness of the three-factor model (CFI=0.96, GFI=0.95, AGFI=0.92, RMSEA=0.066, SRMR=0.047, χ2=141.16, df=51, and χ2/df=2.77). In addition, Pearson correlation analysis indicated that the researcher-constructed flourishing scale is significantly correlated with Soleimani et al.’s Flourishing Scale, Diener Flourishing Scale, PERMA-Profiler, Ahvaz Self-Actualization Questionnaire, and Beck’s Depression Inventory. Cronbach’s alpha reliability coefficients for the subscales of researcher-constructed flourishing scale, namely, sense of satisfaction/happiness, individual achievement/competency, and social contribution were respectively found to be 0.87, 0.83, 0.77, and 0.79.
    Conclusion
    The results of this study showed that the flourishing scale has acceptable psychometric features in teachers’ community, and it can be used as a valid instrument in psychological research.
    Keywords: Psychology, Construction, Reliability, Validity, Factor analysis