فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان - سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1396)

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس خندان * صفحات 13-32
    نقش دولت در اقتصاد بسیار پیچیده و چندبعدی است. هر سیاست دولت نه تنها بر بازار هدف بلکه بر تعادل و تخصیص منابع در دیگر بازارها نیز تاثیرگذار بوده و از همین رو سازگاری این سیاست ها بسیار مهم است. در ادبیات موضوع اگرچه درباره نقش دولت فراوان بحث شده استقلال یا ارتباط سیاست های آن مورد توجه چندان قرار نگرفته است. این امر بطور ویژه برای ایران اهمیت دارد که در آن دولت حضور گسترده و فراگیری در اقتصاد دارد. این مطالعه با استفاده از روش معادلات ساختاری سعی بر بررسی ابعاد مختلف حضور دولت و تعیین ارتباط بین سیاست های دولتی در بازارهای مختلف دارد. با تمرکز بر سیاست های دولت در بازارهای پول، سرمایه و ارز در سه دهه گذشته، نتایج بدست آمده نشان می دهند که یک رابطه جایگزین بین دو بازار سرمایه و ارز و یک رابطه مکمل بین این دوبازار با بازار پول برقرار است. رابطه جایگزین بین دو بازار ارز و سرمایه به این معنی است که دولت برای کنترل تکانه ها و حمایت از تولید داخل از حضور در هر دو این بازارها بهره برده است. اما تاثیر دخالت دولت منحصر به این دو بازار نمانده است. نتایج بدست آمده از یک سیاست پولی منفعل و دنباله رو حکایت دارد. در سه دهه گذشته سیاست های ارزی و بازار سرمایه بوده اند که نقش و حضور دولت در بازار پول را جهت دهی و تعیین کرده اند.
    کلیدواژگان: دخالت دولت، بازار پول، بازار سرمايه، بازار ارز، روش معادلات ساختاري
  • حمید سپهردوست *، رضا معبودی، مهسا باروتی صفحات 33-57
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل تعیین‏ کننده پس انداز در اقتصاد ایران با تاکید بر متغیر کسری بودجه، طی دوره زمانی 1343 تا 1392 است. برای این منظور و جهت تجزیه و تحلیل روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرها از الگوهای پویا (ARDL) استفاده شده است. نتایج نشان دادند در کوتاه‏ مدت و بلندمدت اثر متغیرهای رشد اقتصادی، نرخ بهره و بیمه اجتماعی بر نرخ پس ‏انداز ملی مثبت و معنی دار بوده، اما اثر متغیرهای کسری بودجه دولت و تورم بر نرخ پس انداز منفی و معنی دار بوده است. به‏ طوریکه یک درصد افزایش در نرخ کسری بودجه دولت، منجر به کاهش نرخ پس انداز ملی در بلندمدت و کوتاه مدت به ‏ترتیب به میزان 0058/0 و 004/0 شده است. نتایج همچنین نشان دادند شوک های کسری بودجه در بلندمدت نسبت به دوره کوتاه‏ مدت تاثیر بیشتری بر کاهش نسبت پس‏ انداز ملی به GNP داشته اند. همچنین تاثیر این شوک‏ ها بر متغیر نسبت پس انداز ملی به GNP میرا نبوده و به یک سطح تعادلی باز نمی ‏گردند.
    کلیدواژگان: پس انداز ملی، رشداقتصادی، کسری بودجه، هم جمعی یوهانسن
  • زهرا کریمی تکانلو *، محمدرضا سلمانی بیشک، افسانه نبی پور صفحات 59-80
    فرایند همگرایی به عنوان یکی از نتایج مدل های رشد اقتصادی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. مفهوم همگرایی این است که از انجایی که مناطق فقیرتر نسبت به مناطق ثروتمندتر، دارای نرخ رشد بالاتری هستند، بنابرابن در گذر زمان مناطق فقیرتر از لحاظ وضعیت اقتصادی به مناطق ثروتمندتر نزدیک می شوند. سوال اساسی که این مطالعه به دنبال پاسخ گویی به آن است این است که آیا همگرایی درآمدی و هزینه ای بین استان های کشور طی دوره 1391 -1361 وجود دارد؟ جهت پاسخ گویی به این سوال، از آزمون های ریشه واحد در داده های تابلویی جهت بررسی همگرایی بتای مطلق و بتای شرطی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که طی دوره مذکور، وجود همگرایی بتای شرطی و مطلق در مورد هزینه ها و درآمدهای استان های کشور، مورد تایید است.فرایند همگرایی به عنوان یکی از نتایج مدل های رشد اقتصادی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. مفهوم همگرایی این است که از انجایی که مناطق فقیرتر نسبت به مناطق ثروتمندتر، دارای نرخ رشد بالاتری هستند، بنابرابن در گذر زمان مناطق فقیرتر از لحاظ وضعیت اقتصادی به مناطق ثروتمندتر نزدیک می شوند. سوال اساسی که این مطالعه به دنبال پاسخ گویی به آن است این است که آیا همگرایی درآمدی و هزینه ای بین استان های کشو وجود دارد؟
    کلیدواژگان: هزینه های خانوار، درآمدهای خانوار، فرضیه همگرایی، ریشه واحد داده های تابلویی
  • شهریار زروکی *، مانی موتمنی صفحات 81-105
    با مرور روند حرکتی قیمت نفت در اقتصاد ایران به نظر می رسد که دوره های رونق نفتی با افزایش قیمت مسکن همراه است ولی عکس چنین رابطه ایی در دوره های رکود نفتی به چشم نمی آید. از اینرو تحلیل رابطه بین قیمت نفت و قیمت مسکن نیازمند الگویی نامتقارن است. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از مطالعه شین و دیگران(2014)، تاثیر قیمت نفت بر قیمت مسکن در قالبی نامتقارن طی سال های 94-1351 مورد واکاوی قرار گیرد. برای این منظور از رهیافت خودتوضیحی با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL) استفاده شده است. نتایج وجود رابطه نامتقارن بین قیمت نفت و شاخص قیمت مسکن را تایید می نماید. به نحوی-که در کوتاه مدت و بلندمدت افزایش قیمت نفت اثری مثبت و معنادار بر قیمت مسکن دارد در حالی که کاهش قیمت نفت با اثری معنادار همراه نیست. در مجموع نتیجه پژوهش حاضر، توضیح جدیدی از چرخه تجاری بازار مسکن را ارائه می دهد و قیمت جهانی نفت به عنوان یک متغیر اثرگذار در این چرخه معرفی می گردد. ولی نقش این متغیر تنها در دوره افزایش قیمت نفت تایید شده و نمایان می شود. یافته دیگر آنکه در کوتاه مدت و بلندمدت شاخص قیمت مصرف کننده اثری مثبت و معنادار بر قیمت مسکن دارد.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، بازار مسکن، NARDL
  • یوسف عیسی زاده روشن * صفحات 107-132
    هدف اصلی این مقاله بررسی این موضوع است که رابطه بین توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و رشد اقتصادی در کل استان ها ی ایران چگونه است؟ این مطالعه در چارچوب مدل تصحیح خطای پانل چند متغیره (PECM) و آزمون های هم انباشتگی و علیت پانل به بررسی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و رشد اقتصادی در استان های مختلف کشور، طی دوره زمانی 1389 تا 1394 می پردازد. برآورد ضرایب بلندمدت با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی تعدیل شده کامل (FMOLS) و برآورد ضرایب کوتاه مدت و روابط علیت با استفاده از روش گشتاور تعمیم یافته (GMM) انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که علیت دو طرفه بین رشد اقتصادی و فناوری اطلاعات و ارتباطات ( هر سه مولفه شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات ) در کوتاه مدت در کل استان های ایران وجود دارد اما در بلند مدت یک رابطه یک طرفه از شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و مولفه های آن به رشد اقتصادی برقرار است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد اقتصادی، مدل تصحیح خطای پانل، هم انباشتگی پانل
  • مرجان رادنیا، مصیب پهلوانی *، محمد نبی شهیکی تاش، رضا روشن صفحات 133-154
    در این مقاله پس از معرفی و تبیین مبانی نظری معمای صرف سهام، به بررسی توانایی مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مبتنی بر مصرف با استفاده از مطلوبیت بازگشتی به کمک داده های بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1367- 1393 با استفاده از روش GMM پرداخته شده است.
    نتایج حاصل از تحقیق گویای آن است که علاوه بر شواهد تجربی، مقدار پارامتر برآوردی ضریب ریسک گریزی نسبی در معادله اویلر مربوط به مدل CCAPM در کمترین حالت معادل07/22 بوده که وجود معمای صرف سهام را تایید می نماید. پس از تعدیل مدل فوق با استفاده از تابع مطلوبیت بازگشتی و جداسازی ضریب ریسک گریزی نسبی و کشش جانشینی بین دوره ای ، مقادیر به دست آمده برای این دو پارامتر به ترتیب برابر با 3/0 و 45/1حاصل گردید. با توجه به اختلاف قابل توجه و و نیز کاهش چشمگیر ، می توان توانایی تعدیل مدل CCAPM مبتنی بر تابع مطلوبیت بازگشتی در حل معمای صرف سهام برای بازار بورس اوراق بهادار ایران را نتیجه گرفت.
    کلیدواژگان: معمای صرف سهام، تابع مطلوبیت بازگشتی، مدل CCAPM، کشش جانشینی بین دوره ای و ضریب ریسک گریزی نسبی
  • آزاد خانزادی *، مریم حیدریان، سارا مرادی صفحات 155-180
    سطح بالای فساد مالی یکی از نشانه های ضعف حاکمیت است و موجب ناکارآمدی سیاست های دولتی می شود. از سوی دیگر فساد مالی می تواند بر توزیع عادلانه درآمد به عنوان یکی از سیاست های اقتصادی دولت جهت کاهش فقر تاثیر بسزایی داشته باشد. برای این منظور در مطالعه حاضر با استفاده از روش خود رگرسیون برداری پانلی به بررسی اثرات شاخص ادراک فساد بر نابرابری درآمدی در کشورهای گروه D8 طی دوره زمانی 2016-2003 پرداخته شده است. علاوه بر این به جهت وجود رابطه هم انباشتگی بین متغیرها، از روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده به تعیین روابط بلندمدت میان متغیرها پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل ها حاکی از وجود رابطه U شکل بین فساد و نابرابری درآمدی است. این نتیجه نشان از نقش غیرکارکردی فساد در اقتصاد کشورها می باشد. همچنین فرضیه کوزنتس دال بر وجود رابطه U شکل معکوس بین درآمد سرانه و نابرابری درآمدی تایید شده و یک رابطه U شکل بین اندازه دولت و نابرابری درآمدی نیز برقرار است. علاوه بر این، رابطه متغیرهای سهم درآمدهای مالیاتی از تولید ناخالص داخلی و نرخ بیکاری با نابرابری درآمدی به ترتیب منفی و مثبت بوده است.
    کلیدواژگان: فساد مالی و اداری، نابرابری توزیع درآمد، خودرگرسیون برداری پانلی، کشورهای گروه D8
|
  • Abbas Khandan * Pages 13-32
    Government has complicated multi-dimensional role in Economics. The effect of its policies would not be restricted inside the targeted market but changes the equilibrium and resource allocation on all other markets and, hence, the consistency of government policies is extremely important. In the literature although the role of government has been discussed hugely, however, the interrelation and dependency between government policies has not been considered as it weights. This article using structural equations modeling tries to analyze various dimensions of government interventions and determine the interrelation between its policies on different markets. Focusing on monetary, credit and foreign exchange markets, the results indicate a substitutive relation between interventions on credit and foreign exchange markets and complement relations between these two with money market. The substitutive relation between credit and foreign exchange market means that government has intervened in both to control external shocks and protect domestic production. But the effect of interventions is not restricted inside these two markets. The results show that monetary policies of government have been passive. In the last three decades government interventions in exchange and credit market have determined and leaded government policies in monetary market.
    Keywords: Government intervention, Credit Market, Monetary Market, Foreign Exchange Market, Structural Equations Modeling
  • Hamid Sepehr Doust *, Reza Maboudi, Mahsa Barouti Pages 33-57
    The important role of savings in economic growth and development has been always a crucial issue for developing economies. The main purpose of present study was to investigate the factors affecting domestic national savings in Iran, during the period from 1343 to 1392 with emphasis on changing the government budget deficit. In order to to analyze the long-term and short-term relationships between the variables responsible, an auto regressive distributed Lag model (ARDL) was used. The results show that short-term and long-term impact of variables such as economic growth, interest rates and social insurance on national saving rate is statistically positive and significant. While, the effects of Government budget deficit and inflation rate is statistically negative and significant on savings rate. The results also indicate that, one percent increase in the rate of budget deficit, eventually leads to a decrease of national saving rate in long-term and short-term respectively, 0.0058 and 0/004 respectively. That means, the government deficit in the long term, has a greater impact than short-term shocks, on the reduction of national savings ratio to GNP. Furthermore, the coefficient of error correction is equal to -0.34 which indicates, in each period of the study, 34 percent of imbalances in national savings level is adjusted to long-term relationship.
    Keywords: National savings, economic growth, budget deficit, Johansen co, integration
  • Zahra Karimi Takanlou *, Mohammad Reza Salmani Bishak, Afsaneh Nabi Pour Pages 59-80
    The convergence process is reviewed as one of the results of economic growth in recent years. The order of convergence is that, poor areas have higher growth rates than the rich, so the poor areas are getting closer to wealthier regions in terms of economic status over the time. So in this study, we tried to answer the fundamental question that there are income convergence and expenditure Convergence among the Provinces of Iran during (1982-2012) or not?. For this purpose, we used panel unit root tests in order to investigate absolute and conditional beta convergence. The results show that in this period the absolute and conditional beta convergence for incomes and costs of province are approved.For this purpose, we used panel unit root tests in order to investigate absolute and conditional beta convergence. The results show that in this period the absolute and conditional beta convergence for incomes and costs of province are approved.For this purpose, we used panel unit root tests in order to investigate absolute and conditional beta convergence. The results show that in this period the absolute and conditional beta convergence for incomes and costs of province are approvedFor this purpose, we used panel unit root tests in order to investigate absolute and conditional beta convergence. The results show that in this period the absolute and conditional beta convergence for incomes and costs of province are approved.
    Keywords: Household Income, Household Expenditure, Convergence Hypothesis, Panel Data Unit Root Tests
  • Shahryar Zaroki *, Mani Motameni Pages 81-105
    Looking at the trend of oil price in Iran economy, it seems that the oil boom periods have been accompanied by an increase in residential prices, but there isn’t reverse of this relation in oil recession periods. Therefore, the analysis of the relationship between residential price and oil price requires an asymmetrical model. In this study, the effect of oil price on housing price in asymmetric shape in 1972-2015 periods has been analyzed using Shin et al. (2014). For this purpose, a nonlinear autoregressive distributed lag (NARDL) approach has been used. The results confirm the asymmetric relationship between oil price and the residential price index. So that, in the short and long run, the increase in oil price has a positive and significant effect on residential price, while the decreasing in oil price does not have a significant effect. In summery the result of this study provides a new explanation of the Business cycle of the residential market and the global oil price is introduced as an effective variable in this cycle. But the role of this variable is confirmed only during the period of increasing oil price. Another finding is that consumer price index has a positive and significant effect on residential price in the short-run and long-run.
    Keywords: Oil Price, Residential Market, NARDL
  • Yousef Eisa Zadeh Roshan * Pages 107-132
    There is a difference between the relationship between ICT and economic growth. One hypothesis is that the development of information and communication technology (ICT) leads to increased economic growth, and the other hypothesis considers economic growth as an effective factor in the development of information and communication technology. In addition to these two hypotheses, a third hypothesis is also proposed, according to which ICT and economic growth has a two-way causality relationship The main objective of this study is to investigate the relationship between ICT development and economic growth in Iran's entire provinces.. This study uses panel error correction model and panel co integration and causality tests to investigate short run and long run relationship between ICT and Economic growth in Iran’s province in the time period of 2010- 2015. Long run and short run coefficients estimation have done by using Dynamic Ordinary Least Square, Fully Modified Ordinary Least Square and Pooled Mean Group respectively. The results of this study indicate that there is a the bidirectional causality between economic growth and ICT (all three components of ICT development) in the short term in the whole of Iran, but in the long run there is a one-way relationship from the development index Information and communication technology and its components contribute to economic growth.
    Keywords: Information, Communication Technology, Economic Growth, Panel Error Correction Model, Panel Co integration
  • Marjan Radnia, Mosayeb Pahlavani *, Mohammad Nabi Shahiki Tash, Reza Roshan Pages 133-154
    Several models have been proposed to explain the relationship between risk and return on capital assets, among which the most important are the use of the CCAPM model. The inadequacy of the power utility function used in the model to explain the behavior of the observations, including the inability to solve the Risk Premium Puzzle, has led to an examination of the various methods and forms of other utility functions, among which the use of the proposed recursive utility functions By Epstein and Zin (1991).
    In this article, after introducing and explaining the theoretical foundations of the Risk Premium Puzzle, we examine the ability of the model capital asset pricing based on consumption by using recursive utility with using Tehran Stock data for the years 1988- 2014 using the GMM method.
    The results of the research show that, in addition to the empirical evidence, the estimated value of the relative risk aversion coefficient in the Euler equation related to the CCAPM model is at least equal to 22.07, which confirms the existence of the Risk Premium Puzzle. After adjusting the above model, using the recursive utility function and separating the relative risk-aversion coefficient and intertemporal substituation , the values obtained for these two parameters were 0.3 and 1.45, respectively. Considering the significant difference and also the significant decrease , the ability to adjustment the CCAPM model based on recursive utility function in solving the Risk Premium Puzzle for the stock market of Iran can be concluded.
    Keywords: Asset pricing theory, GMM, Recursive Utility, Risk Premium Puzzle
  • Azad Khanzadi *, Maryam Heidarian, Sara Moradi Pages 155-180
    The high level of corruption is a sign of state weakness and will lead to inefficiency of the government policies. On the other hand, corruption can have an important effect on fair distribution of income as one of the government's economic policies to reduce poverty. For this purpose, the present study uses Panel Vector Auto-Regression analysis to examine the relationship between corruption perceptions index and income inequality in D8 countries during the period of 2003-2016. In addition to the cointegration relationship between the variables, fully modified least squares method are discussed to determine long-term relationships between variables. The results of the model estimation indicate the U-shape between corruption and income inequality. This result shows the inefficient role of corruption in the economies of the countries.
    In fact, corruption can be regarded as a privilege and instrument in the hands a group of people who, using this illegal instrument, can easily obtain various privileges, and through bribery and rents to macro-illegal profits which will also increase class gap in society.The Kuznets hypothesis also confirms the existence of an inverse U-shape relationship between per capita income and income inequality and a U-shaped relationship between government size and income inequality. In addition, the relationship between tax revenue to GDP and unemployment rate with income inequality were negative and positive respectively.
    Keywords: Corruption, Income Distribution Inequality, Panels Vector Auto, Regression, D8 Countries