فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هفتم شماره 1 (پاییز 1391)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هفتم شماره 1 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهربان پارسامهر صفحات 7-24
    هدف این مطالعه بررسی رابطه‏ی بین سلامت روانی اجتماعی با هویت ملی و دینی در بین دانشجویان دانشگاه یزد بوده است. این پژوهش با روش پیمایشی و به صورت مقطعی انجام شده است. داده های این پژوهش از 346 نفر که به شیوه‏ی نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، جمع آوری گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد پایگاه اقتصادی اجتماعی دانشجویان با میزان هویت دینی رابطه‏ی مثبت معنی داری دارد و نیز بین حمایت اجتماعی و هویت ملی رابطه‏ی مثبت معنی‏داری وجود دارد، ولی بین حمایت اجتماعی و هویت دینی رابطه‏ی معنی داری مشاهده نشده است؛ همچنین نتایج نشان داد که بین سلامت روانی با هویت ملی و هویت دینی رابطه‏ی معنی‏داری وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه برای پیش‏بینی هویت ملی، در مرحله‏ی اول متغیرهای اجتماعی جمعیت‏شناختی توانسته اند 6/1 درصد از واریانس متغیر هویت ملی را تبیین نمایند؛ در مرحله‏ی دوم متغیر حمایت اجتماعی و سلامت روانی توانستند 0/4 درصد از واریانس هویت ملی را تبیین نمایند و نیز نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه برای پیش بینی هویت دینی، در مرحله‏ی اول متغیرهای اجتماعی جمعیت‏شناختی توانسته اند 8/5 درصد از متغیر هویت دینی را تبیین نمایند؛ در مرحله‏ی دوم متغیر حمایت اجتماعی و سلامت روانی توانستند 1/6 درصد از واریانس هویت دینی را تبیین نمایند. در مجموع 5/17 درصد از واریانس توسط این معادله-ها تبیین شدند. این مطالعه تاثیر متغیرهای سلامت روانی و اجتماعی را بر هویت دینی و ملی دانشجویان مورد را ارزیابی قرار داده است. اهمیت متغیر سلامت روانی و سلامت اجتماعی در اثرگذاری و پیش‏بینی میزان هویت دینی و ملی دانشجویان در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت؛ اما با توجه به مقدار واریانس تبیین شده می‏توان نتیجه گرفت که از قدرت تبیین مناسبی برخوردار می‏باشند؛ ولی با توجه به مقدار واریانس تبیین نشده در پژوهش‏های آتی باید به سایر متغیرهای اثرگذار توجه نمود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، سلامت اجتماعی، هویت دینی، هویت ملی
  • حبیب احمدی، معصومه دلفان صفحات 25-46
    هدف عمده‏ی این مقاله بررسی عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر پرخاشگری دانش آموزان است و برای تبیین آن نظریه‏ی باندورا و نظریه‏ی مرتون انتخاب گردیدند. بعد از جمع آوری داده ها و توصیف آنها هر یک از متغیرهای مستقل با پرخاشگری دانش آموزان با استفاده از تکنیک های آمار استنباطی نظیر تحلیل پراکنش، رگرسیون چند متغیره و همچنین تحلیل واریانس یک‏طرفه، بررسی شده اند. پس از آزمون معناداری فرضیه ها بر آن شدیم که برای اندازه گیری قدرت تبیین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و از روش گام به گام استفاده کنیم. نتایج رگرسیون بین کلیه‏ی متغیرهای مستقل با پرخاشگری نشان داد که شش متغیر از مجموع متغیرهای مستقل وارد معادله و سایر متغیرها از معادله‏ی رگرسیون خارج شده اند. ابتدا متغیر رابطه با دوستان پاسخگو وارد معادله شده است و به تنهایی 7/20 درصد از واریانس پرخاشگری دانش آموزان را تبیین نموده است. سپس در مراحل بعدی به ترتیب متغیرهای میزان استفاده از رسانه، روابط خانوادگی، محل تولد والدین پاسخگو، شعائر مذهبی و شغل پدر، وارد معادله رگرسیون شده-اند. به طور کلی شش متغیر از مجموع متغیرهای مستقل که وارد معادله‏ی رگرسیون شده اند 5/26 درصد از واریانس میزان پرخاشگری دانش آموزان را تبیین نموده‏اند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، دانش آموزان، عوامل اقتصادی، اجتماعی
  • محمدتقی ایمان، علی روحانی صفحات 47-68
    هویت اجتماعی انسان ها در طول تاریخ همیشه در حال تغییر بوده است اما در دهه های اخیر سرعت تغییر آن به مراتب بیشتر شده است. در واقع سرعت شتابان تغییر در هویت اجتماعی انسان ها به گونه ای است که آنها غالبا آن را مورد بازاندیشی و بازسازی قرار می دهند. در این میان رسانه های ارتباطی و اطلاعاتی جدید نقش مهمی در تغییر هویت اجتماعی افراد دارند زیرا دائما کدهای فرهنگی اجتماعی اطلاعاتی فراوانی به مخاطبان ارائه می کنند. به همین دلیل پژوهش حاضر سعی داشته است تاثیر این رسانه های جدید را بر هویت اجتماعی افراد مورد ارزیابی قرار دهد. در این جهت با استفاده از روش پیمایش اجتماعی داده های مورد نیاز از 431 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که افرادی که از رسانه های داخلی استفاده می نمایند هویت مذهبی و ملی شان ارتقا می یابد و بالعکس از هویت جهانی آنها کاسته می شود. اما افرادی که از رسانه های خارجی و اینترنت استفاده می نمایند هویت ملی و مذهبی شان کاهش می یابد و بر هویت جهانی و قومی آنها افزوده می شود. این روند بدین معنا است که گرایش به رسانه های داخلی منجر به تقویت هویت ملی مذهبی افراد می شود و در مقابل گرایش به رسانه های خارجی و اینترنت منجر به برجستگی هویت های فروملی یا فراملی می شود.
    کلیدواژگان: مصرف رسانه ای، هویت اجتماعی، جهانی شدن، گونه های هویتی، رسانه های ارتباطی و اطلاعاتی
  • عبدالعلی لهسایی زاده، حسین ملتفت صفحات 69-88
    در طلیعه‏ی جهانی‏شدن به وسیله‏ی ارتباطات، متفکران و اندیشمندان جهان با افق جامعه‏ای روبه‏رو شدند که تفاوت چشمگیری با نمونه‏ی پیشین خود داشت. جهانی‏شدن فرآیند اجتماعی است که در آن قید و بندهای جغرافیایی که بر روابط اجتماعی و فرهنگی سایه افکنده است، از بین می‏رود و مردم به طور فزاینده‏ای از کاهش این قید و بندها آگاه می‏شوند؛ در این فرایند بدون شک اینترنت از بزرگ‏ترین، مهم‏ترین و تاثیرگذارترین موفقیت‏های علمی بشر به حساب می‏آید. امروزه کشورهای درحال توسعه و کشورهای عقب‏مانده جهت نیل به استانداردهای همه‏جانبه در کلیه‏ی امور ناچار از اطلاع‏رسانی و به کارگیری وسایل ارتباطی در نیل به توسعه‏ی متوازن و همگون می‏باشند، بدون شک وسایل ارتباطی با پوشش وسیعی از مخاطبان در کلیه‏ی جوامع می‏تواند افکار عمومی را با نوآوری های جدید و مفاهیم لازمه‏ی توسعه آشنا سازد؛ در این میان اطلاع‏رسانی صحیح و متناسب به مخاطبان جهت ایجاد ارتباط موثر و تغییر رفتار آنان می‏تواند بسیار کارساز باشد. هدف این مقاله بررسی تاثیر فن‏آوری های اطلاعاتی و ارتباطی به ویژه اینترنت بر توسعه‏ی کشورهای در حال توسعه (جهان سوم) می‏باشد که سعی شده با توجه به منابع موجود به آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، اینترنت، توسعه، کشورهای در حال توسعه
  • معصومه باقری، علی حسین حسین زاده، ندا هاشمی صفحات 89-108
    عصر ارتباطات و انفجار اطلاعات فعالیت جهانی‏شدن را تسریع کرده و به دنبال آن تغییراتی را در فرهنگ بومی جوامع بوجود آورده است از جمله می‏توان به بحران‏های هویتی در این‏باره اشاره کرد. هدف این مقاله مطالعه‏ی تاثیر جهانی‏شدن بر هویت قومی شهروندان است. این پژوهش به شیوه‏ی پیمایش و از طریق ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. اطلاعات این پژوهش با روش پیمایشی از نمونه‏ای با حجم 384 نفر از کلیه‏ی افراد بالای 18 سال شهرستان اهواز به روش نمونه‏گیری طبقه‏ای انتخاب گردیده مراحل آماری آن نیز با استفاده از نرم‏افزار SPSS انجام شده است. نتایج نشان می‏دهد که هویت قومی تحت تاثیر جهانی‏شدن و استفاده از فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی که زمینه‏ی افزایش آگاهی جهانی را فراهم آورده تضعیف شده و یک نوع فرهنگ جهانی در حال شکل‏گیری است. بطور کلی شاید بتوان گفت هویت قومی کنونی شهروندان اهواز درگیر یک بحران ناشی از تجربه‏ی فضای هویت‏ساز فناوری های ارتباطی در کنار پیداش عناصر و فرایندهای جهانی‏شدن است که تقریبا بر کلیه‏ی ابعاد فرهنگ کنونی کشور تاثیر نهاده است. به این معنا که جوانان امروز بر پایه های لرزانی از هویت‏های سیال عصر مدرن قرار گرفته‏اند که در قالب هیچ‏کدام از آنها قرار ندارند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت قومی، فرهنگ، فناوری ارتباطی و اطلاعاتی، نوگرایی
  • علی تصدی کاری صفحات 109-134
    پژوهش حاضر به دنبال توصیف چگونگی مصرف فست فوودها و رابطه‏ی آن با شاخص‏های هویت اجتماعی در میان افراد 16 و 60 سال به بالای شهر رشت می‏باشد. در این تحقیق که با خطوط اصلی نظریات «جورج ریتزر»، «آنتونی گیدنز»، «پی‏یر بوردیو» انجام شده است، به دنبال پاسخ به این سئوال اساسی بودیم، که آیا گروه های اجتماعی مختلف در شهر رشت (نمونه های برگزیده‏ی تصادفی از جامعه‏ی آماری)، به الگوی تغذیه‏ی غیر بومی اختصاصا به فست فوودها علاقه نشان می‏دهند یا خیر؟ این پژوهش بصورت اکتشافی و از نوع «کمی» و با استفاده از تکنیک پرسشنامه انجام شده است. جمعیت نمونه 400 نفر از جامعه‏ی آماری خانوارهای اهل و ساکن (مهاجرین سایر شهرها و روستاهای استان و نیز کشور)، شهر رشت بوده، نتایج آماری به دست آمده نشان می‏دهند جمعیت نمونه، گرایش بیشتری به الگوهای بومی غذا دارند. اگر چه نگرش به مصرف فست فوودها در دامنه‏ی بینابینی کثرت عددی دارد، اما مصرف آن در وعده های غذایی جمعیت نمونه حاکی از آن است که این نگرش با ثبات و متقن نبوده و بر این اساس می‏توان گفت؛ غذاهای سنتی و به عبارت صحیح‏تر غذاهای اصیل همچنان در جایگاه نخست مصرف قرار دارند و از این‏رو در این رابطه انقطاع یا گسست فرهنگی در هویت اجتماعی مردم شهر رشت اعم از اهل و یا ساکن مشاهده نمی‏شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ مصرف، هویت اجتماعی، سبک زندگی، الگوی تغذیه
|
  • Mehraban Parsamehr Pages 7-24
    This study examined the relationship between mental health and social and religious identity among students of Yazd University. This cross-sectional study and a survey have been done. Data for this study of 346 patients who were randomly selected for sampling were collected. The results showed a significant positive relationship between economic-social status of students with religious identity. The results showed a significant positive relationship between social support and national identity. But there is no significant relationship between social support and religious identity. Research results also showed that mental health is a significant relationship between national identity and religious identity. Hierarchical multiple regression analysis to predict the results of national identity in the first (social variables demographic) have won 1/6 of the explained variance of national identity. Secondly, social support and mental health variables have 4/0 variance explained national identity. Also, a hierarchical multiple regression analysis to predict religious identity, in the first stage (social variables-demographic) won 5/8 percent to account for the changing religious identity. Secondly, social support and mental health variables have 6/1 of the explained variance religious identity. Overall 17/5 of the variance was explained by these equations.
    Conclusion
    In this study, the influence of psychological and social variables on religious identity and national student assessment data. Range of mental health and social well-being and predicting the impact of religious and national identity, students are evaluated in this study. But given the amount of variance explained, we can conclude that explanatory power is good. But given the amount of unexplained variance in future research should consider other variables that affect.
    Keywords: Mental Health, Social Health, Religious Identity, National Identity
  • Habib Ahmadi , Masoumeh Delphan Pages 25-46
    The aim of this study was to determine the effects of socio-economical factors on aggressive behavior of students. In doing so, we have used the theories by Merton and Bandura. In data collection the survey technique has been applied. The data analysis has been performed by spss software and we have used descriptive statistics, such as cross-table, and inferential statistics, such as tests for comparing the mean of t and f, correlation coefficient, and two-variable and multi-variable regression analysis techniques. In multi-variable analysis, it’s shown that six variables were entered into the equation and the other variables were stood out of equation. The first variable was the relationship with friends which showed 20/07 of variance. And after that in order of priority the other variables were media, family relationships, place of birth, religious rituals, father’s job. The overall total of six variables showed total 26.5 percent of the variance.
    Keywords: Aggressive, Students, Socio- Economical Factors
  • Mohammad Taghi Iman , Ali Ruhani Pages 47-68
    During the history, people social identity has been changing but in recent decades, the pace of changing is getting more and more. In fact, the rapid pace of change of people Social identity is such that they revise and reconstruct it constantly. In this way, new communicative and informative media have the most significant impact in changing people social identity, because they are sending cultural-social-informative codes to the people constantly. For this reason, this research is trying to analyze the impact of new media on people social identity. In this way, by social survey method the required data among 431 Shiraz university students have gathered. The results have shown that people who use internal media have higher rate in national and religious identity and vice versa, their global identity reduces. Nevertheless, people who use external media and internet have higher rate of global and ethnical identity and their national and religious identity reduce. This trend means that tendency toward internal media causes higher rate of national-religious identity and tendency towards external media and internet lead to transnational and local identity.
    Keywords: Media Consumption, Social Identity, Globalization, Identity Patterns, Communicative, Informative Media
  • Abdolali Lahsaeizadeh , Hossein Moltafet Pages 69-88
    At the beginning of the globalization of communications, thinkers faced with the vision of a society that a huge difference with the previous example. Globalization is a social process that disappears geographical constraints on social and cultural relations has cast a shadow, and people are increasingly aware of the reduce of conditions and obligations. In this process the internet is undoubtedly considered the biggest, most important and influential human scientific achievement. Today, developing and underdeveloped countries to achieve standards in multilateral affairs inevitably and deployment of information and communication tools to achieve balanced development are similar, means of communication can undoubtedly familiar with the audience without broad public with all communities can develop new innovations and essential concepts; the notification is accurate and appropriate can be very effective to the audience and change their behavior in order to establish effective communication. The aim of this paper is to examine the impact of information and communication technologies, especially the internet development in developing countries (third world).
    Keywords: Information Technology, Internet, Developing, Developing Count
  • Masoumeh Bagheri , Aalihossein Hosseinzadeh , Neda Hashemi Pages 89-108
    The present article aims to examine the impact of globaliztion on culture and Ethic identity among citizens in the city of Ahwaz have been conducted. Hence the present study provided the theoretical fromwork of Giddens, Robertson and Stuart Hall has been used. Giddens thinks multi dimension. Phenimenon of globaliztion. He belives that Globalizations is a fundamental aspect of culture in each of the various dimensions of Globaliztion is the institutional. Cultural factors in global communications and informations technolojy plannd to benamad in a fundamental chang in modern societies are extremely effective information from this survey with a sample size of 384 all people over 18 years in Ahwaz city has been selected by stratified sampling which its statical procedure using the software (SPSS) has been done.vesults shaw that Ethic identity influenced by globaliztion and use of informations and communications technolojy which provides Global owareness has been weakend and a global culture is emerging.
    Keywords: Globaliztion, Ethic Identity, Culture, Informations Communications Technolojy pland, Modernism
  • Ali Tassaddi Kaari Pages 109-134
    The present research seeks to explain consumption patterns of fast foods and its relation to indicators of social identity among 16 to 60 and upper years old people in Rasht including native and immigrants from other cities and rural areas. This research has conducted on the basis of «George Ritzer», «Anthony Giddens» and «Pierre Bourdieu» theories, aiming at this basic question, that different social groups in Rasht (Population), prefer undomestic nutrition patterns specially fast foods or not? This exploratory research is quantitative and has performed by using questionnaire technique. Sample includes 400 persons which are drawn by cluster sampling. Results have shown that sample have tendency to domestic food pattern. Although tendency to fast foods in middle rang have numerical frequency, but its consumption in main meals of sample shows that this attitude is not constant and stable and it seems that, traditional or domestic foods occupy the first place in consumption pattern and, therefore cultural discontinuity in social identities of Rasht dewellers has not observed.
    Keywords: Consumption Culture, Social Identity, Life Style, Feeding Pattern