فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن حیدری * صفحات 1-10

    با نگاهی گذرا به اطلاعات باستان شناختی شمال غرب ایران در دوره پیش از تاریخ می توان دید که بیشتر مطالعات انجام گرفته در این منطقه در قسمتهای حاشیه دریاچه ارومیه متمرکز بوده است. متاسفانه بیشتر مطالعات صورت گرفته در شمال غرب، مربوط به دوره های مفرغ و پسر و پس از آن بوده و کمتر به دوره مس وسنگ پرداخته شده است. همچنین، بیشتر اطلاعات منتشر شده مربوط به این منطقه، مربوط به همین زمان ها است و از دوره دالما اطلاعات اندکی در دست است به حدی که انتشارات مرتبط با آن از انگشتان یک دست تجاوز نمی کند. به همین خاطر، بیشتر پژوهشگران به دلیل پیچیدگی و کمبود اطلاعات از این دوره به عنوان دوره شگفت انگیز یاد می کنند، مخصوصا دوره دالما و حوزه گسترش آن را تعجب برانگیز و قابل تامل می دانند. یکی از این کمبودها و کاستی ها مربوط به سفال دالما است. در این مقاله بر آنم تا با مروری بر سفال دالما در سه منطقه آذربایجان شرقی، غربی و کرمانشاه تصویری نسبتا روشن از سنت سفالی دالما در اختیار قرار دهم. به طور کلی، سفال های دالما به 4 دسته تقسیم می شوند که احتمالا با توجه به پوشش و فرم آن ها دارای کارکرد خاصی هستند.

    کلیدواژگان: دوره مس و سنگ، شمال غرب، زاگرس مرکزی، سفال دالما، کاربرد سفال
  • خداکرم مظاهری*، سجاد علی بیگی صفحات 15-26

    با شروع عصر آهن در دره هلیلان، شاهد پدیدار شدن یک سنت سفالگری جدید در تپه گوران هستیم. در میان سفال های این مرحله تپه گوران چند گونه سفال شاخص دیده می شود که شاخص ترین آن ها ساغرهای پایه دار هستند. از گونه ساغرهای پایه دار تپه گوران به ندرت در مناطق پیرامون دره هلیلان گزارش شده است. با این حال، ساغرهای تپه گوران تشابهات بسیار نزدیکی با ساغرهای کاسی میان رودان و ساغرهای عیلامی دشت شوشان دارند. در مورد چگونگی ظهور این نوع ساغرها در دره هلیلان و منشاء آن مطالعات مهمی انجام شده است، اما هنوز چگونگی ظهور آن مبهم است. در این مقاله سعی می شود تا با بررسی نتایج مطالعات باستان شناسی انجام شده در مناطق پیرامون دره هلیلان و با ردیابی وضعیت پراکنش این نوع ساغر، ارتباط ساغرهای تپه گوران با حوزه های اصلی پراکنش آن در میان رودان یا شوشان مشخص شود. بررسی یافته های باستان شناسی حاکی از این است که تاکنون در مناطق مابین دره هلیلان در شمال و دشت شوشان در جنوب شامل مناطق دهلران و آبدانان و دره های سیمره و رومشگان این نوع سفالینه دیده نشده است. ظاهرا محوطه های مناطق دهلران و آبدانان در این زمان متروکه شده اند با این حال نتایج مطالعات انجام شده در ماهیدشت حاکی از حضور این گونه ساغر در شمال دره هلیلان است، در واقع، حضور این گونه ساغر در ماهیدشت، دره هلیلان را از طریق جاده خراسان، به میان رودان وصل نموده و به نظر می رسد که ساغرهای تپه گوران منشاء کاسی دارند.

    کلیدواژگان: دره هلیلان، تپه گوران، ساغرها، کاسی، عیلامی
  • حسین ناصری صومعه*، علیرضا پاشایی، محسن سعادتی صفحات 33-45

    گویجه قلعه مراغه در فاصله 46 کیلومتری جنوب شرق شهرستان مراغه واقع شده است. متاسفانه، در منابع مختلف از این قلعه به اشتباه با اسامی گوجور قلعه و گوهر قلعه یاد می شود در این قلعه دو گونه متفاوت تدفینی به دست آمده است که مهمترین آن یک گوردخمه صخره ای است که تا به امروز شناخته نشده و به دلیل جمع شدن آب نزولات آسمانی در آن موجب گمراهی در تشخیص کاربرد آن به عنوان آب انبار شده است. همچنین، یک فضای مربعی تمام صخره ای و شش نمونه از گورهای صندوقی شکل که قابل قیاس با نمونه های اورارتویی و ماناییست، در این قلعه به دست آمده است. در این پژوهش، سعی گردیده است تا ضمن اصلاح نام محوطه، با بررسی میدانی محوطه و شناسایی قبور و برداشت پلان و تجزیه و تحلیل ساختار و اجزاء فضای موسوم به آب انبار و مقایسه آن با نمونه های مشابه، با رد کار کرد آب انبار برای اثر مربوطه کاربرد این فضا را که شامل یک اتاق اصلی با اتاق های الحاقی و مدخل ورودی چهارگوش در ترکیب با پله های سنگی وصولی است به عنوان گوردخمه ای از نوع تک اتاقه پیوسته که مربوط به حکام دست نشانده و خراجگزار اورارتویی بوده، مشخص نماییم.

    کلیدواژگان: اورارتو، خراجگزار، گویجه قلعه، گوردخمه، تک اتاقه پیوسته
  • محمدحسین عزیزی خرانقی * صفحات 47-55

    فارس به عنوان خاستگاه امپراطوری هخامنشی دارای آثار فراونی از این دوره تاریخی است. مطالعات اخیر در منطقه پاسارگاد و دره بلاغی منجر به شناسایی محوطه های جدید از این دوره شده است؛ آثاری چون دختر بر راهی کنده شده در صخره های دره بلاغی که به دوره هخامنشی منسوب شده است. سازه خشتی تپه رحمت آباد و کوشک هخامنشی دره بلاغی رحمت آباد تپه ای کوچک به مساحت نیم هکتار در بخش جنوبی دره بلاغی است که تاکنون طی سه فصل سالهای 1384، 1388 و 1389 مورد کاوش باستان شناختی قرار گرفته است. این محوطه دارای نهشته های فرهنگی از دوره های نوسنگی شامل دو فاز اصلی نوسنگی بدون سفال (فاز رحمت آباد) و نوسنگی با سفال (فازهای شکل گیری موشکی و موشکی دوره باکون ،میانه دوره هخامنشی و دوره اسلامی (قاجار) است. در کاوش سال 1388 (فصل دوم آثار سازه ای خشتی از دوره هخامنشی با پلان نیم دایره بر روی این تپه شناسایی شد. این سازه خشتی بر روی نهشته های فرهنگی دوره باکون میانه و با تخریب این لایه ها ساخته شده است. خود این سازه معماری نیز بوسیله گورهای اسلامی دوره قاجار به شدت آسیب دیده است. تحلیل کاربری این اثر در ارتباط با جاده شاهی بین پاسارگاد و تخت جمشید قابل توجه است. تاریخ گذاری مطلق انجام گرفته بر روی نمونه ای زغال، تاریخی مربوط به اوایل دوره هخامنشی را ارایه می کند.

    کلیدواژگان: رحمت آباد، دره بلاغی، راه شاهی، سازه خشتی، تاریخ گذاری مطلق
  • زهره زهبری، رضا مهرآفرین، سید رسول موسوی حاجی صفحات 57-77

    شهر دهانه غلامان از مهمترین محوطه های کاوش شده از دوره هخامنشی در جنوب شرق ایران است. این محوطه در سال 1960 میلادی توسط امبرتو شراتو شناسایی شد. دهانه غلامان طی دو دوره مورد کاوش قرار گرفته است. دوره اول سالهای 1962-1965 میلادی توسط هیات ایتالیایی به سرپرستی امبرتو شراتو، دوره دوم مربوط به سالهای 1379-1384 شمسی است که توسط هیات ایرانی به سرپرستی سیدمنصور سیدسجادی مورد کاوش قرار گرفت. همچنین، مطالعات اخیر آرکیوژیوفیزیک توسط کوروش محمدخانی از دیگر فعالیت های باستان شناختی در این محوطه است. سفال تنها یافته منقول ارزشمند محوطه دهانه غلامان طی کاوش های یاد شده است. بنابراین، مطالعه این داده بسیار مهم در شناخت صنعت و سنت سفالگری دوره هخامنشی در منطقه جنوب شرق بسیار سودمند خواهد بود. یکی از گونه های گزارش شده در این محوطه لیوان های دهانه غلامان است. نوشتار حاضر بر مبنای نتایج بدست آمده از تحلیل های آماری و مطالعه متغیرهای کمی 412 قطعه لیوان تدوین شده است. برای نیل به این مقصود تک تک لیوانها از جنبه متغیرهای گوناگون مطالعه و ثبت شده اند. تحلیل آماری ویژگی های فنی و تکنیکی آنها نشان می دهد که این ظروف با معیارهای مشخص و برای منظوری خاص در دهانه غلامان تولید می شدند.

    کلیدواژگان: لیوان، دهانه غلامان، سفال، دوره هخامنشی، آمار کمی، ویژگی های ساختاری
  • حسین حبیبی*، یدالله حیدری باباکمال صفحات 79-101

    سفال فراوان ترین ماده فرهنگی و یکی از مهمترین داده های در دسترس باستان شناسان برای تعیین گاهنگاری، وضعیت پیچیدگی های اجتماعی، تولید و تکنولوژی گروه های انسانی گوناگون، تحولات هنری و بررسی برهم کنش های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است. از این رو، سفال شناسی و ارایه طبقه بندی های هر چه دقیق تر در این مورد در مناطق گوناگون جغرافیایی گامی آغازین در بازسازی باستان شناختی جوامع دوران گذشته تلقی می شود که باستان شناسی دوره ساسانی در این ارتباط دچار کمبودهایی است. بنابراین، با در دست داشتن حجم قابل توجهی از اطلاعات بدست آمده در این باره از بررسی باستان شناختی شهرستان فارسان پژوهش حاضر با هدف توصیف، طبقه بندی و مقایسه سفال ساسانی این منطقه صورت گرفت. بر این اساس مشاهده شد که سفال ساسانی فارسان دارای شباهتهای روشنی با نمونه های هم دوره بدست آمده از حوزه های فرهنگی همجوار خوزستان و فارس است که این نکته با توجه به خصوصیت نظام سیاسی دودمانی ساسانی، ویژگی های جغرافیایی منطقه و شیوه معیشت غالبا بر پایه کوچ نشینی مردمان آن قابل تبیین است. با انجام این پژوهش، درکی روشن تر از روابط مردمان دوره ساسانی این منطقه با مناطق همجوار با توجه به ویژگی های زیست محیطی و موقعیت جغرافیایی سوق الجیشی منطقه فارسان بر سر راه های ارتباطی بین جنوب غرب مرکز فلات و غرب ایران بدست آمد.

    کلیدواژگان: سفال، دوره ساسانی، فارسان، طبقه بندی و گونه شناسی، مقایسه، تبادلات فرهنگی
  • زینب افضلی*، ستار خالدیان صفحات 103-121

    با ظهور اسلام و فتح شهرهای ساسانی توسط مسلمانان سرنوشت، سیاسی، اقتصادی، مذهبی و ساختار کالبدی آنها تا حد زیادی دچار تغییر شد. در این مقاله تغییر و تحولات فضایی که با ظهور اسلام در شهرهای ساسانی صورت می گیرد بر اساس مطالعه موردی شهر بیشاپور بیان می گردد. نتایج نشانگر در هم شکستن نظام طبقاتی ساسانیان در ساختار اجتماعی این شهر است. به این معنی که در قرون اولیه اسلامی در نتیجه شعار برابری و برادری اسلامی، بافت و فضای شهر بیشاپور دچار دگرگونی می گردد و از لحاظ کمی رشد زیادی در خانه سازی طبقه تهیدست به وجود می آید و طبقات اجتماعی پایین دست به فضاهای ممتازی که پیشتر در اختیار طبقه مرفه شهر دوره ساسانی بود راه پیدا می کند و تا حد زیادی تبعیضات اجتماعی منبعث از جهان بینی زردشتی در بیشاپور دوره اسلامی از بین می رود با افزایش جمعیت مسلمانان و قدرت یافت حاکمان محلی و تثبیت اسلام در کشور و امنیت نسبی، تفکر و جهان بینی اسلامی به وضوح در اواخر قرن سوم و چهارم خود را در ساختار فضایی شهرها نشان می دهد و چیدمان ابنیه در فضاهای شهری و ساختار فضایی شهر در دوران اسلامی بر اساس جهان بینی اسلامی و رفع احتیاجات کلیه مردم تغییر می کند و در همین دوران بناهایی مانند مسجد جامع، مدرسه و کاروانسرا و بازار گسترده وارد بافتهای شهری می گردد. در یک جمع بندی باید گفت شهرسازی در دوره اسلامی، از دگرگونی ساخت و سازمان فضاهای شهری دوره ساسانی تحت تاثیر تفکر اسلامی به وجود می آید.

    کلیدواژگان: ساسانیان، بیشاپور، شهرنشینی، شهرسازی ساسانی، شهر اسلامی
  • مریم دارا * صفحات 123-129

    اورارتوها از قرن نهم ق.م تا حدود سه سده پادشاهی خود را در اطراف دریاچه های وان اورمیه و سوان گسترش دادند. دستبند مفرغی تول تالش با کتیبه ای اورارتویی توسط پژوهشگرانی بررسی شده است و آن را نشانگر بسط مرزها یا تاثیرات اورارتوها یا شییی غنیمت گرفته شده و کتیبه آن را متعلق به آرگیشتی اول یا ساردوری دوم می دانند. اما، لحیم دستبند موجب خوانش های گوناگون متن آن شده و توجه را از نقاط دیگر دستبند منحرف کرده است. فلز نبشته با بی دقتی و ترکیبی از رسم الخط های مختلف ایجاد شده و تشخیص دوره نگارش آن را مشکل کرده است. کتیبه دو واژه ar-gis-ti و us-tu-u دارد که می توانسته us-tu-u-ni یا us-tu-u-ri یا us-tu-u-li باشد. نگارنده بر این نظر است که این دستبند طبق سنتی باستانی می توانسته از محوطه ای به محوطه دیگر انتقال یابد و شاید از ابتدا از دو قسمت از دو جای مختلف از یک کتیبه بزرگ تر ساخته شده و به هم لحیم و به شکل دستبند درآمده و تزیین شده است. واژگان ابتدا و انتهای کتیبه ناقص هستند و شاید سازنده به دلیل نام آرگیشتی و برای اینکه آن را به اندازه لازم در آورد به بخش دیگری که ni-se us-tu-u بوده متصل کرده و به دستور آن بی توجه بوده یا به اورارتویی تسلط نداشته است. در این صورت ترجمه کتیبه به شکل به هم پیوسته جایز نیست چون دو واژه مجزای «آرگیشتی» و «اهدا کرد...» هستند. وجود hi بنوت در زیر لحیم دستبند نیز غیر ممکن نیست نگارنده به دلیل رسم الخط بد دستبند آن را تقدیم شده به خالدی نمی داند.

    کلیدواژگان: اورارتویی، دستبند مفرغی، تول تالش، آر گیشتی، رسم الخط های جدید و رنسانس
|
  • Mohsen Heydari * Pages 1-10

    Having a glance at the archaeological data in North West of Iran during prehistoric era, we can see that most studies in the area focused on the edge of Urmia Lake. Unfortunately, most of the studies which have been done in the North West are related to the Bronze Age and later periods, and fewer studies have been done on the Chalcolithic period. Moreover, most of the information published about this area, is related to the same time periods. There is little information about Dalma Period and related publications do not exceed the fingers of one hand. For this reason, most researchers, due to the complexity and lack of knowledge about this period, refer to it as Wonder Period. In particular, Dalma period and the area of its development are surprising and noteworthy for them. One of the shortcomings is Dalma pottery. In this article, we review the Dalma pottery in the regions of East and West Azarbaijan and Kermanshah to provide a rather clear picture of Dalma pottery tradition. Generally, Dalma pottery is classified as four categories which probabely have specific functions depending on their coverage and form.

    Keywords: Chalcolithic Age, Northwest Iran, Central Zagros, Dalma pottery, Pottery function
  • Khodakaram Mazaheri *, Sajjad Alibaigi Pages 15-26

    We witness the appearance of a new pottery tradition in Tepe Guran in Hulailan valley, at the beginning of Iron Age. There are several striking pottery types in the potteries of this phase of Tepe Guran, that, the most striking type is goblets. These goblets are rarely reported from the regions of around the Hulailan valley; nevertheless, Tepe Guran goblets have much close similarities with Mesopotamian Kassite goblets and Elamite goblets at Susiana plain. Important studies have been done about the appearance conditions and source of this goblet type in Hulailan valley, but their appearance conditions is still unknown. In this article, we attempt to find out the relationship between the goblets of Tepe Guran with their original distribution territories at Mesopotamian or Susiana plain through analyzing the results of archaeological studies that have been done at regions around the Hulailan valley and tracing the distribution position of this goblet type. Examination of archaeological findings indicates that so far this goblet type has not been found in the regions between Hulailan valley in the north and Susiana plain in south, including regions of Dehloran and Abdanan and Saimareh and Romeshghan valleys. Apparently, regions of Dehloran and Abdanan became abandoned at this time; nevertheless, results of studies at Mahidasht indicate presence of this goblet type at north of Hulailan valley. In fact, presence of this goblet type at Mahidasht, joined Hulailan valley to Mesopotamia through Khorasan Road and it seems that Tepe Guran goblets have Kassite origin.

    Keywords: Holailan valley, Tepe Guran, goblets, Kassite, Elamite
  • Hossein Naseri Some’e *, Ali Reza Pashaei, Mohsen Sa’adati Pages 33-45

    Castle and village of Göyce Qala are located 46 kilometers southeast of Maragheh, with traditional structure and Rocky architecture. There is a catacomb in engraved rocks which was misinterpreted as storage for rainfall. Some scholars, local people, and internet materials have wrongly identified it as a storage place for water. The authors attempt to reject such claim and identify the chronology and functions of the site by surveying the site and drawing its plan and comparing it with foreign and Iranian similar sites. The tomb consists of a main chamber with attached spaces and a symbolic square yard that is integrated with stony staircases that reach to them and can be presented as rocky Urartu tombs known as “integrated single unit”. Apparently, in Urartu, tomb types indicated the buried people’s status and since catacombs usually were for royal family and local governor, understanding and presenting can be profitable for a better realization of the region in Urartu period.

    Keywords: Urartu, Tributary, Göyce Qala, Catacomb, Integrated single Unit
  • Mohammad Hossein Azizi Kharanaghi * Pages 47-55

    Fars province as the origin of the Achaemenid Empire has a great number of monuments of this cultural period. Recent studies on the Pasargadae area and Bolaqi valley led to discovery of new sites of this period such as Dokhtar- Bor (the road has been dug in to the Bolaqi valley rocks which is attributed to the Achaemenid period), a small palace and the mud brick structures at the top of Tepe Rahmat Abad. Rahmat Abad is a small tell site (Half an hectare) in front of southern gorge of the Bolaqi valley. The site was excavated in 2005 and 2009. This site has a cultural deposit of Neolithic period (including two different phases: Pre-Pottery Neolithic Phase (RahmatAbad Phase) and Pottery Neolithic Phase (Formative Mushki and Mushki Phase), Middle Bakun period, Achaemenid period and Late Islamic (Qajar) period. In the 2009 season a mud brick structure with a semicircle plan was identified just at the top of the site which belongs to the Achaemenid period. The function of this structure is reasonable in connection with the royal road between Pasargadae and Persepolis. The absolute dating on one charcoal piece provided the date belonging to the beginning of the Achaemenid Empire.

    Keywords: RahmatAbad, Bolaqi Valley, Royal Road, Mud Brick Structure, Absolute Dating
  • Zohreh Zehbari *, Reza MehrAfarin, Seyyed Rasool Mousavi Haji Pages 57-77

    Dahan-e Gholaman is the most important excavated site of Achaemenid period in the southeast of Iran. This site was discovered in 1960 by Umberto Scerrato and was excavated twice. First archaeological excavation was in 1965- 1962 by an Italian Expedition under Scerrato’s supervision and the second archaeological excavation was undertaken in 1379-1384 by an Iranian Expedition under Sajjadi’s supervision. Archaeogeophysics has been used in recent studies in Dahan-E Gholaman by Kourosh Mohamadkhani. Pottery is the only valuable archaeological finding of Dahan-e Gholaman. Therefore the investigation of the potteries is useful for improving our knowledge of Achaemenid ceramic tradition in southeast of Iran. This paper is devoted to discovered beakers from this site and has been written based on statistical analyses and quantitative variables of 412 beakers. For this purpose, all of beakers have been studied and analyzed using different aspects and variables. The statistical analyses and technical characteristics of Beakers show that this ceramics were produced on certain standards and for specific purposes in Dahana-e Gholaman.

    Keywords: Beaker, Dahan-e Gholaman, Pottery, Achaemenid Period, Quantitative Statistics, Structural Characteristics
  • Hossein Habibi *, Yadollah Heydari Baba Kamal Pages 79-101

    Pottery is the most abundant and one of the most important archaeological materials, which can be used by Archaeologists for the purposes like dating, specifying the technological and socio-political complexity level of various human groups, artistic transitions and study of economic and cultural interactions between past societies. Therefore making acquaintance with this material culture and presenting more and more exact classifications is a basic, but of high importance work to be done in the archaeological recognition of past societies. Yet, unfortunately our archaeological knowledge of the Sasanian ceramics is negligible. Finding a large number of Sasanian shards from the archaeological survey of Farsan County in Chahar-mahal & Bakhtiari province, the present paper deals with description, typology and comparison of Sasanian ceramics from this county. Based on that, it has been specified that Sasanian Pottery of Farsan has the clear similarity with acquired samples from the neighboring cultural zones of Khuzestan and Fars which according to the dynastic character of Sasanian political system, geographic specifications of the region and the prevailing livelihood mode of nomadism of these societies make sense. The results of this research gave a new sight to the interaction between the under study region, which is lying at the crossroad of southwest, west and central plateau routs of Iran, and neighboring regions during Sasanian era.

    Keywords: Pottery, Sasanian Period, Farsan County, Classification, Typology, Comparison, Cultural Interactions
  • Zeynab Afzali *, Sattar Khaledian Pages 103-121

    With the rise of Islam and the conquest of Sassanid cities by Muslims, the fate of political, economic, religious and physical structure of these cities were greatly changed. This article explains spatial changes created with the rise of Islam in Sassanid cities based on the case study of Bishapour. The results show the breakdown of the Sassanid class system in the social structure of the city. That means in the early centuries of Islam, because of equality and Islamic brotherhood, texture of the city was changed and in quantitative terms, there was strong growth in housing of the poor class and lower class accede to elite spaces that previously belonged to upper class in Sassanid city. Social discrimination derived from Zoroastrianism disappeared largely from Bishapour in Islam period. With the increase in Muslim population and the power of rulers and the establishment of Islam in the country and relative security, Islamic thinking and worldview shows itself clearly in the urban spatial structure in the late third and fourth centuries. Arrangement of buildings in urban spaces and the urban spatial structure in Islamic period changed according to Islamic ideology and necessities. At the same time buildings such as Grand Mosque, Madrasa (school), Caravansary and Bazaar entered the urban context. In conclusion it must be said, urbanism in Islamic period, is created from transformation of the urban spaces of Sassanid period under the influence of Islamic thought.

    Keywords: Sasanian, Bishapour, Urbanism, Sassanid Urbanity, Islamic City
  • Maryam Dara * Pages 123-129

    Urartians expanded their kingdom in the area between Lakes Sevan, Van and Urmia for about three centuries from 9th century B.C. The bronze bracelet with Urartian inscription from Tul-e Talesh has been studied by the scholars as a proof of Urartian border expansion and their effects on the region or even as a looted object. This inscription is known to belong to Argišti I or Sarduri II. But the solder in the bracelet has been the cause of arguments and also distractions from other details. The inscription was written with two sorts of epigraphy and with no sufficient attention. Therefore the era when this inscription was written is hard to be determined. The inscription contains only two words as mar-giš-ti and uš-tú-ú. The second part is incomplete and could be uš-tú-ú-ni or uš-tú-ú-ri or uš-tú-ú-li. The author of this paper suggests that it was possible for this object to be moved from one site to another as an ancient tradition. It is also possible that the inscription was cut from another longer inscription and was made into a bracelet with adornments. The words in the beginning and the end of the inscription are incomplete and it is also possible that the metalworker cut the word Argišti for any reason and used another part (ni-še uš-tú-ú) with no attention or knowledge of Urartian grammar. Therefore, the translation is useless as there are two words of “Argišti” and “dedicate”. “ḫi” as a paternal sign could have possibly been hidden under the solder as well. The poor epigraphy of the inscription is the reason for the author not to accept the idea of the bracelet as a temple dedication.

    Keywords: Urartian, Bronze Bracelet, Tul-e Talesh, Argišti, Renaissance, New Epigraphy