فهرست مطالب

پیام باستان شناس - پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین رضایی *، حسن نامی، محدثه حسینی قلعه قافه صفحات 1-22

    در ادبیات باستان شناسی، اشیا کوچک قابل حمل سنگی، گلی، استخوانی یا فلزی، معمولا به قطر 1-5 سانتی متر، با یک سطح منقوش به صورت کنده یا شیاردار با یک دسته حلقوی سوراخ دار، مهر نامیده می شوند. مکانیسم کارکرد مهرها در دوران پیش ازتاریخ، تفاوت های آشکاری را نشان می دهند. بارزترین تفاوت ها را می توان در پیدایش مهرهای استوانه ای و یا پیدایش مهرهای مشبک فلزی در عصر مفرغ مورد توجه قرار داد. هدف از پژوهش حاضر، طبقه بندی و گونه شناسی و شمایل نگاری مهرهای یافت شده از تپه حصار دامغان است. مقاله حاضر در پی پاسخ به پرسش های ذیل است: از جمله این که، مهرهای تپه حصار به لحاظ گونه شناسی، چه اشکالی را شامل می شود؟ نقش مایه های به کاررفته بر روی مهرهای تپه حصار چه موضوعاتی را در بر می گیرند؟ این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است که سعی دارد با رویکرد کتابخانه ای به طبقه بندی و گونه شناسی مهرهای یافت شده از تپه حصار دامغان بپردازد. مهرهای حصار Iو II اغلب از بافت قبور و مهرهای حصار III اغلب از بافت معماری یافت شده اند. مهرهای حصار از سنگ ها و مواد متفاوتی ساخته شده اند که برخی از مواد، بومی بوده و برخی دیگر از مناطق دیگر به محوطه وارد شده اند که بیانگر گستره تجارت و بازرگانی محوطه تپه حصار دامغان است. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که اغلب مهرهای تپه حصار از نوع مهر مسطح یا استامپی هستند و نقوش هندسی فراوان ترین نقش مایه حکاکی شده بر روی مهرهای تپه حصار است. مهرهای تپه حصار از لحاظ گونه شناختی و نقش مایه بیشترین شباهت را با مهرهای شوش و تپه سیلک دارند و در خارج از فلات ایران شباهت هایی با مهرهای بین النهرینی و همچنین، آسیای مرکزی را نان می دهند. با پیشرفت تجارت تغییراتی در کیفیت جنس و نقوش مهرهای تپه حصار ایجاد شده است و در این تغییرات هم عامل ارتباط با اقوام دیگر و هم تغییر تفکر مردمان بومی منطقه می تواند سهیم بوده باشد.

    کلیدواژگان: مهر، شمایل نگاری، گونه شناسی، دوره مفرغ، تپه حصار
  • عاطفه رسولی *، میثم میری آهودشتی صفحات 23-38

    موسیقی نوعی رفتار انسان تلقی می شود که از نظر تاثیر بسیار نیرومند است. موسیقی را باید اولین ابزار بیان غریزی انسان دانست. آن چه که مسلم است انسان از همان آغاز آفرینش برای توصیف حالت های درونی خویش از رقص و آواز استفاده می کرده است. موسیقی در تاریخ ایران باستان سابقه ای بسیار طولانی دارد. بررسی آثار و مدارک نشان دهنده جایگاه والای موسیقی در ایران باستان است و موسیقی در تشریفات مذهبی ایران نقش موثری داشته است. هدف از این پژوهش، شناخت ابزار و ادوات موسیقی دوران باستان به ویژه ساز مکشوفه از گورستان عصر آهن گوهر تپه و اهمیت نقش زن در خنیاگری و موسیقی است. با توجه به کاوش ها و بررسی هایی که در محوطه های عصر آهن منطقه مازندران و گیلان صورت گرفته، تا به حال چنین سازی به دست نیامده است. زیرا این ساز از شاخ گاو ساخته شده و قسمت انتهای آن که از فلز نقره است با هفت میخ به بدنه ساز پرچ شده است. در کنار این تدفین علاوه بر ساز فوق ماسکی از جنس مفرغ، زیورآلات، اشیای فلزی، مهره های لاجورد و تعدادی ظروف سفالین کشف گردیده که نشان دهنده جایگاه والای شخص متوفی و نقش زن در خنیاگری و موسیقی عصر آهن ایران است. این پژوهش با روش تحلیلی – تجربی و با استفاده از مطالعات میدانی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد ساز مکشوفه از گوهر تپه که شبیه به ساز نی است، جزو سازهای بادی محسوب می شود که از قدیمی ترین سازهای دوران باستان بوده است.

    کلیدواژگان: بهشهر، ساز موسیقی، عصر آهن، گوهر تپه
  • سورنا فیروزی * صفحات 39-58

    زاگرس مرکزی یکی از پرجمعیت ‎ترین مناطق فلات ایران در نیمه نخست هزاره یکم پیش از میلاد و آکنده از سرزمین های کوچک یا نیمه گسترده بود. در ارتباط با این گستره جغرافیایی، یکی از نکات عجیب و جالب توجه در محتوای منابع میان ‎رودانی مرتبط با هزاره یکم پیش از میلاد، برخورد با دو موقعیت سراسر متفاوت برای سرزمینی با نام همسان پرسواش یا پرسومش است، به طوری که از روزگار شلمانسر سوم تا سلطنت سارگن دوم آشوری نام این سرزمین همواره در کنار سرزمین هایی یاد شده است که در شرق آشور و در حدود زاگرس مرکزی واقع بوده ‎اند، اما از روزگار سناخریب به بعد، سرزمین پرسواش (پرسومش) در شرق ایلام و متحد آن گزارش شده است. همچنین، می دانیم که سرزمین پارسیان در روزگار حکومت خاندان هخامنشی نیز -چه پیش از برآمدن جهان شاهی (:امپراطوری) و چه پس از آن- در زاگرس جنوبی قرار داشت. این که بر مبنای محتوای منابع نوشتاری به دست آمده از کاوش های باستان شناسی چگونه می توان این موضوع را توضیح داد، موضوعی است که پژوهشگران زیادی کوشیدند تا برای آن پاسخی بیابند. پژوهش پیش رو با بررسی محتوای این کتیبه ها و ارزیابی داده های جغرافیایی درون آن ها، به یک بازنگری در موضوع پرداخته و به این نتیجه رسیده است که نام سرزمین نخستین نه تنها به مفهوم تبار یک جمعیت اشاره داشته است، بلکه مردمان آن دیار به یک مهاجرت گروهی (:اکسودوس) بزرگ و در مقیاس آن چه پیشتر بنی اسراییل در مصر تجربه کرده بود، دست زدند تا استقلال سیاسی و آزادی پیشین خود را دوباره بیابند. این پژوهش نشان می دهد که علت از دست رفتن این استقلال، شکست برنامه های توسعه طلبانه یک شاه کهن از این سرزمین در برابر آشوریان بوده است.

    کلیدواژگان: آشور، ماد، پرسوا، تونکو، مهاجرت گروهی، پارسیان
  • محمد فرجامی، علی اصغر محمودی نسب * صفحات 59-78

    شهرستان نهبندان واقع در خراسان جنوبی، از نواحی مهم در پژوهش های باستان شناسی دوران تاریخی و اسلامی به شمار می رود. دامنه غربی شاه کوه در غرب این شهرستان، به دلیل وجود شرایط مساعد اقلیمی و محیطی، استقرارها و سکونتگاه های مهم و گسترده ای را در خود جای داده است که نشان از اهمیت آن ها در برهمکنش های درون و برون منطقه ای دوران تاریخی دارد. از جمله این یادگارهای بی همتا، بخش های برجای مانده از بنای معروف به آتشکده در روستایی با همین نام جای است که شوربختانه بخش های اندکی از این سازه برجای مانده است. پیرو برنامه گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محدوده بنا و شواهد معماری موجود و نیز معماری کنونی در بافت روستا، گمان آن می رود که این سازه با نقشه چلیپایی و چهار دیوار سنگی و پوشش گنبدی پایه گذاری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بنای معروف به آتشکده (؟) در دوره ساسانی ساخته شده و در سده های نخستین اسلامی نیز همچنان کاربری داشته و به عنوان یک مکان مذهبی، با محوطه های پیرامون خود مانند کلاته بل بتو و گورستان تاسکا در ارتباط بوده است. ضمن معرفی این اثر، به تحلیل بقایای فرهنگی سطحی محوطه های مذکور نیز پرداخته می شود. یافته های سطحی این محوطه ها در پیوند با دوران تاریخی (هخامنشی ساسانی) است که نشان از تداوم سکونت و برهم کنش های فرهنگی در این منطقه از آغاز دوران تاریخی تا دوران اسلامی دارد. هدف اصلی، شناخت بنای معروف به آتشکده (؟) با توجه به شواهد و داده های باستان شناسی و همچنین، معرفی محوطه های دیگر دوران تاریخی مانند کلاته بل بتو و تاسکا است. این پژوهش با گردآوری یافته ها به صورت میدانی و تحلیل آن ها از طریق پژوهش های کتابخانه ای با رویکرد تاریخی فرهنگی و به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: معماری، ساسانی، سفال، آتشکده، شهرستان نهبندان، شاه کوه
  • الهام سهاکی *، زرین فخار صفحات 79-98

    آثار معماری دوره ساسانی شامل بناهای مذهبی و غیرمذهبی است. با توجه به اینکه آیین زرتشتی، دین رسمی ایران در دوره ساسانی بوده است، بناهای مذهبی مرتبط با این دوران از جایگاه مهمی برخوردار بوده اند. آتشکده شیان نمونه ای از آتشکده های دوره ساسانی استان کرمانشاه است که ویژگی معماری آن عبارت است از یک چهارتاقی با راهروهای پیرامونی و مصالح معماری بنا شامل قلوه سنگ، لاشه سنگ، گچ وملات گچ است. ابعاد بنا 14/5×14/5 متر و با پلان مربعی شکل است. تاکنون هیچ گونه گزارش و مطالعه دقیقی در مورد این بنا به چاپ نرسیده و اندک اطلاعات منتشر شده، از طریق نوشته ها و مدارک موجود در پرونده ثبتی بنا و برخی گزارش های کاوشگران بنای شیان است. در این پژوهش کلیه مدارک موجود گردآوری و اساس کار بر فعالیت میدانی متمرکز گردیده است. همچنین، بنا از نظر پلان، مصالح و دیگر ویژگی های معماری به دقت بررسی و مطالعه شد. هدف این پژوهش، معرفی بنای آتشکده شیان به عنوان نمونه شاخص آتشکده های کمتر شناخته شده غرب کشور است. شناسایی دقیق مشخصات این اثر می تواند بازسازی آتشکده های غرب ایران را هموارتر سازد. به علاوه، بررسی این بنا در تعیین گاهنگاری و کاربری بناهای مشابه این منطقه نیز موثر است. با توجه به ویژگی های معماری بنای شیان، مصالح و اجزای به کار رفته در معماری، همچنین سایر یافته های منقول و غیرمنقول به دست آمده، می توان این بنا را یک نیایشگاه مذهبی یا آتشکده ای از دوره ساسانی قلمداد نمود.

    کلیدواژگان: دوره ساسانی، چهارتاقی، آتشکده شیان، اسلام آباد غرب
  • حامید نورسی *، سامر نظری، لیلا گرگری، بهنام قنبری، عباس باورسایی صفحات 99-114

    شهر ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی، در شمال غربی ایران قرار دارد. بافت کهن این شهر به سبب وجود آثار متعدد دوران اسلامی شناخته شده است. حجم زیادی از شواهد تاریخی - فرهنگی موجود در بافت شهری ارومیه به دلیل قرارگیری در زیر بخش های شهری و مسکونی، آن گونه که شایسته است مورد مطالعه و شناسایی قرار نگرفته است. در تابستان سال 1397 به سبب عملیات خاک برداری در راستای مرمت و ساماندهی ضلع شرقی مسجد جامع ارومیه، شواهدی از ساختارهای معماری و یافته های منقول فرهنگی به دست آمد که پس از مناقشات بسیار، عملیات مرمت متوقف شد. در تابستان سال 1399 کاوش باستان شناختی باهدف شناسایی بقایای معماری و درک لایه های فرهنگی در محل گودبرداری انجام گرفت. با توجه به اهداف کاوش، به دست آمدن ساختارهای معماری و همچنین هدف گذاری اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی برای ایجاد سایت موزه در محل کارگاه های کاوش، دو گمانه پیشرو برای شناسایی لایه های فرهنگی پایین تر از ساختارهای دوران اسلامی ایجاد شد که شواهدی از مواد فرهنگی مرتبط با دوره ساسانی به دست آمد. در این نوشتار سعی بر آن است تا ضمن معرفی یافته های فرهنگی به دست آمده، با استفاده از روش گاه نگاری نسبی، به مطالعه و مقایسه یافته های فرهنگی به دست آمده با سایر محوطه های شناخته شده دوره ساسانی در غرب ایران پرداخته شود. روش تحقیق این پژوهش به صورت تاریخی، توصیفی - تحلیلی است و جمع آوری یافته ها با مستندنگاری میدانی و مطالعات کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: دوره ساسانی، مسجد جامع ارومیه، کاوش باستان شناسی
  • بیتا سودایی *، ابوطالب مقسم صفحات 115-126

    خاراسن یکی از شهرهای است که بنا بر اهداف تجاری، به فرمان اسکندر مقدونی در منطقه اروندرود تاسیس شده و تا سال 127 ق.م توسط شاهان سلوکی اداره می شده است. در سال 125 ق.م هوسپایوسین به عنوان یکی از حکام محلی با ضرب سکه اعلام خودمختاری کرده است. این شهر به علت موقعیت سوق الجیشی در تجارت آبی دارای اهمیت بسیاری بوده است. منابع تاریخی اطلاعات اندکی در مورد شاهان محلی خاراسن به پژوهشگران می دهند. از این رو، بررسی مسکوکات برجای مانده از این شاهان همراه با متون تاریخی بهترین روش مطالعه آنها به شمار می رود. هدف از این پژوهش معرفی سکه های خاراسن موجود در موزه ملی ایران و بررسی وقایع تاریخی و ضرب سکه های نقره و مسی توسط شاهان محلی خاراسن است. این پژوهش به روش میدانی و اسنادی با رویکرد تاریخی انجام شده است. نتایج نشان می دهد که این سکه ها متعلق به شاهان هوسپایوسین، مهرداد دوم و شاهان خاندان آتامبلوس است. مطالعات تاریخی و سکه شناسی مشخص می کند که هوسپایوسین تا آتامبلوس ششم با مناطق عربی خلیج فارس مراودات تجاری داشته اند و از نظر سیاسی این حاکمان محلی نقش موازنه منفی در منطقه ایفا می کردند. از زمان پاکور دوم به بعد، اداره این منطقه به شاهزادگان پارتی سپرده شده و بدین طریق قدرت حاکمان محلی محدود گردیده است.

    کلیدواژگان: سکه، خاراسن، سلوکی، شاهان محلی، پارتی
  • محسن دانا *، علی اصغر محمودی نسب، حسین صدیقیان، میثم نیکزاد صفحات 127-145

    شرق ایران به ویژه خراسان جنوبی یکی از مناطقی است که تحقیقات باستان شناسی محدودی در آن انجام شده است و با وجود داشتن آثار تاریخی فراوان، سیمای باستان شناسی آن ناشناخته باقی مانده است. شهرستان درمیان یکی از مناطق استان خراسان جنوبی است که نسبت به سایر شهرستان های استان کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. این شهرستان در شرق استان قرار گرفته و هم مرز با کشور افغانستان است. با توجه به بررسی باستان شناسی که در سال 1394 و در سطح شهرستان صورت گرفت، تعداد 213 اثر تاریخی در آن شناسایی شد. این آثار شامل محوطه های تاریخی، مسجد، قلعه، برج، حمام، آرامگاه، آسیاب ، آسباد، حوض انبار، قبرستان، غار های تاریخی و سنگ نگاره است که قدمت آن ها به دوره های پیش از تاریخ (هزاره سوم پ.م) تا دوران اسلامی متاخر (پهلوی) باز می گردد. بیشترین تعداد این محوطه ها مربوط به دوران اسلامی بوده و کهن ترین آنها، محوطه شاه ولی، مربوط به هزاره سوم پ.م است. نظر به این که بسیاری از آثار تاریخی این شهرستان برای نخستین بار شناسایی شده بودند، ضرورت داشت که در پژوهشی مستقل به بررسی و تحلیل آن ها پرداخته شود. بدین سبب، هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تحلیل آثار تاریخی شناسایی شده شهرستان درمیان است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی بوده که داده های آن از طریق بررسی میدانی و مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که آثار تاریخی این شهرستان، نسبت به برخی از مناطق هم جوار از قدمت کمتری برخوردار است، اما عموما با حوزه های فرهنگی شمال شرقی و جنوب شرقی ایران ارتباطات نزدیکی داشته است. علاوه بر این، چنین مشخص شد که شهرستان درمیان در دو بازه زمانی دوره اشکانی و سده های میانی اسلامی از اهمیت و رونق زیادی در منطقه برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: خراسان جنوبی، دوره اسلامی، بررسی باستان شناختی، دوره تاریخی، شهرستان درمیان، دوره پیش از تاریخی
|
  • Mohammad Hossein Rezaei *, Hasan Nami, Mohadeseh Hoseini Qaleh Qafeh Pages 1-22

    In archaeological terminology, small portable objects made of stone, mud, bone, and metal, usually 1-5 cm in diameter, with carved patterns are called seals. This tool probably had different functions in prehistoric times, but the economic function of the seal is more important. The greatest variety of cylindrical and metal mesh seals can be seen in the Bronze Age. The present article seeks to answer the following questions: What are the characteristics of Tepe Hissar seals in terms of typology and iconography? Are the typological and iconographical changes of the seals of Tepe Hissar related to the arrival of other cultures in this region? Have the cultural and religious evolutions of the native people of the region caused the changes in seals? This research is of documentary type and based on the descriptive-analytical method, which was carried out with the aim of typology and iconography of the seals discovered from Tepe Hissar, Damghan. The seals of the Hissar I and II periods have been often discovered from grave contexts and the seals of the Hissar III period have been often discovered from architectural contexts. This study shows that most of the seals are of the stamp type and most of the engraved patterns are geometric. The seals of Tepe Hissar were made of various stones and materials, some of which were local and some imported from other regions. This shows the extent of commercial and economic activities in Tepe Hissar.

    Keywords: Typology, Seal, Iconography, Bronze Age, Tepe Hissar
  • Atefeh Rasouli *, Meysam Miri Ahoodashti Pages 23-38

    Music is a type of human behavior that is very powerful in impact. Music should be considered the first tool of instinctual human expression. From the beginning of creation, man has used dance and song to describe his inner modes. The study of documents shows the high of music in ancient Iran, which has been effective in Iranian religious ceremonies. Music is a phenomenon that is part of the national identity and the basis of a society’s culture. One of the essential issues related to the position of women in prehistoric Iran is their role in music. The purpose of this study is to identify musical instruments in ancient times, primarily the tool discovered in the Iron Age cemetery of Gohar Tepe, and the importance of the role of women in music, dancing, and singing. The research hypothesis is that no such musical instrument has been discovered, according to the excavations and studies in the Iron Age sites of Mazandaran and Gilan. This study uses the analytical–experimental method and fieldwork. The results show this instrument which is similar to the clarinet, is a wind instrument and is one of the oldest musical instruments of ancient times. This musical instrument is unique and interesting, which consists of deer antlers and silver with seven nails riveted to each other. In addition to the musical instrument and this burial, a bronze mask, metal objects, pottery, and ornaments have been also discovered, showing women's high position in music in the Iron Age of Iran.

    Keywords: Behshahr, Iron age, Musical Instrument, Gohar Tepe
  • Sorena Firouzi * Pages 39-58

    The Central Zagros was one of the most populous regions in the Iranian plateau in the first half of the first millennium BC, filled with small and semi-extensive settlements. One of the strange and interesting points observed in Mesopotamian sources, belonging to the first millennium BC, is two completely different locations for a land called Parsuaš or Parsumaš. From the reign of Shalmaneser III to Sargon II of Assyria, the name of this land was always mentioned along with the lands located in the east of Assyria and around the Central Zagros. However, from the time of Sennacherib, the land of Parsuaš has been referred to in the vicinity of Anshan and its ally. Additionally, we know that during the rule of the Achaemenid dynasty, the land of the Persians, both before and after the emergence of the empire, was located in southern Zagros. Deciphering the meaning based on the content of written sources obtained from archaeological excavations is a subject that many researchers have attempted to explain. This study reconsiders the subject by examining the content of these inscriptions and evaluating their geographical data. It is concluded that the name of the first land not only refers to the origin of a population but also indicates that its people have made a large-scale migration, to regain their former political independence and freedom. This experience was similar to the exodus of the Israelites from Egypt. The loss of this independence was due to the failure of the ambitious development plans for the land by the king, which resulted in his fall and the rise of a powerful and influential leader over that land.

    Keywords: Assyria, Parsua, Tunaku, Exodus, Persians
  • Mohammad Farjami, Ali Asqar Mahmoodi Nasab * Pages 59-78

    Nehbandan County is considered one of the important areas in the archaeological research of the historical and Islamic period of South Khorasan. The eastern region of Shah Kouh in the west of this county, due to the existence of suitable and favorable climatic and land conditions, contains important and spacious settlements, which shows their importance in intra- and extra-regional interactions in historical times. Among these unique monuments, there are the remaining parts of the building known as Atashkadeh (Fire Temple) in the village of the same name, but unfortunately, only a few parts of this structure are left. According to the results of the excavation project to determine the core zone and suggest the buffer zone of the building as well as the existing architectural evidence and the current architecture in the context of the village, it is believed that this structure was founded with a cruciform pattern and four stone walls and a dome cover. The study shows that this building was built in the Sassanid period and was still standing in the early Islamic centuries as a religious place and in connection with the surrounding sites. Here, some of the nearby sites such as Kalate Bal Batu and Taska Cemetery were introduced and their surface cultural remains were also discussed and analyzed. This research aims to recognize the Fire Temple building according to the archaeological evidence and also to introduce other sites of the historical era such as Klate Bel Beto and Taska. Collecting the findings has been conducted in the field and analyzing them through Library research has been done with a historical-cultural approach and descriptive-analytical method.

    Keywords: architecture, Sasanian, pottery, Nehbandan county, Shah Kouh, Atashkadeh
  • Elham Sahaki *, Zarin Fakhar Pages 79-98

    The architecture of the Sassanid period includes religious and non-religious buildings. Since Zoroastrianism was the official religion of Iran in the Sassanid period, religious buildings related to this period had an important status. Shiyan Fire Temple is one of the ancient shrines in Kermanshah, Iran, dating back to the Sassanid period. Architectural features include a four-arched room with corridors and architectural materials including rubble, stone carcasses, plaster, and gypsum mortar. The dimensions of the building are 14.5× 14.5 m in a square plan. So far, no detailed report or study has been published about this building, and the little information published has been through the writings and documents in the registration file of the building and some reports of the excavator of the Shiyan, according to which the Shiyan Temple is related to the Sassanid era. This research was based on fieldwork, and all available documents were reviewed. In addition, it was carefully studied in terms of plan, materials, and other architectural features. This study aims to introduce the building of the Shiyan Fire Temple as an example of lesser-known fire temples in the west of the country. Accurate identification of the characteristics of this monument can make the reconstruction of fire temples in western Iran smoother. In addition, the investigation of this building is effective in determining the chronology and use of similar buildings in this area. According to the architectural features of the Shiyan building, the materials and components used in the architecture, as well as other movable and immovable finds, this building can be considered a religious place of worship or a fire temple from the Sassanid period.

    Keywords: Sassanid Period, Shiyan Fire Temple, four-arch, Islamabad-e Gharb
  • Haamid Norasi *, Samer Nazari, Leila Gargary, Behnam Ghanbari, Abbas Bavarsaei Pages 99-114

    Urmia City, the capital of West Azerbaijan Province in northwestern Iran, holds a rich historical background with numerous Islamic era structures. Despite this, the historical-cultural evidence in Urmia has been less studied due to its location beneath urban and residential buildings. In 2017, due to the digging operation for the restoration and organization of the eastern side of the Urmia Grand Mosque, evidence of evidence of architectural structures and cultural artifacts was obtained. However, disputes led to the suspension of the restoration operation. Subsequently, in 2019, archaeological excavations were initiated to identify architectural remnants and understand the site's cultural layers. Aligning with the excavation's objectives and the General Department of Cultural Heritage's goal to establish a museum site, two trenches were excavated. Notably, evidence of cultural materials from the Sassanid period beneath Islamic-era structures was uncovered. This paper, while studying and relative chronology of cultural findings of the Urmia Grand Mosque, compares them with findings of Sassanid sites in western Iran. The data of this research has been collected by documentary and field methods, and this study has been carried out by descriptive-analytical approach.

    Keywords: Sassanid Period, Archaeological excavation, Urmia Grand Mosque
  • Bita Sodaei *, Abotaleb Moghassem Pages 115-126

    Numismatic studies have an important role in reconstructing the history and culture of governments, which can be an accurate source of information about the past, and with their help illuminate a dark and forgotten part of history. Alexander the Macedonian established Characene in 324 BC, for commercial purposes at the bank of Arvand River. The Seleucid kings ruled this city until 127 BC. Until Hyspaosines founded a local government in this region in 125 BC. Historical sources give researchers a little information about the local kings of Characene. Therefore, identifying and studying Characene coins in museums can significantly contribute to elucidating historical events during this period and fill the existing research gaps to some extent. This study aims to introduce the Characene coins of the National Museum of Iran and to examine historical events through the coin. In this research, field and documentary methods with a historical approach have been used. The results show that the Characene coins in the National Museum of Iran belong to the kings Hyspaosines, Mithradates II, and Attambelos Kings. Historical and numismatic studies show that these kings had trade relations with the Arab regions of the Persian Gulf from the period of Hyspaosines to Attambelos VI, which politically, these local rulers played the role of negative balance in the region. However, from the period of Pacorus II (AD 131), the administration of this region was entrusted to the Parthian princes and in this way limited the power of local rulers.

    Keywords: Parthian, Coin, Characene, Seleucid, Local Kings
  • Mohsen Dana *, Ali Asqar Mahmoudi Nasab, Hossein Sedighian, Meisam Nikzad Pages 127-145

    East Iran, especially South Khorasan Province, is one of the regions of Iran in which limited archaeological activities have been carried out, and despite the many ancient monuments, its cultural material and archaeological sequence remain unknown. Darmian County in South Khorasan Province is one of the areas, where there has been less archaeological research than other counties in the province. This county is located in the east of the province, near the borders of Afghanistan. According to archaeological surveys conducted in Darmian County in 2014, 213 ancient sites were identified. The identified sites include archaeological sites, mosques, castles, towers, baths, tombs, mills and cisterns, reservoirs, cemeteries, caves, and petroglyphs, which date back to the prehistoric era (third millennium BC) to the late Islamic era (Pahlavi). The largest number of these sites is related to the Islamic era, and the earliest of them is the Shah Vali site, which dates back to the third millennium BC. The peak of prosperity and density of settlements in the region is related to the Islamic era, especially the 10th to 13th centuries AH.

    Keywords: Islamic era, South Khorasan Province, Historical Period, archaeological surveys, Darmian County, Prehistoric era