فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:10 Issue: 28, 2018

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی راد صفحات 1-2
    هدف آموزش پرستاری تربیت پرستارانی است که توان مراقبت از مددجویان را در محیط بالینی داشته باشند. یادگیری بالینی به عنوان بخش مهم و اساسی آموزش پرستاری می باشد (1). دوره اینترشیپ دانشجویان پرستاری، آموزش حین خدمت است و یادگیری دانشجویان از طریق تمرین مکرر در عرصه بالین و کاربرد در عمل محقق می شود. این دوره، گذر از دوران دانشجویی و تبدیل شدن وی به پرستار می باشد. علاوه بر این علی رغم مطرح نشدن در برنامه آموزشی، دانشجویان انترشیپ کمبود نیروی انسانی درعرصه بالین تا حدی برطرف می شود (2).
    کلیدواژگان: اینتر شیپ، کارآموزی، پرستاری، هزینه اثربخشی
  • یوسف ادیب، اسکندر فتحی آذر، مهستی علیزاده، غلامعلی دهقانی صفحات 3-17
    زمینه و هدف
    پاسخ گویی اجتماعی یک ویژگی مهم و اساسی در آموزش پزشکی است. علی رغم تشابه زیاد، کشورهای مختلف تلاش کرده اند بر اساس نظام ارایه ی خدمات سلامت و نیازهای جامعه خود، شایستگی های مناسب آموزش پزشکی را تعریف کنند. این مطالعه باهدف تبیین شایستگی های بالینی موردنیاز برای تربیت پزشکان عمومی در راستای تحقق پاسخ گویی اجتماعی طراحی گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش در سال 1396 با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. 14 نفر استاد و 5 نفر پزشک عمومی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و تجارب و دیدگاه های آنان تا رسیدن به مرحله اشباع اطلاعاتی مورداستفاده قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند و برای تحلیل آن ها از رویکرد تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، شش طبقه اصلی تحت عناوین «توانمندی ارایه ی خدمات بالینی بر اساس رویکرد کل نگر»، «همکاری با تیم سلامت برای ارتقای سلامت و پیشگیری»، «نقش آفرینی در نظام سلامت»، «مهارت های ارتباطی»، «اخلاق و تعهد حرفه ای» و «تصمیم گیری در شرایط سخت» شناخته شد که در مجموع از 15 زیر طبقه حاصل شدند.
    نتیجه گیری
    برای توسعه ی پاسخ گویی اجتماعی در آموزش پزشکی، دانشکده های پزشکی باید فارغ التحصیلانی را تربیت نمایند که به طور جدی در مورد سلامت جامعه فعال بوده و به اخلاق و رفتار حرفه ای، برقراری ارتباط موثر، کارگروهی، انجام مراقبت های اولیه و ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری ها در کل جامعه، متعهد باشند.
    کلیدواژگان: شایستگی بالینی، پزشک عمومی، پاسخ گویی اجتماعی، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
  • اکبر پیروزمنش، معصومه ایمانی پور صفحات 18-26
    زمینه و هدف
    ارزشیابی به عنوان یکی از عوامل موثر در شکل دهی چگونگی یادگیری دانشجویان در آموزش عالی شناخته شده و کیفیت پیامدهای یادگیری به کیفیت ارزشیابی بستگی دارد. اما از آنجا که عموما ارزشیابی با اضطراب امتحان همراه است می تواند بر عملکرد فرد در آزمون تاثیر منفی داشته باشد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر ارزشیابی تکوینی بر اضطراب امتحان دانشجویان است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی نیمه تجربی از نوع دو گروهی قبل و بعد است که بر روی 68 دانشجوی پرستاری انجام شد. در گروه تجربه، هر چهار هفته یک امتحان تکوینی برگزار گردید. در گروه کنترل، تنها امتحان پایان ترم برگزار شد. میزان اضطراب امتحان در دو نوبت قبل و بعد از مداخله در دو گروه با پرسشنامه پنتریچ و دی گروت اندازه گیری شد. در نهایت داده ها با نرم افزارSPSS نسخه 16تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار اضطراب در گروه کنترل، قبل از مداخله (پیش آزمون) 63/5±08/18 و بعد از مداخله (پس آزمون) 37/2±96/24 بود که به طور معنی داری افزایش داشت (001/0=P). در گروه تجربه، میانگین و انحراف معیار اضطراب بعد از مداخله (31/3±72/13) نسبت به قبل از مداخله (56/5±08/18) کاهش معنی داری نشان داد (001/0=P). مقایسه ی میانگین نمره ی اضطراب امتحان دو گروه قبل از مداخله، اختلاف آماری معنی داری نداشت (87/0= P) اما این اختلاف بعد از مداخله معنی دار بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    انجام ارزشیابی تکوینی می تواند به کنترل اضطراب امتحان دانشجویان کمک کرده و علاوه بر تاثیرات مهمی که بر یادگیری دانشجویان دارد، از پیامد منفی اضطراب بر عملکرد واقعی آنان در ارزشیابی پایانی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی تکوینی، اضطراب امتحان
  • بهرام رستمی، زهرا معین، احسان فکور، کوروش امینی، حجت رستمی صفحات 27-38
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان انگیزش تحصیلی و برخی عوامل مرتبط با آن در دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال تحصیلی 95-94 بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و ازنظر جمع آوری داده ها توصیفی_همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان بودند که تعداد آن ها در سال تحصیلی 96-95 برابر با 290 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 168 نفر محاسبه گردید و نمونه ها به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه انگیزش تحصیلی، عوامل شغلی و آموزشگاهی بود که روایی صوری و محتوایی آن ها توسط کارشناسان تایید گردید و ضریب آلفای کرونباخ جهت بررسی پایایی برای انگیزش تحصیلی 88/0، عوامل شغلی 71/0 و عوامل آموزشگاهی 76/0 به دست آمد.
    یافته ها
    با تحلیل داده ها از طریق شاخص های آمار توصیفی و استنباطی، نتایج نشان داد که میانگین انگیزش تحصیلی دانشجویان از میانگین فرضی بالاتر بوده و در سطح نسبتا مطلوبی می باشد، همچنین رابطه ی معناداری بین انگیزش تحصیلی با وضعیت اقتصادی خانوار، معدل دانشگاه و عوامل شغلی وجود داشت (05/0>p). نتایج جدول رگرسیون نیز نشان داد که عوامل شغلی و معدل دانشگاه تبیین کننده معنادار انگیزش تحصیلی می باشند.
    نتیجه گیری
    عوامل شغلی، معدل دانشگاه در وضعیت انگیزش تحصیلی دانشجویان تاثیرگذار بوده و تا حدودی می توانند انگیزش تحصیلی را پیش بینی نمایند.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، عوامل شغلی، عوامل آموزشگاهی، عوامل فردی
  • عباس رمضانی، محمد قهرمانی، محمدحسن پرداختچی، غلامرضا ذاکر صالحی صفحات 39-52
    زمینه و هدف
    توزیع نامتقارن منابع دانش و فناوری در عصر جهانی شدن، و لزوم توسعه همگام با تحولات جهانی، موجب ورود ناگزیر دانشگاه ها به همکاری های علمی بین المللی (هعب) شده و ارزیابی راهبردی وضعیت موجود از الزامات حضور اثربخش در این عرصه است. لذا هدف این پژوهش، ارزیابی همکاری های علمی بین المللی دانشگاه های برتر ایران با رهیافت تحلیلSWOT است.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی-پیمایشی است. از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبتی 432 عضو هیات علمی 12دانشگاه برتر متشکل از 4 دانشگاه جامع، 4 دانشگاه علوم پزشکی و 4 دانشگاه صنعتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزاز گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن توسط متخصصان امر و با بازبینی همتایان تایید شد و پایایی آن (آلفای کرونباخ) برابر 816/0 محاسبه شد. تحلیل داده ها نیز به روش FBWM توسط نرم افزارهای لینگو و لیزرل صورت گرفت.
    یافته ها
    افزایش حضور و تعامل محققان در همایش های بین المللی، وجود بسترهای مناسب توسعه بین المللی در دانشگاه ها، مهم ترین نقاط قوت؛ ناکافی بودن گرنت سالانه اساتید، عدم اشراف مدیران دانشگاه ها به هعب و تزلزل و تشتت در سیاست های هعب، مهم ترین نقاط ضعف؛ جوان بودن جمعیت کشور، رفع برخی تحریم ها، و اقبال جامعه جهانی به پذیرش ایران در کنسرسیوم های دانشگاهی بین المللی، مهم ترین فرصت ها؛ و رکود اقتصادی در بیشتر کشورها، فراهم نبودن زمینه های سیاسی برای هعب و گسترش ایران هراسی و اسلام هراسی در جهان، مهم ترین تهدیدها بودند.
    نتیجه گیری
    دستیابی به بخش اعظمی از اهداف سند چشم انداز، برنامه های توسعه و نقشه جامع علمی کشور، مستلزم هعب بوده و این امر به شدت متاثر از شرایط خاص فرهنگی، سیاسی، مذهبی و بین المللی ایران است. دانشگاه های برتر کشور بایستی با ممیزی الزامات جامعه جهانی؛ حتی الامکان به استانداردهای آکادمیک بین المللی نزدیک شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، همکاری های علمی بین المللی (هعب)، دانشگاه های برتر ایران، BWM فازی
  • زهره سهرابی، معصومه قاسم زاده، لیلی صالحی صفحات 53-64
    زمینه و هدف
    سرقت علمی به عنوان یک پدیده در حال رشد، به حیثیت موسسات آموزشی و ارتباطات بین مدرس و فراگیر آسیب رسانده و سبب ایجاد موانعی جهت یادگیری می شود. این مطالعه باهدف اعتبارسنجی مقیاس سنجش نگرش به سرقت علمی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی200 نمونه از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران درسال 1395 صورت گرفت. ابزار اولیه 29 سوالی از مطالعات قبلی اقتباس شده بودکه پس از کسب اجازه از نویسنده ی اصلی، به زبان فارسی ترجمه شد. سپس نمره ی تاثیر آیتم، شاخص روایی محتوی، نسبت روایی محتوی با قضاوت 10 متخصص؛ و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی مورد ارزیابی قرارگرفت. پایایی ابزار از نوع تجانس درونی به وسیله ی محاسبه ی آلفای کرونباخ و پایایی ثبات به کمک آزمون باز آزمون مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس شاخص ضریب تاثیر بالای 5/1 و شاخص روایی محتوای بالای 62/0 و نسبت روایی بالای 7/0، تعداد 22 سوال در ابزار حفظ شد. بر پایه ی تحلیل عاملی اکتشافی نیز تمامی این 22 سوال در ابزار باقی ماندند. با در نظر گرفتن ارزش ویژه بالای 1 ، چهار عامل« نگرش مثبت به سرقت علمی»، «نگرش منفی به سرقت علمی»، «هنجارهای نرمی»و «کنترل رفتاری درک شده» استخراج گردید. این مقیاس قادر به پیش بینی 847/55% از تغییرات کل مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه شاهد مناسبی در خصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی ابزار سنجش نگرش به سرقت علمی است که می تواند جهت ارزیابی نگرش دانشجویان در دانشگاه ها و سایر موسسات آموزشی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، روان سنجی، نگرش، سرقت علمی
  • سیده سولماز طاهری، بهاره ناظمی سلمان، سقراط فقیه زاده، جواد راهبر، بهسان اصغرنژاد صفحات 65-77
    زمینه و هدف
    فعالیت های پژوهشی زیر بنای توسعه ی کشور و ابزار پیشرفت علوم می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع انجام پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان در دانشگاه در سال 1395 صورت گرفت تا با شناسایی موانع پژوهشی نقشی در پیشبرد اهداف توسعه های داشته باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی، با جامعه ی پژوهش شامل 108 نفر از دانشجویان دانشکده های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های حاوی 4 بخش، اطلاعات دموگرافیک، انگیزه ای، موانع شخصی و سازمانی بود. نظرات دانشجویان با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار 24spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دانشجویان مورد مطالعه با نسبت جنسی 6/54(مرد/زن) و میانگین سنی 77/1±04/24 سال بودند. عدم آشنایی کافی با اصول و روش های آماری، ناتوانی در آنالیز داده ها، ناتوانی در تفسیر داده ها و کمبود وقت و مشغله زیاد به ترتیب جز چهار مانع اصلی در حیطه ی موانع شخصی و عدم ارتباط با افراد فعال در امر پژوهش، وجود مقررات دست و پا گیر اداری در انجام فعالیت های پژوهشی، طولانی بودن مراحل تصویب طرح های پژوهشی و عدم درآمد کافی از محل پژوهش(نسبت به سایر فعالیت ها) موانع اصلی در حیطه ی موانع سازمانی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، آموزش های لازم در خصوص مدیریت زمان برای دانشجویان، ارتقا کیفیت کلاس های آمار و روش تحقیق در حیطه روش های آماری، تسهیل مراحل تصویب طرح های تحقیقاتی و بازنگری در روند تصویب و بودجه های پژوهشی در حیطه ی دانشجویی برای رفع موانع پژوهشی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پژوهش، موانع انجام پژوهش، دیدگاه دانشجویان علوم پزشکی
  • بتول عباسی، کاظم حسین زاده صفحات 78-95
    زمینه و هدف
    کارپوشه ازابزارهای مهم در آموزش وارزشیابی فراگیران می باشد. استفاده از کارپوشه منجر به کاهش فاصله بین تئوری وعمل می شود. هدف این مطالعه بازنگری درکارپوشه کارآموزی وکارورزی پرستاری سلامت جامعه بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی کیفی در پارادایم مدیریت آموزشی است که با هدف بازنگری در کارپوشه کارآموزی و کارورزی پرستاری سلامت جامعه در سال 1394 در دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. ضمن انجام مطالعه کتابخانه های در خصوص موضوع پژوهش، ازروش های متنوع جمع آوری اطلاعات استفاده شد. گویه های کارپوشه مذکور درمعیار لیکرت پنج گزینه های (کاملا ضروری-ضروری-تاحدی ضروری-ضروری نیست-غیرضروری) تنظیم شد. روایی صوری و محتوایی کارپوشه ی قبلی مورد بررسی قرار گرفت و تیم پژوهشی کوریکولوم درس پرستاری سلامت جامعه را بررسی و گویه های کارپوشه را بر اساس آن تنظیم کرد که منجر به تولید کارپوشه نهایی شد.این کارپوشه پس از تنظیم مجددا در اختیار گروه اعضای هیات علمی قرار گرفت و روایی صوری و محتوایی آن بررسی شد.
    یافته ها
    پس از بررسی سرفصل جدید وزارت متبوع و نظرسنجی از گروه خبرگان اعضای هیات علمی مجموعه های شامل 77 گویه ی جدید به دست آمد.از مجموع ده بخش کارپوشه نهایی، سه بخش؛ آموزش سلامت، مراقبت در منزل، و ارتباطات، در کارپوشه اولیه وجود نداشتند. کارپوشه ی نهایی در 10 بخش و مجموعا 142 گویه شد.
    نتیجه گیری
    گویه هایی که مربوط به آموزش سلامت و ارتباطات است در کارپوشه ی فعلی بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. این موضوعات در کارپوشه های قبلی که مورد استفاده بود مورد توجه نبودند. توجه به این مهارت ها سبب ارتقای پرستاری جامعه نگر خواهد شد.
    کلیدواژگان: کارپوشه، پرستاری سلامت جامعه، دانشجوی پرستاری، کارورزی در عرصه
  • فیروز محمودی، زهرا صمدی شهرک، زینب فیض الله زاده صفحات 96-105
    زمینه و هدف
    یکی از موضوعات اساسی در ارزیابی کیفیت آموزش عالی میزان توجه به مهارت های مورد نیاز زمانی و مکانی است. این مطالعه با هدف بررسی میزان دستیابی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز به مهارت های عمومی قرن 21 انجام گرفت.
    روش بررسی
    روش مطالعه ی توصیفی- مقطعی بود که 300 نفر از دانشجویان علوم پزشکی به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محمودی و مولا استفاده شد که روایی آن از طریق نظر متخصصان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (90/0) مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان مهارت های عمومی قرن 21 دانشجویان علوم پزشکی در حیطه ی شناختی- مهارتی و حیطه ی عاطفی با توجه به میانگین نظری (3) در حد متوسط بوده p < 0/0001))، ولی در حیطه ی فرهنگی- اجتماعی از حد متوسط تا حدودی بالاتر بوده p < 0/0001)) و از وضعیت مطلوبی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    میزان دستیابی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی به سطوح بالای حیطه ی شناختی و عاطفی مربوط به مهارت های عمومی قرن 21 توجه در حد متوسط بوده و برای دستیابی به وضعیت مطلوب، باید فرایند یاددهی–یادگیری و برنامه های درسی مورد بازنگری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: دانشجویان علوم پزشکی، مهارت های عمومی قرن21، حیطه ی شناختی مهارتی، حیطه ی نگرشی، حیطه ی فرهنگی اجتماعی
  • محمد مسعود وکیلی، نسرین جهانگیری صفحات 106-118
    بخش مهمی از تحقیقات علوم اجتماعی، آموزشی و پزشکی، به طراحی و ارزیابی ابزارهای سنجش و اندازه گیری صفات و متغیرهای کیفی و انتزاعی، مرتبط است. دو جزء اساسی و مهم این گونه ابزارهای محقق ساخته، عبارتند از روایی و پایایی. در استفاده از این نوع ابزارهای تحقیق، کیفیت ارزیابی و تامین این دو ویژگی همواره به عنوان یک نگرانی مهم مطرح هستند. پژوهشگران قبل از انتشار نتایج مطالعات خود، ملزم به گزارش چگونگی ارزیابی کیفیت روایی و پایایی ابزارهای اندازه گیری هستند. اشاره دقیق به چنین خصوصیتی، قابلیت اظهار نظر درباره اعتبار و میزان صحت نتایج تحقیق و مقایسه با نتایج سایر مطالعات را فراهم می نماید. در صورتی که اعتبار و اعتماد ابزار تحقیق، مورد تردید قرار گیرد، ممکن است تلاش های محقق و منابع تحقیق، به هدر رود. هدف از نگارش این مطالعه، بیان اهمیت و جایگاه این دو ویژگی در تحقیقات مختلف از جمله علوم پزشکی و مراحل انجام روایی محتوا به دو روش کمی و کیفی، و دو روش رایج ارزیابی پایایی ابزارهای اندازه گیری، می باشد.
    کلیدواژگان: روانسنجی، روایی محتوا، روایی صوری، پایایی، پرسشنامه
|
  • Mostafa Rad Pages 1-2
    The main goal of nursing education is training nurses, who are able to care for clients in clinical settings. Clinical learning is an essential part of nursing education (1). The internship course of nursing students is training during work, where students learn through repetitive practice in clinical settings. This course is passing from being a student to being a nurse. In addition, the presence of interns somehow eliminates the need for workforce in clinical settings, despite the fact that this subject is not pointed out in the educational curriculum (2).
    Keywords: Internship, training, nursing, Cost Effectiveness
  • Yousef Adib, Eskandar Fathiazar, Mahasti Alizadeh, Gholamali Dehghani Pages 3-17
    Background and Objective
    Social accountability is an important and essential notion in medical training. Despite significant similarities, various countries have aimed to define proper competencies in medical education according to their own healthcare provision system and society needs. This study aimed to explore the required clinical competencies for training general practitioners to acquire social accountability.
    Materials And Methods
    This study was conducted in Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran in 2017 using qualitative content analysis. In total, 14 professors and five general practitioners were selected via purposive sampling, using their experiences and views until reaching information saturation stage. Data were collected and analyzed using a semi-structured interview and conventional content analysis, respectively.
    Results
    In this research, six primary categories of “ability to provide clinical services based on a holistic approach”, “cooperation with healthcare team members to promote health and prevention”, “role playing in the healthcare system”, “communication skills”, “professional commitment and ethics”, and “decision making in extreme conditions”, In total, 15 subcategories were obtained.
    Conclusion
    According to the results of this study, medical schools must train graduates who can be active in promotion of society health and committed to professional behaviors and ethics, effective communication, teamwork, performing primary care, improving health and preventing diseases in the whole society, which can result in the development of social accountability in medical training.
    Keywords: Clinical Competency, General Practitioner, Social Accountability, Qualitative Study, Content Analysis
  • Akbar Piroozmanesh, Masoomeh Imanipour Pages 18-26
    Background And Objective
    Assessment is recognized as one of the effective factors in the learning of students in higher education. In addition, the quality of learning outcomes depends on the quality of the evaluation. However, assessment can have negative effects on individual performance due to its association with test anxiety. This study aimed to evaluate the effect of formative assessment on test anxiety of students.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 68 nursing students and contained two groups, before and after the procedure. In the intervention group, a formative test was held every four weeks. However, subjects of the control group took only one final exam. In addition, the level of test anxiety of the participants was measured before and after the intervention using motivated strategies for learning questionnaire by Pintrich and De Groot. Data analysis was performed in SPSS version 16.
    Results
    In this research, mean and standard deviation of anxiety in the control group significantly increased from 18.5±08.63 before intervention (pretest) to 24.96±2.37 after the intervention (posttest) (P=0.001). In the interevention group, mean and standard deviation of test anxiety significantly reduced from 13.72±3.31 before the intervention to 18.5±08.56 after the intervention (P=0.001). While the comparison of mean score of test anxiety of both groups before the intervention revealed no significant difference (P=0.87), there was a significant difference between the groups after the intervention (P=0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, performing formative assessment can help test anxiety control of students. In addition to the important effect of formative assessment on learning of students, this process prevents the effect of negative outcomes of anxiety on the actual performance of students.
    Keywords: Assessment, Formative Evaluation, Test Anxiety
  • Bahram Rostami, Zahra Moein, Ehsan Fakour, Korosh Amini, Hojat Rostami Pages 27-38
    Background and Objective
    The research aimed to determine the level of academic motivation and some of the relevant factors in pharmaceutical students of Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran in 2016.
    Materials And Methods
    This was an applied research in terms of objectives with a descriptive-correlational design. Study population included all pharmaceutical students of Zanjan University of Medical Sciences (N=290) in the academic year of 2016-2017. In total, 168 subjects were selected using the Cochran formula and stratified random method. Data collection tools included three questionnaires of academic motivation, as well as occupational and individual factors, face and content validity of which was previously confirmed by experts. In addition, reliability of the research tools of academic motivation and occupational and institutional factors was estimated at the Cronbach’s alpha of 0.88, 0.71, and 0.76, respectively.
    Results
    Analysis of the data through descriptive and inferential statistics demonstrated that the mean academic motivation of students was at an acceptable level and higher than the hypothetical mean. Moreover, a significant relationship was observed between academic motivation and variables of economic status of family, GPA (university grade), and occupational factors (P
    Conclusion
    According to the results of the study, university GPA had an impact on the academic motivation of students and was able to predict this concept to a certain extent.
    Keywords: Academic Motivation, Occupational Factors, Institutional Factors, Individual Factors
  • Abbas Ramazani, Mohammad Ghahramani, Mohammad Hassan Pardakhtchi, Gholamreza Zaker Salehi Pages 39-52
    Background And Objective
    Asymmetric distribution of knowledge and technology in globalization era, and the necessity of global interactions for universities have led them to enter into international scientific collaboration (ISC) and strategic evaluation of status quo is required for effective participation in it. Therefore, the aim of this study was to evaluate the ISC of top Iranian universities using SWOT analysis.
    Materials And Methods
    This was an applied descriptive survey. 432 faculty members of the top 12 universities were selected through a stratified sampling. The data-collection tool was a researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by experts and counterparts and its reliability was calculated using Cronbach's alpha equal to 0.816. Data analyzed through Fuzzy BWM.
    Result
    The most important strengths included increasing presence of researchers at international conferences, and the existence of suitable international development platforms in universities; weaknesses included inadequacy of faculty annual grants, and university administrator's lack of knowledge about ISC; opportunities included the youthfulness of Iran's population, the lifting of some sanctions against Iran and international community's new appetence to acceptance of Iran in international academic consortia and finally important threats included the economic downturn in most countries; lack of political platform for ISC and the spread of Islam and Iran phobia around the world.
    Conclusion
    International Scientific Collaboration is required for meeting many objectives of the Iran development plans, and is strongly influenced by the specific cultural, political, religious and international conditions of Iran. Top universities must meet the international academic standards and audit the requirements of international community.
    Keywords: SWOT Analysis, International Scientific Collaboration, Top Universities of Iran, Fuzzy BWM
  • Zohrea Sohrabi, Masoumeh Ghasemzadeh, Leili Salehi Pages 53-64
    Background and Objective
    Plagiarism is a growing phenomenon that could damage the reputation of educational institutions and the relationship between professors and students, thereby causing barriers to learning. The present study aimed to psychometrically evaluate the scale of attitude toward plagiarism.
    Materials And Methods
    This study was conducted on 200 students at Iran University of Medical Sciences in Tehran, Iran in 2016. Research tool was a 29-item scale adapted from previous studies, which was translated to Persian after the permission of the author. Item impact score, content validity index, construct validity, and content validity ratio were confirmed by 10 experts using exploratory factor analysis. In addition, the reliability and stability of the research tool (internal consistency) were assessed using the Cronbach’s alpha and test-retest method, respectively.
    Results
    In total, 22 items were maintained in the research instrument based on the coefficient of the impact index (>1.5), content validity index (>0.62), and validity ratio (>0.7). Moreover, all the items remained in the research tool based on the exploratory factor analysis. The four factors of ‘positive attitude toward plagiarism’, ‘negative attitude toward plagiarism’, ‘subjective norms’, and ‘perceived behavioral control’ were extracted considering the special value of more than one. The instrument could predict 55.847% of the total changes in the scale.
    Conclusion
    According to the results, the strength in the factor structure and reliability of the attitude toward plagiarism could be used to evaluate the attitudes of university students and other educational institutions toward plagiarism.
    Keywords: Validity, Reliability, Psychometric Analysis, Attitude, Plagiarism
  • Batol Abbasi, Kazem Hosseinzadeh Pages 78-95
    Background
    Portfolio is one of the most important tools to inclusive education as well as its evaluation. It is a useful tool in the promotion and development of skills such as critical thinking, and can reduce the gap between theory and practice.
    Object: The aim of this study was to revision on portfolio of community health nursing.
    Materials And Methods
    This is a qualitative study conducted in educational management paradigm in order to revision in portfolio which was used in Qazvin University of Medical Sciences in 2015. After the literature review various methods of data collection were used. All themes and items of the portfolio were structured in five point Likert scale checklist (completely necessary, necessary, neutral, unnecessary, completely unnecessary). Content validity of the checklist was evaluated qualitatively. Then, the lesson curriculum was evaluated by the researchers based on the late curriculum.
    Results
    Regarded to the main curriculum and the point views of experts 77 items were added in to the portfolio. Health education, home care, and communications did not exist in the original portfolio. The final portfolio set in 10 sections and 142 items.
    Discussion and
    Conclusion
    Items such as health education and communication have been emphasized in new portfolio. Developing and improving these skills may lead to community health improvement.
    Keywords: portfolio, community health nursing, Nursing student, Internship
  • Firooz Mahmoodi, Zahra Samadi Shahrak, Zeinab Fiz Olah Zadeh Pages 96-105
    Introduction
    One of the key issues in assessing of curricula quality is attention to required skills based on local and time. This study aimed to assess the achievement of 21st-century general skills in students of Tabriz University of medical Science.
    Methods
    The method of study was a descriptive, Cross Sectional study. The 300 student’s e were selected by random Sampling. The questionnaire of Mahmoodi and Mola (2016) was used to collect data. The validity of instrument based on Experts opinion and reliability through Cronbach's (alpha) coefficient (0.90) was approved.
    Results
    The results showed that the cognitive and affective domains in medical curricula were around the predetermined average(P
    Conclusion
    The curriculum of medical science have not paid much attention to the high levels of cognitive and emotional domains related to 21st century skills, So to reach the desirable state curricula and teaching –learning process should be revised.
    Keywords: Medical curriculum, 21st century skills, domain of cognitive skills, Attitude, social, cultura
  • Mohammad Masoud Vakili Dr, Nasrin Jahangiri Pages 106-118
    Development and assessment of measurement tools are important stages in the research processes regarding social, educational, and medical sciences, which mainly focus on the measurement of characteristics, qualitative variables, and abstract variables. Validity and reliability are two important components of researcher-made tools. The quality of assessment and confirming of validity and reliability are major concerns in research. Before publishing their findings, researchers are required to provide a report on the quality assessment of the validity and reliability of measurement tools. Precision in explaining these features could lay the ground for commenting on the trustworthiness and validation of the obtained findings, as well as their comparison with previous studies. If the validity and reliability of research instruments are not confirmed, the endeavors of researchers might be degraded. The present study aimed to elaborate on the significance of validity and reliability indices in medical research and the qualitative and quantitative assessment of content validity on confirming the reliability of measurement tools.
    Keywords: Psychometrics, Content Validity, Face Validity, Reliability, Questionnaire