فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کمال الدین نیکنامی، میثم نیک زاد، سیما یداللهی صفحه 1

    دشت سرفیروزآباد واقع در شرق ماهیدشت در غرب مرکزی زاگرس دارای قابلیت های فراوانی در مطالعات باستان شناسی است، با این حال به علت عدم انجام پژوهش های باستان شناسی، منطقه-ای ناشناخته و تاریک محسوب می گردد. موقعیت جغرافیایی و قابلیتهای زیست محیطی اجرای برنامه های منظم باستان شناختی را در سرفیروزآباد ضروی می نمود؛ به همین منظور طی یک فصل فعالیت میدانی در سال 1388 منطقه سرفیروزآباد توسط هیاتی از دانشگاه تهران مورد بررسی پیمایشی فشرده قرار گرفت. این بررسی نتایج پرباری را ارائه کرد و اطلاعات فراوانی به دانش اندک ما از وضعیت منطقه به ویژه در دوره پیش از تاریخ و تاریخی افزود. از میان یافته های بررسی، 17 محوطه دارای بقایایی قابل انتصاب به دوره نوسنگی هستند. مطالعات انجام شده نشان می دهد که در سرفیروزآباد آغاز استقرار به دوره نوسنگی قدیم باز می گردد که از آن دوره 3 محوطه در بخش های مختلف منطقه شناسایی شده است. از دوره نوسنگی میانی و جدید نیز 15 مکان با بقایای استقرار و سفال های این دوره شناسایی گردید. مطالعه الگوهای زیستگاهی استقرارهای دوره نوسنگی نشان دهنده وابستگی فراوان به منابع طبیعی، به ویژه آب و منابع سنگ چخماق است. با آغاز سفالگری در منطقه تغییرات قابل توجهی در الگوی مکان گزینی استقرار روی داده است. مقاله حاضر به مطالعه این محوطه ها و تفسیر الگوهای استقرار دوره نوسنگی منطقه پرداخته است.

    کلیدواژگان: غرب زاگرس مرکزی، دشت سرفیروزآباد، دوره نوسنگی، الگوی استقرار، نوسنگی بدون سفال، نوسنگی با سفال
  • زاهد کریمی، کمال الدین نیکنامی، امیر ساعد موچشی*، علی بهنیا، اقبال عزیزی صفحه 17

    نوشته حاضر به بحث در مورد الگوهای استقراری محوطه های مس و سنگ میانه حاشیه رودخانه تلوار از شاخابه های آن تا بستر نسبتا پست تر آن در حاشیه شمال شرق منطقه می پردازد. بیشتر قسمت های حوضه آبگیر تلوار با جغرافیای سیاسی شهرستان های قروه و دهگلان کاملا منطبق است(تصویر 1). نتایج بدست آمده از بررسی های باستان شناختی حوضه آبخیز رودخانه تلوار، به افزایش و احتمالا شروع استقرار در دوره مس و سنگ و نیز شیوه های گوناگون معیشتی آنها اشاره دارد. همچنین محوطه های مس و سنگ میانه منطقه (34 محوطه) را با توجه به عواملی چون وسعت، ارتفاع و دسترسی به منابع معیشتی می توان در چند رتبه بندی مختلف تقسیم بندی کرد. احتمالا رتبه بندی محوطه های مس و سنگ حاشیه رودخانه های تلوار به گونه های مختلف معیشتی در این دوره اشاره دارد. قدیمی ترین دوره استقراری شناخته شده از پژوهش های میدانی انجام شده متعلق به دوره مس و سنگ میانه است، اما نباید این نتایج را قطعی دانست چرا که عوامل طبیعی مانند فرسایش و رسوب گذاری و نیز عوامل انسانی و تخریبات احتمالی بر این امر تاثیر گذار بوده است. نوشتار حاضر بر اساس داده های بدست آمده از بررسی های باستان شناختی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان و نیز بررسی منطقه در راستای رساله یکی از نگارندگان است.

    کلیدواژگان: الگوی استقراری، مس و سنگ میانه، حوضه آبریز رودخانه تلوار، سفال، استان کردستان
  • عباس مترجم، یعقوب محمدی فر *، کمال الدین نیکنامی صفحه 35

    در حدود پنچ هزار سال پیش از این،فرهنگی در غرب ایران گسترش یافت که از نظر زمانی،با شروع عصر مفرغ(2600- 3000 قبل از میلاد) در ایران همزمان است. این فرهنگ جدید با دو مشخصه اصلی آن یعنی ایجاد معماری مدور و ساخت سفالهای سیاه براق از دوره قبل از خود به سادگی قابل تمیز است. تا پیش از این زمان سفالهای رایج در غرب ایران، سفالهای نخودی و قرمز منقوش بود ولیکن با برآمدن این فرهنگ جدید ساخت سفالهای سیاه براق با نقوش کنده جای آنها را گرفت. نقوش کنده این سفالها تداعی کننده تکنیک خراطی روی چوب و اشیاء چوبی است. در سالهای اخیر مطالعات گسترده ای در خصوص این فرهنگ در غرب ایران و کشورهای همسایه انجام شده است. این مقاله برآیند طبقه بندی و مطالعه سبک شناختی سفالهای مکشوفه از کاوش عمودی در تپه پیسا همدان است.در طبقه بندی نقوش سفالها می توان اذعان کرد که این نقوش سمبل و نمادی خاص تلقیمی گردیدند.بر این اساس می توان یک سابقه پنج هزار ساله را برای بکارگیری این نقوش در فلات ایران با اتکای به مدارک مستقیم ارائه نمود. نقوشی که بعدها با ترکیبات بیشتر بن مایه و ریشه بسیاری از نقوش هندسی و انتزاعی در دوره های تاریخی و اسلامی بودند.

    کلیدواژگان: عصر مفرغ، ایران، تپه پیسا، هنر سفالگری، نقوش گرافیکی
  • نازلی نیازی، مهسا فیضی، اردشیر جوانمردزاده، حجت دارابی * صفحه 49

    منطقه میمک در جنوب غربی استان ایلام و در همجواری منطقه مندلی عراق قرار گرفته است، تاکنون هیچ گونه مطالعات باستان شناسی در این منطقه انجام نگرفته بود، تا اینکه بالاخره این بررسی در اسفند ماه 1389 انجام یافت که به شناسایی 13 محوطه منجر گردید. بر اساس مطالعات انجام شده بر روی یافته های سطحی، چهار محوطه به دوران پیش از تاریخ، یک محوطه به آغاز تاریخی، چهار محوطه به دوره تاریخی و چهار محوطه نیز به دوران متاخر منتسب گشته اند. محوطه های پیش از تاریخی حاوی بقایای پارینه سنگی قدیم، میانی و احتمالا جدید و نیز دوره های سامرا، انتقالی چغامامی و عبید 4-2 هستند، اما بقایای آغاز تاریخی معرف دوره های اروک جدید و جمدت نصر هستند، همچنین آثاری از دوره های تاریخی عیلام قدیم تا میانه و اشکانی ساسانی به دست آمده است؛ البته محوطه مربوط به آغاز تاریخی دارای بقایای عیلام قدیم نیز بوده و لذا بر تعداد محوطه های تاریخی می افزاید. یافته های دوران متاخر هم مشتمل بر بقایای استقرارهای کوچ نشینی هستند. این نوشتار به توصیف یافته ها و تحلیل نتایج این بررسی می پردازد.

    کلیدواژگان: میمک، بررسی باستان شناسی، پارینه سنگی، مس سنگی، آغاز نگارش، دوران تاریخی، استقرارهای فصلی
  • رسول بشاش کنزق * صفحه 71

    به دست آمدن دستواره مفرغی کتیبه دار اورارتوئی طول تالش گیلان طی حفاری های باستان شناسی سال 1380 توسط محمدرضا خلعتبری و توجه به مهرهای کتیبه دار با خط آشوری نو کشف شده در کاوش تپه مارلیک در سال 41-1340 توسط عزت الله نگهبان و قرائت های ارائه شده از نوشته های روی آنها توسط جرج کامرون و آی. جی گلب و نیز دو مورد یراق اسب کتیبه دار اورارتوئی به دست آمده از املش مربوط به پادشاهان اورارتوئی به نام های منوآ (810-781 ق.م.) و آرگیشتی اول (781-760 ق.م.) موجب گردید که نگارنده با در دست بودن اسناد مکتوب مربوط به قرون نهم و هشتم پ.م. و نقل قول های تاریخی راجع به مهاجرت و استقرار اقوام هند و ایرانی از جمله کاسی ها، کادوسی ها و گیل ها در شمال ایران و نیز شاهک نشین آندو، مانا، زاموا، پارسوا، گیلزان در شمال و شمال غرب ایران که در کتیبه های آشوری و اورارتوئی به آنها اشاره شده که بعد ها با اتحادشان دولت ماد را تشکیل می دهند؛ چنین بیان نمایم که: با توجه به عدم ارائه کمترین اثر مکتوب به خط و زبان بومی مستقل، این اقوام چه قبل از اتحاد و تشکیل حکومت ماد، در حکومت های محلی خود طی قرن های (9 و 8 ق.م.) وچه پس ازاتحاد، علیرغم داشتن هویت هند و ایرانی، باز هم به خط و زبان های آرامی و آشوری کتیبه به دست داده اند. لذا با توجه به اینکه اقوام و شاهک نشینان فوق در مقاطع تاریخی ذکر شده از اقوام هند و ایرانی اند و بنا براظهار نظر زبان وگویش شناسان، گویش های امروزی تاتی، طالشی، گیلکی، مازندرانی و سمنانی با گویش شهمیرزادی بازمانده همان زبان ها و بطور مشخص تر زبان مادی اند. پس نگارنده دراین مقاله چنین اظهار می نماید که: نه مادها تا قبل از تاسیس دولت ماد، و نه اقوام هند و ایرانی قرون نهم و هشتم پ. م. که بعد ها دولت ماد را تشکیل داده اند، دارای خط خاص و مستقلی نبوده وجهت مبادلات وارتباطات خود ناگزیر به استفاده از خط و زبان های دولت های مقتدر زمان خود از جمله آشور و اورارتو بوده اند.

    کلیدواژگان: کتیبه، خط میخی، زبانهای باستانی، آشوری، اورارتوئی، ماد، اقوام کهن شمال وشمال غرب ایران
  • مجتبی چرمچیان *، فرزاد مافی صفحه 77

    شواهد زیادی از ساخت و سازهای دوره ساسانی در بیستون وجود دارد که با توجه به مدارک به دست آمده باید آنها را متعلق به اواخر این دوره و مشخصا همزمان با دوره پادشاهی خسرو دوم (590-628 .م) بدانیم. این آثار عبارتند از «بنای ساسانی ایلخانی»، «فرهادتراش»، «پل خسرو» و «پل بیستون» که به آنها باید سه قطعه سرستون منقوش به نیم تنه خسرو دوم را نیز افزود. نکته حائز اهمیت در مورد این آثار این است که شواهد به دست آمده از کاوش ها و بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که کار اجرایی همه این پروژه ها به یکباره متوقف شده و این آثار هیچگاه در دوران ساسانی تکمیل نشده اند، که از جمله آنها می توان به شواهدی دال بر عدم اجرای طاق روی دهانه های پل خسرو و پل بیستون، تکمیل نشدن تراش نهایی فرهادتراش، و یا ساخته نشدن فضاها در کاخ دوره ساسانی اشاره نمود. در این مقاله کوشش می شود با توصیف و مقایسه این آثار و پیشنهاد یک تاریخگذاری نسبتا دقیق برای آنها، دلایل احتمالی ناتمام ماندنشان ارزیابی گردد.

    کلیدواژگان: بیستون، دوره ساسانی، خسرو دوم، بنای ساسانی، ایلخانی، فرهادتراش، پل خسرو، پل بیستون، سرستون
  • مژگان خان مرادی * صفحه 107

    بنا بر شواهد موجود در اواخر دوره ساسانی، بیستون به دلیل شرایط مطلوب آب و هوایی، نزدیکی به تیسفون، وجود چشمه ها و رودخانه های پرآب، قرار داشتن بر سر راه های مهم و استراتژیک مورد توجه قرار گرفت. همین امر باعث شد تا آثار در خور توجهی همزمان و طی طرح عمرانی عظیمی پایه ریزی گردد. از آنجا که بیستون بر سر شاهراهی بوده که شرق و غرب امپراطوری شکوهمند ساسانی را بهم پیوند می داده، ایجاد پل هایی بر روی رودخانه های پرآب منطقه که موانع بزرگی بر سر راه های ارتباطی بوده اند؛ از برنامه های مهم عمرانی به شمار می رفته است. پل بیستون، پل قوزیوند و پل خسرو از آثار ناتمام این دوره اند که بنا بر اصول و تکنیک های پل سازی ساسانی در این منطقه پایه ریزی شده اما بنا به دلایلی همزمان با سایر آثار ناتمامدشت بیستون رها می شوند. در این مقاله سعی شده است تا با استناد به شواهد باستان شناختی پل های ساسانی دشت بیستون و فعالیت های پل سازی در این محدوده مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیستون، ساسانی، پل سازی، پل خسرو، پل بیستون
  • محمدابراهیم زارعی * صفحه 127

    در شهر سنندج بناهای متعددی از دوره قاجارشناسایی شده است. یکی از بناهای شاخص دوره قاجار این شهر عمارت خسروآباد است. این بنا عمارتی مهم از نظر معماری است. عمارت در کنار چهارباغی بزرگ قرار دارد. ایجاد این مجموعه، نمایانگر توجه والیان و حاکمان کردستان در این دوره به این نوع از ساخت وسازها در مقیاس بزرگ است. بنا به گواهی مدارک وشواهد موجود این بنا و چهارباغ به عنوان یک منطقه ییلاقی مورد استفاده والیان اردلان بوده است. ساختمان عمارت در حدود هشت هزار مترمربع مساحت دارد. اهمیت آن توجه مورخین محلی و حتی برخی از سیاحان خارجی و داخلی را به خود جلب نموده است. زمان ساخت عمارت خسروآباد در قطعه شعری بر رویلوحی سنگی با تاریخ 1223ه ق.مشخص است.این نوشته به خط نستعلیق بوده و بر روی سردر ورودی عمارت ازداخل حیاط نصب گردیدهکه همزمان با حکومت فتحعلی شاه قاجار است. در این کتیبه، به واژه چهارباغ، قصری دلنشین و بانی آن امان الله خان و فرزندش خسرو ثانی از والیان کردستاندر زمان فتحعلی شاه قاجار اشاره شده است. این بنا بر بناهای شهر سنندج تاثیر گذار بوده است. باید یادآوری نمود هیچکدام از خانه های سنندج در مقیاس این ساختار معماری نیستند. این عمارت به لحاظ برخی ویژگی ها بنایی منحصربفرد در منطقه غرب است. این مقاله به سابقه تاریخی، روند شکل گیری، تغییر درساختار معماری، تزیینات وابسته به معماری و تاثیر گذاری بر سایر خانه های شهر سنندج پرداخته است.

    کلیدواژگان: کردستان، عمارت خسروآباد، سنندج، قصر، امان الله خان، آرایه ها
|
  • Kamalaldin Niknami *, Meysam Nikzad, Sima Yadollahi Page 1

    The Sarfirouz Abad plain in Iran, which is located on the east side of Mahidasht and west of Central Zagros, has a great potential for the archaeological studies. Nevertheless, due to the lack of archaeological research here, it is now considered to remain archaeologically a less known area. Its geographical location and environmental potentials make it necessary to perform a systematic archaeological research process. Due to this requirement, the SF area was surveyed using an intensive field walking process by a team from Tehran University during a few months in 2009. This fieldwork provided data and for the first time added much useful information to expand our knowledge on the archaeology of the region in general and the Neolithic settlements in particular. From the findings gained through this study, 17 sites were found to have remains attributable to the Neolithic Period. Recent studies show that in SF, settlement began in the early Neolithic Period; three of these sites were identified in various parts of the area. Fifteen locations with settlement and pottery remains showed evidence of the middle and late Neolithic periods. An investigation of the settlement patterns of these Neolithic sites reveals a strong relationship to natural resources, particularly water and sources of flint. With the commencement of pottery in the area, significant changes occurred in the location patterns of the sites. The present study investigates the characteristics of potteries found from site surfaces and developed an interpretation of the Neolithic settlement patterns of the area.

    Keywords: West Central Zagros, Sarfirouz Abad Plain, Neolithic Period, Settlement Pattern, Pre-Pottery Neolithic, Pottery Neolithic
  • Amir Saed Mucheshi *, Kamalaldin Niknami, Zahed Karimi, Eqbal Azizi, Ali Behnia Page 17

    This article discusses the settlement patterns of the middle chalcolithic sites in the Talvar river Basin in an area expanding from the river tributaries to its fairly lower bed eastwardly. The river basin is mostly placed within the both counties of Dehgolan and Ghorveh in Kurdestan Province. The archaeological investigations indicated the rise of occupation and presumably even its beginning in the chalcolithic period coinciding with various ways of life sustenance. In terms of size, elevation and access to the environmental resources, the middle chalcolithic sites (34 sites) could be divided in to several different groups. This issue is possibly based on the different ways of life sustenance. The earliest evidence in the region goes back to the middle chalcolithic period, but this result should not be known finally as both natural and cultural post-depositional alternations such as erosion, sedimentation and cultivation could play an important role. This article, however, is based on the yielded data collected as the result of archaeological investigations by provincial ICHO and also the first author who undertook a survey to write his Ph.D dissertation. 

    Keywords: settlement pattern, middle chalcolithic, Talvar river basin, pottery, Kurdestan province
  • Yaqub Mohammadifar *, Abbas Motarjem, Kamalaldin Niknami Page 35

    Pending the Early Bronze Age, in the early to mid-third millennium, the material culture of central western Iran was influenced by the cultural phenomenon known as Kura-Araxes, or the Early Trans-Caucasian (E.T.C).The first evidence for E.T.C culture in western Iran was revealed at Yanik Tepe, a mound located to the northwest of Lake Urmia. The burnished hand-made ceramics had dark grey-black and red fabric and were decorated with incised and excised geometric patterns, sometimes in-filled after firing with gypsum. The characteristic ceramics were subsequently identified much further south in the Zagros Mountains. Recent fieldwork by Bu Ali Sina University has identified the existence of E.T.C. material at the mound of Tepe Pissa on the Hamedan plain, northwest of Hamadan by Mohamadifar and Motarjem in 2008. This classification and outcome study of cognitive style pottery artifacts from the excavations of the Tepe Pissa. The pottery designs can be said, these motifs are special symbols in the Iranian plateau. 

    Keywords: Archaeology, Bronze Age, Iran, Tepe Pissa, Art of pottery, Graphical Motives
  • Hojjat Darabi *, Nazli Niazi, Mahsa Feizi, Ardashir Javanmardzadeh Page 49

    Meimak District is located in southwestern part of Ilam Province, along with Iraqi border to the east of the Mandali region. The district had not yet been targeted by any archaeological investigation until the current survey was directed in the winter of 2011 resulting in discovering 13 sites. These include 4 prehistoric, 1 proto-historic, 4 historic and finally 4 late Islamic sites. The prehistoric sites contain early, middle and probably late paleolithic periods together with Samarra, CMT and Ubaid 2-4, while the only proto- literature site indicates both late Uruk and Jamdet Nasr materials. The survey has also offered some evidence from early to middle Elamite through Parthian and Sassanian periods. However, the late Islamic remains show the temporary pastoroal occupations as those are being presented today in the district. This article is focused on the discussion of the survey achievements. 

    Keywords: Meimak, Archaeological Survey, Paleolithic, Chalcolithic, Proto-literature, Historical period, temporary occupations
  • Rasoul Bashash, Kanzaq * Page 71

    This article has reviewed after years the previous readings of those two cylinders containing new Assyrian cuneiform inscriptions, unearthed in archaeological excavations in 1340-41by E. O. Negahban in Tepe-Marlik in Northern Province of Iran, Gilan. The both inscriptions already read by G.Cameron and I. J. Gelb, have been revised by the author, and a new reading has been suggested for the one having more words. Of course, this revision happened after the unearth of the metal Urartian bracelet in Tool-e Talesh, Malayan excavation, in1380 ,by M. R. Khalatbari and reading its Urartian inscription that, the auther decided to write this article by the up mentioned title, with regards to the extant unearthed inscribed artifacts in Gilan, belonging to the C8 and C9 BC , and also to nearly all other inscribed artifacts, relating to the mentioned period of time, including two other Urartian inscribed pieces of metal horse laces. Beside these archaeological inscribed documents, namely: Two Assyrian cuneiform inscriptions of Marlik cylinders,one urartian cuneiform inscription of Tool-e Talesh metal bracelet, and the other two Urartian inscribed pieces, the author has bored in mind the historical literature about the Indo-Iranian immigration in the early centuries of the 1st Millennium BC into Iran, and their settlements in the north and northwest of Iran, by the name of Caspies, Kadusies, Gils, Gutians, Lulubians and etc., who later, they stablished the small local kingdoms like Andiu, Manna, Parsua, Zamua , Gilzan, which at last their unions led to the foundation of Medes great government. The author at the end of article has come to this conclusion that, since from the Medians, despite their powerful empire, not a single inscription has ever been found, therefore most probably, because of lacking of writing, they also, like their united, above mentioned small kingdoms, have used the neighboring lingo-franca Aramaic or other cuneiform writings, like Assyrian or Urartian. This is what, the mentioned inscribed artifacts, based on the extant documents, which tell us how the peoples in north and northwest of Iran ,who later founded the Medes Empire, in 8th and 9th centuries B.C. were also deprived of any indigenous, and independent, writing system. 

    Keywords: Cuneiform Inscriptions, ancient Languages, Assyrian, Urartian, Medes, Ancient Northern & Northwestern Iranian Tribes
  • Mojtaba Charmchian *, Farzad Mafi Page 77

    There are lot of evidences about Sasanian period monuments in Bistoun that according to result of researches, we believe these monuments has builed in late Sasanian period and Specifically during the reign of Khosrow II (590-628 AD). These monuments as “Sasani-Ilkhanid building”, “Farhad-Tarash”, “Pol-e-Khosrow bridge”, and “Pol-e-Bistoun bridge” that we should add three Capitals that has insiced bust of Khosrow II. The important point as results of exploration and studies show, Implement all of these projects stopped suddenly and never completed in Sasanian period. For example, evidence can be cited to show that arches over the openings in “Pol-e-Khosrow” and “Pol-e-Bistoun” bridges Never has been made, Building operations “Farhad-Tarash” is never completed, and the rooms of “Sasani-Ilkhanid building” never has been formed. In this note has tried, by explaining and comparing these monuments and right dating offer for them, several possible reasons for why the proposed monuments will remain incompleted. 

    Keywords: Bistoun, Sasanin period, Sasani-Ilkhanid building, Farhad-Tarash, Pol-e-Khosrow, Pol-e Bistoun, Capita
  • Mozhgan Khanmoradi * Page 107

    The holiness of Bisotun Mountain (Baghistan), Geopolitical position of Bisotun in western Iranlocated along the one of the main ancient trade routes in western Iran linking the high plateau of Iran to Mesopotamia- existence of permanent spring and rivers such as Gamasiāb and Dinavarāb and proximity to the Ctesiphon play a key role in attention of Sasanian kings to Bisotun specially at the end of this period. As mentioned, Bisotun is located along an important military and trade route connected the western and eastern parts of Sasanin Empire. Obviously it is necessary to build huge bridge on two permanents Rivers of the area (Gamasiāb and Dinavarāb) for military and trade proposes. Pol-e Bisotun, Pol-e Khosrw and Pol-e Ghozivand are Sasanian bridges in Bisotun that left unfinished without clear reason at that time. At this paper, the author trying to survey 3 mentioned bridges and also bridge construction activities of Sasanian king in Bisotun region based on archaeological evidences.

    Keywords: Bisotun, Sasanian, Bridge Construction activities, Pol-e Bistun, Pol-e Khosrw
  • Mohammad Ibrahim Zarei * Page 127

    Several buildings in the city of Sanandaj have been identified from the Qajar period. One of the buildings of the Qajar period, the city is building Khosrvabad. The building is architecturally important buildings. Mansion is located next to large Chaharbagh. This collection represents the governors and rulers of Kurdistan in the course of this type of large-scale construction. The certificate and the evidence available in this area as a summer resort Chaharbagh Ardalan has been used by governors. The building has a building area of about eight thousand square meters. Given its importance to local historians and even some foreign and domestic travelers has attracted. Making time in a poem on the tablet of stone on the building Khosrvabad 1223.AH Is clear. This is the script Nasta liq. On the inside courtyard of the building entrance has been installed. Fath Ali Shah is the history of the state. In this inscription, the word Chahar, pleasant palace and its founder and his son, Amanullah Khan, Fath Ali Shah Khosrow second of Kurdistan and governors have been mentioned. It was so impressive monuments of the city of Sanandaj. Should be noted that the architecture does not scale for any home in Sanandaj. Some features of this building is a unique building in the west of Iran. This historical record, process, change the structure of architecture, architectural Decoration and other home influence is the city of Sanandaj.

    Keywords: Kurdistan, Khosrowabad Mansion, Sanandaj, Palace, Amanullah Khan, Decorations