فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خداکرم مظاهری * صفحه 1

    نیمه نخست هزاره سوم ق.م. یکی از دوره های مهم باستان شناسی حوزه جغرافیایی زاگرس مرکزی است که علیرغم کمبود و پراکندگی مدارک باستان شناختی (به ویژه در لرستان مرکزی)، تغییر و تحولات فرهنگی عمیقی در این دوره به وقوع پیوسته است. در این نوشتار یافته های گردآوری شده در جریان بررسی های باستان شناسی قبرستان دول پهن مورد مطالعه، گونه-شناسی، مقایسه و تحلیل قرار گرفته اند. این محل قبرستانی مرتبط با استقرارهای کوچ نشینی است که در حوزه شهرستان دره شهر از توابع استان ایلام واقع است. مطالعه سفال های گردآوری شده از سطح قبرستان دول پهن حاکی از این است که در مناطق جنوبی ناحیه پیشکوه غربی، قبل از شکل گیری سنت سفال منقوش یکرنگ شوش IVA/ گودین III6، فرهنگ شوش IIIB-IIIC حاکم بوده است. مدارک مکشوفه از قبرستان هایی مانند دول پهن و میرولی نشان دهنده نفوذ فرهنگ آغاز ایلامی به دره های جنوبی حوزه زاگرس مرکزی است. به نظر می رسد که سنت سفال منقوش یکرنگ قبل از این که در دوره شوش IVA/ گودین III6در مناطق مختلف زاگرس مرکزی گسترش یابد؛ در بعضی نواحی جنوبی این حوزه توسعه یافته بود.

    کلیدواژگان: قبرستان دول پهن، دره سیمره، شوش IVA، IIIB، زاگرس مرکزی، عصر مفرغ قدیم
  • پرستو مسجدی خاک*، مصطفی خزایی کوهپر، فرهنگ خادمی ندوشن، علیرضا گودرزی، مهدی سبزعلی صفحه 13

    سرب از جمله فلزات سنگین است که بطور طبیعی و به مقدار نادر (کمتر از ا% وزن بدن را تشکیل می دهد)، در خاک، آب، گیاه و حیوان و در همه مواد زیست شناسی (بیولوژیکی) وجود دارد. این فلز سنگین معمولا از طریق غذاخوردن، استنشاق یا از طریق تماس پوستی جذب بدن می شود. سرب همچنین بطور طبیعی در پوسته زمین در کنار سنگ معدن سولفید روی و مس یافت می شود. منابع دیگر تولید سرب شامل لعاب سفالگری، باتری های سربی، رنگهای سربی، بنزین، لحیم کاری با سرب در لوله های آب و نیز دودی که از اتومبیلها خارج می شود، می باشد. سرب موجود در خاک و اتمسفر می تواند موجب آلوده شدن آب شده و بطور مکرر وارد زنجیره غذایی موجودات آبزی گردد. در این پژوهش نمونه های دندانی از 9 انسان عصر برنز محوطه گوهر تپه در شمال ایران را جهت تعیین سطح سرب در دندانهای باستانی این محوطه با استفاده از دستگاه طیف بینی جذب اتمی آنالیز نمودیم. هدف از این مطالعه تعیین سطح سرب و آلودگی زیست محیطی در محوطه گوهر تپه است.

    کلیدواژگان: عناصر نادر، سرب، دندان، فلزات سنگین، آلودگی
  • کمال الدین نیکنامی، نسترن مرادی، محمدحسین عزیزی خرانقی * صفحه 21

    عصر مفرغ جدیددر تپه سگزآباد در اواخر هزاره دوم قبل از میلاد به ناگاه و بدون داشتن ارتباط با فرهنگ های قبلی پیش از تاریخی منطقه بروز می یابد. سفال های تک رنگ و چند رنگ (پلی کرم، نوع ارومیه) دست ساز، شاخصه های فرهنگی این دوره هستند. کاوش های آموزشی- پژوهشی گروه باستان شناسی دانشگاه تهران در پاییز 1388در تپه سگزآباد با هدف مطالعه لایه های استقراری بخش جنوبی این محوطه به انجام رسید و سه ترانشه 6، 7 و 8 مورد کاوش قرار گرفتند. در ترانشه 6 آثار فرهنگی ادوار مختلفی از جمله عصرآهن I، دوره مفرغ جدیدو دوره مس سنگی جدید یافت شد. در بین این آثار حجم و تراکم سفال های دو و چند رنگ دوره مفرغ جدیدقابل توجه بود. این نوشتار بر گونه شناسی، طبقه بندی و معرفی انواع مختلف نقوش این سفال ها تمرکز خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سگزآباد، دوره مفرغ جدید، سفال تک رنگ، سفالچند رنگ، سفال نوع ارمیه، ماکت سفالی
  • امیرصادق نقشینه * صفحه 35

    در شمال شرقی تهران بزرگ و در ناحیه لویزان امامزاده ای به نام «امامزاده پنج تن» وجود دارد. این امامزاده بر روی تپه ای طبیعی واقع است که از دامنه های آن به عنوان گورستان استفاده می-شود. در بازدیدی که در سال 1372 از این امامزاده و گورستان اطراف آن به عمل آمد؛ تعدادی تکه سفال جمع آوری شد که احتمالا در اثر ایجاد گورهای جدید از خاک خارج شده بودند. این سفال ها دارای مشخصات سفال های عصر آهن هستند و شباهت زیادی با سفال گورستان های عصر آهن منطقه شمیران در شمال تهران دارند. به نظر می رسد از این تپه طبیعی در عصر آهن نیز به عنوان گورستان استفاده می شده است و می توان این محوطه را به عنوان یکی از گورستان های متعدد این دوره در کوهپایه های شمال تهران در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تهران، لویزان، امام زاده پنج تن، گورستان، سفال عصر آهن
  • حمیدرضا ولی پور *، ایمان مصطفی پور، حسین داودی، حامد ذیفر، بهنام قنبری، حمزه کریمی صفحه 49

    دریاچه 90 کیلومتری سد گتوند علیا تعداد قابل توجهی از محوطه های باستانی شمال خوزستان را در خود فرو خواهد برد. از همین روی جهت شناسایی محوطه های باستانی در خطر غرق شدن، تیمی از باستان شناسان، حوضه آبگیر این سد را بررسی نموده و محوطه های این محدوده را شناسایی و ثبت نمودند. محوطه کلانتر 4 یکی از محوطه های اعلام شده توسط تیم بررسی بود که در فروردین و اردیبهشت 1389 کاوش گردید. در پی کاوش در این محوطه آثار معماری مسکونی و دو آرامگاه سنگی نیمه زیرزمینی مربوط به دوره ایلام جدید شناسایی گردید که نقش موثری در افزایش دانش ما از دوره ایلام جدید در ارتفاعات خوزستان خواهد داشت. با توجه به مقایسه تطبیقی سفال ها، شباهت قابل توجهی بین سفال های کلانتر 4، شوش (شهر شاهی II) و محوطه های ایلام جدید دشت میاناب شوشتروجود دارد. از سوی دیگر با مطالعه معماری محوطه بر اساس رهیافتی قوم باستان شناسانه، تداومی در سنت‏های معماری منطقه حداقل از دوران ایلام جدید تا کنون به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: کلانتر 4، حوضه آبگیر سد گتوند، ایلام جدید، آرامگاه نیمه زیرزمینی، معماری سنگی
  • حسن طلایی، امیر ساعد موچشی * صفحه 77

    در این مقاله در ابتدا چند مهر از قزوین، یک مهر از کرمانشاه و یکی دیگر از زنجان توصیف و با مهرهای مشابه مقایسه شده است. سپس به ارتباط احتمالی آن با مسائل تاریخی عصر آهن 3 در فلات ایران و همچنین مسئله تجارت و جغرافیای تاریخی بررسی شده است. عناصر ترکیبی هنرهای محلی، لرستان و نشانه هایی از سبک مهر سازی ایلام و نیز تفاوتهای جزئی با هنر آشور حاکی از بومی بودن مهرهای مذکور هستند که در نتیجه ارتباط سیاسی- نظامی و تجاری گسترده فلات ایران با بین النهرین ویژگی های آشوری(آشور نو) نفوذ زیادی در سبک این مهرها داشته است.

    کلیدواژگان: مهر، فلات مرکزی ایران، گاهنگاری، جغرافیای تاریخی، عصر آهن 3
  • عبدالمالک شنبه زاده، سجاد علی بیگی * صفحه 91

    تاکنون مدارک مستقیم اندکی از لشگرکشی ها و درگیری های آشوریان با ساکنان منطقه زاگرس در خود منطقه به دست آمده است. این در حالی است که بایگانی های آشوری و نقوش برجسته کاخ های دوره آشورنو در شمال بین النهرین اطلاعات ارزشمندی را در خصوص لشگرکشی ها، درگیری ها و پیروزی های آشوریان در اختیار قرار می دهند. به طور کلی مدارک اینچنینی در خاک خود ماد و عیلام نسبتا ناچیز و پراکنده اند؛ از این رومدارک وکشفیات جدید می توانند اطلاعات سودمندی را به دانش ما در این باره بیفزایند. طی بازدیدهای اخیر دو کوهنورد در سال 1387 در جنوب شرقی ایلام نقش برجسته ای صخره ای کشف گردید که شخصی را با لباس، کلاه و گارد کاملا آشوری نشان می دهد. هر چند به علت فقدان کتیبه بحث در مورد سازنده این نقش دشوار به نظر می رسد؛ اما بر اساس مشابهت های نزدیک با نقش برجسته اشکفت گل گل به نظر می رسد که اینشخص همان کسی است کهدر اشکفت گل گل نقش شده و احتمالا یکی از سه پادشاه نیرومند متاخر دوره آشور نو یعنی سناخریب، آشوربانی پال و یا اسرحدون را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، ایلام، حیدر آباد میشخاص، نقش برجسته، دوره آشور نو
  • ایرج رضایی * صفحه 101

    اگر چه هنوز درباره مذهب هخامنشیان ابهامات زیادی وجود دارد، اما شواهد موجود نشان می دهند که در این دوره نیز مانند دیگر ادوار باستانی خاور نزدیک، مذهب و سنتهای آیینینقش بسیار موثر و پررنگی در زندگی مردم داشته اند. چنانکه از آثار بر جای مانده از این دوره پیداست بسیاری از نقوش هنری هخامنشینمادین بوده و پیوند غیر قابل انکاریبا مفاهیم مذهبی دارند. از طرفی اگرچه بسیاری از این نقوش، پیش از دوره هخامنشی نیز در میان دیگرملل خاور نزدیکرایج بودهو حتیآشکارا مفهوم مذهبی داشته اند، اما تصور می شود کهظهور مجدد ایننقوش دردوره هخامنشی در قالبیجدید و در ارتباط با اعتقادات مزدایی آنهابوده است.شاخص ترین نقوش آیینی و نمادین که در این مقالهبه صورت مفصل تر به آنها پرداخته می شود عبارتند از نقش پیکره بالدار، خورشید، ستاره، ماه، آتشدان و برسم.

    کلیدواژگان: هخامنشیان، نمادهای مذهبی، ماه، ستاره، خورشید، قرص بالدار، چرخ، نیم تنه محاط در دایره، برسم، آتشدان
|
  • Khodakaram Mazaheri * Page 1

    The First mid of third millennium BC is one of the main archaeological periods in central Zagros that nevertheless lack and dispersion of archaeological documents (special in central Lorestan), depth change and culture evolutions happen in this period. In this study, we have studied, compared, analyzed and identified the species of gathered finds during archeological surveys on Cemetery of Dowl Pahn. This place is a cemetery connected with nomadism settlements which is located in the near of Dareh-Shahr, one of towns in Ilam province. Study of gathered ceramic fragments during archeological surveys on Cemetery of Dowl Pahn indicates that in southern districts of western pish-i kouh, pottery tradition Susa IIIB-IIIC was dominated before formation of the monochrome painted pottery tradition of Godin III6/Susa IVA. Found documents of cemeteries like Dowl Pahn and Mirvali indicates the influence of Proto-Elamite culture in southern valleys of centeral Zagros. It seems that monochrome painted pottery tradition before spread in Susa IVA/Godin III6 period in different districts of central Zagros had been spread in some southern districts of this area. 

    Keywords: Cemetery of Dowl Pahn, Seymareh valley, Susa IVA-IIIB, Central Zagros, Early Bronze Age
  • Parastoo Masjedi Khak *, Mostafa Khazaei Kouhpar, Farhang Khademi Nadoushan, Mahdi Sabzali, Alireza Goudarzi Goudarzi Page 13

    Lead is a microelement naturally present in trace amount in all biological materials, in soil, water, plants and animals. It has no physiological function in the organism. The main source of lead contamination are smelting works, application of wastewater treatment sludge’s to soil, transportation, rain, snow, hail and other. Lead enters the organism with food and air and tends to accumulate more in hard tissue than in soft tissue. Bone lead levels increase with age at rates dependent on the skeletal site and lead. In this research we analyzed teeth samples of 9 humans of Bronze Age from Gohar Tepe in north of Iran. These samples were analyzed for Lead by graphite furnace atomic absorption spectrometry to establish levels of this element in area. Our objective is to find out if Lead can prevent forming a settlement in site. 

    Keywords: trace element, lead, teeth, heavy metal, pollution
  • Mohammad Hossein Azizi Kharanaghi *, Kamalaldin Niknami, Nastaran Moradi Page 21

    The Late Bronze age in Tepe Sagzabad without any relationship with previous pre-historic cultures in the region had been appeared suddenly in late second millennium BC. Handmade Monochrome and polychrome potteries (Uremia ware) is cultural indicator in this Period. Our aimed to Trying Deportment of Archaeology, university of Tehran excavation in fall of 2009 at Tepe Sagzabad was recognition of cultural Layers of south part of this site and 3 different Trenches (6, 7 and 8) were dug. Trench 6 had different cultural Layers including: Iron Age I, Late Bronze age and Late Chalcolithic period. Between these Finds, Monochrome and polychrome potteries from Late Bronze age were remarkable. This Paper will focus on Typology, classification and introduces different kind of Late Bronze age pottery motif.

    Keywords: Tepe Sagzadad, Late Bronze age, Monochrome Pottery, polychrome potteries, Urmia Ware, Ceramic Maket
  • Amir Sadegh Naghshineh Page 35

    In the Northeastern Tehran and the Lavizan zone, there is an Imam-Zadeh, under the title of "Imam-Zadeh Panjtan". This Imam-Zadeh is located on a hill. And slopes of the hill are used as a cemetery. In a visit in 1993, some sherds were collected on the hills that were probably uncovered by forming new graves. The sherds have characterized in northern Tehran. It seems the hill was used as a cemetery also in Iron Age, and can be considered as one of the several Iron Age cemeteries in foot hills of northern Tehran. 

    Keywords: Tehran, Lavizan, Imam-Zadeh Panjtan, Cemetery, Iron Age, Pottery
  • Hamidreza Valipour *, Iman Mostafapour, Hossein Davoudi, Hamed Zifar, Bahnam Ghanbari, Hamzeh Karimi Page 49

    The 90 kilometer lake of the Upper Gotvand Dam would submerge a large number of archeological sites in North of Khuzestan. Thus, a group of archeologists began to identify and record around the site, to know about the area before its being flooded. Kalantar 4 was one of the given sites, by the survey team, which was excavated in a horizontal way in March and April 2011. During this excavation, some remains of architecture and two semi-underground stone tombs belonging to New Elamite were found, which will have effective role in heightening our knowledge about the New Elamite in Susianna highlands. According to the comparative studies of the ceramics, there exist significant similarities among the ceramics found in Kalantar 4, Susa and the sites of Mianab Plain in Shooshtar. Furthermore, studying the architecture of the site based on an ethno-archeological approach, indicated a continuity in the region’s archeological traditions (at least, from the New Elamite period to the present). 

    Keywords: Kalantar 4, Gotvand Dam Basin, Neo Elamite, Semi-Underground Tomb, Gourkhaneh, Stone Architecture
  • Amir Saed Mucheshi *, Hassan Tala’i Page 77

    Firstly, some seals from Qazvin, one from Kermanshah and the other from Zanjan will be described and compared with some similar cases in this paper. Then, the probable relations between these seals and historical issues during Iron Age III in Iran as well as trading and historical geography matters are going to be discussed. The compound elements of the local arts in Luristan (Lurestan) and some attributes of the Elamite style of seal making beside their scant differences from Assyrian art let us infer that the mentioned seals are local; however, they (the seals featured in this paper) have been influenced by the Neo-Assyrian style as a result of the substantial trading and political military interrelations between the two places (Iran and Mesopotamia). 

    Keywords: Seal, the Central Plateau of Iran, Chronology, Historical geography, Iron Age III
  • Abdolmalek Shanbehzadeh, Sajjad Alibaigi * Page 91

    So far little evidence has been found about Assyrian’s campaigns and fighting against native residents of Zagros on the spot. While Assyrian archives and reliefs at neo-Assyrian palaces in north Mesopotamia provide vast information about their fights, campaigns and triumphs. Generally speaking, this kind of evidence is so scarcely found in Medes region itself that these new proofs and information can be of great value to add up our knowledge in this case. During visits of two mountaineers in 2009 a rock relief was found in southwest Elam that pictured a person in totally Assyrian costume, hat and gesture. Since there is no inscription it is hard to talk about its creator but due to the close similarities between the reliefs at Shkaft-i Gul Gul with this person it seems this is the same person who is depicted at Shkaft-I Gul Gul and illustrates one of the latest powerful kings of Assyria i.e. Sennacherib, Eserhaddon or Assurbanipal. 

    Keywords: Central Zagros, Elam, Heydar Abad-e Mishkhas, Relief, neo-Assyrian period
  • Iraj Rezaei * Page 101

    Although many things about Achaemenids’ religion are vague and not clear, the evidences we have at hand show that, like other era in the Middle East, religion and religious traditions have played an important role in people’s life in this era too. As objects remained from this period show, lots of Achaemenids’ reliefs were symbolic and undeniably related to religious concepts and believes. On the other hand, since many of these reliefs have been common among other people in Near East and have clearly had a religious theme in pre Achaemenid period, it is supposed that their reappearance in Achaemenid period in a new form is related to their Mazdaism believes. The most important religious and symbolic reliefs looked at in this paper are: Winged disc, Sun, Moon, Star, Fire altar and Barsam.

    Keywords: Achaemenids, Religious Symbols, Moon, Star, Sun, Winged Disk, Wheel, Barsam, Fire Altar