فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا رضایی کلج*، حسین داودی، ابراهیم صادقی صفحه 1

    فعالیتهای عمرانی به مانند سد سازی، راهسازی، توسعه روستاها و شهرها و غیره، امروزه یکی از عوامل انسانی اصلی در تخریب و نابودی بسیاری از محوطه های باستانی به شمار می رود. در همین راستا طی پروژه راهسازی و تعریض محور ترانزیتی بوئین زهرا- سگزآباد در استان قزوین، بخش های جنوبی محوطه مای تپه در حریم جاده قرار گرفته و دچار تخریب می گردد. از این رو عملیات کاوش اضطراری محوطه مذکور توسط اداره باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین در مهر 1389 انجام پذیرفت. محوطه مای تپه که در5/5 کیلومتری شمال غرب بوئین زهرا و درضلع شمالی حریم محور بوئین زهرا به سگزآباد قرار گرفته، از لحاظ مطالعاتی با توجه به موقعیت ویژه آن که در نزدیکی محوطه های پیش از تاریخی مهم دشت قزوین همچون زاغه، قبرستان، سگزآباد و چهاربنهواقع شده، حائز اهمیت است. طی کاوش در 10 گمانه 2×2 متر و مطالعات مقدماتی انجام شده بر روی یافته های حاصله- بخصوص گونه شناسی سفال-، این محوطه با الگوی استقرار موقت، دارای فرهنگ اواخر دوره نوسنگی جدید I و اوایل دوره نوسنگی جدید II (اواخر نیمه اول هزاره ششم ق.م) است که فرهنگ های هم افق با آن در دشت قزوین، از کاوش های تپه چهاربنه و ابراهیم آباد شناخته شده است. در این نوشتار به معرفی نتایج کاوش اضطراری، یافته ها و در نهایت ارائه گاهنگاری مقایسه ای محوطه مای تپه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مای تپه، دشت قزوین، نوسنگی جدید، گونه شناسی سفال، گاهنگاری مقایسه ای
  • شکوه خسروی *، حمید خطیب شهیدی، حامد وحدتی نسب، سجاد علی بیگی صفحه 23

    استان زنجان و بویژه حوضه جغرافیایی ابهررود، به دلیل قرارگیری در میان سه حوضه فرهنگی – جغرافیایی فلات مرکزی،شمال غرب و غرب ایران یکی از مناطق مهم، اما ناشناخته در پژوهشهای باستان شناسی به شمار می رود. ویژگی های اقلیمی، جایگاه خاص جغرافیایی و موقعیت خاص منطقه در کریدور طبیعی فلات مرکزی به شمال غرب ایران سبب شده که این منطقه از دیرباز مورد توجه گروه های انسانی واقع گردد. این موقعیت و وضعیت جغرافیایی به روشنی نشان دهنده اهمیت حوضه آبریز ابهررود در مطالعات باستان شناسی ایران است. با این وجود اطلاعات ما درباره تحولات منطقه در دوران مختلف پیش از تاریخ و کیفیت ارتباط این منطقه با سایر حوضه های فرهنگی بسیار محدود است. از این رو انجام پژوهشهای باستان شناختی و بویژه بررسی های منطقه ای بسیار ضروری می نمود. اطلاع و آگاهی ازالگوهای استقراری این منطقه می تواند درک و آگاهی ما را از چگونگی تقابل مناطق فرهنگی- جغرافیایی پیرامون فزونی دهد. بر این اساس بررسی های باستان شناسی حوضه آبریز ابهررود طی دو فصل در سال های 1382 و 1384 به انجام رسید و در پی آن آگاهی های ارزشمندی در مورد پیشینه استقرار در منطقه پیش روی ما قرار گرفت. در این نوشتار به نتایج حاصل از بررسی های باستان شناختی حوضه آبریز ابهررود و تحلیل آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بررسی باستان شناختی، پیش از تاریخ، حوضه آبریز ابهررود، استقرار، الگوی استقرار
  • حمیدرضا ولی پور *، ایمان مصطفی پور، رضا بهدادفرد، غفور کاکا صفحه 47

    با آبگیری سد مخزنی تالوار که بر روی رود تالوار ساخته شده است؛ دریاچه ای به طول 30 کیلومتر ایجاد خواهد شد و در پی آن تعداد قابل توجهی از محوطه های باستانی به زیر آب خواهند رفت. از این رو ضرورت انجام بررسی و کاوشهای باستان شناختی در حوضه آبگیر این سد احساس گردید. پس از انجام بررسی و شناسایی محوطه های باستانی، کاوش در محوطه های کلیدی در دستور کار قرار گرفت. محوطه شماره 11 سد تالوار با هدف ابتدایی نجات بخشی و بدست آوردن اطلاعات باستان شناختی کاوش شد. این محوطه طی یک فصل مورد کاوش لایه نگارانه و افقی قرار گرفت و در پی این کاوشها آثاری از دورانهای مس سنگی و تاریخی (دوره اشکانی) بدست آمد و از این رهگذر امکان انجام مطالعات تطبیقی و درک برهمکنشهای فرهنگی در منطقه بوجود آمد. با توجه به انجام مقایسات صورت گرفته، بیشترین برهمکنشهای فرهنگی دوره مس سنگی این محوطه با منطقه زنجان و تاکستان بوده است. البته برهم کنش های فرا منطقه ای با محوطه های فرهنگ دالما در زاگرس مرکزی و شمال غرب نیز دیده می شود. سفال های این محوطه در دوره اشکانی نیز ویژگی های منطقه غرب ایران را ظاهر می سازند.

    کلیدواژگان: سد تالوار، محوطه شماره 11، مس سنگی، سفال دالما، اشکانی، سفال جلینگی
  • امیرصادق نقشینه * صفحه 73

    پیلاقلعه محوطه ای استقراری از دوره آهن در منطقه رودبار گیلان است که در 500 متری گورستان معروف مارلیک قرار دارد. نزدیک به پنجاه سال پیش دکتر نگهبان در این محل کاوش گسترده ای انجام داد. بر اساس اطلاعات محدود منتشر شده، این محل ادارای آثاری از عصر آهن، دوره تاریخی و دوره اسلامی است؛ ولی یافته های آن تاکنون منتشر نشده است. بخشی از این یافته ها، مجموعه سفالی حاصل از کاوش ترانشه «M» است که در موزه ملی ایران نگهداری می شود. در این مقاله سفال عصر آهن بدست آمده از این ترانشه معرفی و مطالعه خواهد شد. سفال های این محوطه در زمره سفال عصر آهن I منطقه رودبار بوده و دارای گونه های شاخص مشابهی با محوطه های مهمی چون مارلیک، قلعه کوتی، لمه زمین و لاسولکان است.

    کلیدواژگان: پیلاقلعه، مارلیک، عصر آهن، سفال، گونه شناسی
  • مهدی سبزعلی*، علیرضا گودرزی، مصطفی خزایی کوهپر، فرهنگ خادمی ندوشن صفحه 91

    سکه هایکی از شاخص ترین داده های باستان شناختی برای مطالعه دوره طولانی اشکانی که اطلاعات کمی در ارتباط با آن وجود دارد به شمار می روند. تجزیه عنصری سکه ها و تعیین مقدار عناصر بکار رفته در آنها رابطه ی مستقیمی با وضعیت اقتصادی سیاسی دوره ی ضربشان دارد. در این پژوهش 12 نمونه سکه ی نقره یک درهمی مهرداد اول (نمونه های1-8) و مهرداد دوم (نمونه های9-12) بوسیله ی دستگاه XRF آنالیز شد. نتیجه ی آزمایش مذکور نشان داد که در دوره ی مهرداد اول مقدار نقره موجود در سکه ها بین 869/96 تا 863/90 درصد است. این میزان بالای نقره در سکه های این پادشاه اشاره به توان بالای اقتصادی اشکانیان دارد که نتیجه تصرف راه های تجاری بین النهرین و غنایم حاصل از غارت معابد غنی الیمایی بوده است. در آزمایش نمونه های مربوط به مهرداد دوم می بینیم که میزان نقره در سکه های این پادشاه از 671/95 تا 995/65 درصد در نوسان است. کاهش چشمگیر درصد خلوص نقره بکار رفته در سکه های اواخر حکومت مهرداد دوم را می توان در راستای استقلال گودرز، تسلط وی بر بابل و راه های تجاری آن و همچنین از دست رفتن شوش در اواخر حکومت مهرداد تفسیر کرد. با از دست رفتن این مناطق پر درآمد تجاری، پارتی ها در این برهه زمانی از لحاظ اقتصادی دچار مشکل شدند. بهمین خاطر ضرابخانه ها به دلیل کمبود منابع مورد نیاز، درصد نقره را کاهش داده و عنصر کم بهای مس را افزایش داده اند.

    کلیدواژگان: اشکانیان، وضعیت اقتصادی، مهرداد اول، مهرداد دوم، آنالیز سکه، XRF
  • طاهره عزیزی پور *، سید علی اصغر میرفتاح، موسی سبزی صفحه 101

    پی بردن به وضعیت معیشتی جوامعباستانی بر اساس بقایای انسانی و حیوانی همواره مورد توجه باستان شناسان بوده است.میزان عنصر شیمیایی استرانسیوم در اسکلتهای انسانی جوامع باستانی، یکی از منابع مطالعه این جوامع است.میزان استرانسیوم در اسکلتهای باستانی اطلاعاتی درباره موقعیت اجتماعی ساکنان جوامع پیش از تاریخ در اختیار ما قرار می دهد. سالهای متمادی است که استخوانهای انسانی که از محوطه های باستانی به دست می آیند؛ جهت پی بردن به وضعیت معیشتی جوامع انسانی مورد مطالعه قرار گرفته اند.این مطالعات نه تنها به وسیله باستان شناسان بلکه به وسیله انسان شناسان و شیمیدانان نیز انجام گرفته است. اما در ایران مطالعات اینچنینی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش بر آنیم تا با استفاده از روش طیف سنج فلورسنسه اشعه مجهول XRF)) به بررسی میزان استرانسیوم در دندانهای اسکلتهای انسانی باستانی از محوطه ولیران دماوند بپردازیم و از این طریق اطلاعاتی درباره وضعیت معیشتی و نظام اجتماعی در بین ساکنان این محوطه به دست آوریم.

    کلیدواژگان: معیشت، ولیران، نظام اجتماعی، دندان، استرانسیوم
  • مستانه الهی * صفحه 107

    زبان سغدی یکی از زبان های ایرانی میانه شرقی است که از آن گنجینه ای پربار از متون و واژگان بجای مانده است. شوربختانه با آنکه سغدی روزگاری به عنوان یک زبان میانجی در طول جاده ابریشم روایی داشته، امروزه تنها گویشی از آن در بخش کوچکی از تاجیکستان در دره یغناب به عنوان زبان یغنابی به جای مانده است.در این نوشتار کوشش گردیده، نخست پیوند زبان سغدی از نگر ساخت واژه اعم از اینکه یک واژه بسیط است یا مشتق یا مرکب با دیگر زبانهای ایرانی مانند اوستایی، فارسی میانه و... نشان داده شود و سپس بگونه ای اختصاصی زبان سغدی با یغنابی دربخش واژگان مشتق پسونددار از نگر دگرگونی های دستوری و معنایی که یک واژه ساده در پیوند با پسوند پیدا می کند؛ مورد بررسی و سنجش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوستایی، ایرانی باستان، پسوند، پیشوند، سغدی
  • مرجانه الهی * صفحه 117

    در این گفتار نخست، خط و زبان خوارزمی و بن مایه های آنان در دوران باستان و میانه و نیز در زمان پس از ظهور اسلام در ماوراءالنهر و آثار بجای مانده از آنان بررسی می شود. سپس درباره ویژگی های دستوری زبان خوارزمی به تفصیل سخن رانده می شود و با یکی از زبانهای بسیار مهم ایرانی میانه شرقی، یعنی سغدی سنجیده می گردد. در جای جای این گفتار این دو زبان چه از نگر دستوری و چه از نگر واژگانی مورد سنجش قرار می گیرند و پیوند و پیوستگی آنان هرچه بهتر نشان داده می شود. از سویی دیگر کوشش شده است تا ویژگی های منحصر به فرد دستوری که تنها مختص زبان خوارزمی است چونان: قانون وقف، اصل پیشگرایی یا صدارت طلبی، توالی پسوندها و... به تفصیل بیان شوند. در پایان نیز نمونه هایی چند از واژگان مشترک خوارزمی و سغدی که نماینده گروه زبانهای ایرانی میانه شرقی هستند با زبان پشتو که امروزه بازمانده زبان خوارزمی به شمار می آید، ارائه شده است تا پیوستگی این زبانها به یکدیگر بدرستی نمایان گردد.

    کلیدواژگان: آرامی، اوستایی، ایرانی جدید، ایرانی شرقی، ماضی افزونه دار، (imperfect)
|
  • Mohammad Reza Rezaei Kallaj *, Hossein Davoudi, Ebrahim Sadeghi Page 1

    Nowadays, constructive activities such as dam construction, villages and cities development and etc. are some of the main human factors in destroying many of archaeological sites. By the same token, during road construction in Buin Zahra- Sagz Abad, transit axis widening project in Qazvin province, southern parts of Maya tepe which have been located in road boundary would be destroyed. Therefore, urgent excavation of mentioned site was implanted in fall 1389 by an archaeological expert of cultural heritage organization of Qazvin city. Maya tepe is located in 5/5 km of the west of Buin Zahra City and in northern side of Buin Zahra- Sagz Abad axis and is an important site due to its particular location which is near to prehistoric sites of Qazvin plain such as Charbone, Zagheh, Ghabrestan and Sagz Abad. During the excavation in 10 trenches 2×2 meters and with preliminary researches about obtained results specially ceramic typology, within a semi-permanent settlement pattern, this site has a culture from late Neolithic I and early late Neolithic II (end of the first half of the sixth millennium BC), whose similar cultures in Qazvin plain have been identified in Charbone and Ebrahim Abad sites. In this paper, findings and results of an urgent excavation are presented and ultimately a comparative chronology of Maya Tepe is presented.

    Keywords: Maya tepe, Qazvin plain, late Neolithic, ceramic, typology, comparative chronology
  • Shokouh Khosravi *, Hamid Khatib Shahidi, Hamed Vahdati Nasab, Sajjad Alibaigi Page 23

    Zanjan province, especially Abhar Rud basin, located in the middle of three cultural-geographical zones of the central plateau, west and northwest of Iran, is an important but unknown region as far as archeological studies are concerned. Climatic features, unique geographical situation and the exceptional location of the region on the natural pathway from the central plateau to northwest of Iran, have made this region attractive to all human groups from very old times. The geographical situation and location clearly explains why Abhar Rud basin is significant in archeological studies of Iran. However, we have little information on the changes that the region has undergone during prehistoric eras and about its relations with other cultural regions. Therefore, doing archeological researches, especially regional surveys, seem necessary. Knowing about the settlements pattern of the region can help us understand the interactions between this region and its neighboring culturalgeographical regions. Thus archeological surveys in the basin were carried out in two seasons between the years of 1382 and 1384. The surveys provided us with valuable information about the history of the settlements in the region. Here we will present the results of the archeological surveys carried out in the region and we will try to analyze them. 

    Keywords: Archeological survey, Prehistory, the Abhar Rud basin, Settlement, Settlement patterns
  • Hamidreza Valipour *, Iman Mostafapour, Reza Behdadfard, Ghafour Kaka Page 47

    Within the irrigation of Talvar storage Dam, constructed on the river Talvar, a 30-kilometer-length lake would be created. Consequently, a large number of the archeological site would be flooded. Thus, it was necessary to perform some studies and discoveries around this Basin. After recognizing and identifying the archeological sites, the discovering around the key areas and sites was started. Tel No. 11 was excavated with the basic aim of saving and achieving the archeological information. This site was excavated during one season through stratigraphy and in a horizontal way. In these excavations, some works of Chalcolithic and historical Parthian periods were obtained which paved the way for the possibility of performing some comparative studies as well as understanding cultural interactions in this area. With regards to the conducted comparisons, most of the cultural exchanges of Chalcolithic period in this area have been with Zanjan and Takestan regions. However, these infra-regional interactions with Dalma cultural areas in Central Zagros and NorthWest could be observed. The ceramics related to this area, in Parthian Period, reveal the features of Iran’s west region. 

    Keywords: Talvar Dam, No.11 site, Chalcolithic, Dalma ceramics, Parthian, Clinky ceramics
  • Amir Sadegh Naghshineh * Page 73

    Pileh Qaleh is a settlement site in Roudbar region of Gilan Province and it is located in 500 meters from the well-known Marlik cemetery. Nearly 50 years ago, the site was extensively excavated by Dr. Negahban. Based on limited published information, this site has remains from Iron Age, Historical and Islamic periods. But the findings from this excavation have not been published yet. A part of these findings is a pottery collection from trench M that is being maintained in National Museum of Iran. In this article, the Iron Age pottery from this trench is introduced and studied. The pottery belongs to the Iron Age I, of Roudbar region, and has many parallel indicator types with important sites such as Marlik, Ghalekuti, Lamehzamin and Lasulkan. 

    Keywords: Pileh Qaleh, Marlik, Iron Age, Pottery, Typology
  • Mahdi Sabzali *, Alireza Gudarzi, Mostafa Khazaei Kouhpar, Farhang Khademi Nadoushan Page 91

    Due to the lack of enough information for studying the long period of Parthians, the coins are the best sources of information. There is a direct relation between elemental analysis of coins and the economic and political conditions at the period of their minting. In the current study, 12 silver coins including 8 samples from the period of Mitridat I and 4 samples from the period Mitridat II are analyzed using XRF. This test showed that at the period of Mitridat I the amount of silver in the coins was 90/863 to 96/869 percent. This large amount of silver in the coins indicates the opulence of Parthians which was the outcome of mastering the Mesopotamia trading path and pillages obtained by plundering the rich temples of Elimaid. The test on the samples of Mitredat II period reveals that the amount of silver in the coins varies from 95/671 to 65/995 percent. This significant reduction in silver content from last years of Mitriedat II period is the result of Gutares independence (who overpowered Babel and its trading path) and losing Susa. Losing these rich areas caused economic problems for Parthia ns at that period. Due to the shortage of silver, mints decreased the amount of silver used in the coins and replaced it with copper. 

    Keywords: Parthians, Economy, Mitridat I, Mitridat II, Coin Analyses, XRF
  • Tahereh Azizipour *, Seyed Ali Asghar Mirfatah, Mousa Sabzi Page 101

    Archaeologists always pay attention to human and animal remains to understand manners of living in prehistoric societies. Rate concentration of Strontium in human skeletons from prehistoric societies is one of sources to study these societies. Rate concentration of this element in archeological skeletons gives us information about social conditions of prehistoric societies’ inhabitants. For many years, archaeological human skeletons had been studied for understanding social situation in human societies.

    Keywords: Livelihood, Valiran, Social system, Tooth, Strontium
  • Mastaneh Elahi * Page 107

    Soghdi Language is one of the ancient Middle East languages that have left us with a treasure of words and texts. Unfortunately, though this language was the only interface one in the Silk Road at that time, there only exists one of its dialects in the small part of Tajikestan in Yaghnab Vally – as Yaghnabi language. This article has intended to show if there is a link between Soghdi's language with other Iranian languages like Avestan or Median Farsi and so on, in terms of word formation  to see if the words are simple, derivative or combined. Then Soghdi's Language is compared with Yaghnaby's regarding grammatical and meaning in simple expressions and suffixes of an expression in sentences.

    Keywords: Avestic, Old Iranian language, Prefix, Soghdian, Suffix
  • Marjaneh Elahi * Page 117

    First, in this study, Khwarazmi's handwriting and language as well as their sources in Ancient and Middle time and after rising of Islamin in Transoxiana and its remaining works would be considered. Then the characteristics and traits of khwarazmi's language will be beheld and compared with one of the important middle Iranian's language, (i.e. Soghdi's language). Anywhere in this study, these two languages will be compared, both in grammatical and expressional aspects, and their combinations will be indicated as much as possible. On the other hand, it is attempted to express unique grammatical features that only belong to Khwarazmi's language such as: dedicated rule, the principle of seeking protrusive or chancellery, extensions and sequences and so on. At the end, there are some common samples of Soghdi and Khwarazmi's expressions representing the Middle Eastern group of Iranian languages with Pashto language that were remnants of Khwarazmi's language representing the connection among these languages.

    Keywords: Aramaic, Avestic, New Iranian language, Easter Iranian language, Imperfect