فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عمران گاراژیان * صفحه 1

    لایه نگاری از روش های پایه در باستان شناسی میدانی است. هدف عمده از لایه نگاری گردآوری اطلاعات برای گاهنگاری نسبی و پیشنهاد توالی است. در این مقاله اطلاعات لایه نگاری در گمانه یک تپه برج نیشابور که در منطقه ای از نظر مطالعات پیش از تاریخی ناشناخته واقع شده، ارائه شده است. همراه این اطلاعات و با رویکردی نظری، دو واقعیت در ارتباط با لایه نگاری طرح و بحث شده اند. واقعیت نخست: لایه سطحی و سطحی بودن لایه ها است. در این بحث گردآوری اطلاعات در مورد امکان تاثیر پذیرفتن هریک از لایه ها طی ساخت و ساز لایه های رویشان مورد بحث قرار گرفته و نمود مادی چنین تاثیری ارزیابی شده است. واقعیت دوم: عامل اصلی سازماندهنده به بقایا، ساختارها و نهشته های هر لایه است. عامل اصلی سازماندهنده به لایه، تفسیر باستان شناس بر اساس بافتار لایه، در هنگام لایه نگاری است. بر مبنای واقعیت دوم چارچوبی برای ارزیابی اصالت هر لایه و اطلاعات آن متناسب با هدف لایه نگاری و پژوهش میدانی پیشنهاد می شود. در نظر داشتن واقعیت های یاد شده در فرآیند لایه نگاری امکان واقع نمایی گاهنگاری و توالی را فراهم کرده و زمینه گردآوری اطلاعات پایه برای تحلیل فرآیند شکل گیری لایه ها و براساس آن فرآیند شکل گیری استقرار بر مبنای لایه ها و گمانه ها را مهیا می کند.اطلاعات گمانه یک لایه نگاری در استقرار برج نیشابور نشان می دهد که موقعیت گمانه طی اواخر دوره مس- سنگی و اوایل دوره مفرغ مورد استفاده قرار گرفته است. رویکرد تفسیری و دو واقعیت طرح شده در بافتار نظری زمینه ارائه تفاسیری در مورد موقعیت گمانه یک را فراهم کرده است. وجود نهشته های آبرفتی در لایه های پایینی، وجود دو برآمدگی استقرار دوره اوایل مس- سنگی در محدوده گمانه و حاشیه ای بودن موقعیت گمانه نسبت به استقرار دراکثر دوره ها از جمله تفاسیر ارائه شده است.

    کلیدواژگان: لایه نگاری باستان شناختی، شرق شمالی ایران، تپه برج، دوره مس، سنگی، دوره مفرغ
  • حسن درخشی*، علیرضا هژبری نوبری، بهمن فیروزمندی صفحه 20

    سفال به عنوان یک ماده فرهنگی، مدرک مهمی در گاهنگاری نسبی و مطلق محوطه ها و مقایسه آنها با یکدیگر است. بر مبنای مطالعات تطبیقی سفال های شاخص قوشاتپه شهریری از منظر فرم و تزیین و آنالیز تعدادی از نمونه ها با کمک ترمولومینسانس که مکمل روش نخست بود؛ این نتیجه حاصل گردید که از نظر زمانی فازهای تحتانی محوطه مذکور اواخر نوسنگی و گذر آن به کالکولیتیک قدیم را نشان می دهد که صرف نظر از این مساله مقایسه تطبیقی سفال های قوشاتپه نشان داد که محوطه دارای روابط فرهنگی و اجتماعی پایداری بویژه با حوزه دریاچه ارومیه از همین مقطع زمانی پایان نوسنگی تا دوره های بعدی داشته است.

    کلیدواژگان: قوشاتپه، سفال، گاهنگاری، ترمولومینسانس
  • خداکرم مظاهری*، رحیم نظری صفحه 33

    یکی از تکنولوژی هایی که در دهه های اخیر توانسته کمک های قابل توجهی به باستان شناسی بنماید؛ سیستم اطلاعات جغرافیایی/ ساج است. با کمک این سیستم از یکسو نقشه های جغرافیایی مختلفی در زمینه روابط فضایی محل های باستانی با عوارض طبیعی پیرامون آنها تهیه می-کنند و از طرف دیگر این سیستم ما را قادر می سازد تا الگوهای گوناگون توزیع جغرافیایی محل های باستانی را تهیه و در نهایت مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم. از نتایج حاصله از این مطالعات می توان به عنوان راهکارهایی در مطالعات باستان شناسی سایر حوزه های جغرافیایی مشابه استفاده نمود. در این تحقیق براساس بررسی های باستان شناسی که در حوزه دره سیمره انجام شده و با کمک ساج، به تبیین نقش جغرافیا در شکل گیری و پراکندگی محل های باستانی عصر مفرغ (محدوده زمانی 2600-1400/1300 ق.م) این حوزه می پردازیم. ابتدا اطلاعات مکانی و توصیفی مورد نیاز در مورد محل های مورد مطالعه، جمع آوری شده و همزمان ابزار کار مورد نیاز (مانند GPS، نقشه های جغرافیایی مختلف، نرم افزار و...) نیز تهیه شده است. بعد از ورود اطلاعات لازم به کامپیوتر، در مرحله بعد در محیط ساج به تجزیه و تحلیل اطلاعات و تهیه خروجی ها به شکل جدول و نقشه و تهیه بانک اطلاعات رایانه ای به صورت منظم پرداخته شده است. کشف روابط بین مکانهای باستانی (مانند پراکنش بافتی یا تصادفی) از یکسو و روابط بین مکانهای باستانی و عوارض طبیعی (منابع آب، جنس خاک، گذرگاه های طبیعی و...) از سوی دیگر و نمایش آن و بیان نقش عوامل طبیعی بر وضعیت توزیع و پراکنش محل های باستانی، از جمله نتایجی است که در نهایت شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: عصر مفرغ، دره سیمره، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ساج، محل های باستانی استقراری، محل های باستانی غیر استقراری
  • حمید امان اللهی * صفحه 48

    طی کاوش های اشمیت، مجموعه ای از اشیاء و ظروف سنگی که بیانگر فرهنگ اقوام ساکن حصار در پیش از تاریخ است، بدست آمد. مجموعه مزبور شامل ستون های کوتاه، صفحات مدور، بشقاب های پایه دار، آبخوری ها، کوزه های شکم دار، ظروف لوله دار، هاون ها و غیره است. در این نوشتار تا حد توان تلاش شده که منابع و مدارک موجود درباره اشیاء سنگی کشف شده در کاوش های باستان شناختی، بررسی میدانی پیرامون تپه حصار و اشیاء سنگی موجود در موزه ملی ایران بررسی شود و در نهایت گونه شناسی 30 شی سنگی تپه حصار موجود در موزه ملی، بر اساس طبقه بندی مجموعه با توجه به جنس، نوع سنگ و گونه شناسی به همراه ثبت مشخصات تمام اشیاء سنگی صورت گرفته و فناوری ساخت آن ها مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشیاء سنگی، تپه حصار، زمین شناسی، گونه شناسی، سازندهای منطقه
  • آیتکین حبیبی، محمد کرمی صفحه 63

    دوره ی اوروک جدید(3200-3000 پیش از میلاد)، سرآغاز زندگی شهرنشینی در جنوب غربی ایران است که همراه با آن تحولات چشمگیری در تولید دستاوردهای فرهنگی رخ داد. شاید بتوان سنت منسوخ شدن سفال منقوش و جایگزینی آن به وسیله سفال ساده را از مهمترین این تحولات دانست.طی این دوره در جنوب غربی ایران محوطه های زیادی مسکونی شدند که تعدادی از آن ها از جمله شوش، فرخ آباد، چغامیش و ابوفندوا با وسعت نسبتا زیاد از مکان های استقراری بزرگ دوره ی اوروک جدید محسوب می شوند. بحث ما در خصوص یکی از محوطه هاییاد شده یعنی ابوفندوا در نزدیکی شهرستان شوش در استان خوزستان است. این محوطه طی سال 1385 خورشیدی بررسی و کاوش گردید. در این راستا دوره های مختلف فرهنگی از این محوطه شناسایی شد که در این مقاله سعی داریم سه گونه ی اصلییکی از دوره های موجود در محوطه ی ابوفندوا یعنی دوره ی اوروک را مورد بحث قرار دهیم.

    کلیدواژگان: اوروک، ابوفندوا، بررسی نواری، سفال
  • امیر صادق نقشینه * صفحه 89

    یکی از انواع سفال های عصر آهن در غرب ایران، سفال لعاب دار است. این نوع سفال که درصد کمی از سفال های متداول در این عصر را تشکیل می دهد، فقط در مرحله III و II عصر آهن دیده می شود و معمولا آن را در غرب ایران به عنوان سفالی وارداتی از آشور می-شناسند. متداول ترین شکل این سفال، کوزه های کوچک لعاب دار است که این مقاله به گونه شناسی آن می پردازد و پراکندگی جغرافیایی این شکل و گونه های آن را در غرب ایران مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: عصرآهن، سفال، سفال لعاب دار، گونه شناسی
  • سید علی اصغر میرفتاح *، رضا صبوری نوجه دهی صفحه 112

    مطالعه و بررسی یافته های فلزی اورارتویی مکشوفه از محوطه های باستانی ایران، که هم اکنون در موزه های باستان شناسی کشور نگهداری می شوند؛ مبحث اصلی نوشتار حاضر را تشکیل می دهد که در آن باتوجه به تکنیک های ساخت همچون ریخته گری و قالب گیری و لحیم کاری و...، هنرفلزکاری اورارتو را به عنوان یکی از شاخص ترین عناصر هنری و صنعتی این تمدن هزاره اول پ.م مورد پژوهش قرار داده است. در نتیجه این مطالعات و مقایسه تکنیک های بکار رفته در یافته های مذکور، مشخص می گردد که فلزکاری اورارتو، در سرزمین آناتولی با پشتوانه تجارب چندین هزار ساله صنعتگران این سرزمین به حد اعلای خود رسیده بود و خصوصا در زمینه ریخته گری اشیاء ظریف، همچون سرپیکانها و سنجاق های قفلی زنجیر دار با مهارت اجرا می گردید. این هنر پس از ورود به شمال غرب ایران دچار تاثیر و تاثر متقابلی با تجارب تکنیکی و هنری فلزکاری شمال غرب ایران گردیده است و تولیدات فلزی اورارتویی شمال غرب ایران در حالی که به لحاظ ساختاری و فرم کلی عینا مشابه نمونه های آناتولیایی خود هستند؛ اما در عین حال برخی از عناصر صنعتی و هنری فلزکاری شمال غرب ایران نیز در آنها نمود پیدا کرده اند و فلزکاران شمال غرب ایران در ساخت تولیدات فلزی با تبعیت از فرم ها و تکنیک های صنعتی اورارتویی تجارب و تکنیک های بومی خود را نیز اعمال نموده اند. ضمن اینکه برخی از آثار فلزی اورارتویی نیز محصولات وارداتی بوده اند.

    کلیدواژگان: اورارتو، هنر فلزکاری، شمال غرب ایران
  • پرستو قاسمی اندرود * صفحه 130

    دانش کتیبه شناسی از جمله علومی است که مستقیما در حوزه باستان شناسی قرار می گیرد. کتیبه ها اسناد مطمئنی هستند که بی کم و کاست در شناسایی زوایای ناشناخته تاریخ اجتماعی و سیاسی کشور ما نقش مهمی را ایفا می کنند. سنگ نوشته سفیر اکبر شاه گورکانی یک سند ارزشمند تاریخی است که میر معصوم بکری متخلص به نامی در هنگام عبور از زنجان و سلطانیه آن را به یادگار گذاشته است. این سنگ نوشته از جنس مرمر به ابعاد 15×6×5/63 سانتی متر و به خط نستعلیق برجسته در 5 سطر (2 بیت شعر و سه سطر به نثر) حجاری شده است.

    کلیدواژگان: سنگ نوشته، میر معصوم بکری، اکبر شاه گورکانی، روابط فرهنگی ایران و هند در دوره شاه عباس صفوی، سلطانیه، شاه عباس صفوی، 1012 ه ق
|
  • Omran Garazhian * Page 1

    Stratigraphy is a basic method in filed archaeology. The main purpose of the stratigraphy is data gathering for relative chronology and sequence explanations. This paper has provided descriptive information of the Borj settlement, east of Neyshabur, which is located in a prehistorically unknown area. Accompanied with descriptive information, this paper discusses about tow theoretical facts in stratigraphy; the first is the surface layer and being surface layers. In this discussion, the possibility of layer change during upper layer construction and its material culture has been presented. The second fact is the original organizer of the remains, structures and deposits of each layer. This factor is the archaeologist interpretation according to layer context during stratigraphy. a framework is suggested to assess the value of each layer and its information based on the second fact. Having the presented facts in mind can help the archaeologist to realize the chronology and the sequence and provides the formation process explanations based on layers and soundings. Borj sounding information presented that the context of the sounding has been under use in the end chalcolithic and the beginning of Bronze Age. Interpretation approach and two-presented fact in a theoretical perspective have led the way to the interpretation of sounding condition. The existence of alluvial deposits in the lower layers, the existence of two heights in chalcolithic era, and border condition of the sounding are some of the presented interpretations. 

    Keywords: Archaeological Stratigraphy, Northern East of Iran, Tapeh Borj, Chalcolithic, Bronze Age
  • Hassan Derakhshi *, Alireza Hejebri Nobari, Bahman Firouzmandi Page 20

    The pottery is one of the important Cultural data that use in relative and absulate chronology of sites and comparison each other. In the basis of study of comparison types pottery of Ghousha Tepe Shaharyeri of view form and decoration and Analysis of the number of samples by means of thermoluminescence that be complementary first method, this result earn that chronology of early phases site of Ghousha Tepe belong to late Neolithic and transition to early chalcholithic. In addition, in the basis comparison of pottery marked that site mentioned had stable relation of cultural and socieal especially with area Uremia lake of time late Neolithic until late periods.

    Keywords: Ghousha Tepe, Pottery, Chronology, Thermoluminescnce
  • Khodakaram Mazaheri *, Rahim Nazari Page 33

    Geographical information system (GIS) is one of the technologies that in recently decades able to remarkable helpful to archaeology. With this system in the one side we able to preparing geographical various maps about space relation of archaeological sites with natural resources in the perimeter them and on the other hand that system able to us to preparing variety patterns of the archaeological sites geographical distribution and at the finally we analysis it. We can use results of these studies in other such areas. In this research according to archaeological surveys that had done in the Saimareh Valley and with aid of GIS, we do explanation of the geography role in form and distribution of Bronze Age archaeological sites in this valley .In the first collect the required spatial and descriptive information and simultaneous we have prepared the required equipment. After enter the information to computer, in the next stage in GIS environment we analysis information, produce outputs in the form of table and map and produce data banks. Discovery relationship between archaeological sites and relationship between archaeological sites with natural resources; and then reveal it, is one of the most results that forming in the finally.

    Keywords: Bronze Age, Saimareh Valley, Geographical Information System (GIS), Archaeological Settlement Sites, Archaeological Non-settlement Sites
  • Hamid Amanollahi * Page 48

    چکیده [English]During the excavations carried out by Schmidt a collection of artifacts and stoneware were dug out. These objects demonstrate the culture of the people living in Tepe Hissar in prehistoric times. The collection includes short columns, stemmed plates, bowls, jars, spouted pitchers, mortars, etc. In this article the writer has tried, as much as possible, to study the existing documents on the stone artifacts discovered in archeological excavations, field study of Tepe Hissar archeological mound, and stone artifacts in Iran National Museum. In conclusion, It has been tried to study the technology and typology of 30 stone artifacts of Tepe Hissar, now in the National Museum, including classification of the collection based on composition, type, and typology; also the characteristics of all stone artifacts have been explained.

    Keywords: Stone Artifacts, Tepe Hissar, Typology, Geology, Regional Structure
  • Aytakin Habibi *, Mohammad Karami Page 63

    Uruk period (3200-3000 BC), the era of civilization in southern Mesopotamia and Iran, is recognizable by material culture production changes that one of them was large quantity of plain pottery instead of before painted tradition. During the late Uruk period, in southwestern Iran, some settled sites flourished and became large centers especially in Susiana plain. Choghamish, Susa and Abu Fandowah were most important among them with more than 15 Ha. We would like to focus on Uruk potteries of one of the mentioned sites, which is Abu Fandowah, next to the Susa city in the Northern Khuzestan- southwestern Iran. It is surveyed and excavated in year 2006 but we will discuss about southern complex of above site that is surveyed by Strip method. We separated Uruk pottery into three main categories and tried to introduce most of Uruk wares rim forms, Beveled Rim Bowls and other decorations which are observable on the body sherds.

    Keywords: Uruk, Abu Fandowah, Strip Survey, Pottery
  • Amir Sadegh Naghshineh * Page 89

    One of kinds Iron Age Pottery in Western Iran is the glazed ware. This ware, that forms a few percentage of Iron Age pottery, is only seen in Iron Age III and II, and usually recognized as an imported ware from Assyria, to Western Iran. The most common from is this ware is the small glazed vessel, that will be classified, and its geographical distribution in Western Iran will be studied in this article.

    Keywords: Iron Age, Pottery, Glazed ware, Typology
  • Seyed Ali Asghar Mirfatah *, Reza Saburi Nojehdehi Page 112

    Research and exploration on discovered Urartian metal findings from Iran’s ancient sites, now kept in Iran’s Archaeology museum, constitutes the main subject of the current article, in which with regard to structural techniques such as casting, moulding, brazing and…, metal working has been studied as one of the most distinguishing artistic and industrial elements of the first millenniums BC civilization. As a result of the research and comparison of applied techniques on mentioned findings, it turns out that Urartian metalworking in Anatolia territory-backed by thousand years experiments of craftsmen of this land-had reached its peak and was carried out with great dexterity, especially in the context of casting of delicate objects such as arrow heads and safety pins with a chain. After arriving in Northwest Iran this art was influenced by technical and artistic experiments of northwest metal working, although, regarding structure and from, metal productions of Northwest Iran were exactly similar to Anatoli samples some artistic and industrial elements of Northwest Iran metalworking had appeared in them. Further, Northwest Iran metalworkers following Urartian industrial techniques and forms had applied their local techniques and experiments in producing metal products. Meanwhile, some Urartian metalwork were imported products.

    Keywords: Urartu, Metalwork, Northwest Iran
  • Parastoo Ghasemi Andarood * Page 130

    Science of inscription is included in archaeology science. Inscriptions are reliable document to study and find all aspect of history as social political aspect and state of affairs of ancient time. Akbar shah,s ambassador,s stone inscription is one of the important historical document which he had left it as a memorial petrography while passing through Soltanieh.That Mir Masom Bekri find as Namy has reminded it. This stone inscription is made of marbel stone in size of 5×6×63.5 cm and is graved by relief nastaligh handwriting.

    Keywords: Stone Inscription, Mir Masom Bekri, Akbar Shah, Cultural Relationships, Soltanieh, Shah Abbas Safavid