فهرست مطالب

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خداکرم مظاهری * صفحه 5
    مقدمه

    از هنگامیکه انسان موفق به کشف فلز گردید و به ارزش آن پی برد، این صنعت همواره نقش مهمی در سیر زندگی بشری ایفاء نموده است و آدمی سعی نموده است تا حد ممکن با استفاده از آن بسیاری از مسائل خود را برطرف سازد بخاطر اهمیت این صنعت و با توجه به سیر پیشرفت و توسعه آن است که دوره استفاده از فلز را به سه مرحله کوتاهتر مس، مفرغ و آهن تقسیم نموده اند. شرایط محیطی برای پیدایش فلزگری و صنایع فلزی در دشتهای نیمه خشک فلات ایران بسیار مناسب بوده است زیرا در این نواحی کانی های گوناگون و فراوانی وجود دارد که هنوز هم از آنها بهره برداری می شود. نزدیکی این منابع معدنی به محوطه های باستانی، بستر خوبی جهت استخراج و تولید فلزات در دوره باستانی مهیا نموده است. یکی از نواحی مهم ایران که در این زمینه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و مطالعاتی نیز در این زمینه تاکنون در این ناحیه صورت گرفته است، دشت قزوین می باشد که در این نوشتار به بررسی این مطالعات می پردازیم.

    کلیدواژگان: دشت قزوین، فلزکاری کهن، تپه زاغه، تپه قبرستان، تپه سگزآباد
  • فریدون ناهیدی آذر، فرهنگ خادمی ندوشن صفحه 19

    اقوام مهاجری که از زمان هخامنشیان تا زمان ساسانیان به شرق ایران هجوم آورده و سپس در آنجا ساکن گردیده اند با گذشت زمان نقش مهمی را در سیاست و روابط اقتصادی این منطقه ایفا نمودند. در این مقاله به چگونگی تهاجمات اقوام تازه وارد از مرزهای شمال شرقی به خاک امپراطوری ساسانی پرداخته می شود. بررسی و نشان دادن نحوه ارتباط فرهنگی و داد و ستد فرهنگ و تمدن ساسانی با این اقوام و ظرفیت فرهنگ پذیری ایرانی در داد و ستد مسالمت آمیز و غیر مسالمت آمیز با این فرهنگها و تنشها یا تحولات صورت گرفته از این رهگذر هدف اصلی این مقاله است. تماسهای متعدد چند جانبه میان ایران و همسایگان شرقی شان در بیشتر موارد فشرده و فراگیر بوده است و عمدتا پس از این برخوردها، فرهنگهای جدید و بیگانه در یکدیگر تاثیر گذاشته است و قائدتا فرهنگی که دارای ریشه های عمیقتری است، تاثیر بیشتری در فرهنگ مقابل خود خواهد داشت. در این زمان اهمیت شرق ایران به حدی بوده است که این منطقه به صورت یکی از مشغله های اصلی ساسانیان درآمده بود و نمایندگانی از ساسانیان در کوشان (کوشان شاه) و سکستان (سکان شاه) حکومت می کردند. در غیاب منابع مکتوب، یافته های باستان شناختی اطلاعات لازم را منعکس می سازند. از مهمترین این یافته های باستانشناختی سکه های ساسانی هستند که تا حدود زیادی حوزه گسترش حکومتها را روشن می سازند. این سکه ها توسط سلاطین گجرات و کوشان و هونها تقلید و نمونه برداری می شد. هونها تاثیر زیادی از فرهنگ ساسانی گرفته و آن را به هند منتقل کردند و زمینه را برای مهاجرت ایرانیان زرتشتی در دوره های بعد به این منطقه فراهم ساختند.

    کلیدواژگان: ساسانیان، هونها، ایران شرقی، هند غربی، سکه شناسی، باستان شناسی
  • یعقوب محمدی فر *، علیرضا هژبری نوبری صفحه 29

    تدفین گورخمره ای از شیوه های رایج تدفین دوران اشکانی است. تاکنون گورستان های متعددی از این دوران در نقاط مختلف کشف و حفاری گردیده اند. لیکن در منطقه مریوان به دلیل عدم انجام بررسی ها و مطالعات باستان شناسی هیچگونه اطلاعی از وضعیت تاریخی و باستان شناسی منطقه و وجود گورخمره در این ناحیه وجود نداشت. خوشبختانه با انجام عملیات پژوهشی تعدادی گورستان گورخمره ای با چند شیوه تدفین از دوران اشکانی کشف و شناسایی گردید که با مطالعه اولیه این مجموعه اطلاعات ارزشمندی در خصوص شیوه های تدفین و نگرش مذهبی اشکانیان کوچرو در حاشیه دریاچه زریبار حاصل آمد که در این مقاله به شرح آن خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: مریوان، تدفین گورخمره ای، اشکانی، زریبار
  • بهرام آجورلو * صفحه 43

    فرهنگ کورا – ارس در اواسط هزاره چهارم ق.م (حدود 3500 ق.م) در قفقاز و حوزه دریاچه ارومیه گسترده شد. مردمان فرهنگ کورا - ارس را دامدارانی نیمه کوچرو معرفی کرده اند که با زراعت هم آشنا بودند. مباحث لایه نگاری، خاستگاه، گسترش و نحوه تعامل فرهنگی و اقتصادی جوامع فرهنگ کورا – ارس با دیگر جوامع خاورنزدیک عصر برنز قدیم همواره از بحث هنری آن پیشی گرفته است. شاید نتوان در نگاه اول با معیارهای زیباشناسی کلاسیک از هنر کورا – ارس سخن گفت؛ اما تعریف هنر به همان اندازه تعریف زیبایی و اینکه چه چیزی زیباست، نسبی است و گوناگون. بنابر همین نسبیت، حضور تاریخی هنر مردمان کورا – ارس نیازمند تحقیق و بررسی است تا معیارهای آن شناخته و دسته بندی شود؛ زیرا در کاوش های باستان شناختی صور تجسم یافته ای را فراپیش داریم که دارای فرم مشخص، والور معین و هارمونی بوده و سبک و سنتی یک هزاره ای دارند. پژوهشگر باستان شناس یا تاریخ هنر، در مطالعه فرهنگ کورا – ارس، دست ساخته های مردمانی را می یابد که محصول فعالیتی خلاقانه بوده و استمرار هزار ساله سنت ساخت آنها نشانه ارزش و اقبال اجتماعی نزد جامعه ای بس کهنسال است. در این نوشتار، آثار هنری فرهنگ کورا – ارس در چهار مقوله سفالگری، هنرهای تجسمی، معماری و فلزکاری دسته بندی و بررسی شده است تا مشخصات آن بازشناسی شود.

    کلیدواژگان: عصر برنز قدیم، فرهنگ کورا، ارس، هنر کورا، سفالگری، معماری، فلزکاری، هنرهای تجسمی
  • سعید گنجوی * صفحه 61

    پس از انتخاب تپه نرگه به عنوان سایت باستان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی ابهر، کاوش های آموزشی – پژوهشی در این تپه از سال 1377 آغاز گردید. این کاوش ها جهت آموزش دانشجویان رشته باستان شناسی هر ساله ادامه دارد و در طی این مدت در سال های 1377، 1379، 1380 و 1381، سرپرستی کاوش بر عهده ی نگارنده بوده است. حاصل این کاوش ها، کشف روستایی از دوره ی صفویه و تشخیص نشانه هایی از آثار قدیم تر ایلخانی و سلجوقی می باشد. در این مقاله به معرفی اجمالی تپه نرگه و برخی از آثار یافت شده در آن خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: تاکستان، نرگه، کاوش، صفوی
  • احمد چایچی امیرخیز * صفحه 81

    سفال یکی از مهمترین داده های باستانشناختی است که به وفور در محوطه های پیش از تاریخ یافت می شود. برخی از پژوهشگران در مواردی تغییرات کمی و کیفی سفال و همچنین وجود بعضی گونه های جدید را به عنوان یکی از داده ها در تفسیر تغییرات فرهنگی و در اثبات جایگزینی ویا حضور یک قوم فرهنگ یا تمدن بکار می برند. این محققین وجود برخی گونه های سفالی مانند کاسه های لبه واریخته را دلیلی بر نفوذ ویا حضور تمدن اوروکی در فلات ایران میدانند.در حقیقت استدلال این گروه بر این فرض استوار است که شهرهای اوروکی در اواخر هزاره چهارم به علت گسترش فراوان و فقدان کانی ها و سنگهای گرانبها و نیمه قیمتی در منطقه مجبور به اعزام تجار و تشکیل پایگاه هایی در مناطق اطراف شده اند. در این مقاله با بررسی موردی اریسمان به عنوان یکی از بزرگترین محوطه های فلزکاری ایران در هزاره چهارم و سوم پیش از میلاد که به تمرکز معادن مس در خاور میانه نیز نزدیک است و در آن گونه های سفالی مورد نظر یافت می شود و با توجه به مشابهت های سفالی در فلات مرکزی به بررسی سیستم جهانی اوروک یعنی احتمال وجود پایگاه های اوروکی در فلات مرکزی پرداخته شده و درستی و نادرستی آن طبق مدارک باستان شناختی موجود مورد سنجش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فلات مرکزی، اریسمان، اوروک، کاسه لبه واریخته، فلزکاری
|
  • Khodakaram Mazaheri * Page 5

    Ever since man succeeded in discovering metal and realized its value, this industry has always played an important role in the course of human life, and man has tried to solve many of his problems by using it as much as possible. Due to the importance of this industry and its progress and development, the period of metal use has been divided into three shorter stages of copper, bronze and iron. The environmental conditions for the emergence of metallurgy and metal industries in the semi-arid plains of the Iranian plateau have been very suitable, because in these areas there are various and abundant minerals that are still exploited. The proximity of these mineral resources to ancient sites has provided a good base for the extraction and production of metals in the ancient period. One of the important areas of Iran, which is very important in this field and studies have been done in this field so far, is the Qazvin Plain, which we will examine in this article.

    Keywords: Qazvin Plain, Ancient Metalwork, Tepe Zagheh, Tepe Ghabristan, Tepe Sagzabad
  • Fereidoun Nahidi Azar, Farhang Khademi Nadoushan Page 19

    Immigrant people who had rushed to the eastern part of Iran since the time of Achaemenian up to the time of Sassanian and then had dwelt there by passage of time played an important role in politics and economical relationships of this 
    region. In this article, we will discuss about the process of invasions of these new-comer people from eastern north borders to the Territory of Sassanid Empire. The main goal of this article is to survey and show the manner of cultural relationship and interaction of Sassanid culture and civilization with these people and capacity of culture acceptance with these cultures and tensions or accomplished developments in this mutual confrontation. Several multi dimensional contacts between Iran and its eastern neighbours in most of the cases had been compressed and foreign cultures had interacted and principally the culture that has deeper origin will have more effects in the culture of its opponent. In this time importance of eastern part of Iran was in the extent that this region had become one of the main obsessions of Sassanians and some agents of Sassanid government in Koshan (Koshan Shah) and Sakestan (Sokan Shah). In the absence of any written resources, archaeological findings reflect required informations. From among the most important of these archaeological findings, are Sassanid coins that to some extent determine the governments' territory. These coins were imitated and sampled by the kings of Gajarat, Koshan and Hons. Hons were highly influenced by Sassanid culture and transferred it to India and paved the way for immigration of Zoroastrian Iranian to this region in the later periods.

    Keywords: Sassanians, Hons, Eastern Iran, Western India, Numismatics, Archaeology
  • Yaghoub Mohammadifar *, Alireza Hejebri Nobari Page 29

    The pithos burials are one of the current burial methods Parthian era. So far many graves related to this era have been discovered and excavated in different regions. However, in the region of Marivan due to lack of any archaeological surveys and studies, there was no knowledge about archaeological and historical condition of the region and nobody knew about the existence of pithos graves in this area. Fortunately, by performing some research, a number of pithos graves were located and explored with a few burial methods of Parthian era, and through the primary study of this collection, valuable information about the burial methods and religious attitude of migrant Parthian in the edge of Zaribar lake were obtained and we will explain it in this article.

    Keywords: Marivan, Pithos Burials, Parthian, Zaribar
  • Bahram Ajorloo * Page 43

    Culture of Kora-Araxes in the middle of fourth millennium (about 3500 B.C) was expanded in Caucasian and region of Urumieh lake. People of culture of Kora-Araxes are introduced as pastoral semi migrant tribes who were also familiar with agriculture. Stratigraphical discussions, its origin, expansion, and the manner of economical and cultural interaction of societies of Kora-Araxes culture with other societies of near east in the age of old bronze has always preceded from its artistic discussion. Maybe in the first glance we cannot speak about Kora's art with classical and aesthetical criterions, but definition of art is just like the definition of beauty, and seeing that what is beautiful, is relative and diverse. Due to the same relativity, historical presence of Kora-Arakes people's art needs to be surveyed in order to recognize and classify its criterions; because in archaeological excavations are confronted with manifested forms which have distinct form, definite value and harmony and they have one thousand style and tradition. Archaeologists or art historian study about Kora-Araxes culture finds manipulations of people which have been the production of a creative activity and continuation of one thousand years tradition of its creation is a sign of its value and social acceptance before a very old society. In this article, artistic work of Kora –Araxes culture are surveyed and classified in four categories of pottery, manifested arts, architecture, and metal working in order to recognize its characteristics. 

    Keywords: Old Bronze age, Kora-Araxes culture, Art of Kora – Araxes, pottery, Achitecture, Metal Working, Manifested Arts
  • Saeid Ganjavi * Page 61

    After choosing Nargeh mound as archaeological site of Islamic Azad university, abhar branch, the research and excavation began in this mound. These seasonal excavations for instruction of archaeology students is continued every year and during this time in the years of 1998, 2000, 2001, 2002. I have supervised these excavations the results of these excavations have been revealed a village relating to Safavian era and diagnosis of some trace about older signs of Ilkhani and Saljoghi. In this article, we will introduce briefly Nargeh mound and some of evidence which have been found in it. 

    Keywords: Takestan (Vineyard), Nargeh, Excavation, Safavi
  • Ahmad Chaychi Amirkhiz * Page 81

    Pottery is one of the most important archaeological data's which is abundantly found in the prehistorical sites. Some of the researchers in some cases apply quality and quantity changes of pottery and also existence of some new species as one of the data's in the interpretation of cultural changes and for proving substitution or presence of some people or culture. These researchers believe that existence of some pottery species like beveled – rim bowl can be considered as influence or presence of Uruk civilization in Iran's plateau. In fact, argument of this group was based on this assumption that cities of Uruk in last period of fourth millennium B.C due to abundant extension and lack of minerals and valuable and semi-valuable stones in the region were forced to dispatch traders and form bases in surrounding regions. In this article, by case study of Arisman as one of the largest metal- working of Iran in the third and fourth millennium B.C. which is near to the concentration of copper mines in Middle East and in these mines requested pottery species are found and concerning the similarity of pottery in central plateau, we have surveyed the global system of Uruk, namely possibility of existence Uruk trade centers in central plateau has been regarded and its authenticity or lack of authenticity has been assessed according to the archaeological evidences. 

    Keywords: Central Plateau, Arisman, Uruk, Beveled Rim Bowl, Metal Working