فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 31 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 19
|
  • آزاده شیبانی راد *، عزت الله فرشادفر، عبدالله نجفی صفحات 1-14
    به منظور ارزیابی تحمل به خشکی در ژنوتیپ های گندم نان، تعداد 20 ژنوتیپ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط بدون تنش و تنش رطوبتی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی در سال زراعی 90-1389مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش، 14 شاخص تحمل به خشکی شامل شاخص تحمل به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، تحمل (TOL)، میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی (GMP)، میانگین هارمونیک (HM)، شاخص مقاومت به خشکی (DI)، شاخص عملکرد (YI)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، شاخص تغییر یافته تحمل تنش (MSTI)، شاخص تنش غیر زیستی(ATI) ، شاخص درصد حساسیت به تنش(SSPI) و شاخص تولید در شرایط تنش و غیر تنش (SNPI) برای کلیه ژنوتیپ ها محاسبه شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه در هر دو شرایط محیطی وجود داشت. مطالعه همبستگی بین عملکرد در شرایط تنش و بدون تنش با شاخص های مقاومت به خشکی نشان داد که شاخص های GMP، MP، STI، MSTI، YI، DI و HM برای شناسایی ژنوتیپ های پرمحصول در هر دو محیط مناسب می باشند و دو شاخص STI و MP به عنوان مناسب ترین معیار ها برای انتخاب ارقام متحمل شناخته شدند .بر اساس یافته های حاصل از این شاخص ها، ژنوتیپ های 4، 8 ، 16 و 19 متحمل به خشکی و دارای عملکرد بالایی در دو شرایط محیطی بودند. نتایج حاصل از نمودار سه بعدی و روش بای پلات و تجزیه کلاستر و روش تجزیه به مولفه های اصلی نیز، این موضوع را تایید کردند.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، تجزیه به مولفه های اصلی، بای پلات، عملکرد گندم
  • علی راحمی کاریزکی *، سیده حکیمه داودی، علی نخ زری مقدم، ابراهیم غلامعلی پور علمداری صفحات 15-22
    دو آزمایش به صورت جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 1392 اجرا شد. آزمایش اول بررسی تنش متوسط بعد از مرحله غلاف دهی (آبیاری با تخلیه 30 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) و آزمایش دوم بررسی تنش شدید بعد از مرحله غلاف دهی (آبیاری با تخلیه 70 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) روی ارقام مختلف لوبیا شامل لوبیا سفید (داران)، لوبیا قرمز (آزادشهر)، لوبیا سبز (سان ری) و لوبیا چیتی (سامان) بود. نتایج تحقیق نشان داد که ارقام از نظر کلیه شاخص های مورد مطالعه در شرایط تنش متوسط و بدون تنش به جز سه شاخص TOL، SSI و STI اختلاف معنی داری داشتند. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری در سطح احتمال یک درصد بین عملکرد دانه و برخی شاخص ها همچون HARM، MP و GMP در دو شرایط تنش متوسط و بدون تنش مشاهده شد. بنابراین، این شاخص ها می توانند برای گزینش ارقام مقاوم به خشکی متوسط انتخاب شوند. در این مطالعه، لوبیا چیتی بیش ترین مقدار شاخص های HARM،MP و GMP را داشت و به عنوان متحمل ترین رقم در شرایط تنش متوسط شناسایی شد. در شرایط تنش شدید، ارقام از نظر شاخص های TOL، MP و GMP در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنی داری داشتند. شاخص GMP همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد دانه در دو شرایط تنش شدید و بدون تنش داشت. به عنوان مناسب ترین شاخص برای گزینش ارقام متحمل به خشکی شدید شناسایی شد. بر اساس شاخص GMP، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی به عنوان ارقام برتر در تنش شدید شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی متوسط، تنش خشکی شدید، عملکرد دانه، لوبیا
  • امید صادقی پور *، حوریه بابایی، علیرضا پازکی صفحات 23-31
    به منظور بررسی پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن در تحمل به تنش خشکی ماش آزمایشی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی شهر ری اجرا شد. این طرح گلدانی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اول آبیاری در دو سطح شامل: آبیاری پس از 60 و 120 میلیمتر تبخیر از تشت تبخیر به ترتیب به عنوان شرایط نرمال و تنش خشکی بود. فاکتور دوم نیز شامل 5 سطح خیساندن بذر در غلظت های مختلف پراکسید هیدروژن (0، 30، 60، 90 و 120 میلی مولار) به مدت 6 ساعت بود. نتایج نشان داد تنش خشکی به طور معنی داری ارتفاع بوته، زیست توده، عملکرد و اجزای عملکرد، سطح برگ، شاخص سبزینگی، هدایت روزنه ای و محتوی آب نسبی برگ های ماش را کاهش داد. از سوی دیگر، پیش تیمار بذر با غلظت 90 میلی مولار پراکسید هیدروژن تمامی صفات فوق را تحت تنش خشکی افزایش داد. این تیمار عملکرد دانه تک بوته را تحت شرایط تنش خشکی در مقایسه با عدم کاربرد آن 25 درصد افزایش داد. این نتایج نشان داد که تیمار بذر با پراکسید هیدروژن از طریق افزایش شاخص سبزینگی برگ، هدایت روزنه ای، محتوی آب نسبی و سطح برگ موجب بهبود رشد و تحمل به تنش خشکی در ماش گردید.
    کلیدواژگان: کم آبی، عملکرد، شاخص سبزینگی، محتوی آب نسبی، خیساندن بذر
  • کیامرث همتی نفر، محمد مهدی رحیمی * صفحات 32-41
    این پژوهش جهت بررسی اثر بخشی سطوح مختلف سوپرجاذب در رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه سورگوم به صورت آزمایش کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شهر کوار از توابع استان فارس انجام پذیرفت. عامل اصلی آزمایش شامل تیمار رژیم آبیاری در سه سطح 100%=1I، %65=2I و %30=3I (درصد تامین نیاز آبی گیاه) و عامل فرعی شامل تیمار سوپرجاذب در چهار سطح (شاهد=S1، 35=S2، 75=S3 و 110=S4 کیلوگرم در هکتار) بود. در این آزمایش صفاتی از قبیل عملکرد دانه، کارآیی مصرف آب، وزن هزار دانه، تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در خوشه و قطر ساقه اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که تمامی صفات مورد مطالعه به شدت تحت تاثیر عامل رژیم آبیاری قرار گرفتند بر اساس نتایج به دست آمده تیمارهای I2 و I3 کارآیی مصرف آب را نسبت به تیمار I1 به ترتیب 24 و 50 درصد کاهش دادند. بررسی برهمکنش رژیم آبیاری و سوپرجاذب بر کارآیی مصرف آب نشان داد که تیمارهای I2S2 و I2S3 کارآیی مصرف آبی مشابه با تیمار I1S1 داشتند و اختلاف معنی داری بین این تیمارها مشاهده نشد، یعنی مصرف 35 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار در تیمار I2 سبب صرفه جویی 35 درصدی آب برای سورگوم در طول فصل رشد می گردد. با توجه به نتایج به دست آمده تیمار I2 S4 با صرفه جویی 35 درصدی آب و با عملکرد بالا (kg. ha 4055) جهت کشت سورگوم در مناطقی با آب و هوای مشابه شهر کوار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، سوپرجاذب، سورگوم، عملکرد دانه
  • سمانه قربی چلکی *، امیررضا صادقی، بهمن پاسبان اسلام، حمید محمدی صفحات 42-52
    به منظور ارزیابی اثرات پرایمینگ و تنش آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ بهاره آزمایشی در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل پرایمینگ در 4 سطح (هیدروپرایمینگ، محلول نیتروکسین، محلول اکسین و شاهد (بدون پرایمینگ)) و تنش آبیاری در 3 سطح (بدون تنش، تنش در مرحله ساقه روی و پر شدن دانه) بود. تجزیه واریانس نشان داد که صفات سرعت رشد مطلق بوته، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه های فرعی، قطر طبق، تعداد طبق در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و درصد مغز دانه به طور معنی داری تحت تاثیر پرایمینگ و تنش آبیاری قرار گرفت. عملکرد دانه در بوته با تمامی صفات مورد بررسی همبستگی مثبت و معنی داری داشت که در این میان بیشترین همبستگی با درصد مغز دانه مشاهده شد. بالاترین میزان عملکرد دانه در تیمار پرایمینگ مربوط به محلول اکسین (8/1852 کیلوگرم در هکتار) و نیتروکسین (1818 کیلوگرم در هکتار) بود. به طور کلی، پرایمینگ بذر باعث بهبود صفات مورد آزمایش گردید که در این میان بذور پرایم شده با اکسین و نیتروکسین نسبت به بذور هیدروپرایم شده خصوصیات رشدی بهتری از خود نشان دادند. همچنین بالاترین میزان عملکرد دانه در تیمار تنش آبیاری در شرایط آبیاری کامل (8/1846 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. در کل نتایج نشان داد که در شرایط نرمال آبیاری با استفاده از پرایمینگ می توان به عملکرد بالاتری دست یافت.
    کلیدواژگان: نیتروکسین، اکسین، کم آبی، دانه های روغنی، ویژگی های رشدی
  • منوچهر سیاح فر *، بهرام میرشکاری *، مهرداد یارنیا، فرهاد فرح وش، محسن اسماعیل زاده مقدم صفحات 53-66
    این پژوهش در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 به صورت اسپلیت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه خرم آباد اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل تنش کم آبی انتهای فصل در کرت های اصلی شامل: آبیاری مطلوب، تنش ملایم و تنش شدید (به ترتیب آبیاری بر اساس 40، 60 و 80 درصد تخلیه رطوبتی آب قابل استفاده گیاه در خاک) و کود زیستی میکوریزا و محلول پاشی متانول در چهار سطح (بدون تلقیح قارچ میکوریزا+ محلول پاشی آب مقطر(شاهد)، تلقیح قارچ میکوریزا+ محلول پاشی آب مقطر، بدون تلقیح قارچ میکوریزا+ محلول پاشی متانول و تلقیح قارچ میکوریزا + محلول پاشی متانول) و عامل رقم شامل سه رقم گندم آبی افلاک، دنا و الوند بود. نتایج تجزیه مرکب دو ساله نشان داد که تنش کم آبی موجب کاهش وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت شد. تلقیح قارچ میکوریزا و محلول پاشی متانول در شرایط تنش کم آبی ملایم و شدید موجب کاهش و تعدیل اثرات منفی تنش رطوبتی گردید. واکنش ارقام به تنش کم آبی متفاوت بود، کاهش عملکرد در رقم گندم نان الوند در شرایط تنش کم آبی ملایم و شدید، بیشتر از ارقام افلاک و دنا بود. رقم گندم دوروم دنا در شرایط تنش شدید دارای عملکرد بیشتری نسبت به دو رقم دیگر بود. نتایج نشان داد تلقیح قارچ میکوریزا و محلول پاشی متانول می توانند برای جبران خسارات ناشی از تنش کم آبی انتهای فصل رشد در زراعت گندم آبی مورد توجه و استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تنش شدید، شاخص برداشت، کود زیستی
  • رئوف سید شریفی *، خدیجه بابایی، علیرضا پیرزاد صفحات 68-85
    به منظور بررسی تاثیر تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و محلول پاشی نانواکسید آهن و روی بر محتوای کلروفیل، پر شدن دانه و عملکرد دانه گندم در شرایط محدودیت آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی محدودیت آبی در سه سطح شامل: آبیاری کامل، قطع آبیاری در 50 درصد مرحله چکمه زنی و مرحله سنبله دهی، تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد شامل عدم تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر ، آزوسپریلیوم و سودوموناس) و محلول پاشی با نانواکسید آهن، نانواکسید روی، نانواکسید آهن + نانواکسید روی) بود. نتایج نشان داد که حداکثر وزن دانه (0689/0 گرم)، سرعت پر شدن دانه (0019/0 گرم در روز)، طول دوره پر شدن دانه (63/52 روز) و دوره موثر پر شدن دانه (78/34روز) در ترکیب تیماری آبیاری کامل، تلقیح بذر با ازتوباکتر و محلول پاشی توام نانواکسید آهن و روی و کمترین این صفات (به ترتیب 0031/0 گرم، 0017/0 گرم در روز، 46/45 روز و 39/25 روز) در آبیاری تا 50 درصد مرحله چکمه زنی، عدم کاربرد باکتری و عدم محلول پاشی به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه (21/1 گرم در بوته) از ترکیب تیماری محلول پاشی توام نانواکسید آهن و روی، تلقیح بذر با ازتوباکتر در شرایط آبیاری کامل و کمترین آن (18/0 گرم در بوته) در آبیاری تا مرحله چکمه زنی مربوط به عدم محلول پاشی و عدم تلقیح بذر بود. به نظر می رسد که کاربرد توام از کودهای بیولوژیک و نانواکسید آهن و روی می تواند برای سودمندی تولید گندم تحت شرایط محدودیت آبی توصیه شود.
    کلیدواژگان: دوره پر شدن دانه، باکتری محرک رشد، محلول پاشی، عملکرد، گندم
  • حسین زاهدی *، محسن ظهوری صفحات 86-94
    مواد آلی یکی از منابع مفید برای بهبود کیفیت خاک های زراعی و افزایش عملکرد در گیاهان است. به منظور ارزیابی تاثیر کودهای مختلف بر عملکرد و اجزای عملکرد جو (Hordeum vulgare L.) رقم ماکویی تحت تنش آبی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اصلی تنش آبی در سه حالت (بدون تنش، تنش درمرحله رشد رویشی و رشد زایشی) و عامل فرعی کودهای مختلف در شش سطح (شاهد، کود دامی، زباله شهری، ورمی کمپوست، آزوکمپوست و اوره) بودند. نتایج بیانگر وجود تاثیر کاملا معنی دار تنش آبی و کودها بر صفات ارتفاع بوته، عملکرد های دانه و بیولوژیک،تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله بود. در مجموع نتایج نشان داد که این رقم جو در مرحله رشد زایشی حساسیت بیشتری نسبت به تنش آبی داشت و ورمی کمپوست و آزوکمپوست نقش بیشتری در مقاومت گیاه به تنش داشتند.{چکیده تغییر یافته}
    کلیدواژگان: کود دامی، زباله شهری، ورمی کمپوست، آزوکمپوست و اوره
  • سجاد رضایی نوپاشانی، هاشم امین پناه * صفحات 95-106
    به منظور بررسی تاثیر نوع محصول قبل از برنج، مقدار نیتروژن و نحوه تقسیط آن بر رشد و عملکرد برنج (Oryza sativa L.)، رقم هاشمی، آزمایشی در منطقه صومعه سرا، استان گیلان، در سال 1393 به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل سه سطح محصول قبل از برنج ]آیش (شاهد)، باقلا و شبدر برسیم[ بود. سه سطح کود نیتروژنه (50، 75 و 100% از مقدار کود شیمیایی نیتروژن توصیه شده که به ترتیب برابر با 50، 75 و 100 کیلوگرم اوره در هکتار بود) و سه سطح تقسیط کود نیتروژن (100% در زمان نشاکاری،100% در زمان پنجه زنی و 50% در زمان نشاکاری و 50% بقیه در زمان آغاز رشد زایشی) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد شلتوک تحت تاثیر محصول قبل از برنج و مقدار نیتروژن قرار گرفت، در حالی که نحوه تقسیط نیتروژن اثر معنی داری بر عملکرد شلتوک نداشت. حداکثر عملکرد شلتوک (8/4142 کیلوگرم در هکتار) با کشت برنج پس از شبدر برسیم و حداقل آن (3494 کیلوگرم در هکتار) با کاشت برنج پس از باقلا حاصل شد. افزایش مصرف نیتروژن از 50 به 75 کیلوگرم اوره در هکتار سبب افزایش معنی دار عملکرد شلتوک به میزان هشت درصد گردید، درحالی که مصرف بیشتر نیتروژن سبب افزایش معنی دار عملکرد شلتوک نگردید. بر اساس نتایج این آزمایش، حداکثر عملکرد شلتوک با کشت برنج پس از شبدر برسیم و مصرف 75 کیلوگرم اوره به میزان 8/4142 کیلوگرم در هکتار حاصل شد.
    کلیدواژگان: بقولات، تثبیت زیستی نیتروژن، تغذیه معدنی برنج، تناوب زراعی، مدیریت نیتروژن
  • فاطمه نورکی *، مجتبی علوی فاضل، احمد نادری، ابراهیم پناهپور، شهرام لک صفحات 107-114
    مدیریت کود نقش مهمی در دستیابی به عملکرد مطلوب در ذرت ایفا می کند. از طرف دیگر مدیریت کود برای دستیابی به کشاورزی پایدار امری ضروری است. به همین منظور آزمایشی در شمال خوزستان در سال زراعی 93-1392 در شمال خوزستان با طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل تلفیقی از کودهای شیمیایی و زیستی در چهار سطح شامل تلفیق 100، 75، 50، 25 درصد مقدار از کود شیمیایی نیتروژن(از منبع اوره) و فسفر(از منبع سوپرفسفات تریپل) با و بدون مصرف کود زیستی بود. فاکتور فرعی سه هیبرید ذرت شامل(704، 701 و مبین) بود. نتایج نشان داد که بالاترین و کمترین عملکرد با مقادیر 61/13، 59/13، 81/10 (تن در هکتار) به ترتیب در تیمارهای سینگل کراس 701+ 50درصد شیمیایی + 100 درصد کود زیستی، سینگل کراس 704+ 25 درصد شیمیایی + 100 درصد کود زیستی و سینگل کراس مبین + 25 درصد کود شیمیایی +100 درصد کودزیستی بدست آمد. همچنین تفاوت معنی داری بین عملکرد دانه و اجزاء عملکرد، عملکرد بیولوژیکی و تعداد دانه در ردیف در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت و بین تیمارها در سایر صفات اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، ذرت، مدیریت کود، هیبرید
  • آیدا فرهنگی، موسی ارشد * صفحات 115-123
    رازیانه یک گیاه دارویی است که طبع گرم و خشکی دارد. در طب سنتی ایران، از آن به گیاه ضد بلغم و صفرا یاد می شود. در این مطالعه، به منظور بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید و کود زیستی فسفات بارور 2 بر برخی ویژگی های مورفو-فیزیولوژیکی، عملکرد و اسانس رازیانه، آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملکان واقع در جنوب غربی استان آذربایجان شرقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392 اجرا شد. فاکتورها شامل سه غلظت سالیسیلیک اسید (عدم مصرف، کاربرد 30 و 60 میلی مول) و کود زیستی فسفات بارور 2 (کاربرد و عدم کاربرد) بودند. نتایج نشان داد که محلول پاشی با سالیسیلیک اسید و کاربرد کود زیستی فسفات بارور 2 بر صفات ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکردهای دانه و اسانس و شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشت. بالاترین تعداد دانه در بوته (2274 عدد)، ارتفاع بوته (6/63 سانتیمتر)، درصد اسانس (24/3 درصد) و عملکرد اسانس (96/0 گرم در بوته) در حالت کاربرد 60 میلی مول سالیسیلیک اسید به دست آمد. همچنین بالاترین عملکرد دانه (6/3215 کیلوگرم در هکتار)، تعداد دانه در بوته (2215 عدد)، ارتفاع بوته (18/63 سانتیمتر) و عملکرد اسانس (85/0 گرم در بوته) در حالت کاربرد کود زیستی فسفات بارور 2 به دست آمد. نتیجه گیری می گردد کاربرد سالیسیلیک اسید و کود زیستی فسفاته بارور2 به دلیل بهبود برخی صفات مانند عملکرد دانه، اسانس و تعداد دانه در بوته می تواند برای سودمندی تولید رازیانه موثر باشد.
    کلیدواژگان: محلول پاشی، شاخص برداشت، عملکرد دانه، اسانس
  • فرهاد فرح وش *، فرناز تقی زاده صفحات 124-139
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد کود زیستی) بارور-2( و امکان جایگزینی آن با کود شیمیایی فسفاته در زراعت عدس، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کود زیستی (کاربرد بارور-2و عدم آن) در سطوح مختلف کود شیمیایی فسفره (صفر، 50 و 100 درصد کود فسفره توصیه شده بر اساس آزمون خاک معادل 75 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد کاربرد هر دو سطح کود شیمیایی فسفره 50 و 100درصد کود فسفره افزایش معنا دار و مشابهی را در عملکرد دانه موجب شد و این صفت را در مقایسه با عدم مصرف کود فسفره به ترتیب به میزان 34 و 1/33 درصد افزایش داد. سطح 50 درصد کود فسفره از طریق افزایش تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه موجب افزایش عملکرد دانه عدس گردید کاربرد کود زیستی افزایش معنا داری را در عملکرد دانه عدس موجب شد. کاربرد کود زیستی فسفره بارور-2 عملکرد دانه عدس را در مقایسه با عدم مصرف کود زیستی به میزان 2/18 درصد افزایش داد. افزایش در عملکرد دانه تحت تاثیر کاربرد کود زیستی تنها ناشی از افزایش دانه در بوته بوده و وزن صد دانه عدس تحت تاثیر کاربرد کود زیستی قرار نگرفت. با توجه به نتایج این بررسی، می توان گفت کاربرد 50 درصد کود فسفره ی پیشنهادی همراه با کاربرد کود فسفره ی بارور-2 جهت افزایش مطلوب عملکرد دانه ی عدس در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: حبوبات، عملکرد، فسفر، کود بیولوژیکی
  • محمد سیبی، حمیدرضا خزاعی *، احمد نظامی صفحات 140-157
    به منظور بررسی پاسخ ریشه گلرنگ به غلظت،زمان و نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی،در سال 1393 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد.عوامل آزمایش شامل غلظت های مصرف عصاره جلبک دریایی در چهار سطح ، مراحل مصرف عصاره جلبک دریایی در دو سطح و نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی در دو سطح بودند. نتایج نشان داد که غلظت مصرف عصاره جلبک دریایی بر صفات حجم ریشه،سطح ریشه،نسبت اندام هوایی به ریشه،ارتفاع بوته،قطر ساقه، تعداد غوزه در بوته و عملکرد بیولوژیک غوزه فرعی اثر بسیار معنی داری داشت. مراحل مصرف عصاره جلبک دریایی نیز حجم ریشه، سطح ریشه، نسبت اندام هوایی به ریشه،ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیک غوزه فرعی را در سطح آماری یک درصد و تعداد غوزه در بوته را در سطح آماری پنج درصد تحت تاثیر قرار داد ولی اثر معنی داری بر قطر ساقه نداشت. همچنین نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی توانست بر صفات حجم ریشه، سطح ریشه، قطر ساقه و عملکرد بیولوژیک غوزه فرعی در سطح آماری یک درصد و بر صفات نسبت اندام هوایی به ریشه و ارتفاع بوته در سطح آماری پنج درصد موثر واقع شود ولی اثر معنی داری بر صفت تعداد غوزه در بوته نداشت. نتایج نشان داد که بیشترین حجم و سطح ریشه به ترتیب با میانگین های 56 سانتی متر مکعب و 18176 سانتی متر مربع از تیمار مصرف دو لیتر در هکتار عصاره جلبک دریایی در مرحله رشد رویشی گیاه به دست آمد.
    کلیدواژگان: تعداد غوزه در بوته، حجم ریشه، سطح ریشه، قطر ساقه، وکوزیم مایع
  • غلامرضا حمزه پور *، احمد توبه، پریسا شیخ زاده صفحات 158-171
    آرایش کاشت، یک عامل بسیار مهم در میزان عملکرد دانه و سایر خصوصیات کیفی گیاه روغنی کلزا می باشد، به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در استان اردبیل انجام شد. فاکتور اول شامل ارقام کلزا در سه سطح (هایولا 308، هایولا 401 و آر.جی.اس. 003)، فاکتور دوم فاصله ردیف ها در سه سطح (20، 30 و 40 سانتی متر) و فاکتور سوم فاصله بوته ها روی ردیف در دو سطح (5 و 10 سانتی متر) بودند. اثر سه گانه رقم در فاصله بین ردیف در فاصله بین بوته بر صفات تعداد غلاف، تعداد دانه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد پروتئین، عملکرد پروتئین و درصد نیتروژن دانه معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (3875 کیلوگرم در هکتار) برای فاصله بین بوته 5 سانتی متر × رقم هایولا 308 × فاصله ردیف 20 سانتی متر بود. عملکرد روغن در فاصله بین ردیف های 20 و 30 سانتی متری بالاترین مقدار بود و بیشترین درصد پروتئین در رقم هایولا 308 با فاصله ردیف30 × فاصله بوته 5 سانتی متر به دست آمد. عملکرد دانه با صفات عملکرد بیولوژیک (**85/0=r)، شاخص برداشت (**44/0=r)، درصد روغن (*38/0=r)، عملکرد روغن (**84/0=r)، درصد پروتئین (**46/0=r)، عملکرد پروتئین (**89/0=r) و درصد نیتروژن دانه (**47/0=r) همبستگی مثبت و معنی دار داشت. در تجزیه رگرسیون گام به گام، عملکرد دانه به عنوان صفت وابسته تحت تاثیر سه متغیر، عملکرد پروتئین، درصد پروتئین و عملکرد روغن در مدل رگرسیونی قرار گرفت که در مجموع 95 درصد از تغییرات عملکرد دانه مربوط به این سه صفت بود.
    کلیدواژگان: پروتئین، پیرسون، روغن، شاخص برداشت، غلاف
  • علی نصرالله زاده اصل *، عطیه پاشاپور خویی صفحات 172-181
    به منظور تاثیر حذف گل آذین و اندازه غده بذری بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در منطقه ایواوغلی شهرستان خوی در بهار سال 1393 اجرا شد. فاکتور اول حذف گل آذین در دو سطح شامل حذف و عدم حذف گل آذین و فاکتور دوم اندازه غده بذری در شش سطح شامل 25 تا 35 گرم، 35 تا 45 گرم و 45 تا 55 گرم، 55 تا 65 گرم، 65 تا 75گرم،75 تا 85 گرم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان دادند که اثر حذف گل آذین و اندازه غده بذری روی اندازه غده، وزن غده در بوته، تعداد شاخه و برگ در بوته، شاخص سطح برگ و عملکرد غده معنی دار بود. بیشترین شاخص سطح برگ، به میزان 48/5 در تیمار حذف گل آذین مشاهده شد و عملکرد غده نیز در حالت حذف گل آذین به میزان 68/2 تن در هکتار (15 درصد) افزایش یافت. از نظر اندازه غده بذری نیز بیشترین عملکرد غده به مقادیر 64/22 و 89/21 تن در هکتار به ترتیب از اندازه غده بذری 65 تا 75 گرم و 75 تا 85 گرم حاصل شد و بین این دو اندازه غده بذری از نظر عملکرد غده، اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. بنابراین حذف گل آذین به علت از بین بردن یک مخزن بی مصرف در افزایش عملکرد موثر بوده و همچنین جهت صرفه جویی در مصرف بذر و کاهش هزینه، اندازه غده بذری 65 تا 75 گرم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سطح برگ، تعداد غده، گل آذین، عملکرد
  • منیژه شمسی، شهاب خاقانی *، صنم صفایی چایی کار، محمد علی مشیدی، زهرا رفیعی کرهرودی، محمود اسلامپور صفحات 182-192
    علف های هرز یکی از مشکلات اصلی اکثر زیست بوم های زراعی از جمله سیب زمینی به شمار می روند. به منظور بررسی تاثیر کولتیواسیون و زمان مصرف نیتروژن بر میزان آلودگی مزارع سیب زمینی به علف های هرز و عملکرد غده، آزمایشی در سال های 92-1391 در مزرعه ی تحقیقاتی شهرک علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده با دو فاکتور کولتیواسیون در سه سطح بدون کولتیواتور، یک بار کولتیواتور (یک هفته پس از سبز شدن کامل)و دو بار کولتیواتور(یک هفته و چهار هفته پس از سبز شدن کامل) به عنوان کرت اصلی و زمان مصرف نیتروژن (اوره به میزان 300 کیلوگرم در هکتار) به صورت یک بار مصرف در ابتدای فصل، مصرف به صورت دوبار تقسیط و یک بار مصرف در انتهای فصل به عنوان کرت فرعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمار کاربرد کولتیواتور به همراه مصرف نیتروژن تاثیر معنی داری بر عملکرد غده و تراکم علف های هرز داشت، به طوری که انجام یک بار کولتیواسیون و مصرف نیتروژن (300 کیلو گرم در هکتار اوره) در ابتدای فصل توانست منجر به کاهش %35/44 تراکم علف های هرز و افزایش عملکرد غده ی سیب زمینی به میزان %21/15 گردد و به مدیریت غیر شیمیایی علف های هرز در کشاورزی پایدار کمک نماید.
    کلیدواژگان: کولتیواسیون، کشاورزی پایدار، کنترل غیر شیمیایی علف های هرز، نیتروژن
  • بتول صمدانی *، سید محسن حسینی، سید محمد میر وکیلی صفحات 193-204
    به منظور بررسی کارآیی علفکش های پیشرویشی و پسرویشی جدید در کنترل علف های هرز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شهر تهران در باغ سیب و در شهر قزوین در باغ انگور در سال زراعی 88 انجام گرفت. فاکتور اول علفکشهای پیشرویشی (دیورون (کارمکس WP 80%) به میزان 6/1 کیلوگرم ماده خالص در هکتار، ناپروپامید (دورینول SC 45%) به میزان 1/4 کیلوگرم ماده خالص در هکتار، اکسیفلورفن (گل EC 24%) به میزان 48/0 کیلوگرم ماده خالص در هکتار، تریفلورالین (ترفلان EC 48%) به میزان 2/1 کیلوگرم ماده خالص در هکتار و شاهد (بدون علفکش)) و فاکتور دوم علفکش های پس رویشی (گلیفوسیت (رانداپ SL 41%) به میزان 5/2 کیلوگرم ماده خالص در هکتار + 8 کیلوگرم سولفات آمونیوم در هکتار، دوبار استفاده از گلیفوسیت همراه با سولفات آمونیوم، تریکلوپیر (گارلون EC 60%) به میزان2/1 کیلوگرم ماده خالص در هکتار و دوبار استفاده از تریکلوپیر) بود. نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از علفکش های پیش رویشی می تواند علف های هرز یکساله بهاره را 49 تا 93 درصد کنترل کند. یکبار استفاده از گلیفوسیت در کنترل یکساله ها موثر بود، ولی در کاهش وزن خشک علف های هرز چند ساله موثر نبود. یک و یا دوبار استفاده از تریکلوپیر و دوبار گلیفوسیت در کاهش وزن خشک علف های هرز چند ساله موثرتر بود. استفاده از علفکش های پیش رویشی باعث کاهش وزن خشک بیشتر در علف های هرز دائمی شد.
    کلیدواژگان: اکسیفلورفن، تریکلوپیر، علفهرز یک ساله بهاره، علفهرز چند ساله، گلیفوسیت
  • عبدالرضا احمدی *، مجید رستمی، فریبا خاموشی، مژگان ویسی صفحات 205-218
    به منظور شناسایی فلور و بررسی تنوع علف های هرز مزارع چغندرقند استان کرمانشاه، 92 مزرعه چغندرقند در پنج شهرستان این استان در سال زراعی 1393 در دو مرحله مورد ارزیابی قرار گرفت و در هر مزرعه شاخص های تنوع و یکنواختی محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده از بین گونه های شناسایی شده در مزراع چغندر قند استان پنج گونه که دارای بیشترین میزان شاخص غالبیت گونه ای بودند به عنوان گونه های با اهمیت نسبی بیشتر معرفی شدند. این گونه ها از علف های هرز تابستانه و شامل سلمه تره (Chenopodium album)، تاج خروس (Amaranthus spp)، چسبک Setaria viridis L).)، توق (Xanthium strumarium) پیچک صحرایی( Convolvlus arvensis)، به ترتیب با شاخص غالبیت7/197، 3/187، 3/170، 6/150 و 3/105 بودند و سایر گونه های علف هرز دارای شاخص غالبیت کمتر از 100 بودند. بر پایه شاخص تنوع گونه ای شانون- وینر شهرستان های مختلف استان در مرحله اول در 2 خوشه، و در مرحله دوم در 3 خوشه قرار گرفتند و بر اساس یکنواختی شهرستان های مختلف استان در مرحله اول و دوم در 3 خوشه گروه بندی شدند. بیشترین تنوع سیمسون در مرحله اول با 78/0 مربوط به شهرستان صحنه، و کمترین تنوع سیمسون با 67/0 مربوط به شهرستان اسلام آبادغرب بود. بیشترین تنوع سیمسون در مرحله دوم با 93/0 مربوط به شهرستان اسلام آبادغرب، و کمترین تنوع سیمسون با 83/0 مربوط به شهرستان هرسین بود. مقایسه انجام شده با آزمون t نیز در هر دو مرحله نشان داد که شهرستان های مختلف استان از نظر تنوع گونه ای نسبت به هم تفاوت معنی دار آماری دارند.
    کلیدواژگان: شاخص تنوع سیمسون، شاخص شانون، فلور، یکنواختی
  • سعید رشوند، حسن یگانه * صفحات 219-229
    بدون شناخت خصوصیات تولیدی گیاهان و مقدار مصرف علوفه یک مرتع در طول دوره چرا، برنامه ریزی و مدیریت صحیح مرتع و دام مقدور نمی‏باشد. لذا به منظور میزان تغییرات تولید و مصرف دو گونه گندمی مهم در مراتع نیمه استپی بادامستان زنجان بررسی شد. این تحقیق در 4 سال انجام گرفت و هر ساله پایه های یکسان در داخل قرق و پایه های یکسان در خارج قرق از گونه های Festuca ovina و Bromus tomentellus به منظور بررسی تغییرات تولید و مصرف انتخاب شد. در هر ماه از فصل چرا، تولید و مصرف علوفه تعداد 5 پایه از هر یک از گونه های مورد بررسی برداشت و به تفکیک در پاکت های جداگانه به آزمایشگاه منتقل و پس از خشک شدن در هوای آزاد، اختلاف وزن علوفه خشک در داخل و خارج قرق، مبنای محاسبات علوفه تولید شده و مصرف شده در سایت قرار گرفت. داده های حاصل از سال 1386 تا سال 1389 مورد تجزیه واریانس مرکب در قالب طرح کاملا تصادفی قرار گرفت. نتایج آنالیز واریانس گونه های مورد مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1 و 5 درصد در بین سال ها و ماه های آماربرداری از نظر میزان علوفه تولیدی وجود دارد و از نظر میزان مصرف گونه ها هم به غیر از اثر متقابل ماه در سال برای 2 گونه اثرات سال و ماه معنی دار است. درصد مصرف گونه ها نسبت به هم و زمان اوج مصرف گونه ها در بین ماه های مورد بهره برداری شبیه به هم بود.
    کلیدواژگان: گندمیان، مرتع، فصل چرا، قرق و بهره برداری
|
  • Azadeh Sheibanirad *, Ezatolah Farshadfar, Abdolah Najafi Pages 1-14
    The aim of this study was to assessment of drought tolerance in genotypes of bread wheat (Triticum aestivum L.). For this purpose twenty genotypes were evaluated using randomized completely block design with three replications in both stress and non-stress conditions during 2010-2011 growing season in the Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah. Based on the potential (Yp) and stress (Ys) yields, fourteen quantitative criteria of drought tolerance including Stress Tolerance Index (STI), Tolerance Index (TOL), Stress Susceptibility index (SSI), Mean Productivity (MP), Geometric Mean Productivity (GMP), drought resistance index (DI ), modified stress tolerance index (MSTI), Yield Index (YI), Yield Stability Index (YSI) and Harmonic Mean (HAM), stress non-stress production index(SNPI), abiotic tolerance index(ATI), stress susceptibility percentage index (SSPI) were calculated for each genotype. The result of combined analysis of variance showed there were significant differences between genotypes for grain yield in both conditions. Result of correlation analysis between grain yield in both conditions with drought resistance indices showed that STI, GMP, MP, MSTI, HM, DI, YI and MSTI were the best indices for identifying high yielding genotypes in both conditions. Furthermore, results exhibited that STI and MP were the best indices among all evaluated indices for tolerant genotype identification. Based on these indices and biplot analysis, genotypes No. 4, 8, 16 and 19 comparatively identified as drought tolerant genotypes. 3D graphs, Bi-plot and cluster analysis and principal component analysis (PCA) confirmed these results.
    Keywords: water deficiency, principal component analysis, Bi-plot, Yield
  • Ali Rahemi Karizaki *, H. Davodi Pages 15-22
    In order to evaluate of some bean cultivars to drought stress, as well as identification the favorable tolerance indices to drought stress, two separates experiments into completely randomized design with 3 replications was conducted in green house at faculty of agriculture, Gonbad Kavoos University, in 2013. The first experiment included study of moderate water stress after podding (30% water depletion of filed capacity) and the second experiments included study of severe water stress after podding (70% water depletion of field capacity) on different bean cultivars included With bean ( Daran), Red bean (c.v. Azadshahr), Green bean ( Sanray), and Pinto bean ( Saman). The results of present study showed that cultivars had significant differences on all studied indices except for ToL, SSI and STI in full irrigation and slight water stress. It was also observed that there was significant and positive regression between seed yield and indices like MP, GMP and HARM in full irrigation and slight water stress condition in 1% confidence level. Therefore, these indices could be most favorable indices to select tolerance cultivars under slight water stress. the highest amount of some indices namely MP, GMP and HARM was found in Pinto bean. In intensive stress condition, the cultivars had significant differences on TOL, MP and GMP indices in 5 % confidence levelTherefore, the most favorable index to select tolerance cultivar was identified in intensive drought stress. On the basis of GMP index, red and pinto beans were confirmed as preference cultivars in intensive stress.
    Keywords: Slight water stress, Intensive stress condition, Seed yield, Bean
  • Omid Sadeghipour * Pages 23-31
    In order to evaluate the effect of seed priming with hydrogen peroxide (H2O2) on drought tolerance of mung bean this factorial pot experiment was carried out based on a completely randomized design with 4 replications in the research field of Yadegar-e-Imam Khomeini, Shahre-rey Branch, Islamic Azad University on 2013. The first factor was irrigation, including irrigation after 60 and 120 mm evaporation from pan evaporation as normal and drought conditions, respectively. The second factor was 5 levels of seed soaking in various concentrations of H2O2 (0, 30, 60, 90 and 120 mM) for 6 hours. Results showed that drought stress significantly decreased plant height, biomass, yield and yield components, leaf area, relative chlorophyll content, stomatal conductance and relative water content. Nonetheless, pretreatment of seeds with 90 mM H2O2 increased all mentioned traits under drought conditions. This treatment raised seed yield of plant by 25% as compared to control under drought conditions. These results indicated that pretreatment with H2O2 improved growth and drought tolerance of mung bean plants by increasing chlorophyll content, stomatal conductance, relative water content and leaf area.
    Keywords: water deficit, Yield, Chlorophyll, Relative water content, seed priming
  • Kiomars Hemati Far, Mohammad Mehdi Rahimi * Pages 32-41
    This research has been performed Effect of different levels of superabsorbent polymers on Water Use Efficiency and characteristics of sorghum in different water regimes. The experiment was conducted oný Kavar city. Factorial testing was carried out in a randomized Split plot complete block design (RCBD) in three replications and twelve treatments. Main factors included irrigation in three levels: (I1: 100%, I2: 65%, I3: 30% of water requirement), secondary factors included superabsorbent polymers in four levels: (S1: Control, S2: 35kg.ha, S3: 75kg.ha, S4: 110kg.ha). Characterized measured included: Yield, Water Use Efficiency, one thousand seed weight, number of tiller per shrub, number of seeds per cluster, stem diameter. Results showed that drought stress had significant effect on number of seed in cluster and one thousand seed weight specifically in reproductive growth stage. Our finding indicated I2 and I3 treatments had decreased Water Use Efficiency compared to I1, 24%, 50% respectively. In other hand added 110kg.ha is caused to increase Water Use Efficiency to 40%. Evaluation of interaction of factors indicated I2S2 and I2S3 treatments have same Water Use Efficiency with I1S1 and not observed significant difference between them. Results indicated the yield of I2S4 treatment (4055kg.ha) (65% water requirement and 110kg.ha superabsorbent) only 13% less than the I1S4 (4631 kg.ha) (100% water requirement and 110kg.ha superabsorbent). Accordance to our findings I2S4 treatment with 35% water economy and adequate yield is recommended for areas with same condition to kavar.
    Keywords: water regimes, sorghum, Superabsorbent, Yield
  • Samaneh Ghorbi Chalaki *, B. Pasban Pages 42-52
    In order to study the effects of seed priming and water stress on safflower (Carthamus tinctorius L.) yield and its components, an experiment was conducted in 2014 at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, Shahid Madani University of Azarbaijan, Iran. Experiment was as a factorial based on a randomized complete block design with three replications. Seed priming was considered at 4 levels (hydro-priming, auxin solution, nitroxin solution and without priming) and water stress at 3 levels (no-water stress, stresses at the shoot growth stage and seed filling stage). Results showed that plant growth rate, plant height, number of branches, head diameter, head number, 1000-seed weight, yield and the percentage of seed kernel weight were significantly affected by seed priming and water stress. Yield indicated positive correlation with measured growth characteristics, but the highest observed with the percentage of seed-kernel weight. Maximum yield obtained from auxin and nitroxin seed priming by 1852.8 and 1818 kg.ha-1, respectively. Totally, seed priming caused to improve in growth characteristics, but auxin and nitroxin effects were better than hydro-priming. Also, no-water stress had the highest yield by 1846.8 kg.ha-1 in comparison with water stresses. Generally, results showed that priming in normal irrigation conditions caused to maximum yield.
    Keywords: Nitroxin, auxin, dehydration, oil seeds, growth characteristics
  • Manouchehr Sayyahfar *, Bahram Mirshekari *, Mehrdad Yarnia, Farhad Farahvash, Mohsen Esmaeilzadeh Moghadam Pages 53-66
    A factorial experiment with split plot arrangement using the randomized complete blocks design with three replications was carried out in Khorramabad in the two crop years of 2012-2013 and 2013-2014. Water deficit stress in the main plots at the end of the growing season at three levels (desirable irrigation, mild stress, and severe stress equivalent to 40, 60, and 80% depletion of soil moisture available to plants, respectively) was one of the studied factors. Mycorrhiza biofertilizer and methanol sprays at four levels (no inoculation distilled water spray, inoculation with mycorrhizal fungi distilled water spray, no inoculation with mycorrhizal fungi methanol spray, and inoculation with mycorrhizal fungi methanol spray) was another studied factor, and so was the cultivar factor (the three irrigated wheat cultivars of Aflak, Dena, and Alvand). Results indicated Inoculation with mycorrhizal fungi and methanol sprays under mild and severe water stress conditions decreased and modified the negative effects of water stress. The cultivars responded differently to water deficit stress: mild and severe water deficid stress reduced yield of the Alvand cultivar more than they did those of the Aflak and Dena cultivars. Under conditions of severe water stress, the durum cultivar Dena had a higher yield compared to the other two cultivars. Results of this research indicate inoculation with mycorrhizal fungi and foliar application of methanol can be considered and utilized for compensating the loss resulting from water stress at the end of the growing season in irrigated wheat.
    Keywords: severe stress, Harvest Index, biofertilizer
  • Raouf Seyed Sharifi *, Khadigeh Babaei, Alireza Pirzad Pages 68-85
    In order to study the effect of bio fertilizers and foliar application of nano zinc oxide on cholorophyll content, grain filling period and grain yield of wheat under water limitation, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in 2014. The experimental factors were included: water limitation in three levels [full irrigation as control, irrigation withholding at 50% of heading booting stages], seed inoculation with PGPR: non-inoculation, inoculation with Azotobacter, Azosperilium, Pseudomonasputida) and foliar application of nano zinc oxide: non-foliar application and foliar application of nano iron oxide, nano zinc oxide and nano zinc oxide nano iron oxide). Results showed that maximum of grain weight (0.0689 g), rate grain filling (0.0019 g.day-1), grain filling period (52.63 days), effective grain filling period (34.78 days) and grain yield of per plant (1.21 g per plant) were obtained at application of Azotobacter, nano oxide of Zn and full irrigation. Minimum of traits (0.0031 g, 0.0017 g.day-1, 45.46 days, 25.39 days and 0.18 g.plant-1 respectively) were obtained in non-inoculation, non-foliar application of nano oxide and irrigation to %50 of booting stage. Based on the results, it seems that bio fertilizers and nano oxide of Zn application can be recommended for profitable wheat production under water limitation condition.
    Keywords: Grain filling, PGPR, Foliar application, Grain yield, Wheat
  • Hossein Zahedi *, Mohsen Zohouri Pages 86-94
    Organic matters are useful sources to improve soil quality and increase the yield in plants. In order to assess the effects of different fertilizers application on yield and yield components of barley (Hordeum vulgare L. Makoii cultivar) under water stress, a field experiment was conducted on Research Farm of Faculty of Agriculture of Tarbiat Modares University at growing season 2014-2015. The experiment was conducted as split plot arranged in a randomized complete blocks design with three replications. The main plots were three water stress (optimal irrigation, withholding irrigation at vegetative growth stage and reproductive growth stage) and six levels of fertilizers (control, manure, municipal waste chopped, vermicompost, azocompost and urea) were in subplots. There was a significant effect of water stress and fertilizers on the plant height, grain yield, biological yield, grains per spike and number of spike per m2. Overall, the plants were more sensitive to water stress at the reproductive stage and vermicompost and azocompost could moderate disadvantages of water stress on plants.
    Keywords: Manure, municipal waste chopped, Vermicompost, azocompost, urea
  • Sajjad Rezaei Noupashani, Hashem Aminpanah * Pages 95-106
    To evaluate the effect of previous crop, N rate and N split application on rice (Oryza sativa L. cv. Hashemi) growth and paddy yield, a field experiment was conducted at SowmaehSara, Guilan province, in 2014 as a split-factorial arrangement based on Randomized Complete Block Design with three replicates. Main plots were previous crop [Berseem clover, faba bean, and control (fallow)] and subplots were the factorial arrangement of N rate (50, 75, and 100 percent of N recommended rate which was 50, 75 and 100 kg Urea ha-1, respectively) and N split application (100 percent at transplanting stage, 100 percent at tillering stage, and 50 percent at transplanting stage and 50 percent at panicle initiation). Results showed that rice paddy yield was significantly affected by previous crop and N rate, but N split application had no significant effect on paddy yield. The highest paddy yield (4142.8 kg ha-1) was obtained when rice was cultivated after berseem clover and the lowest paddy yield (3494.0 kg ha-1) was obtained when rice was cultivated after faba bean. Rice paddy yield was increased significantly by 8% as N application rate increased from 50 to 78 kg urea ha-1, but further increase in N rate (100 kg urea ha-1) had no significant effect on paddy yield. Based on the result of this experiment, the highest rice paddy (4142.8 kg ha-1) was obtained when rice was cultivated after berseem clover and N was applied at the rate of 75 kg urea ha-1.
    Keywords: Biological N2 fixation, Crop rotation, Legume crops, Nitrogen management, Rice mineral nutrition
  • Fateme Nouraki *, Mojtaba Alavi Fazel, Ahmad Naderi, Ebrahim Panahpour, Shahram Lak Pages 107-114
    Fertilizer management plays an important role for obtaining satisfactory yield in maize. On the other hand fertilizer management is essential for achieving to sustainable agriculture. An experiment was laid out in the north of Khuzestan in Iran during 2014. The experimental design was split plots in randomized complete block (RCBD) design with four replications. Main factor was integrated of chemical and biological fertilizers in four levels that included 100, 75, 50, 25 percent quantities of nitrogen and phosphorus chemical fertilizers and with and without- of biological fertilizers. Sub factor was three types of maize hybrids included single cross 704, single cross 701, single cross mobin. The results showed that the highest and minimum yield of hybrids related to by ranged 13.61, 13.59, 10.81 ton/ha treatments of single cross 701 50% chemical 흍% biological fertilizers, single cross 704 25% chemical 흍% biological fertilizers and single cross mobin 25% chemical 흍% biological fertilizers respectively. And also there were difference between treatments in yield and component yield, the grain and biological yield and number of grain per row in the level of probability 1% significant and other treatments were no significant.
    Keywords: Sustainable Agriculture, Maize, Fertilization Management, Hybrids
  • Aida Farhangi, Moosa Arshad * Pages 115-123
    To study the response of some morphological traits, yield and essence of fennel, to foliar application of salicylic acid and phosphate 2 bio-fertilizers, an experiment was conducted in Research Farm of Islamic Azad University Branch of Malekan in 2013. The experimental was conducted as randomized complete blocks with three replications. The factors was included foliar application of salicylic acid at three concentrations (non-foliar and foliar application of 30 and 60 mmol/lit), and fertile phosphate 2 (non-inoculation and inoculation). Results showed that foliar application of salicylic acid with biofertilizer had significant effects on traits including plant height, shoot dry matter, grains per plant, thousand grain weight, grain yield, harvest index and yield essential oil. The highest grains per plant (2274), plant height (63.6 cm), percentage of essential oil (3.24%) and yield essential oil (0.96 g/plant) were obtained with application of 60 mmol/lit salicylic acid. Also the highest grain yield (3215.6 kg/ha), grains per plant (2215), plant height (63.18 cm) and yield essential oil (0.85 g/plant) were achieved with application of fertile phosphate 2. It seems that application of salicylic acid and fertile phosphate 2 bio-fertilizers due to the improvement of some traits such as grain yield, essence and grains per plant can be recommended for profitable fennel production.
    Keywords: Harvest Index, Grain yield, inflorescence, Foliar application
  • Farhad Farahvash *, Farnaz Taghizadeh Pages 124-139
    To investigate the effect of application of bio- fertilizer (Barvar-2) and possibility of replacement with phosphorus chemical fertilizer a factorial experiment performed based on completely randomized block design with three replication in Agricultural station of Islamic Azad University of Tabriz during 2014. Experimental treatments consisted of phosphorus biological fertilizer in two levels (without and application of Barvar-2) and chemical fertilizer in three levels: 0, 50 and 100% of recommended dose according to soil analysis (equal 75 kg.ha-1).The results showed that the two phosphorus fertilizer levels were same increase on grain yield and this trait and increased about 34 and 33.1 as compared to control respectively. Application of bio-fertilizer had the significant effect in grain yield of lentil. Application of Barvar-2 had 18.2% increases in grain yield of lentil in comparison with control. Increase in grain yield under effect of bio- fertilizer application only in relation to increase in grain number in bush and 100-grain weight not affected. With regard to these results, it can be said that application of 50% phosphorus chemical fertilizer with Barvar-2 had optimum amount in grain yield of lentil and that suggested for this region.
    Keywords: lentil, bio-fertilizer, Phosphourous, yield
  • Mohammad Sibi, Hamid Reza Khazaei *, Ahmad Nezami Pages 140-157
    In order to evaluate the response root of safflower to concentration, time and method of use of seaweed extract, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications a greenhouse at the Agricultural Faculty of Ferdowsi University of Mashhad in 2014 was carried. Factors included concentration of seaweed extract on four levels , Stages of use seaweed extract in two levels and the use method of seaweed extract on two levels were. The results showed that the concentration of seaweed extract on the characteristics root volume, root surface, shoot to root ratio, plant height, stem diameter, number of bolls per plant and biological yield of un-direct boll very significant side effect found (p
    Keywords: Number of bolls per plant, Stem Diameter, Surface Root, Volume Root, Wokozim Liquid
  • Gholamreza Hamzehpour * Pages 158-171
    Planting pattern is a crucial factor in grain yield and oil crop quality characteristics of rapeseed, for this purpose a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted in 2014 in Ardabil. The first factor was canola cultivars at three levels (Hyola 308, Hyola 401 and R.G.S 003), second factor row of three levels (20, 30 and 40 cm) and third factor was plants interval on row at two levels including 5 and 10 cm. The triple effect of cultivars × distance between rows × between plants on row was significant on number of pods per plant, seeds number, one thousand seeds weight, seed yield, biological yield, harvest index, protein percentage, protein yield and grain nitrogen content. The highest seed yield (3875 kg/ha) obtained in plant spacing of 5 cm × 20 cm row spacing × Hyola308. Oil yield was highest in row spacing 20 and 30 cm and highest protein content obtained in Hyola 308 with plants interval of 30 × 5 cm, respectively. Seed yield had significant positive correlation with biological yield (r=0.85**), harvest index (r=0.44**), oil percentage (r=0.38*), oil yield (r=0.84**), protein percentage (r=0.46**), protein yield (r=0.89**) and seed nitrogen (r=0.47**). Stepwise regression analysis, grain yield as dependent trait is influenced by the three variables, protein yield, protein percentage and oil yield regression model, totally 95% of the variations in grain yield was related to these three traits.
    Keywords: Harvest index, Oil, Pearson, Pod, protein
  • Ali Nasrollah Zade *, Atieh Pasha Poor Khoyi Pages 172-181
    In order to investigate the effect of removing inflorescence and seed tuber size on yield and yield components of potato, the experiment was conducted using a factorial method based on randomized complete block design with three replications in a farm located in evoghlu region of Khoy city, during spring of 2014. The first factor was removal of inflorescence at two levels including removal and non-removal of inflorescence and the second factor was the seed tuber size at six levels including 25-35 g, 35-45 g, 45-55 g, 55-65 g, 65-75 g, and 75-85 g. The results indicated that the effect of removing inflorescence and seed tuber size was significant on tuber size, weight of tuber in plant, the number of branches and leaves in plant, leaf area index and tuber yield. So that the highest leaf area index (5.48) obtained from the treatment of inflorescence removing and tuber yield also in the treatment of inflorescence removing increased by 2.68 tons per hectare (%15). In regard with seed tuber size, the highest rates of tuber yield were 22.64 and 21.89 tons per hectare which were respectively obtained for seed tuber sizes of 65-75 g and 75-85 g. There was no significant difference between these two sizes of seed tuber in regard with tuber yield. Therefore, inflorescence removing is effective in yield increasing due to elimination of un useful sink, also seed tuber size of 65-75 g is recommended in order to save seed consumption and reduce costs.
    Keywords: Leaf area, number of tuber, inflorescence, Yield
  • Manijeh Shamsi, Shahab Khaghani *, Sanam Safaei Chaei Kar, Mohammad Ali Moshayedi, Zahra Rafiei Karahroodi Pages 182-192
    Weeds are one of the main problems in most agricultural ecosystems such as potato. To evaluate the effects of cultivation and the time of Nitrogen application on potato weeds and tuber yield, an experiment was conducted in the form of split plot based on randomized complete blocks design with four replications at Research Fields of Islamic Azad University, Arak, during 2012-13. Treatments include cultivation (non-cultivation, a week after emergence such as once applied cultivation and one and four week after emergence such as twice applied cultivation) as the main plot along with the time of Nitrogen (urea 300 kg/ha) application (once application at the beginning of the season, split and using at the end of the season) as the sub plot. The results showed that cultivation treatment along with Nitrogen application had a significant effects on tuber yield and weeds density, so that once applied cultivation along with Nitrogen application at the beginning of the season led to reduction of weed density and increasing tuber yield by 15.21% and help to non-chemical control of weeds in stable agriculture.
    Keywords: Cultivation, Non-chemical control, Nitrogen, Stable agriculture
  • Batoul Samedani *, Seyyed Mihsen Hoseyni, Seyed Mihamad Mir Vakili Pages 193-204
    These experiments were conducted in order to study effect of pre and post emergence herbicides on grass and broad leaf weeds in vine orchards in Qazvin and apple orchards in Tehran in 2008-2009. Experimental design was factorial with two factors and three replications. Factor one was pre emergence herbicides (diuron (WP 80%) 1.6 kg a.i. ha-1, napropamide (SC 45%) 4.1 kg a.i. ha-1, oxyfluorfen (EC 24%) 0.48 kg a.i. ha-1, trifluralin (EC 48%) 1.2 kg a.i. ha-1, and check (no herbicide) and factor two was post emergence herbicides (glayphosate (SL 41%) 2.5 kg a.i. ha-1 8 kg ha-1 ammonium sulfate, glayphosate (SL 41%) 2.5 2.5 kg a.i. ha-1 plus ammonium sulfate 8 kg ha-1, triclopyr (EC 62%) 1.2 kg a.i. ha-1, and triclopyr 1.2.2 kg a.i. ha-1). The results showed that pre emergence herbicides, especially napropamide, oxyfluorfen and trifluralin controlled annual winter weeds. One time use of glayphosate could control annual weeds, but not perennial weeds. One and two times use of triclopyr and two times glyphosate controlled perennial weeds. Use of pre emergence plus post emergence herbicides controlled perennial weeds well. Napropamide and trifluralin plus triclopyr reduced weeds, but diuron plus post emergence herbicides provided best broadleaf weed suppression. As compared to glayphosate, triclopyr controlled weeds with delay.
    Keywords: annual weeds, glayphosate, napropamide, oxyfluorfen, triclopyr
  • A. Ahmadi *, M. Rostami, F. Khamoushi, M. Visi Pages 205-218
    In order to study the diversity of weed flora in sugar beet (Beta vulgaris) fields of Kermanshah province, 92 fields in five cities of this province investigated during the spring and summer of 2014. The first stage of sampling was in May and the second stage was in September. After sampling and identification of weeds, the diversity and evenness indices were calculated for each field. Acording to results in different cities of this province, five species of weeds have the highest value of dominance index. The most important weed in this experiment were warm season species such as Chenopodium album, Amaranthus spp, Setaria viridis, Xanthium strumarium and Convolvlus arvensis. The calculated value of domoinance index for above mentioned weeds were 197.7, 187.3, 170.3, 150.6 and 105.3, respectively and calculated dominance index for the rest of observed weeds was less than 100. Considering Shannon-Wiener diversity indices at the first stage of sampling the studied cities classified in two groups whereas in second stage the cities placed in three groups. In the first stage of sampling the highest value of Simpson diversity indice (0.78) calculated for Sahneh and the lowest value (0.67) observed in Eslamabad-e-Gharb, but in the second stage the highest value (0.93) of this indices belonged to Eslamabad-e-Gharb and the lowest value (0.83) calculated for Harsin. The obtained results after t-test showed that in both of stages there was the significant difference for species diversity of weeds among the studied cities.
    Keywords: Evenness, flora, Simpson diversity index, Shannon Index
  • S. Rashvand, Hasan Yeganeh * Pages 219-229
    Without knowing the characteristics and amount of forage plants in a rangeland during the grazing period, planning and management, and livestock grazing is not possible. So changes the production and consumption of important grasses was measured in the semi-steppe rangelands of Alamout mountain rangelands-Ghazvin. Every year the same number in the enclosure base and base outside the enclosure of the same species Bromus tomentellus Boiss. And Festuca ovina L. was chosen to investigate changes in production and consumption. In each month of the season forage production and consumption, 5 Base of each species harvested and transported to the laboratory separation in separate envelopes after air drying, dry weight difference inside and outside the enclosure, the calculation of forage produced and consumed at the site. Data from 1386 to 1389 (for four years), the combined analysis of variance was used in a completely randomized design. Analysis of variance results showed that the studied species the significant differences between years and months inventory is considered in terms of forage production and consumption of the species there. The consumption compared to the same species and time to peak strain it was also same between the months of operation.
    Keywords: Grasses, Rangeland, Grazing reason, Enclosure, Utilization