فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1397)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فیروز * صفحات 1-12
  • مینا عبدی زناب *، محمدعلی بشارت، سیدمسعود داوودی صفحات 13-27
    زمینه و هدف
    بیماری های پوستی با مجموعه ای از مشکلات و آسیب های روانی در ارتباط هستند که می توانند بیمار، خانواده و جامعه را تحت تاثیر قرار دهند. هدف اصلی این پژوهش مقایسه دو گروه بیماران پوستی و افراد عادی برحسب شدت نشانه های روان شناختی بود.
    روش اجرا: در این پژوهش، 305 نفر از افراد 16 تا 85 ساله (153 مورد و 152 شاهد) شهر تهران انتخاب شدند. علاوه بر اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS)، مقیاس وسواس فکری عملی مادزلی (MOCI) و پرسش نامه شخصیت آیسنک (EPQ-RS) توسط شرکت کنندگان پاسخ داده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون t برای گروه های مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    افراد مبتلا به بیماری های پوستی و افراد سالم در متغیرهای افسردگی، اضطراب، وسواس شست وشو و نوروزگرایی تفاوت آماری معنادار نداشتند، اما در وسواس چک کردن، برونگرایی و خوب نمایی تفاوت مشاهده شده بین دو گروه معنادار بود. بین سن، جنس، تحصیلات، وضعیت تاهل، شغل و سابقه ی بیماری روانی با نشانه های روان شناختی بیماران رابطه ی معنادار مشاهده نشد. بین سابقه ی خودکشی و سابقه ی بیماری روانی در خانواده ی بیماران با برون گرایی رابطه ی معنادار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    همبستگی و تعامل بین بیماری های پوستی و نشانه های اختلال های روانی یک رابطه ی ساده نیست و هم چنان نیازمند برررسی های بیشتر است.
    کلیدواژگان: نشانه های روان شناختی، بیماری پوستی، افراد سالم
  • لیلا میران زاده، فتح الله غلامی بروجنی * صفحات 28-34
    زمینه و هدف
    سرطان پوست یکی از شایع ترین سرطان ها در تمام دنیا بوده و در نقاط مختلف کشور ما ازلحاظ فراوانی در رتبه ی اول یا دوم قرار دارد. با توجه به فقدان اطلاعات جامع از این نوع سرطان در شهرستان کاشان، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی انواع سرطان پوست در این شهرستان انجام شد.
    روش اجرا: مطالعه براساس بررسی داده های موجود (data study) صورت گرفت. همه ی موارد ثبت شده ی سرطان طی سال های 1388 تا 1396 در آزمایشگاه آسیب شناسی دانشگاه علوم پزشکی کاشان که در مرکز ثبت سرطان بایگانی شده بود مطالعه شد، داده های مربوط به شاخص فرابنفش خورشید از سایت های معتبر هواشناسی در بازه ی زمانی فوق استخراج شد. داده ها به وسیله ی آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های مربع کای و MANOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مجموع سرطان های پوست در کاشان 42/26% کل سرطان ها را طی سال های 1388 تا 1396 شامل می شد. 79% از سرطان های پوست، به نوع بازوسلولر اختصاص یافته است. این مقادیر در انواع اسپینوسلولر و ملانوم بدخیم به ترتیب 16% و 3% بوده است. میانگین سنی افراد مبتلا به سرطان های پوست در این شهرستان 48 سال است. مردان شیوع بالاتری از سرطان های پوست از نوع بازوسلولر را نسبت به زنان از خود نشان دادند. بررسی داده های طولانی مدت شاخص UV در این شهرستان نشان می دهد در هشت ماه از سال این شاخص بالاتر از 6 (با اثرات زیاد تا خطرناک) بوده است.
    نتیجه گیری
    سرطان پوست یکی از شایع ترین سرطان ها در شهرستان کاشان به خصوص در مردان است و باید آموزش های موردنیاز جهت کاهش خطرات و پیشگیری به افراد ساکن این شهرستان داده شود.
    کلیدواژگان: سرطان پوست، فراوانی، کاشان، شاخص اشعه ی فرابنفش خورشید
  • کیوان عزیمند، عطاءلله عبداللهی کاکرودی*، محمد جوان بخت صفحات 35-45
    زمینه و هدف
    شرایط محیطی و اقلیمی در مناطق مختلف جغرافیایی زمینه را برای برخی از بیماری ها فراهم می کند. سرطان پوست نیز یکی از سرطان های شایع است که نرخ بروز آن در نواحی جغرافیایی متفاوت است. هدف از این مطالعه مشخص کردن تاثیر پارامترهای اقلیمی و محیطی در بروز بیماری سرطان پوست و تهیه ی نقشه ی توزیع جغرافیایی سرطان پوست در ایران است.
    روش اجرا: مطالعه ی حاضر با استفاده از داده های بیماران سرطان پوست، داده های جمعیت کل کشور، داده های اقلیمی و محیطی موثر بر بروز سرطان پوست انجام گرفته است. در این مطالعه پس از محاسبه ی نرخ بروز سرطان پوست برای کل کشور، از مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی برای برقراری رابطه ی رگرسیونی بین داده های اقلیمی و محیطی با نرخ بروز سرطان پوست استفاده شده است. هم چنین در این مطالعه میزان ضریب تشخیص بین نقشه ی واقعیت نرخ بروز سرطان پوست و نقشه ی مدل شده ی آن محاسبه گردیده است.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داده است که پارامترهای UV خورشید و رطوبت نسبی به ترتیب بیشترین همبستگی مثبت و منفی با نرخ بروز سرطان پوست داشته اند. بخش های جنوب، شرق و مرکز ایران از بیشترین نرخ بروز سرطان پوست و سواحل شمالی و شمال غرب ایران از کمترین نرخ بروز بیماری برخوردار بوده اند. اعتبارسنجی نقشه ی واقعیت نرخ بروز بیماری و نقشه ی مدل شده ی نرخ بروز بیماری حاکی از ضریب تشخیص 71/0 بوده است.
    نتیجه گیری
    تمامی پارامترهای اقلیمی و محیطی موردنظر در این مطالعه در نرخ بروز سرطان پوست موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: سرطان پوست، ملانوم، سنجش از دور، رگرسیون وزن دار جغرافیایی
  • منیره انصاف، معصومه خان احمدی، شهلا میرزایی * صفحات 46-55
    زمینه و هدف
    شامپوها اغلب جزء محصولاتی بوده که سبب حذف چربی و گرد و غبار از ساقه ی مو و پوست سر می گردند. پاک سازی و خاصیت شویندگی از مهم ترین ویژگی های یک شامپو در پذیرش آن محسوب می گردد. برای ایجاد یک کف پایدار در شامپو اغلب از آلکالوئیدها استفاده می شود که به دلیل تولید نیتروزامین، ترکیباتی سرطان زا محسوب می شوند. از این رو هدف اصلی این مطالعه تولید شامپو با استفاده از گیاهان دارویی می باشد.
    روش اجرا: در این مطالعه شامپو گیاهی با استفاده از عصاره ی آبی و آبی الکلی گیاهان بومادران، سدر، چوبک، شیرین بیان به عنوان سورفکتانت و کتیرا به عنوان قوام دهنده تهیه شد و مورد ارزیابی فیزیکی و شیمیایی فرار گرفت.
    یافته ها
    پس از انتخاب عصاره ی آبی گیاهان مورد استفاده و تهیه ی شامپو بر پایه ی گیاهی، تست های ارزیابی فیزیکی و شیمیایی فراورده ها، نشان داد که فرمولاسیون تولیدی دارای قدرت پاک کنندگی، تولید کف، خاصیت ضدباکتریایی و ضدمیکروبی و هم چنین ماندگاری بالایی نسبت به نمونه ی شاهد (شامپو شیمیایی) و فاقد هرگونه عارضه ی جانبی برروی پوست و موی مصرف کنندگان بود. هم چنین فرمولاسیون گیاهی حاضر با توجه به روش ساخت جهت تولید شامپو در سطح تجاری مناسب می باشد.
    نتیجه گیری
    شامپو با پایه ی گیاهی دارای خواص کیفی بهتری نسبت به پایه ی شیمیایی بوده و هم چنین استفاده از عصاره ی آبی گیاهان فوق نسبت به عصاره ی هیدروالکلی آن ها دارای عملکرد بهتر و ازلحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.
    کلیدواژگان: شامپوگیاهی، شیرین بیان، چوبک، سدر، بومادران
  • کمند هدایت، سامان احمدنصرالهی*، حسین رستگار، فاطمه ذوالفقاری، علیرضا فیروز صفحات 56-68
    فراورده های ضدآفتاب یکی از مهم ترین راه ها برای محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی، پیری زودرس و سرطان پوست به حساب می آیند. به دلیل تنوع و گستردگی بالای فراورده های ضدآفتاب، اطمینان از توانایی این محصولات در جلوگیری از آثار مخرب بر پوست امری ضروری به نظر می رسد. برای ارزیابی کارایی فراورده های ضدآفتاب در برابر اشعه ی UVA از فاکتور حفاظتی (UVA-PF) UVA protection factorاستفاده می شود. به دلیل عدم وجود یک استاندارد جامع برای تعیین UVA-PF در ایران، تعیین این فاکتور برای کرم های ضدآفتاب ایرانی در کشور های خارجی و با پرداخت هزینه های گزاف صورت می گیرد. برای سنجش UVA-PF به شیوه ی درون تن دو استاندارد CEN 2006 و FDA 2007 روش تیرگی پایدار پیگمان ها (PPD) را پیشنهاد می دهند که در عین پیروی از اصول مشابه در جزئیات متفاوت هستند. برای سنجش UVA-PF به شیوه ی برون تن چهار استاندارد CEN 2006، FDA 2007، FDA 2011 و ISO 24443 (روش پیشنهادی از سوی استاندارد (AS/NZS2604:2012 پروتکل هایی را ارائه داده اند که در این میان دو استاندارد CEN و FDA 2011 از روش طول موج بحرانی استفاده می کنند. استاندارد FDA 2007 کسر اصلاح شده ی Diffey را معرفی می کند. استاندارد ISO 24443 اندازه گیری UVA-PF به شیوه ی برون تن در هماهنگی با PPD را مناسب می داند.
    در این تحقیق مروری، مستندات جامعی گرداوری شد و درنهایت با توجه به زیرساخت ها و امکانات موجود پروتکل جامعی برای تعیین UVA-PF با همکاری آزمایشگاه مرکزی سازمان غذا و داروی ایران تدوین شد.
    کلیدواژگان: فراورده های ضدآفتاب، فرابنفش، فاکتور محافظتی UVA، درون تن
  • سیدمجید غضنفری، ملیحه متوسلیان، روشنک سالاری * صفحات 69-75
    خارش، «احساس ذهنی منجر به خاراندن» می باشد که در اثر تحریک گیرنده های خارش در پوست یا ازطریق پاسخ تحریک گیرنده های پوستی درد یا لمس ایجاد شود. در طب ایرانی از خارش با عنوان حکه یاد می شود. عوامل متعددی باعث ایجاد خارش شده و داروهای مختلفی هم برحسب علت آن برای درمان به کار می روند که گاها پرهزینه و غیر قابل دسترسی یا دارای عوارض جانبی قابل توجه می باشند، لذا استفاده از فرآیندهای کوتاه مدت و با هزینه بری کمتر برای کشف داروهای موثر در درمان بیماری ها ضروری به نظر می رسد. استفاده از تجربیات طب سنتی در استفاده از گیاهان و ادویه طبی می تواند در این زمینه راهکار موثری باشد. در این مطالعه کتابخانه ای، ابتدا با کلیدواژه خارش در 3 کتاب مرجع داروشناسی طب ایرانی شامل «قانون فی الطب»، «تحفه المومنین» و «مخزن الادویه» جست وجو و مفردات مربوطه استخراج شد.
    در این مطالعه، کلیدواژه ی خارش در سه کتاب مرجع داروشناسی طب ایرانی یعنی القانون فی الطب، تحفه المومنین و مخزن الادویه جست وجو گردید و تعداد 60 مفرده ی صرفا گیاهی که اثرات قابل توجه بالینی در درمان خارش دارند استخراج شد. سپس میزان تاثیر هر دارو براساس مستندات موجود طبقه بندی شد؛ بنابراین استفاده از تجربیات غنی طب ایرانی در تهیه داروهای جدید برای خارش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خارش، خاراندن، گیاهان دارویی، طب سنتی ایران
  • زینب وریجی * صفحات 76-79
    مقدمه
    زخم پا از عوارض شایع بیماری دیابت است که می تواند منجر به معلولیت جسمی و فشارهای روانی در بیماران گردد. تشخیص و درمان به هنگام در پیشگیری از وقوع اتفاقات ناگوار بسیار موثر است. در این صورت اقدام مناسب در روند بهبودی زخم نقش مهمی دارد. ما موردی از بیمار دیابتی را معرفی می کنیم که زخم پای او دچار میازیس شده بود.
    گزارش مورد: آقای 70 ساله با زخم هر دو پا به کلینیک زخم مراجعه کرد که لاروهای فراوانی در بافت گانگرنه ی زخم وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اقدام به موقع و توجه به همه ی عوامل موثر در روند پیشرفت زخم، باعث بهبودی سریع تر و پیشگیری از عوارض ناتوان کننده در بیماران دیابتیک خواهد شد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، میازیس، زخم
|
  • Alireza Firuz * Pages 1-12
  • Mina Abdi Zenab *, Mohammadali Besharat, Seyed Masoud Davoudi Pages 13-27
    Background And Aim
    Skin diseases are associated with a set of psychological disorders that not only affects the patient, but also has a huge burden on the patient’s family and the wider society. The main purpose of the present study was to compare the severity of psychologic symptoms in patients with skin diseases and healthy participants.
    Methods
    In this study, 305 participants aged from 16-85 years (153 cases and 152 controls) were enrolled. Data including demographic variables, in addition to psychiatric variables such as Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS), Maudsley Obsessive Compulsive Inventory (MOCI), Eysenck Personality Questionnaire (EPQ) were collected by asking participants to complete questionnaires. The data were analyzed with t test and variance analysis.
    Results
    There was no significant difference between case and control groups regarding the prevalence of depression, anxiety, compulsive washing and neuroticism. However, there was a significant difference in checking, extroversion and lie. No significant relation was found between age, sex, education, marital status, occupation and history of mental illness with psychological symptoms of patients. A significant relation was observed between the history of suicide and the history of mental illness in the family of patients with extraversion.
    Conclusion
    Correlation and interaction between skin disease and symptoms of mental disorders is complicated and needs further investigations.
    Keywords: psychological signs, skin disease, healthy participants
  • Leyla Miranzadeh, Fathollah Gholami Borujeni * Pages 28-34
    Background And Aim
    Skin cancer is one of the most common cancers in the world, and in many parts of Iran is ranked first to second in number. However, its epidemiology has not been reviewed and studies are limited in Kashan city. This study was conducted to determine the frequency of skin cancers in this city.
    Methods
    Data were collected using recorded data in Pathology Laboratory of Kashan University of Medical Sciences during years 2009 to 2017. UV index (UV-I) data over the period (2009-2017) were obtained from well-known meteorological sites. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics (Chi-square test and MANOVA) using SPSS software version 16.
    Results
    Skin cancers totally constituted 26.4% of all cancers in Kashan during 2009-2017. 79% of them were basocellular type. Frequenty of spinoscellular and malignant melanoma were 16% and 3%, respectively. The mean age of patients with skin cancers was 48 years. Men showed higher incidence base cellular of cancer than women. The long-term survey of the UV index in the Kashan city showed that in eight months of the year, it was higher than 6 (high to high risk).
    Conclusion
    Skin cancer is one of the most common cancers in the city of Kashan, especially in men. Educational programs should be developed and conducted to prevent and reduce risk of skin cancer among residents in this city.
    Keywords: skin cancer, frequency, Kashan, UV index
  • Keyvan Ezimand, Ataolah Abdolahi Kakroodi *, Mohammad Javanbakht Pages 35-45
    Background And Aim
    Environmental and climatic conditions in different geographical areas provide the basis for certain diseases. Skin cancer is one of the most common types of cancer, with a different incidence rate in geographical areas. The aim of this study is to determine the effects of climate and environmental factors on skin cancer and to map the geographical distribution of skin cancer in Iran.
    Methods
    This study was performed using data of patients with skin cancer, population and data of climatic and environmental factors that affect skin cancer incidence. In this study, after calculating the incidence of skin cancer rate for the whole country, we used the Geographically Weighted Regression model to establish a regression relationship between climate and environmental data and the incidence of skin cancer. The coefficient of detection between the map of incidence of skin cancer and its model map was calculated.
    Results
    Correlation coefficients showed that sun UV and relative humidity had the highest positive and negative correlation with the incidence of skin cancer, respectively. The southern, eastern and central regions of Iran had the highest incidence of skin cancer rate and the northern and northwestern coasts of Iran had the lowest incidence rate. Validating of actual incidence rate map and the modeled incidence rate map indicated a coefficient of detection of 0.71.
    Conclusion
    All of the climate and environmental parameters in this study contributed to in the incidence of skin cancer.
    Keywords: skin cancer, melanoma, remote sensing, Geographically Weighted Regression
  • Monireh Ensaf, Masoome Khanahmadi, Shahla Mirzaee * Pages 46-55
    Background And Aim
    Shampoos are products that remove fat and dust from the hair and scalp. Cleansing and decontamination are the most important properties of a shampoo for its acceptance. To create a stable foam in shampoos, alkaloids are often used which are believed to be carcinogens due to production of nitrosamines. Hence, the main goal of this study was the production of shampoo by using medicinal plants.
    Methods
    In this study, herbal shampoos were prepared by using aqueous and hydro-alcoholic extracts of Yarrow, Cedar, Chubak and licorice as surfactants, and Katira as thickener. Then their physical and chemical properties were analyzed.
    Results
    After preparing the herbal base shampoo, the physical and chemical evaluation of the product was performed. We found that this formulation had cleansing power for foam formation, antimicrobial and antifungal properties, and also a high shelf life compared to the control sample (chemical shampoo). It also didn’t have any adverse effect on hair and scalp of consumers. The present formulation is also suitable for commercial shampoo production.
    Conclusion
    The herbal based shampoo had better qualitative properties than the chemical base, and the use of the aqueous extract of the aforementioned plants (compared to their hydro alcoholic extracts) had better performance and was economically feasible.
    Keywords: herbal shampoo, Glycyrrhiza glabra, Acanthophyllum, Cedrus liban
  • Kamand Hedayat, Saman Ahmad Nasrollahi *, Hossein Rastegar, Fatemeh Zolfaghari Pages 56-68
    Sunscreen products are among the most important ways for skin protection against sunburn, early skin aging and skin cancer. Due to existing wide variation of sunscreens, it is necessary to assure their protection ability against the sun damage. Performance assessment of sunscreen products against UVA is expressed by sun UVA protection factor (UVA-PF). Because currently these factors are determined in foreign countries at high cost, developing a comprehensive protocol for UVA-PF determination in Iran would have distinct benefits.
    The two standards, CEN 2006 and FDA 2007, introduce persistent pigment darkening (PPD) method for UVA-PF in vivo determination, while following the same principles are different in details. For in vitro UVA-PF determination, 4 standards CEN 2006, FDA 2007, FDA 2011 and ISO 24443 provided protocols, which two of them (CEN 2006 and FDA 2011) proposed critical wavelength method. On the other side, FDA 2007 offered modified Diffey method. ISO 24443 approved that and considering in vitro UVA-PF determination correlated with PPD method.
    In this review, complete documents were collected, and the available facilities and setups, with cooperation of Iran Center for Food and Drug Control Labs, a comprehensive UVA-PF determination protocol for Iranian sunscreen products was developed.
    Keywords: sunscreen products, ultraviolet, UVA protection factor, in vivo
  • Seyed Majid Ghazanfari, Maliheh Motevaselian, Roshanak Salari * Pages 69-75
    Itching is a mental feeling that elicits desire to scratch and results from stimulation of itch, pain or palpation receptors in the skin. In Iranian medicine, itching is referred as hekka. Several factors can cause this symptom. Various drugs are used to treat itching. They are sometimes costly and not readily available and have side effects. Given the time-consuming and cost-effective processes for the discovery of effective drugs, new strategies are needed to reduce processes time and costs. One of these strategies could be the use of previous experiences on medicinal plants and spices used in traditional medicine schools.
    In this review, we searched the keyword "itching, pruritus" in three reference books of pharmacology of Iranian medicine, including The Canon of Medicine (Al-Qanon fi al-Tibb), Tohfe Momenin, and Makhzan- Al' Advieh and ened up with a list of 60 multifaceted plants effective in improvement of pruritus. The efficacy of each of them was categorized based of available evidence. Therefore, it is recommended to use the rich experience of Iranian traditional medicine in the production of new drugs for pruritus.
    Keywords: itching, scratch, medicinal plants, traditional iranian medicine
  • Zaynab Variji * Pages 76-79
    Introduction
    Foot ulcers which can result in physical and psychological casualties are commonly observed in diabetes mellitus. On time diagnosis and appropriate management can prevent undesirable events. We report a patient with diabetic ulcer and myiasis.
    Case Report: A 70 year old man came to our wound clinic with bilateral plantar ulcers. Many larvae were seen in gangrenous tissue of the ulcer.
    Conclusion
    Prompt care and considering all factors effective in wound progression leads to prevention of disabilities in diabetic patients.
    Keywords: diabetes mellitus, myiasis, wound