فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 33 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی دولتخواهی، محمود شور، محمد بنایان اول، علی تهرانی فر، امین علیزاده صفحات 1-12
    سیلیسیم یکی از عناصر مفید در رشد گیاهان بوده و اثرهای مثبت آن در مقاومت به تنش های غیر زیستی، از جمله شوری و خشکی، در برخی مطالعات به اثبات رسیده است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرهای سیلیسیم و تنش آبی بر صفات کیفی و بیوشیمیایی گل رز بریدنی رقم کلاب نیکا، با سه غلظت سیلیکات پتاسیم (صفر، 5/0 و 1 میلی‏مولار) و سه سطح تنش آبی (100 (شاهد) ، 75 و 50% نیاز آبی گیاه) به‏صورت آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، در شرایط گلخانه انجام شد. در این پژوهش، شاخص های کیفی همچون تعداد شاخه های ممتاز، قطر شاخه و قطر گل و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی نظیر محتوای کلروفیل و پرولین برگ ها اندازه‏گیری شدند. نتایج نشان داد که گیاهان پرورش یافته در تیمار آبیاری 100%، قطر شاخه، تعداد شاخه های ممتاز، وزن تر و خشک شاخه گل دهنده، قطر گل، سطح برگ و محتوای نسبی آب بیشتری نسبت به گیاهان واقع در شرایط تنش آبی داشتند. زمان لازم برای جوانه زنی جوانه ها در تیمار 100% نیاز آبی در مقایسه با گیاهان تحت شرایط تنش، سریع تر (حدود 83/6 روز) اتفاق افتاد. این در حالی است که تیمارهای تنش آبی (50 و 75 درصد نیاز آبی) تاثیر معنی داری بر تعداد کل شاخه های برداشت شده، محتوای کلروفیل و میزان پرولین برگ ها نشان ندادند. در این پژوهش، اگرچه کاربرد سیلیکات پتاسیم در غلظت یک میلی‏مولار توانست بیشتر صفات کیفی رزهای شاخه بریدنی را بهبود بخشد، این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود. به نظر می رسد که عدم معنی داری تیمارهای سیلیسیمی، مرتبط با نحوه توزیع سیلیسیم در برگ ها و عدم کارایی این تیمارها بر تعرق کوتیکولی و هدایت روزنه ای باشد. به طور کلی، نتایج بیانگر این واقعیت است که فرایند سازگاری رزهای شاخه بریدنی به تنش آبی از طریق مکانیزم های مورفولوژیک اتفاق افتاده و فرایند های اسمزی نظیر سنتز اسید آمینه پرولین و کاربرد سیلیسیم دخالتی نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: رز بریدنی، کشت بدون خاک، پرولین، فرایند سازگاری
  • لیلا محمدی، سعید ریزی، عبدالرحمان محمدخانی، رحیم برزگر صفحات 13-23
    تغذیه بهینه یکی از موثرترین راهکارها برای بهبود کیفیت نشا در صنعت گل کاری است. در این راستا، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار روی گل حنای گینه نو در محیط گلخانه انجام گرفت. تیمارها شامل کود کندرهای یارامیلا کمپلکس با فرمول کودی S8-MgO7/2-18-11-12 در پنج سطح (صفر، 5/1، 3، 5/4 و 6 کیلوگرم بر متر مکعب) و اسید هیومیک در سه سطح (صفر، 2 و 4 کیلوگرم بر متر مکعب) در ترکیب با بستر کاشت بودند. بذرهای نسل اول گل حنای گینه نو در سینی های نشا و در بستری شامل 50% پیت ماس، 40% پرلیت و 10% پوسته برنج (به صورت حجمی) کشت شدند. هفتاد روز پس از کاشت بذرها، صفات ارتفاع نشا، تعداد برگ، قطر ساقه، وزن تر و خشک کل اندام هوایی و ریشه، میزان کلروفیل و غلظت عناصر برگ ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع نشا (38/4 سانتی متر) در کاربرد 3 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها، به همراه 4 کیلوگرم بر متر مکعب اسید هیومیک، بیشترین قطر ساقه (3 میلی متر) با کاربرد 5/4 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها و بیشترین تعداد برگ (9/18) در تیمار 3 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها مشاهده شد. به نظر می رسد که کود کندرها سبب افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی و کاهش آب شویی آنها شده و همچنین اسید هیومیک سبب افزایش جذب عناصر در مرحله تولید نشای توپی شده است. با توجه به نتایج، سطوح کودی 3 تا 5/4 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها و 2 تا 4 کیلوگرم بر متر مکعب اسید هیومیک برای پرورش نشای گل حنای گینه نو توصیه می شود.
    کلیدواژگان: صفات رویشی نشا، تغذیه بهینه، کارایی مصرف عناصر غذایی
  • حلیمه قاسمی، رضا امیری فهلیانی، بیژن کاووسی، مسعود دهداری صفحات 25-39
    به منظور شناسایی ارقام توت فرنگی (Fragaria×ananassa Duch.) متحمل به خشکی و بررسی برخی ویژگی های مورفولوژی، کمی و کیفی آنها در واکنش به تنش خشکی، پژوهشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط گلخانه اجرا گردید. عامل اصلی، سطح تنش کم آبی (شاهد (0) ، 20، 40 و 60 درصد کم آبیاری) و عامل فرعی رقم (کردستان، کاماروسا، مراک، پاروس، کوئین الیزا و سلوا) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که در تنش 60%، سطح برگ کاهش 42/41 درصد و تعداد گل و میوه، کاهش 90% نسبت به شاهد نشان دادند. مواد جامد محلول (TSS) با افزایش تنش تا 40%، افزایش نشان داد. با افزایش تنش، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) روند کاهشی داشت. تعداد گل و میوه، وزن میوه و TSS وراثت پذیری زیادی نشان دادند. براساس نمودار سه بعدی STI، و ، ارقام کردستان و کاماروسا مناسب ترین رقم ها در شرایط تنش و بدون تنش کم آبی شناسایی شدند و می توان آنها را در جهت افزایش تحمل به تنش خشکی در برنامه های به نژادی استفاده نمود. با توجه به واکنش ارقام به تنش کم آبی، سطح برگ، تعداد گل، تعداد میوه، وزن میوه و TSS بیشتر، و اسیدیته کمتر به عنوان شاخص های انتخاب ارقام متحمل به خشکی توت فرنگی معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: خشکی، قند محلول، شاخص تحمل تنش، pH آب میوه
  • فرزانه یعقوبی سورکی، محمد کاظم سوری، کاظم ارزانی صفحات 41-51
    امروزه، در کشاورزی، محلول پاشی و تغذیه برگی به عنوان روشی کاربردی و موثر برای تامین به موقع عناصر غذایی مورد نیاز گیاه و استفاده بهینه از کودها مطرح می باشد. در این پژوهش، اثر محلول پاشی غلظت های مختلف سولفات آمونیوم بر ویژگی های کمی و کیفی خیار گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش، در قالب طرح کاملا تصادفی با شش غلظت سولفات آمونیوم (صفر (شاهد) ، 25، 50، 75، 100 و 150 میلی مولار) به صورت محلول پاشی در چهار تکرار و در شرایط گلخانه ای صورت گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که گیاهان در تیمار 25 میلی مولار و سپس در تیمار شاهد دارای بیشترین میزان سبزینگی برگ، تعداد شاخه جانبی، تعداد میوه و عملکرد میوه بودند. ویژگی های رشد رویشی مانند شاخص کلروفیل و تعداد شاخه جانبی و همچنین تعداد میوه و عملکرد گیاه در تیمارهای 100 و 150 میلی مولار سولفات آمونیوم شدیدا کاهش نشان دادند. کمترین تعداد میوه و عملکرد در تیمار 150 میلی مولار به‏دست آمد. گیاهان در تیمار 100 میلی مولار دارای بیشترین درصد وزن خشک برگ بودند. تیمارهای محلول پاشی، به جز تیمار 25 میلی مولار، باعث کاهش میزان سفتی بافت میوه نسبت به شاهد شدند. از طرف دیگر، محلول پاشی غلظت های مختلف سولفات آمونیوم منجر به کاهش بیشتر وزن میوه در دمای معمولی اتاق نسبت به شاهد، پس از برداشت، گردید. لذا، در گیاه خیار، برای رشد و تولید مناسب، محلول پاشی 25 میلی مولار سولفات آمونیوم (غلظت های کم) توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تغذیه برگی، عملکرد میوه، عناصر غذایی گیاه، رشد رویشی
  • محمد انفجاری، حسن بیات صفحات 53-62
    به منظور بررسی تاثیر غوطه وری سوخ مریم در زمان و غلظت های مختلف کود کامل NPK بر صفات کمی و کیفی گل مریم رقم دابل، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. فاکتور اول شامل غوطه وری سوخ در سه زمان (20، 40 و 60 دقیقه) و فاکتور دوم شامل غلظت های مختلف کود کاملNPK در چهار سطح (صفر، 3، 6 و 9 گرم در لیتر) بود. صفات طول ساقه گل دهنده، طول گل آذین، قطر و طول اولین گلچه، تعداد گلچه، طول و عرض برگ، تعداد برگ و قطر ساقه گل دهنده مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر صفات طول ساقه گل دهنده (06/72 سانتی‏متر) ، قطر اولین گلچه (28/4 سانتی‏متر) و تعداد گلچه (14/29) از تیمار 60 دقیقه غوطه وری به‏دست آمد. همچنین، بیشترین مقادیر صفات طول ساقه گل دهنده (58/73 سانتی‏متر) ، طول گل آذین (91/27 سانتی‏متر) و قطر اولین گلچه (34/4 سانتی‏متر) از تیمار 3 گرم در لیتر کود کامل حاصل شد. اثرهای متقابل نشان داد که بیشترین طول گل آذین (25/29 سانتی متر) و قطر اولین گلچه (02/5 سانتی‏متر) از تیمار غوطه ور کردن سوخ‏ها به مدت 40 دقیقه در غلظت 3 گرم در لیتر کود کامل به‏دست آمد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که غوطه ور کردن سوخ‏های گل مریم در محلول کود کامل، قبل از کاشت، باعث بهبود معنی دار خصوصیات کمی و کیفی گل مریم شد.
    کلیدواژگان: گل مریم، زمان غوطه وری، صفات کمی، صفات کیفی، کوددهی
  • مریم حقیقی، رضا ابوالقاسمی صفحات 63-78
    سلنیم (Se) یک عنصر سودمند مهم برای گیاهان است که می‏تواند رشد گیاه را در شرایط معمولی و تنش بهبود بخشد. در مطالعه حاضر، تاثیر سلنیم و نانوسلنیم (N-Se) بر خصوصیات فتوسنتزی، فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان پلی فنل کل گوجه‏فرنگی (Lycopersicum esculentum Mill. cv. Halil) تحت شرایط تنش دمایی در محیط کشت هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. با این هدف، به محلول غذایی، سلنیم و نانوسلنیم اضافه شد و پس از مدتی گیاهان در سه سطح دمایی قرار گرفتند که شامل دمای نرمال (25/17±2°C روز به شب) ، دمای زیاد (40 درجه سلسیوس برای 24 ساعت) و دمای کم (10 درجه سلسیوس برای 24 ساعت) بود. این آزمایش به‏صورت فاکتوریل شامل تیمارهای دمایی (نرمال، زیاد و کم؛ به ترتیب T1، T2 و T3) ، سطوح سلنیم (صفر (شاهد) ، 5/2، 5 و 8 میلی مولار؛ به ترتیب Se0، Se1، Se2 و Se3) و سطوح نانوسلنیم (1، 4، 8 و 12 میکرومولار؛ به ترتیب N-Se1، N-Se2، N-se3 و N-Se4) در سه تکرار بود. سپس، در شرایط دمایی معمول به مدت 7 روز قرار گرفتند و اندازه‏گیری فاکتورهای فتوسنتزی و آنتی اکسیدانی انجام گرفت. براساس نتایج، تنش دمایی سرد و گرم به طور کلی تاثیر منفی بر رشد گوجه‏فرنگی داشت. تحت تنش دمای زیاد، نرخ فتوسنتز، هدایت مزوفیلی و کارایی مصرف آب فتوسنتزی بهبود یافت. در حالی که تنش دمای کم، تنفس گیاه را افزایش داد. اغلب شاخص‏های فتوسنتزی با کاربرد سلنیم و نانوسلنیم بهبود یافت. در تیمار Se1، تحت تنش دمایی، میزان فتوسنتز، تنفس و هدایت مزوفیلی بهترین نتیجه را نشان داد و مقاومت گیاه را افزایش داد. در تیمارهای نانوسلنیم، تیمار N-Se1 بهترین نتیجه را در فتوسنتز، آنتی اکسیدان و فنل نشان داد. در شرایط تنش کاربرد سلنیم، به خصوص در غلظت های 5 و 8 میلی‏مولار، تاثیر منفی بر نرخ فتوسنتز، دی‏اکسیدکربن درون روزنه ای، هدایت مزوفیلی و کارایی مصرف آب فتوسنتزی داشت که نشان دهنده غیر کارا بودن سلنیم در غلظت های زیاد بود. به طور کلی، شاخص‏های فیزیولوژیک گوجه‏فرنگی در شرایط تنش دمایی کم و زیاد در تیمار نانوسلنیم N-Se1 بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: تنش دمایی کم و زیاد، شاخص های فتوسنتزی، سلنیم، نانوسلنیم
  • شادی احمدی، یاور وفایی، محمود کوشش صبا، لولاو زارعی صفحات 79-91
    تنش شوری از مهمترین عواملی است که رشد و عملکرد گیاهان را در سطح جهان کاهش می‏دهد. یکی از روش های کاهش اثرهای مخرب تنش شوری، استفاده از محلول پاشی برگی برخی مواد شیمیایی مانند اسیدسالیسیلیک در جهت افزایش تحمل به شوری گیاهان است. این پژوهش در سال زراعی 95-1394 با هدف بررسی تغییرات فیزیولوژیک گوجه فرنگی تحت تنش شوری و تیمار اسیدسالیسیلیک در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه کردستان صورت گرفت. تیمار شوری در دو سطح (صفر (شاهد) و 50 میلی مولار) و تیمار اسیدسالیسیلیک در سه غلظت (صفر، 1 و 2 میلی مولار) به صورت محلول پاشی برگی اعمال شد. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشتر صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه تحت تاثیر تنش شوری قرار گرفتند. در این ارتباط، اسیدسالیسیلیک باعث افزایش محتوای نسبی آب برگ، پایداری غشاء سلولی، کلروفیل کل، کربوهیدرات های محلول کل و پرولین نسبت به گیاهان تنش دیده بدون اعمال اسیدسالیسیلیک گردید. بنابراین، استفاده از اسیدسالیسیلیک برای تحریک مقاومت و بهبود خصوصیات فیزیولوژیک گوجه فرنگی تحت تنش شوری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیولوژیک، پرولین آزاد، کربوهیدرات های محلول
|
  • Ali Dolatkhahi, M. Shoor, M. Bannayan, A. Tehranifar, A. Alizadeh Pages 1-12
    Silicon (Si) is a beneficial element for on plant growth and development that plays an important role in plant resistance to environmental stresses such as salinity and drought. The present research was conducted to study the effect of Si and water deficit on biochemical, physio-morphological and qualitative traits of cut rose cv. Club-Nika under greenhouse conditions. The factorial experiment had three levels of Si (0, 0.5 and 1 mM) and three levels of water deficit (100 (control), 75 and 50% of the irrigation needs), combined in a completely randomized blocks design with four replications. In the current research, qualitative attributes such as number of extra-quality stems, shoot diameter, flower diameter and biochemical traits such as chlorophyll and proline content of leaves were measured. Results showed that plants grown in the 100% water-requirement treatment had higher shoot diameter, number of extra-quality stems, fresh and dry weights of flowering shoot, flower diameter, leaf area and relative water content than the plants exposed to water stress conditions. Bud sprouting in the100% water requirement treatment happened faster (about 6.83 days) than the plants under stress conditions. However, water stress treatments (50 and 75 percent) did not affect total number of stems, chlorophyll content and proline content of the leaves. In this research, although addition of 1 mM Si was capable of enhancing most qualitative traits of cut roses, however, this difference was not statistically significant. It seems that lack of effect of silicon treatments might be related to characteristics of silicon distribution in the leaves and also ineffectiveness of these treatments on cuticular transpiration and stomatal conduction. Generally, the results showed that cut roses adapted themselves through changes in morphological characteristics and not any other mechanisms like osmoregulation such as proline synthesis.
    Keywords: Cut rose, Soilless culture, Proline, Adaptation process
  • L. Mohammadi, S. Reezi, A. Mohammadkhani, R. Barzegar Pages 13-23
    Optimum nutrition is one the most effective strategies in floriculture industry. In this regard, a factorial experiment designed based on CRD with three replications on New Guinea impatiens in greenhouse. Treatments were slow release fertilizer (12-11-18-2.7MgO-8S) at 5 levels (0, 1.5, 3, 4.5 and 6 kg/m3) and humic acid at three levels (0, 2 and 4 kg/m3), mixed with substrate. The F1 seeds of New Guinea impatiens planted in plug trays consisting of 50% peat moss, 40% perlite and 10% rice husk (v/v) as medium. After 70 days, traits such as transplant height, number of leaves, shoot diameter, total fresh and dry weight of shoots and roots, chlorophyll content and leaf nutrient concentration was evaluated. Results showed that the highest transplant height (4.38 cm) was observed in applying 3 kg/m3 of slow-release fertilizer mixed with 4 kg/m3 of humic acid, the greatest stem diameter (3 mm) was observed in 4.5 kg/m3 of slow-release fertilizer treatment and the highest number of leaves (18.9) was observed in 3 kg/m3 of slow-release fertilizer treatment. It seems that slow-release fertilizer increased nutrient elements efficiency and decreased their leaching from the substrate and also, humic acid increased plant nutrient uptake during transplant production. According to the results of this research, it could be recommended to use 3-4.5 kg/m3 of slow- release fertilizer and 2-4 kg/m3 of humic acid in the substrate for transplant production of New Guinea impatiens.
    Keywords: Transplant vegetative traits, Optimum nutrition, Nutrient's use efficiency
  • H. Ghasemi, R. Amiri Fahliani, B. Kavoosi, M. Dehdari Pages 25-39
    In order to identify drought tolerant strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cultivars and investigate some of their morphological, quantitative and qualitative characteristics, a research was conducted as split plots based on randomized complete blocks design with three replications under greenhouse conditions. Deficit irrigation stress was considered as the main plot factor at 4 levels (control (0), 20, 40 and 60 percent) and subplot factor was cultivar at 6 levels (Kurdistan, Camarosa, Merak, Paros, Queen Eliza and Selva). Leaf area showed a 41.42% reduction, and number of flowers and fruits showed 90% reduction in 60% stress treatment in comparison to the control. Total soluble solids (TSS) showed an increasing trend up to 40% stress severity. As stress increased, titrable acidity (TA) showed a decreasing trend. A high heritability was observed for number of flowers and fruits, fruit weight and TSS. Considering the three-dimensional plot of STI, and , the Kurdistan and Camarosa cultivars were identified as the most suitable cultivars in both deficit irrigation stress and non-stress conditions. So, these cultivars could be used in breeding programs in order to increase drought tolerance. According to the responses of cultivars to deficit-water stress, more leaf area, number of flowers, number of fruits number, fruit weight, and TSS, and lower TA are introduced as the selection criteria for drought tolerant strawberry cultivars.
    Keywords: Drought, Soluble sugar, Stress tolerance index, Juice pH
  • F. Yaghoobi, M. K. Souri, K. Arzani Pages 41-51
    Nowadays, spraying and foliar feeding represent one of the most effective techniques of applying essential nutrient elements to crops and to optimize the application of fertilizers in agriculture. In this research, effect of foliar application of different concentrations of ammonium sulfate on quantity and quality traits of cucumber under greenhouse conditions was investigated. The research was performed under completely randomized design with 6 treatments of foliar application of ammonium sulfate (0, 25, 50, 75, 100 and 150 mM) with 4 replications. Results of this research showed that plants in 25 mM ammonium sulfate and control treatments had the highest chlorophyll content, number of lateral shoots, number of fruits, and fruit yield. Vegetative traits such as chlorophyll index, number of lateral shoots, number of fruits, and fruit yield were reduced significantly under 100 and 150 mM foliar application of ammonium sulfate. The lowest number of fruits and yield were obtained in 150 mM treatment. Plants in 100 mM treatment had the highest percent of leaf dry weight. Foliar application of ammonium sulfate, except 25 mM, resulted in fruit firmness reduction as compared to control plants. On the other hand, foliar application of ammonium sulfate, regardless of concentration, resulted in higher fruit weight loss compared to fruits from control plants under normal room temperature. Therefore, for optimum growth and production of cucumber under greenhouse conditions, foliar application of 25 mM ammonium sulfate (low concentration) is recommended.
    Keywords: Foliar feeding, Fruit yield, Plant nutrients, Vegetative growth
  • M. Enfejari, H. Bayat Pages 53-62
    To evaluate the effect of dipping time of bulb in complete NPK fertilizer on quantitative and qualitative traits of tuberose (Polianthes tuberosa L. cv. Double), a factorial experiment based on completely randomized design with four replications was conducted under the greenhouse conditions. The first factor was three bulb-dipping times (20, 40 and 60 min) and the second factor was four concentrations of complete NPK fertilizer (0, 3, 6 and 9 g/L). The studied traits were plant height, length of inflorescence, length and diameter of first floret, number of florets, leaf length and width, number of leaves and flowering stem diameter. Results showed that the highest values of the length of flowering stem (72.06 cm), the first floret diameter (4.28 cm) and number of florets (29.14) were obtained from 60 minutes dipping. Also, highest values of the length of flowering stem (73.58 cm), inflorescence height (27.91 cm) and diameter of the first floret (4.34 cm) were obtained from 3 g/L of complete NPK fertilizer treatment. The interaction effects showed that maximum length of inflorescence (29.25 cm) and diameter of the first floret (5.02 cm) were obtained from 40 minutes dipping and application of 3 g/L NPK. Results of this study revealed that dipping of tuberose bulbs (before planting) in a solution of complete NPK fertilizer significantly improved the quantitative and qualitative traits of tuberose.
    Keywords: Tuberose, Dipping time, Quantitative traits, Qualitative traits, Fertilization
  • M. Haghighi, R. Abolghasemi Pages 63-78
    Selenium (Se) is an important microelement for plants and has been shown to improve growth under normal and stressed conditions. In this study, effect of Se and nano-selenium (N-Se) on hydroponically-grown tomato (Lycopersicum esculentum Mill. cv. ‘Halil’) on photosynthesis, antioxidant activity and total polyphenolic content was assessed. A factorial experiment with three temperature levels and Se and Nano Se level was designed. All plants were first exposed to Se or N-Se [Se at 0 µM (control), 2.5 µM (Se1), 5 µM (Se2) and 8 µM (Se3)], while N-Se was applied at four levels [1 µM (N-Se1), 4 µM (N-Se2), 8 µM (N-Se3) and 12 µM (N-Se4)]. Plants were exposed to three temperature levels [optimal temperature (25.17 ± 2 °C day/night = T1), high temperature (40 °C for 24 hr = T2) and low (chilling) temperature (10 °C for 24 hr = T3)]. They were then placed at normal temperature conditions for 7 days and photosynthetic and antioxidant factors were measured. Based on the results, both temperature-related stresses had negative effect on tomato growth. However, under high temperature stress, photosynthetic rate, mesophyll conductance and photosynthetic water use efficiency improved significantly. While, cold stress significantly enhanced transpiration. Most photosynthetic parameters could be improved in the presence of Se and N-Se. In Se1 treatment, under the temperature stress, the best photosynthetis rate, respiration and mesophyll conductance were obtained and plant resistance was enhanced. In N-Se treatments, N-Se1 had the best results of photosynthetis rate, antioxidant and phenol. However, in the absence of stress, the use of Se or N-Se, especially at higher concentrations (i.e., 5 and 8 µM), negatively impacted photosynthetic rate, internal CO2 of stomata, mesophyll conductance and photosynthetic water use efficiency. In general, under the low and high temperature stress, the physiological parameters of tomato were improved in N-Se1 treatment.
    Keywords: Low, high temperature stress, Photosynthetic attributes, Selenium, Nano-Selenium
  • S. Ahmadi, Y. Vafaee, M. Koshesh Saba, L. Zarei Pages 79-91
    Salinity stress is one of the most important abiotic stresses which impares growth and productivity of plants worldwide. Foliar application of chemicals such as salicylic acid (SA) is among potential solutions to ameliorate damaging effects of salinity. The present research was carried out during 2015-2016 growing season in Research Greenhouse of University of Kurdistan to study the influence of salinity and salicylic acid on physiological attributes of tomato plants. Treatments included two levels of salinity (0 (control) and 50 mM NaCl) and three levels of salicylic acid (0, 1 and 2 mM) as foliar application. Based on the obtained results, most of the studied physiological traits were affected by salinity stress. In this regard, foliar application of SA increased leaf relative water content, membrane stability index, total chlorophyll content, proline and soluble carbohydrates in comparison to stressed tomato plants which were not treated with SA. Overall, our results suggest that foliar application of salicylic acid of tomato plants could be considered as a strategy to stimulate resistance to salinity stress and maintain tomato growth in terms of physiological attributes.
    Keywords: Physiological attributes, Free proline, Soluble carbohydrates