فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1397)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسین فخاری*، حسین رجب دری صفحات 1-24
    هدف اینپژوهش، بررسی رویکرد اخلاقی سردبیران و اعضای هیئت تحریریه نشریه های علمی- پژوهشی حسابداری مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در انتشار مقاله در نشریه های خودی است. در این پژوهش، پس از بررسی کمی و دسته بندی مقاله های منتشر شده در دوره زمانی پنج ساله 1391- 1395 به روش آرشیوی، از رویکرد علم سنجی1 استفاده شده است. همچنین، رقم 15 درصد، به عنوان معیار بررسی در نظر گرفته شده است، زیرا بر اساس آیین نامه های مربوط، نباید بیش از 15 درصد مقاله های هر شماره، به گردانندگان نشریه اختصاص داشته باشد. در بررسی فرضیه های پژوهش نیز پس از بررسی نرمال بودن داده ها، از آزمون های تی تک نمونه ای، کای دو و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که از لحاظ آماری، تعداد مقاله های منتشر شده از سردبیران و اعضای هیئت تحریریه در نشریه های خودی، کمتر از معیار 15 درصد نبوده و تعداد مقاله های منتشر شده از سردبیران در نشریه های خودی نیز کمتر از میانگین ارزشی به عنوان یکی از معیارهای ارزیابی نیست. همچنین، سایر یافته ها نشان داد که بین میزان مقاله های منتشر شده از سردبیر و اعضای هیئت تحریریه در نشریه های خودی و تعداد مقاله های سردبیران در نشریه خودی، از لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود ندارد. افزون بر آن، سن، جنسیت و رتبه علمی سردبیران تاثیر معناداری بر انتشار مقاله های آنان در نشریه خودی ندارد.اینیافته ها بیانگر این مطلب است که سردبیران، اعضای هیئت تحریریه و مسئولان بخش های مربوطه در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، باید توجه بیشتری به مساله انتشار مقاله در نشریه خودی نموده تا بتوان افزون بر گسترش علمی رشته، شاهد رعایت امانت داری و رعایت اخلاق حرفه ای در آن ها بود.
    کلیدواژگان: اخلاق، سردبیر، حسابداری، نشریه
  • آرش قربانی*، محمدحسین ودیعی نوقابی صفحات 25-52
    در این تحقیق، با استفاده از یک نمونه شامل 2642 مشاهده از داده های سالانه شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 1380 تا 1394، شواهدی ارائه می شود که ورود یا خروج جریان های نقدی غیرعملیاتی عمده، که با رخدادهای شرکتی مانند عرضه عمومی اولیه یا رخدادهای تامین مالی و سرمایه گذاری همبسته است، احتمالا به دلیل تاثیر بر درجه تحمل ریسک، باعث تغییر در سیاست مدیریت سرمایه در گردش و متعاقبا افزایش یا کاهش در میزان سرمایه گذاری در سرمایه در گردش می شود. مطابق یافته های تحقیق، این تغییر می تواند به صورت مستقل از شوک های فروش باعث تغییر اقلام تعهدی عادی سرمایه در گردش شود و نتیجتا، عدم کنترل آن در مدل های تعهدی، باعث بیش نمایی یا کم نمایی اقلام تعهدی غیرعادی، به ویژه در آزمون های کشف مدیریت سود حول رخدادهای شرکتی، می گردد. شواهد حاصل از شبیه سازی مونت کارلویی خطای نوع اول نشان می دهند که مدل های تعهدی مورد بررسی، میزان اقلام تعهدی غیرعادی را برای نمونه های تصادفی از دهک پایین و بالای تغییر جریان های نقدی غیرعملیاتی به ترتیب کم نمایی و بیش نمایی می کنند. به دلیل همبستگی جریان های نقدی غیرعملیاتی با متغیرهای جداکننده در مطالعات کشف مدیریت سود حول رخدادهای شرکتی، یافته فوق می تواند نشان دهد که احتمالا بینخطای اندازه گیری سنجه اقلام تعهدی غیرعادی و متغیرهای جداکننده یک همبستگی وجود دارد و لذا نتایج این تحقیقات، در صورت عدم کنترل این همبستگی، دارای تورش است. این تحقیق، ضرورت کنترل تاثیر جریان های نقدی غیرعملیاتی بر تغییر سیاست مدیریت سرمایه در گردش را در تحقیقات کشف مدیریت سود، به ویژه حول رخدادهای شرکتی، برجسته می کند.
    کلیدواژگان: جریان های نقدی غیرعملیاتی، مدل های تعهدی، سرمایه گذاری در سرمایه در گردش
  • زهره حاجیها*، عادله آزادزاده صفحات 53-78
    این پژوهش به بررسی رابطه بین معاملات غیرنقدی و غیرعملیاتی با اشخاص وابسته با قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری با تاکید بر نقش تعدیل کنندگی اندازه موسسه حسابرسی می پردازد. شرکت های دارای معاملات با اشخاص وابسته، روش های حسابداری را انتخاب می کنند تا اطلاعات حسابداری شان، قابلیت مقایسه کمتری نسبت به شرکت های هم صنعتشان داشته باشند و از کشف معاملات غیرقانونی با اشخاص وابسته جلوگیری کنند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج نشان داد بین کل معاملات با اشخاص وابسته و قابلیت مقایسه صورت های مالی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد؛ اما در آزمون های بیشتر نتایج نشان داد که بین معاملات غیر نقدی با اشخاص وابسته و قابلیت مقایسه صورت های مالی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بین معیار دوم معاملات غیرعملیاتی با اشخاص وابسته و قابلیت مقایسه صورت های مالی نیز ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. در نهایت، ارتباطی بین نوسان در ارزش کل معاملات با اشخاص وابسته و قابلیت مقایسه صورت های مالی وجود ندارد و اندازه موسسه حسابرسی نیز بر رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و قابلیت مقایسه صورت های مالی تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، معاملات غیر نقدی و غیرعملیاتی با اشخاص وابسته، اندازه موسسه حسابرسی
  • عباسعلی دریایی *، اکرم عزیزی صفحات 79-99
    هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین رابطه بین اخلاق، تجربه و صلاحیت حرفه ای حسابرسان با کیفیت حسابرسی با توجه به متغیر تعدیلی شک و تردید حرفه ای حسابرسی است. نمونه نهایی مورد استفاده برای این مطالعه، شامل 181 پرسشنامه جمع آوری شده از حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و سایر موسسات حسابرسی می باشد. به منظور گردآوری اطلاعات، پرسشنامه آرمگا زارفر(2015) مورد استفاده قرار گرفت و برای پردازش داده ها نیز از آمار توصیفی و مدل انعکاسی معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس استفاده شد. نتایج پژوهش، متغیر شک و تردید حرفه ای را به عنوان یک متغیر تعدیل گر و تاثیرگذار بین اخلاق، تجربه و صلاحیت حرفه ای و کیفیت حسابرسی، نشان می دهد. با توجه به اهمیت اخلاق، در پژوهش حاضر به تدوین کنندگان برنامه های درسی در سیستم آموزش عالی کشور پیشنهاد می شود که موضوع اخلاق فردی و اخلاق حرفه ای را در برنامه های درسی خود بگنجانند. هم چنین به جامعه حسابداران رسمی پیشنهاد می شود به منظور ارتقاء سطح اخلاق حرفه ای حسابرسان در برنامه های آموزشی خود، آموزش اخلاق را در نظر بگیرند و نظارت بیشتری بر رعایت اخلاق حرفه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: شک و تردید حرفه ای، تجربه حسابرس، اخلاق حرفه ای، صلاحیت حرفه ای، کیفیت حسابرسی
  • مصطفی عبدی*، حسن زلقی، مهدی کاظمی علوم صفحات 101-125
    محافظه کاری حسابداری صاحبکار یکی از عواملی است که بر ریسک پروژه حسابرسی تاثیر می گذارد. حسابرسان به منظور مواجه با ریسک صاحبکار، استراتژی های گوناگونی را اتخاذ می نمایند. برای آزمون رابطه محافظه کاری حسابداری صاحبکار با بکارگیری استراتژی های مختلف توسط حسابرسان به منظور مواجه با ریسک صاحبکار، داده های 136 شرکت (680 مشاهده) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1393 جمع آوری شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون چندگانه و با بکارگیری داده های ترکیبی و رگرسیون لجستیک مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که محافظه کاری صاحبکار، حق الزحمه حسابرسی را کاهش داده و بین محافظه کاری مشروط صاحبکار و صدور اظهارنظر ابهام در تداوم فعالیت حسابرس رابطه معکوس وجود دارد. همچنین بین محافظه کاری مشروط صاحبکار و تناوب تغییر حسابرس رابطه معکوس و معنادار وجود دارد. بنابراین یافته های پژوهش نشان داد که حسابرسان برای صاحبکاران دارای محافظه کاری حسابداری بالاتر، به صورت معناداری حق الزحمه حسابرسی کمتر، ارائه کمتر اظهارنظر ابهام در تداوم فعالیت و همچنین دارای تناوب تغییر کمتری می باشند و این موضوع در راستای این دیدگاه می باشد که محافظه کاری حسابداری صاحبکار، ریسک پروژه حسابرسی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، تغییر حسابرس، ریسک پروژه حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی، محافظه کاری
  • نسترن صبوحی، امیر محمدزاده * صفحات 127-151
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین عملکرد اجتماعی، ساختار مالکیت و حاکمیت شرکتی در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1389-1394 انجام شده است .روش تحقیق بدین صورت است که پس از اعمال محدودیت ها بر جامعه آماری 92 شرکت (555 سال-شرکت) به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از داده های ترکیبی (سال- شرکت) استفاده شده است و داده ها با استفاده از تکنیک آماری رگرسیون خطی و با استفاده از نرم افزار Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که بین تمرکز مالکیت، مالکیت نهادی، مالکیت دولتی، استقلال هیئت مدیره، اندازه شرکت، اهرم مالی و مسئولیت اجتماعی رابطه معناداری وجود ندارد، اما بین اندازه هیئت مدیره، دوگانگی وظیفه مدیرعامل، نرخ بازده دارایی، نقدینگی و مسئولیت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. با توجه به یافته های بدست آمده می توان اینگونه نتیجه گرفت که وضع قوانین و اجرای آنها در خصوص مسئولیتهای اجتماعی، الزامات قانونی در جهت افشای الزامی اطلاعات مالی، توجه سرمایه گذاران و سهامداران به رویکردها و اهداف شرکتها و ساختار مالکیتی و ترکیب هیئت مدیره آنها تاثیر بسزایی در عملکرد اجتماعی شرکتها دارد و نتایج مثبت عملکردهای اجتماعی باعث بوجود آمدن مزیت های رقابتی شرکتها و تبعات مثبت در سایر عملکردهای مالی شرکت خواهد شد.
    کلیدواژگان: عملکرد اجتماعی، حاکمیت شرکتی، ساختار مالکیت، مالکیت دولتی
  • پری چالاکی*، غلامرضا منصورفر، امیر کرمی صفحات 153-180
    توانایی مدیریت یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر عملکرد مالی و تداوم فعالیت است که می تواند منجر به افزایش کارایی و بهره وری شود. با توجه به تاثیر بسزایی که توانایی مدیریت در بهبود عملکرد شرکت، سرمایه گذاری و ایجاد وجه نقد دارد و با در نظر گرفتن نقش با اهمیتی که نقدینگی شرکت در وضعیت مالی آن ایفا می کند، مدیریت شرکت می تواند با افزایش انعطاف پذیری مالی، شرکت را از درماندگی مالی مصون نگه دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تجربی نقش میانجی گری انعطاف پذیری مالی در تبیین رابطه بین توانایی مدیریت و درماندگی مالی 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388-1394 است. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون داده های ترکیبی و رگرسیون لاجستیک و به منظور تشخیص نقش میانجی گری از آزمون سوبل استفاده شده است. نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین توانایی مدیریت و انعطاف پذیری مالی وجود دارد. همچنین، نتایج حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین توانایی مدیریت و انعطاف پذیری مالی با درماندگی مالی شرکت است و نتایج بدست آمده از آزمون سوبل بیانگر آن است که در تبیین رابطه بین توانایی مدیریت و درماندگی مالی، انعطاف پذیری مالی نقش میانجی ایفا نمی کند. به عبارت دیگر، با وجود اینکه انعطاف پذیری مالی به عنوان عنصر مهم و تاثیرگذار بر عملکرد مالی شرکتها می باشد اما نمی تواند به عنوان میانجی رابطه بین توانایی مدیریت و درماندگی مالی باشد.
    کلیدواژگان: درماندگی مالی، توانایی مدیریت، انعطاف پذیری مالی
|
  • Hossein Fakhari *, Hossein Rajabdorri Pages 1-24
    The purpose of this research is to investigate the ethical approach of editors and the editorial staff of the scientific-research journal of accounting approved by the Ministry of Science, Research and Technology in publishing an article in its own publications. In this research, using a scientometric approach, after quantitative study and categorization of articles published in the period of five years 2012-2016, the archival method was used. Also, the figure of 15% was considered as the benchmark for review, because according to the relevant regulations, not more than 15% of the articles of each issue should be allocated to the publishers. In analyzing the hypotheses of the research, after examining the normality of the data, one-sample T-test, Chi-square and multiple regression tests were used in SPSS software. The findings of the study showed that the number of articles published by editors and editorial staff in the journals is not less than the 15% benchmark. Also, the number of articles published by editors in their own magazines is less than the average. Other findings also showed that there is no statistically significant difference between a number of articles published by the editor and the editorial staff in their own publications and the number of articles by the editors of their own publications. There is also no significant relationship between age, gender and academic rank of editors and their use of articles in their own publications. The findings of the research showed that the editors, the editorial staff and the officials of the relevant departments in the Ministry of Science, Research and Technology should pay more attention to publishing the article in their own publications so that, in addition to the scientific development of the field, they can observe trustworthiness and observance Professionalism was in them.
    Keywords: Ethics, Chief Editor, Accounting, Journal
  • Arash Ghorban *I, Mohammad Hossein Vadiei Nowghabi Pages 25-52
    In this paper, using a sample including 2642 observations of 2001-2016 annual data of firms listed in TSE, we provide evidence that working capital management policy bears a change following large inflows or outflows of non-operating cash that are correlated with corporate events like IPOs or financing and investing events and predicted to affect firm’s bearable risk of investment in working capital. The research findings show that, because of the ensuing increase/decrease in investment in working capital, this change is likely to cause a change in working capital accruals independent of shock to sales and, consequently, given that its effect are uncontrolled, accruals models tend to overstate or understate abnormal accruals, especially in earnings management detection tests around corporate events. The results of Monte Carlo simulations of type I error show that the examined accrual models understate (overstate) the level of estimated abnormal accruals when applied to random samples of observations with extreme negative (positive) changes in current non-operating cash flows. Since there are correlations between the non-operating cash flows and partitioning variables used in earnings management studies around corporate events, our findings suggests that it is likely that there are correlation between measurement error in the estimate of abnormal accruals proxy and portioning variables, and, as a consequence, the results of such tests may not be unbiased. The study highlights the need for a control of non-operating cash flows effects on working capital management, especially in empirical tests for detection of earnings manipulations around corporate events.
    Keywords: accrual models, investment in working capital, non-operating cash flows
  • Zohre Hajiha *, Aleleh Azadzadeh Pages 53-78
    The main objective of this study is to investigate the relationship between non-cash and non-operating related party transactions and comparability of accounting information of the firms listed on Tehran stock exchange. Firms conducting RPTs are more likely to make accounting choices which make their accounting information less comparable to their industry peers to prevent government detection of illegal RPTs. This research has been carried out in Iran's research space. Results of the study indicate that there is a positive and significant relationship between total amount of related party transactions and financial statements comparability. However, there is a positive relationship between total annual of non-cash related party transactions and financial statements comparability. However, there is a negative relationship between non-operating related party transactions and financial statements comparability and finally, there is no significant relationship between the volatility of related party transactions and financial statements comparability and audit firm size not influence on relationship between total amount of related party transactions and financial statement comparability.
    Keywords: related party transactions (RTPs), non-cash RTPs, non-operating RTPs, financial statement comparability, audit firm size
  • Abbas Ali Daryaei *, Akram Azizi Pages 79-99
    The main objective of this research is to explore the relationship between the audit quality and the ethics, experience and professional competence of auditors in relation to the variable of audit skepticism. The final sample used for this study includes 181 questionnaires collected by the auditors as an audit organization and others. In order to collect information, the Arumega Zarefar questionnaire (2015) was used and for data processing were used descriptive statistics and reflection model of structural equation based on variance. The results of research show that variable of audit skepticism as a moderating and influential variable between ethics, experience, professional competence and audit quality. Regarding the importance of ethics in the present study, curriculum developers in the higher education system of the country are recommended to integrate the subject of individual ethics and professional ethics in their curriculum. It is also suggested to the association of certified public accountants to consider moral education in their educational programs in order to raise the level of professional ethics of auditors.
    Keywords: audit skepticism, experience, professional ethic, professional competence, audit quality
  • Mostafa Abdi *, Hasan Zalaghi, Mehdi Kazemi Olum Pages 101-125
    Client accounting conservatism is one of the factors that affect the audit project risk. Auditors can use a variety of strategies to deal with the client risks. In order to test the client conservative accounting relationship on using different strategies by the auditors to address the Client risk, the data of 136 companies (680 observations) listed in Tehran Stock Exchange during the years 2010-2014 were collected. Research hypotheses have been tested using multiple regression, panel data, and logistic regression. The results show that the client accounting conservatism reduces the audit fees and there is an inverse and significance relationship between the client conditional conservatism and the issuance of the auditor's going concern opinion. There is also an inverse and significance relationship between the inverse and significance and the auditors resign. In other words, the more client conservatism accounting is, the less auditor resigns. Therefore, the findings of the research showed that auditors have significantly charge fewer audit fees for, issue less going concern opinion, and less change frequency, which is consistent with the view that accounting conservatism reduces audit project risk.
    Keywords: Auditor change, Audit engagement risk, Audit fees, Auditor opinion, Conservatism
  • Nastaran Saboohi, Amir Mohamadzadeh * Pages 127-151
    Research
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the relationship between social performance, ownership structure and corporate governance in Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2014.
    Research
    Methodology
    After applying the constraints on the statistical society, 92 firms (555 years-companies) were selected as samples. In this study, data from the combination (year-company) was used and data were analyzed using linear regression statistical technique and using Eviews software.
    Research findings: The findings from data analysis indicate that there is no meaningful relationship between ownership concentration, institutional ownership, government ownership, board independence, corporate size, financial leverage, and social responsibility, but between the sizes of the board, the dichotomy of the CEO's duty there is a meaningful relationship between the rate of return on assets, liquidity and social responsibility.
    Research
    Results
    According to the findings, it can be stated that the rules and their implementation on social responsibility, legal requirements for disclosure of financial information, the attention of investors and shareholders to the corporate approach and objectives, and the structure of ownership and composition of their board of directors Has a significant impact on corporate social performance, and the positive outcomes of social performance will lead to corporate competitive advantages and positive outcomes in other corporate financial activities.
    Keywords: Keywords: social performance, corporate governance, ownership structure, government ownership
  • Pari Chalaki *, Gholamreza Mansourfar, Amir Karami Pages 153-180
    Management ability is one of the influential variables on financial performance and continuity of activity, which can lead to higher efficiency and productivity. Considering the significant impact of management ability on company’s performance, investment and cash creation, and considering the importance of the company's liquidity role in its financial status, management can increase the company's flexibility to keep company Financially safe. The purpose of this study is to investigate the mediator role of financial flexibility in explaining the relationship between management ability and financial distress of 104 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2010-2016. To test the hypotheses Panel data regression and logistic regression and for mediation recognition Sobel test has been used. The results showed that there is a positive and significant relationship between management ability and financial flexibility. In addition, the results indicate a negative and significant relationship between management ability, financial flexibility and financial distress and the results of the Sobel test indicate that financial flexibility does not play a mediator role in explaining the relationship between management ability and financial distress. In the other words, while financial flexibility is an important element which affect the financial performance of companies, it can not be regarded as a mediator between the management ability and financial distress.
    Keywords: Financial Distress, Management Ability, Financial Flexibility