فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مرضیه ترکمنی*، عاطفه قرایی، فاطمه شیخانی، فرهاد تنهای رشوانلو صفحات 1-11

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تعیین کننده گرمی والدین در امیدواری دانشجویان در قالب معادلات ساختاری بود. در یک طرح همبستگی 248 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی مشهد با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های ادراکات والدینی(رابینز، 1994) و امیدواری(اسنایدر و همکاران، 1991) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که میان گرمی والدین و امیدواری دانشجویان روابط مثبت و معناداری وجود دارد و گرمی والدین 19 درصد از تغییرات امیدواری را تبیین می کند. اثرات غیر مستقیم گرمی بر تفکر عاملی و راهبردها نیز مثبت و معنادار بود. مدل ساختاری از برازش مناسبی برخوردار بود. به نظر می رسد رفتار گرم و پذیرنده والدین می تواند امید به زندگی را در دانشجویان افزایش دهد.

    کلیدواژگان: گرمی پدر، گرمی مادر، امیدواری، دانشجویان
  • سید فاطمه ضیغمیان* صفحات 12-27

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تدریس مبتنی بر یادگیری مشارکتی از نوع جیگ ساو بر کفایت اجتماعی دانش آموزان انجام گرفت. این پژوهش از نظر راهبرد اصلی؛ کمی و از نظر تکنیک تحلیلی؛ تمام آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پایه ششم (دوره دوم ابتدایی) مدارس شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 96-97 تشکیل می داد. روش نمونه گیری از نوع هدفمند بود و دانش آموزان انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. حجم نمونه با استفاده از جدول کوهن (1986) با در نظر گرفتن 0/05 = α، تعیین گردید و تعداد افراد نمونه در هر گروه برابر با 19 نفر و در مجموع 38 نفر انتخاب شد. کتاب تفکر و پژوهش در گروه آزمایش با روش یادگیری مشارکتی از نوع جیگ ساو و در گروه کنترل با روش تدریس سنتی در مدارس، مورد آموزش قرار گرفت. جهت سنجش کفایت اجتماعی دانش آموزان، از پرسشنامه کفایت اجتماعی ادراک شده (PSCS) اندرسون بوچر و همکاران (2007) با پایایی 0/79= α استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با نرم افزار spss.v.22 و آزمون تحلیل کواریانس (ANCOVA) تحلیل شد. نتیجه تحلیل نشان داد پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، اثر عامل بین آزمودنی ها (عضویت در گروه آزمایش و بکارگیری روش جیگ ساو، عضویت در گروه کنترل و عدم بکارگیری روش جیگ ساو) بر متغیر وابسته کفایت اجتماعی(0/689= Partial 0/05>= P، 12/6=(1،38)F) معنی دار است و باعث تفاوت بین سطح کفایت اجتماعی در دو گروه کنترل و گروه آزمایش می شود. یافته تحقیق حاضر ضرورت توجه به تدریس مبتنی بر یادگیری مشارکتی و اثرات مثبت آن در مدارس را آشکار می نماید.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، روش جیگ ساو، کفایت اجتماعی، دانش آموزان، تفکر و پژوهش
  • اعظم بهادری*، مهدی پناهی صفحات 27-38

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش تکالیف نظریه ذهن در افزایش سطح تعامل اجتماعی و ارتباط کودکان اتیستیک شهر تهران در سال 1397 صورت گرفت. روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کودکان مبتلا به اتیسم شهر تهران در مراکز آموزشی و توانبخشی دولتی و خصوصی کودکان اتیسم بودند. نمونه آماری این پژوهش 24 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش آموزش تکالیف نظریه ذهن دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. جمع آوری داده ها بر اساس مقیاس درجه بندی کودکی اتیسم (GARS) انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss20 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که آموزش تکالیف نظریه ذهن به طور معناداری در سطح (0/05>P) در بهبود مهارت های ارتباطی و تعاملات اجتماعی کودکان اتیستیک موثر است. بنابراین با توجه به مزایای این مداخله در درمان و اهمیت افزایش جلسات برای کودکان مبتلا به اتیسم، توصیه می شود این روش درمانی در کنار روش های مرسوم به جامعه اتیسم ارائه شود.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، تعامل اجتماعی، ارتباط، اتیسم
  • بهاره مرادی، سجاد زنگنه تبار*، جواد جهان صفحات 39-48

    الگوهای ارتباطی والدین با کودکان می تواند شخصیت فرزندان را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد ویژگی های رفتاری مثبت یا منفی شود. چگونگی برخورد والدین، اثرات طولانی بر رفتار، عملکرد، انتظارات و در نهایت بر شخصیت افراد در آینده دارد.این پژوهش با عنوان «نقش الگوهای ارتباطی والدین در میزان خلاقیت هیجانی دانش آموزان دختر پایه دوم دبیرستان» است. هدف عمده پژوهش بررسی نقش الگوهای ارتباطی والدین بر میزان خلاقیت هیجانی جامعه مورد مطالعه می باشد. ازنظرهدف کاربردی و براساس نحوه ی جمع آوری داده ها غیرآزمایشی وتوصیفی ازنوع همبستگی است. جامعه ی آماری در این پژوهش دانش آموزان دختر پایه دوم، دوره دوم دبیرستان شهرکرمانشاه است. تعداد نمونه 100 نفر است که به روش خوشه ایمرحله ای انجام شد. نتایج نشان داد که الگوی ارتباطی همنوایی نقش مثبتی در میزان خلاقیت هیجانی دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی آنها دارد، اما الگوی ارتباطی گفت و شنود در میزان خلاقیت هیجانی دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی آنها نقش مثبتی نداشته است.

    کلیدواژگان: خلاقیت هیجانی، الگوهای ارتباطی والدین، گفت و شنود، همنوایی، دانش آموزان
  • محمد پاک سرشت* صفحات 49-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه تربیت اعتقادی در برنامه درسی دین و زندگی دوره دوم متوسطه و آسیب شناسی آن است. روش پژوهش ترکیبی است که از روش های مطالعات اسنادی و میدانی تشکیل داده است. جامعه آماری را کتب درسی دین و زندگی دوره دوم متوسطه به انضمام کتاب راهنمای معلم آنها و کارشناسان و صاحب نظران حوزه تربیت دینی و نمونه به تعداد 66 نفر که تا رسیدن به حد اشباع در مصاحبه ها شرکت داده شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها عبارت بود از مصاحبه، فیش کتابخانه، پرسشنامه و سیاهه ثبت داده ها. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، نرم افزار spss و نرم افزار آنتروپی شانون استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که از جمله امیدها می توان به همخوانی در سطح متوسط اهداف و محتوای برنامه درسی دین و زندگی اشاره نمود. در این برنامه درسی به مولفه های تربیت اعتقادی به ترتیب محبت و علاقه، شناخت و پذیرش تاکید شده است. آموزه های قرآنی و روایات موجود به ضرورت تربیت اعتقادی متربیان تاکید داشته، پیشینه موجود نیز اصول و اهداف معینی را در همین رابطه ارایه داده اند. اظهارات مصاحبه شوندگان نشان دهنده ی نگرانی هایی چند در مورد تربیت اعتقادی بوده است. اختلاط در تعریف اعتقادی و اخلاقی در برنامه های درسی، ضرورت توجه معلمان به تقویت باورهای عاطفی دانش آموزان، بازنگری در محتوای درسی دین و زندگی و ضرورت دقت در تعیین اهداف آموزشی به تناسب هر درس از جمله راه کارهایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تربیت اعتقادی، برنامه های درسی، دین و زندگی، دوره متوسطه، آسیب شناسی
  • حییب الله کرد*، منصوره جلیلی، مختار کرد صفحات 67-78

    هدف پژوهش حاضر بررسی مبانی فطری تربیت اجتماعی در دوره ابتدایی می باشد، امور فطری همان سرمایه های سرشتی است که با خلقت اولیه انسان همراه است از آنجایی که قابلیت های فطری در دوره ابتدایی هنوز فعالیت پیدا نکرده و به صورت کمون و نهفتگی در این دوره وجود دارد احتیاج به محیط متناسب(فطرت ثانوی) دارد و در دوره ابتدایی ظرفیت های بالقوه انسان همراه با تربیت صحیح باعث رشد شخصیت کودک می شود که بعضی از امور فطری قابلیت ها و سرمایه های اجتماعی است و شکوفایی این استعداد ها وابسته به مربی آگاه می باشد تا بتواند تربیت اجتماعی را که در ذات هرکس وجود دارد شکوفا کند. روش پژوهش در این مطالعه ترکیبی (اکتشافی-قیاسی) بود به گونه ای که در راستای پاسخ به پرسش های پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی و نظرسنجی از متخصصان بهره گرفته شد که از دو ابزار پرسشنامه و مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است. یافته ها بر این موضوع دلالت دارد که تربیت درست با توجه به فطرت آدمی و مربی مناسب جهت شکوفا کردن استعداد اجتماعی شدن و توجه به تمام ابعاد تربیت می تواند موجب پرورش و شکوفایی استعدادهای متربی شود و رسیدن به سعادت فرد را تضمین کند.

    کلیدواژگان: مبانی فطرتی، تربیت، تربیت اجتماعی
  • شبنم رستگار شه بندی* صفحات 79-94

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیش بینی مسئولت پذیری بر اساس هوش معنوی با در نظر گرفتن نقش میانجی تاب آوری در دانشجویان شهر تهران در سال 1397 بود. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی، از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی- همبستگی و همین طور از نظر نوع داده کمی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد شهر تهران بودند که با استفاده از محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، تعداد 730 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه های مسئولیت پذیری کالیفرنیا (1951)، هوش معنوی کینگ (2008) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart-Pls و Amos انجام گرفت. یافته ها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار بود؛ همچنین همه فرضیه ها مورد تایید قرار گرفتند. آن گونه که نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، هوش معنوی با نقش میانجی تاب آوری می تواند تاثیر چشم گیری بر مسئولیت پذیری دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، هوش معنوی، تاب آوری
  • منصوره چنگیزی*، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 95-110
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ذهن آگاهی بر اساس سبک های تصمیم گیری و استدلال اخلاقی انجام شد. جامعه پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان رشته روان شناسی دانشگاه علوم تحقیقات تهران بودند روش نمونه گیری پژوهش حاضر خوشه ایچند مرحله ی استفاده شد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه ای به حجم 340 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر جهت ارزیابی متغیر های وابسته پژوهش از پرسش نامه ذهن آگاهی بائر(2006) پرسشنامه سبک تصمیم گیری اسکات و بروس(1995) و پرسش نامه استدلال اخلاقی استفاده شد. نتایج رگرسیون گام به گام به عنوان یافته های پژوهش نشان داد که سبک تصمیم گیری عقلانی 20% از واریانس مشاهده شده در ذهن آگاهی را توجیه می شود و اضافه شدن متغیر های سبک تصمیم گیری شهودی، سبک تصمیم گیری وابستگی، سبک تصمیم گیری آنی ، سبک تصمیم گیری اجتنابی و استدلال اخلاقی به ترتیب باعث افزوده ش4، 2 ، 2 ،2 ، 3 درصد به واریانس قبلی شدند. بدین ترتیب شش مدل وارد شده به تحلیل رگرسیون روی هم 33 % از واریانس ذهن آگاهی را تبیین کردند از این رو نتایج نشان داد که بین استدلال اخلاقی و سبک های تصمیم گیری با ذهن آگاهی رابطه وجود دارد. لذا ذهن آگاهی بر اساس استدلال اخلاقی و سبک های تصمیم گیری پیش بینی می شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی بر اساس سبک های تصمیم گیری و استدلال اخلاقی
  • صادق کثیر*، مصطفی حسینی مهر، سمیه عقیلی راد، محمدعلی شرهانی صفحات 111-120
    این پژوهش با هدف بررسی شناخت درمانی گروهی بر واکنشهای هیجانی دانش آموزان انجام گرفت.جامعه آماری،کل دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم آموزش و پرورش منطقه ی شاوور در سال تحصیلی 96-95 بودند؛ تعداد 30 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی(15نفر) و کنترل(15نفر) جایگزین شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات ازمقیاس DASS-21 استفاده شد استفاده گردید.جلسات آموزش شناخت درمانی طبق مدل مایکل فری به مدت 10 جلسه در مورد گروه آزمایشی اجراء شد و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد.در این پژوهش از طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. پس از اتمام جلسات آموزشی پس آزمون از هر دو گروه به عمل آمد.داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS18 و آزمونهای خی دو و یومن ویتنی تجزیه و تحلیل شد.نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل دربعد استرس و اضطراب با نمره کلی واکنشهای هیجانی نوجوانان در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد، اما در بعد افسردگی این تفاوت معنادار نبود.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی گروهی، واکنش های هیجانی، دوره اول متوسطه
  • اکبر زارع شاه آبادی*، فاطمه صیادی، لیلی بنیاد صفحات 121-140
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه نقش عوامل خانوادگی در میزان شایستگی فارغ التحصیلان دانشگاهی از نظر خانواده های یزدی می باشد. تحقیق از نوع پیمایش بوده و برای جمع آوری داده های آن از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را خانواده های یزدی دارای دانش آموخته دانشگاهی، تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران تعداد384 نفر از خانواده ها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پس از محاسبه روایی و پایایی ابزار، داده ها با نرم افزار spssو روش های آماری آزمون تحلیل واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد نقش عوامل خانوادگی (نظم در خانواده شامل: همگامی، همفکری، هم بختی، همدلی و همچنین پایگاه اجتماعی- اقتصادی خانواده شامل: تحصیلات والدین، شغل پدر، درآمد و وضعیت مالکیت مسکن خانواده)، در میزان شایستگی دانش آموختگان تایید شد. نتایج حاصل از معادله رگرسیونی در میان پاسخگویان نشان داد که در مجموع به ترتیب 3 متغیر همگامی، هم بختی و همفکری توانستند 0/17 درصد از واریانس متغیر شایستگی را تبیین کنند. و متغیر همگامی با ضریب 0/279 بیشترین تاثیر را در تبیین شایستگی داشته است.
    کلیدواژگان: شایستگی، نظم در خانواده، دانش آموختگان
  • منیره کشاورز* صفحات 141-156
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر اخلاق حرفه‎ای بر چابکی سازمانی با نقش میانجی توانمند سازی شناختی در آموزش و پرورش منطقه 5 شهر تهران انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب زمان اجرای پژوهش، مقطعی؛ برحسب نوع داده، کمی؛ برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه کارکنان آموزش و پرورش منطقه 5 تهران به تعداد 403 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی-طبقه ای و از طریق فرمول کوکران، تعداد 270 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه‎ای کادوزیر (2002)، پرسشنامه چابکی سازمانی شریفی و ژانگ (1999) و پرسشنامه توانمندسازی شناختی اسپریتز (1995) استفاده شد. به منظور سنجش روایی از روایی محتوا و سازه و به منظور سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی استفاده شد که ضرایب به دست آمده نشان دهنده روایی و پایایی مناسب ابزار بودند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو بخش توصیفی (میانگین، انحراف معیار، جدول، شکل و نمودار) و استنباطی (مدلسازی معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار LISREL-v8.80 انجام گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند اخلاق حرفه‎ای بر چابکی سازمانی (0.42) تاثیر دارد؛ اخلاق حرفه‎ای بر توانمندسازی شناختی (0.88) تاثیر دارد؛ توانمندسازی شناختی بر چابکی سازمانی (0.57) تاثیر دارد؛ در تاثیر اخلاق حرفه ای بر چابکی سازمانی متغیر توانمندسازی شناختی نقش میانجی دارد (0.93).
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه‎ای، چابکی سازمانی، توانمندسازی شناختی
  • سیده مرسده عظیمی خطیبانی، مسعود عموپور* صفحات 157-171
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی خلاقیت با باورهای وسواسی و نشخوار فکری در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر رشت انجام شد.
    روش
    جامعه ی این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره ی دوم مقطع متوسطه ناحیه دو شهر رشت است که با توجه به آمار دریافتی از آموزش و پرورش شامل 5181 دانش آموز می باشد که با استفاده از جدول مورگان نمونه ای متشکل از 360 نفراز دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند.جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خلاقیت عابدی، پرسشنامه باورهای وسواسی (OBQ-44) و مقیاس نشخوارفکری نولن هوکسما و مارو استفاده شد. برای تحلیل داده ها ازضریب همبستگی کانونی و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده گردید.نتایج یافته های پژوهش نشان داد که بین خلاقیت با باورهای وسواسی دانش آموزان و همین طور بین خلاقیت با نشخوارفکری دانش آموزان همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. وخلاقیت می تواند باورهای وسواسی و نشخوار فکری را پیش بینی کند. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد که هر چه خلاقیت دانش آموزان در سطح بالاتری قرار داشته باشد باورهای وسواسی و نشخوارفکری در آنها کاهش می یابد.بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، سازه ی خلاقیت توانست 54 درصد از تغییرات باورهای وسواسی و نشخوار فکری را تبیین کند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، باورهای وسواسی، نشخوارفکری، دانش آموزان
  • سیده نرجس عظیمی خطیبانی، بهمن اکبری* صفحات 172-188
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی تصویر بدنی با باورهای وسواسی و کیفیت زندگی دانشجویان متاهل انجام شد. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد واحد رشت است که با توجه به آمار دریافتی از بخش آمار پژوهشکده و فناوری اطلاعات دانشگاه 12101 نفر بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه ای متشکل از 360 نفر از دانشجویان (زن=204، مرد=156) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه چند بعدی روابط بدن خود (MBSRQ)، پرسشنامه باور وسواسی (OBQ-44) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین تصویر بدنی و باورهای وسواسی با کیفیت زندگی دانشجویان متاهل رابطه وجود دارد و متغیرهای اهمیت و کنترل افکار، نگرش فرد درباره وزن توانسته است حدود 7/6 درصد واریانس کیفیت زندگی را توجیه کنند. همچنین نتایج نشان داد بین تصویر بدنی و ظاهر با کیفیت زندگی رابطه وجود دارد و بین باورهای وسواسی با کیفیت زندگی رابطه ی معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، باورهای وسواسی، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • احمد ترابی*، لیلا رضوی، مریم باقری پناه، مریم زارعی نژاد، متین گل افروز، فاطمه احسانپور صفحات 189-200
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی رغبت های شغلی با فرسودگی شغلی در معلمان آموزش و پرورش شهرتهران بود. روش شناسی: پژوهش حاضر توصیفی – پیمایشی و در زمره تحقیقات کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان که در منطقه پنج آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی97- 96 مشغول به خدمت بوده اند، را تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 150 نفر انتخاب شدند. این افراد به صورت نمونه گیری در دسترس برای پاسخ به پرسشنامه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های استاندارد فرسودگی شغلی مسلش (1981) و مقیاس و پرسشنامه رغبت سنج شغلی هالند بود. تجزیه و تحلیل داده های تحقیق با استفاده از آمار توصیفی (بررسی میانگین و انحراف استاندارد، رسم نمودار و جداول) و آزمون استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) در نرم افزار آماری spss درسطح معنی داری 0/05 درصد انجام شد.
    یافته ها
    توجه به نتایج آزمون رگرسیون، مولفه های رغبت های شغلی در پیش بینی مولفه های فرسودگی شغلی موثرند. بدین صورت که افراد تیپ واقع بین بیشتر در کارها و امور فنی و افراد تیپ تهوری در امور مالی و تجاری مهارت دارند و افراد تیپ قراردادی از اجتماع گریزانند و افراد سه تیپ مذکور توانایی کار با ابزار را دارند، لذا در کار با افراد زودتر خسته می شوند.
    کلیدواژگان: رغبت شغلی، فرسودگی شغلی، معلمان آموزش و پرورش
  • شهلا شکیبایی فر* صفحات 201-211
    هدف
    از آنجا که مقاله حاضر در چارچوب نظریه پنج گانه بارت و با تکیه بر تحلیل سطوح و لایه های متعدد رمزگانی به نقد روانشناختی داستان قرآنی مریم می پردازد. لذا هدف از انجام این مقاله تبیین ابعاد گوناگون نظام ارتباطی و معنایی نشانه ها در قصه یاد شده است. روش شناسی:  پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف مورد نظر از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش آیات 16 تا 40 سوره مریم است.

    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر آن است در هریک از آیات می توان این پنج نظام رمزگانی را تبیین نمود : هرمنوتیک که با طرح معماهای گوناگون تحلیل متن را میسر می سازد؛ کنشی، با تعدد پی رفت های روایی مرتبط است؛ معنایی، به اکتشاف معانی ضمنی می پردازد؛ نمادین، تقابل دوگانه عناصر روایت را بیان می کند و فرهنگی بیانگر ایدئولوژی حاکم بر داستان است. علاوه بر این دو رمزگان هرمنوتیک و کنشی سبب پیشبرد فرم روایی و سه رمزگان معنایی، نمادین و فرهنگی استخراج لایه های باطنی متن را میسر می نمایند.

    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که رویکرد بارت، کثرت دلالی داستان را در موقعیت های متفاوت پاسخ می دهد. بر اساس این نظریه، قصه مذکور، شبکه ای باز از لایه های گوناگون معنایی است و هریک از این لایه ها به طور ضمنی تصویرگر حالات روانی اشخاص داستان می باشد.
    کلیدواژگان: نقد روانشناختی، نشانه شناسی لایه ای، رمزگان، بارت، قرآن، داستان مریم(س)
|
  • Marziye Torkamani * Pages 1-11

    The purpose of this study was to investigate the role of parents 'warmth in student's hopes in the form of structural equations. In a correlational design, 248 female students from Ferdowsi University of Mashhad were selected by multistage sampling method and completed Perceptions of parents Scale (Robbins, 1994) and Hope scale (Snyder and et.al., 1991). The results showed that there is a positive and significant relationship between the warmth of the parents and the student's hope and parents `s warmth explains 19 percent of hope change. Warmth`s indirect effects on agency and path ways were also positive and significant. The structural model has a good fit. It seems that the warm and receptive behavior of parents can increase the life expectancy of students.

    Keywords: Paternal Warmth, Maternal Warmth, Hope, Students
  • Seyedeh Fatemeh Zeigamian* Pages 12-27

    The purpose of this study was to investigate the Effect of Teaching based on participatory learning of Jigsaw type on Students' Social Competitiveness. This
    research based on the main strategy; is quantitative, based on analytical technique; is whole experiment type of pre-test and post-test design with the control group. The statistical population of this study was students of the sixth grade of Kermanshah schools in the academic year of 96-97. The sampling method was purposeful and the students were divided into two experimental and control groups. The sample size was determined using Cohen table (1986), taking into account α = 0.50, and the number of subjects in each group was 19 and a total of 38 people were selected. The book of thinking and research in the experimental group was taught using a participatory learning method of Jigsaw type and in the control group with traditional teaching methods in schools. To assess the social adequacy of students, the questionnaire of perceived social adequacy questionnaire (PSCS) was used by Anderson Boucher et al. (2007) with α = 0.79. The data were analyzed by using the Univariate covariance analysis (ANCOVA) with spss.vs.22 software. The result of the analysis showed that after modifying the pre-test scores, the effect of the factor between the subjects (membership in the experimental group and using the Jigsaw method, membership in the control group and the lack of use of the Jigsaw method) on the dependent variables of Social adequacy (F(38,1)=6/12, <0/05, Partial 2 =0/689), was significant and caused a difference between the level of social adequacy in the control and experimental groups. The findings of the present study reveal the need for attention to the teaching of participatory learning and its positive effects in schools.

    Keywords: Participatory learning, Jigsaw method, social adequacy, students, thinking, research
  • Pages 27-38

    The present study was aimed to examine the effectiveness of teaching mind theory assignments in increasing the level of social interactions and communications in autistic children of Tehran (2018). Research method was semi-experimental, with a pre-test post-test design and a control group. The statistical population consisted of all children with autism in Tehran, in private and public training-rehabilitation centers for autistic children. The statistical sample of the present study included 24 individuals, who were selected using a convenience sampling method; and they were randomly divided into two groups: 1) experiment group (12 individuals) and 2) control group (12 individuals). The experiment group received training for mind theory assignments, and the control group remained on a wait list. Data collection was done based on an autism rating scale (GARS). The analysis of the data obtained from implementing questionnaires was conducted through SPSS-20 software in two sections: descriptive and inferential (covariance analysis test). Results showed that teaching mind theory assignments had a significant effect on improving communicational and social interactions skills of autistic children. Therefore, considering the advantages of this intervention for treating, and considering the importance of increasing the number of sessions for autism children, it is advised to offer this therapy method to the society, along with conventional methods.

    Keywords: autism, communication, mind theory, social interaction
  • Bahareh Moradi, Sajad Zangene Tabar*, Javad Jahan Pages 39-48

    Communication patterns of parents with children can affect children's personality, causing behavioral characteristics positive or negative. How the parents, the lingering effects on behavior, performance, expectations and finally the personality in the future. The study, entitled "The role of parental communication patterns in the emotional creativity of high school pupils" The aim of study was to investigate the role of communication patterns parents on the emotional creativity of the study. the terms of based applications and describe how data collection non experimental correlational statistical population in this study was in the second grade, her high school courses.The population in this study was in the second grade , Kermanshah The number of high school second -stage cluster sample of 100 people who carry method . Results showed that students emotional creativity communication patterns conformity positive role in the progress of their school , but communication pattern dialogue emotional creativity in the educational progress of students do not have positive role

    Keywords: emotional creativity, parental communication patterns, conformity, dialogue, students
  • Mohammad Pakseresht Pages 49-66

    The purpose of this study is to identify the hopes and beliefs in religious education with an emphasis on the curriculum of religion and life of the second secondary
    school. The research method is a combination of documentary and field studies methods. The statistical population was the textbooks of religion and life of the
    second secondary school, along with their teachers' guidebook and experts and experts in the field of religious education, and a sample of 66 people who participated in the interviews until they reached saturation. Data collection tools were interviews, library libraries, questionnaires and data logs. Descriptive statistics, descriptive analysis, SPSS software and Shannon entropy software were used to analyze the data. Findings indicate that among the hopes one can point to the intermediate level of goals and content of the curriculum of religion and life. In this syllabus, emphasis is placed on the components of belief in love, affection, recognition and  acceptance respectively. The Qur'anic doctrines and existing narratives emphasize the necessity of verbal education for educators, and the existing background has given some specific principles and objectives. The interviewees' statements indicated a few concerns about religious education. The combination of moral and moral definition in curriculum, the necessity of teachers to strengthen students' emotional beliefs, reviewing the content of religion and life, and the necessity of carefulness in determining the goals of teaching in accordance with each lesson, are presented.

    Keywords: religious education, curriculum, religion, life, secondary education, pathology
  • Habibollah Kord *, Mansoureh Jalili, Mokhtar Kurd Pages 67-78

    The purpose of the present research is to investigate the underlying foundations of social education in the elementary period, the innate affairs of the same kind of capital, which is associated with the early creation of man, since innate capacities in the elementary period have not yet been activated, and in the form of communion and impudence in This course requires a suitable environment (Secondary Nature) and in the elementary period of potential human potentials along with proper education, the child's personality grows, which is some of the inalienable affairs of social capital and capabilities, and the flourishing of this The talent is informed by the trainer, so that he can flourish in the social education that exists in everyone's everyday life. The research method was combined (exploratory-deductive) in order to answer the research questions using a descriptive-analytical method and a survey of experts. Which is used by two questionnaires and semi-structured interviews. Findings suggest that proper education with a fit of human nature and a suitable mentor for the prosperity of socialization talent and attention to all dimensions of education can lead to the development of flourishing talents. And to ensure the happiness of the individual.

    Keywords: Fetal Basics, Education, Social Education
  • Shabnam Rastegar Shahbandi* Pages 79-94

    The present study was aimed to predict responsibility based on spiritual intelligence, considering the intermediary role of resiliency in Tehran's university students (2018). Research method was practical in terms of objective; it was correlational-descriptive in terms of data collection method; and in terms of data type, it was quantitative. The statistical population of the present study consisted of all university students in Tehran's Azad University. Using sample size calculations in structural equations as well as a stratified cluster random sampling method, 730 individuals were selected as sample size. In order to measure the studied variables, the following questionnaires were used: California's (1951) responsibility questionnaire, King's (2008) spiritual intelligence questionnaire, and Conner and Davidson's (2003) resiliency questionnaire. Evaluation of the proposed pattern was done through structural equations modeling and using SPSS and Smart-PLS software. Findings showed that the proposed pattern had favorable fitting with data. In addition, ail hypotheses were approved. As research results showed, spiritual intelligence with the intermediary role of resiliency had a significant effect on student's responsibility.

    Keywords: resiliency, responsibility, spiritual intelligence
  • mansoureh changizi, aboutaleb sa`adati shamir* Pages 95-110
    The purpose of this study was to predict mental awareness based on decision making styles and ethical reasoning. The population of this study was all students of psychology affiliated to Tehran University of Science Sciences. The sampling method was multi-stage cluster sampling, which was selected using a sample of 340 people using Krejcy and Morgan tables. In this study, the Becker Mindfulness Questionnaire (2006) Scott and Bruce Decision Making Style Questionnaire (1995) and ethical reasoning questionnaire were used to evaluate the dependent variables of the research. The results of stepwise regression as the findings revealed that the rational decision making style justifies 20% of the observed variance in consciousness and adds the variables of intuitive decision making style, dependency decision making style, instant decision making style, avoidance decision style, and Moral reasoning increased the previous variance by 4, 2, 2, 2, 3 percent, respectively. Thus, the six models introduced into the regression analysis together explained 33% of the variance of mind-consciousness. Therefore, the results showed that there is a relationship between ethical reasoning and decision-making styles with mindfulness. Therefore, mind awareness is predicted based on ethical reasoning and decision-making styles.
    Keywords: Mindfulness based on decisionmaking styles&moral reasoning
  • sadegh kasir*, mostafa hoseinimehr, somayeh aghilirad, mohammadali sharhani Pages 111-120
    This research was conducted with the aim of investigating group cognitive therapy on emotional reactions of students. The statistical population was the total number of secondary school students in Shavour district education in the academic year of 1995-96; 30 students were selected by sampling method. Purposeful were selected and randomly assigned to two experimental groups (15 people) and control (15 people). In order to collect data, the DASS-21 test was used. The cognitive therapy training sessions were performed according to the model of Michael Frey for 10 sessions in the experimental group and the control group did not receive any training. In this study, a pre-test design was carried out. The control group was used. After completing post-test training sessions, both groups were used. Data were analyzed using SPSS18 software and Chi-2 and Mann-Whitney tests. The results of this study showed that between two functions There was a significant difference between the experimental and control groups of stress and anxiety with the overall score of adolescent's emotional reactions in the post test, but this difference was not significant in the depression dimension.
    Keywords: Group Cognitive Therapy, Students' Emotional Responses
  • akbar zare*, fatemeh sayadi, leili bonyad Pages 121-140
    The aim of this study was to investigate the relationship role of family in the competence of university graduates is family Yazdi. This research was survey and questionnaires were used to collect data techniques. The population of this research Yazdi families who are university graduates, are based on a sample of 384 families were selected as sample. After calculating the validity and reliability, data spss software and statistical methods, ANOVA test and Pearson correlation and regression analysis were analyzed. Results showed the role of family (Order in the family include: synchronous, sympathy, and empathy The chance as well as socio-economic status, including parental education, father's occupation, income and housing situation), In the competence of graduates was confirmed. The results of regression equation among the respondents indicated that total by 3 covariates, both happiness and sympathy could 17/0% of the variance explained merit. In other words, 279/0 covariate factor in explaining the merits has the greatest impact.
    Keywords: competence, discipline in the family, graduates
  • Monireh Keshavarz* Pages 141-156
    The present study aimed to investigate The Impact of Professional Ethics on Organizational Agility with the Intermediate role of Cognitive Empowerment (Case Study: Education in 5th area of Tehran). The methodology of the research was applied in terms of the purpose; also, according to the time of the research, it was a cross-sectional study; and in terms of data collection, it was among quantitative studies. The method of the research was descriptivecorrelational. The statistical population in this research included all employees of the Education in 5th area of Tehran (403 employees). Using random-stratified sampling method, 270 employees were selected as the sample size using the Cochran formula. In this research, three standard questionnaires of Professional Ethics of Kadosier (2002), Organizational Agility Questionnaire Sharifi and Zhang (1999) and Spritz's Cognitive Empowerment Questionnaire (1995) have been used. In order to assess the validity of content and structure validity, for reliability purposes, Cronbach's alpha coefficient and combined reliability coefficient were used. The obtained coefficients indicated the validity and reliability of the tool. Data analysis was done in two descriptive sections (mean, standard deviation, table, shape, and graph) and inferential (structural equation modeling) using LISREL-v8.80 software. The results of the research showed that Professional Ethics affects organizational Agility (0.42); Professional Ethics affects Cognitive Empowerment (0.88); Cognitive Empowerment affects organizational Agility (0.57). In the relationship between Professional Ethics and organizational Agility, Cognitive Empowerment has mediating role (0.93).
    Keywords: Professional Ethics, Organizational Agility, Cognitive Empowerment
  • Seyedeh Mercedeh Azimi Khatibani, Masoud Amoopour* Pages 157-171
    This study aimed to investigate the relationship between creativity with obsessive beliefs and rumination in female students of second cycle of secondary school Rasht District 2 was performed.
    Method
    The study population included all girl students of secondary high school in Rasht that according to statistics from the education of 5181 students that using Morgan table, a sample of 360 of students to sampling were randomly selected. Abedi creativity questionnaire to collect data, obsessive belief questionnaire (OBQ-44) and rumination scale Nolen Hoeksema and Morrow were used.For data analysis canonical correlation coefficient and regression analysis was performed using SPSS software.The results showed that the students' creativity with obsessive belief as well as significant negative correlation between creativity and rumination students thereand creativity can predict obsessive beliefs and rumination((The results showed that the students' creativity with beliefs obsession, as well as significant negative correlation between creativity and students there rumination and creativity can predict obsessive beliefs and rumination)).The results of this study, it seems that the creativity of the students have a higher level of obsessive beliefs and reduced rumination on them.Based on regression analysis, creativity construct 54 percent of the changes could explain the obsessive beliefs and rumination.
    Keywords: Creativity, Obsessive Belief, Rumination
  • Seyedeh Narjes Azimi Khatibani, Bahman Akbari* Pages 172-188
    The present aimed to investigate the relationship between body image and quality of life with obsessive beliefs were married students.
    Methods
    In this investigation, all students married Azad University of Rasht that according to statistics from the Statistics Institute of Technology, University of 12101 people who were using Morgan table, a sample of 360 students (female=204,male=156) were selected using stratified random sampling. Questionnaire to collect information from your multidimensional body-relations (MBSRQ), obsessive belief questionnaire (OBQ-44) and World Health Organization Quality of Life Questionnaire were also fed data analysis Pearson correlation, multiple regression using SPSS software was used. Results showed that between body image and obsessive beliefs are associated with quality of life for married students and important variables and control thoughts, attitudes about weight, about 7.6 percent of the variance in quality of life could justify. In other words, variables importance of thoughts control and the attitudes about weight , strength prediction criterion is quality of life. The results also showed that there is a relationship between body image and appearance quality of life and there is an inverse relation between self-obsession with quality of life.
    Keywords: Body Image, Obsessive Beliefs, Quality of Life
  • Ahmad Torabi*, Leila Razavi, Maryam Bagheri Panah, Maryam Zarei Nejad, Matin Gol Afrooz, Fatemeh Ehsanpour Pages 189-200
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the relationship between job satisfaction and burnout in Teacher Education Teachers in Tehran.
    Methodology
    The present study is descriptive-survey and is an applied research. The statistical population of this study comprised all teachers who served in Tehran's 5th educational district in the academic year of 97-96. Sample size was selected using Cochran's formula of 150 people. The subjects were selected by sampling to answer the questionnaire. The research instrument was the Armed Occupational Exposure Questionnaire (1981) and the Laboratory Ophthalmologist Scale and Questionnaire in the Netherlands. Data analysis was performed using descriptive statistics (mean and standard deviation, chart drawing and table), and inferential test (Pearson correlation and stepwise regression) in spss statistical software at a significant level of 0.05%.
    Results
    Regarding the results of regression test, job satisfaction components are effective in predicting burnout problems. This means that people in the brigade are more realistic in the affairs and technical affairs of those who are skilled in finance and business, and ordinary people are contractors out of the community, and those who can be able to work with tools through the tool, so Work with people who are already tired.
    Keywords: Job hotspot, job burnout, education teachers