فهرست مطالب

پژوهش های اخلاقی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1397)

مجله پژوهش های اخلاقی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سجاد احرامی، علی توکلی طبسی*، عسگر جلالیان صفحه 5
    حل و فصل اخلاقی و صلح آمیز مناقشات به معنی حل منازعات بین المللی بدون رجوع به زور است. این روش در بردارنده روش های علمی است، که طی آن مناقشات دولت ها و گروه ها در وظایف و حقوق اساسیشان می تواند مورد حل و فصل قرار گیرد (از قبیل: مذاکره، میانجی گری، سازش، مساعی جمیله و داوری). هنگامی که صحبت از حل مناقشه ای می شود، غالبا تلاش یا کوشش هایی مدنظر است که در صورت به بن بست رسیدن، حالت جنگی یا وجود احتمال های قوی مبتنی بر وقوع جنگ صورت می گیرد. در این مقاله حل و فصل اخلاقی مناقشات بین المللی از طریق اخلاق میانجی گری توسط سازمان های بین المللی و به ویژه سازمان ملل متحد و شورای امنیت با رویکرد تحولات و بحران های اخیر رخ داده در دو کشور سوریه و یمن مورد مطالعه قرار می گیرد. نقش اخلاقی سازمان ملل در پایان دادن به منازعات و بحران های بین المللی انکارناپذیر است اما سوالی که مطرح می شود چگونگی برخورد اخلاقی سازمان ملل در پایان دادن به این بحران ها است و این که تا چه حدی دولت های بزرگ جهانی در تصمیمات سازمان ملل متحد موثر هستند؟ سوالی که سعی می شود در این رساله با در نظر گرفتن تمام جوانب به آن پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: میانجی گری، اخلاق، منشور سازمان ملل متحد، یمن، سوریه، بحران، صلح، حل و فصل اختلافات
  • شورش اک *، امیر ملکی، محمد جواد زاهدی مازندرانی، یعقوب احمدی صفحه 17
    صرف نظر از اینکه موضوع ضرورت مساوات و از میان رفتن طبقات تا چه اندازه آرمانی است، قشربندی در جامعه یک واقعیت اجتماعی است و جوامع بشری دارای سلسله مراتب، طبقات و پایگاه های اجتماعی متفاوت اند. عضویت در یک طبقه اجتماعی و نیز داشتن منزلتی خاص، تعیین کننده ارزش ها، اهداف زندگی و سوگیری های کلی نسبت به موضوعات انسانی و اجتماعی است. نوشتار حاضر با هدف تحلیل جامعه شناختی ساختار طبقات جامعه کردهای مکریان و بررسی تغییرات آن در طول نیم قرن اخیر (با تکیه بر ساختار طبقاتی شهر مهاباد) و نیز بررسی نظام ارزشی آنها صورت گرفته است. روش تحقیق، روش ترکیبی و مشتمل بر دو رهیافت کیفی( تحلیل تاریخی جهت بررسی ساختار طبقاتی جامعه) و کمی(سنجش و بررسی نظام ارزشی طبقات) است.
    جامعه آماری شامل کلیه افراد ساکن در مطقه مکریان است. در بخش کیفی تحقیق کل جامعه مورد مطالعه و در بخش کمی تحقیق بر اساس نمونه گیری خوشه ای، شهر مهاباد به عنوان نمونه انتخاب و حجم نمونه مقتضی با توجه به حداکثر میزان پراکندگی و خطای 5 درصد 356 نفر تعیین شد. در بخش تحلیل تاریخی، بر اساس اسناد و مدارک معتبر، ساختار طبقاتی جامعه از گذشته تا حال مورد بررسی قرار گرفته و در بخش کمی تحقیق، داده ها به وسیله مقیاس استاندارد ارزشهای فرهنگی شوارتز سنجش و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه مورد تحلیل واقع شده است. بر اساس نتایج بخش کیفی تحقیق، جامعه موردمطالعه شامل چهار نوع قشر اجتماعی: مردم عادی (کرمانج)، خوانین، شهری اصیل(سابلاغی) و سادات می باشد که دارای ساختار طبقاتی نسبتا بسته بوده و بیشتر بر معیارهای انتسابی و اصل و نسب استوار است و در کل خصوصیات قشربندی در جوامع کمتر توسعه یافته را داراست. یافته های مربوط به بخش کمی تحقیق حاکی از از وجود تفاوت معنی دار در بیشتر ابعاد مقیاس فرهنگی شوارتز(برانگیختگی، لذت گرایی، موفقیت،قدرت گرایی،وجهه،امنیت گرایی،همنوایی،سنت گرایی، ،خیرخواهی و جهان گرایی) و عدم تفاوت معنی دار در بعد استقلال در بین طبقات چهارگانه می باشد. نتایج تحقیق با بسیاری از نظریات مطرح شده در تحقیق از جمله نظریه طبقاتی مارکس، نظریه منزلت اجتماعی وبر و نظریات پیر بوردیو، همچنین با نتایج پژوهشهای قبلی از جمله تحقیقات لهسایی زاده، قاسمی و جواهری همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: زندگی مطلوب، طبقات اجتماعی، نظام ارزشی، مکریان، جامعه کرد و
  • غلام رضا امجدی، کرم الله دانش فرد *، امیرحسین محمد داودی صفحه 47
    هدف از این پژوهش آسیب شناسی حفظ و نگهداری کارکنان حرفه ای، شناسایی عوامل نگهدارنده و شناسایی وضع موجود و مطلوب این عوامل در شرکت ملی نفت می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع توصیفی و به لحاظ مخاطب استفاده از پژوهش از نوع کاربردی است. بدین منظور پس از مرور ادبیات تحقیق و بهره گیری از نظرات خبرگان، عوامل و مولفه های موثر بر نگهداری کارکنان حرفه ای شناسایی و مدل اولیه تحقیق تنظیم و پس از اجرای تکنیک دلفی در سه دور مدل نهایی تحقیق آماده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان شرکت ملی و مهندسی ساختمان نفت است که تعداد 260 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. خبرگان این پژوهش را 15 نفر از مدیران شرکت نفت و 15 نفر از استادان دانشگاه تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد که عوامل سازمانی، فردی و فرهنگی بر نگرش کارکنان، همچنین بر حفظ و نگهداری کارکنان موثرند. همچنین آزمون T زوجی نشان می دهد که به جز 3 مولفه «استانداردها»، «گرایش کارآفرینی» و «هویت» در بقیه مولفه ها بین وضع موجود و مطلوب فاصله وجود دارد و بر اساس رتبه بندی فریدمن در وضع موجود و مطلوب مولفه های تعارض، سبک رهبری، استقلال طلبی، طرح شغل و ریسک دارای آسیب می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل فرهنگی، نگرش کارکنان، نگهداشت کارکنان
  • شهربانو چتری * صفحه 63
    از اوایل دهه هفتاد میلادی توجه به نقش زن در توسعه ی جوامع و توانمندسازی زنان در ابعاد مختلف توسعه و مساله رفع عقب ماندگی های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به عنوان یک اولویت در سطح جهانی پذیرفته شد. بر اساس یافته های مربوط به شاخص های بهداشتی، آموزشی، مشارکت اجتماعی و حضور تعیین کننده سیاسی، زنان ایرانی در شرایطی به مراتب بهتر نسبت به اغلب کشورهای در حال توسعه ی منطقه ای و اسلامی قرار دارند. اما واقعیت آن است که زنان ایرانی هنوز برای رسیدن به جایگاه حقیقی خود راه درازی را پیش رو دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تطبیقی وضعیت زنان ایران (توسعه بالا)، با کشورهای توسعه خیلی بالا بر اساس شاخص های توسعه انسانی یونسکو انجام شد. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به اسناد معتبر و گزارش های توسعه انسانی سازمان ملل، به مقایسه شاخص توسعه انسانی ایران با کشورهای توسعه خیلی بالا در یک دوره 10 ساله از سال (2006-2016) پرداخته است. این بررسی شامل موارد: رتبه هر کشور و میزان سه شاخص اصلی برای محاسبه شاخص توسعه انسانی (امید به زندگی در بدو تولد، نسبت باسوادی در بزرگسالان، نسبت ناخالص ثبت نام و استاندارد زندگی با GDP سرانه یا درآمد) در هریک از کشورها بود. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد در واقع تعدادی از کشورها با شاخص توسعه انسانی خیلی بالاتر از ایران انتخاب شدند. یافته ها حاصل از این تحقیق نشان داد که بین میزان باسوادی، امید به زندگی و درآمد سرانه زنان ایران و زنان کشورهای توسعه خیلی بالا تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که وضعیت زنان ایرانی در مقایسه با زنان کشورهای دارای توسعه خیلی بالا، ضعیف است که این خود نیازمند برنامه ریزی های دقیق برای ارتقاء شاخص توسعه انسانی در بین زنان ایرانی است.
    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، برنامه توسعه ملل متحد، میزان باسوادی، امید به زندگی، درآمد سرانه
  • زهرا خزاعی، مریم لاریجانی، مریم سادات نبوی میبدی صفحه 79
    نیت به عنوان یک فرآیند ذهنی، جایگاه مهمی در فلسفه اخلاق دارد. جهت تحلیل ماهیت نیت و بررسی نقش معناشناختی، ارزش شناختی و وجود شناختی آن در اخلاق به دو فیلسوف برجسته اخلاق یعنی علامه طباطبایی و مایکل اسلوت نظر شده است. در این راستا نقش نیت در فعل و فاعل اخلاقی و رابطه آن با منش فاعل مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت رویکرد تقریبا مشابهی در باب معنای نیت از نظر دو فیلسوف یافت می شود؛ منتها در باب نقش معناشناختی، ارزش شناختی و وجودشناختی نیت در اخلاق تفاوت هایی دیده می شود که حاکی از اختلاف آنها در متن و بستر اندیشه است.
    کلیدواژگان: نیت، فعل اخلاقی، فاعل اخلاقی، منش، علامه طباطبایی، مایکل اسلوت
  • حسین حبیبی تبار * صفحه 97
    سلامت اداری از جمله مباحث با زیربنای اخلاقی در سیستم مدل اخلاق اداری اسلامی است که مولفه های مختلفی در طراحی این مدل اخلاقی نقش دارد و یکی از مهم ترین آنها نظارت و کنترل اداری است. با یک بررسی اجمالی می توان اذعان نمود که وضعیت نظارت و کنترل در کشور با مشکلات ساختاری عدیده ای همراه است، بدیهی است که افزایش میزان تخلفات و فساد در ادارات و دستگاه های اجرائی کشور، ارتباط مستقیم با ضعف سیستم های نظارتی و کنترلی دارد. شواهدی چون عدم تحقق اهداف سازمانی، پائین بودن بهره وری، نارضایتی ارباب رجوع، ناکافی بودن سلامت مالی اداری نشان می دهند رگه هایی از ناسلامتی و فساد اداری در ایران قابل مشاهده است. این در حالی است که از نظر اسلام، سلامت اداری و نظارت و بازرسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این مقاله بررسی سلامت اداری با نظارت و کنترل اسلامی و مقایسه و تطبیق آن با وضعیت نظام اداری ایران است.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، نظارت و کنترل، مدل اخلاق اداری، نظام اداری ایران
  • نسرین سنجابی*، علیرضا شکربیگی صفحه 117
    انسان تنها مخلوق خداوند است که با توجه به اختیارش، برای رسیدن به سعادت وکمال نیاز به قانون و برنامه ای جامع دارد که با توجه به همه ابعاد وجودیش بتواند او را به غایت برساند. فقه و اخلاق مجموعه ای از قوانین را تشکیل میدهند که واضع آنها خداوند بوده و با توجه به تمام ابعاد وجودی انسان و افعال اختیاری اوآنها را وضع کرده است. بدین جهت از اهمیت وجایگاه خاصی برخوردار می باشند. در مورد رابطه اخلاق با فقه سه صورت قابل تصور است: تمایز اخلاق وفقه ، تعارض اخلاق وفقه و مکمل بودن اخلاق وفقه. با بررسی های انجام شده رابطه سوم بین این دو علم صحت دارد و دراثبات آن می توان به دلایلی اشاره کرد: از جمله این که اخلاق مبتنی برفقه است زیرا تصفیه درون بدون اصلاح برون امکان پذیر نیست و این که اخلاق با اعتقادات انسان رابطه مستقیم واز جهتی با فقه ارتباط غیر مستقیم دارد و نیز ذکر آموزه های اخلاقی در کنار احکام فقهی بهترین ضمانت اجرایی برای عمل به احکام فقهی است. برای بررسی رابطه این دو علم بایکدیگر از آن جایی که نیاز به اطلاعاتی در مورد آن ها بوده ابتدا به ذکر مقدماتی در ارتباط با موضوع ،روش وغایت این دو علم و در مرحله بعد به بررسی رابطه این دو علم پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، علم فقه، فقه الاخلاق، ارتباط فقه و اخلاق
  • نجم الدین قریشی*، عباسعلی کدخدایی، مجتبی بابایی، فاطمه سوهانیان صفحه 131
    مهم ترین مساله ای که بعد از تغییر دولت بروز می کند طی کردن مرحله گزار از بی نظمی به سمت ثبات و توسعه همه جانبه می باشد که یرخی اندشمندان حوزه حقوق بین الملل متاخر بر این باورند این امر از رهگذر اجرای مکانیسمهایی که برخواسته از کرامت انسانی و اخلاق می باشد و آن را پروسه عدالت انتقالی نامیده اند ، صورت می گیرد که پیش شرط اساسی رسیدن به صلح پایدار ، تامین عدالت و کرامت انسانی در کشورهایی است که شاهد جنایت گسترده علیه بشریت بوده اند. اما در خصوص مفهوم عدالت انتقالی و شیوه های اجرای آن به جهت جدید بودن این مفهوم و تنوع و گاها تعارض مکانیسمها اتفاق نظر بین متخصصین این حوزه وجود ندارد تفاوت در دیدگاه در بسیاری از موارد موجب اجرای متفاوت پروسه عدالت انتقالی بوده است. در این مقاله نظریات مختلف این حوزه و اثرات آن بر اجرای عدالت انتقالی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، حقوق بین الملل، اخلاق، کرامت انسانی
  • جمال محمدی، علی خوزین * صفحه 151
    زبان نوین گزارشگری مالی در عصر جدید ، زبان گزارشگری مالی توسعه پذیراست. این زبان بعنوان ابزاری قدرتمند، کارائی و اثر بخشی فرآیند گزارشگری مالی را تسهیل ،وفرآیندتحصیل اطلاعات و شفافیت در افشا را بهبود می بخشد. پژوهش حاضر به بررسی نقش اخلاق در پیاده سازی زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL) توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.روش پژوهش؛توصیفی از نوع همبستگی است . جامعه آماری شامل، مدیران مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، وحسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است. از میان جامعه120 نفربا استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده های پژوهش ،پرسشنامه می باشد.به منظور تجزیه وتحلیل آماری داده های پژوهش،از آزمون دو جمله ای و آزمون tو آزمون ویلکاکسون یک نمونه ای وآزمون کولموگروف- اسمیرنف استفاده شده است .یافته های پژوهش نشان می دهد که اخلاق در تسریع پیاده سازی زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL) توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران موثر است وعوامل : محیطی ، سازمانی، حاکمیت شرکتی و تکنولوژی از منظر اخلاق در پیاده سازی این زبان گزارشگری مالی تاثیر گذار هستند.از آنجایی که الزام قانونی برای پیاده سازی زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL) برای شرکتهای پدیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود ندارد ، بنابراین بحث اخلاق بعنوان عامل اصلی می تواند در پیاده سازی این زبان گزارشگری مالی در راستای شفاف سازی اطلاعات موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق، زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL)، عوامل محیطی، عوامل سازمانی، عوامل حاکمیت شرکتی، عوامل فنی و تکنولوژی
  • پریوش محمدی قشلاق * صفحه 165
    حضرت امام خمینی(ره) پیرامون اهمیت تعلیم و تربیت بارها به این موضوع اشاره دارند که گرفتاری همه ما برای این است که تزکیه و تربیت نشده ایم. اشتغال به تهذیب نفس و تصفیه اخلاق را از بزرگترین مهمات و واجبات عقلیه می دانند.توجه به اخلاق در اسلام توسط همه پیامبران اشاره شده زیرا همه پیامبران برای همین آمده اند که امکان بهره مندی همه مردم را به فضایل اخلاقی را به وجود آورند. در اهمیت تربیت همین بس که ایشان غایت بعثت انبیا را تعلیم و تربیت انسانها گفته اند. دراین تحقیق هدف بررسی هوش معنوی در تربیت دینی دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر ارومیه با نقش آموزه های اسلامی و دیدگاه های امام خمینی بود که در این راستا به بررسی متون مختلف درمورد نظرات و دیدگاهای مختلف در رابطه با هوش معنوی و همچنین تربیت دینی دانش آموزان دختر دوره متوسطه پرداخته و با استفاده از مصاحبه با تعداد 93 نفر ازمدیران و معلمان دین و زندگی مدارس توانستیم نقش آموزه های اسلامی و دیدگاه های امام خمینی و میزان استفاده معلمان از این نظرات در تربیت دانش آموزان را بدست آورده شد.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، دیدگاه های امام خمینی، هوش معنوی، تربیت دینی، اخلاق اسلامی
  • حسین مریدی فر، رضا سکوتی نسیمی*، ناصر مسعودی صفحه 183
    تفسیر قرارداد یکی از حوزه های مشکل در قراردادها است. اصول زیادی برای تفسیر قرارداد ارائه شده است. در نظام های مختلف حقوقی تقریبا اصول تفسیر مورد توجه قرار گرفته است. یکی از اصول ارائه شده برای تفسیر قرارداد، کشف حقیقت بر اساس اراده طرفین است. مرسوم است بین اراده اشخاص (دورنی و بیرونی) در حوزه قراردادها، تعارض بوجود می آید. تعارض بوجود آمده از اراده واقعی و اعلام شده اشخاص نشات می گیرد. در غالب سیستم های حقوقی تفسیر قرارداد و حل تعارض با ترجیح اراده درونی و واقعی می باشد به نوعی که اگر ثابت شود قصد واقعی طرفین غیر از آن چیزی بوده است که بیان نموده اند، اراده واقعی مرجح خواهد بود، چیزی که اخلاق نیز آن را می پذیرد. و این موضوع در فقه، حقوق ایران و حقوق اتحادیه اروپا مورد پذیرش قرار گرفته است. از طرفی حقوق انگلستان رویکردی متفاوت از سیستم های فوق دارد هر چند این احتمال وجود دارد که در بعضی موارد اخلاق این تفسیر را نپذیرد. در پژوهش حاضر صرف نظر از نظرات محققین در این حوزه، اراده واقعی و درونی با توجیه اخلاقی، بر اراده ابراز شده ترجیح داده شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر، اراده درونی، اراده ظاهری، اخلاق
  • سیدزین العابدین موسوی، حسین آقایی جنت مکان*، نورمحمد نوروزی صفحه 203
    اخلاق انسان را به تکامل روحی و درونی می رساند، و حکمرانی عین سیاست است که با مدیریت و حکومت بر جامعه، به اداره جامعه انسانی برمی پردازد چگونه اخلاق که عمدتا یک مقوله فردی و نوعی تزکیه نفس و ارتباط با خداست و درون گرایی در آن متجلی است با حکمرانی مدیریت جامعه که به امور مردم در همه ابعاد می پردازد در هم تنیده و به هم پیوسته باشند و اساسا چگونه است که در دل حکومت و حاکمیت سیاسی، حکمت عملی «اخلاق » نقش آفرین باشد؟ با بررسی شاخص های حکمرانی مطلوب بخوبی متوجه می شویم که اساس همه آنها بر اخلاق اسلامی متمرکز است چگونه می شود که با این همه حجم آیات کلام الله مجید و فرمایشات ائمه معصوم و بزرگان دین که دارای ابعاد کاملا اخلاقی می باشند اصول خوب چون مسئولیت پذیری،پاسخگویی،حکومت قانون، عدالت ورزی، دادرسی عادلانه، حق اظهار نظر،مشارکت، کنترل و مبارزه با فساد و شفافیت از بعد اخلاقی تعریف و تفسیر شوند اما مبتنی بر اخلاق نباشد لذا اخلاق و حاکمیت، هیچ تنازع و تعارضی با همدیگر ندارند و اتفاقا همه شاخص های خوب مبتنی بر اخلاق اسلامی هستند. حال با جمع وجود همه این شاخص های خوب مبتنی بر اخلاق اسلامی حاکمیت مطلوب بهتر ببار می نشیند.
    کلیدواژگان: اخلاق، حکمرانی مطلوب، اسلام، اصول خوب
  • سید محمد صادق موسوی *، روح الله رئیسی صفحه 225
    با پیشرفت تکنولوژی و نیازهای روز افزون جامعه، معاملات اقتصادی جدیدی در جوامع شکل گرفته که دربطن این معاملات، ریسک ((Risk و خطر نهادینه شده است. ریسک که در لسان عرف ،عبارت است از: «»خطر ناشی از عدم اطمینان نسبت به وقوع حادثه ای در آینده«»،لازمه ی بیشتر فعالیت های تجاری ملی وبین الملی می باشد. علاوه بر این ،از منظر اخلاقی، پیشرفت حیات بشر در ابعاد فردی ،اجتماعی ،اقتصادی و... در بستر هدایت رفتار و تصمیمات انسانی صورت می گیرد.بدیهی است که تحقق این امر نیز در شرایط متعین و معمول میسر است؛اما در شرایط ریسک آمیز که انسان، نسبت به نتایج فعل خود، اطمینان یا آگاهی ندارد، تصمیم گیری با رعایت هنجارهای اخلاقی، نسبتا دشوار به نظر می رسد. از این رو، پژوهش حاضر، ضمن تحلیل ریسک تجاری ومقایسه آن با غرر،به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است که مبنای مشروعیت فقهی و روایی اخلاقی درآمدزایی ریسک چیست؟ در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی نشان داده خواهد شد که اولا غرر، ناشی از جهالت یا ریسکی است که به ارکان قرارداد برخورد می کند و نتیجه ی آن در معامله، افزایش ناعادلانه دارایی یکی به زیان دیگری است،اما ریسک در تجارت، ناظر بر آینده سرمایه بوده و هیچ گونه برخوردی با ارکان قرارداد ندارد.ضمن اینکه سود یا زیان حاصل از ریسک تجاری ناشی از تغییرات اقتصادی موثر در عرضه و تقاضا می باشد.ثانیامشروعیت درآمدزایی ریسک را می توان از تحلیل قواعد فقهی عام درآمد زایی مخاطره با محوریت قاعده«»الخراج بالضمان«» ، به عنوان رو بنا استخراج کرد.ثالثا از منظر اخلاقی ریسکی روا است که آگاهانه، عادلانه و مبتنی بر مصالح فردی و اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: ریسک، غرر، ضمان، روایی اخلاقی، عدالت
|
  • Sajad Ehrami, Ali Tavakkoli Tabasi *, Asgar Jalalian Page 5
    The moral and peaceful settlement of disputes means the resolution of international disputes without reference to force. This method involves scientific methods, in which the conflicts of states and groups in their basic duties and responsibilities can be resolved (such as negotiation, mediation, compromise, Jamila and arbitration). When it comes to resolving conflicts, there are often attempts to put an end to the state of war, the state of war, or the existence of a strong conflict-based probability. In this paper, the ethical settlement of international disputes through ethics of mediation by international organizations, and in particular the United Nations and the Security Council, is studied with the approach of recent developments and crises in both Syria and Yemen. The moral role of the United Nations in ending international disputes and crises is indisputable, but the question is how is the UN's moral attitude to ending these crises and to what extent are major global governments effective in UN decisions? The question is being addressed in this thesis by considering all aspects.
    Keywords: Mediation, Ethics, United Nations Charter, Yemen, Syria, crisis, peace, settlement of disputes
  • Shuresh Ak *, Amir Maleki, Mohammad Javad Zahedi Mazandarani, Yaghub Ahmadi Page 17
    Regardless of how ideal the issue of the need for equality and destroying classes is, stratification in society is a social reality, and human societies have different hierarchies, classes and social bases. Membership in a social class, as well as having a special status, determines values, goals of life and general biases towards human and social issues. The present article is aimed at analyzing the sociological structure of the class of Kurdish Mukryan society and its changes over the last half century (based on the class structure of Mahabad city), as well as the assessment of their value system. The research method is a combination method and consists of two qualitative approaches (historical analysis to examine the class structure of society) and quantitative (evaluation and evaluation of the value system of the classes). The statistical population consisted of all the people living in Mukherah. In the qualitative section of the research, the whole population was studied and in the quantitative part of the research based on cluster sampling, Mahabad city was selected as sample and appropriate sample size was determined with the maximum dispersion and error rate of 5% 356 people. In the historical analysis, based on valid documents, the class structure of the society has been studied from the past to date. In a quantitative part of the research, the data were analyzed by the standard scale of Schwartz cultural values and analyzed using one-way ANOVA test. Has been. Based on the results of the qualitative section of the research, the study population consists of four types of social strata: the ordinary people (Krimanj), Jinan, asylum (Soblaqhi) and Sadat, which has a relatively closed class structure and is more based on attribution and parenting criteria. And, in general, the characteristics of stratification in less developed societies. The findings of the quantitative research indicate that there is a significant difference in most aspects of Schwartz's cultural scale (arousal, pleasure, success, strengthism, reputation, securityism, consistency, traditionalism, benevolence, and universalism) and no difference Meaningful in the dimension of independence among the four classes. The results of the research are consistent with many of the theories presented in the study, including Marx's class theory, Weber social theory of dignity, and Pierre Bourdieu's theories, as well as the results of previous studies, such as the studies of Lansai Zadeh, Qasemi and Javaheri.
    Keywords: Social classes, value system, mercerry, Kurdish society
  • Gholamreza Amjadi, Karamolah Daneshfard *, Amir Hossein Mohammad Davoudi Page 47
    This study focuses on pathology of retaining professional staff, identifying retaining factors and recognizing the present and pleasant situation of these factors in National Oil Company. Accordingly, reviewing the literature and using the experts’ ideas, factors and effective components to retain professional staff were identified and the final research scheme (draft) was prepared in three stages, conducting the Delphi Technique. This is a descriptive study. The participants included 800 staff in National and Engineering Oil Company, of which 260 were selected through simple sampling Method using Morgan Table. Experts include 30 faculty members and Oil Company managers. The results show that retaining factors include organizational, individual and the cultural factors. Moreover, pair t-test shows that except for 3 components of ‘standards’ , ‘entrepreneurship orientation’ , and ‘identity’, there is a meaningful difference between the present & pleasant situation in the rest of components. According to Freedman Ranking, the present and pleasant situation, the components of conflict, the leadership method, the independency, the occupation scheme, and the risk are vulnerable.
    Keywords: organization factors, individual factors, cultural factors, Staff viewpoints, Staff maintenance (retention)
  • Shahrbanoo Chatri * Page 63
    The report of the United Nation’s human development published annually on the basis of political, social and economic information is a useful source to get familiar with the pros and cons of countries in taking proper policies to more growth and development. Since the early 1970s, considering the role of woman in development of societies and empowering women at various stages of development and the problem of solving social, political and cultural drawbacks were accepted globally as a priority. Several studies indicate that today, women have a dual position in Iran. Based on the findings related to educational and health indices and determining political participation, Iranian women are placed in a better situation than the majority of Islamic and regional developing countries. However, the fact is that Iranian women still have a long way to achieve their actual position. Therefore, the present research aimed at comparing the statue of Iranian women with high- developed countries on the basis of UNESCO human development indices. Regarding method, it is descriptive- analytic and has compared the human development index of Iran with that of high- developed countries in a 10- year period referring to valid documents and human development reports of the United Nations. This included the rank of each country and the rate of each main index to calculate the human development index in each country. Sampling was done purposefully. In fact, a number of countries chose having a much higher human development index than Iran. The findings displayed that there is a significant difference between literacy, life expectancy and annual income of Iranian women and that of developed countries. The results of this study showed that the status of Iranian women is weak compared to women of highly- developed countries which in turn require precise planning improving human development index among Iranian women.
    Keywords: Human Development Index, UNDP, Literacy, Life expectancy, Gross domestic Productive
  • Zahra Khazaie*, Maryam Larijani, Maryam Sadat Nabavi Meybodi Page 79
    Intention as a mentally process have a important place in ethics. In order to analysis of the intention and checking in the role of its semantic, ontology and valorization in morality has been paid attention to two famous philosophy that’s mean Allameh Tabatabaee and Michael Slote. So the role of intention in moral agent and action and its relation with character has been explored. At the end, similar approach understood regarding definition of the intention in both. But about the role of semantic, valorization and ontology of intention have been seen differences in morality. This suggests their difference in the content of their thought.
    Keywords: Intention, Moral action, Moral agent, Character, Allameh Tabatabaee, Michael Slote
  • Hossein Habibitabar * Page 97
    Office Health is among the issues with ethical bases in Islamic office ethics, with several elements engaging in the design of this ethical model. One of these elements is supervision and control. Having a glance over the state of supervision and control in the country one acknowledges that it suffers many problems. Obviously, the rate of corruption and infractions in executive offices and organizations has a direct relation with the weakness of supervision and control system. Failures in fulfilment of organizational goals, low Productivity rate, client dissatisfaction and low financial-office health are observed as some signs of illness and corruption of Iranian offices. This is while office health, supervision and control are important issues in Islamic viewpoint. Considering the importance of the subject, the objective of this article is to survey office health with Islamic supervision and control with comparison to Iranian office system.
    Keywords: Office Health, Supervision, Control, Office Ethics Model, Iranian Office System
  • Nasrin Sanjabi *, Alireza Shakarbaigi Page 117
    Human being is the only creature of God who, given his discretion, needs a law and comprehensive plan to achieve prosperity and perfection, which, given all its dimensions, can reach him to a great extent. Jurisprudence and ethics form a set of rules that they are Gods, and with all the dimensions of the existential man and his voluntary actions, he has established them. Because of this, they are of particular importance. It is conceivable about the relation between ethics and jurisprudence of three forms: the distinction between ethics and philosophy, the conflict between morality and philosophy, and the complementarity of morality and religion. By examining the third relationship between these two sciences is correct, and its outcomes can be explained by reasons such as the fact that the ethics are based on the light because purification is not possible without correction and that the ethics with human beliefs are directly related to A direction with jurisprudence is indirect, and the mention of ethical teachings along with jurisprudential rulings is the best guarantee for the practice of legal judgments. In order to investigate the relationship between these two sciences together with the need for information about them, we first commented on the subject in relation to the subject, the method and the two of these sciences and, in the next step, to examine the relationship between these two sciences.
    Keywords: Ethics, jurisprudence, jurisprudence, relationship of jurisprudence, ethics
  • Seyed Najmuddin Qureishi *, Abbasali Kadkhodaee, Mojtaba Babaei, Fatemeh Sohanian Page 131
    The most important issue that occurs after a state change is through a process of disorderly progress towards stability and comprehensive development. Some lawyers in the field of international law have long believed that this is due to the implementation of mechanisms that are based on human dignity And ethics, and they call it the process of transitional justice. This process is a prerequisite for achieving lasting peace, providing justice and human dignity in countries that have witnessed massive crimes against humanity. But in terms of the concept of transitional justice and its implementation methods, due to the newness of this concept and the variety and sometimes the mechanism of conflict, there is no consensus among the experts in this field. The difference in view in many cases has led to a different implementation of the transitional justice process. In this article, various views of this area and its effects on the implementation of transitional justice are discussed.
    Keywords: Transitional justice, international law, ethics, human dignity
  • Jamal Mohammadi, Ali Khozein * Page 151
    The new language of financial reporting in the new age is Extensible Business Reporting Language (XBRL). It is a powerful tool, efficiency and effectiveness of the financial reporting process makes it easy. And process data acquisition and transparency in the disclosure improves. The present study examines the role of ethics in implementing the extensible business reporting language (XBRL) by listed companies in Tehran Stock Exchange.The method of the research is descriptive – correlation.The study Statistical Society is financial managers of listed companies in Tehran Stock Exchange and is a member of the Iranian Association of Certified Public Accountants, Among all subjects 120 participants were selected by simple random sampling .The data gathering tool was a questionnaire.In order to analyze the data, binomial test, t test, Wilcoxon test, one sample, and Kolmogrov-Smirnov test were used.The findings of the research show that ethics is effective in accelerating the implementation of the Extensible Business Reporting Language (XBRL) by listed companies in the Tehran Stock Exchange. The factors: environmental, organizational, corporate governance, and Technology are Influencing Financial Reporting in Implementing This Language.Since there is no legal requirement for implementation of the Extensible Business Reporting Language (XBRL) for listed companies in the Tehran Stock Exchange, ethics as the main factor can be effective in implementing this financial reporting language in order to clarify the information.
    Keywords: Ethics, Extensible Business Reporting Language (XBRL), factors environmental, factors organizational, factors corporate governance, factors technology
  • Parivash Mohammadi Gheshlagh * Page 165
    Imam Khomeini (S) points to the importance of education for many times about this issue, which is the concern of all of us that we have not been cultivated. The study of self-perfection and purification of morals is one of the greatest ammunition and intellectual necessities. The attention to morality in Islam is referred to by all the prophets, because all the prophets have come to this end to make it possible for all people to enjoy moral virtues. In the importance of training, it is enough for them to teach the achievement of the prophets of human beings. In this research, the purpose of the study was to investigate spiritual intelligence in religious education of high school girl students in Urmia with the role of Islamic teachings and Imam Khomeini's views. In this regard, he examined various texts on different perspectives on spiritual intelligence and religious education of knowledge The female high school students were interviewed and interviewed by a total of 93 managers and teachers of religion and the life of the schools. We were able to obtain the role of Islamic teachings and Imam Khomeini's views and the extent to which teachers used these ideas in educating student.
    Keywords: Islamic teachings, Imam Khomeini's views, spiritual intelligence, religious education, Islamic ethics
  • Hossein Moridifar, Reza Sokooty Nasimi *, Naser Masoudi Page 183
    Contract interpretation is one of the problem areas in the contracts. There are many basics for interpreting the contract. Approximately the principles of interpretation have been considered in various legal systems. One of the principles presented for interpreting the contract is the discovery of the truth based on the will of the parties. It is customary to create conflict between the will of the individuals (dominant and externally) in the field of contracts. Conflict arises from the real and declared will of individuals. In most legal systems, contract interpretation and conflict resolution are preferable to real and inner will, in such a way that if true, the true intention of the parties is other than that which has been expressed, the real will will be preferred, which ethics also accepts. And this issue has been accepted in jurisprudence, Iranian law and EU law. On the other hand, English law has a different approach to these systems, although it is possible that ethics will not accept this interpretation in some cases. In the current research, regardless of the views of researchers in this field, the actual and internal will, with moral justification, is preferred to the will expressed.
    Keywords: Interpretation, inner will, apparent will, ethics
  • Seyyed Zeinol-Abedin Mousavi, Hossein Aghaei Jannat Makan *, Noor Mohammad Norouzi Page 203
    Morality leads to a spiritual and inner development of mankind, and governance is the same as a policy that manages the administration of human society with the management and administration of society, how ethics, which are primarily an individual category and a kind of cultivation of the soul and relationship with God, and introspection in it It is manifested by the governance of community management that deals with the affairs of people in all respects, and how fundamentally, in the heart of government and political sovereignty, is the practical wisdom of "ethics" to play? By studying the desirable governance indicators, we are well aware that the basis of all of them is focused on Islamic ethics. How can it be that with all this volume of the verses of the Word of Allah Majid and the claims of the infallible Imams and the leaders of religion, which have a completely moral dimension, good principles of accountability , Accountability, rule of law, justice, fair trial, the right to comment, participation, control and fight against corruption and transparency from the moral point of view are defined and interpreted but not ethical, therefore, ethics and sovereignty, no conflict and conflict with each other and Incidentally, all good indicators are based on Islamic ethics. Now, with the addition of all these good indicators based on the Islamic ethics, a better governed state.
    Keywords: morality, good governance, good principle, islam
  • Seyyed Mohammad Sadegh Mousavi *, Ruhollah Raisi Page 225
    With technological development and increasing needs of societies, new economical transactions have been formed in societies in which risk has been embedded in the heart of these transactions. Risk in its literal meaning is “The danger resulting from uncertainty about a possible occurrence of an incident in future”. Risk is a necessity for most of national and international commercial activities. In addition, in ethical perspective, humans’ development in individual, social, and economical, etc. aspects are guided by human’s behavior and decisions. It is obvious that realization of this aim is possible in certain and usual situations. However, in risky situations where a human is uncertain about or unaware of the consequences of his action, it seems difficult to make a decision that is in line with ethical norms. Hence, the present study in addition to analyzing business risk and comparing it to Gharar , aims at answering this fundamental question: what are the fundamentals of jurisprudential legitimacy and ethical narrative of revenue generating risk? The current study by using a descriptive-analytical method will show that: first, Gharar arises from ignorance or risks related to the pillars of contract and its outcome in transactions is the unfair increase in ones’ wealth to the detriment of the other one in the contract. However, risk in business is related to the future of invested capital and it has no relation with pillars of contract. Meanwhile, any profit or loss from business risk is a consequence of economic changes in supply and demand. Second, legitimacy of revenue risk as the superstructure can be inferred from the analysis of general jurisprudential rules on revenue generating risk with the centrality of the rule “Al-kharaj bial-ziman (profits against ýliability)”. Third, in ethical perspective, a risk is considered legitimate if it is taken wisely and fairly and is based on individual and social interests.
    Keywords: Risk, Gharar, liability, ethical narrative, justice