فهرست مطالب

مجله سلامت جامعه
سال یازدهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم اولیازاده، زهره رئیسی* صفحات 1-10
    مقدمه

    در سال های اخیر، توجه به کیان خانواده و عوامل موثر بر آن، موضوع پژوهش های متنوعی بوده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین  اثربخشی آموزش راه حل محور بر تعارضات زناشویی و کیفیت زندگی در زوجین شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران و کاهش طلاق بهزیستی شهر اصفهان در سال 1394 تشکیل دادند. 20 زوج به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعارضات زناشویی Sanaei وBarati (1390) و کیفیت زندگی زناشویی سازمان بهداشت جهانی (1996) بود. برای گروه آزمایش، 7 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک جلسه، آموزش راه حل محور اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. بعد از اجرای مداخله آموزشی، داده ها جمع آوری و از طریق روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار گروه آزمایش در مولفه تعارضات زناشویی در پیش آزمون (6/08 ± 150/00) و در پس آزمون (5/20 ± 107/80)، در مولفه کیفیت زندگی در پیش آزمون (5/06 ± 60/40) و در پس آزمون (3/ 68± 77/75)  بود. میانگین و انحراف معیار گروه کنترل در مولفه تعارضات زناشویی در پیش آزمون (6/30 ± 149/00) و در پس آزمون (5/93 ± 150/80)، در مولفه کیفیت زندگی در پیش آزمون (5/48 ± 62/10) و در پس آزمون (6/08 ± 61/95)  بود. میانگین مولفه های تعارضات زناشویی و کیفیت زندگی پس از ارایه مداخله آموزشی بین دو گروه آزمایش و کنترل دارای تفاوت معنی داری بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج پژوهش حاضر و پیشینه پژوهشی، می توان روش راه حل محور را به عنوان روشی کارآمد در کاهش تعارضات زناشویی و افزایش کیفیت زندگی زوجین دارای مشکلات ارتباطی و زناشویی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: آموزش راه حل محور، تعارضات زناشویی، کیفیت زندگی، زوجین
  • جواد محمدی، فیروزه غضنفری*، فضل الله میردریکوند صفحات 11-19
    مقدمه

    اضطراب و افسردگی از علایم شایع اختلال سندرم روده تحریک پذیر به شمار می آید. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند یکی از مداخلات موثر در کاهش اضطراب و افسردگی باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‍آگاهی بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به این اختلال بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی آموزشی و جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر کرمانشاه بود. پس از انطباق با ملاک های تشخیصی Rome-III و تکمیل پرسشنامه اضطراب و افسردگی Beck، تعداد 40 نفر آزمودنی به عنوان نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها به روش تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (20 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. بعد از اتمام دوره 8 جلسه ای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‍آگاهی در گروه آزمایشی و جمع آوری نمرات در مرحله پس آزمون، داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    درمان ذهن‍آگاهی در کاهش افسردگی (p=0.000, F=19.99) بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر در گروه آزمایشی به طور معنی داری موثر بود. در متغیر اضطراب علی رغم بهبود میزان اضطراب(F=0.011, p=0.918)، کاهش معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    این مداخله به عنوان درمانی موثر، می تواند در بهبود نشانه های افسردگی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر به کار برده شود. شاید بتوان با ارتقای تکنیک های این درمان، به بهبود بیشتر اضطراب در این بیماران امیدوار بود.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، اضطراب، افسردگی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • مریم آذرکیش، فرح نادری*، پرویز عسکری، علیرضا حیدرئی صفحات 20-29
    مقدمه

    خانواده کوچک ترین واحد اجتماعی است که زنان نقش مهمی در ثبات و پایداری نظام خانواده دارند و آموزش جنسی یکی از مهم ترین نیازهای آموزشی زنان متاهل می باشد. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش جنسی بر بخشش رنجش خاص زناشویی و پایداری ازدواج زنان متاهل شهر آبادان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری همه زنان متاهل مراجعه کننده به کلینیک مشاوره و روانشناسی بیمارستان نفت شهر آبادان در فصل تابستان سال 1396 بودند. در مجموع 40 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و سپس نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه مساوی (20 نفر گروه مداخله و 20 نفر گروه کنترل) تقسیم جایگزین شدند. گروه مداخله 6 جلسه 2 ساعته (هفته ای یک جلسه) آموزش جنسی دریافت کرد. داده ها با کمک مقیاس بخشش رنجش خاص زناشویی Paleari و همکاران و شاخص ناپایداری ازدواج Edwars و همکاران جمع آوری و با روش های تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد آموزش جنسی به طور معنی داری باعث افزایش بخشش رنجش خاص زناشویی (F=271/68, p<0/001) و پایداری ازدواج (F=194/53, p<0/001) زنان متاهل شد.

    نتیجه گیری

    آموزش جنسی در افزایش بخشش رنجش خاص زناشویی و پایداری ازدواج موثر بود. بنابراین می توان از روش آموزش جنسی برای بهبود بخشش رنجش خاص زناشویی و پایداری ازدواج زنان متاهل استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش جنسی، بخشش رنجش خاص زناشویی، پایداری ازدواج، زنان متاهل، آبادان
  • علیرضا نظری، محمدرضا مختاری*، زهرا زارع عسکری صفحات 30-37
    مقدمه

    سنگ شکنی برون اندامی (Extracorporeal shockwave lithotripsy, ESWL)، یکی از روش های کم تهاجمی درمان سنگ های کلیوی است. موارد متعددی از جمله سن، جنس، وزن بیمار و اندازه، محل و جنس سنگ و کاربرد برخی داروها، موفقیت سنگ شکنی را تسهیل می کنند. بدین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر هیدروکلروتیازید بر مدت زمان دفع سنگ های لگنچه کلیه بعد از ESWL انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 199 بیمار با سنگ های کوچک تر از 20 میلی متر ناحیه لگنچه، مراجعه کننده به بخش سنگ شکنی بیمارستان مرادی رفسنجان طی سال های 1395-1394، بررسی شدند. پس از سنگ شکنی، بیماران، به شیوه تصادفی در دو گروه مداخله مصرف قرص هیدروکلروتیازید 25 میلی گرم هر 12 ساعت به مدت 2 هفته و کنترل پلاسبو به مدت 2 هفته قرار گرفتند. داده ها با  آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس بررسی شدند.

    یافته ها

    موفقیت سنگ شکنی در گروه هیدروکلروتیازید 73/01درصد و در گروه پلاسبو 71/7درصد بود (0/840=p). میانگین مدت زمان دفع سنگ گروه هیدروکلروتیازید 2/92±5/49 روز و گروه پلاسبو 3/98±6/46 روز بود (0/147=p). در گروه هیدروکلروتیازید، مدت زمان دفع سنگ در بیماران با اندازه سنگ 20-16 میلی متر کمتر از بیماران با سنگ های کوچک تر از 16 میلی متر بود (0/024=p). میانگین مدت زمان دفع سنگ بیماران 35-19 سال (0/004=p) و بیماران با سنگ سمت راست (049/0=p) گروه هیدروکلروتیازید کمتر از گروه پلاسبو بود.

    نتیجه گیری

    تجویز هیدروکلروتیازید، مدت زمان دفع سنگ بعد از ESWL را به لحاظ بالینی کاهش داد هرچند به لحاظ آماری معنی دار نبود. با توجه به اثربخشی هیدروکلروتیازید در دفع سنگ افراد جوان و سنگ های با اندازه بزرگ تر، شاید بتوان  جهت کاهش زمان دفع سنگ از این دارو در بیماران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سنگ شکن برون اندامی، هیدروکلروتیازید، زمان دفع سنگ
  • علی افضلی گروه، مطهره نصرت آبادی، مهدی قاسم زاده*، عسگر چوبداری صفحات 38-46
    مقدمه

    تمایل جنسی موضوع پیچیده ای است که تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار دارد. یکی از عواملی که نقش تعیین کننده ای در این مولفه دارد، عامل روانشناختی است. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی اثر بخشی طرحواره درمانی بر بهبود کمبود میل جنسی زنان متاهل شهر سیرجان بود.

    مواد و روش ها

    این بررسی از نوع نیمه آزمایشی بود. بدین منظور از بین زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر سیرجان که مبتلا به اختلال کمبود میل جنسی بودند، تعداد 30 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به گروه های آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. اعضای گروه آزمایش در طول10 جلسه هفتگی مورد طرحواره درمانی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از شاخص تمایل جنسی هالبرت (1992) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تحلیل کواریانس به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد طرحواره درمانی موجب کاهش معنی دار میانگین نمرات کمبود میل جنسی در گروه آزمایش (17/62± 59/00) نسبت به گروه کنترل (14/05± 47/98) گردیده است. (0/05>p)

    نتیجه گیری

    بر پایه یافته های این پژوهش نتیجه گرفته می شود که اثربخشی طرحواره درمانی بر افزایش میل جنسی مراجعین به مراکز مشاوره موثر می باشد.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود میل جنسی، طرحواره درمانی، زنان متاهل
  • رحمان شیخ هادی*، یاسر مدنی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 47-55
    مقدمه

    یکی از عوامل بسیار مهمی که باعث بهبود و یا از هم پاشیدگی روابط زوجین می شود، شیوه ای است که از آن برای مدیریت تعارض هایشان استفاده می کنند. رفتاردرمانی دیالکتیکی (Dialectical Behavior Therapy) مدت کوتاهی است که از لحاظ نظری، کتابی را برای حل تعارضات زوجین ارایه داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر سبک های مدیریت تعارض زوجین پرتعارض انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش به صورت نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش را کلیه زوج های دارای تعارض استان قم تشکیل می دادند. 30 زوج انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه ها جایگزین شدند. از پرسشنامه سبک های مدیریت تعارض Rahim در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برنامه آموزش DBT، در 11 جلسه برای گروه مداخله، هفته ای 2 ساعت، برگزار شد. پس از انجام پس آزمون، داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای سبک های حل تعارض سازنده (51/21=F)، سبک های غیرسازنده تعارض (46/15=F) نشان داد که بین گروه های مداخله و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد p<0/001

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، سبک های حل تعارض، زوجین
  • اسماعیل صدری دمیرچی*، عارفه کیانی، سعید خاکدال قوجه بگلو صفحات 56-64
    مقدمه

    سال های دانشگاه دوره ی انتقالی مهمی است که طی آن، دانشجویان فشارهای تحصیلی، شغلی و زندگی زیادی را پشت سر می گذارند. در این راستا وجود ایده پردازی خودکشی در بین دانشجویان آثار منفی روانی و اجتماعی گسترده ای به دنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه حس انسجام و تنظیم شناختی هیجان با افکار خودکشی در دانشجویان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1396 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای تعداد 367 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های تجدید نظر شده خودکشی، فرم کوتاه پرسش نامه حس انسجام آنتونوسکی و فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی، کرایچ و اسپاینهون بود. داده های پژوهش با روش های آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و رگرسیون خطی چندگانه به روش هم زمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین حس انسجام (0/25-=r) و تنظیم شناختی هیجان (0/32-=r) با افکار خودکشی رابطه منفی معنی دار وجود دارد (0/011>p). بین تنظیم شناختی هیجان ناسازگار (0/27=r) با افکار خودکشی نیز رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. حس انسجام و تنظیم شناختی هیجان سازگار و ناسازگار تقریبا 23 درصد از تغییرات افکار خودکشی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    حس انسجام و تنظیم شناختی هیجان سازگار و ناسازگار می تواند از متغیرهای مرتبط با افکار خودکشی دانشجویان باشد؛ بنابراین، توصیه می شود درمانگران و مشاوران به ویژه در مراکز مشاوره دانشگاه ها جهت درمان و کاهش افکار خودکشی دانشجویان، توجه به این مولفه ها را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: حس انسجام، تنظیم شناختی، هیجان سازگار، هیجان ناسازگار، افکار خودکشی، دانشجویان
  • زینب حویزه، زهرا دشت بزرگی* صفحات 65-75
    مقدمه

    اختلال خوردن، پیامدهای روان شناختی منفی زیادی دارد و یکی از روش های موثر در تعدیل ویژگی های روش شناخت درمانی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودتوصیف گری بدنی و تفکر ارجاعی منفی دختران نوجوان مبتلا به اختلال خوردن انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر نوجوان مبتلا به اختلال خوردن دوره دوم متوسطه 16-15 ساله شهر اهواز در سال تحصیلی 97-1396 بودند. نمونه پژوهش 30 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) با روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اختلال خوردن Garner و همکاران، فرم کوتاه خودتوصیف گری بدنی Marsh و همکاران و تفکر ارجاعی منفی Ehring و همکاران بود. داده ها با روش های تحلیل کوواریانس چندمتغیره و کوواریانس تک متغیره در متن تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث افزایش خودتوصیف گری بدنی (F=5/444, p<0/028) و کاهش تفکر ارجاعی منفی (F=17/437, p<0/001)دختران نوجوان مبتلا به اختلال خوردن شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از تاثیر روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش خودتوصیف گری بدنی و کاهش تفکر ارجاعی منفی دختران نوجوان مبتلا به اختلال خوردن بود. بنابراین، درمانگران می توانند از این روش در کنار سایر روش ها برای بهبود ویژگی های روان شناختی دختران نوجوان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، خودتوصیف گری بدنی، تفکر ارجاعی منفی، اختلال خوردن
  • یحیی محمدنژاد پناه کندی، حسن متین همایی*، محمدعلی آذربایجانی صفحات 76-85
    مقدمه

    فعالیت ورزشی و افزایش آمادگی بدنی به عنوان یک عامل احتمالی در کاهش بیماری ها و مرگ و میر ناشی از آن شناخته شده است. طول تلومر یک بیومارکر اصلی سن سلول به شمار می رود و با بیماری ها ارتباط دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی-تناوبی بر طول تلومر، فعالیت تلومراز و میزان بیان پروتئین متصل به تلومر (TRF2) بود.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی نیمه تجربی، تعداد 20 مرد جوان غیرفعال از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در سال تحصیلی 96-95 انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مساوی تمرین و کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل تمرین هم زمان مقاومتی و تناوبی بود. مرحله اول، تمرین تناوبی دویدن بر روی نوار گردان و مرحله دوم اجرای تمرین مقاومتی بود. نیم ساعت قبل از تمرین و 24 ساعت بعد از آخرین تمرین، 10 میلی لیتر خون از ورید بازویی آزمودنی ها گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری t مستقل و زوجی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هشت هفته تمرین مقاومتی -تناوبی مانع از کوتاه شدن طول تلومر (t=3.87, p=0.022) و باعث افزایش فعالیت تلومراز (t=5.107, p=0.000). می شود. همچنین در مقایسه با قبل از تمرین، افزایش معنی دار مقادیر پروتئین متصل به تلومر(t=2.463.87, p=0.014) دیده شد.

    نتیجه گیری

    تمرین ترکیبی باعث افزایش طول تلومر و افزایش فعالیت تلومراز آزمودنی ها گردید. به نظر می رسد این تمرین تاثیر مطلوبی بر بیولوژی تلومر داشته باشد. نتایج، اهمیت فعالیت ورزشی منظم و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با افزایش سن را نشان داد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی-تناوبی، تلومر، تلومراز، پروتئین متصل به تلومر
  • کامران امیریان، شهرام مامی*، وحید احمدی صفحات 86-95
    مقدمه

    امروزه درمان های موج سوم در روان درمانی به جای چالش با شناخت ها، بر آگاهی و پذیرش از هیجان ها، شناخت ها و رفتارها تاکید دارند.هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکال در بازداری رفتاری و فعال سازی رفتاری مردان سوءمصرف کننده مواد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از نوع نیمه تجربی، جامعه آماری سوءمصرف کنندگان مواد شهر کرمانشاه در سال 1396 بودند. 60  نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده در سه گروه بیست نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) قرار گرفتند. گروه های درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکال هر کدام 10 و 12 جلسه تحت مداخله قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت ننمود. ابزار گردآوری داده ها مقیاس بازداری رفتاری و فعال سازی رفتاری بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه اجرا شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین میانگین نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری گروه های آزمایش تفاوت معنی داری وجود داشت (0/001p£). مقایسه گروه های درمانی حاکی از آن بود که بین درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکال در بازداری رفتاری و فعال سازی رفتاری تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکال در بازداری رفتاری و فعال سازی رفتاری مردان سوءمصرف کننده مواد، این درمان برای بازداری رفتاری و فعال سازی رفتاری مردان سوءمصرف کننده مواد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، درمان پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی دیالکتیکال، بازداری رفتاری، فعالسازی رفتاری
|
  • M Olia Zadeh, Z Raeisi * Pages 1-10
    Introduction

    In the recent years, family-based subjects have attracted considerable attention from pertinent investigators. Therefore, the objective of the present study was to determine the effectiveness of solution-oriented teaching on marital conflicts and life quality in couples in Isfahan.

    Materials and Methods

    The research design in this semi-experimental study was pre- and post-test with control group. The statistical population included all couples referring to the Family Interventions Center to Reduce Divorce of the Isfahan Welfare Organization in 2015. Twenty couples were then selected through convenient method and randomly into two groups of 10, experimental and control group. The data gathering instrument were Sanaie and Barati’s marital conflicts questionnaire (2011) and WHO’s marital life quality (1996). The experimental group received solution-oriented teaching for 7 weekly sessions of 90 min of and the control group received nothing. The data were then collected and analyzed through covariance analysis. 

    Results

    The analysis of the pre- and post- test data in the experimental group revealed that the means of component of marital conflicts were (150 ± 6.08) and (107.8± 5.20) respectively and of life quality were (60.40 ± 5.06) and (77.75 ±3.68) respectively.  For control group, these values for marital conflicts were (149± 6.30) and (150 ± 5.93) respectively and for life quality were (62.10 + 5.48) and (61.95 ± 6.08) respectively. From the one hand the results showed that there is a significant in the components of marital conflicts and life quality after teaching intervention between the experimental and control groups (p<0.001). Significant differences were observed between the values of marital conflicts and life quality in the two groups (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the present study, solution-oriented method can be proposed as an efficient method to relieve marital conflicts and as a result to promote life quality.

    Keywords: Solution-oriented teaching, Marital conflicts, Life quality, Couples
  • J Mohamadi, F Ghazanfari *, F Mir Drikvand Pages 11-19
    Introduction

    Anxiety and depression are of common symptoms in patients with irritable bowel syndrome. Mindfulness-based cognitive therapy can be one of the effective interventions to reduce anxiety and depression. The aim of this study was to determine the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy on anxiety and depression in patients suffering from irritable bowel syndrome.

    Materials and Methods

    This research was an educational clinical trial study and the study population consisted of patients with irritable bowel syndrome referring to Kermanshah health centers.  After compliance with the Rome-III diagnostic criteria and completed the Beck Anxiety Inventory and Beck depression Inventory, 40 patients was selected and randomly assigned in experimental and control groups (20 patients for each group). At the end of 8 sessions of cognitive therapy based on mind-consciousness for experimental group the post-test data was collected and analyzed by covariance analysis.

    Results

    Findings of this study indicated that mindfulness therapy had a significant effect on reducing depression in patients with irritable bowel syndrome (p=0.000, F=19.99). Although this intervention had a positive effect on anxiety but it was not significant (F=0.011, p=0.918).

    Conclusion

    Depression in patients with irritable bowel syndrome may be relieved by mindfulness-based cognitive therapy. Modification of this technique is possible able to reduce the severity of anxiety in these patients.

    Keywords: Irritable bowel syndrome, Anxiety, depression, Mindfulness-based cognitive therapy
  • M Azarkish, F Naderi *, P Askari, A Heidarei Pages 20-29
    Introduction

    The stability of a family, as the smallest social unit, is strengthened particularly if women play an active and effective role. Sexual education is one of the most important educational needs of married women. This study aimed to determine the effectiveness of sexual education on marital offence-specific forgiveness and marriagestability of married women in Abadan City.

    Materials and Methods

    The present study is an experimental investigation with pre- and post-test and a control group. Among all married women referred to the Consultation and Psychology Clinic at Abadan Oil Hospital in the summer of 2017, 40 women were selected by simple random sampling method. They were then randomly divided into two groups of 20, experimental and control group. The experimental group received sex education for 6 weekly sessions of 2 hours. Data were collected using Paleari & et al’s marital offence-specific forgiveness scale and Edwars & et al’s marriageinstability index and analyzed by MANCOVA and ANCOVA in based MANCOVA methods using SPSS-21 software.

    Results

    The findings showed that sex education significantly led to enhancement of marital offence-specific forgiveness (F=271/68, p<0/001) and marriagestability (F=194/53, p<0/001) of the married women.

    Conclusion

    Based on our results, sexual education could be an effective method in promotion of the marital offence-specific forgiveness and marriagestability in married women.

    Keywords: Sexual Education, Marital Offence-Specific Forgiveness, MarriageStability, Married women, Abadan
  • A Nazari, Mr Mokhtaree *, Z Zareaskari Pages 30-37
    Introduction

    Extracorporeal shockwave lithotripsy (ESWL) is one of minimally invasive methods for the treatment of renal stones. Several factors affecting success rate of ESWL including; age, gender, weight, stone size, laterality and location of stone and materials stone. The aim of this study was to evaluate the effect of hydrochlorothiazide on the duration of renal pelvic stone passage after ESWL.

    Materials and Methods

    In this clinical trial approved by Iranian Registry of Clinical Trials (IRCT20171104037212N2), 199 patients with renal pelvis stone sized smaller than 20mm referred to the ESWL department of Moradi hospital in Rafsanjan during 2015-2016 were included. After ESWL process, patients were randomly divided into two groups; experimental and control groups. The experimental group received 25 mg hydrochlorothiazide tablets every 12 hours for 2 weeks and control group received placebo at the same condition. The Data were analyzed using Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests.

    Results

    The success rate of ESWL was 73.0% in the hydrochlorothiazide and 71.7% in the placebo groups (p=0.840). Duration of stone passage in hydrochlorothiazide group was 5.49 ± 2.92 days and in placebo was 6.46±3.98 days (p=0.147). In hydrochlorothiazide group, duration of stone passage in patients with stone size of 16-20 mm was less than patients with stone size smaller than 16 mm (p=0.024). In patients aged 19-35 years old, duration of stone passage in hydrochlorothiazide group (p=0.004) and in the right renal pelvis stone (0.049) was less than placebo. 

    Conclusion

    The hydrochlorothiazide reduced the stone passage time after ESWL clinically, although not statistically significant. Considering the effectiveness of hydrochlorothiazide in passage of stones in young patients with renal stones of smaller size, it would be among medical interventions in nephrolithiasis.

    Keywords: Extracorporeal shockwave lithotripsy, Hydrochlorothiazide, Duration of stone passage
  • A Afzaligrouh, M Nosrat Abadi, M Ghasemzadeh *, A Choobdarry Pages 38-46
    Introduction

    Sexual desire is a complex issue influenced by a variety of factors particularly psychological factor. Therefore, the aim of this research was to investigate the effectiveness of schema therapy on married women with hypo-active sexual desire living in Sirjan City.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, among married women with hypo- active sexual desire disorder referred to counseling centers of Sirjan City, 30 women were purposefully selected and were then divided into two groups of  15, experimental and control group. Experimental group received 10 weekly sessions of schema therapy. The data were collected by the Holbert Sexuality Index (1992) and analyzed by covariance test.

    Results

    The findings of the present study indicated that the average score of hypo-active sexual desire in the experimental group was significantly decreased compared to control group (59.00 ± 17.62 vs 47.98 ± 14.05, p<0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, schema therapy may be an effective method for treatment of female hypo-active sexual desire disorder.

    Keywords: Hypo-active sexual disorder, Schema therapy, Married women
  • R Sheykhhadi *, Y Madani, M Gholamali Lavasani Pages 47-55
    Introduction

    One of the most important factors which may have a positive or negative effect on couples' relationships is the style by which they manage their conflicts. Recently, Dialectical Behavior Therapy (DBT) has published a book to solve marital conflicts, theoretically. The present study was conducted to investigate the effectiveness of dialectical behavior therapy on conflict management styles of high-conflicted couples.

    Materials and Methods

    The present study was quasi-experimental with a pre- and post- test design. Thirty couples from all conflicted-couples living in Qom were selected (how???) and replaced by random sampling in the experimental and control groups. For pre-test and post-test, the data collecting tool was a questionnaire derived from Rahim Conflict Management Styles second edition. The experimental group received 11 weekly, 2-hour sessions of dialectic behavior therapyand the data were then analyzed using MANOVA.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis for constructive conflict solving styles (F=51.21), unconventional conflicts (F=46.15) showed that there was a significant difference between the experimental and control groups (p<001)

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Conflict management Styles, Couples
  • E Sadri Damirchi *, A Kiani, S Khakdal Ghojebeygloo Pages 56-64
    Introduction

    Student years at university are an important transitional period in which students undergo a lot of academic, occupational and living pressures. In this regard, the existence of suicidal ideation, also known as suicidal thoughts, among students has a wide range of negative psychosocial effects. The purpose of this study was to determinate the relationship between sense of coherence and cognitive emotion regulation with suicidal ideation in students.

    Materials and Methods

    In this descriptive and correlational study, among all undergraduate and postgraduate students of the University of Mohaghegh Ardabili in 2017, 367 students were selected by a cluster sampling method.  The suicidal revised questionnaires (SBQ-R), a short form of Antonovsky Integrity sense questionnaire and a short form of the Gravinsky Craig and Spinach on Critical Settlement Questionnaire were used for data collection. The research data were analyzed using descriptive statistics including frequency, mean and standard deviation and multiple linear regression in simultaneously method at a significant level of p

    Results

    The results showed that while a negative significant relationship between sense of coherence (r=-0.25) and cognitive emotion regulation (r=-0.32) with suicidal thoughts (p<0.011) was observed, correlation between suicidal ideation and cognitive-emotional confusion (r=0.27) was significantly positive. Also, the sense of coherence and cognitive adjustment of compatible and incompatible excitement predict about 23% of changes in suicidal ideation.

    Conclusion

    Based on these results, the sense of coherence and cognitive adjustment of compatible and incompatible excitement can be related to the suicidal thoughts of students; therefore, it could be recommended that therapists and counselors especially who working at university counseling centers to take into account these considerations to reduce the rate of students' suicidal thoughts.

    Keywords: Sense of Consistency, Adaptive cognitive adjustment, Cognitive adjustment of incompatible excitement, Students, Suicidal thoughts
  • Z Hoveizeh, Z Dashtbozorgi * Pages 65-75
    Introduction

    Eating disorder has many psychological complications. Cognitive therapy is one of the most widely used methods in the field of psychotherapy. The present research aimed to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on physical self-description and repetitive negative thinking among female adolescent with eating disorder.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental study with pre- and post-test design and a control group. The research population was all female students with eating disorder aged 15 to 16 years studying at secondary high schools of Ahvaz City in 2017-18. Thirty students were selected through available sampling method and randomly assigned into two equal groups. The experimental group received 8 weekly sessions of 90 min of mindfulness-based cognitive therapy and the control group was put on a waiting list. Research tools included the questionnaires of Garner & et al’s eating disorder, Marsh & et al’s physical self-description and Ehring & et al’s repetitive negative thinking. Data were analyzed with MANCOVA and ANCOVA in based MANCOVA methods.

    Results

    The findings showed that the mindfulness-based cognitive therapy led to increase physical self-description (F=5/444, p<0/028) and to decreaserepetitive negative thinking (F=17/437, p<0/001) of female adolescent with eating disorder.

    Conclusion

    Mindfulness-based cognitive therapy method may be suggested as an alternative for enhancement of physical self-description and relief of repetitive negative thinking in female adolescent with eating disorder.

    Keywords: Cognitive therapy, Mindfulness, Physical self-description, Repetitive negative thinking, Eating disorder
  • Y Mohammadnajad, H Matinhomaee *, MA Azabijani Pages 76-85
    Introduction

    Physical activities and increased physical fitness have always been recognized as a possible factor in the reduction of diseases and the related mortality. The telomere length is considered as a major cell age biomarker and is connected with diseases. The current study was conducted aimed at examining the effects of an 8-week resistance-interval training on the telomere length, telomerase activity, and TRF2 expression in sedentary young men.

    Materials and Methods

    In a semi-experimental experiment, 20 sedentary male students from the Islamic Azad University of Eslamshahr were selected and randomly assigned to the two groups of training (N=10) and control (N=10). The training protocol consisted of the concurrent interval and resistance trainings, with each session consisted of two steps. The first step was an interval training consisted of running on a treadmill, and the second one was related to a resistance training that was performed. Blood samples were taken half an hour before the first exercise and 24 hours after the last exercise, with 10 ml of blood taken from the brachial vein of each subject. Independent and dependent t-tests were used for the data analysis.

    Results

    The findings of present study demonstrated that an 8-week resistance-interval training prevented the telomere length shortening (t=3.87, p=0.022) and increased the telomerase activity (t=5.107, p=0.000). In addition, TRF2 levels (t=2.463.87, p=0.014) increased significantly compared to the pre-exercise condition.

    Conclusion

    The concurrent exercises increased the telomere length and telomerase activity of the subjects significantly. It seems that the exercises can have a favorable effect on telomere biology and the quality of life. The results indicated the importance of regular physical activities and consequently the reduced risk of diseases associated with aging.

    Keywords: Resistance-interval training, Telomere, Telomerase, TRF2
  • K Amirian, SH Mami *, V Ahmadi Pages 86-95
    Introduction

    Acceptance and commitment therapy (ACT) and dialectical behavior therapy (DBT) are commonly grouped under the name "the third wave of cognitive behavior therapy" and are based on the acceptance- and mindfulness-based approaches rather than challenging them.  The purpose of the present study was to compare the effectiveness of these two approached on behavioral inhibition and behavioral activation in men with substance abuse.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 60 men were selected using available sampling method among all men with substance abuse referred to the Drug Rehabilitation Centers in Kermanshah City in 2017-18. The participants were randomly divided into three groups of 20, two experimental groups and one control group. Participants in the acceptance and commitment therapy and dialectic behavioral therapy received 10 and 12 sessions of intervention respectively and the control group received nothing. The instrument for collecting data was a behavioral inhibition and behavioral activation scale, which was performed in all three stages of pre-test, post-test and three-month follow up on the subjects. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance post hoc test.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of pre-test, post-test and follow up values of the experimental groups (p£0.001). However, this finding was not observed between the two experimental groups.

    Conclusions

    The results showed that men with substance abuse may benefit from recent acceptance- and mindfulness-based approaches including acceptance and commitment therapy and dialectic behavioral therapy.

    Keywords: Substance abuse, Acceptance, Commitment Therapy, Dialectic behavioral therapy, Behavioral inhibition, Behavioral activation