فهرست مطالب

مطالعات زبان و گویش های غرب ایران - سال دوم شماره 5 (تابستان 1393)

نشریه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران
سال دوم شماره 5 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرزاد منصوری * صفحات 1-19
    پژوهش حاضر جایگاه بی نشان قید در زبان فارسی را مورد ارزیابی قرار می دهد. به این منظور پرسش نامه ای مرکب از بیست جمله نامرتب در اختیار سی نفر از گویشوران قرار گرفته است. هر یک از جملات دارای یک قید حالت است که به طور تصادفی نامرتب شده است. نتایج این تحقیق که از 600 جمله به دست آمده است، نشان می دهد که قیود انتخاب شده عمدتا به صورت معناداری در یکی از جایگاه ها به کار رفته اند. این تحقیق نشان می دهد که جایگاه بی نشان قید به ویژگی های نحوی معنایی بافت زبانی و نوع قید وابسته است. این پژوهش همچنین نشان می دهد که اگرچه به نظر می رسد برداشت و سلیقه شخصی گویشور در تعیین جایگاه قید دخیل باشد اما تحلیل آماری خلاف این را ثابت می کند. این پژوهش علاوه بر معرفی جایگاه بی نشان هر یک از قیود مورد بررسی، نسبت نشانداری در خصوص هر یک از قیود را نشان می دهد. همچنین تحلیل پوسته ای مشروط به اینکه قید را به صورت افزوده و ضمیمه نشان دهد، می تواند تحلیل مناسبی از جایگاه قید به شمار آید.
    کلیدواژگان: قید، افزوده، برنامه کمینه گرا، زبان فارسی، گروه پوسته ای
  • والی رضایی *، فرخنده شجاعی صفحات 21-40
    ساخت ناگذرا ساختی است که فعل آن دارای جهت معلوم بوده و تنها یک گروه اسمی به عنوان موضوع مرکزی دارد. از نظر نقش معنایی، گروه اسمی موجود در این ساخت، همچون گروه اسمی ساخت مجهول، نقش معنایی مفعولی دارد. این جستار تلاش دارد تا با بررسی داده های گویشی نشان دهد ساخت ناگذرا در گویش بختیاری دارای چه ویژگی هایی بوده و تفاوت آن با ساخت مجهول در چیست؟ فعل گذرا و سببی از افزودن پسوند -(e)nبه پایان ماده مضارع گذرا ساخته می شود و ماده ماضی آن با افزودن پسوندīδ- به ماده مضارع به دست می آید. افعال ناگذرا نیز با افزودن پسوندeh - به پایان اسم، صفت و ماده مضارع فعل های اصلی یا بدون افزودن پسوند ساخته می شوند. ماده ماضی این افعال نیز از افزودن پسوند est- به ماده مضارع به دست آید. ساخت ماده ناگذرا در ساخت مجهول نیز به کار می رود. در نتیجه هر دو ساخت مجهول و ناگذرا دارای شباهت روساختی هستند؛ اما همانند زبان فارسی تفاوت این دو ساخت، با آوردن عامل در ساخت مجهول به صورت گروه حرف اضافه ای مشخص می گردد. همچنین با استفاده از عبارت قیدی xos be xos (خود به خود) در ساخت ناگذرا به جای عبارت کنادی در مجهول می توان به تفاوت دو ساخت پی برد.
    کلیدواژگان: گویش بختیاری، ساخت ناگذرا، ساخت مجهول، ساخت سببی، ساخت ضدسببی
  • آوا ایمانی *، بتول علی نژاد صفحات 41-60
    پژوهش حاضر به تحلیل آکوستیکی آهنگ در قصه گویی کودکان فارسی زبان 6-5 ساله و میزان همبستگی آن با عامل جنسیت می پردازد. به همین منظور توزیع الگوهای زیر و بمی و دیرش آهنگ در پاره گفتارهای پرسشی (40 پاره گفتار پرسشی) تولیدشده در فرایند قصه گویی کودکان، مورد بررسی قرار می گیرد. در این جستار بر پایه الگوی خیزان، افتان و پیوستگی تیلر (2009) به تحلیل و اندازه گیری پارامترهای آکوستیکی ”دامنه زیر و بمی“ و میزان ”دیرش“ پرداخته می شود. در ادامه با تحلیل آماری و با بهره گیری از آزمون تی مستقل، میزان همبستگی و معناداری رابطه بین عامل جنسیت و چگونگی الگوی آهنگ در گفتار کودکان مورد تحلیل قرار می گیرد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که عامل جنسیت بر چگونگی الگوی آهنگ در قصه گویی چندان تاثیرگذار نبوده و علیرغم وجود برخی تفاوت های ظاهری، در هر دو پارامتر آکوستیکی ”دامنه زیر و بمی“ و ”دیرش“، تفاوت ها معنادار نیست. به عبارت دیگر، هم مقادیر دیرش عناصر افتان و خیزان و هم دامنه زیر و بمی این عناصر در دو جنس دختر و پسر، تفاوت قابل ملاحظه ای با یکدیگر ندارد. گرچه میانگین مقادیر دامنه زیر و بمی و دیرش در بخش خیزان، در کودکان دختر و در بخش افتان در کودکان پسر بزرگ تر است، اما این تفاوت به لحاظ آماری معنادار نیست.
    کلیدواژگان: آهنگ، جنسیت، مدل آوایی خیزان، افتان و پیوستگی، قله، دیرش، دامنه زیر و بمی
  • نرجس منفرد *، فریده حق بین صفحات 61-84
    واکاوی نظام نشانه ای رنگ در گفتمان برخی بیلبوردهای تجاری شهر تهران به نمایاندن ابعاد معنایی می انجامد که در این پژوهش برآنیم به شیوه ای نظام مندی بدان بپردازیم. پیکره پژوهش، دربرگیرنده سه بیلبورد تجاری شرکت های بیمه معلم، پودر تاژ و اسنک چی توز است که در فاصله سال های 1392 تا 1394، به روش میدانی از محدوده شهر تهران عکس برداری شدند. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است و از رویکرد تلفیقی به عنوان ابزار پژوهش، بهره گرفته شد که دربرگیرنده روش نشانه شناختی کرس و فان لیون (2002)، فان لیوون (2011) و هولتز شوهه (2006) است و بر اساس آن مشخصه های کمینه رنگی همراه با فرانقش های اندیشگانی، بینافردی و متنی رنگ، در تحلیل پیکره پژوهش به کار گرفته شدند. همچنین، بر هماهنگی رنگی علاوه بر ویژگی تضاد مکمل توجه شد. نتایج پژوهش نشان داد در پیکره پژوهش، معناپردازی نظام نشانه ای رنگ با در نظر گرفتن مشخصه های کمینه رنگ و فرانقش های آن، درون بافت اجتماعی- فرهنگی و بافت موقعیتی به شکل تثیبت یافته تری قابل بررسی است. در این راستا، فرانقش متنی رنگ از طریق پیوندهای درون متنی مابین سازه های نظام نشانه ای رنگ و بر پایه پیوندهای برون متنی با سایر نظام های نشانه ای مانند تصویر و کلام نقش تعیین کننده ای در مقایسه با فرانقش اندیشگانی و فرانقش بینافردی در معناپردازی رنگ داشته است.
    کلیدواژگان: معناپردازی رنگ، گفتمان بیلبورد تجاری، فرانقش های رنگ، مشخصه های کمینه رنگ، تهران
  • شیما ابراهیمی *، محمود رضا قربان صباغ صفحات 85-104
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقوله نحوی صدای دستوری در داستان کوتاه ”قفس“ صادق چوبک است.هموارهمیاناندیشهوسبکنحوینویسندهارتباطوجودداردوبا در نظرگرفتناینارتباطمی تواندیدگاهغالبچوبکراتبییننمود. ”قفس“ طرحی است درباره جهانی که بر بنیاد تنازع بقا قرار گرفته است و مرغ و خروس های اسیر در قفس، تمثیلی از جامعه بشری هستند. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که در این داستان، پربسامدترین صدای دستوری، صدای منفعل است و بسامد بالای این صدای دستوری (80%) انعکاس دهنده این دیدگاه چوبک است که انسان ها به عنوان موجوداتی کنش گر سعی می کنند تا خود را از جبر زیستی که اسیر آن هستند، نجات دهند و برای زنده ماندن جدال می کنند. اما چون تحت تسلط نیروهای قهار و قوانین جبری هستند، به ناچار باید در برابر این نیروها، منفعل و پذیرنده باشند. لازم به ذکر است که در این داستان، تعداد زیادی از صداهای دستوری فعال نیز در معنای پنهان به صورت منفعل هستند و بخشی از صدای دستوری فعال، بیانگر دیدگاه و تفکر مرگ اندیشی چوبک است که تقدیر یا مرگ، پیوسته در حال انجام کنش کشتن انسان هاست و یکی یکی انسان ها را هلاک می کند و انسان ها چاره ای جز تسلیم شدن در برابر این سرنوشت محتوم ندارند. بنابراین اعتقاد به جبر، تقدیر و سرنوشت و تلاش نافرجام انسان برای رهایی از آن با صدای دستوری منفعل نمود می یابد که می تواند بیانگر اندیشه ناتورالیستی چوبک باشد.
    کلیدواژگان: سبک نحوی، صدای دستوری، صادق چوبک، داستان کوتاه قفس، ناتورالیسم
  • هما اسدی *، آزیتا عباسی، نینا حسینی کیونانی صفحات 105-124
    این مقاله به معرفی نظام واژه سازی در چارچوب نظریه نام نگری اشتکاور می پردازد. نظریه نام نگری اشتکاور نظریه ای شناخت محور است که نیازهای نام گذاری جوامع زبانی را مدنظر قرار می دهد و بر نقش فعال و ظرفیت شناختی مبدع یا واژه ساز در خلق واژه تاکید می کند. هدف از نگارش این مقاله، توصیف نظام واژه سازی در چارچوب نظریه نام نگری اشتکاور است، ضمن آن که تلاش خواهد شد با ارائه نمونه هایی از واحدهای واژگانی زبان فارسی، مبانی این نظریه تبیین و ارزیابی شود. تحلیل داده ها نشان داد که با توجه به طرح واره نظریه نام نگری و وجود هفت سطح یعنی جامعه زبانی، واقعیت فرازبانی، سطح مفهومی، سطح معنایی، سطح نام نگری، سطح نام گیری و سطح واجی و همچنین با وجود پنج نوع واژه سازی مفروض در این نظریه می توان نظام های واژه سازی را توصیف و تبیین کرد.
    کلیدواژگان: نام گذاری، نظام واژه سازی، نظریه نام نگری، زبان فارسی، اشتکاور
|
  • Mehrzad Mansouri * Pages 1-19
    The study investigated the unmarked placement of manner adverbs of Persian as an SOV language by an experiment in which 30 informants were asked to correct the order of sentences in which a manner adverb was used. The study shows that some adverbs significantly appear at the beginning of the sentence before subject, some between subject and object, some between object and verb and some between indirect object and verb in double object constructions. The study also shows that some adverbs occur in two or three places almost equally. Based on results it has been argued that the placement of adverbs depends on semantic and syntactic properties of the structures as well as semantic properties of the adverbs. Considering the fact that speakers had no chance to change the adverbs, the study shows that their decision on adverb placement is not significantly effective. In this study, it has also been argued that VP shell analysis can account for adverb placement if the placement defines both as an adjunct to intermediate projection (X') as well as head (X) in the framework of Minimalist Program.
    Keywords: adverb, adjunct, minimalist program, VP shell, Persian
  • Vali Rezaei *, Farkhonde Shojaei Pages 21-40
    Unaccusative constructions are one place predicates and their single core argument, like a passive predicate, functions as un undergoer rather than actor. This study attempts to explore the characteristics of these constructions as well as their differences with passive predicates in Bakhtyari dialect of Masjed Soleiman. Unaccusative constructions are morphological in nature formed by the aid of two suffixes –eh in present and –est in past stems. Interestingly, these two suffixes are used to express passivization as well. Consequently, passive and unaccusative predicates are apparently similar in this dialect. However, one can distinguish these two constructions using two grammatical tests. The first is the fact that only in passive predicates can we add an agentive prepositional phrase to the sentence. The second diagnostic test to differentiate these two types of construction is that only in unaccusative predicates the adverb xos be xos (impulsively) can be used.
    Keywords: unaccusative, passive, Bakhtyari dialect, causative, anticausative
  • Ava Imani *, Batool Alinezhad Pages 41-60
    This research article is aimed at investigating the acoustic analysis of intonation in the story-telling of the 5-6-year-old children in Persian and also studying the correlation between gender and intonation. To fulfill this end, we analyzed the distribution of “pitch” and “duration” patterns in 40 interrogative utterances produced by 8 children (4 girls and 4 boys), based on Taylor’s rise, fall and connection model (RFC) (2009). Then the acoustic parameters “pitch” and “duration” were measured, and the data were analyzed statistically using T-test to verify the dependability of the data and the correlation between intonation patterns and gender. The results revealed that, gender parameter did not affect the intonation patterns in children’s story-telling and in spite of some trivial differences in the degrees of “pitch” and “duration”, there was no statistically significant difference between the two genders. However, the average of values of “pitch” and “duration” in the rise part of the intonation pattern was higher among the girls, while, in the fall part of the intonation pattern, the average of values of the two acoustic parameters was higher among the boys.
    Keywords: intonation, gender, rise-fall connection model, peak, duration, pitch
  • Narjes Monfared *, Faride Haghbin Pages 61-84
    This research was planned to investigate color semiotic system in the discourse of some commercial billboards in Tehran to systematically reveal dimensions of meaning-making in colors. The research corpus involved three Commercial Billboards of Moallem Insurance, Taj Washing Powder and Cheetooz Snack companies. The corpus was collected by field work, through taking pictures from the billboards in Tehran, between1392 - 1394. The research method was descriptive-analytic. Accordingly, an integrated model was utilized for analyzing the corpus, which included methodological considerations of Kress and Van Leeuwen (2002), Van Leeuwen (2011), and Holtzschue’s (2006) theoretical foundations, which served as basis for using color minimal features and color Metafunctions as concepts with which to study meaning-making mechanisms in colors. Furthermore, Color Harmony was applied in addition to Color Contrast. Finally, the results showed that meaning-making mechanisms of colors’ semiotic system in the research corpus could be studied better by means of color Minimal Features and color Metafunctions in the Socio-Cultural and Situational contexts. Eventually, in this regards, color Textual Metafunction by means of Inside textual relations among color semiotic modes and through outside textual relations with other semiotic modes such as image and language, could play a key role in meaning of colors as compared to Ideational and Interpersonal Metafunctions.
    Keywords: Meaning Making of Color, Discourse of Commercial Billboard, Color Metafunctions, Color Minimal Features, Tehran
  • Shima Ebrahimi *, Mahmood Reza Ghorban Sabbagh Pages 85-104
    The aim of the present research is to study syntactic category of grammatical voice in the short story “Ghafas” by Chubak. An author’s thought is always associated with his or her syntactic style. Regarding this association, the dominant view of an author like Chubak can be explained. “Ghafas” maps a world which is based upon the struggle for existence metaphor and the image of the chickens as well as the roosters kept in the cage is an allegory of the human society. Results showed that the most frequent grammatical voice in this story is a passive voice (80%), and its high frequency reveals Chubak’s view of the human as proactive creatures that do their best to liberate themselves from biological determinism they are stuck in and who struggle for life. However, since they are affected by strong forces and determined rules, they inevitably have to be passive and receptive to these forces. It should be noted that even the apparently active grammatical voices are passive within the implicit meaning and part of the active grammatical voice states Chubak’s view and thoughts of death that destiny or death is constantly busy with the action of killing people, destroying them one after the other and people have no choice but to surrender to this inevitable fate. Thus, believing in determinism, destiny and fate as well as people’s unsuccessful attempts to liberate themselves emerges in passive grammatical voices, which can be representative of naturalistic view of Chubak.
    Keywords: syntactic style, grammatical voice, Chubak, “Ghafas” short story, Naturalism
  • Homa Asadi *, Azita Abbasi, Nina Hosseini-Kivanani Pages 105-124
    This article presents an introduction to an onomasiological theory of word-formation. Onomasiological theory presented by Pavol Štekauer is a cognitive theory which responds to naming demands of a speech community. The goal of this research is to describe the word-formation components of the onomasiological theory; meanwhile, we attempt to illustrate the fundamental principles of the theory via Farsi lexical units. The results stated that with respect to the seven levels assumed in the model of word-formation of this theory (i.e. speech community, extra- linguistic reality, conceptual level, semantic level, onomasiological level, onomatological level and phonological level) and five onomasiological types referred to as cluster types, the illustration of the word-formation systems is possible.
    Keywords: naming, word formation system, onomasiological theory, Persian Language, ?tekauer