فهرست مطالب

مجله مطالعات داستانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم سادات اسعدی فیروزابادی *، احمد طحانی صفحات 7-22
    رمان پریچهر،رمانی اجتماعی است که در آن نویسنده، تحت تاثیر ساختار جامعه ای که در آن زندگی می کند، به خلق اثری می پردازد که در آن تصویر اجتماع را می توان به نظاره نشست. م. مودب پور،در این رمان، بسیاری از مشکلات زندگی در عصر حاضر را در قالب داستان به تصویر می کشد. «اعتیاد» ، به عنوان یک پدیده و معضل مهم اجتماعی که در شکل گیری بسیاری از واقعیت های تلخ جامعه موثر است، در بسیاری از رمان ها حضور دارد،حال آن که کمتر در این گونه آثار به صورت علمی مورد توجه و کاوش قرار گرفته است و این مهم بر عهده جامعه شناسی ادبیات است که با کشف روابط و پیوندهای میان جامعه و ادبیات،واقعیات موجود در جامعه را در جهان تخیلی و هنری آثار ادبی بازکاوی کند. در این جستار، بازتاب این پدیده شوم در رمان پریچهر با رویکرد جامعه شناسی محتوای اثر ادبی به شیوه توصیفی-تحلیلی بررسی می شود ونتایج تحقیق بیانگر آن است که بسیاری از عواملی که کارشناسان به عنوان علل روی آوردن به مصرف مواد مخدر و اعتیاد مطرح می کنند،همچنین عوارضی که به عنوان عواقب این امر از آن یاد می کنند، در این رمان قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، رمان، پریچهر، جامعه شناسی محتوا
  • سمیه رضایی *، سعید حسامپور صفحات 23-38
    هر نویسنده به هنگام آفرینش یک اثر، مخاطبی فرضی دارد که به مقتضای حال و مقام او می نویسد. این مخاطب که در اصطلاح نقدادبی به مخاطب درون متن تعبیر می شود، بعدها نظر بسیاری از منتقدان را به خود جلب کرد؛ تا اینکه نظریه ای با این عنوان شکل گرفت. پیرو اقبال نظریه پردازان به این رویکرد، بار دیگر «ایدن چمبر» با مقاله تاثیرگذار خود با عنوان «مخاطب درون متن» این مقوله را به طور جدی در ادبیات کودک مطرح کرد. در حقیقت، نقد و تفسیر آثار کودکانه با رویکرد مخاطب درون متن، می تواند میزان کودکانه بودن یک اثر را آشکار می کند. ازآنجاکه مجموعه ده جلدی «قصه، بازی، شادی» مرتضی خسرونژاد، از نمونه های برجسته ادبیات داستانی کودکانه است، به منظور تبیین جایگاه کودک مخاطب در درون آثار، مطمح نظر قرار گرفت و از چهار زاویه سبک، زاویه دید، طرفداری و شکاف های گویا بررسی و کندوکاو شد و به نتایج شایان توجهی دست یافت.
    با توجه به بررسی انجام شده می توان گفت، لحن، زبان، ساختار و عناصر طرح شده در آثار و به طور کلی سبک قصه ها، حضور کودک خردسالی اعلام می کند. پس از عنصر سبک، به ترتیب، زاویه دید، طرفداری و سرانجام شکاف های گویا در جذب کودک به درون متن سهیم بودند.
    کلیدواژگان: خواننده نهفته، قصه بازی شادی، خسرونژاد، چمبرز
  • آسیه ذبیح نیا * صفحات 39-52
    «تقابل های دوگانه» یکی از مهم ترین کارکرد ذهن جمعی بشر است، و اساسی ترین مفهوم ساختارگرایی را تشکیل می دهد. نخستین بار نیکلای تروبتسکوی، واج شناس (01890-1938 م.) از اصطلاح «تقابل های دو گانه» نام برد. از آن جایی که اساس ساختارگرایی بر تقابل های دوگانه است، در پساساختارگرایی نیزنشانه هایی از یک حرکت متقابل، با دو پاره کردن نشانه به دال و مدلول قابل درک است. درحقیقت آواها و اندیشه ها، توده های بی شکلی هستند که در میان آن ها صورت به وجود می آید این شکل گیری با استفاده از روابط جانشینی و عناصر هم نشینی انجام می گیرد. با بررسی ساختارداستان بوف کور می توان به ساختار تفکر نویسنده ی آن پی برد. به نظر می رسد، متن داستان بوف کور تشکیل دهنده ی یک نظام فکری است که این نظام، ماتریسی از تقابل هاست.
    هم چنین در شرح ساختار بوف کور باید گفت که اساس این کتاب بر تقابل های متضاد و پاردوکسی است. وجود تقابل در این اثر موجب تحولاتی عظیم و گسترده گردیده و از سویی دیگر سبب شده تادر این اثر، ایده ی وحدت ازکثرت نزج و شکل بگیرد و در اصل اساس فلسفه بوف کور نیز برهمین مبناست.
    این پژوهش، به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و استواری بر چارچوب نظری «تقابل های دو گانه» ، می کوشد با ردگیری این کارکرد در بوف کور به این پرسش بنیادین پاسخ دهد که نظام فکری مبتنی برتقابل های دو تایی این اثر چیست؟ تقابل های دوگانه یکی از محوری ترین بنمایه در بوف کور است، که در سه حوزه تضاد، پاردوکس و توصیف قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: بوف کور، هدایت، تقابل های دوگانه، روساخت، ژرف ساخت
  • سمیرا هوری پیله رود *، فاطمه کوپا مصطفی گرجی صفحات 53-76
    در عرصه داستان نویسی و روایت پردازی، هر نویسنده می تواند از مضامین متعدد در حوزه های مختلف اجتماعی، تاریخی، ادبی و… کارکردی داستانی بسازد و بافت درون مایه های قصه خود را با آن ها پیوند دهد. پیمان اسماعیلی یکی از نویسندگان جوان، خلاق و موفق امروز کشور ما محسوب می شود که آثارش با اقبال خوانندگان و تحسین منتقدان روبه رو شده است. تنها رمان وی تا به امروز، رمان نگهبان است که در آن داستانی پر حادثه با دو بعد خشونت و عاطفه، به مدد یکی از اسطوره های قدیمی (اسطوره کیومرث) ، در بستری گوتیکی و وحشت انگیز روایت می شود. در مقاله حاضر، رمان نگهبان از طریق تحلیل محتوا، طبقه بندی موضوعی، ارائه شواهدی از متن داستان، ارجاع به نقدها و مصاحبه های منتشر شده پیرامون این رمان، مورد بررسی قرار می گیرد. در این پژوهش نشان داده می شود که پیمان اسماعیلی در این اثر، درون مایه های متعدد و تاثیرگذاری را در بافتی از عشق و اسطوره ارائه می دهد. درون مایه هایی از جنس اضطراب، وهم و هراس که گاه در عین تخیلی بودن، بسیار واقعی و باورپذیر جلوه می کنند و اگرچه ظاهری داستانی دارند، حقایق تلخ، وحشتناک و غیرقابل انکار زندگی انسان امروز را در عمق خود به تصویر می کشند.
    کلیدواژگان: اسطوره کیومرث، گوتیک، درون مایه، رمان نگهبان، پیمان اسماعیلی
  • عبدالله حسن زاده میرعلی * صفحات 77-92
    هنر قرن بیستم را به گونه ای عام اکسپرسیونیسم نامیده اند که در سال های جنگ جهانی اول به اوج خود رسید. در این مکتب نویسنده برآن است تا احساسات درونی خود را در پاسخ به واقعیت بیرونی منعکس کند. هسته مرکزی داستان های اکسپرسیونیستی انسان است. انسانی که در جست وجوی بهشت گمشده خویش، در مقابل ظلم و تجاوز می ایستد. این مبارزه و پایداری می تواند آثار اکسپرسیونیستی را تحت عنوان ادبیات مقاومت قرار دهد. رضا امیرخانی، نویسنده جوانی است که آثار وی در حوزه ادبیات مقاومت قرار دارد. در آثار وی همچون داستان های اکسپرسیونیستی انسان مبارز هسته مرکزی داستان است، این آثار که در قالب رمان مدرن نگاشته شده اند و نویسنده با درهم شکستن برخی از قراردادهای سنتی داستان نویسی ایرانی، از تکنیک های مدرن در پیشبرد داستان بهره برده است. در رمان ارمیا، شخصیت جوان و جویای عدالت داستان به کمک هم رزمانش در پی مبارزه با ظلم و دگرگونی دنیای فعلی است تا بتواند جامعه ایده آل مدنظر اکسپرسیونیسم را پایه ریزی کند. مخالفت با نسل گذشته (پدر و مادر) ، رد عقاید مادی گرایانه اطرافیان و نفی مدرنیته و قالب های سنتی با هم، بیان احساسات درونی شخصیت ها و فشار اجتماعی حاکم بر زندگی آنها در رمان ارمیا، همگی نشان دهنده تاثیر پذیرفتن امیرخانی از مکتب اکسپرسیونیسم است.
    کلیدواژگان: اکسپرسیونیسم، ادبیات داستانی، انسان مبارز، ارمیا، رضا امیرخانی
  • محمدرضا صرفی *، فیروز مزدانی صفحات 93-116
    ساختارگرایی نوعی شیوه پژوهش است که به تحلیل ساختارها می پردازد و قواعد کلی حاکم برآن ها را مورد بررسی قرار می دهد. یکی از رویکردهای ساختارگرایانه در ادبیات ، روایت شناسی (narratology) یا بررسی ساختاری روایت است. نخستین مطالعات رسمی در این زمینه ، تحقیقات ولادیمیر پراپ بر روی یک صد قصه عامیانه روسی بود ، که منجر به انتشار کتاب ریخت شناسی قصه های پریان شد. وی ساختار روایی آن قصه ها را درهفت حوزه عملیاتی و سی ویک خویشکاری خلاصه کرد. منظومه همای وهمایون سروده کمال الدین ابوالعطا خواجوی کرمانی ، ملقب به نخلبند شعرا ، عارف و شاعر بزرگ قرن هشتم هجری از مهمترین روایت های کهن فارسی به شمار می رود. در این مقاله ساختار افسانه یاد شده برمبنای الگوی ریخت شناسی پراپ مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته ونتایج حاصله بیانگر آن است که اکثر خویشکاری های مورد نظر پراپ در این داستان موجود است و نظام پیشنهادی و مدل روایت شناسی وی درباره حوزه های عملیات وسایر اجزا وعناصرسازنده قصه نیز درتجزیه و تحلیل ساختاری همای وهمایون و دیگر آثار روایی ادب کلاسیک فارسی تا حدود زیادی قابلیت تطبیق وکاربست دارد.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، ریخت شناسی، پ، راپ، همای وهمایون، خویشکاری
|
  • M.S. Asadi Firouzabadi *, Ahmad Tahani Pages 7-22
    One of the novels is the social novel in which the author lives under the influence of his society structure and he creates a property that the can administer community image.
    The novel "Parichehr" is in this category that the author of the novel, M.moad poor, many of the problems is portraied as story in the current era.
    "Addiction" as a social phenomenon and important problem is creator in the form of the bitter realities of society, is present in many novels, however, they are less scientific attention has been explored in these works.
    This subject is responsible for the literature sociological that by exploring the relationships and links between society and literature, that available reality researched fiction and reality in the world of literary and artistic works.
    In this paper, a reflection of this unlucky phenomenon in Parichehr novel will be studied analytical-Descriptive method.The research results indicate many of the factors that experts are advance the reasons for turning to drugs and addiction.as well as imposition as backwash of this subject are mentioned in this novel is visible.
    Keywords: addiction, drugs, novel, Parichehr
  • Somayeh Rezaee * Pages 23-38
    Each writer when he wants to make a work have a person that he write only for him. In literary criticism this person named in the text addressed. After times this person become very important for critics as far as formed a theory that named in the text addressed. Following the other Theorists consideration to this approach; raised this theory in the children literature with his affect essay of iden chembers.
    In fact reviewing and reading childish works with this approach can shows the level of success of a work.
    Since ten childish books of morteza khosronejad by the name of ghese, bazi, shadi are one of the best works about stories of children, we want to analyzing them according to in the text addressed theory in order to show their childish level.
    we want to analyzing them according to in the text addressed theory in order to show their childish level
    With due attention to the studied done, it can say that tone, language, structure and mentioned elements in works and in general the style of stories announce the small child attendance in the text. After the style element, in order, point of view, partiality and finally spaces that seem to be important in children stories, having shares in involving children in the text.
    Keywords: chemberz, In the text addressed, ghese bazi shadi, khosronejad
  • A. Zabihnia * Pages 39-52
    "Binary oppositions" is one of the most important functions of the human collective mind, and the basic concept of structuralism form
    For the very first time , Nikolai Trubetzkoy (phonologyst 1938 / 1980 ) used the Term "Binary oppositions"
    Since the opposition is based on two kinds of structuralism, post-structuralism also a sign of a cross, with two pieces of a sign as signifier and signified is understandable.
    In fact, voices and ideas, amorphous masses that among them there is the formation of the relationship of succession and juxtaposition of elements is performed.
    Blind Owl at the structure of the story as the author of it, he thought. It seems, story The Blind Owl forming a system of thought is that this system is a matrix of contrasts. The Blind Owl, the structure described in the book is the contrast of opposites and paradox. Despite the opposition of the effect caused massive changes
    and on the other hand has caused this effect, the idea of unity is formed and also On this basis is essentially the philosophy of The Blind Owl.
    This research method is analytical and based on the theoretical framework of "double contrast", seeks to track the performance in The Blind Owl answer to this fundamental question that the binary system of thought based Brtqabl What is this effect? Binary oppositions of the most central themes in The Blind Owl, in three areas of contradiction, paradox and descriptions of the investigation.
    Keywords: The Blind Owl, Guidance, binary oppositions, surface, deep
  • Samira Hooripilerood *, Fateme Kouppa, Mostafa Gorji Pages 53-76
    In the field of story writing and narration, every author can creat fictional function from the various subjects in the different social, historical and literary ambits, and tie them to the context of the theme of his story. Today, Peyman Esmaeili is one of the young, creative and successful authors in our country, whose works has faced with the readers’ favour and critics’ praise. His only novel which has published up to now, is the novel of Negahban (the Guard). This work has an eventful story with two sides of violence and sentiment. This story happens in a gothic and terrific setting by assist of an old myth (the myth of Kayomarth). In this paper, the novel of Negahban is studied by content analyzing, topical classifying, presenting examples from the text of the story and referring to the published criticisms and interviews related to this novel. The result of this research states that Peyman Esmaeili presents several effective themes in a lovely mythic texture in his novel. The themes are made from agitation, illusion and fear which are sometimes completely imaginary, but appear real and believable. These themes show the bitter, dreadful and undeniable realities inwardly, although they have fictional apparent.
    Keywords: the myth of Kayomarth, Gothic, the theme, the novel of Negahban, Peyman Esmaeili
  • A. Hasanzadeh Mirali * Pages 77-92
    the twentieth century art called expressionism that reached its climax during the First World War. in this school the author is driven to their inner feelings in response to external reality. the human is centrality of expressionistic sound stories. human fighting against injustice in search of his paradise. The fighting and stability can expressionistic sound effects as resistance literature. Reza Amirkhani is a young author who works in the field of resistance literature. in his work too, the human is centrality of expressionistic sound stories. The works were written in the form of modern novel and author with breaking up some of the Iranian traditional contracts story used the modern techniques for promote the story. In Ermia, the young man want combating injustice and change the current world with his friends help is considered to make an ideal community based abstract expressionism. oppose the previous generation (father and mother), reject materialistic ideas, not modernity and format of traditional, said the inner feelings of personality and social pressure governing their lives in Ermia story, all sign of the impact of Amirkhani accepting of expressionism.
    Keywords: Expressionism, literature storied, fighters human, Ermia, Reza Amirkhani
  • Mohammadreza Sarfi * Pages 93-116
    Structuralism is a kind of methodology that analyses structures and it studies total rules whitch are in them.One of the structuralistic studies in literature is narratology.The first academic studies in this field was the Vladimir propp’s Researches on one hundred Russian folkloric tales.
    The result of these studies was publication of the book “ morphology of wonder-tales”. He divided narrative structure of those tales in seven fields of actio n and thirty one functions .
    The tale of Humay and Humayoon was versified by Khajoo-ye- Kermani , the great mystic poet of eighth Hejia century. This work is one of the most important and old Persian storis.
    In this essay , the story of Humay and Humayoon was analysed structurally according to Propp’s morphology method. The result showes that there are the most of functions mooted by Propp, in this legend . Also his narratologistic theory can be adaptable to this tale and the other classical Persian narrations.
    Keywords: Structuralism, morphology, Propp, Humay, Humayoon, function