فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

مجله مطالعات داستانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه وهابی دریاکناری *، مریم حسینی صفحات 7-18

    نمونه های فراوانی از اسطوره «یاد و فراموشی» را می توان در میان اقوام، قبایل و تمدن های مختلف یافت. این بن مایه اصیل هم چون موتیفی تکرار شونده، در پیرنگ رمان ها و داستان های کوتاه معاصر به چشم می خورد. هدف پژوهش حاضر، معرفی و تحلیل نمونه ای از اسطوره «یاد و فراموشی» در یکی از داستان های نویسندگان معاصر ایران است. داستان «درخت گلابی»«گلی ترقی»، روایتی است از فراموشی و سترونی ذهن راوی که به یاری ماجرای درخت گلابی و یاد روزهای روشن پیشین، فردیت خود را بازمی یابد. گلی ترقی با به کارگیری یکی از خاص ترین نمادهای «گلابی» که کمتر مورد توجه بوده، باروری و شیرینی را به قهرمان داستان بازمی گرداند؛ اما این بازگشت با به یادآوردن و مرور خاطره ها صورت می گیرد. در زمانی که راوی باید به عشق ارج می نهاد، به دنیای بیرونی و سیاست می پردازد؛ همین امر، موجب «فراموشی» هویت راوی گشته، ذهن او را بی مایه می سازد. نویسنده خاطرات باغ را مرور می کند و با یاد آوردن خاطرات باغ، در هیئت بازگشت به من اصیل و خویشتن خویش تبلور می یابد.

    کلیدواژگان: اسطوره یاد و فراموشی، گلی ترقی، داستان کوتاه، درخت گلابی
  • معصومه میرابوطالبی *، سکینه عباسی، آسیه ذبیح نیا عمران صفحات 19-34

    رمان فانتزی «کنسروغول» از مهدی رجبی، براساس نیاز روحی و روانی مخاطب نوجوان نوشته شده است. راوی نوجوان رمان، توکا به سفری قهرمانانه می رود و دوره گذار از نوجوانی و رفع نیاز انسانی خود را تجربه می کند. استخراج کهن الگوی سفر قهرمان به عنوان ابزار آموزش مخاطبان نوجوان، علاوه بر یاری رساندن به رشد و تعالی گروه سنی مورد نظر، زوایای پنهان روایت را آشکار می کند. بهره مندی و بازآفرینی کهن الگوهای موجود در اساطیر و در روایات فانتزی نو، سبب رشد ناخودآگاه فرد نوجوان می گردد. در رمان کنسرو غول، مراحل سه گانه سفر قهرمان، به شکلی باژگون بازگو می شود. سفر راوی، نه سفری بیرونی با حرکت در مکان، بلکه به صورتی درونی است. این خصیصه مهم، رمان را به ساختار الگوی قهرمان جوزف کمبل نزدیک می سازد. در الگوی «اسطوره یگانه» کمبل، سفر قهرمان به شکلی فانتزی نمود پیدا می کند. تلاش رجبی برای ارائه آرمان شهر به کمک قهرمان سازی نوجوان در داستانش-که هر یک نماد و کهن الگوی تیپی خاص در مسیر تکامل و شدن و به عبارتی در مسیر «سفر قهرمان» است- تحلیل شخصیت های داستانی او را از منظر روان شناختی- کهن-الگویی ضروری کرده است. از نتایج تحقیق برمی آید که بسامد شخصیت «جستجوگر» در میان قهرمان داستانی رجبی بیش از دیگر کهن الگوهای شخصیتی است که در مسیر تکامل و سفر قهرمانانه خویش در مواجهه با کهن الگوهای «جنگجو» و «نابودگر» به کمک کهن الگوهای «حامی» به وادی «تشرف» قدم می نهد و غالبا با رسیدن به آرمان های خویش سرافرازانه قدم در مسیر بازگشت می گذارند.

    کلیدواژگان: فانتزی، کنسرو غول، کمبل، سفر قهرمان، رمان نوجوان
  • اعظم شمس الدینی فرد *، نرگس انصاری صفحات 35-56

    داستان کوتاه به عنوان برشی از زندگی شخصیت اصلی داستان، اگرچه محدودیتهایی را در کاربرد عناصر داستان نویسی دارد، اما همان ساختار و شیوه در کاربرد این عناصر در داستان کوتاه نیز مشهود است. لذا شیوه چینش این عناصر و میزان حضور هرکدام از آنها در داستان قابل تحلیل است. «نجیب کیلانی» ادیب، داستان پرداز، شاعر و ناقد معروف مصری تبار، از جمله کسانی است که با داشتن روح دینی و تعهد به قضایای اخلاقی همراه با سبک واقع گرایانه در داستان کوتاه، از شهرتی جهانی برخوردار است. و همین امر ما را به بررسی عناصر داستان های کوتاه او واداشت. نظر به کثرت داستانهای کوتاه نجیب، سه داستان« موعدنا غدا» و« الکفاءات» و« ملک الملوک» که ارتباطی تنگاتنگ با واقعیت و زندگی مردم دارد و آمال و آلام مردم را به تصویر کشیده است، انتخاب شد و عوامل داستان در این سه به بوته نقد و بررسی نهاده شد. برخی نتایج این نقد و بررسی گواه این مطلب است که نجیب با اسلوبی ساده، روان و بی تکلف و با استفاده از توصیفات دقیق و با بهره گیری از عناصر داستان، بر تعالی و غنای داستانهای خود افزوده و توانسته است مفاهیم اخلاقی و اعتقادی و واقعیت زندگی مردم و جامعه عصر خویش را به تصویر بکشد.

    کلیدواژگان: داستان کوتاه، عناصر داستان، نجیب الکیلانی
  • صلاح الدین عبدی *، نسرین عباسی، زهرا افضلی صفحات 57-74

    جریان سیال ذهن شیوه ای نسبتا نوین در بازنمایی گفتار داستانی است که بیشتر در رمان هایی با تم روانشناختی کاربرد دارد. ویژگی این روش، ارائه ی جریانی از اندیشه و تصاویر ذهنی است که اغلب فاقد یک پارچگی و ساختار نسبتا مشخصی است و به خاطر آن که احساسات و اندیشه ی شخصیت همان گونه که در ذهن جریان دارد، بیان می شود، نقش نویسنده به حداقل می رسد. نویسندگانی مانند جیمز جویس، ویلیام فاکنر(ادبیات غرب) حلیم برکات، نجیب محفوظ و...(ادبیات عربی) در این زمینه قلم فرسایی کرده اند. این پژوهش برآن است که با روش توصیفی-تحلیلی و با کمک معیارهای جریان سیال ذهن و تک گویی به تحلیل رمان الطنطوریه، اثر رضوی عاشور، نویسنده معاصر مصری بپردازد. رهیافت پژوهش نشان می دهد که در رمان فوق، پریشانی و اغتشاش در زمان و مکان روایت وجود ندارد، راوی با تکیه بر لایه های گفتاری به صورت هدفمند و با بستر سازی مناسب به گزارش رویداد ها می پردازد و با ملموس و واقعی نشان دادن حوادث و در نظر گرفتن مخاطب درون داستانی از شیوه ی روایت تک گویی نمایشی استفاده کرده است. بر این اساس برخلاف آنچه برخی تصور می کردند، رمان الطنطوریه در حیطه جریان سیال ذهن نیست.

    کلیدواژگان: تک گویی، جریان سیال ذهن، رمان، الطنطوریه، رضوی عاشور
  • علی عدالتی نسب *، سیدعلی سراج صفحات 75-94

    داستان یکی از موضوعات اساسی و مهم قرآن است و بخش عظیمی از مطالب قرآن کریم به صورت داستان است و به نوعی مانند یک داستان بیان شده، تا اثربخشی آن بر مخاطب بیشتر باشد. داستان در قرآن، کار هنری مستقل و جدای از سایر موضوعات اصلی آن نیست، بلکه ابزاری برای به تحقق رساندن هدف هدایتی و تربیتی است.
    داستان حضرت یوسف(ع) از جمله داستان های بلند قرآن است که به نوعی یک رمان قرآنی به حساب می آید و دربردارنده همه عناصر یک رمان است که با بیانی هنری به یک امر معنوی مهم پرداخته است. در این داستان حوادث به گونه ای طراحی شده است که می توان یک تحلیل ساختاری جامع و یک ریخت شناسی همه جانبه از عناصر داستان ارائه داد. پژوهش حاضر می کوشد با بررسی عناصر رمان و تحلیل ساختاری آن در داستان حضرت یوسف، جلوه زیبایی شناسانه و اعجاز قرآن کریم را در بیان مطالب قرآنی بررسی کند و از این طریق شاخصه های مهم داستان پردازی را در قرآن کریم با تکیه بر این سوره تبیین کند. اجمالا یافته های پژوهش نشان می دهد همه شیوه های داستان پردازی در این سوره(داستان) رعایت شده است؛ شخصیت پردازی آن در طرحی دقیق و منظم دارد، حوادث داستان دارای توالی منظمی هستند، بازگشت زمانی و پیشواز زمانی بدر بخش خواب و رویا به طور کامل در این داستان مشاهده می شود و بین جنبه دینی داستان و بعد هنری آن تلفیق منطقی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، داستان پردازی، داستان حضرت یوسف(ع)، تحلیل ساختاری داستان و جلوه های زیبایی آن
  • سیدعلی قاسم زاده *، نفیسه بابا حسین پور صفحات 95-123

    احمد شاملو در میان شاعران معاصر به علت تشخص سبکی و زبانی، و نقش او در پیدایی جریان شعر سپید از اهمیت و جایگاهی ممتاز برخوردار است. توفیق شاملو در استفاده از این نوآوری شکلی، در ساختار اشعار کودکانه و استفاده نمادین و تمثیلی از زبان کودکانه برای القای زیست جهان فکری و عاطفی خویش، قابل تامل است و چه بسا موجب تحریک و تحریض عواطف جمعی مخاطبان(اعم از کودک و بزرگسال) می شود. استفاده از رویکرد هلیدی در کشف عوامل انسجام متن اشعار او می تواند وجوه امتیاز و کیفیت شکل گیری زبان شاعرانه و همسویی آن را با معنا و محتوای اشعار کودکانه اش بازگو نماید. نظر به اهمیت این موضوع، این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی مبتنی بر نظریه نقش گرایی هلیدی تلاش کرده است به قصد بازنمایی چگونگی «عوامل انسجام متن» به واکاوی کودکانه های شاملو بپردازد. از نتایج تحقیق برآمده است که از میان عوامل انسجامی متن در اشعار کودکانه شاملو ارجاع درون متنی، تکرار و هم آیی و حروف ربط افزایشی و علی بیشترین بسامد را داشته است که خود گواه التزام شاملو به نقش ارجاعی زبان شعر و همگرایی و پیوستگی متنی اشعار کودکانه او و نمودار جلب توجه و هدایت ذهنی مخاطب از طریق تاکید و بسامد است.

    کلیدواژگان: احمد شاملو، روایت کودکانه، شعر سپید، عوامل انسجام متن، هلیدی
|
  • Roghyeh Vahabi Daryakenari *, Maryam Hoseini Pages 7-18

    Several examples of the “awareness and oblivion” myth can be found among different nations, tribes, and civilizations. This authentic theme is seen in the foundation of contemporary novels and short stories, like a repetitive motif.The aim of this study id to analyze an example of the “awareness and oblivion” myth in one of the stories of Iranian contemporary authors. The story of “Derakht-e-Golabi” by “Goli Taraghi” is the story of the narrator’s forgetfulness, who regains his individuality with the help of the story of the pear tree and the memory of the good old days. Goli Taraghi has implemented one of the most special and less known symbols of “pear” to bring back fertility and sweetness to the protagonist of her story. This return, however, comes with the recalling of the past memories. When the narrator should have valued love, he had attented to the matters of the outer world and politics instead. This has led to the “oblivion” of the narrator’s identity and has emptied his mind. The author recalls the memories of the garden and through this, he returns to his true self.

    Keywords: the “awareness, oblivion” myth, Goli Taraghi, short story, Derakht, e, Golabi
  • Masoome Mirabootalebi * Pages 19-34

    Teen novel "Canned Giant" by Mehdi Rajabiwhich is a fantasy genre was published in 2014. In this work three stages of the hero's journey occur in a subverted manner. The journey in this novel is not an outer journey by moving in places, but an inner journey that analyses the teenage narrator's psyche. By showing off the hero as prominent, Rajabi has created an intriguing and charming plot. This important feature has made the novel "Canned Giant" very close to the structure of Joseph Campbell's hero. In Campbell's "Monomyth", the hero's journey is reflected in a fantasy way. The static and dynamic elements of the novel are analyzed according to Campbell's pattern and adolescence isolation and fear are investigated. Enjoying fantasy element, the novel arises juvenile mental problems and then tries to solve them. Rajabi's effort to presentutopia through making the teenager a hero in his story – each one of them is the symbol and archetype of a certain type in evolution or in other words in the "hero's Journey"- has made the analysis of his fictional characters necessary from archetypal psychological perspective. The results of the study indicate that the frequency of "Seeker" character among fictional heroes of Rajabi is more than other archetypes that steps towards the land of "initiation" in his evolution and heroic journey and in facing the archetypes "Warrior" and Terminator" and with the help of the archetypes "Supporters" and by achieving their ideal goals they often step back proudly.

    Keywords: Fantasy, canned giant, Campbell, Hero's journey, teen novels
  • Azam Shamsodini Fard *, Narges Ansari Pages 35-56

    Short story as a slice of life of the main character, has restrictions on the use of elements of fiction, But the same structure and style is also evident in the use of these elements in short stories. " Najib Keilani" scholar, narrator, poet and critic famous Egyptian. He has a global reputation With a spirit of faith and commitment to ethical issues associated, in particular. And this prompted us to examine the elements of her short stories. . Due to the abundance of stories, three-story "Malak Al moluk" and "Alkafaat" and "Mavedona Ghadan," which is closely associated with the reality of people's lives and aspirations and sufferings of the people portrayed were selected and elements of the story in these three plants were criticized. Some results of this review indicate that he has simple style, flowing unpretentious and uses detailed description of the elements of the story, And He was able to increase the excellence and richness of their stories Show Moral and religious concepts and realities of people's lives. , ..

    Keywords: story elements, short story, Najib Keilan
  • Salah Abdi *, Nasrin Abasi, Zahra Afzali Pages 57-74

    Stream of consciousness is a way of dialogue that has become common since the Late Nineteenth and early Twentieth centuries in fiction and attracted the Attention of most literary figures to it. It is one of the ways of saying by which the narrator - Author - takes advantage of it to further his own stories and Adventures that are in the heroes’ mind, or the major hero is going to tell the Readers so that the content of the hero’s conscious or unconscious is thereby transferred to the reader.This article tries to study on a representation of colorful aspects of discourse in “Altanturya novel lasting effect Radwa Ashour” from the perspective of Stream of consciousness. It further explains how to use it and analyze the formation, and describes the world of characters and the surroundings that there are in his minds. It is concluded that the author has employed different methods for describing the thoughts and minds of the story character.. It is concerned with the highest level of awareness and the level of logical thinking. In this novel, stereotypes dominated the chaos and logical systems of events replaced time dispersion Radwa Ashour employs theatrical monologue in the narration of her story and at the end he realizes that the “Altanturya novel is not within the stream of consciousness, however, some think.

    Keywords: narration, stream of consciousness, Altanturya novel Radwa Ashour
  • Ali Edalati Nasab *, Seyyed Ali Seraj Pages 75-94

    Stories are among the most basic and important contents of Quran and a major proportion of the content of Quran is in the form of stories in order to enhance its efficacy as well as its aesthetic manifestation for the audience. Above all, its main role which is guiding mankind is shining together with its other contents. Therefore, stories in Quran are not artistic works independent of other main contents, but only tools among available tools to implement its guidance and educational purposes.
    Joseph's story is one of the long stories in Quran which to some extent is regarded as a historical novel and includes all the elements of a novel which using an artistic expression has dealt with an important spiritual issue. In this story, incidents have been designed in such a way that a comprehensive structural analysis as well as a full-scale morphology can be presented. This study attempts to investigate Quran's aesthetic manifestation and miracle in the expression of Quran's contents applying the elements of a novel to and structurally analyzing the Joseph's story and to delineate important features of stories in Quran relying on this Sura.

    Keywords: Quran, narration, Joseph's story, structural analysis of story, its aesthetic manifestation
  • S. A. Ghasemzadeh *, N. Baba Hosseinpour Pages 95-123

    Ahmad shamloo has a distinguished status among the contemporary poets Due to his stylistic and linguistic identity, And his role in the emergence of blank verse. Shamloo’s success in such a formal innovation in the structure of nursery rhymes and the use of symbolic and allegorical childish language to inspire his intellectual and emotional lebenswelt, and thereby stimulation and promotion of the communal emotions of the audiences (both children and adults) is considerable. Using Halliday's approach to discover the cohesion of his texts, we can rocognise aspects of his poetic language, its formation quality, and it's isotopy with his nursery rhyme's meaning and content. Considering the importance of the issue, this descriptive-analytic study, based on the Functionalism theory of Halliday, tries to represent the "cohision of text" through investigating nursery rhymes of Shamloo. The results have shown that, among cohesion factors of the text in Shamloo's nursery rhymes, endophora, repetition, collocation, and conjunctions have the most frequency. These elements show the referential role of poetry and textual convergence and cohesion of nursery rhymes and a proof of leading the audience by him through emphasizing and frequency.

    Keywords: Ahmad shamlou, Children's narrative, Blank verse, cohision of text, Halliday