فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود صادقی* صفحات 7-23
    موضوع مقاله حاضر، تبیین وجه اخلاقی حجاب است. در سال های اخیر، برخی از نواندیشان دینی ایرانی و غیر ایرانی تلاش کرده اند تا حکمت حجاب را به مقوله عفت پیوند دهند و آن را به عنوان یک وسیله برای حفظ عفت، بدون معنا و وجهی اخلاقی و یا وسیله ای ناکارآمد معرفی کنند. در این راستا، این مقاله درصدد بررسی چیستی وجه اخلاقی حجاب و پاسخ منتقدان به بود و نبود این وجهه اخلاقی با روش تحلیلی توصیفی در واکاوی نصوص دینی است. در واقع، حجاب یک وجه اخلاقی دارد که آن را به پدیده و فضیلتی همدلانه و دیگرخواهانه تبدیل می کند؛ زیرا حجاب، روشی برای کاهش و کنترل دیگرآزاری های جنسی است. از طرف دیگر، دلیل اصلی عدم فهم دقیق منتقدان حجاب شرعی از وجه اخلاقی این فریضه، آن است و نیز اینکه تفاوت های ظریف مقولاتی چون عفت، یا، بازدارندگی جنسی و پاکدامنی به درستی فهم و تبیین نشده است.
    کلیدواژگان: حجاب شرعی، وجه اخلاقی، عفت، حیا، پاکدامنی
  • ناهید طیبی* صفحات 25-47
    ملیت مادر امام رضا (ع) ، به عنوان بحث حاشیه ای در منابع مطرح شده و دیدگاه های گوناگونی را برتافته است. بررسی ملیت بانو، نه تنها سبب کشف حقیقتی تاریخی می شود؛ بلکه زمینه ای برای ارائه فرضیه ای بزرگ تر و پاسخی عمیق تر به این پرسش می شود که چرا مادران هفت تن از ائمه (ع) ، کنیز و از ملیت های مختلفی بودند. در تحقیق حاضر، فرضیه یونانی بودن بانو نجمه که برای اولین بار مطرح شده، با بهره گیری از دلایل نقلی، قرائن و شواهد و با روش تحلیلی تاریخی بررسی می شود. دستاورد مقاله این است که بانو نجمه (اروی) ، کنیز غیر عربی یونانی تبار، با رنگ روشن، چهره ای درخشان و موهای قرمز متمایل به زرد بوده که در نوبه می زیسته و از اقصی المغرب خریداری شده است. بعید نیست که اجداد ایشان از یونانی هایی باشند که به توصیه ارسطو توسط اسکندر به سقوطرا مهاجرت کردند. وجود القاب شقراء، صفراء، صقرا و صقر، وصف مولدات و شگفتی اصحاب امام (ع) از خرید وی، سنت بقط که واژه ای هلنی است و غیره، از جمله دلایل و مویدات یونانی بودن او است.
    کلیدواژگان: مادران ائمه (ع)، ملیت مادر امام رضا (ع)، نجمه، سقوطرا، بقط، یونان
  • ولی الله نقی پور فر* صفحات 49-70
    مراتب الزامات دینی، در قرآن کریم، سه مرتبه کلی «اسلام، ایمان، یقین یا احسان» است. مرتبه اول، برای عاقبت خیری لازم است؛ ولیکن کفایت نمی کند؛ حداقل مرتبه مطلوب و مرضی خدا، الزامات در سطح ایمان است که همان مرتبه اصحاب یمین و اصحاب میمنه را شامل می شود. مرتبه سوم، الزامات اهل عصمت و طهارت و الزامات علمای ربانی پیرو معصوم است که مرتبه ای تشکیکی است و سه سطح «علم الیقین، عین الیقین، حق الیقین» را دربرمی گیرد. در این مقاله، با روش توصیفی-تحلیلی در قلمرو نصوص دینی، به ویژه قرآنی به حداقل الزامات مشترک زنان و مردان مومن و نیز به برخی از الزامات خاص بانوان در مرتبه اهل ایمان، فراتر از الزامات زنان مسلمان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مراتب، الزامات، دینی، تکالیف، زنان مومن
  • اردشیر محمدی*، مریم مدملی** صفحات 71-93
    مناسبات جنسیت و ارزش، یکی از مسائل بنیادین در پژوهش های اخلاقی است. این مناسبات در سه سطح ارزشمندی «ذاتی، فاعلی و غایی» قابل بررسی است. تاخر در خلقت و ارتکاب نخستین گناه توسط حوا، از جمله شواهدی است که در کتاب مقدس به تاثیر جنسیت بر ارزشمندی ذاتی ناظر است. اندیشمندان سنتی غرب نیز به صورت آشکار و نهان بر دخالت جنسیت در ایجاد طبقات برتر و فروتر تاکید می کنند. در تقابل با این رویکرد، فمینیست ها با اصرار بر بازاندیشی اخلاق سنتی غرب، درصددند تا صورت بندی نوینی از نظام و مناسبات اخلاقی متناسب با مفهوم جنسیت ارائه دهند. اگر چه آیین زرتشت نیز مولفه های متعددی دارد که بیانگر ارزشمندی زن است؛ اما هیچ گاه نمی توان در ارائه تحلیلی مستند و جامع از آداب و آموزه های سازگار با نقص ارزشی زن غفلت کرد. در مقابل همه این نظریه ها، در منابع دینی اسلام، آیات و روایات متعددی به تبیین ارزشمندی ذاتی برای نوع انسان ها فارغ از جنسیت پرداخته است. هدف این پژوهش، تبیین مبانی انسان شناختی اسلام در موضوع ارزشمندی ذاتی با روش توصیفی تحلیلی است که برای دستیابی به این هدف و به منظور معرفی ژرف تر اندیشه اسلام، آرای اندیشمندان و نیز متون مقدس با رویکرد تطبیقی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ارزشمندی ذاتی، جنسیت، جنس، زن، مرد
  • قاسم ابراهیمی پور* صفحات 95-118
    افزایش سن ازدواج، نرخ طلاق و خانواده های تک سرپرست، کاهش نرخ موالید، تغییر در ساختار و کارکردهای خانواده و مسائلی مانند اینها، خانواده اسلامی-ایرانی را با چالش های گوناگونی رو به رو کرده است که در صورت بی تدبیری و بی توجهی می تواند باعث بحران های جبران ناپذیری شود. این مقاله درصدد آن است تا مبتنی بر مبانی انسان شناختی علامه طباطبایی و ترسیم تیپ ایده آل های سه گانه برای خانواده، راهبردهای تحکیم خانواده را تدوین کند. بر اساس ارتباطات استثماری انسان طبیعی، تعاملات فردگرایانه انسان اجتماعی و روابط گرم انسان متمدن، با سه مدل خانواده «استبدادی، دموکراتیک و متمدن» رو به رو خواهیم بود که هر یک به میزان شکوفاسازی گرایش های فطری انسان به همسرخواهی، همسانی، فرزندآوری، نقش پذیری جنسیتی، فضیلت های اخلاقی و آراستگی، در تحکیم خانواده تاثیر خواهند داشت. راهبردهای ابلاغی و اقناعی، به منظور اصلاح ساختارها، قوانین و نظام آموزشی، از یک سو و اصلاحات فرهنگی و آموزش عمومی، از سوی دیگر با هدف دستیابی به خانواده محوری و سطوح هشت گانه تحکیم در این باره قابل توجه است.
    کلیدواژگان: خانواده، تحکیم، ثبات، خانواده ایرانی، انواع انسان، انواع خانواده، علامه طباطبایی
  • رقیه جاویدی*، محمدرضا احمدی، نجف لک زایی صفحات 119-142
    دین مقدس اسلام، به سبب اهتمام شایانی که به نهاد خانواده دارد، دستوراتی را برای زندگی عادلانه و توام با رحمت داده است که عمل به این دستورات، سبب سعادتمندی زن و شوهر و در نهایت، خانواده می شود و به تبع، سعادت خانواده را نیز به دنبال دارد. در این راستا، اسلام برای خانواده نیز همچون جامعه، وجود یک قیم، سرپرست یا مسئول را (که با توجه به آیه قوامه، مردان هستند) ضروری می داند. از دیدگاه مفسران و فقهای امامیه و حنفیه، شوهر بر همسر خود در حوزه های مختلف، از جمله استمتاع، اسکان، خروج از منزل، اشتغال، تصرفات مالی و تعهدات شرعی، عبادات و امور مباح، قیومیت و سرپرستی دارد. در این راستا، می توان از سه بحث خروج زن از منزل، اشتغال زن و تصرفات مالی اش، استلزامات سیاسی آیه را برداشت کرد؛ به این گونه که در اولی، بحث شرکت زن در امور سیاسی کشور، مانند شرکت در راهپیمایی ها، انتخابات، رای دادن و سخنرانی های مقامات یا کاندیداها مطرح می شود. اما در دومی، بحث اشتغال زن در خارج از منزل به دو صورت آزاد (مانند شرکت در احزاب یا کانون ها و نهادهای تبلیغاتی کاندیداها) و قراردادی (مانند شرکت در مناصب و پست های سیاسی) قابل طرح است. همچنین در سومی، مسئله پشتیبانی، حمایت و کمک های مالی زن در امور سیاسی و انتخاباتی بررسی می شود. البته در سعه و ضیق قلمرو قیومیت شوهر بر همسر در حوزه های بیان شده، بین دو فقه امامیه و حنفیه و نیز در بین علمای هر کدام، اختلاف نظر وجود دارد. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به بررسی موارد بیان شده می پردازد.
    کلیدواژگان: استلزامات سیاسی، آیه قوامه، قوامون، مفسران، فقهای امامیه، فقهای حنفیه
|
  • Masud Sadeghi Pages 7-23
    The present paper seeks to explain the moral aspect of hijab. In recent years, some Iranian and non-Iranian religious intellectuals have aempted to link the philosophy of hijab to the issue of modesty and to present it as aninefficient means to preserve chasty, or something which is devoid of any meaning and moral aspect .Hence, using descripve-analycal method, this paper analyses religious texts to examine the moral aspect of hijab and to answer the crics’ doubts in this regard. In fact, hijab hasa moral aspect that turns it into an empathec and altruisc virtue and phenomenon; because it is a way to reduce and control the sexual harassments. On the other hand, the main reason why the crics lack a correct understanding of the moral aspect of legal hijab is thatsubtle differences in issues such as chasty, modesty, sexual deterrence and purity have not been properly understood and explained.
    Keywords: legal hijab, moral aspect, chasty, modesty, purity
  • Nahid Tayyebi Pages 25-47
    Naonality of the mother of Imam Reza (AS) has been raised as a marginal issue in some resources and there have been different views in this regard. Invesgang the naonality of this Lady can both result in discovering a historical fact and preparing the ground forpresenng a greater hypothesis and a more correct answer to the queson that why the mothers of seven of the Imams (AS) were slavesfrom various naonalies. Using a historical -analycal approach and tradional reasoning, the present study deals with the hypothesis about theGreeknaonality of this Lady that is raised for the first me.The findings show that Lady Najmeh (Arvi)was a non-Arab Greek slave with light-colored complexion,brilliant face, and reddish-yellow hair,who lived in Nobah and was purchasedfrom Aqsa alMaghreb. It is likely that her ancestors were amongthe Greek people who, advised by Aristotle, migrated to Soqutra by the command of Alexander. Titles such as Shaqra’, Safra’, Saqra,Saqar,descripon of producve and Imam’s (AS) companions’ wonderatpurchasing her, the tradion of Baqat that is a Hellenisc term, etc. are among the reasons that prove her Greek naonality .
    Keywords: mothers of the Imams (AS), Imam Reza (AS), Najmeh, Soqutra, Baqat, Greece
  • Valiallah Nagi pour Far Pages 49-70
    Religiousobligaons in the Quran include three generallevels of"Islam, faith, perfect certainty or benevolence". The First level is necessary but not sufficient for a good desny.The lowestlevel of winning divine favor and sasfaconcomprises religious obligaons at the level of faith that is the level of companions of the Right and people of the Paradise. The third level concerns religious obligaons of the infallible and the immaculateImams as well as divine scholars and followers of the infallibles.This level is gradaonal and includes the three levels of "cognive certainty, certainty by sense-perceponand absolute experienced certainty”. Using adescripve -analycal method, this paper explores religious texts, especially the Qur'an in order to explain the minimum requirements of the faithful women and men, as well as some specific obligaons of women of faith beyond the requirements of Muslim women.Using descripve-analycal and tradional methods, and studying the verses of the Qur'an ,commentators’ analysis and narrave sources, this paper deals with the minimum obligaons of the faithful women and men, as well as some obligaonsspecific tofaithful women, beyond the obligaons of Muslim women. The method used in this research is the model ofQuran to Quran interpretaon in the authenc interpretaons of Al-Mizan, Nemune and Tasnim.
    Keywords: religious obligaons, requirements, women, believers, the Holy Quran
  • Ardeshir Mohammadi, Maryam Madmoli Pages 71-93
    The relaonship between Gender and value is one of the fundamental issues in research on ethics. Thisrelaonship can be invesgated at three levels of “intrinsic, subjecve and ulmate” value. Posteriorityin creaon of Eve and commitment of the first sin by her areamong evidence in the Bible that refer to the effect of gender on intrinsic value. Tradional thinkers of the West emphasize both overtly and covertlyon the effect of gender on the creaon of superior and inferior classes. In contrast to this approach, feminists insist on rethinking the tradional ethics of the West, and try to present a new formulaonof the moral system and relaonsappropriatefor the concept of gender.Zoroastrianism also has several components that represent the value of woman.However, in providing a comprehensive and documented analysis, one cannot overlook some of itsteachings and customs that indicate the lower value of woman. In contrast to all these theories, there are numerous verses and Hadiths in Muslims’ religious sources that, regardless of gender, explain the intrinsic value ofall human beings. Using a descripve-analycal approach, this study aims at explaining the anthropological foundaons of Islam with regard to the subject of intrinsic value.To this end, and in order to offer a more comprehensive introducon of Islamic thought, thinkers’ opinions and sacred texts have been analyzed through a comparave approach.
    Keywords: intrinsic value, gender, woman, man
  • Ghasem Ibrahimi pour Pages 95-118
    With the age of marriage, rate of divorce and single-parent families on the increase, decline of birth rate, changes in family structure and funcons and similar issues,Islamic and Iranian families are faced with numerous challenges which, if overlooked, can cause irreversible damage. Based on the anthropological principles of AllamehTabatabaei, this paper aempts to develop the strategies for strengthening the family constuon and outline three types of ideal families.Based on the exploitave relaonships of natural human, individualisc interacons of social human and the close relaons of civilized human, there are three family types: “despoc, democrac and civilized”.Each of these family types will effect consolidang the family instuon based on the extent they can foster man’s natural tendencies towardmarriage,parallelism, childbearing, gender-based role taking, moral virtues and elegance. Adopted and persuasion strategies can be helpful for improving the structures, laws and educaonal system on the one hand, cultural reform and public educaon on the other hand, and building a family-oriented society based on the eight levels of consolidaon.
    Keywords: family, consolidaon, stability, Iranian family, human types, family types, AllamehTabatabaei
  • Rogayeh Javidi, Mohammad Reza Ahmadi, Najaf LakZaee Pages 119-142
    Paying great aenon to family instuon, the holy religion of Islam has given spouses commands about living together in jusce, mercy and compassion. Following these commands not only leads to the bliss and happiness of the spouses, but also to bliss in the society. Therefore, Islam considers the presence of a guardian, supervisor, or leader necessary for both family and society (according to verse Qavameh, husband is the family’s guardian). From the perspecve of Imamite and Hanafite commentators and scholars, in various areas including sexual intercourse, accommodaon, leaving the house, employment, financial possessions and religious obligaons, worship and permissible maers, wife is under the guardianship of her husband. In this regard, we can consider the polical implicaons of this verse concerning the three issues of wife’s leaving the house, her employment and her financial possessions. Regarding the first issue, women’s parcipaon in polical acvies, such as demonstraons, elecons, vong and aending officials or candidates’ lectures are discussed. In the second, the issue of wife’s employment outside the house can be raised in two forms of free parcipaon (at polical pares or candidates’ campaign headquarters.) and contract–based parcipaon (such as parcipaon in polical posions and occupaons). In the third, the issue of wife’s support and financial contribuon in polical acvies and elecons are invesgated. Of course, there are disagreements between Imamaite and Hanafite Jurisprudence and among their scholars over the extend of husband’s guardianship over wife in the menoned areas. This paper deals with the menoned issues using a descripve-analycal approach.
    Keywords: polical implicaons, Qavameh verse, Qavvamun, commentators, Imamate jurists, Hanafite jurists