فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عادل اصغرپور طلوعی، رحیم وکیل زاده *، محمد علی حیدری، محسن شکرچی زاده صفحات 7-26
    یکی از موجبات ارتداد که احکام ویژه ای در نظام کیفری اسلام بر آن مترتب می شود انکار یکی از ضروریات دین است. سوالی که مطرح می شود این است که آیا در انکار ضروری دین که موجب ارتداد است علم و آگاهی شخص انکار کننده هم نقش دارد یا اینکه انکار ضروری دین به هر صورتی که باشد موجب ارتداد می شود؟ در مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی به نقش علم در انکار ضروری دین پرداخته ایم و نتایج حاصل از آن در مجموع بیانگر این است که علم و آگاهی انکار کننده به ضروری دین بودن آنچه انکار می کند از شروط اصلی تحقق ارتداد است. پس از بررسی اختلاف موجود بین فقهای امامیه در خصوص اینکه آیا انکار ضروری دین سبب مستقل برای ارتداد است یا انکار ی که مستلزم انکار دین شود موجب ارتداد است؟ به این نتیجه رسیده ایم که انکار ی موجب ارتداد است که مستلزم انکار دین باشد. بر همین اساس اگر انکار ضروری دین به دلیل وجود شبهه ای از طرف انکار کننده باشد نه تنها موجب ارتداد نیست، بلکه باید به شبهه او پاسخ داده شده و مورد ارشاد و راهنمایی عالمانه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارتداد، استلزام، سبب مستقل، ضروری دین، وجود شبهه
  • امین الهیان*، مجتبی الهیان، محمد ابراهیم الهیان صفحات 27-48
    در این تحقیق سعی شده است با روش توصیفی - تحلیلی به این پرسش پاسخ داده شود که با توجه به اصل صلاحیت سرزمینی قوانین کیفری و همچنین حفظ حاکمیت ملی آیا شناسایی و اجرای احکام کیفری خارجی در قلمرو حاکمیت یک کشور اسلامی علی الخصوص ایران امکان پذیر هست یا خیر ؟به نظر نگارندگان برای پاسخ به این پرسش ها از منظر حقوق اسلامی با عنایت به آیات قرآن و روایات می توان گفت که توجه به اصل عمل متقابل و جواز اجرای احکام سایر ادیان الهی در قلمرو حاکمیت حکومت اسلامی و قاعده درء می تواند توجیهی برای اجرای احکام کیفری خارجی باشد.در ایران نیز بررسی قوانین موضوعه و توافقنامه های معاضدت قضایی حکایت از آن دارد که شناسایی و اجرای احکام کیفری خارجی به طور محدود و تحت شرایطی در مواردی چون انتقال محکومین ،تعیین خسارات ناشی از جرم پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: اجرای احکام کیفری خارجی، حفظ حاکمیت ملی، صلاحیت سرزمینی، حقوق اسلامی
  • عبدالله جوان*، محمدرضا امام صفحات 49-68
    یکی از مباحثی که در اصول فقه مورد بررسی قرار می گیرد عبارت است از چیستی حکم عقل در موارد شک در وجود تکلیف الزام آور از ناحیه خداوند. برخلاف نظر رایج میان اصولیان که در این باره به برائت عقلی قائل شده اند، دو تن از اصولیان معاصر یعنی شهید آیت الله صدر و آیت الله محقق داماد (ره) حکم عقل را در این باره لزوم احتیاط دانسته اند، که دیدگاه شهید صدر تحت عنوان نظریه حق الطاعه مورد توجه و نیز نقد دانشمندان قرار گرفته است. در این مقاله با طرح دیدگاه شهید صدر و مرحوم محقق داماد (ره)، مقایسه ای بین این دو تبیین از نظریه حق الطاعه صورت گرفته و نکات و نقدهایی پیرامون آنها مطرح شده است. سپس یکی از مهمترین نقدهایی که درباره نظریه حق الطاعه مطرح شده، یعنی نقد آیت الله آملی لاریجانی مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده به ایرادات طرح شده پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: احتیاط، اصل عملی، برائت، حق الطاعه، عقل، ملاک اباحه
  • سید مسلم حسینی ادیانی * صفحات 69-87
    یکی از عوامل موثر در استنباط احکام شرعی نقش زمان و مکان است، از دستاوردهای عنصر زمان پاسخگوئی به مسائل مستحدثه فقهی است، یکی از ملاکهای حق فسخ نکاح در عیوب زوجین، ضرر و زیانی است که از لزوم عقد گریبان گیر طرف دیگر می شود. از سوی دیگر با توجه به پیشرفت شگرف دانش پزشکی در درمان بعضی از عیوب فسخ نکاح و همچنین پیدایش برخی از عیوب و بیماری های مسری و خطرناک دیگر؛ با این پرسش ها مواجه می شویم: آیا با وجود ملاک ضرر در ابتلاء زوج به عیوب غیرجنسی مسری و خطرناک برای زوجه حق فسخ نخواهد بود؟ آیا در صورت درمان برخی از عیوب جنسی و غیرجنسی و خارج شدن آن ازعنوان عیب؛ خیار فسخ ساقط نخواهد شد؟ آیا در صورت ابتلاء یکی از زوجین به بعضی از بیماری های مسری و مهلک نوظهور برای طرف دیگر حق فسخ نخواهد بود؟ این مقاله درصدد یافتن پاسخ پرسش های پیشگفته است.
    کلیدواژگان: افضا، تدلیس، جب، جنون، عیوب، فسخ نکاح، قرن
  • رضا رنجبر * صفحات 89-109
    سوال مهم مطرح در عرصه ی وکالت این است که در صورت فوت یکی از وکلای انتخابی توسط موکل یا وکیل، وکالت بقیه وکلاء به قوت خود باقی است یا وکالت آنها منفسخ می گردد؟ برای پاسخ دادن به این سوال ابتدا درباره ی عقد یا ایقاع بودن عمل حقوقی وکالت (ماهیت)، آراء و استدلالات مربوطه آورده شده و سپس نظرات و استدلالات مربوط به علت انفساخ وکالت با مرگ یکی از طرفین عقد وکالت و انحلال نمایندگی در اثر ورشکستگی شخص حقوقی در عرصه حقوق تجارت را به بحث گذاشته و نهایتا عدم تاثیر فوت یکی از وکلای پیشین در سایر وکالتها در صورتی که وکیل جدید، وکیل موکل اول باشد، به عنوان نظر برگزیده انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: انفساخ، ايقاع، جايز، عقد، وکالت
  • الهه شاه پسند * صفحات 111-130
    تحلیل روایات مشتمل بر قرائات منسوب به ائمه (ع) و بررسی زمینه ی صدور آنها شایسته پژوهشی گسترده است. این مقاله گامی آغازین در این جهت است و بررسی کارکرد روایات ناقل قرائت ائمه(ع) در مقام استفاده حکم را هدف خویش کرده است. در این راستا، به بررسی نقش قرائت صادقین(ع) از آیه95 سوره مائده پرداخته و نتیجه گرفته است که فقی هان امامیه گرچه برداشت های خود را بر این قرائت متمرکز نکرده اند، اما حکمی که بر اساس دیگر روایات در تعیین کفاره صید در حال احرام بدان دست یافته اند، عملا با نتیجه حاصل از قرائت منقول از صادقین(ع) همسو بوده است. در نتیجه اخبار آحاد مشتمل بر قرائت اهل بیت(ع) نیز می توانند همچون سایر اخبار آحاد، در صورت برخورداری از شرایط لازم، در پژوهش های فقهی مورد استفاده قرار گیرند و نباید صرفا به این جهت که در قالب بیان قرائت مطرح شده اند، تمام آنها را کنار نهاد؛ چه اینکه مضمون روایت محل بحث نیز با ویژگی های رسم الخط مصاحف برجای مانده از عصر امام صادق(ع) و فتاوای فقی هان شیعه و اهل سنت تایید می شود.
    کلیدواژگان: آيه 95 سوره مائده، حکم و شهادت، خطاي کاتبان، ذوا، ذو عدل، فقه شيعه، قرائات منقول از ائمه(ع)
  • محسن شفیعی *، اکبر احمد پور، محمدتقی فخلعی صفحات 131-153
    این مقاله، تلاشی در راستای تبیین ماهیت قاعده نفی وزر است که از برخی آیه های قرآن کریم الهام گرفته شده است. به نظر می رسد عدم وضوح مفاد این قاعده سبب اختلاف دیدگاه در میان اندیشمندان شده است؛ به گونه ای که برخی منکر امکان بکارگیری این قاعده در مسائل فقهی شده و مفاد آن را ناظر به عالم آخرت دانسته اند؛ گروهی دیگر مفاد آن را بیانگر حکم عقل و غیرقابل تخصیص شمرده و از این رهگذر با پاره ای از احکام فقهی همچون ضمان عاقله مخالفت کرده اند. در این جستار با روش تحلیلی و انتقادی، جایگاه این قاعده مورد بررسی قرار گرفته است، واین نتیجه حاصل شده که از سویی مفهوم آن نشانگر نفی مسئولیت نیابتی است و از سوی دیگر، مبنای حجیت آن سیره عقلا بوده و از این رو قابلیت تخصیص را دارد. بنابراین با تحلیل این قاعده، از طرفی برای اصل پر کاربرد فردی بودن مسئولیت، مستندی قرآنی فراهم می شود، و از طرف دیگر، رویکرد فقه اسلامی در خصوص مسئولیتهای نیابتی که از مستثنیات قاعده محسوب می شوند، قابل ارزیابی خواهد بود.
    کلیدواژگان: حکم عقل، سیره عقلا، مسئولیت نیابتی، نفی وزر
  • عباس کریمی*، افروز صمدی صفحات 155-168
    حد فاصل عقد باطل و عقد صحیح فعلی، وضعیتی وجود دارد که در آن نه می توان عقد را هیچ پنداشت و نه می توان تمامی آثار عقد را بر آن بار کرد. در واقع با ایجاب و قبول، عقدی بنا نهاده می شود که تا حدی آثاری با خود به همراه می آورد، هرچند کامل نبوده و واجد تمامی آثار نیست. این وضعیت را «صحت تاهلی» می نامند. عقد فضولی و عقد اکراهی، عقود عینی همانند رهن و هبه و عقد شرکت موضوع ماده (17) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1346 همگی در وضعیت صحت تاهلی به سر می برند و صحت فعلی آنان به ترتیب منوط به تحقق رضایت مالک، قبض و ثبت است. مفهوم صحت تاهلی و احکام و آثار آن تاکنون موضوع مطالعه مستقلی قرار نگرفته و مصادیق آن نیز به تفکیک برشمرده نشده است. تمامی این موارد لزوم ساماندهی این نظری در حقوق ایران را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: صحت تاهلی، صحت فعلی، عقد اکراهی، عقد فضولی
  • نسرین کریمی * صفحات 169-182
    زمینه و هدف
    لزوم اذن زوج برای خروج زن از منزل، در فقه امامیه امری مسلم است در همین راستا، این سوال مطرح می شود که آیا در صورت نشوز مرد، حق قوامیت و امر و نهی برای وی ثابت بوده و زن همچنان موظف به تمکین و اطاعت از مرد است؟
    یافته ها
    برخی معتقدند ادله ای که وظایف زن را بیان کرده مطلق است، به گونه ای که اگر شوهر تکلیف خود را انجام نداد، زن نمی تواند از وظایف واجبش سرپیچی نماید. این قول صحیح نیست زیرا ادله بیانگر حکم، کلی است و از تمام زوایا در مقام بیان نیست؛ بنابراین نمی توان به اطلاق آنها تمسک کرد. به علاوه اینکه روایت سفیان بن عیینه نیز مقید اطلاق این روایات است. همچنین مطابق آیه 34 سوره نساء تفضیل و انفاق، علت قوامیت مرد بر زن است و با نبود علت، حکم قوامیت مرد هم برداشته می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    در شرایطی که زوجه منحصرا تامین نفقه را بر عهده دارد، تکلیف وی به تمکین و کسب اجازه برای خروج از منزل جهت کسب و کار منتفی می گردد. حتی اگر حکم اولیه را اطاعت زن از شوهر به طور مطلق بدانیم، طبق قواعد فقهی مانند قاعده لاضرر و نفی عسر و حرج، الزام به تمکین برداشته می شود و زن اجازه خواهد داشت که برای تامین نفقه مشغول به کار در بیرون از منزل شود.
    کلیدواژگان: تمکین، نشوز مرد، نفقه
  • محمدعلی محب الرحمان *، محمد مهدی محب الرحمان صفحات 183-201
    یکی از مهمترین مباحث در حدود الهی، شرایط مجری آن است. مقاله پیش رو، که به برخی از این شرایط می پردازد، در پی پاسخ به این سوالات است که: «آیا شرط خاصی در شخص مجری حدود وجود دارد؟ آیا تنها کسی می تواند حدود را اجرا نماید که خود، عامل آن گناه یا گناه مشابه نباشد؟ این حکم در تعزیرات چگونه است؟ آیا اسلام و عدالت نیز در مجری حد، شرط است؟ آیا توبه گناهکار، تاثیری در حکم او دارد؟ حکم ناظرین اجرای حد چگونه است؟ و یا این که هر کس، هرچند گناهکار به موجب آن حد باشد، می تواند آن حد را در مورد دیگران اجرا نماید؟»
    یافت های تحقیق که به همراه راهکار اجرایی آمده است، نشان می دهد: اجرای حدود مربوط به حق الله توسط گناهکاری که مرتکب موجب هر حدی شده باشد، بنابر نظر فقها، بر خلاف احتیاط و یا حرام است؛ اگر مجری گناهکار، قبل از تصدی اجرای حد توبه نماید، می تواند حد را جاری کند.
    کلیدواژگان: اجرای احکام، حدود، رجم، گناهکار، مجری حد
  • حمید محمدی راد*، زینب ممقانی صفحات 203-220
    یکی از محرمات و آسیب های روابط اقتصادی و اجتماعی، کم فروشی و «تطفیف» است. کم فروشی گرچه در حوزه تجارت و در بخش مکیل و موزون، ظهور و بروز بیشتری دارد ولی در حوزه های کاری، حقوقی، عبادی و اخلاقی نیز متصور است؛ بلکه هرگونه کاستی در حقوق مردم و کوتاهی در انجام تکالیف شرعی و اجتماعی نوعی تطفیف و کم فروشی است که بر اساس منابع فقهی و قوانین جمهوری اسلامی ایران ممنوع می باشد و قلمرو آن، شامل انواع مبیع (اعم از مکیل و موزون و غیر آن ها در فضای حقیقی و مجازی)، کوتاهی در انجام تعهدات کاری و خدماتی، کوتاهی همسران در انجام وظایف متقابل و کاستی در عبادات می شود.
    کلیدواژگان: بخس، ترازوداری، تطفیف، عدالت در توزین، قلمرو کم فروشی، کوتاهی در تعهدات
  • علی مظهر قراملکی، علی دادخواه * صفحات 221-243
    بدعت یا ایجاد تغییر و انحراف در دین و عرضه اندیشه های انحرافی به نام دین، به باور تمامی مذاهب اسلامی دارای حرمت است. از جمله مباحث پیرامون این موضوع، که در آثار اندیشمندان مسلمان، به ویژه علمای امامیه، کمتر بدان پرداخته شده، نحوه رویارویی با بدعت و به طور خاص، امکان به کارگیری تدابیر کیفری در برابر آن است. پژوهش حاضر به منظور دستیابی به دیدگاه شریعت در زمینه اقدام کیفری، جرم انگاری بدعت و وضع مجازات برای بدعتگذاران را با مطالعه در منابع فقه و آرای علمای مذاهب اسلامی، با روش توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار داده و بر این اساس، مشروعیت آن را نتیجه گرفته است، ضمن آن که عدم تعرض به حدود مشروع آزادی اندیشه و بیان را نیز ضروری دانسته است.
    کلیدواژگان: ابتداع، بدعت، تعزیر، جرم انگاری
  • سعید نظری توکلی، میثم خزایی*، طه زرگریان صفحات 245-265
    یکی از مسائل در باب دیات، مسئله دیه ولد نامشروع است. اگر فردی، ولد نامشروعی را عمدا یا خطا، به قتل برساند ، این سوال مطرح است که دیه مجنی علیه چه مقدار خواهد بود؟ فقی هان امامیه، در پاسخ به این سوال دیدگاه های متفاوتی ابراز کرده اند. دیدگاهی، ولد نامشروع را مطلقا غیرمسلمان دانسته، در نتیجه، یا دیه را در حق وی منتفی می دانند، یا همانند دیه ذمی با وی رفتار می کنند. در مقابل دیدگاهی دیگر، وی را مسلمان دانسته، در نتیجه دیه او را دیه کامل می دانند. در این مسئله دیدگاهی نیز قائل به تفصیل شده است. ماده 552 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز به تبعیت از دیدگاه دوم، دیه شخص متولد از زنا را مانند دیه مسلمان می داند. پژوهش حاضر بر اساس مبانی قرآنی، روایی و اصولی، دیدگاه مسلمان تبعی بودن ولد نامشروع و ولد تکوینی ابوین را پذیرفته، در نتیجه دیه ولد نامشروع را همسان با دیه مسلمان می داند.
    کلیدواژگان: دیه، دیه فرزند نامشروع، متولد از زنا، ولد نامشروع
|
  • Adel Asgharpour Toluie, Rahim Vakilzadeh *, Mohammad Ali Heidari, Mohsen Shekarchy Zadeh Pages 7-26
    Among the factors that cause heresy are the denial of the necessities of religion and disrespecting them. What is meant by necessities of religion is those beliefs and instructions that are proved to all Muslims. In the present paper, while investigating the necessities of religion, the role of awareness in denying the necessities of religion by the denier is examined and it is concluded that the denier of the necessities of religion is considered as heretic when he/she is aware that what he/she denies is part of necessities of religion. Basically, the knowledge and awareness of the denier that what he/she denies is part of the necessities of religion is among the principal conditions of heresy. Then, the controversy among the Shi’ite jurists whether the denial of the necessities of religion is an independent cause of heresy or the denial of the necessities of religion and the prophthood of Prophet of Islam are the requirements of heresy is dealt with and after quoting and examining the jurists’ opinions and their reasons, the second opinion is accepted. In this regard, if the denial of the necessities of religion is due to an existence of doubt from the denier, this is not only the cause of heresy, but his/her doubt should be responded and he/she should be guided.
    Keywords: heresy, requirement, independent cause, the necessities of religion, the existence of doubt
  • Amin Elahiyan *, Mojtaba Elahiyan, Mohammad Ibrahim Elahiyan Pages 27-48
    In this research, we have tried to answer the question in a descriptive-analytic method that, considering the principle of territory competency principle of penal rules as well as protection of national governance, whether recognition and execution of foreign penal decisions in the governance territory of an Islamic country, specially Iran, is possible or not? The writers believe that to reply to such questions in view of Islamic law and considering Qur’anic verses and narrations, we could say that considering the principle of interaction and permission for execution of rules of other Revealed Religions in the governance territory of Islamic government and ward off rule could be a justification for execution of foreign penal decisions. In Iran too, review of related rules and judiciary cooperation agreements indicate that recognition and execution of foreign penal decisions has been accepted limitedly and conditionally for cases such as transfer of the condemned, determination of losses caused by the crime.
    Keywords: foreign sentences enforcement, territorial jurisdiction, national sovereignty preserving
  • Abdollah Javan*, Mohammadreza Emam Pages 49-68
    One of the discussions that are studied in principles of jurisprudence is the nature of the reason stance in the cases of doubt on the existence of a binding obligation on the part of God. Contrary to the principles common among fundamentalists, two of contemporary fundamentalists, namely Ayatollah Ṣadr and Ayatollah Muḥaqiq Dāmād, have considered reason stance as a necessary precaution in this regard, which the viewpoint of Ayatollah Sadr, known as the right of compliance (ḥaqq al-ṭā‘a) theory. In this article, a comparison is made between these two explanations of the ḥaqq al-ṭā‘a theory, and a series of facts about them would be proposed. Then, one of the most important criticisms about ḥaqq al-ṭā‘a theory, i.e. the criticism of Ayatollah Amoli Larijani is explained, and it is also trying to respond to the proposed objections.
    Keywords: precaution, practical principle, disavowal, ḥaqq al-ṭāa, reason, permissibility criterion
  • Seyyed Moslem Hosseini Adyani * Pages 69-87
    The role of time and place is one of the effective factors in interpretation of religious orders, and responsiveness to newly-raised legal issues is the achievements of time factor. One of the measures to terminate in a partner’s defects is the damage that entangles the other partner due to matrimony. According to wonderful development of medical science to treat some of defects, which terminate the matrimony and to remove the appearance of some defects and contagious and dangerous disease, we encounter with some questions. This article seeks to find the response to these questions. According to evidence of damages in husband with the asexual, deathly, epidemic and dangerous defects by the husband, can the wife terminate the matrimony? By treating some of the sexual and asexual defects, won’t the authority to terminate be disappeared? If one of the partners catches the newly-emerged, epidemic and dangerous diseases, can the other one terminate the matrimony? The aim of this article is to reply the above-mentioned questions.
    Keywords: laceration of perineum, concealing defects, castration, insanity, defects, terminating matrimony, qaran (a female genital defect)
  • Reza Ranjbar * Pages 89-109
    The important question in the field of mandate contracts is that if one of the agents selected by the client or the former agent dies, will mandate of other agents remain or it will terminate. For answering this question first we argued about mandate contract that if it is contract or unilateral act, then the reason of mandate contract termination with the death of one of the parties and representation in the field of commercial law, finally we concluded that one of the former agents death doesn’t affect the other mandate contracts if the last agent is the first client’s attorney.
    Keywords: Termination, unilateral act, revocable, contract, mandate
  • Elaheh Shahpasand * Pages 111-130
    Analysis of the reports that include Readings attributed to Imams (A.S.) and the examining the grounds that led to their emergence requires a comprehensive research. This article is the first step to achieve this goal, by which we have tried to show what roles the reports that transmit Imams Reading have played in issuing a legal order. As a result, we have addressed the function of Ṣādiqayn’s Reading in the Qur’an 5: 95, and concluded that even if Imāmī jurisprudents didn’t focus their interpretations on this Reading alone, their ruling about atonement of hunting while at the pilgrimage that is based on the other reports of Imams are in line with the Reading quoted from Ṣādiqayn. Thus, those single transmissions that include the Reading of Imams, like other single reports, can be used in the Jurisprudential researches, provided that they possess required conditions. One cannot put them aside only because of their being set forth in the form of Reading, for the content of the Reading in question is supported by consonantal outline of the codifications of Imam Ṣādiq’s age and by the fatwas of the Shi’ites and the Sunnis.
    Keywords: the Quran, 5: 95, order, profession, error of scribes, possessor of justice, Shiite jurisprudence, the Readings quoted by Imams
  • Mohsen Shafiee *, Akbbar Ahmadpour, Mohammad Taghi Fakhlaei Pages 131-153
    This article aims to clarify the nature of denial of heavy burden of sins (naf-yi vizr) principle, which is inferred from some verses of the Qur’an. It seems that the ambiguity of different concepts of this principle has resulted in different viewpoints among scholars. Thus, some scholars have considered that the concepts of this principle are related to the Hereafter, and it is impossible to apply them in jurisprudential discussions. Another group argues that the principle expresses the rational decree and doesnt have any exception; therefore, they have disagreed with some chapters of the jurisprudence such as responsibility of the kinsmen of the offender (‘āqila). This analytical and critical research investigates the naf-yi vizr principle. The findings indicate that the nature of this principle negates vicarious liability. On the other hand, it shows that the principle’s acceptability coincides with the practice of the wise and is capable to exclude some cases. Finally, analyzing this principle provides a Qur’anic evidence for the very frequently-used principle of individual’s responsibility, and that we could assess Islamic jurisprudential perspective with regard to vicarious liability as an exception for the principle.
    Keywords: judgment of the intellect, practice of the wise, vicarious liability, naf-yi vizr
  • Abbas Karimi *, Afrouz Samadi Pages 155-168
    In between a valid transaction and a void one, there is a condition in which the transaction is neither null nor complete. In other words, after the offer and acceptance, the transaction is somehow formed and to some extent effectual although it is not complete yet. This condition is called "potential validity". Unauthorized transaction, contracts under duress, real contract such as mortgage and donation and a company which is formed under article 17 of the commercial code (as it is amended in 1346) are all examples of potential validity and their completion and effectiveness depend respectively on the owner's consent, delivery and registration. The concept of potential validity and its effects have not been studied independently yet and its examples are not mentioned separately. All the aforementioned things necessitate organizing this theory under Iran's law.
    Keywords: potential validity, a complete, effectual contract, contract under duress, unauthorized transaction
  • Nasrin Karimi * Pages 169-182
    Background And Objective
    The need to get husband’s permission to leave the house is taken for granted in Shi’ite jurisprudence. However, there follows a question that if the husband refuses to fulfill his marital duties, is he still entitled to command and prohibit his wife and having authority over her and is the woman bound to obey her husband?
    Findings: Some scholars believe that proofs on women’s duties are absolute and a woman shall not refuse to perform her obligatory duties even if the husband fails to fulfill his marital duties. This does not seem to be acceptable since the evidence proves it to be a general decree, not applicable to all cases. Moreover, the tradition by Sufyān Ibn ‘Uyaynah relies on application of these traditions. However, according to verse 34 of Sūrat al-Nisā in the Qur’an, a superior status and the act of paying maintenance may lead to the man’s authority over the woman. When the cause is absent, the given decree will be null and void and the man will no longer have the right to custody or authority over his wife.
    Discussion and
    Conclusion
    When a woman pays the household expenditures on her own, she will no longer be responsible to obey her husband nor to get his permission to leave the house for work. Even if the primary decree which requires the wife to obey her husband is regarded as an absolute rule, this duty will be removed under the secondary decrees such as "the principle of no harm" as well as "the denial of distress and hardship". Moreover, the woman will be allowed to leave the house for work in order to provide living expenses.
    Keywords: obedience, husband's refusing to fulfill marital duties, household expenditures
  • Mohammad Ali Moheb Alrahman *, Mohammad Mahdi Moheb Alrahman Pages 183-201
    One of the most important topics in the ḥudūd (punishments defined by Islamic law) is the conditions of its executor. This article studies some of the conditions of execution of ḥudūd and tries to answer these questions: According to Islamic jurists, is there any particular condition for execution of ḥudūd? Is it necessary that the executor of ḥudūd has not perpetrated that sin (ḥadd) or other similar sin? How is this ruling carried out in discretionary penalties? What happens if the perpetrator repents? What is the ruling for the observers of execution of ḥudūd? Can anyone who himself is sinner according to that ḥadd execute that ḥadd on others?
    The research findings along with executive approach indicate: According to Islamic jurists, execution of ḥudūd related to the right of God, cannot be executed by someone who did the same sin. That is, according to jurists’ view, unlawful or an obligatory caution. The sinful executor can execute ḥadd if he repents before being in charge of executing the ḥadd.
    Keywords: execution of ordinances, ?ud?d, lapidation, sinner
  • Hamid Mohammadirad *, Zeinab Mamaghani Pages 203-220
    One of the forbidden things and damages in social and economic relations is shortchanging (taṭfīf). Although shortchanging is of utmost importance in commercial and measurement domain, it also applies to practical, legal, worshiping, and moral domains. Any shortcoming in human right and failure in accomplishing social and religious injunctions are considered as shortchanging, which is forbidden in jurisprudence and Islamic Republic of Iran’s law. Its domain includes various kinds of things sold (measurement, weighing, etc. in real and virtual space), failure in accomplishing practical and service commitment, spouses’ failure in performing their duties, and shortcoming in worshiping.
    Keywords: underestimate, weighting, ta?f?f, justice in distribution, domain of shortchanging, negligence in commitments
  • Ali Mazhar Gharamaleki, Ali Dadkhah * Pages 221-243
    All of the Islamic religions believed that heresy or religious deviation is prohibited. In the works of Muslim scholars, particularly the Shi’ite scholars, one of the less studied topics is how to confront with heresy, especially enforcement of criminal penalties. Therefore this descriptive and analytical article deals with criminalization and determines the punishment of heresy according to jurisprudence and the opinion of Islamic scholars, and accordingly, it has concluded its legitimacy, while it has considered as necessary the non-violation of freedom of thought and expression
    Keywords: heresy, bidah, discretionary punishment, criminalization
  • Saeed Nazari Tavakkoli, Maysam Khazaee *, Taha Zargarian Pages 245-265
    One of the topics on dīya is the provision of dīya for anllegitimate child. The question that arises at this point is that if a person intentionally or unintentionally kills an illegitimate child, how much money must be paid to the victim as dīya? Shi’ite jurisprudents have expressed different views regarding this question. One point of view considers the illegitimate born child as absolutely non-Muslim, thus denies him the right to dīya or considers dhimmī dīya or him/her. In contrast, another view considers him as a Muslim; as a result, deserving complete dīya.In this context, there is a point of view that believes that the problem should be discussed in details. Article 552 of Islamic Penal Code, adapted in 2013, in compliance with the second view, considers the dīya of illegitimate child like that of a Muslim. The present study adduces to Qur’anic and narrative principles and confirms the viewpoint that considers the illegitimate child on the basis that his/her parents are Muslim and considers him/her as a legitimate child; consequently, it considers the dīya of an illegitimate child as equal to that of a Muslim person.
    Keywords: d?ya (blood money or ransom), d?ya of illegitimate child, born of adultery, illegitimate child