فهرست مطالب

پژوهش های دانش زمین - پیاپی 32 (زمستان 1396)

مجله پژوهش های دانش زمین
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلی ایزدی کیان *، امیرحسین صدر، شیما ربانی صفحات 1-15
    توده گرانیتوئیدی بروجرد از نظر جایگاه زمین شناسی بخشی از پهنه سنندج-سیرجان محسوب می شود. در بیشتر بخش های گستره مورد مطالعه شواهد دگرشکلی شکل پذیر به صورت فابریک های میلونیتی دیده می شود که گرانیت بروجرد را به گرانیت میلونیتی تبدیل کرده است. فابریک های میلونیتی شامل برگوارگی میلونیتی و خطواره کششی است که در بخش هایی از توده که هوازدگی خفیف است قابل دیدن و اندازه گیری است. شیب برگوارگی در بیشتر نقاط کم تا متوسط حدود 10-55 درجه است. برگوارگی ها در بخش شمالی توده بیشتر امتداد شمال خاور–جنوب باختر دارند و در بخش هایی جنوبی توده بروجرد امتداد برگوارگی بیشتر راستای شمال باختر-جنوب خاور را نشان می دهند. جهت شیب برگوارگی متغیر و در بخش های شمالی توده بیشتر به سمت جنوب خاور شیب دارد و در بخش های جنوبی توده به سمت شمال خاور شیب دارد. میل خطواره کششی کم و در حدود 0-25 درجه و به شمال باختر، شمال خاور و جنوب خاور میل دارد. با توجه به شیبدار بودن برگوارگی نوع حرکت در پهنه برشی و با استفاده از نشانگرهای سوی برش، حرکت شیب لغز نرمال و معکوس تعیین گردید. مجموعه شواهد موجود در گستره برای تعیین موقعیت تکتونیکی توده گرانیتوئیدی بروجرد نشان می دهد که جایگزینی این توده هم زمان با تکتونیک و در مرحله دوم دگرشکلی صورت گرفته است. بعد از تغییر شکل و تشکیل فابریک میلونیتی در توده بروجرد، مجددا گستره تحت تاثیر دگرشکلی قرار گرفته و برگوارگی و خطواره میلونیتی چین خورده اند.
    کلیدواژگان: گرانیت میلونیتی، بروجرد، پهنه برشی، برگواره میلونیتی، خطواره کششی
  • سحر کولیوند، ناهید شبانیان بروجنی، علیرضا داودیان دهکردی صفحات 16-32
    آمفیبولیت های پیرعباد در شمال شرق شهر ازنا در استان لرستان در پهنه سنندج-سیرجان قرار دارند. این آمفیبولیت ها به صورت توده های لنزی شکل در منطقه پراکندگی دارند و کم و بیش متحمل دگرشکلی شکل پذیر شده اند و بنابراین گاهی شواهد بارزی از این نوع دگرشکلی نظیر خطواره، برگواره و ماهی کانیایی را به نمایش می گذارند. آمفیبول و پلاژیوکلاز دو کانی اصلی تشکیل دهنده این سنگ ها می باشند. شواهد ژئوشیمیایی نشان می دهد که این آمفیبولیت ها دارای منشاء آذرین هستند. سنگ مادر این آمفیبولیت ها بازالت با ماهیت ساب آلکالن و تولئیتی می باشد. در نمودار به هنجار شده به کندریت غنی شدگی از LREE ها نسبت به HREE ها مشاهده می شود. همچنین در نمودار به هنجار شده به گوشته اولیه HFSE ها و HREE ها تهی شدگی نشان داده اند. نمودارهای تفکیک محیط تکتونیکی، آنومالی منفی Nb و Ti به همراه مقادیر بالایTh و Ba/Yb نشان دهنده موقعیت حوضه پشت کمان آغازین برای تشکیل ماگمای سازنده پروتولیت این سنگ ها می باشد.
    کلیدواژگان: آمفیبولیت، پهنه سنندج، سیرجان، پیرعباد، ژئوشیمی، حوضه پشت کمان
  • حاجی کریمی *، صادق علیمرادی صفحات 33-44
    دشت عباس در جنوب استان ایلام واقع شده است. در این دشت رودخانه دائمی وجود نداشته، لذا بهره برداری شدید از آب زیرزمینی توسعه یافته است. به موجب آن، سطح آب زیرزمینی کاهش یافته به طوری که میانگین افت سالانه آبخوان از مهرماه 64 تا بهمن 84 برابر 27/0 متر بوده است. میزان افت در مناطق مختلف به دلیل عدم توزیع یکنواخت چاه های بهره برداری متفاوت بوده، لذا معکوس شدگی جهت جریان آب زیرزمینی در برخی نقاط اتفاق افتاده است. انتقال آب از دریاچه سد کرخه به مناطق جنوبی دشت عباس از بهمن ماه 84 آغاز گردیده و به موجب آن سطح آب زیرزمینی بالا آمده به طوری که تا شهریور 93 در برخی مناطق میزان خیز آب زیرزمینی به بیش از 19 متر می رسد. با تکمیل شبکه آبیاری و زهکشی دشت عباس در مناطق شمالی، میزان آب ورودی به دشت افزایش یافته و در نتیجه تراز آب زیرزمینی در کل دشت به شدت افزایش یافته است. با توجه به اینکه سیستم زهکشی برای این دشت طراحی نشده و آبخوان دشت عباس از نظر هیدروژئولوژی یک آبخوان بسته می باشد، در نتیجه بخش عمده ای از اراضی دشت عباس در آینده ای نزدیک زه دار خواهد شد. جهت جلوگیری از بروز مشکلات، بهترین راهکار، بهره برداری تلفیقی و هم زمان از آب های سطحی و زیرزمینی می باشد.
    کلیدواژگان: بالا آمدگی آب زیرزمینی، انتقال آب بین حوضه ای، آبخوان دشت عباس، سد کرخه
  • بابک سامانی *، عادل ساکی، سمیرا آزادی مهر صفحات 45-59
    مطالعات ساختاری و ریزساختاری بر روی گرانیتوئید دگرشکل شده سامن حاکی از وجود مجموعه ای از دگرشکلی های شکنا و شکل پذیر در این توده می باشد. شکستگی ها و گسل های راستگرد مهم ترین عوارض ساختاری شکنا در منطقه بوده که در مقیاس های متفاوت قابل پی جویی هستند. بررسی های صحرایی و مطالعات ریزساختاری نشان دهنده توسعه یک خطوارگی کشیدگی نافذ در نتیجه کشیدگی کانی های کوارتز و فلدسپار در این گرانیتوئید است به گونه ای که در بسیاری موارد تداعی کننده بافت مخطط گنیسی می باشد. مهم ترین عناصر پتروفابریکی توسعه یافته شامل نوارها و تیغه های کوارتزی، پورفیروبلاست های نوع سیگما، سطوح برشی C-S و شواهد تجدید تبلور دینامیکی همچون مرزهای مضرس کانی های کوارتز می باشد. نشانگرهای برش وجود یک مولفه برشی راستگرد در منطقه را نشان می دهند. تحلیل استرین نهایی بر روی کانی های کوارتز در سطوح اصلی بیضوی استرین نشان دهنده مقادیر استرین تکتونیکی بصورت 2. 35 کلیدواژگان: بیضوی استرین، تحلیل استرین، تفکیک استرین، عدد جنبش شناختی تاوایی، گرانیتوئید سامن
  • شهریار محمودی *، ناهید علیمرادی، فریبرز مسعودی، فاطمه نادری صفحات 60-75
    منطقه علی آباد دمق در جنوب شرق همدان شامل مجموعه سنگ های دگرگونی ناحیه ای و دگرگونی مجاورتی است. بلور های گارنت در بیشتر سنگ های دگرگونی منطقه از جمله گارنت شیست، گارنت استرولیت شیست، آمفیبول شیست، آمفیبولیت و ماسه سنگ دگرگونی حضور دارند. در این پژوهش از منطقه بندی شیمیائی گارنت در ماسه سنگ های دگرگونی برای تفسیر منشا و بررسی تحولات تکتونیکی مجموعه دگرگونی همدان در منطقه علی آباد دمق استفاده شده است. ماسه سنگ های دگرگونی جنوب علی آباد دمق در رخنمون های محدود به صورت میان لایه های نازک در درون سنگ های دگرگونی سری پلیتی و آمفیبولیت ها قرار دارند و رنگ آنها تقریبا تیره و فاقد تورق هستند. بافت این سنگ ها از نوع گرانوبلاستیک و گرانولیپدو بلاستیک است. کانی های اصلی تشکیل دهنده ماسه سنگ های دگرگونی کوارتز، فلدسپار، میکا و گارنت است. گارنت در این سنگ ها مستقیما از زمینه رسی در دگرگونی ناحیه ای با درجه متوسط متبلور شده است. گارنت ها شکل دار بوده و مطالعات ریزساختاری نشان می دهند که همزمان با دگرگونی ناحیه ای تشکیل شده اند. تجزیه نقطه ای برای تعیین توزیع عناصر از حاشیه به مرکز در پورفیروبلاست های گارنت انجام شد. پورفیروبلاست های گارنت غنی از آلماندن بوده و کاهش در Mn و افزایش در Fe و Mg از مرکز به حاشیه نشانگر رشد متحدالمرکز و عادی بلورها طی دگرگونی ناحیه ای پیش رونده است. منطقه بندی شیمیائی در پورفیروبلاست های گارنت به خوبی حفظ شده است. این پدیده در پورفیروبلاست های گارنت موجود در ماسه سنگ های دگرگونی گویای آن است که دمای دگرگونی ناحیه ای بسیار بالا نبوده و این دگرگونی در شرایط حداکثر بالای رخساره شیست سبز شکل گرفته و به رخساره آمفیبولیت نرسیده است. توزیع عناصر در منطقه بندی شیمیائی گارنت در مناطق کوه زایی که به آهستگی بالا می آیند معکوس می شود. وجود منطقه بندی شیمیائی عادی در گارنت های مورد مطالعه بالا آمدگی سریع پس از دگرگونی ناحیه ای در منطقه را نشان می دهد. حضور دگرگونی دینامیکی (P>>T) پس از اوج دگرگونی ناحیه ای در منطقه علی آباد دمق این تحول و بر بالاآمدگی سریع را تائید می نماید.
    کلیدواژگان: منطقه بندی شیمیائی گارنت، ماسه سنگ دگرگونی، رخساره شیست سبز، علی آباد دمق، همدان، سنندج، سیرجان
  • حسین یوسفی *، علی محمدی، یونس نوراللهی، پرویز عبدی صفحات 76-90
    ماسه دهی به عنوان یک ریسک مخاطره آمیز در حفر چاه ها و تامین آب شرب در پهنه هایی با زمین شناسی رسوبی و بافت خاک دانه ریز شناخته می شود. در این راستا این پژوهش نیز با هدف بررسی میزان ماسه دهی در چاه های تامین آب شرب شهرستان اسلامشهر انجام شد. بدین منظور ده چاه که عمده نیازهای شرب این شهرستان را تامین می کنند، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های مورد نیاز در چهار زمان در فصل های متفاوت برداشت شد. به این صورت که ماسه دهی آب در زمان استارت پمپ، یک، چهار، هشت و دوازده ساعت پس از شروع پمپاژ جمع آوری گردید. پس از انجام آنالیز داده های آزمایشگاهی و مطالعات ساختمان چاه ها نتیجه گیری شد که ماسه دهی چاه های واقع در نواحی شمال غرب، جنوب شرقی و جنوب غربی محدوده مطالعاتی نسب به دیگر چاه های آب شرب روستاهای شهرستان اسلامشهر بیش تر بوده و در زمان شروع پمپاژ میزان ماسه دهی آن ها زیاد و پس از گذشت زمان برداشت تا 4 ساعت بعد از شروع به کار پمپ، میزان ماسه دهی کم شده است. بعد از این زمان، با افزایش زمان برداشت آب، میزان ماسه دهی چاه نیز افزایش پیدا می کند به طوری که بعد از گذشت 12 ساعت از کار پمپ میزان ماسه دهی چاه بیشتر از زمان اولیه شروع به کار پمپ می باشد و برای برداشت آب باید این بازه های زمانی را مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: دبی پمپاژ، اسلامشهر، فرونشست، ماسه دهی
  • علی اصغرزاده *، سید غلامرضا اسلامی، ایرج اعتصام صفحات 91-111
    تکنولوژی قنات با وجود اجزایی ساده دارای ماهیتی پیچیده است که برآمده از دانش سرزمینی و آگاهی جمعی نسل های مختلف نسبت به محیط جغرافیایی و فرهنگی خود بوده است به طوریکه به لایه های مختلف آگاهی همچون اقلیم، حوضه های آبریز، جغرافیا، تولید و مصرف در شهر و روستا، فرهنگ و آیین گشودگی و مبادله اطلاعاتی دارد. ماهیت قنات، لزوما ابزار آبرسانی صرف نیست بلکه تکنولوژی است خودگردان، زاینده، خودتنظیم و خودآگاه نسبت به محیط اطراف خود که همچون موجود هوشمند قابلیت انعطاف پذیری در برنامه را نسبت به بی نظمی های طبیعی دارد لذا برای این تکنولوژی بومی، می توان درجاتی از آگاهی و هوش مصنوع متصور شد.
    این مقاله با روش کیفی، مقایسه تطبیقی و استفاده از سه منظر پدیدارشناسی، پیچیدگی و نظریه شبکه-کنش به یک چارچوب نظری براساس پیوستگی ذهن و ماده و مراتب آگاهی در تکنولوژی رسید، از منظر این چارچوب، لایه های شناختی و درجات آگاهی و شعورمندی تکنولوژی بومی همچون قنات بررسی شد. و نشان داده است ماهیت قنات نه تنها از تکنولوژی مدرن متفاوت بوده بلکه به لحاظ روش فکری ارزش پارادایمی دارد و به عنوان سرنمون در شهر شناختی مطرح شد. در این مقاله، در هم تنیدگی قنات با شبکه های شهر، مردم و جغرافیا در بازه شهرهای ایران بررسی شده و در نهایت مدلی در تکنولوژی هوشمند برای توسعه شهرهای آینده ایران معرفی شده است.
    کلیدواژگان: قنات، تکنولوژی هوشمند، آگاهی، سامانه خود بوم سازمان دهنده، پیچیدگی
  • امیرحسین حلبیان *، محسن پورخسروانی، سعید نگهبان صفحات 112-131
    ژئومورفوتوریسم یکی از شاخه های گردشگری مبتنی بر طبیعت است که با ترکیب نمودن میراث های فرهنگی، تاریخی و اکولوژیکی پتانسیل های بالایی را در راستای برنامه ریزی گردشگری پایدار عرضه می کند. ژئومورفوتوریسم به معرفی لندفرم های ژئومورفولوژیکی به گردشگران با حفظ هویت مکانی می پردازد. هدف از این پژوهش بررسی قابلیت های گردشگری ژئوتوپ های سیرجان را با استفاده از مدل های فاسیلوس و کومانسکو می باشد. ارزش های مورد استفاده در مدل فاسیلوس شامل، ارزش های علمی، اکولوژیکی و حفاظتی، فرهنگی، زیبایی شناختی، اقتصادی و پتانسیل استفاده و در مدل کومانسکو ارزش های مدیریت و استفاده، اقتصادی، فرهنگی، زیبایی و علمی می باشد. که هر کدام از این ارزش ها چند زیر معیار دارد که با سیستم امتیازی استاندارد از 1 تا 10 برای مدل فاسیلوس و 20 برای مدل کومانسکو مشخص شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که براساس هر دو مدل ژئوتوپ کویر نمک سیرجان با کسب 8/18 امتیاز از مدل فاسیلوس و ارزیابی کل 78/0 از مدل کومانسکو بیشترین پتانسیل را جهت توسعه گردشگری دارا می باشد. هم چنین طبق ارزیابی دو مدل، ژئوتوپ دست کن ها با کسب 2/12 امتیاز از مدل فاسیلوس و ارزیابی کل 34/0 از مدل کومانسکو کمترین پتانسیل را جهت توسعه گردشگری دارا می باشد. امتیاز بالای ارزش علمی و زیبایی شناختی کویر نمک و دسترسی آن باعث افزایش امتیاز این ژئوتوپ نسبت به ژئوتوپ های دیگر شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، ژئوتوپ، فاسیلوس، کومانسکو، آزمون دانکن، کویر نمک، سیرجان
  • بیژن رحمانی، ناصر شفیعی ثابت، مجید سعیدی راد * صفحات 132-146
    در بسیاری از کشورها، دولت به صورت هدفمند برای رونق صنعت گردشگری و فعالیت های مربوط و حتی در برخی از موارد برای خروج از بحران به ذی نفعان این فعالیت به حمایت عمومی از جمله به توزیع یارانه های مستقیم و غیرمستقیم در این بخش می پردازد، یعنی عواید یارانه های هدفمند علاوه بر بخش های اقتصادی و اجتماعی به بخش توریست و اکوتوریست نیز تخصیص می یابد و توسعه هر چه بیشتر ذی نفعان محلی گردشگری و توسعه سکونتگاه های روستایی و محلی را در پی دارد. تحقیق حاضر بر اساس هدف کاربردی و روش بررسی آن توصیفی-تحلیلی می باشد. هدف از این نوشتار مطالعه و بررسی پیامدهای هدفمندسازی یارانه ها بر توانمندسازی ذی نفعان گردشگری و توسعه سکونتگاه های روستایی در ناحیه مورد مطالعه است. برای تبیین داده ها و برای تعیین ارتباط بین مولفه اثرگذار و اثرپذیر تحقیق از روش های آمار استنباطی یعنی ضرایب هم بستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که یارانه نقدی تاثیر آماری معناداری بر میزان توسعه یافتگی و توانمندسازی ذی نفعان محلی گردشگری در برخی از ابعاد دارد. هم چنین، ضریب تاثیر متغیرها بر میزان توسعه یافتگی سکونتگاه های روستایی در ارتباط با گردشگری، متغیر ویژگی های خوداتکایی با ضریب تاثیر5 0 7 /0 بیشترین میزان اثر را بر توانمندسازی ذی نفعان محلی و به تبع آن توسعه سکونتگاه روستایی دارد و پس از آن، به ترتیب متغیرهای اعتماد و اطمینان با ضریب تاثیر 4 5 3 /0 ، مسئولیت پذیری و احساس تعلق مکانی با ضریب تاثیر 3 4 6 /0 ، مشارکت و تصمیم گیری با ضریب تاثیر 0 5 4 /0 در میزان توانمندسازی ذی نفعان محلی و توسعه سکونتگاه های روستایی مسیر و مقصد گردشگری ناحیه مورد مطالعه اثرگذارند.
    کلیدواژگان: هدفمندی یارانه ها، گردشگری، توسعه سکونتگاه های روستایی، گلدشت بروجرد
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، ژیلا سجادی، حبیبه یوسفی دستجرد * صفحات 147-160
    در پی رواج مبادلات تجاری-پولی زودبازده در دهه های اخیر و پیوند هر چه بیشتر روستا با اقتصاد پولی و مراکز بازار، جنبشی در تولید محصولات کشاورزی به وجود آمده، که آن را بیشتر به سمت تولید محصولات تجاری سوق داده است. در این میان اغلب روستاهای کوهستانی، به تبع شرایط محیطی خود، به ویژه، توپوگرافی و محدودیت منابع آب و خاک، نتوانسته اند خود را با این تغییرات ساختاری همساز کنند و دچار دگرگونی کارکردی شدند. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی؛ ضمن شناخت ویژگی های نظام کشاورزی در دهستان چالدران جنوبی، به بررسی تغییرات ساختار اقتصادی آن، در سه دهه اخیر پرداخته است. نتایج این بررسی روشن می سازد؛ فعالیت سنتی زراعی محدود در این منطقه، که قدرت رقابت در بازار ندارد و پاسخگوی نیاز معیشتی و درآمدی جمعیت رو به رشدروستایی نیست، موجب روی آوری آنها به سمت مشاغل حاشیه ای زودبازده و درآمدزایی چون کارگری در شهر شده است. هرچند این امر منجر به بهبود نسبی و موقت وضعیت اقتصادی و کالبدی در آنها گشته است، اما اینکه این گونه تغییرات می تواند در درازمدت قرین موفقیت شده و از نظر اقتصادی موجب پایداری این گونه آبادی ها باشند، قابل تامل است.
    کلیدواژگان: تحولات ساختاری، چالدران جنوبی، درآمدهای شهری، زراعت پاره وقت، کشاورزی معیشتی، کشاورزی تجاری
  • |
    • L. Izadi Kian *, A.H. Sadr, Sh. Rabani Pages 1-15
      Boroujerd granitoid pluton geologically is part of Sanandaj-Sirjan zone. Evidence of ductile deformation such as mylonitic fabric In most parts of the study area and changed Borujerd granitoid to mylonitic granite. Mylonitic fabric includes mylonitic foliation and stretching lineation is visible and , measurable at unweathered granite part. Most foliation are dipping low-to-moderate and changed 10-55 degrees. At north part of pluton foliation have NE-SW strike and in the south part of Boroujerd pluton chenged to NW-SE. At the north part foliation are dipping to SE and in the south part foliation are dipping to NE. stretching lineation are low angle plunging between o-25 to NW, NE and SE plunging. Due to the slope of the mylonitic foliation and shear sence indicator, normal and reverse dip-slip movement was determined for mylonitic granite. Collection of evidence in this area for tectonic setting determine of Boroujerd pluton show syn tectonic (Syn D2 deformation) emplacmet . After deformation and formation of mylonitic fabric in Boroujerd pluton, this pluton again deformed and Mylonitic and Stretching lineation arefolded.
      Keywords: Mylonitic granite, Boroujerd, Shear zone, Mylonitic foliation, Stretching lineation
    • S. Kolivand, N. Shabanian, A. Davoudian Pages 16-32
      Pir-abad amphibolotes in the northest Azna locates sanandaj –Sirjan zone. The amphibolites show a discontinuous outcrops as pods and lenses. Sometimes have lineation and foliation. Amphibole and plagioclase are main mineral constituents in the rocks. The amphibolites have igneous source. Their protholite is basalt with sub-alkaline and tholeiitic nature. Chondrite normalized-REE diagram show LREE enrichment relatetoon to HREE. Primitive mantle- normalized trace elements diagram show depletion of HFSE and HREE. Tectonic discrimination diagrams, negative Nb-Ta anomalies and high Th and Ba/Yb display the back-arc basin setting or supra-subduction zone environment.
      Keywords: Geochemistry-Amphibolite-Suprasubduction- Pir- abad- Sanandaj -Sirjan zone
    • H. Karimi *, S. Alimoradi Pages 33-44
      The Dasht-e-Abass plain is located in the south of Ilam Province. There is not any permanent river in this plain, therefore, excessive exploitation from the Dasht-e-Abass aquifer has been extended. Therefore, water level has been decreased so that annual average rate of water level drawdown from October 1985 to February 2005 has been 0.27 meter. The rate of water level drawdown due to non-equal distribution of exploitation wells is different, therefore, groundwater flow has been reversed in some parts of the aquifer. Water transfer from Karkheh dam reservoir to the south of Dasht-e-Abass was started in February 2005 and thereafter water level was increased so that in some parts of the aquifer the rate of water level rise is up to 19 meters until September 2014. By development of Dasht-e-Abass irrigation and drainage network at the north of plain, input water from Karkheh dam to Dasht-e-Abass increased and thereby water level increased significantly. Since the drainage system for Dasht-e-Abass is not designed and hydrogeologically the Dasht-e-Abass Plain is a closed-aquifer, therefore, a wide part of farmlands will be waterlogged in the near future. To avoid of this problem, the best solution is combinational exploitation and simultaneity of groundwater and surface water exploitation.
      Keywords: Rising of groundwater mound, inter-basin water transfer, Dashte Abass aquifer, Karkheh Dam
    • B. Samani *, A. Saki, S. Azadimehr Pages 45-59
      Structural and micro-structural studies on Samen deformed granitoid revealed both brittle and ductile deformation in this granitoid. Joints and dextral faults are the most important of brittle structures that developed in the different scales. Field studies and micro-structural observation show development of penetrative stretching lineation related to the quartz and feldspar minerals elongation in the Samen granitoid. This lineation shows a textures same as striated gneiss fabric. Petrofabric elements such as; quartz bands and lamellas, symmetric and asymmetrical quartz and feldspar lenses, sigma type porphyroclasts, C-S shear bands and evidences of dynamic recristalisation are the most important features in the Samen granitoid. All the shear sense indicators show a dextral sense of shear in the area. Finite strain analyses on the quartz grain markers show the amounts of tectonic strain as: 2.35.
      Keywords: Samen granitoid, Strain analysis- Strain ellipsoid, Kinematic vorticity number, Strain partitioning
    • Sh. Mahmoudi *, N. Ali Moradi, F. Masoudi, F. Naderi Pages 60-75
      Aliabad-Damagh region in SE of Hamadan contains both regional and contact metamorphic rocks. Garnet crystals present in many metamorphic rocks such as garnet schist, garnet- staurolite schist, amphibolite and metasandstone. In this study, garnet zoning in metasandstone investigated in order to interpret the origin and tectonic evolution of Hamadan metamorphic complex in Aliabad-Damagh region. Mainly dark metasandstones outcrops in south of Aliabad- Damagh are in the form of thin layers without schstosity within amphibolites and metapelites. The textures of metasandstones are granoblastic and granolepidoblastic. Main minerals are quartz, feldspar, mica and garnet. Garnet crystallized directly from the clay parts of the matrix in the medium grade metamorphic condition. Garnets are euhedral and based on fabric studies, garnets are formed during regional metamorphism. Point analyses from core to rim of garnet porphyroblasts show the main composition of almandine for garnets which Mn decreases and Fe and Mg increase from core to rim. Based on distribution of Fe, Mg and Mn the zoning patterns of crystals were normal and well preserved. The preservation of normal zoning in metasandstone garnet crystals indicate that the temperature of the regional metamorphism was not very high and metamorphism occurred maximum in the upper Greenschist facies and below the Amphibolite facies. The distribution of the elements in garnet zoning is reverse when the exhumation rate is low in orogenic trains. The presence of normal zoning in studied garnet crystals, confirm fast exhumation occurred after regional metamorphism in the area. Occurrence of dynamic metamorphism (P>>T) after pick of regional metamorphism in the Aliabad-Damagh could be evidence for such a rapid uplift.
      Keywords: garnet zoning, metasandstone, Greenschist facies, Aliabad-Damagh, Hamadan, Sanandaj-Sirjan
    • H. Yousefi *, A. Mohammadi, Y. Norallahi, P. Abdi Pages 76-90
      Sand production event has known as an adventure risk in well drilling and provide drinking water in areas with alluvial geology and fine soil texture. In this regard, this study aimed to evaluate the sand production rate of the drinking water supply wells in Eslamshahr county. So Ten wells which supply the city's major water needs were examined. Required samples were taken in four different seasons. In this case, the sand production at the start of the water pump, one, four, eight and twelve hours after the starting time were collected. After the analysis of experimental data and studies about wells structure it was concluded that sand production in wells which located in North West, South East and South West study area to compare with other drinking wells of Eslamshahr rural’s are more and at the time of starting the pump, sand production is high and after four hours it will decrease. After this time, with increasing water harvesting time, the rate of well’s sand production also increased that means after twelve hours of pump starting, the sand production rate is higher than starting time and then the timeframe for water harvesting should be considered.
      Keywords: Drinking water, Eslamshahr, Sand production, Water harvesting
    • A. Asgharzadeh *, Gh. Eslami, I. Etesam Pages 91-111
      Despite having very simple components, Qanat is a complex phenomenon which has emerged from indigenous knowledge and a collective intelligence inherited through many generations. The technology of the Qanat benefits from a deep understanding of climate, water basins, geography, culture, religion, architecture and city planning. Qanat is not just an instrument for water supply, but rather it is a self-organizing old machine, which is generative, self-regulating and flexible towards its environment and the natural irregularities that occur around it. Because of the informational connection of this phenomenon to the upper layers of consciousness, one can assume an artificial mind for this primordial machine. By dismissing dualectic and oppositional theories, this paper focuses on the continuity of mind and matter in technology, and attempts to demonstrate that the concept of the Qanat is fundamentally different from modern technology and as a model of thought it has paradigmatic value which can become a prototype for Cognitive Architecture and Cognitive Urbanism. In this paper we have explained Qanat and its productive networks with city, people, nature, geography.
      Keywords: Consciousness Intelligent Technology, Self, Eco-Organization System, Cognitive Technology, Qanat
    • A.H. Halabian *, M. Pourkhosravani, S. Negahban Pages 112-131
      Geomorphotourism is one of the tourism branches base on nature which have high potentials for tourism planning by combining ecological, historical and cultural inheritances. In the other words, geomorphotourism introducing the geomorphological landforms to tourists by keeping the local identity. In this relation, this research tries to study the tourism capabilities of Sirjan geotops using Fassoulas and Comanescu models. The used values in Fassoulas model consist of scientific, ecological and protective, cultural, aesthetics, economical and utilization potential values and in Comanescu model consist of management, yield economic, cultural, aesthetics and scientific values , that each of these values have some sub-standard that have been determined from 1 to 10 for Fassoulas model and 20 for Comanescu model by standard score system. The results of this research indicate that geotop of Sirjan salt desert with 18.8 score in Fassoulas model and 0.78 in Comanescu model have the maximum score for tourism development. Also, according to results, the troglodytic geotop with 12.2 score in Fassoulas model and 0.34 in Comanescu model , have the minimum score among studied geotops. According to research results, the maximum score of Sirjan desert geotop relate to scientific value and aesthetic and suitable access this salt desert.
      Keywords: Tourism, Geotop, Fassoulas, Comanescu, Duncan test, Salt desert, Sirjan
    • B. Rahmani, N. Shafiei, M. Saeedirad * Pages 132-146
      In many countries, the government purposefully act to support the public by granting direct and indirect subsidies to tourism industry in ordrt to Juice up it and it’s related activities or even for getting it out of the crisis.In the other words the benefits of subsidy in addition to the economic and social sectors allocate to tourism and ecotourism and lead to further development of local stakeholders and local tourism as well as development of rural settlements. This is an issue that deserves attention in our country there after subsidy cuts and has caused a part of the recession, damage to the tourism industry and residents, stakeholders and suppliers of these activities, both at the local level and at national level, in most tourist areas of the country, especially rural settlements.This research is conducted using descriptive-analytic method to study the consequences of organizing subsidies in empowerment of tourism stakeholders and development of rural settlements in the area of study. To explain and to determine the relationships between the effevtive and Impressionable componens the einferential statistical methods like Pearson correlation coefficients and multiple regression were used.The results indicate that cash subsidy has significant impact on the development and empowerment of local stakeholders of tourism in some dimensions. Among the impact factors of variables on the development of rural settlements in connection with tourism, characteristics of self-reliance variable with 0.507 impact factor has the most effective impact on empowerment of local stakeholders and consequently the development of rural settlements. After that variable, the variables of trust and confidence with 0.453, responsibility and sense of place with 0.346 and Participation and decision-making with 0.054 impact factor, impact on the empowerment of local stakeholders and the rural settlements development as well as the tourism destination of area of study.
      Keywords: subsidies-targeted, tourism, development, rural settlements, Goldasht Borujerd
    • A. Rahmani, J. Sajadi, H. Yousefi * Pages 147-160
      In recent decades there has been a new movement in agricultural production due to the spread of early-return commercial enterprises which has lead agriculture towards the production of commercial products (cash crops). Meanwhile, many mountainous villages due to environmental conditions, especially the topographic situation and the limitation of water and soil resources, have not been able to keep pace with these upheavals and consequently have undergone functional changes. The present research using analytical-descriptive method recognizes the specific features of farming system in Southern Chaldran Dehestan and studies the changes in its productive function during the last three decades. The results of this study show the traditional agriculture of the region has not been able to compete in the market and does not provide the sufficient financial support for the villagers. As a result, they have been attracted to marginal early-return jobs such as labor in the cities. Although, this has temporarily improved their financial and physical situation, it is doubted that such changes can lead to long-term economic development and contribute to the sustainability of these villages.
      Keywords: functional changes, Southern Chaldran, urban income, part-time farming, farming system