فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 8 (بهار و تابستان 1395)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی شایق صفحات 5-26
    یکی از قواعد مهم و پرکابرد فقهی در حوزه معاملات، قاعده «تسلیط» است. این قاعده مضمون حدیث مشهور نبوی (ص) است که فرمودند: «الناس مسلطون علی اموالهم». هرچند سند این حدیث مرسل است، لکن شهرت روایی و فتوایی این حدیث جابر ضعف سند آن بوده و فقها در کتب فقهی به کرات به آن استناد نموده اند. همچنین مضمون این قاعده از طریق ادله دیگری چون بنای عقلا قابل اثبات است. در میزان دلالت این قاعده و حدیث سلطنت آراء گوناگون وجود دارد. برخی آن را صرفا دال نفی حجر مردم بر تصرفات مشروع دانسته اند. برخی دیگر آن را دال بر تنفیذ عموم تصرفات دانسته اند. برخی دیگر آن علاوه بر این، آن را به معنای مشروعیت بخشیدن به اسباب تصرفات و جعل سلطنت برای مالک در اعمال انواع سلطنت دانسته اند. برخی دیگر علاوه بر این موارد آن را دال بر تسلط مالک بر تفاصیل اسباب مثل عربیت و معاطاتی بودن بیع دانسته اند. در این نوشتار علاوه بر بیان اشکالاتی بر نظر اول، ادله ای بر اثبات مشرع بودن این قاعده و امکان تمسک به آن هنگام شک در نفس تصرف و همچنین اسباب تصرف اقامه شده است. در ادامه مباحث دلالت این قاعده بر تسلط بر نفس و اعضای بدن اثبات شده است.
    کلیدواژگان: قاعده تسلیط، قاعده سلطنت، نفس، اعضا
  • علی خلف خانی * صفحات 27-50
    فقه حکومتی برخاسته از یک نیاز اجتماعی در قبال عملکرد فقه در حوزه حکومت داری است. نظریات در مورد چیستی فقه حکومتی به رغم گستردگی و عدم تدقیق آن، به سه رویکرد عمده تقسیم شده است. یک؛ نظریات روش شناسانه، نظریات موضوع شناسانه و نظریات ناظر بر استنباط «کل». هر یک از این تعاریف به وجهی از اهمیت و چگونگی فقه حکومتی پرداخته است. دسته اول، فقه حکومتی را ناظر به تحولات روشمند در حوزه فقه و اصول فقه معرفی می کنند. دسته دوم ابزار فقاهت کنونی را کافی می داند، اما پرداخت به موضوعات جدید در حیطه حکومت داری را در اولویت قرار می دهد. دسته سوم از نظریات در عین پایبندی به فقاهت کنونی، به صورت پایه ای به دنبال تغییر و تکامل در ادبیات استنباط فقهی در حوزه روش و موضوع آن است.
    تحقیق حاضر که حاصل مطالعه در آثار علمی است که در حوزه فقه حکومتی در سالیان اخیر توسط اندیشمندان مختلف ارائه و تبیین گردیده است. در این مقاله سعی بر آن بوده است که نظریات این حوزه فکری را در دسته بندی جدید و بر اساس مولفه های هریک از آن ها مورد کاوش و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فقه حکومتی، نظام سازی، منطقهالفراغ، حکومت، کل نگری
  • سیدجلال میرعسکری * صفحات 51-78
    استخدام به عنوان یکی از عرصه های اجتماعی که رابطه بین مستاجر به معنای عام با اجیر به معنای عام ذیل آن تعریف می گردد، دارای اهمیت است. امکان فقهی «انتقال حق اولویت» در استخدام از پدر به فرزند برای تصدی مشاغل یکی از ابعاد قابل بحث در این حوزه است. در شرایطی که افراد متقاضی دارای صلاحیت برای تصدی یک شغل، حرفه، تخصص و منصب بیشتر از تعداد فرصت های شغلی موجود باشد، ناگزیر باید دست به انتخاب از بین متقاضیان زد. حال در شرایطی که نتوان فردی را بر سایر افراد که ازنظر صلاحیت در یک سطح قرار دارند، ترجیح داد، آیا از منظر علم فقه به عنوان متکفل بیان احکام افعال آدمی، می توان برای فردی که پدرش در مسندی مشغول به کار است، حق اولویت در نظر گرفت یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش، دو وجه عمده را می توان تصور نمود؛ وجه اول اینکه با توجه به مالیت حقوق و از آن جمله حق سبق و اولویت، این حق می تواند به صورت تملیک یا ماترک در اختیار فرزند قرار بگیرد و بنابراین فرزند دارای اولویت در استخدام تلقی گردد. وجه دوم اینکه با این کار، موجبات محرومیت سایر افراد از تصدی مشاغل فراهم آمده و عناوین ثانوی ازجمله اضرار به غیر تحقق یافته و حکم نیز دستخوش تغییر می گردد و یا اینکه با توجه به مصلحت هایی که حاکم تشخیص می دهد به ویژه به جهت متهم نشدن نظام اسلامی به موروثی گری، می تواند اقدام به برداشتن چنین حقی با حکم حکومتی نماید.
    کلیدواژگان: استخدام، اولویت در استخدام، انتقال حق، تسلیط بر اموال، اضرار به غیر، حکم حکومت
  • محمد سربازجمشید * صفحات 79-92
    مهریه دارایی یا پولی است که شوهر به عروس خود در قبال ازدواج پرداخت می کند. در این نوشتار تلاش گردیده ماهیت حقوقی مهریه های غیرمقدور که در قالب تعهد مورد توافق زوجین قرار می گیرد مشخص شود. یکی از مصادیق بارز مهریه های غیرمقدور، مهریه های سنگین امروزی می باشد که تعیین میزان زیاد آن بدون توجه به توانایی زوج در پرداخت و تسلیم، سر منشا مشکلات عدیده ای در جامعه است. به این منظور شایسته است اصول حقوقی و اخلاقی حاکم بر مقدار مهریه بازشناسی شود تا با اعمال آن بتوان در حل مشکل افزایش بی رویه مهریه قدمی برداشت. در این راستا می خواهیم برای حل این معضل خانوادگی و اجتماعی، راه حل فقهی و شرعی پیدا کنیم. در این مقاله میزان مهریه در فقه امامیه و عامه و حقوق موضوعه ی ایران بیان شده است و همچنین شرط بودن قدرت بر تسلیم مهریه و امکان دخالت قانون گذار در میزان آن مورد بررسی واقع شده و نهایتا بطلان این چنین مهریه هایی را موجه و نزدیک به ثواب دانستیم.
    کلیدواژگان: مهریه، قدرت بر تسلیم، بطلان، میزان مهریه، مهریه سنگین
  • حبیب حاجتمند *، عبدالله حبیبی منش صفحات 93-126
    بحث از مجازات تعزیری خصوصا قواعد حاکم بر جرائم تعزیری، ازجمله مسائلی است که مستندات فقهی آن در بین متقدمان و معاصرین فقهای امامیه به طور منسجم مورد بحث قرار نگرفته است؛ بنابراین در این تحقیق پیش رو با روش تحلیلی از کلام فقهای امامیه سعی بر آن شده است تا در ضمن بررسی حدود و ثغور مفهوم تعزیر و مستندات موجود در خصوص کیفر تعزیری؛ ابتدا مبانی و اصول قواعد حاکم بر عقوبت های تعزیری بیان نماییم، زیرا که مباحث تعزیرات از یک سو به نوعی گسترده شده اند که تحت یک مولفه خاص نمی گنجد و از جهتی تعدد جرائم کیفری به گونه ای است که نیازمند بیان قواعد و اصولی هستیم که بتوان عقوبت تعزیر متناسب با عمل مستوجب تعزیر را در خصوص مسائل مستحدثه وضع نماییم؛ زیرا آنچه در جرائم تعزیری موجب شده است که به سراغ موضوع مورد بحث مراجعه نماییم؛ عنصر زمان و مکان است؛ بنابراین نگارنده در بیان اصول و مبانی قواعد حاکم بر تعزیرات، به نحوه تعیین کمیت و کیفیت عقوبت تعزیری در خصوص مسائل مستحدثه پرداخته است.
    کلیدواژگان: تعزیرات، عقوبت تعزیری، فقهای امامیه، حاکم شرع
  • محسن سعیدی ابواسحاقی * صفحات 127-146
    با پیدایی علوم انسانی و نظام های اجتماعی مدرن، موضوعاتی پیش روی فقه گذاشته شده که در نصوص دینی حکمی در خصوص آن ها نیامده است. وقتی منطق سنتی موضوع شناسی با این موضوعات مواجه می شود، از سویی حجیت کارشناسی موضوعی در موضوعات سنتی را به موضوعات جدید تعمیم می دهد و مرجع تشخیص موضوعات جدید را به کارشناس می سپارد و از سویی با تمسک به عمومات و اطلاقات و یا اصول عملیه سعی در انطباق احکام شرع بر موضوعات می کند؛ اما در واقع موضوعات مستحدثه کنونی، حاصل برخورد تمدنی ما با دنیای مدرن هستند و بساطت موضوعات گذشته را ندارند و ما با خرده نظام ها و سیستم ها و در نهایت با یک نظام کلان به نام مدرنیته مواجه هستیم. این نظامات اساسا اموری فرهنگی- تاریخی هستند یعنی محصول فرهنگ دنیای مدرن اند و این فرهنگ به مثابه روح در این موضوعات حضور دارد. لذا تشخیص نسبت چنین فرهنگی با دین، کار فقیه است. از طرف دیگر با تمسک به عمومات و اطلاقات، این نظامات تجزیه به عناصر سازنده می شود و از ماهیت نظام به عنوان یک کل غفلت می شود. اقتضا ماهیت نظام مند موضوعات مستحدثه و ضعف منطق موضوع شناسی سنتی در تحلیل و مواجهه با این موضوعات، فقه را وارد مرحله جدیدی می کند و آن ورود به عرصه فقه نظامات است، عرصه ای که فقه به دنبال استنباط نظامات اجتماعی است.
    کلیدواژگان: منطق موضوع شناسی، موضوع مستحدثه، نظامات اجتماعی، نظام سازی، فقه نظام ساز
|
  • Mahdi Shayegh * Pages 5-26
    One of the most important and most influential rules of jurisprudence in the field of transactions is the rule of "diligence". This is the theme of the well-known prophetic hadith (PBUH). Although the document of this hadith is mursal, however, the reputation of the narrative and reputation of fatwa, compensates for the weakness of its document. The jurisprudents have also cited it frequently in jurisprudential books. Also, the meaning of this rule can be verified through other proofs such as the rational constitution. There are different opinions on the meaning of this rule and the hadith of the "monarchy". Some have merely referred to the denial of the stooges as legitimate possessions. Others consider it to be an act of public capture. Others, moreover, call it the legitimization of the possession and retaliation of the monarchy for the owner in the application of various monarchies. Others, in addition to these cases, have suggested that the owner is dominant in terms of such things as Arabism and prudence. In addition to expressing the problems in the first commentary in this article, there is an adage on proving that the principle is true and the possibility of solving it at the time of the suspicion of seizing the soul as well as of the seizure. In addition to expressing the problems in the first commentary in this article, there is an adage on proving that the principle is true and the possibility of solving it at the time of the suspicion of seizing the soul as well as of the seizure. Subsequent discussions of the implications of this rule have been proven to dominate the soul and organs of the body.
    Keywords: The rule of calming, the rule of monarchy, soul, organ
  • Ali Khalafkhani * Pages 27-50
    Governmental jurisprudence arises from a social need in the field of governance. Opinions about the nature of government jurisprudence, despite its wide extension, have been divided into three main approaches; methodological, thematic and fundamentalist theories. Each of these definitions is about the importance and the nature of government jurisprudence. First theories believe that the governmental jurisprudence refers to systematic developments in the field of jurisprudence and jurisprudence. The second theory with emphasis on the common paradigm advert new topics in the area of Governing. The second theories with emphasis on the common paradigm, basically looking for change in its methodology.
    The present research is the result of the study in the scientific works of governmental jurisprudence. In this article, the author attempts to categorize the views of governmental jurisprudence theories and examined and analyzed the components of each one.
    Keywords: governmental jurisprudence, system making, government, System, Ijtihad, permissible area
  • Seiied Jalal Mirasgari * Pages 51-78
    Hiring as one of the most important social areas in which the relationship between the tenants in the general sense with the hired in the general sense is defined below has always been a topic of interest to specialists in various sciences. One of the most important dimensions in this issue is the transfer of the right to hire from father to child, ie the replacement of a child instead of a father, for the employment of the employer and employment by the employer. In the event that applicants have the qualifications for having a job, profession and position exceeding the number of job vacancies, they have to choose between applicants. Now, in the situation where it is not possible to place a person on other persons who are qualified in one level, is it right that from the point of view of jurisprudence as a supporter of the expression of the verbs of human verbs, one can be right for a person whose father is engaged in a matter, Whether or not priority is given? In response to this question, two major facets can be imagined; First of all, this right can be left to the child in the form of a right or leave with regard to the salary, including the right of priority and therefore the child has priority in hiring. Secondly, this will result in the deprivation of other people from the occupation, and secondary titles, including injuries, are unfulfilled and the ruling will be changed. Or, in view of the interests that the ruler recognizes, in particular, in order not to accuse the Islamic system of inheritance and oppression, he can take such a right with a government order.
    Keywords: employment, Priority in hiring, Right transfer, Dominate the property, Lose to others, Government order
  • Mohammad Sarbazjamshid * Pages 79-92
    Dowry is property or money will pay by husband to her bride in return marriage. In this article it is attempted the legal nature impossible dowry that couple agreed commitments will be specified. One of the possible instances of non-dowry, dowry is heavy that determining the extent of it, regardless of ability to couple to surrender, the source of many problems in society. For this purpose, competent and ethical legal principles governing the amount of dowry to be recognized that with its actions can be taken to solve the problem of skyrocketing dowries. In this regard, we want to solve the problem of family and social, legal and religious we find solutions. In this paper, the amount of dowry in imami and sunah Jurisprudence and law in Iran and the condition of delivery power of dowry and the possibility of regulatory intervention to amount of it has been investigated and finally we consider the invalidation of such dowries justified and is being correct.
    Keywords: Dowry, Delivery power, Invalidity, The amount of dowry, Heavy dowry
  • Habib Hajatmand *, Abdollah Habibi Manesh Pages 93-126
    The discussion of the punishment of tazir, especially the rules governing tazir's crimes, is one of the issues whose jurisprudential documents among the contemporaries and contemporaries of the Imams are not coherently discussed;Therefore, in this forthcoming study, the method of analyzing the words of the jurists of Imamiyeh has been tried to examine the scope and scope of the concept of tazir and the existing documents regarding the punishment; firstly, the principles and principles of the rules governing the sanctity of tazir,Because the issues of sanctions on the one hand are so broadly extended that they do not fit into a particular component, and from the point of view of the multiplicity of criminal offenses, we need to express the principles and principles that we can impose on the punishment of tazir in proportion to the practice of tazir in the matter of the issue of justice. Because what has been said in the crimes of tazir has led us to look at the subject; it is the element of time and place.Therefore, the author, in defining the principles and principles of the rules governing the sanctions, has determined how much the quality and punishment of punishment are imposed on the issues of monotheism.
    Keywords: Imprisonment, Islamic Imams, Shia ruler
  • Mohsen Saeedi Abueshaqi * Pages 127-146
    With the advent of modern humanities and the new social systems, new subjects and issues have have been put forward on jurisprudence that not been set out in the religious texts on these issues. When the traditional logic of subjectology is confronted with new subjects, it broadens the reason for the baccalaureate of subjects in traditional specialties into new subjects, and the reference authority identifies such subjects to the expert, and on the other hand, by targeting the general and the Or the principles of action are trying to comply with religious law on such matters. But by examining the nature of the new issues, we find that the current issues of modernism are the result of our civilization's encounter with the modern world and do not have much to do with the past. In fact, we are faced with sub-systems and systems, and ultimately with a large system called modernity. These systems are fundamentally cultural-historical ones, that is, the product of the modern world culture, and this culture as a soul is present in these issues, and apart from it, it is impossible to examine the issues. Therefore, the recognition of the relationship of such a culture with religion is the work of the jurisprudents. On the other hand, by targeting publicity and information, these systems divide into constructive elements and ignore the nature of the system as a whole, and the components, regardless of their relevance to the whole, find their jurisprudential ruling. However, the whole remains valid and neglected. Due to the systematic nature of the issues and the weakness of the traditional topic of logic in analyzing and confronting these issues, the jurisprudence enters a new stage, and it enters into the field of jurisprudence of the systems, an area where jurisprudence follows the inference of social systems of religion against new social systems.
    Keywords: logic of subjectology, new subject, Social systems, Systematization, jurisprudence of the systems