فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالقاسم علیدوست، یاسین پورعلی صفحات 253-274

    سخن گفتن از فقه امنیت بدون پرداختن به بحث منهج های اجتهادی فقه امنیت، کاری بی ثمر است؛ زیرا شیوه استنباط فقیه با آگاهی از شیوه های موجود استنباط جهت می یابد و فقیه با بررسی منهج های رایج، برای خود مبناسازی می کند که این موضوع مانع از فقه سرایی و فقه سازی می شود. پرسش اصلی این پژوهش مربوط به اتحاد یا تعدد اسلوب استنباط در ابواب فقهی است. بدین معنا که آیا اسلوب استنباط فقها در تمام ابواب فقهی واحد است یا اینکه ابواب فردی و عبادی با ابواب اجتماعی و سیاسی ازجمله فقه امنیت متفاوت است؟ به عبارت دیگر، آیا فقه امنیت و استنباط گزاره ها و احکام مربوط به آن از منابعی مثل قرآن و روایات مانند استنباط احکام نماز و حج از ادله است یا با آن متفاوت است و روش خاصی دارد؟ این بحث افزون بر موضوع فقه امنیت، در ابواب دیگر فقه مانند استنباط گزاره های سیاسی، احکام جهاد و دفاع، احکام تولید و سلاح های کشتارجمعی، احکام خانواده و... نیز کارایی دارد. پژوهش حاضر با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی و اسنادی و با بهره گیری از تکنیک کتابخانه ای نشان می دهد در ارتباط با روش شناسی استنباط گزاره های فقه امنیت، دو نظر یا به عبارت دقیق تر، دو رویه وجود دارد. وجود دو رویه ناظر بر این است که در پاره ای مواقع، افراد به صورت مستقیم حاضر نیستند نظر خود را بیان کنند، اما رویه عملی استنباط آن ها این پدیده را نشان می دهد. این دو رویه را می توان «همسان انگاری استنباط گزاره های فقه امنیت با ابواب دیگر» و «غیرهمسان انگاری استنباط گزاره های فقه امنیت با ابواب دیگر» نام گذاشت.

    کلیدواژگان: فقه امنیت، روش شناسی اجتهاد، فقه، منهج اجتهادی، بیع سلاح
  • محمدرضا عبدیان، غلامحسین الهام صفحات 275-310

    تعیین واکنش کیفری نسبت به جرم از مهم ترین مراحل دادرسی کیفری است؛ به گونه ای که عملکرد ناصواب نظام کیفری در این مرحله نه تنها سبب اتلاف هزینه می شود، بلکه زمینه را برای بی اعتمادی عمومی نسبت به مشروعیت نظام قضایی فراهم می کند و آن را در به دست آوردن اهدافش ناکام می گذارد. گسترده بودن دامنه کیفرهای تعزیری نسبت به دیگر کیفرهای قانونی، توجه به مقوله تنظیم گری در آن ها را جایگاه ویژه ای می بخشد. تنظیم گری کیفری حرکت از پاسخ های تنبیهی صرف در واکنش به جرایم، به سمت تنظیم و حل مسیله در هر مورد خاص است؛ به طوری که نوع مجازات ها بسته به نوع جرم، شخصیت بزهکار و آمادگی او برای پذیرش تقصیر و مسیولیت خود در برابر آسیب های ناشی از جرم ارتکابی خود، وجود یا نبود بزه دیده و توجه به درخواست های او در صورت وجود، میزان آسیبی که در نتیجه وقوع جرم به نظم عمومی وارد آمده است و دیگر ویژگی های مرتبط با پدیده مجرمانه، شایان تغییرند. پیشینه تعزیر در نظام کیفری ایران حاکی است که به علت عدم بهره برداری از مفهوم تنظیم گری در فرایند کیفری و ایجاد محدودیت برای قاضی در این باره، الگو و ضابطه مشخصی درباره فرایند تعیین کیفر مناسب وجود ندارد. در این پژوهش ضمن واکاوی مفهوم تنظیم گری، امکان سنجی تطبیق آن با مبانی شرعی ازقبیل قاعده «التعزیر بما یراه الحاکم»، قاعده «ملازمه اذن در شیء» و... به واسطه اجراسازی آن در نظام کیفری و درنهایت، پیش بینی کانون مستقل تنظیم گری کیفر مورد مداقه قرار می گیرد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی بوده و در جمع آوری منابع، روش کتابخانه ای اتخاذ شده است.

    کلیدواژگان: تنظیم گری، تعزیر، تناسب، کیفردهی
  • عابدین مومنی، سید حنیف رضازاده صفحات 311-336

    تتبع در آموزه های دینی، جایگاه والای «مقاومت» در عرصه های نظامی، اقتصادی و سیاسی را نشان می دهد؛ به گونه ای که می توان مقاومت را به عنوان یکی از راهبردهای کلان و بلندمدت اسلام معرفی کرد. «مقاومت فرهنگی» یکی از ابعاد مهم در مقاومت اسلامی است که فرهنگ دینی را در اصطکاک های معمول جامعه جهانی از آسیب های محتمل حفظ می کند. این پژوهش با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و تحلیل آن ها به روش توصیفی- تحلیلی، درصدد است رویکرد فقه حکومتی به مقاومت فرهنگی را با این پرسش دنبال کند که فقه حکومتی در ارتباط با مقاومت فرهنگی از چه ظرفیت هایی برخوردار است؟ به بیان دیگر، فقه حکومتی با چه ابزارهایی از فرهنگ دینی و ملی در مصاف با فرهنگ بیگانه محافظت می کند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد مواجهه «فقه حکومتی» با فرهنگ در سه افق قابل ترسیم است؛ زیرا آورده «فقه حکومتی» گاه در راستای ممانعت از نفوذ فرهنگ بیگانه و گاه در ارتباط با حفظ فرهنگ دینی و ملی است. مولفه هایی مانند قاعده نفی سبیل و قاعده نفی نفوذ در ممانعت از نفوذ فرهنگ بیگانه کارایی دارد و احکامی مانند جهاد، حرمت حفظ کتب ضاله و ارتداد، حریم فرهنگ دینی را از گزند حوادث حفظ می کند؛ همچنان که توصیه به حفظ سنت های صالح و تایید اعیاد ملی مانند نوروز نشان دهنده اهتمام فقه حکومتی به حفظ ارزش های ملی است.

    کلیدواژگان: مقاومت فرهنگی، فقه حکومتی، فقه مقاومت، فرهنگ دینی، مقاومت، فرهنگ
  • سید یوسف علوی وثوقی، هادی غلامی صفحات 337-358

    پول به عنوان شاخصی برای واسطه گری مبادلات و معیاری برای سنجش ارزش کالا و وسیله ای برای ذخیره ارزش، از روزگار قدیم مورد توجه بشر بوده است. در بررسی تاریخ تحول پول، با نوعی از پول مواجه می شویم با عنوان رمزارز. برخلاف دیگر پول ها، صدور رمزارزها در اختیار حکومتی خاص نیست و دست دولت ها را از دخالت در مسایل مالی کوتاه می کند. ازاین رو تلاش ویژه ای را در بررسی مشروعیت استفاده از آن ها می طلبد. در این مقاله، ضمن تبیین ماهیت فقهی و فهم عرفی از رمزارزها و تحلیل چگونگی کارکرد و بیان مزایا و معایب آن، ابتدا امکان تحقق عناوینی مانند مال بودن بر رمزارزها مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفت. سپس با اثبات مالیت داشتن رمزارزها و همچنین، تبیین ماهیت آن ها، قالب های معاملاتی آن تبیین شده است. در تحلیل ماهیت فقهی معاملاتی که با رمزارزها صورت می گیرد، می توان به این نتیجه رسید که عناوینی مانند بیع، صلح و حتی عقد غیرمعین نیز قابل انطباق بر این نوع معاملات است. نگارندگان این تحقیق بر آن هستند که برخلاف نظر مشهور، می توان قول به صحت معاملات مبتنی بر رمزارزها را ممکن دانست.

    کلیدواژگان: پول، مالیت، رمزارز، بیت کوین، بلاک چین
  • علی مراد حیدری، حسین جاور صفحات 359-384

    پیامد حقوقی اعتیاد زوجه، تجویز ازدواج مجدد برای زوج و پیامد حقوقی اعتیاد زوج، حق طلاق برای زن است. چالش اصلی در این باره، چگونگی ایجاد تعادل بین حقوق هریک از زوجین در فرض اعتیاد طرف دیگر است. در این نوشتار، به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع حقوقی و پزشکی موجود در این حوزه، تفاوت تاثیر اعتیاد بر توانایی جنسی زن و مرد و درنتیجه، توان ایفای وظایف جنسی واکاوی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ازآنجاکه قوام توان جنسی مرد مبتنی بر عامل نعوظ است و یافته های پزشکی نشان می دهد که اعتیاد موجب اختلال در نعوظ می شود، اعتیاد مرد نقش اساسی در برقراری روابط زناشویی دارد و بدون نعوظ برقراری رابطه منتفی است. این وضعیت در حکم عنن بعد از عقد و از حیث فقهی و حقوقی از موجبات فسخ نکاح است درحالی که در زنان اولا، اعتیاد نقش اساسی در توان جنسی آنان ندارد و ثانیا، حتی با اخلال در زمان و دوره قاعدگی یا کاهش میل جنسی زن نیز از لحاظ نقش انفعالی در رابطه زناشویی، اصل رابطه منتفی نیست. بنابراین، استیفای حقوق زن یا شوهر باید بر مبنای «نوع تاثیر اعتیاد بر مرد و زن» و در پرتوی «حقوق زناشویی زوجین» تفسیر شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، خانواده، حقوق زناشویی، ازدواج مجدد، طلاق قضایی
  • محمدجواد ولی زاده، سید امرالله حسینی صفحات 385-406

    قانون «مالیات بر خانه های لوکس» در سال 1399 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، اما بحث درباره مشروعیت آن در محافل علمی و اجرایی همچنان در جریان است. ازآنجاکه این موضوع از مسایل مستحدثه و نوپیداست و به طبع نصی از کتاب و سنت و اقوال فقها در این باره وجود ندارد،  اقناع مخاطبان (دارندگان خانه های لوکس) و درنهایت افکار عمومی از لحاظ مشروعیت و لزوم این قانون ضرورت دارد و تبیین مبانی فقهی این قانون بر قوت  ضمانت اجرای آن می افزاید. این تحقیق که با هدف بررسی مشروعیت مالیات بر خانه های لوکس صورت گرفته، از نوع تحلیلی-توصیفی و با روش گردآوری کتابخانه ای است. یافته ها حاکی از مشروعیت «مالیات بر خانه لوکس» بر اساس دلایل معتبر فقهی است. قواعد «لاضرر»، «حکم حکومتی»، «سیره عقلا» و «حکم عقل» از دلایل گفتنی در مشروعیت «مالیات بر خانه های لوکس» هستند.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر خانه های لوکس، قاعده لاضرر، حکم حکومتی
  • حسین هوشمند فیروزآبادی، محمدجواد قاسمی زادگان، احمد احسانی فر صفحات 407-432

    در فقه اسلامی داوری با همان ماهیت قضاوت شناخته می شود و فقها در مقام تفکیک مقامی که اصدار حکم می کند، قاضی تحکیم را (که همان داور است) در کنار قاضی منصوب نشانده اند. در متون فقهی امکان قضاوت و داوری جمعی بعضا در فروضی مانند صدور رای در صورت اتفاق نظر چند قاضی و همچنین، تقسیم کار زمانی یا منطقه ای یا صلاحیتی میان قضات مورد پذیرش قرار گرفته است، اما با امعان نظر بر تفاوت قضاوت جمعی از قضاوت شورایی، آنچه اهمیت دارد پاسخ به این پرسش است که آیا می توان برای قضاوت و داوری شورایی با حفظ استقلال هر قاضی و داور و با ملاک پذیرش نظر اکثریت، مبتنی بر مبانی فقهی نظام حقوقی اسلام مشروعیت قایل شد و در صورت اثبات مشروعیت، چه ادله ای آن را پشتیبانی می کند؟ در این نوشتار که به روش توصیفی -تحلیلی نگارش یافته، احتمال عدم ردع قضاوت شورایی (با ملاک نظر اکثریت) توسط شارع و بلکه تقریر شرعی آن به دلایلی تقویت شده است. اولا، عمومیت ادله روایی که از طریق ترک استفصال در پاسخ امام (علیه السلام) نسبت به پرسش راوی به دست می آید. ثانیا، به دلیل جایگاه مقاصدی که تعابیر روایی به صورت موکد مبنی بر پذیرش حکمی دارند که دقیق تر (اضبط)، مطمین تر (اوثق)، عادلانه تر و عالمانه تر است. پس از اثبات مشروعیت قضاوت شورایی به دلیل اطلاق «حاکم» در روایات بر قاضی تحکیم (داور) و قاضی منصوب و ماهیت یکسان قضاوت و داوری و شانیت واحدی که فقها برای هر حکم در مقام فصل خصومت (اعم از قضاوت و داوری) قایل شده اند، از راه تنقیح مناط و وحدت، ملاک داوری شورایی نیز از لحاظ شرعی مانند قضاوت شورایی موجه قملداد شده است.

    کلیدواژگان: قضاوت شورایی، داوری شورایی، قضاوت جمعی، داوری، قضاوت تحکیمی
  • محمدمهدی شریعتی نژاد، اصغر آقا مهدوی صفحات 433-458

    اصل 4 قانون اساسی مقرر می داردکه همه قوانین باید بر اساس موازین اسلام باشد و تشخیص آن بر عهده فقهای شورای نگهبان است. آنچه محل بحث واقع شده، فتوای معیار تطبیق قوانین با موازین شرعی با توجه به اختلاف فتاوی مجتهدان است. یکی از نظریات شایان طرح که تاکنون شرح و بسطی برای آن نیامده، نظریه فتوای اسهل است. نویسنده سعی دارد برای نخستین بار آن را در جایگاه فتوای معیار تبیین و نقد و بررسی کند. ازجمله مبانی اصلی این نظریه، سهولت و تیسیر است. در این نوشتار که به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نگاشته شده است، پس از تبیین و شرح نظریه فتوای اسهل، این نظریه با چندین ضابطه سنجیده و درنتیجه، روشن می شود که به علت عدم برخورداری از مبنای کافی در فقه امامیه و عدم بهره کافی از شاخصه هایی مانند جامعیت، مقبولیت میان فقها و توانایی کافی در حل مسایل، قوت لازم را از لحاظ قرارگیری به عنوان فتوای معیار تقنین ندارد، اما باید اذعان داشت که سهولت با توجه به جایگاه و اهمیتی که در بطن شریعت اسلام دارد، می تواند به عنوان ضابطه ای در راستای سنجش و شناسایی فتوای معیار به شمار آید.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، فتوای معیار، فتوای اسهل، قانون گذاری
  • مهدی منتظرقائم صفحات 459-486

    بنا بر یک نظر، فقها در سه حوزه تقنین، قضاوت و زعامت، بر مردم ولایت دارند. ازآنجاکه اعمال ولایت نیازمند کار فقهی و عرفی است، اینان در مسیر اعمال ولایت گاه از تخصص فقهی شان استفاده می کنند و گاه به امور عرفی مشغول می شوند. با تحلیل «ولایت» در هر سه قلمرو و تفکیک  «فقاهت» از «اشتغال به امور عرفی غیرفقاهتی» می توان به این پرسش پاسخ داد که هریک از این دو شان و حیثیت فقها چه نقشی در اعمال ولایت دارد و کاربرد هرکدام چقدر است. توجه به اینکه فقهایی که ولایت دارند، چقدر به «استنباط احکام کلی از ادله» و چقدر به «مراجعه به عرف» نیازمندند، از تداخل مسیولیت ها می کاهد و به تقسیم کار منجر می شود. با این تحقیق بنیادی به روش توصیفی-تحلیلی در سه حوزه ولایی تقنین، قضاوت و زعامت می توان به این نتیجه رسید که فقها امروزه در مقام قضاوت و زعامت محدود (مانند سرپرستی کودکان بی سرپرست) و زعامت عام (رهبری و مدیریت جامعه که شامل تقنین نیز می شود)، اغلب به امور عرفی غیرفقاهتی اشتغال دارند و از شان عرفی خود استفاده می کنند و به ندرت به شان فقاهتی خود نیاز می یابند. بنابراین، در اعمال ولایت فقها بر مردم، کاربرد امور عرفی بسیار بیش از کاربرد فقاهت است.

    کلیدواژگان: قضاوت، امور حسبه، ولایت فقیه، کاربرد عرف در قضاوت، کاربرد عرف در ولایت
  • زینب جنیدی مقدم، مهدی رهبر، حامد رستمی نجف آبادی صفحات 487-508

    ازدواج زن و مرد مسلمان که ملتزم به مذاهب فقهی مختلف هستند، در برخی از مسایل به خصوص احوال شخصیه، در محاکم قضایی موجب اختلافاتی می شود ازجمله  سه طلاقه کردن زوجه در یک مجلس که بر مبنای مذهب امامیه، طلاق رجعی، اما بر مبنای مشهور اهل سنت، از نوع باین است. موضوع این پژوهش بر اساس بررسی های پژوهشگر در برخی از استان های مرزی به علت کثرت استفاده از سه طلاقه در یک مجلس و سکوت قانونگذار در این زمینه، تاثیر متفاوت طلاق (باین و رجعی) و اینکه طلاق حقی یک طرفه، اما آثار آن بر دو طرف موثر است، انتخاب شده است که به بررسی و پاسخ به این پرسش می پردازد که در اجرای سه طلاقه نظر کدام یک از زوجین لحاظ می شود و بر چه مبنایی باید عمل کرد؟ از طرف مذهب شیعه یک طلاق واقع شده و بر اساس برخی از فتاوی اصلا طلاقی محقق نشده، اما بر اساس مذهب اهل سنت سه طلاق واقع شده است. این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و نرم افزارهای مرتبط فراهم آمده، درصدد یافتن راه حلی مناسب برای این اختلاف نظر میان مذاهب است. یافته این پژوهش حاکی است که بر مبنای قاعده الزام، جایگاه حق و قاعده تسلیط و نیز برخی فروع حتی از طریق اصل احتیاط در فروج، با توجه به شرایط می توان به این مسیله پاسخ داد.

    کلیدواژگان: اختلاف مذهبی، سه طلاقه، مجلس واحد، حق طلاق، قاعده الزام
  • علیرضا رستمی هرانی، سید ضیاء الدین علیانسب، ابوالفضل اسماعیل پور صفحات 509-540

    ازجمله مسایلی که از دیرباز مورد ابتلای جامعه بوده و با گسترش حرفه آرایشگری، گریم و تاسیس کلینیک های زیبایی در جامعه امروز رواج بیشتری یافته، مسیله نگاه به اعضای جداشده از بدن نامحرم است که اختلاف دیدگاه فقیهان فریقین از گذشته دور تاکنون در آن نمایان است. طرح این مسیله از زمان علامه حلی در کتاب های فقهی شیعه و از زمان محمدبن ادریس شافعی در میان آثار اهل سنت به چشم می خورد. این نوشتار با روش تحلیلی و استنباطی به بررسی مستندات فقیهان فریقین و تحلیل و نقد آن ها پرداخته و نمایان ساخته است که  اصلی ترین مستند قایلان به جواز، نبود شهوت نسبت به عضو مبان (جداشده) و عدم صدق عنوان زن بر آن عضو است. همچنین، مانعین نیز به عموم و اطلاق ادله حرمت نگاه به نامحرم و استصحاب حرمت استدلال کرده اند. برخی نیز میان جدا شدن عضو از بدن در زمان حیات که در این صورت نگاه به آن جایز و بعد از موت که حرام است، رای به تفصیل داده اند. این مقاله ضمن بیان وجوه ضعف ادله جواز، روشن کرده است که دلایل حرمت نظر بر قوت خود باقی می مانند جز درباره مو، ناخن و دندان جداشده که ادله حرمت منصرف از این سه هستند.

    کلیدواژگان: عضو مبان (جداشده)، نگاه به نامحرم، استصحاب حرمت، وصل شعر(مو)
  • احمد صابری مجد، فرزانه کرمی صفحات 541-568

    بدون تردید جمعیت به عنوان سرمایه اجتماعی نقش بسزایی در پیشرفت هر جامعه ای دارد. کاهش نرخ زادوولد و پیر شدن جمعیت افزون بر بروز مشکلات بسیار در زمینه اقتدار و پیشرفت جامعه، کیان خانواده را به خطر می اندازد و صدمات جبران ناپذیری به سلامت روحی و روانی فرزندان وارد می سازد. خانواده های تک فرزند از نظر عاطفی گسست بیشتری دارند و در مقابل، محیط خانواده های با چند فرزند، صمیمی تر و همراه با ابراز عاطفه و مهرورزی بیشتر است. کاهش جمعیت یکی از مشکلات جدی پیش روی برخی از جوامع در حال پیشرفت ازجمله ایران اسلامی به شمار می آید که ضرورت مطالعه جدی درباره آن وجود دارد. یکی از مباحث چالش برانگیز در مباحث کاهش جمعیت، مطالعه مسیله تک فرزندی است. بررسی فقهی و دستیابی به حکم شرعی این مسیله  یکی از عوامل موثر گذار از تک فرزندی در خانواده های دینی است و نقش فراوانی را در افزایش جمعیت ایفا می کند. این نوشتار درصدد است مبانی فقهی ضرورت افزایش جمعیت را ارزیابی کند و حکم فقهی تک فرزندی را روشن سازد. روش تحقیق در این پژوهش به اعتبار ماهیت، توصیفی-تحلیلی و با روش سنجش کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. بررسی منابع فقهی نشان می دهد که آیات و روایات صراحتی در وجوب شرعی افزایش جمعیت ندارد، اما با توجه به قواعد فقهی و مبتنی بر مصالح و مفاسد و آسیب های تک فرزندی می توان به عدم جواز حکم کرد و تکثیر نسل و افزایش جمعیت را واجب دانست.

    کلیدواژگان: تک فرزندی، حکم فرزندآوری، وجوب افزایش جمعیت، قاعده لاضرر، اختلال نظام
|
  • Abolqasem Alidoost, Yasin Pourali Pages 253-274

    Talking about security jurisprudence without discussing the ijtihad methods of security jurisprudence is a fruitless task. Because the inference method of the jurist finds direction by knowing the existing methods of inference, and the jurist creates a basis for himself by examining common methods, and this prevents jurisprudence and jurisprudence.The main question of this research is related to unity or multiplicity of inference styles in jurisprudence chapters. In this sense, is the inference style of the jurists the same in all jurisprudence chapters, or are individual and religious chapters different from social and political chapters, including security jurisprudence? In other words, is security jurisprudence and the derivation of propositions and rulings related to security from sources such as the Qur'an and hadiths, the same as deriving the rulings of prayer and Hajj from evidence, or is it different from it and has a special method? In addition to the issue of security jurisprudence, this discussion is also effective in other chapters of jurisprudence such as deriving political propositions, rulings on jihad and defense, rulings on production and weapons of mass destruction, family rulings, etc.The current research, by adopting the descriptive-analytical and documentary method and by using the library technique, shows that there are two opinions or, more precisely, two procedures in relation to the methodology of deriving security jurisprudence propositions. The existence of two procedures indicates that in some cases, people are not willing to express their opinion directly, but their practical procedure of inference shows this phenomenon. These two procedures can be called "identification of security jurisprudence propositions with other chapters" and "non-identification of security jurisprudence propositions with other chapters".

    Keywords: Security Jurisprudence, Methodology of Ijtihad, Jurisprudence, Disarmament
  • MohammadReza Abdian, Gholamhossein Elham Pages 275-310

    Determining the criminal reaction to the crime is the most important stages of the criminal procedure. In such a way that the improper performance of the criminal justice system at this stage not only causes waste of money, but also provides the basis for public distrust towards the legitimacy of the judicial system and fails the judicial system in achieving its goals. Considering the wide scope of Ta'ziri compared to other punishments, paying attention to the regulation finds a special place. Criminal regulation is the movement from mere punitive responses in response to crimes, to regulating the problem in each case; In such a way the type of punishment depends on the type of crime, the character of the criminal and his readiness to accept his guilt and responsibility for damages caused by his crime, the presence or absence of the victim and attention to his requests if any, the amount of damage that occurs as a result The crime has entered the public order and other characteristics related to the criminal phenomenon can be changed. The history of punishment in Iran's procedure indicates that due to the lack of use of the concept of regulate In the creation of limitations for the judge in this regard, there is no specific model regarding the process of determining the appropriate punishment. the evaluation criteria are not detailed. In this study, while analyzing the concept of regulation, the feasibility of its application with Sharia principles such as the rule of al-Tazir with the guidance of al-Hakim, the rule of permission in the object, etc., in order to implement it in the criminal system and finally predict the independent center of punishment regulation

    Keywords: Regulatory, Ta’zir, Proportionality, Punitive Measures
  • Abedin Momeni, Seyyed Hanif Rezazadeh Pages 311-336

    Following the religious teachings shows the high position of "resistance" in the military, economic and political fields, so that resistance can be introduced as one of the macro and long-term strategies of Islam. "Cultural resistance" is one of the important dimensions in Islamic resistance, which protects religious culture from possible harm in the usual frictions of the world society.In this regard, this research, by collecting information in a library method and by analyzing them in a descriptive-analytical method, tries to follow the approach of governmental jurisprudence to cultural resistance with the question that governmental jurisprudence in relation to cultural resistance has capacities Does it have? In other words, with what means does the government jurisprudence protect the religious and national culture against foreign culture?The findings of the research show that the confrontation of "government jurisprudence" with culture can be drawn in three horizons, because "government jurisprudence" is sometimes aimed at preventing the influence of foreign culture, and sometimes it is related to the preservation of religious and national culture. Components such as the rule of negating mustaches and the rule of negating influence are effective in preventing the influence of foreign culture, and rules such as the sanctity of keeping stray books, apostasy, and jihad can protect the privacy of religious culture from harm, as well as the recommendation to preserve righteous traditions and the approval of national holidays such as Nowruz shows the efforts of government jurisprudence to preserve national values.

    Keywords: Cultural Resistance, Government Jurisprudence, Resistance Jurisprudence, Religious Culture, Resistance, Culture
  • Seyyed Yusof Alavi Vosoughi, Hadi Gholami Pages 337-358

    Since earliest times, money has been a medium of exchange, a measure of the value, and store of value. The newest developments in the field have made us face a new type of money known as cryptocurrencies which, contrary to the traditional forms, are not controlled by states. This has given rise to questions on their legitimacy. This article provides both a jurisprudential and conventional understanding of the issue with some explanations about their functions and benefits and harms. First, we have sought the possibility of attributing finance to this new type of money and after approving it, its transactional structures are presented. According to jurisprudential definitions, one can adjust acts such as bai’(contract of sale) , solh (amicable arrangement), and undetermined contract to transactions that use cryptocurrencies. We have concluded that, contrary to current oppositions, we can confirm the validity of transactions based on cryptocurrencies.

    Keywords: Money, Finance, Cryptocurrencies, Bitcoins, Blockchain
  • Alimorad Heydari, Hossein javar Pages 359-384

    The legal consequence of the wife's addiction is the prescription of remarriage for the husband, and the legal consequence of the husband's addiction is the right to divorce for the wife.The main challenge in this field is how to balance the rights of each spouse in the assumption of addiction of the other party.In this article, the difference in the effect of addiction on the sexual ability of men and women and, as a result, the ability to fulfill sexual duties, has been analyzed in a descriptive-analytical way and by using the legal and medical resources available in this field.The results of the research show that since the consistency of male sexual power is based on the erectile factor and medical findings have shown that addiction causes erectile dysfunction, Therefore, a man's addiction plays an essential role in establishing a marital relationship, and without an erection, establishing a relationship is ruled out, While in women, first of all, addiction does not play a major role in their sexual ability, And secondly, even with disruptions in the time and period of menstruation or a decrease in a woman's sexual desire, due to the passive role in the marital relationship, the principle of the relationship is not ruled out.Therefore, the enforcement of the rights of the wife or husband should be interpreted based on "the type of addiction effect on men and women" and in the light of "marital rights of couples".

    Keywords: Addiction, Family, Marital Rights, Remarriage, Judicial Divorce
  • MohammadJavad Walizadeh, Seyyed Amrullah Hosseini Pages 385-406

    Although the law "Tax on Luxury Houses" was approved in the Islamic Council in 2019, the debate about its legitimacy is still ongoing in scientific and executive circles, since this issue is one of the newly created issues and, of course, a part of the book. And there is no tradition and sayings of jurists in this regard, and therefore it is necessary to convince the audience (owners of luxury houses) and ultimately public opinion regarding the legitimacy and necessity of this law, and explaining the legal foundations of this law increases the strength of the guarantee of its implementation.This research was conducted with the aim of investigating the legitimacy of the tax on luxury houses, which is analytical-descriptive and library collection method. Its findings indicate the legitimacy of the "Luxury House Tax" based on valid jurisprudential reasons. The rules of "No Harm", "Government Order", "Sirah Al-Aqla" and "Rule of Reason" are among the reasons to be mentioned in the legitimacy of "Luxury House Tax".

    Keywords: Tax, Tax on Luxury Houses, ‘La Zarar’ Principle, State Decree
  • Hossein Hooshmand Firoozabadi, Mohammad Javad Qasemizadegan, Ahmad Ehsanifar Pages 407-432

    In Islamic jurisprudence, arbitration is recognized as having the same nature as judgment, and it is considered to be a type of judgment itself. In the position of distinguishing the authority that issues judgments, the jurists have placed the judge of tahakim (which is the same as the referee) next to the judge appointed for the purpose of the chapter of hostility.In Imami jurisprudence, the possibility of collective judgment and arbitration is sometimes accepted in cases such as the issuance of a verdict in the case of a consensus of several judges. Also, the division of time or regional or jurisdictional work among judges has been accepted; However, considering the difference between collective judgment and council judgment, what is important is the answer to the question of whether it is possible for council judgment and arbitration by maintaining the independence of each judge and arbitrator and with the criterion of accepting the majority opinion, based on the jurisprudential foundations of the Islamic legal system. Legitimacy was given, and if legitimacy is proven, what evidence can support this way of judgment and arbitration?The issue of council judgment in jurisprudence texts has been less addressed by jurists. There is a possibility that the lack of consistent and lengthy jurisprudential literature on this issue is due to the silence of the Shariah and the lack of a narrative reason with a direct and explicit implication in negating and proving the legitimacy of the council's judgment and arbitration. However, the silence of the Shariah in proving the legitimacy of the council's judgment and the lack of coherent jurisprudential literature is not considered a valid reason for denying its legitimacy.

    Keywords: Council judgment, Collective Judgment, Arbitration, Consolidated Judgment
  • MohammadMahdi Shariatinejad, Asqar Aqa Mahdavi Pages 433-458

    The fourth principle of the constitution stipulates that all laws must be based on Islamic principles and that it is the responsibility of the jurists of the Guardian Council to determine them. What has been discussed, is the judgement of the criterion of compliance of the laws with the legal criteria, considering the differences between the judgements of the pundits. One of the theories that can be proposed, which has not been studied so far, is the theory of easier judgement. The author tries to rewiew it for the first time in the position of a standard judgement. Among the foundations of this theory is the rule of “taisir”. The theory of easier judgement is examined with several criteria and it becomes clear that the theory due to lack of sufficient and necessary basis in Imami jurisprudence and insufficient use of characteristics such as: Comprehensiveness, acceptance among jurists and sufficient power in resolving interests and corruptions, do not have the necessary strength to be considered as a standard legislative judgement.However, it should be said that ease, considering its importance in Islam, can be considered as a rule for measuring and identifying standard judgement.

    Keywords: Guardian Council, Standard Fawa, Easy Fatwa, Legislation
  • Mahdi Montazer Qaem Pages 459-486

    Faqihs are from amongst people and have two distinct juridical and customary states. They sometimes engage with Fiqh (delivering rulings from religious sources) and issue religious rulings, while at other times they attend to general or particular customary affairs. Given that they enjoy authority in issuing rulings, judgment, and governance, what they have taken on in these three areas could be studied with regards to their different states- using the ideas and teachings of Imam Khomeini. This paper is trying to answer the question that while implementing their authority, on what occasions Faqihs utilize their juridical state and when they use their customary state. With a descriptive and analytic approach, this fundamental study comes to the conclusion that today Faqihs are often using their customary state in judgment and governance, whether limited - such as orphans' custody - or general - such as leadership and administration of the society - and only on rare occasions they may come to use their juridical state.

    Keywords: Judgement, Non-Litigious Matters, Velayat-e-Faqih, Customary State inJudgement, Customary State in Velayat
  • Zainab Junadi Moghadam, Mahdi Rahbar*, Hamed Rostami Najafabadi Pages 487-508

    The marriage of a muslim man and a woman who are bonded to different jurisprudential religions causes some disagreements in courts especially regarding personal problems. Triple divorce in one session is one of these issues which is a revocable divorce in Imamiye and is irrevocable divorce based on the ideas of the most jurists of Sunnah. Based on the survey of this researcher in some border provinces due to the widespread use of triple divorce in one session and the silence of the rule in this issue the difference effects of revocable and irrevocable divorce and the fact that the divorce is a monolateral right but it affects on both sides, this topic has been selected for the study. We will answer the questions that in performing the triple divorce which side's opinion will be respected and on which basis it must be performed? Although from the viewpoints of shiites one divorce and based on some fatwas no divorce has been performed but based on Sunni religion three divorces has been performed. This research which has been done using descriptive_analytical method and some library and related software sources tries to find a solution for this religious difference between the Islamic religions the findings reveal that based on obligation rule the place of truth and subordination rule and also in some subsidiaries even the ihtiyat-fi-lfuruj rule in some conditions the problem can be answered.

    Keywords: Religious Difference, Triple Divorce, One Sitting, Divorce Right, ObligationRule
  • Alireza Rostami Harani, Seyyed Ziauddin Alia Nasab, Abolfazl Ismailpour Pages 509-540

    One of the longstanding issues that has afflicted society and have been disputed by the fariqain jurisprudent, is The looking at those parts who are separated from the body of Non-mahram and the increasing prevalence of beauty clinics and the expansion of the makeup profession, which has led to a greater exposure to separated body parts. The difference of opinion among jurists from different schools of thought regarding the permissibility of looking at these separated body parts has been evident for a long time is The design of this issue has been studied since Allameh Helli in shiite jurisprudence books and from the time of Mohammad shafi' i. This article is based on analytical and inferential methods to study the documents of Fariqain jurisprudents and analyze them. As a result, it found that the most of the subjects which are said in the license is the lack of lust for these parts and the lack of the title of woman.In contrast, those who had say on the reverence of the opinion have also argued and applied to the general (unspecific) and to unconditional the evidence of respect to Non-mahram and assimilation of forbidden of respect. Some are also detailing the separation of organs from the body during the life in which it is permissible to look at it and after death is Haram. As a result of this article, in addition to the weakness of the evidence of the license, it is clear that the reasons for respecting the reasons of respect except hair, nails and teeth are separated and the reasons for respecting these three are strong.

    Keywords: Separated Body Parts, Looking at Non-Mahram, Continuity of Forbiddance
  • Ahmad Saberi Majd, Farzaneh Karami Pages 541-568

    Undoubtedly, the population as a social capital plays a significant role in the development of any society. The decrease in the birth rate and the aging of the population, in addition to the emergence of many problems in the field of authority and progress of that society, endangers the existence of the family and causes irreparable damage to the mental health of children. Single-child families have more emotional disconnection, and on the other hand, the environment of families with several children is more intimate and shows more affection and affection. Population decline is considered one of the serious problems facing some developing societies, including Islamic Iran, and there is a need to study it seriously. One of the most challenging topics in population reduction is the study of the single child problem. Jurisprudential investigation and reaching the Sharia verdict of this issue can be one of the effective factors of transition from single child in religious families and play a great role in increasing the population. Therefore, this article aims to evaluate the jurisprudential foundations of the necessity of population increase and to clarify the jurisprudential ruling of one child. The research method in this research is descriptive-analytical in nature and collected with library and document assessment tools. Examining jurisprudential sources shows that the verses and traditions are not explicit about the Sharia obligation of population increase, but according to jurisprudence rules and based on benefits and corruptions and harms of having only one child, it can be ruled that it is not permissible and the reproduction of the generation and the increase of the population are considered obligatory.

    Keywords: Only-Child Family, Childbearing Ruling, Population Increase Necessity, Principle of No Harm, System Disruption